abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak nainstalovat novější verze balíků do Ubuntu a Mintu LTS

    6.3.2016 00:48 | Přečteno: 1600× | Linux a IT | poslední úprava: 6.3.2016 01:06

    Pokud používáte LTS (long-term-support) verze Ubuntu Linuxu (12.04, 14.04) nebo Linux Mint 13 a 17.0-17.3, tak se možná setkáváte s tím, že některý balík potřebujete v novější verzi, než je k dispozici v repozitáři vaší verze systému. Způsobů, jak si s tím poradit je víc, buď aktualizovat celý operační systém, v Ubuntu je případně řada balíků k dispozici přes PPA repozitáře, některé balíky v deb formátu nabízejí přímo vývojáři, ale pak je i možnost využít zdrojového apt-get repozitáře z novější verze Ubuntu. Pozor, jedná se o něco jiného, než si natvrdo stáhnout již zkompilovanou (binární) verzi balíku z novější verze distribuce, což vřele NEdoporučuji (a taky to skoro nikdy nefunguje kvůli vazbě na jiné verze klíčových systémových knihoven).

    Pro ukázku zde uvedu příklad balíku smartmontools obsahující nástroj smartctl, sloužící k zjišťování SMART hodnot disků a SSD a spouštění self-testů. Tento nástroj pak používá i grafická nadstavba gsmartcontrol.

    V Linux Mint 17.3, postaveném na Ubuntu 14.04 LTS, existuje verze 6.2 někdy z roku 2013, která nepodporuje názvy řady hodnot vyskytujících se u SSD, a zejména má velký problém s (ne)podporou SMARTu vůbec u řady USB HDD boxů a externích disků.

    Novější smartmontools 6.3 v Ubuntu 15.10 a 6.4 z chystaného Ubuntu 16.04 řadu problémů řeší, v mém případě vlastně všechny: jsem schopen přečíst SMART u všech externích USB disků, co mám, a z neznámých atributů u SSD Crucial, které používám, se staly známé včetně popisků.

    Nejdřív proč nepoužívat zkompilované binární verze deb balíčků pro novější verze Ubuntu: rozbije to celý systém, vznikne spousta nevyřešených závislostí, a při přidání repozitáře nové verze Ubuntu to zase bude chtít aktualizovat úplně celý systém. Nové verze balíků jsou kompilované s vazbou na nové verze systémových knihoven, počínaje glibc6, na které stojí skoro celý systém :-)

    Pokud chceme novou verzi balíku, musíme ji mít zkompilovanou pro naši verzi knihoven přítomných v současném systému. Některé balíky takto zkompilované jsou přítomné v „backport“ repozitáři, který lze použít, pokud náš balík v tomto repozitáři je. Pro smartmontools tomu tak není a tak zbývá možnost si novou verzi zkompilovat.

    K tomu je nejvhodnější použít zdrojový balík z novější verze Ubuntu, který obsahuje všechny instrukce pro automatické zkompilování a vytvoření správného deb balíku pro instalaci. Do seznamu repozitářů apt jsem přidal řádek

    deb-src http://ftp.cvut.cz/ubuntu xenial main restricted universe multiverse

    tedy využil jsem rovnou místního zrcadla balíků na ČVUT, z chystané distribuce Ubuntu 16.04 Xenial Xerus. Důležité je to, aby se jednalo o řádek začínající deb-src, a nikoli deb, jinak bychom přidávali binární, již zkompilované balíky!

    Následuje aktualizace seznamu balíků a stažení závislostí pro zkompilování dané verze balíku:

    sudo apt-get update && sudo apt-get build-dep smartmontools/xenial

    Teď už stačí stáhnout zdrojový balík a ten zkompilovat do deb balíku kompatibilního s naší distribucí:

    sudo apt-get -b source smartmontools/xenial

    Vznikl nám tím binární deb soubor, který můžeme nainstalovat a tím naši zastaralou verzi smartmontools aktualizovat (přesné jméno souboru se může lišit, klávesou Tab lze zpravidla nechat název v terminálu dokončit):

    sudo dpkg -i ./smartmontools_6.4+svn4214-1_amd64.deb

    Pokud by náhodou ještě vznikly nedořešené závislosti, mělo by je opravit

    sudo apt-get -f install

    Původní verze smartctl:

    smartctl 6.2 2013-07-26 r3841 [x86_64-linux-4.2.0-25-generic] (local build)
    Copyright (C) 2002-13, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

    Nová verze smartctl:

    smartctl 6.5 2016-01-24 r4214 [x86_64-linux-4.2.0-25-generic] (local build)
    Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2016 08:00 Sváťa Neděla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nainstalovat novější verze balíků do Ubuntu a Mintu LTS

    Vypadá to jednoduše, ale bude to tak jednoduché i u balíků jako je LibreOffice nebo i až celé grafické prostředí?... V každém případě +

    brozkeff avatar 6.3.2016 09:04 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše větší balíky

    Možná jo, ale je potřeba počítat s tím, že tam bude mnohem víc závislostí. Osobně bych do takových větších věcí nešel, ale proti gustu žádný dišputát. Libreoffice si osobně tahám z PPA, pokud bych potřeboval mít všechny balíky uptodate, tak si už radši upgraduju celé distro, nebo pojedu na testing / rolling distribuci ala debian testing / opensuse.

    kotyz avatar 6.3.2016 15:34 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nainstalovat novější verze balíků do Ubuntu a Mintu LTS
    takový molochy jako LO nebo KDE bych fakt kompilovat nechtěl. tam radši šáhnu po tom ppa, ale zase už jich mam asi 10 a fakt se těšim až mi jich to při do-release-upgrade půlku povypíná a budu je muset přidávat znova a všecko znova instalovat. když sem přenášel seznam balíků mezi dvěma instalacema přes apt-clone tak mi vypnul pro sichr všechny, ikdyž v tý záloze uložený byly. tak sem to tam překopíroval z /etc/apt ale stejně sem ty balíky musel ručně instalovat (jo, asi by šly nějak vytáhnout a vyfiltrovat jejich názvy, ale byl sem línej to řešit víc). ty ppa sou proti auru v archu furt takový nedotažený řešení problému. tenhle návod je fajn, ale neřeší věci který v těch source repozitářích nejsou. hodilo by se něco co vytvoří ze zdrojáků pěknej balíček, ne takovej prasáckej jako checkinstall. v cmake existuje nějaký cpack, to se mi líbilo víc, ale viděl sem to zatim jednou jedinkrát, u skypeweb pluginu pro pidgin...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Václav 7.3.2016 18:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nainstalovat novější verze balíků do Ubuntu a Mintu LTS
    KDE jsem si nějakou dobu kompiloval z GITu a není to taková hrůza :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    24.3.2016 23:43 i2041826
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nainstalovat novější verze balíků do Ubuntu a Mintu LTS
    Díky za tip, funguje! :) btw: jak je možné, že to nemá ikonku tučňáka?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.