abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 14-15/2020

    21. 4. 2020 | David Kolibáč | Novinky | 1911×

    Tentokrát se ohlédneme za *BSD distribucí TrueOS a souvisejícími projekty, k nimž se váže i openmediavault pro síťová úložiště. Dále byla na přelomu března a dubna, potažmo v první polovině dubna aktualizována řada distribucí: Red Hat Enterprise Linux, XCP-ng, ExTiX, Rescatux, Tails, Simply Linux, AV Linux, EndeavourOS a Kanotix; z nelinuxových systémů pak NetBSD či ReactOS. Potenciálně zajímavá může být minimalistická distribuce Carbs Linux příbuzná KISS Linuxu.

    Ohlédnutí za TrueOS

    Na podzim mezi vývojáři desktopové distribuce Project Trident, toho času *BSD systému, rozhodnutí přejít na Linux. V březnu jsme se dozvěděli, že firmou iXsystems vyvíjené FreeNAS a TrueNAS se sjednotí. Krátce poté vyšlo rovněž z iXsystems sdělení, že ani TrueOS se již nevyvíjí. Jak to spolu všechno souvisí?

    Inu, původním základem všech jmenovaných distribucí je FreeBSD, jeden z klasických unixových *BSD systémů, a kolem roku 2006 vzniklo PC-BSD jako desktopová distribuce FreeBSD, tehdy především s grafickým instalátorem, připraveným prostředím KDE a „porty“ (balíčky z FreeBSD) instalovanými graficky do oddělených adresářů. Hlavního vývojáře PC-BSD, Krise Moorea, již v roce 2006 zaměstnala firma iXsystems a o deset let později se projekt přejmenoval na TrueOS. Tou dobou už ale cílil spíše na servery, kdežto desktopová varianta se posléze oddělila jako komunitní Project Trident.

    Co byla iXsystems vůbec zač? Dříve poskytovatel hostingu Offmyserver, který převzal jméno iXsystems z jedné akvizice: šlo o hardwarovou divizi, vyrábějící úložiště a servery, firmy BSDi, která prodávala například lisovaná CD s FreeBSD či Slackware Linuxem.

    Mezitím se kolem roku 2010 do portfolia iXsystems dostal i FreeNAS, na FreeBSD založený open-source systém pro síťová úložiště. Firma ho výrazně přepracovala, ale paralelně nabízela také enterprise úložiště s TrueNAS, což byl samostatně vyvíjený systém, který se však postupně sbližoval s FreeNAS, odtud tedy sjednocení názvu na TrueNAS.

    Právě práce na TrueNAS odváděly pozornost od vývoje TrueOS, který tím pádem stagnoval.

    Co se desktopových distribucí BSD týče, přestože Project Trident je již založený na Void Linuxu, objevily se nové alternativy jako FuryBSD, GhostBSD, NomadBSD, potažmo vzdálenější příbuzní jako např. MidnightBSD.

    openmediavault 5 „Usul“

    Distribuce openmediavault (OMV) se před více než 10 lety oddělila od projektu FreeNAS (tedy nově TrueNAS Core), když bylo potřeba přepracovat architekturu softwaru obstarávajícího správu síťových úložišť. Na rozdíl od něj je založená na Debianu a nikoliv FreeBSD.

    Nyní byla řada 5.x openmediavaultu vydáním „Usul“ prohlášena za stabilní (současná verze OMV je 5.3.9). Jejím výchozím bodem je Debian 10 „Buster“ a uživatelé přímo Debianu 10 nebo jiného jeho derivátu si mohou openmediavault nainstalovat z vyhrazeného repozitáře. Upgrade z OMV 4 není pro množství změn podporován. K nasazení konfigurace nově slouží SaltStack a intenzivně se využívá systemd, o synchronizaci času se stará chrony. Administrační rozhraní se dočkalo vylepšení použitelnosti a internacionalizace (např. přizpůsobení písmům psaným zprava doleva). Co se samotných úložišť týče, podporovány jsou řadiče RAID Areca a SSD trim se spouští periodicky namísto průběžně.

    Podpora dosavadní řady 4.x skončí 30. června 2020.

    Red Hat Enterprise Linux 7.8

    Red Hat oznámil dostupnost várky udržovacích aktualizací Enterprise Linuxu 7.8 Shrnuje opravy chyb, menší změny konfigurace nebo inkrementální rozšíření podpory hardwaru, zatímco aktivní vývoj se promítá do řady 8.x. Až v nejbližších měsících vyjde RHEL 8.2, bude možné přejít na něj právě ze 7.8.

    XCP-ng 8.1

    XCP-ng, alternativní bezplatné sestavení virtualizační distribuce Citrix Hypervisor (dříve XenServer), vychází ve verzi 8.1 s více než tříměsíčním zpožděním. Základní balík změn je stejný: podpora více vGPU, zlepšení výkonu úložišť, zrychlení importu/exportu obrazů virtuálních strojů, aktualizovaný výběr šablon VM, podpora UEFI a Secure Boot ve virtualizovaných MS Windows aj. XCP-ng má však i vlastní novinku navíc, a sice zálohování virtuálních strojů včetně obsahu paměti (RAM), která se integruje i s konfiguračním prostředím Xen Orchestra. Jelikož vývojáři pracují v upstreamu – XCP-ng spadá pod Xen Project The Linux Foundation –, je možné, že se tato funkce dostane i do Citrix Hypervisoru.

    ExTiX 20.4

    Jeden z mnoha derivátů Ubuntu, ExTiX, může posloužit snad jako „živý“ systém s širším výběrem aplikací nebo možností vyrobit si vlastní obraz nainstalovaného systému pomocí Refracta Snapshot. Nové sestavení 20.4 je, už podle čísla verze, založené na betaverzi na konec měsíce připravovaného Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“. V tomto případě ale používá odlehčené desktopové prostředí LXQt a jen minimum dalšího softwaru… vybočuje tak vlastně jen vlastní konfigurace jádra Linux 5.6.2 (zatímco do Ubuntu 20.04 míří Linux 5.4).

    NetBSD 8.2

    Ačkoliv v únoru bylo vydáno NetBSD 9.0, předchozí větev 8.x stále dostává aktualizace, tentokrát 8.2 – opravuje chyby a rozšiřuje podporu hardwaru. Zároveň bylo také oznámeno prodloužení podpory NetBSD 7 (v podobě poskytování bezpečnostních oprav).

    Rescatux 0.73

    Vyšel Rescatux 0.73 – „živý“ obraz Debianu s grafickým průvodcem Rescapp pro snadné řešení častých problémů se zavaděčem, linuxovými systémy nebo MS Windows (typicky s hesly), popř. uložením dat (obsahuje editor oddílů GParted, Testdisk pro opravy také především diskových oddílů a nástroj Photorec k obnovení smazaných souborů). Jedná se o první vydání označené jako stabilní od 0.30 z roku 2012, i když průběžně byly k dispozici i čerstvější obrazy.

    Carbs Linux

    Novou minimalistickou – komprimovaný obraz zabírá cca 35 MB – distribuci Linuxu s BusyBoxem představuje Carbs Linux. Ke správě primitivních balíčků nyní používá fork kiss ze stejnojmenné distribuce KISS. Vedle initu z BusyBoxu podporuje i runit a sinit.

    Tails 4.5

    Aktualizace 4.5 „živého“ systému založeného na Debianu a zaměřeného na ochranu soukromí na internetu Tails přidává podporu Secure Boot a shrnuje důležité bezpečnostní opravy zvláště ve webovém prohlížeči Tor Browser (9.0.9) stavícím na Mozilla Firefoxu.

    Simply Linux 9.0

    Ruskou distribuci Simply Linux vyvíjí firma Basalt SPO, jejímž významnějším produktem je ale distribuce ALT zvláště pro servery a pracovní stanice. Používá vlastní infrastrukturu repozitářů Sisyphus. Za zmínku stojí také podpora architektur nejen x86 a x86_64, popř. některých systémů s architekturou ARM, ale také – zatím experimentálně – i RISC-V (HiFive Unleashed) nebo ruských procesorů Baikal.

    Současný Simply Linux 9.0 nabízí jádro Linux 5.4, desktopové prostředí Xfce 4.14 a obvyklé aplikace jako Chromium, LibreOffice nebo Thunderbird, a to s ruskou lokalizací.

    AV Linux 2020.4.10

    Opět po roce vychází nový AV Linux – Debian přednastavený ke zvukové produkci: realtime Linux nakonfigurovaný se zaměřením na výkon, JACK, balíčky KXStudio nebo také nástroje pro vývojáře. V letošním AV Linuxu 2020.4.10 je základem Debian 10 „Buster“ a jádro z řady 5.4 (realtime), mírně se změnil výběr softwaru (např. zmizela střižna Kdenlive pro ušetření místa), PulseAudio podporuje Bluetooth, přepracovány byly některé skripty a doplňky,…

    ReactOS 0.4.13

    ReactOS není linuxová distribuce, ba ani BSD, nýbrž pokus o svobodnou reimplementaci MS Windows, resp. svobodnými operační systém s MS Windows kompatibilní na úrovni binárních dat. S vydáním 0.4.13 se zase o něco posouvá podpora USB, ale také např. správa písem (nyní používá registry), znatelných vylepšení se dostalo uživatelskému rozhraní (jmenovitě vyhledávání souborů či správa nástrojů týkajících se přístupnosti) a vrátil se port na konzoli Xbox.

    EndeavourOS 2020.04.10

    Pokračuje vývoj EndeavourOS, předkonfigurovaného Arch Linuxu a spirituálního pokračovatele distribuce Antergos, která skončila před bezmála rokem. Dubnová iterace obrazů přidává možnost výběru – proprietárního, nebo nouveau – ovladače GPU Nvidia, několik pomocných nástrojů pro správu balíčků, další úpravy univerzálního instalátoru Calamares a vzhled desktopových prostředí naopak nově přebíraný z upstreamu: jen Xfce má volitelně pozměněnou vizuální prezentaci a k dispozici je také přednastavený dlaždicový správce oken i3.

    Kanotix Silverfire Extra 2020

    Kanotix, klasický „živý“ obraz Debianu připravený k použití na desktopu, stále žije. Sestavení Silverfire Extra 2020 je založené na Debianu 10 „Buster“, zatímco nadále existují „Steelfire“ (Debian 9) a „Spitfire“ (Debian 8). Obsahuje extra software jako namátkou Wine, VirtualBox či nástroje pro komunikaci se zařízeními, na nichž běží Android.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Prcek avatar 21.4.2020 20:54 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky 14-15/2020
    Jenom drobná chybička - odkaz na GhostBSD má špatný text "FuryBSD", url adresa je v pořádku.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.