abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Akademy 2013

    24. 9. 2013 | Dan Vrátil | Reportáže | 6516×

    Tento rok se Akademy, každoroční konference pro vývojáře a uživatele KDE, konala ve slunném Bilbau v severní části Španělska. Celá konference trvala od soboty 13. července až do pátku a probělo na ní přes 40 přednášek a na 30 workshopů a minisprintů.

    V odkazech na jednotlivé přednášky lze najít slajdy a video záznamy z přednášek.

    Obsah

    Pátek

    link

    Ti, kteří dorazili ještě pred sobotou, se mohli jít registrovat již v pátek večer. Předregistrace probíhala v pěkné malé restauraci v historickém centru města. Ti nejvytrvalejší zůstali až dlouho do noci, většina se ale vydala to hotelu dřív, aby byli svěží na další den plný přednášek.

    Sobota

    link

    Je tradici, že téma úvodní keynote na Akademy je netechnického charakteru a zaměřuje se spíše na nějaké současné události, které nějakým způsobem ovlivňují víc než jen pár linuxáků. Letošní keynote měla na starosti Eva Galperin z Electronic Frontier Foundation a byla na téma „Say Hello the Surveillance State: What NSA Surveillance Means to Non-US Persons“.

    Eva Galperin: Say Hello the Surveillance State: What NSA Surveillance Means to Non-US Persons

    Po keynote už se mohla naplno rozjet konference. První technickou prezentaci zahájil vývojář KDE PIM a Qt z firmy KDAB Kevin Krammer, který mluvil o  používání QML pro tvorbu uživatelského rozhraní pomocí QWidgetů. V druhé místnosti soubežně mluvila Marta Rybczyńska, editorka KDE Commit Digest (týdenní výběr nejzajímavějších commitů v KDE) a expertka na real-time kernel o překladu KDE do polštiny a o zmiňovaném KDE Commit Digestu a o tom, jak takový neprogramátorský projekt ve světě open source světě. Po přestávce na kávu (ano, hned po první přednášce) Till Adam z KDABu zkusil odpovědět na otázku, jestli má smyl podporovat KDE na novém BlackBerry, nebo je to jen další ztráta času. Armijn Hemel měl zajímavou přednášku o hledání „prior art“ k softwarovým patentům a vysvětlil základní chyby v americkém patentovém systému. Tyto dvě přednášky následoval David Greavese na téma, jestli je Mer a Qt tím správným řešením pro výrobce embedded zařízení. Souběžně s jeho přednáskou tři dlouholetí vývojáři KDE David Edmundson, Vishesh Handa a Martin Gräßlin vysvětlovali, jak zlepšit kvalitu open source projektů a vyprávěli o chybách, které udělali ve svých projektech a o tom, co se z těchto chyb naučili.

    Till Adam se zamýšlí, jestli máme portovat KDE na BlackBerry, nebo se raději věnovat něcemu užitečnému. Vessa-Matti Hartikainen ukazuje Jolla Sailfish OS. Shantanu Tushar o svých zkušenostech s programováním v páru. Thomas Pfeiffer a Björn Balazs představují svůj nový koncept uživatelského rozhraní.

    (Foto: Sinny Kumari)

    Po obědě Vessa-Matti Hartikainen z finské Jolly převedl Sailfish OS, nový linuxový operační systém pro mobilní zařízení s vlastním Qt UI, který bude pohánět jejich první smartphone. Dále Will Stephenson mluvil o tom, proč by se KDE mělo snažit být co nejvíc modulární a představil svůj projekt Lightweight KDE. Torsten Rahn prezentoval novinky v Marble, virtuálním glóbu a atlasu postaveném na technologiích KDE. Po nich následovalo povídání Jeroma Leclanche z projektu Razor-Qt o spolupráci mezi desktopovými prostředími a pak zase povídání Lydie Pintscher o tom, jak předejít syndromu vyhoření u FOSS projektů. Po nich Marco Martin, jeden z vývojářu Plasmy, mluvil o plánech pro Plasma 2 a Plasma Frameworks a Devaja a Yash Shashovi z Indie měli prezentaci o  KDE India Meetupu, který proběhl před Akademy.

    Poté, co si všichni dopřáli další dávku kofeinu, mohla konference opět pokračovat. Martin Gräßlin se podělil o své zkušenosti z portování KWinu, okenního manažeru KDE, na Qt 5 a Shantanu Tushar prozměnu mluvil o svých zkušenostech s programováním v páru. Poslední dvě přednášky dne měli Jos Poortvliet, který mluvil o marketingu v KDE, a Thomas Pfeiffer s Björnem Balazsem – experti na použitelnost, kteří představili svůj nový koncept uživatelského rozhraní orientovaného na úkoly (task-centric UI).

    Jako každý rok, sobotní večer na Akademy znamená párty. A pořádnou. Skoro všichni účastníci konference dorazili do Kafe Antzokie v centru Bilbaa. Letos se vývojáři vzdali tradičního karaoke a raději svěřili zpěv profesionálům (nějaké to tancovaní si ale dopřáli, hlavně v pozdějších hodinách). Během večera se představili Las Dos D, kapela hrající tradiční kubánskou hudbu a po nich známá baskitská folková skupina Adarrots. Ti, kteří nepřenesli přes srdce absenci karaoke, se s vlastními (či zakoupenými v nedaleké večerce) zásobami alkoholu sešli u laviček v parku naproti a kromě bouřlivých diskuzí o všem možném si dopřáli i nějaký ten zpěv.

    Dan Vrátil a Vishesh Handa plánují jak ovládnout svět s Akonadi a Nepomukem Proč je Akademy tak úžasná? Protože potkáte lidi z celého světa. Na fotce vývojáři z Jižní Koreje, Indie a Španělska Kapela na párty. O trošku lepší než karaoke.

    (Foto: Sinny Kumari)

    Shrnutí prvního dne na dot.kde.org.

    Neděle

    link

    V neděli ráno byly přednáškové místnosti znatělně prázdnější než předchozí den. Ti, kteří dokázali dorazit už na první přednášky, se mohli od Timothéeho Gieta dozvědět o současném stavu vývoje Krity, ilustračním programu pro KDE a o tom, jak Samikshan Bairagya použil QML pro vylepšení KStars. Po nich (už před znatelně zaplněnějším sálem) mluvili Jos van den Oever a Friedrich Kossebau o OpenDocument Formatu a v názorné demonstraci předvedli možnost spolupráce více uživatelů na jednom dokumentu pomocí WebODF. Oihane Kamara ukázal, jak se Marble používá ve věděckých projektech. Po první přestávce na kávu proběhly prezentace studentů účastnících se v programech Google Summer of Code, Summer of Code, Code-In a OPFW a přednáška Friedricha Kossebaua o frameworku Kasten, možné náhradě za KParts. Před obědem měla ještě Lydia Pintscher přednášku nazvanou „Negotiation Theory for Geeks“, aneb jak řešit konflikty uvnitř FOSS komunity. Paralelně ve vedlejší místnosti proběhly tři „lightning talky“. První byl od Matije Šukljeho, právního koordinátora ve FSFE. Marija vysvětloval Feduciary License Agreement (FLA) – dobrovolnou smlouvu mezi KDE e.V. a vývojáři, která umožňuje KDE e.V. mimo jiné změnit licenci KDE SC bez souhlasu vývojáře (nicméně se vždy musí jednat o licenci svododnou – v podstatě přichází v úvahu jenom přesun k vyšší verzi GPL) a chrání jak projekty KDE, tak i vývojáře před patentovými a autorskoprávními žalobami. V druhém lightning talku Dan Vrátil z Red Hatu mluvil o KScreenu (článek na AbcLinuxu), novém programu na správu obrazovek v KDE, na kterém pracuje společně s Álexem Fiestasem z Blue Systems. Trojici přednášek uzavřel Aleix Pol, vývojář KDevelopu, který mluvil o tom, com je v KDevelopu nového a zároveň se ptal ostatních vývojářů, jaké další funkce a vylepšení by rádi viděli v nadcházejících verzích.

    Po povinné skupinové fotce a obědě měl Kévin Ottens, dlouholetý KDE hacker a autor KDE Manifesta, komunitní keyonte nazvanou „The KDE Democracy“. Jeho keynote následovala přednáška o KPeople, nové KDE knihovně pro metakontakty od Visheshe Handy a Martina Klapetka a talk Mirka Boehma o ThreadWeaveru, mocném frameworku pro správu vláken v KDE. Potom mluvil Peter Grash o svobodném softwaru pro rozpoznávání řeči a Volker Krause, jeden z hlavních vývojářů KDE PIM, který měl velmi zajímavou přednášku o metaprogramování pomocí šablon v C++. Po další přestávce na kávu přednášky opět pokračovaly: Joseph Wenninger mluvil o skriptování v Kate, Millian Wolf předvedl několik způsobů, jak měřit a zlepšovat výkon C++ aplikací a poslední přednášky dne pak měli Mailson Menezes, který mluvil o novém renderovacím engine v Okularu, a Kai Koehne, který popisoval rozdíly mezi Qt Quick 1 a Qt Quick 2.

    Po prezentacích sponzorů udělila komise Akademy Awards čtyři ocenění: Cenu za nejlepší aplikaci dostal Eike Hein za svou práci na KDE IRC klientu Konversation. Cena za nejlepší ne-aplikaci šla do rukou Visheshe Handy jako poděkování za převzetí frameworku Nepomuk a neuvěřitelné usilí, které vložil do zlepšování jeho výkonu a stability. Cenu poroty obdržel Timothée Giet za svůj podíl na budování komunity a budoucnosti projektu Krita a Kenny Duffus za obětavou práci při organizaci letošní Akademy. Poděkování za organizaci Akademy, tedy Ocenění pro organizátory, přebral za celý organizátorský tým Dani Gutiérrez.

    Lydia Pintscher: Negotiation Theory for Geeks Skupinové foto Akademy 2013. Kolemjdoucí z nás měli celkem srandu. Jedna z prezentací studentských prací

    (Foto: Sinny Kumari)

    Shrnutí druhého dne na dot.kde.org.

    Qt Contributors Summit

    link

    V pondělí a v úterý pak probíhal Qt Contributors Summit. Letos poprvé se QCS spojil s Akademy, protože většina vývojářů KDE má ke Qt velmi blízko a přednášky se tak tematicky velmi překrývají se zaměřením Akademy. Z této minikonference vám však žádné shrnutí přinést nemůžeme, protože ji autoři článku částečně zapomněli a částečně se nestihli zúčastnit.

    BoF a workshopy

    link

    Druhá část Akademy, která trvá od pondělí do pátku, se skládá z tzv. BoFů, tedy hackfestů nebo minisprintů jednotlivých projektů v rámci KDE. Autoři se zúčastnili několika (pro ně zajímavých) BoFů:

    Usability workshop

    link

    Rozhodně nejzajímavější událost na Akademy (hned po středečním výletu). BoF zorganizoval Björn Balazs, expert na použitelnost, který spolupracuje s KDE už několik let. V tomto workshopu Björn vybral několik projektů (KScreen, plasma-nm, Plasma Media Center a KStars). Každý projekt byl na workshopu zastupován jedním (nebo více) vývojáři, kteří měli dva uživatele, jež o daném projektu ideálně nic nevěděli a na kterých prováděli uživatelské testování. Cílem bylo dát uživateli nějaký úkol (související s danou aplikací), navigovat ho skrze uživatelské rozhraní krok po kroku pomocí otázek „Co si myslíte, že můžete na této obrazovce udělat?“, „Jak si myslíte, že to můžete udělat?“, nebo „Co očekáváte od této akce?“ a sledovat, jak uživatelé přemýšlí a jaké chování od aplikace očekávájí. Tuto zpětnou vazbu pak mohli použít pro vylepšení svých projektů.

    Cílem workshopu rozhodně nebylo nějaké masivní uživatelské testování, ale především naučit vývojáře, jak takové testování zorganizovat a vést, aby jej mohli uspořádat sami, s větším či jinak odborným množstvím lidí.

    BoF překladatelů

    link

    Sedm překladatelů, kteří se zúčastnili tohoto meetingu, diskutovalo o několika různých tématech: probíhající GSoC projekt, který by měl představit nový bookovací systém pro překladatele, offline překlady KDE wiki stránek (techbase, userbase, community), spravování i18n bugů a důsledek navrhovaného zkracování vývojového cyklu KDE SC pro překladatelský tým.

    Mentorování programů GSoC, Google CodeIn, SoK, Outreach Program for Women, ...

    link

    Tento BoF organizovali Lydia Pintscher a Cornelius Schumacher a cílem bylo, aby se jednotliví mentoři mohli podělit o své zkušenosti z různých programů a navrhnout možná vylepšení. Účastníci se nejprve představili a řekli, jaké programy mentorovali. Většina účastníků řekla, že se nejprve účastnili programů jako studenti a později se sami stali mentory v těchto programech. Diskutovalo se také o problémech, které nastávají při výběrů studentů mentory a jak by bylo možné systém pro mentory zlepšit. Zde je skupinové foto.

    Skupinové foto mentorů

    link

    Mluvilo se o zkrácení vývojového cyklu KDE ze 6 na 3 měsíce. Tento návrh, který ještě před Akademy přednesl na mailinglistech Álex Fiestas, má v komunitě spoustu zastánců, ale i odpůrců a o tomto tématu jste mohli zaslechnout rozhovory a bouřlivé diskuze všude během celé Akademy. Výsledkem BoFu bylo rozhodnutí, že další nová verze (4.12) bude mít jen 5měsíční cyklus, ale že bude potřeba vyvinout nové nástroje pro zlepšení sledování závislostí, lepší release management atd. Účastníci se také shodli, že délka cyklu by se měla znovu prodiskutovat po vydání 4.12 a měly by se zhodnotit přínosy a problémy, které zkrácený cyklus přinesl.

    Plasma Media Center (PMC) BoF

    link

    Tento BoF organizovala Sinny Kumari a cílem bylo probrat plány do budoucna a implementační detaily nových funkcí v PMC. Jedním z nejdůležitějších bodů bylo zhodnocení plánů na vylepšení uživatelského rozhraní s ohledem na výsledky uživatelského testování, které proběhlo předchozí den. Vishesh Handa, hlavní vývojář Nepomuku, poukázal na to, že uživatelé musí přidávat nové kolekce do Nepomuku přes Nastavení Systému, a že by bylo lepší, kdyby to šlo rovnou z PMC.

    Výlet

    link

    Ve středu po obědě se tři autobusy plné veselých KDE hackerů vydaly na výlet k ostrovu Gaztelugatxe, kde je čekal příjemný sestup k moři, následovaný náročným (vzhledem k fyzické kondici průměrného vývojáře KDE) výstupem ke kostelu na vrcholku ostrova. Na jeho konci byl odměnou nádherný pohled na otevřené moře, krásné španělské pobřeží a chlazené pivo prodávané ve zmíněném kostele. Poté čekal sestup zpátky do údolí a z údolí zpátky na kopec k autobusům. Po pár zastávkách v místních vesničkách při pobřeží se autobusy plné už ne tak veselých, zato značně vyčerpaných hackerů zastavily u tradiční baskitské moštárny, kde čekala večeře a typická baskitská hudba.

    Jo. Dolů k moři, nahoru ke kostelu a pak zase zpátky. Být programátorem je někdy pěkná fuška. Městečko u pobřeží Večeře v moštárně

    (Foto: Sinny Kumari)

    Solid BoF

    link

    Solid je framework pro abstrakci nad hardwarem. Phillipp Schmidt a Matěj Laitl na BoFu pracovali na podpoře pro protokol MTP, který se používá pro přístup k datům na zařízeních s Androidem. Phillipp udělal nekolik vylepšení v kio-mtp a Matěj pokračoval ve své práci na podpoře MTP v Amaroku. Patrick von Reth se věnoval zlepšování backendu pro Windows. Jan Grulich a Lamarque Souza opravili několik chyb v plasma-nm a s Thomasem Pfeifferem probrali různá vylepšení použitelnosti v plasma-nm pro Plasma Active a nastavení v Network Active.

    Plasma Active BoF

    link

    Tento BoF se točil zejména kolem uživatelského rozhraní orientovaného na úkoly (task-centric UI), o kterém Björn a Thomas mluvili v sobotu ve své přednášce. Smyslem je, aby uživatel byl schopný dokončit daný úkol od začátku až dokonce pomocí jediné akce (například naripovat hudbu z CD a zkopírovat ji na iPod). Pro to je potřeba, aby aplikace dokázaly ohlašovat své schopnosti (hej, já jsem program, který umí ripovat hudbu z CD) tak, aby je bylo možné propojit a vytvořit tak jednotlivé úkoly (zvané Flows).

    Okular BoF

    link

    Na tomto BoFu se prošly otevřené požadavky na revize patchů a vyřešily se některé velmi staré a otravné bugy. Také byly prezentovány detaily ohledně nového tile-based renderovacího enginu.

    KDE Telepathy a KPeople

    link

    KDE Telepathy je IM framework pro KDE. Vývojáři debatovali hlavně o plánech na nadcházející verzi 0.7. Ještě je potřeba udělat spoustu práce, hodně úsilí půjde do oprav a portování QtGStreameru tak, aby KTp zase pořádně zvádalo audio a video rozhovory. Dalším tématem bylo TelepathyQt, Qt implementace specifikace Telepathy. Hovořilo se o oddělení TpFarstreamu, přípravě Qt portu a využívání C++11.

    KPeople je knihovna pro meta-kontakty, v současnosti stále ve vývoji. Jejím cílem je slučovat kontakty ze všech aplikacích v KDE (včetně KDE Telepathy, KAddressbooku, KMailu a dalších) a ukládat je do Nepomuku. KPeople tak z mnoha zdrojů posbírá o každém kontaktu co nejvíc informací, které pak dokáže prezentovat jako jednotnou „osobu“. S takovouto integrací uživatelé budou moci například otevřít IM chat rovnou z KMailu, IM aplikace bude schopná poslat soubor e-mailem pokud příjemnce nebude zrovna online atd.

    KDE Frameworks

    link

    Zde proběhla spousta důležitých debat o KDE Frameworks, modulární verzi Platformy KDE (knihoven) založené na Qt 5. Hlavní témata diskuze byla: současný stav jednotlivých modulů, jejich závislostí a Tierů, do kterých patří, nástrojů pro kompilaci KF5, podpora pro C++11 (lze používat jen určitou podmnožinu všech novinek z C++11, která je podporovaná kompilátory na všech cílových platformách) a také vzniknul přibližný časový plán pro první technologickou ukázku: prosinec 2013 a finální vydání v první polovině roku 2014. O přesných datech se rozhodne v prosinci podle aktuálního stavu KF5.

    Výlet na loďce

    link

    Akademy ale není jenom o hackování. Je to i hromadě zábavy. A protože pro spoustu lidí byl čtvrtek posledním dnem na Akademy (i když nějaké BoFy byly naplánované i na páteční ráno), bylo potřeba si to pořádně užit. Organizátoři zařídili nádherný výlet na lodi po řece z města až k moři a zpátky do centra, kde se pak mnozí rozloučili a po rozeskupinkovali na večeři po restauracích v okolí.

    Guggenheim Museum Bilbao Jeden šťastný vývojář Spousta šťastných vývojářů (Dario Freddi, Sebastian Kügler) Most u Guggenheim Musea Moře! Lanovka přes řeku

    Další BoFy a workshopy

    link

    Zprávy s dalších BoFů a workshopů, které proběhly, můžete najít v článcích Akademy 2013 – The Gatherings a Akademy 2013 – Well Done.

    Takto tedy probíhala letošní Akademy. A kde se vývojáři KDE sejdou příští rok? Nechme se překvapit!

    Původní článek pro community.redhat.com napsali Daniel Vrátil, Sinny Kumari, Luigi Toscano a Jan Grulich.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.9.2013 09:41 qq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2013
    co je BoF?
    progdan avatar 24.9.2013 10:25 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2013
    ...tzv BoFů, tedy hackfestů nebo minisprintů jednotlivých projektů v rámci KDE.
    Týmy tam většinou probírají nové featury pro další verzi, časový plán a diskutují se tam různá témata, která se po mailing listech nebo bugzille řeší blbě. Občas se i něco naprogramuje nebo spraví :-)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    24.9.2013 10:38 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2013
    Birds of Feather - bratři v triku :)

    Prostě banda lidí, co je zajímá stejná věc/téma.
    24.9.2013 15:52 qq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2013
    děkuji
    26.9.2013 19:58 Enrico
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2013
    díky, pěkné shrnutí

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.