abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 837 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Madrid 2007: Sur de España

    16.4.2007 19:59 | Přečteno: 1573× | Cestování | poslední úprava: 25.4.2007 17:27

    Tak tedy nakonec jsem se rozhodl trošku zablogovat o mém "studijním" pobytu v Madridu - pro neznalé hlavní město Španělska. Už po příjezdu jsem měl rozepsaný blog, ale spolubydla mi to slovy - blázníš, na abclinuxu o cestování? - rozmluvil a kdoví kde je teď danému textu konec. Jen po dnešním povzbuzení v diskuzi k jinému blogpostu jsem překonal kopřík (a vedro) a začínám psát. Sám tady totiž cestopisné romány miluji, skvělé počtení oproti obvyklým hádkám o tom, jestli Linux nebo Win nebo jestli už konečně jedou Bulánci :) A jako strejda G. Lucas nebudu tedy začínat od počátku, ale zase možná tím vůbec nejlepším - Semana santa a náš výlet po jihu Španělska!

    Malý úvod

    Přesto myslím, že se malý úvod hodí. Díky EU je teď cestování hračka a když z Bruselu přihodí nějaký peníz z projektu Erasmus, tak i pro českého studenta nemusí být sen studovat ve vysněné zemi. No a proto teď píši z Madridu a trápím se s projektem do předmětu Administración de Bases de Datos na EUI UPM - Escuala Universitaria de Informática Universidad Politécnica de Madrid. A minulý týden byly Velikonční prázdniny a ke všemu doletěl na návštěvu brácha :) Cíl Sevilla, Malaga a Granada, tři lidi, já, spolubydla a brácha.

    Směr Sevilla

    Po úmorném plánování jsme jako cestovní prostředek zvolili autobus, sice míň pohodlí a delší cesta, ale víc jak třikrát levnější než vlak - šest hodin na cestě za 18 euro je celkem pěkná cena. Vyrazili jsme minulý čtcrtek a do Seville jsme dorazili za nepěkného počasí a prakticky jediné na co zbyl čas byla večeře a půjčení auta před cestou do kampu. Prostě plánovat hostel v Sevilli na Velikonoce týden před samotnou cestou je čirá blbost a když jedem na jih, tak přeci stačí nejlevnější stan a spacák z Al Campa, to vše za dalších 18 euro. Omyl, velká chyba - takovou noc jsem už dlouho nezažil a to jsme se ani nesnažili o výstup na Mount Everest! Naštěstí vedle kampu v Dos Hermanas byla skvělá hospůdka, která nám poskytla teplé přístřeší a navíc vůbec ta nejlepší co jsem tady potkal! Ráno se naštěstí udělalo líp a začalo to nejlepší co jsem snad v životě zažil - Sevilla je nádherné město, všude plno lidí a o Velikonocích je to hlavní město Španělska. Posedět na Plaza de España, být na stejném místě prokletý cigánkou, která chtěla spolubydlovi věštit za deset euro a nakonec naživo vidět průvod Kukluxklanu :) Teda aspoň tak vypadá velikonoční procesí v této zemi! Sevilla nezklamala a v Dos Hermanas v hospůdce bylo na večer před kosou ve stanu opět útulno...

    Pobřeží

    V sobotu ráno jsme se vydali opět na cestu - směr pobřeží, Costa de la Luz a pak Costa del Sol. Cestou jsme minuli neuvěřitelné políčko větrníků a pobřeží byla paráda, poprvé smočit nohy v oceánu a vidět Afriku na nejjižnějším koutu Evropy. A cestou jsme nevynechali Gibraltar - mé další poprvé - tentokrát ve Velké Británii. Fakt vše anglicky, strašný nezvyk, přepnout skoro nemožné. Ale opravdu nádhera a pokračování do kampu do Malagy - teda spíše do Torremolina. Kamp poněkud dražší, ale setknání s dvouma čechama stálo za to. Čtyři roky jako oni bych ve Španělech nedal :) V neděli ráno na rychlo Malaga a hlavně Museo Picasso - nevím co ten pán bral, ale muselo to být něco hodně silného! Škoda, že neměli plakát obrazu co se mi tak líbil a na originál mi pár euro chybělo!!! Před muzeem setkání se slovenou, co už dávno tím jazykem nevládla a než se prozradila, tak jsem opravdu netušil jakým jazykem to na nás mluví :) Ale zase první Košičanka, které jsem kdy rozuměl :) Hups do auta a směr...

    ...Granada

    Projížďka po dálnici přes Sierru Nevadu se nedá zapomenout a Granada se mi líbila snad z celého rychlokurzu jihem nejvíc. Kamp přímo ve městě, takže žádné cestování a zazévlit ve městě nebylo vůbec špatné. Krásně do rána, až nás to stálo Alhambru - ve dvanáct hodin do fronty na Velikonoční pondělí nemělo smysl... Na našem místě tak na den čekání a vstupenka na další týden a neúprosně se blížil odjezd autobusu směrem domů na Madrid. Z protějšího kopce z Albacínu byl ale výhled vynikající a meníčko pod kopcem na cestu domů se taky šiklo. Jen ta cesta busem za dalších patnáct euro a na dalších pět hodin se táhla jako boot mojeho susečka :D

    Něco závěrem

    A to byla naše cesta jihem, krásné prázky za cca 300 euro a vybaveni suvenýry a zážitky. Největší položkou v rozpočtu bylo rozhodně auto - 160 euro zápůjčka a na benálu, mýtném a parkování takových dalších 70 euro, ale rozhodně se vyplatilo. Až tedy na to šílené španělské značení a vlastně všecny blázny na jejich silnicích :) Doufám, že jsem někoho inspiroval na pěkný výlet, už mám i číslo na rezervace Alhambry a bude-li zájem, můžu napsat i něco dál. Madrid za to stojí, o Toledu se mi sní, Las Fallas ve Valencii a i téma Linuxu ze školy (zdravím Pilar) se najde!

    PS: holt Telefonica a upload stojí za *, tak další fotečky jsou tady... A na youtube v mém kanálu RezzaBuh i video :D        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Pokračování?
     (9 %)
     (41 %)
     (5 %)
     (45 %)
     (0 %)
    Celkem 22 hlasů

    Obrázky

    Madrid 2007: Sur de España, obrázek 1 Madrid 2007: Sur de España, obrázek 2 Madrid 2007: Sur de España, obrázek 3 Madrid 2007: Sur de España, obrázek 4 Madrid 2007: Sur de España, obrázek 5 Madrid 2007: Sur de España, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.4.2007 20:58 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Supr. Spanelsko je moje vysnena zeme. Sice zatim jen na dovolenou, protoze moje spanelstina je jeste dost chatrna a na to hledat si tam praci si zatim netroufam... ale prijde den:-)

    A spanelaci jsou moc prima... vsichni co znam neuveritelne pratelsti a komunikativni. Zrovna delam v takove mezinarodni bande... anglani se bavi hlavne s anglanama, svedi se svedama, francouzi s francouzama, polaci s polakama... jen spanelaci se bavi i se mnou;-) A ty jejich krasne baby...

    Smim-li se zeptat... jak dlouho se ucis spanelsky? A jak to tam zvladas v te skole? Spanelstina mi sice pro cecha pripada o dost snadnejsi nez anglictina, ale zda se mi, ze oni fakt mluvi neuveritelne rychle. A kdyz si vzpomenu, jak dlouho mi trvalo nez jsem zacal poradne rozumet anglicky... au. Na druhou stranu, kamaradka mi tvrdila, ze se ucila anglicky 8 let a stejne pak mela v anglii problemy, zatimco spanelstine dala rok, a zacala se chytat. A ptal sem se sveho spanelskeho kamarada ktery tu kamaradku taky zna, a rikal ze s ni fakt normalne pokeca. Proste... kdyby se ti chtelo se rozepsat i o tom jak se cechovi ve spanelsku zije a ne jen turistikuje...

    Diky za zajimavej blog, tesim se dal...
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    Rezza avatar 16.4.2007 21:11 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Ten Madrid urcite rozdelim na zivot a turismus :) To se neda napsat v jednom a popis zivota bude na desetinasobek turismu! Moje spanelstina byla fakt hoodne spatna, tri semestry ve skole, ale proste na technice, kde navic jsme o ten jazyk meli zajem jenom my dva a zbytek tam byl kvuli kreditum zadara a ty necele dve hodky tydne je malo. Ve skole to davame v pohode celkem - technicka (IT) spanelstina je anglictina prevlecena do trosku jineho roucha, prednasejici jsou skutecni dobri - o tom urcite napisu, mluvi rychle, brutalne rychle, hlavne nase linuxacka, ale srozumitelne... Horsi je to na ulici - absolutne nesrozumitelne, mam s tim tezke problemy! Krasny baby - na to zapomen, je to neuveritelne, ale je jich tu jak safranu a to nesmi promluvit... Vetsina ma hlubsi hlas nez ja, oboci jako Breznev, uz chapu proc na kazdem rohu nabizi depilaci, ale proc tam nechodi :) Ale zase maji spravne proporce, to jo! A krasne spanelky poznas na dalku - chodi v teplacich, nechapu, ale je to tak ;) Jinak tady zijeme hlavne s ostatnima Erasmakama, zmenil jsem brutalne nazor na nemce, na francouze... Rekyne jsou skvele, belgicanky taky... Prave madrilenos potkat v Madridu neni jednoduche - zijeme v byte s peruancem, venezuelkou... Je tu fakt cely svet! Urcite se rozepisu podrobnej, je to fakt parada!
    16.4.2007 21:26 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Krasny baby - na to zapomen
    No to je asi otazka vkusu... ja jsem ve spanelsku slintal na kazdem rohu (a to Breznev nepatri k mym oblibencum;-)) Ale muzu byt ovlivneny i tim, ze uz dva roky ziju v anglii... kdo zna anglanky, rozumi.
    Je tu fakt cely svet! Urcite se rozepisu podrobnej, je to fakt parada!
    Zelenam zavisti. A jsem zvedavy na to rozepsani.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    Rezza avatar 16.4.2007 21:33 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Co jsem tu s kamosem, co byl v Londyne, tak uz z dalky rika - typicka londynanka a to jsem pak rad za ty spanelky :) A jak je v Anglii? To zase zajima me, tomu Gibraltaru porad neco chybi ;) A kdyz se me ptal prodavac jestli chci bag, tak jsem na neho cumel a doslo mi to az kdyz rekl bolsa, tak jsem z toho doplantany!
    16.4.2007 23:09 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    A jak je v Anglii? To zase zajima me
    Ale jo, prima. To je ten druh zeme, ze kdyz pak clovek prijede domu do CR, tak se mu chce brecet proc to tam taky tak nejde. Zdvorili a ochotni lidi, dokonce i na uradech kde se k vam chovaji stylem "jsme tady prece pro vas", vsechno vcelku slusne funguje - takove ty veci ze kdyz si neco koupite pres net tak to mate doma druhej den a kdyz si koupite cokoli v obchode a za tejden prijdete ze vam to vlastne nevyhovuje tak vam vrati prachy a jeste se vam omluvi, na vyber 40 internetovejch provideru a kdyz v telce zhlednete predvolebni diskusi tak byste celou ceskou politiku nejradej zavrel do polepsovny... dokonce i na silnicich si tady pripadam celkem bezpecne a ne ze riskuju holy zivot jako v CR. Ale... proste ale. Nevim jak to vysvetlit, ale proste me ta zeme nechytla za srdce. Libi se mi tu, ale ve Spanelsku, uz kdyz jsem tam poprve priletel a vylez jsem z letiste do toho vedra, randalu, troubeni aut a pokrikovani spanelaku, kocky ve slunecnich brylich a palmy... sem proste citil JO!, tohle je ono.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    17.4.2007 11:38 BillyThe.Pilgrim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España

    Muzu se zeptat co mas proti Francouzkam a Nemkam? Ale ne, vazne - s Nemkama obecne moc zkusenosti nemam (spis jednotlive a ty byly hodne v pohode) a co se tyka francouzek - nemuzu si stezovat.

    Jo a mimochodem - zrovna jsem ve Francii a myslim ze vim, kam se podely vsechny pekny Spanelky - jely za praci do Parize ;o))) Jak se tak divam, asi bych mel taky sepsut nejakej ten blogpost...

    Rezza avatar 17.4.2007 20:25 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    S nemkama zkusenosti nemam (par jich tu je), ale nemci jsou fakt perfektni a ze jich tady neni zrovna malo! Proste takovy vecme vysmaty Simon, to mi bude doma chybet. A s Francie Fanny s Pierrem - skvely par, zrovna v teto kombinaci jsme byli v sobotu na Masters Seniors, nas tri vytahli poprve v zivote na tenis a McEnroe za to fakt stal :)
    17.4.2007 10:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    blázníš, na abclinuxu o cestování?
    Neblázníš. Čte se to moc dobře, těším se na pokračování.
    Rezza avatar 17.4.2007 20:29 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Diky, povzbudi to a budu pokracovat! Podle ankety sice vede "Skola a Linux", jen preci jen by se hodil spis trosku uvod do zivota v Madridu, clanek to urcite hodne dlouhy a Pilar bych si nechal na pozdej. Proste takova pani profesorka linuxacka se jen tak nevidi!
    ¡Vamos a ver!
    msk avatar 18.4.2007 15:00 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sur de España
    Jeeee, KKK je aj v Spanielsku? :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.