abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 809 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru

    2. 9. 2013 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 5144×

    Aktuální verze jádra: 3.11-rc5. Citáty týdne: Jean-Baptiste Quéru, Systém souborů π, James Bottomley, Dave Jones. Siemon: Fronty v linuxové síťové vrstvě. Úvahy o roku 2038.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.11-rc5

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je 3.11-rc5 vydaná 11. srpna. Linus k ní řekl: S numerologií nám to bohužel nevychází, vydání konečné verze 3.11 právě dnes by byla krásná náhoda (Windows 3.11 byly vydány právě před 20 lety), ale nebude tomu tak. Místo toho máme 3.11-rc5. Kromě obvyklých oprav tento patch obsahuje změnu oprávnění linkat(), o které jsme psali minule.

    Stabilní aktualizace: verze 3.10.6, 3.4.57 a 3.0.90 vyšly 11. srpna.

    Verze 3.10.7, 3.4.58 a 3.0.91 se aktuálně revidují; jejch vydání lze očekávat 15. srpna nebo později.

    Citáty týdne: Jean-Baptiste Quéru, Systém souborů π, James Bottomley, Dave Jones

    link

    Všechny firmy dříve či později skončí v nenávistné pozornosti světa open source, ne vždy oprávněně. Za posledních několik let jsem už několikrát cítil, jak se proti mě pozornost takto obrací, takže vím až moc dobře, jaké to je být nenáviděný lidmi, kterým se snažíš pomoci.

    -- Jean-Baptiste Quéru

    Jendou z předpokládaných vlastností π je to, že je to normální číslo, což znamená, že jeho číslice jsou rovnoměrně rozprostřena s tím důsledkem, že jde o disjunktní sekvenci, takže všechny možné konečně posloupnosti čísel jsou v něm někde přítomny. Pokud se na π podíváme v šestnáctkové soustavě (hexadecimálně), pak je jasné, že pokud je předchozí tvrzení pravdivé, pak v π musí existovat všechny konečné soubory. První záznam o tomto zjištění je z roku 2001.

    Odtud už je jen malý krůček k myšlence, že pokud π obsahuje všechny možné soubory, tak proč mrháme exabajty úložného prostoru k uložení těchto souborů, když je můžeme jednoduše dohledat v π!

    -- Systém souborů π

    Vypadá to, že jsme se dostali do stádia, kdy „bezpečnost“ je jakýmsi kouzelným slůvkem, jak se dá vyhnout jakémukoliv řádnému postupu (začíná se to používat podobně jako fráze „válka proti terorismu“, pomocí které se obchází řádný postup vyžadovaný americkou ústavou).

    -- James Bottomley

    Děsí mě, že na seznamu adres s přístupem k databázi coverity je skoro stejně tolik lidí jako Lockheed Martin, Raytheon Missile nebo různé vládní orgány různých zemí, jako lidí, co v minulosti někdy něčím do jádra přispěli. (Je to ještě více pokřivené, pokud započítáte další nepřispívající firmy jako výrobce antivirů.)

    Vzniklo tu celé odvětví postavené na kupování/prodeji zranitelností a naší reakcí je vlastně jen „no jo, nějak to vyřešíme, až se objeví exploit“.

    -- Dave Jones

    Siemon: Fronty v linuxové síťové vrstvě

    link

    Dan Siemon poslal detailní přehled, jak síťová vrstva Linuxu řadí pakety do fronty. Od Linuxu 3.6.0 (2012-09-30) má Linux novou funkci zvanou Malé fronty TCP, které se snaží tento problém řešit pro TCP. Malé fronty TCP přidávají omezení na počet bajtů, které mohou čekat ve frontě QDiscu a ovladače. To má zajímavý vedlejší účinek v podobě dřívějšího dopadu na aplikace, což aplikacím umožňuje efektivnější prioritizaci zápisů do soketu.

    Úvahy o roku 2038

    link

    Mnoho čtenářů si jistě pamatuje na problém roku 2000, který byl zapříčiněn rozšířeným používáním dvou dekadických číslic pro uložení letopočtu. Tento problém byl zajisté hodně zveličovaný, ale šílenství okolo jeho opravy nebylo úplně zbytečné; řada systémů by se zajisté chovala špatně, kdyby všichni ti programátoři v COBOLu v důchodu nenapochodovali zpátky do práce, aby to opravili. Problém částečně spočíval i v tom, že vlastníci dotčených systémů s opravou otáleli, i když byl problém snadno převidatelný a už dlouho dopředu se o něm vědělo. Člověk by doufal, že se ve světě open source obdobně předvídatelný problém nebude opakovat.

    To se ale máme příležitost dozvědět, protože právě jeden takový problém se rýsuje na horizontu. Klasické vyjádření unixového času je pomocí znaménkového 32bitového čísla, jež obsahuje počet sekund od 1. ledna 1970. Tato hodnota přeteče 19. ledna 2038, tedy za méně než 25 let. Člověk by si řekl, že opravu nemusíme uspěchat a měl by možná i pravdu. Ale vzhledem k dlouhé životnosti mnoha instalovaných systémů, včetně obtížně aktualizovatelných embedded systémů, nám možná zbývá méně času, než bychom tipovali.

    Je proto zajímavé poukázat na to, že 12. srpna vývojář OpenBSD Philip Guenther zařadil do OpenBSD patch, který mění většinu hodnot obsahujících čas na 64 bitů. S 64 bity máme více než dost místa pro ukládání časových hodnot daleko za dohlednou budoucnost, i kdyby se použily hodnoty s vysokým rozlišením (v nanosekundách). Jakmile se vyřeší nedostatky, pak bude OpenBSD mít problém 2038 snad za sebou; dalo by se říci, že v tomto ohledu Linux předehnali. A snad by to i byla pravda, kdyby nebyly dobré důvody, proč se na Linuxu k tomuto problému přistupuje opatrně.

    Patch v OpenBSD mění typy jako time_t a clock_t na 64bitové hodnoty. Takové změny se hned projevují na dalších místech; například standardní typy jako struct timeval a struct timespec obsahují pole time_t, takže i tyto struktury se změní. struct stat předávané systémovému volání stat() také obsahuje řadu hodnot time_t. Jinými slovy změny provedené v OpenBSD představují jednu obrovskou, nekompatibilní změnu v ABI. To má za následek to, že jádra OpenBSD s touto změnou obecně nebudou moci spouštět binárky vytvořené před zavedením změn; každý, kdo aktualizuje, by tak tedy měl činit s velkou dávkou opatrnosti.

    OpenBSD si to může dovolit, protože je to ucelený systém s jaderným a uživatelským prostorem sestavovaným z jediného repozitáře. O uživatele s binárkami odjinud si nedělají obavy; očekává se, že zaktualizují celý systém a překompilují binárky. Proto se vývojáři OpenBSD tak neostýchají rozbít jaderné ABI jako vývojáři Linuxu. Philip rovnou zvětšil i ino_t (používané k vyjádření čísel inodů), i když se to k problému roku 2038 nevztahuje. Dokud uživatelé testující tento kód budou dodržovat doporučení a použijí úplný snapshot, vše bude nadále fungovat. Uživatelé aktualizující již nainstalovaný systém budou muset být opatrnější.

    Ve světě Linuxu není možné přetáhnout uživatelský prostor do jádra, takže nejde podobně provádět změny v ABI. To notně komplikuje řešení celého problému – což je další důvod, proč se to musí řešit s předstihem. Ne všech systémů se ale problém dotýká. Obecně platí, že uživatelé 64bitových systémů nebudou v roce 2038 mít problémy, protože 64bitové hodnoty už jsou na těchto systémech použity. 32bitové x32 ABI bylo rovněž navrženo s 64bitovými hodnotami pro čas. Proto už o řadu uživatelů Linuxu bylo postaráno.

    Uživatelé čistě 32bitového ABI ale problémy mít budou. Je tu samozřejmě možnost, že za 25 let už žádné 32bitové systémy nebudou, ale musíme se poučit z historie. I s omezeními adresace (32bitový procesor s funkcí PAE bude jen stěží pracovat s 16 GB paměti, které budou možná jen tak tak stačit na „hello world“ v roce 2038) může 32bitový systém stále dělat užitečné věci. V roce 2038 může stále běžet mnoho 32bitových embedded systémů, které byly nasazeny dlouho předtím. V roce 2038 určitě budou běžet 32bitové systémy, kterou budou muset správně fungovat.

    Během krátké debaty, jež proběhla v červnu, Thomas Gleixner popsal možné řešení:

    Pokud opravdu chceme přežít rok 2038, tak se musíme kompletně zbavit vyjádření času v jádře na bázi timespec a přejít na novou skalární 64bitovou hodnotu v nanosekundách. [...]

    Ale i pokud toto opravíme, budeme se muset zamyslet nad rozhraními pro uživatelský prostor, která používají timespec/timeval. To bude zajímavější.

    Jinými slovy, když už se musí dělat nové ABI, tak dává smysl se zbavit hodnot jako timespec (které dělí čas na dvě pole, sekundy a nanosekundy) a použít prostý počet nanosekund. Software by tak mohl v klidu přejít na nová systémová volání. Thomas navrhl ponechat původní systémová volání beze změny po dobu pěti let, takže by původní operace byly přímo implementovány jádrem; to by umožnilo nezměněnému kódu nadále fungovat bez dopadu na výkon. Poté by byl původní kód nahrazen obalením nových systémových volání, což může trochu zpomalit emulovaná volání a popohnat vývojáře k tomu, aby zaktualizovali svůj kód. Pak, asi po deseti letech, by stará systémová volání byla označena za zastaralá.

    Odstranění těchto systémových volání by ale mohla být docela výzva; i Thomas navrhl je ponechat po dobu 100 let, aby se Linus nenaštval. Pokud mají systémová volání být zachována až do roku 2038 (a i potom), bude se muset vymyslet, jak mají vlastně fungovat. John Stultz měl zajímavý návrh: udělat z time_t bezznaménkovou hodnotu, čímž přicházíme o možnost vyjadřovat hodnoty před rokem 1970, ale dá nám to trochu času navíc. Má to ale své vlastní problémy, některý software by se jistě porouchal, ale beze změny se všechen software používající 32bitové hodnoty time_t v roce 2038 rozbije. Proto může tato úprava stát za zvážení.

    I bez ohledu na staré aplikace bude řešení problému roku 2038 na 32bitovém Linuxu značnou výzvou. Omezení ABI tuto práci ještě více komplikují. Vzhledem k tomu, že některé části každé migrace nejde zkrátka uspěchat, a tomu, že již nasazené systémy poběží po  mnoho let, dává smysl se problémem zabývat už teď. Pak si snad všichni budeme moci užít důchodového věku a neřešit dlouho předvídaný nepořádek s time_t.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 2.9.2013 01:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Navrhuju zavést pie:// URI schéma, které bude adresovat polohu dat v π.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.9.2013 02:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    ad Pí: No nevím, nepřipadá mě to jako dobrý nápad :-D.
    2.9.2013 06:57 ertwertwe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    autor pifs to samozrejme myslel jako vtip a proof of concept. cituji web: "proc skladovat stare normalni data, kdyz muzeme skladovat hafo metadat"
    2.9.2013 10:08 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    No pak bysme si asi museli ukladat polohu v tom pi. A u netrivialniho souboru bych rekl, ze zapis te pozice bude delsi, nez samotny soubor.
    2.9.2013 11:03 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Nebude. π je disjunktní a tedy statisticky bude zápis pozice průměrně přesně stejně dlouhý jako samotný soubor :-)
    2.9.2013 11:45 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    To recitujes poucku, nebo se to da i dokazat tak, aby to pochopil prumerny ctenar abicka?
    2.9.2013 12:51 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    π má statisticky náhodné rozložení číslic. To znamená, že v něm lze nalézt jakoukoliv sekvenci a že se stoupajícím počtem hledaných sekvencí bude průměrné místo nálezu hledané sekvence v půlce (jde o půlku nekonečně dlouhého čísla :-) ). Možných kombinací obsahů souborů je nekonečně mnoho a mají rovnoměrné rozložení, tj. jsou také statisticky náhodné (pokud by nebyly, sbohem steganografie). Takže zapsat offset na náhodnou pozici v π zabere průměrně stejné množství dat jako ta samotná data, která tak ukládáme.

    Mimochodem jde o stejný problém, proč komprimační algoritmy nemohou fungovat na všechny soubory a naopak u některých souborů způsobí zvětšení (opět to statisticky konverguje k tomu, že komprimovaná data budou stejně velká jako originální data, prostě ta entropie musí zůstat; důkaz viz †). Na malém množství podobných dat komprimační algoritmy fungují. Jenže fungují díky tomu, že hledají nadbytečná (neetropní) data, která ale určitě nejsou statisticky náhodná. U π, které je statisticky náhodné, budete mít i u těchto souborů stejnou pravděpodobnost, že zápis offsetu do π bude větší než samotná data, jako pravděpodobnost, že bude menší. Statisticky to opět bude konvergovat k tomu, že offsety budou stejně velká jako samotná data. Průměrně tedy místo neušetříte, ale ani neztratíte.

    † důkaz, že komprimovaná data statisticky konvergují na stejnou délku jako původní data (on se totiž týká i toho π):

    Do k bitů lze uložit 2ᵏ hodnot. Mějme tedy 2ᵏ různých souborů (poznámka: souborem rozumím libovolnou sekvenci dat) a zkusme je zkomprimovat. Komprimací rozumíme zachování nebo zmenšení velikosti souboru. Menších souborů je ale jen 2ᵏ⁻¹, tedy některé soubory zůstanou stejně velké. Teď budeme komprimovat 2ᵏ⁻¹ různých souborů obsahujících k-1 bitů a tak dále. Nakonec zkusíme komprimovat soubory s nula bity. Takový je právě jeden a nejde zmenšit. Tím pádem ale nejde zmenšit ani soubory o jednom bitu, protože by ty zmenšené nebylo možné odlišit od souboru s nula bity. A tak dále až po k. Tedy po úspěšné kompresi budou všechny soubory stejně velké.
    2.9.2013 14:31 ebik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Věří se, že pí má rovnoměrně rozložené číslice. Nikdo to nedokázal. Nedokázal ani, že pí je disjunktní číslo pro alespoň nějakou soustavu a opravdu obsahuje všechny konečné sekvence zapsané v té soustavě. Samozřejmě není ani důkaz, že tomu tak není.
    3.9.2013 14:17 walkeer_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    no, vzkledem k tomu, ze pi je transcendentni, tak je to mozna docela opravena vira, nebo jsem mimo?
    3.9.2013 15:40 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Samo osebe to nestačí. Napríklad číslo \sum_{n=1}^\infty 10^{-n!} je transcendentné a pritom má má v zápise v desiatkovej sústave len jednotky (na "faktoriálových pozíciách") a nuly (všade inde).
    4.9.2013 10:33 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    To nestačí, ale všechny známé číslice jsou (alespoň zatím) statisticky náhodné
    4.9.2013 16:50 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Na jake hladine vyznamnosti? XD
    4.9.2013 22:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Ono i v případě, že je rozložení číslic opravdu náhodné, tak to není žádná výhra, protože by to sice na jedné straně znamenalo, že pro každou sekvenci pravděpodobnost, že se vyskytne v prvních n číslech zápisu, konverguje k nule, ale na druhé straně také to, že pro libovolné n existuje sekvence, pro niž platí, že zápis pozice jejího prvního výskytu bude aspoň n-krát delší než sekvence sama.
    Jendа avatar 2.9.2013 05:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Tato hodnota přeteče 19. června 2038
    Na mém systému je to už o něco dřív. Že on mě Intel zase ošidil o setinu bitu?!
    Michy avatar 2.9.2013 10:50 Michy | skóre: 11 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Ať dělám, co dělám, vychází mi přetečení na 19.1.2038.
    date -d "@$((2*1024*1024*1024-1))"
    Út led 19 04:14:07 CET 2038
    
    Že by záměna anglického Jan/Jun?
    2.9.2013 11:15 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Má to být 19. ledna 2038 (či 18. ledna pro ty, kteří žijí na západ od Labradoru)
    4.9.2013 14:58 SGF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    A hergot, labradora má soused a my máme byt západně od něj...
    David Watzke avatar 2.9.2013 14:31 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Dík, opraveno :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Conscript89 avatar 3.9.2013 10:19 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Ale v titulku clanku je porad srpen :)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    xkucf03 avatar 10.9.2013 20:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Už teď, ne až 2038

    On se hlavně ten problém objeví už ve chvíli, kdy bude někdo chtít vyjádřit čas za touto hranicí – ne až po tom, co tuto hranici překročí reálný čas. Jde o různé předplatné, pronájmy nebo události naplánované do budoucna… jasně většinou se to týká aplikačního softwaru a tam se můžou používat jiné datové typy. Ale obecně mi přijde zavádějící psát, že problém roku 2038 se nás týká až za 25 let.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    10.9.2013 20:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už teď, ne až 2038
    Osobně mne spíš překvapuje, že mnohem dříve nebyly komplikace s problémem roku 1901…
    11.9.2013 12:03 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už teď, ne až 2038
    Tak tohle je z roku 2010, a skutečně to několik lidí reportovalo (asi je stejně jako mě nebaví furt obnovovat certifikáty.)

    Changes between 0.9.8n and 1.0.0  [29 Mar 2010]
    
    New function OPENSSL_gmtime_adj() to add a specific number of days and
    seconds to a tm structure directly, instead of going through OS
    specific date routines. This avoids any issues with OS routines such
    as the year 2038 bug. New *_adj() functions for ASN1 time structures
    and X509_time_adj_ex() to cover the extended range. The existing
    X509_time_adj() is still usable and will no longer have any date issues.
    [Steve Henson]
    2.9.2013 08:35 jc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    IMHO se tady projevuje jedna z nevyhod soucasneho vyvoje linux kernelu. Kdyby byl nejaky "opravdu vyvojovy" strom jako puvodne, nemuseli by se bat rozbit ABI. Uzivatele / vyvojari software by pak vedeli, co je/bude treba k tomu, aby to fungovalo i s novou hlavni verzi.
    2.9.2013 08:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Rozbít ABI nebylo povolené nikdy.
    Quando omni flunkus moritati
    2.9.2013 10:55 mankind_boost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Základním pravidlem vývoje Linuxu je NIKDY NEROZBÍT KOMPATIBILITU USERSPACE. Kvůli tomu je v Linuxu naprosto neskutečné množství různých hacků a obežliček.
    3.9.2013 09:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Dokonce tolik, že se někdy něo rozbije, aniž by o tom vůbec někdo něco tušil..
    2.9.2013 11:12 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Jak by mohl být nějaký „opravdový“ vývojový strom pro věci jako KDE či GNOME? Navíc ani samotný kernel už nemá „opravdový“ vývojový strom, používá distribuovaný Git. „Opravdový“ vývojový strom lze používat akorát u „hobby systémů“ jako OpenBSD.
    2.9.2013 15:25 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Problem toho "skutocne vyvojoveho" stromu bol ten, ze skutocny vyvoj sa dial iba tam a stabilne verzie boli silne zastarane. Pritom boli vo vyvojovych jadrach nebezpecne bugy (sposobujuce poskodenie filesystemu a pod.).

    Sucasny vyvojovy model (s gitom) je podstatne lepsi - nove veci sa k pouzivatelom dostanu podstatne rychlejsie. To je kvoli driverom doslova nutnost.
    2.9.2013 11:34 VD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Jendou z vlastností π je to, že je to normální číslo, což znamená, že jeho číslice jsou rovnoměrně rozprostřena
    V článku i jiných zdrojích je, že jde jen o domněnku! Ale popisu toho fs je, že se se vyhledávají jednotlivé byty, takže to ani není potřeba.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.9.2013 13:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    Opraveno.
    3.9.2013 13:33 x14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    opraveno?

    JEDNOU z předpokládaných vlastností π je to, že je to normální číslo, což znamená, že jeho číslice jsou rovnoměrně ROZPROSTŘENY s tím důsledkem, že jde o disjunktní sekvenci, takže všechny možné KONEČNÉ posloupnosti čísel jsou v něm někde přítomny... atd...
    3.9.2013 13:49 x14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 15. 8. 2013: Y2038 na obzoru
    převidatelný -> převídatelný, provedné -> provedené

    a to už je snad všechno :-)
    2.9.2013 13:55 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše To už se Linus nenaštve
    "navrhl je ponechat po dobu 100 let, aby se Linus nenaštval" - za 100 let se Linus už opravdu nebude schopen naštvat :-D
    3.9.2013 10:29 Roslav | skóre: 6 | blog: mamblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To už se Linus nenaštve
    "Linus večne živý." a "S GNU/Linux na večné časy a nikdy inak!"
    Hmmpf... Niečomu tak deterministickému ako počítače sa jednoducho nedá veriť.
    3.9.2013 22:31 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To už se Linus nenaštve
    Doufam ze Linux vydrzi dyl nez na vecny casy :)
    7.9.2013 00:37 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To už se Linus nenaštve
    Je v Ječný...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.