abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (61%)
     (10%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 90 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Nový root

    1.2.2005 22:22 | Přečteno: 949× | První linie

    Je nový root, slyším. Je nový root, říkají. Tak máme nového roota, ozývá se. A protože fakt nejsem profesionální webdesigner, nenapíšu k tomu rozsáhlý rozbor novinek a změn, ale pouze malé zamyšlení. Které je stejně delší než 150 slov, takže jsem před něj musel vepsat tenhle hloupý perex :-)

    Je to vždy stejné. Mějme nějaký web a mějme ho dlouho stejný. Nic není dokonalé a zub času hlodá, hlodá a hlodá. Najednou jsou chyby vidět tak nějak víc, nové vlastnosti se přidávají o trochu hůře, nakonec už to jsou spíše hacky. A co teď?

    Vyhodit to a napsat, navrhnout znova! Připravit zbrusu nový vzhled na úrovni doby, přepsat nebo vylepšit systém… Všechno se tak nějak zadaří a nastal čas jít s tím ven.

    A co se stane? No fuj! Vaše pracně zbudovaná značka je v trapu a i nejvěrnější uživatelé se zapřísahávají, že k vám už nikdy nepáchnou. Všechny diskuze okolního světa zní plamennými projevy staromilství a odporu k té nové blitce.

    Uplyne týden a už to tak nějak není slyšet. Pravda, to staré bylo lepší, no, ale tak, přežijem to. Uplynou dva týdny a nikdo si toho nevšímá. Po třetím už máte novou značku. A tak budeme mít za tři týdny i nového roota. Jako jsme (po menších peripetiích, pravda :-)) měli nové abclinuxu. A jako budeme mít leccos dalšího.

    Prostě je to vždy stejné.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2005 23:03 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Zmeny webu
    Tak to teda budu silne proti. Nove Abicko je mnohem lepsi - prehlednejsi, hezci, roztahne se na cele okno (nevim, jak to delate, ale je to super!), nove fce jsou prima. Jeste by to chtelo par vychytavek (napr. oboustranou branu pro diskuze, news), ale je videt, ze na tom kluci porad delaji. Kdyz jsem tady cetl ten narek staromilcu, tak jsem se musel podivat na old.abclinuxu.cz, jak to vlastne vypadalo, protoze jsem si nemohl vzpomenout...

    Kdezto root tedka je mene prehledny, psany trpaslicim pismem (At zijou inteligetni browsery. Ctr+kolecko nahoru, ale i tak je opruz...) a v nem oblibenem browseru Konqueroru (A to nem spravci roota rekli, ze je minoritni! Linuxaci ... to me strasne nastvalo.) se spatne zobrazuje. Ze uz neni cerny, to mi tak moc nevadi, chapu, ze novacky to muze odradit.

    1.2.2005 23:30 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmeny webu
    To se poddá. Trpasličí písmo neznám, minimální velikost fontu mám nastavenou na 13 bodů :-)

    Nové abc mělo tu výhodu, že před tím bylo to starší nové, které bylo fakt hrozné. A předtím tu proběhla dost živá diskuze o tom, že změna skutečně být musí. Tak to nakonec všichni přijali s úlevou, že už to je za náma a že to mohlo být ještě horší.
    Copak toho není dost?
    2.2.2005 18:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Obšlehnuté logo...
    Už to říkalo mnoho lidí, že jejich nové logo je až nápadně podobné organizaci SPIR. Ale dnes poprvé jsem četl, že i co se barev týče, tak jde dokonce jen o negativní zobrazení. Viz srovnání. (Nevěřícně) jsem to zkoušel v Gimpu - je to tak.

    Jestli tedy nevymysleli ani barvy... hmm, to je sranda.
    2.2.2005 18:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obšlehnuté logo...
    Já osobně nevím, nemám v plánu se vyjadřovat v tom smyslu, že root okopíroval něčí logo (faktem je, že to logo je takové nanicovaté, tuctové logo-nelogo), v těchto věcech jsem dost opatrný. Dočetl jsem se o tom dneska u Pixyho. Rád bych věděl, co k tomu iinfo a zodpovědné osoby řeknou, nicméně jsem ochoten věřit tomu, že je to náhoda.

    Nejsem sice grafik ani nic podobného, ale když občas načmárám nějakou tu kresbičku nebo případně něco napíšu, často zpětně zjišťuju, že se tam vyskytuje spousta motivů, které se nápadně podobají něčemu jinému. Nenapodobil jsem je úmyslně, prostě mě napadnou při vlastní tvorbě (aniž bych si uvědomil, že to je něco co jsem kdesi viděl). Ona je to ale vlastnost lidského myšlení, kombinovat a upravovat existující myšlenky a vytvářet z nich nové, s tím se nedá nic dělat.

    No, to neměla být nějaká obhajoba roota, jenom jedna z možností, které jsem ochoten věřit. Nicméně, amatér napodobuje, profesionál kopíruje :-) (nebo jak to přesně zní, holt jsem amatér ;-))
    Copak toho není dost?
    2.2.2005 21:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obšlehnuté logo...
    Také jsem těm řečem nepřikládal žádnou váhu, dokud jsem se nepřesvědčil, že jde skutečně o invertované barvy. To mi nasadilo brouka do hlavy.

    Na druhou stranu si říkám, že by snad grafik na rootu nebyl tak naivní, aby si mohl myslet, že si takové věci nikdo nevšimne.

    Skoro bych se přikláněl k názoru, že to vzniklo asi takto:
    1. Rooti hledali nápad na nové logo.
    2. Řekli několika kamarádům a známým, jestli je něco nenapadá.
    3. Někdo poslal návrh: "hele, tohle jsem někde viděl. Co takhle se inspirovat a udělat něco podobně jednoduchého a přitom zapamatovatelného?"
    4. Pracovalo se na designu a když přišla opět řeč na logo, sáhli po návrzích - jenže už si nikdo nevzpomněl, že nejde o jejich skicu, ale jen o převzatý příklad...
    2.2.2005 21:26 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obšlehnuté logo...
    No, já hlavně nevím proč by to takhle hloupě kopírovali. Pokud je to skutečně jenom pootočené a invertované, tak budou mít pěknou ostudu a to jim snad za to nestojí. Navíc bych byl nerad, že zrovna rooti udělají něco takového. Až se mě budou ptát: "hele to jsou ty linuxáci co kradou loga, žejo?", tak se mě to dotkne taky.

    Takže pevně věřím, že jde o nějakou náhodu nebo něco podobně neškodného.
    Copak toho není dost?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.