abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 794 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 19 a 20/2008

    12. 6. 2008 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 2891×

    2.6.26-rc1, "dějí se méně děsivé věci". 2.6.26-rc2, "žádné vzrušení". Paralelní optimalizovaný hostitelský vrstvený souborový systém s výměnou zpráv (POHMELFS). Odstranění velkého jaderného zámku. Citáty: Odstup signál/šum. Silnější slova. Stejný druh. Perfektní je nepřítelem dobrého.

    Obsah

    Následující obsah je © KernelTrap.

    2.6.26-rc1, "dějí se méně děsivé věci"

    link

    4. květen, originál

    Tak tohle začleňovací okno bylo poněkud drsné ve smyslu, že se o něm vedlo hodně hádek, ale já osobně si zároveň myslím, že z technického úhlu pohledu bylo v poslední době pravidlem, že se děly méně děsivé věci, psal v oznámení jádra 2.6.26-rc1 Linus Torvalds.

    Spousta změn, ale nic na mě nepůsobí přespříliš těkavě. Úžasná poslední slova před smrtí. Očekávám, že podpora PAT pro x86 (na které se pracovalo dlouho) může vykazovat problémy, ale ty nejzávaznější byly rozsekány už dávno a ačkoliv začleňovací okno již odhalilo jednu chybu, byla poměrně nezávažná a rychle byla opravena.

    Další vlastnost, která není významná svou velikostí, ale tím, že lidé se mě snažili přimět začlenit ji už dlouho, je podpora pro kgdb. Ten se ukázal být poměrně malý a čistý ve chvíli, kdy se lidé začali snažit o to, aby tomu tak bylo. Tak vzhůru a testujte. Diffstat a zkrácený log jsou oba příliš velké na to, abych je sem přidával (7500+ commitů a zkomprimovaný kompletní patch má 8,5 MB), ale objevila se jedna zajímavá hodnota - během tohoto "jednoho" začleňovacího okna přispělo téměř 800 různých autorů, uzavřel Linus svůj příspěvek.

    Citát: Odstup signál/šum

    LKML je jáma pekelná a její odstup signálu od šumu je horší než na slashdotu.

    Christoph Hellwig, zpráva z 28. dubna 2008 na Linux kernel mailing list.

    2.6.26-rc2, "žádné vzrušení"

    link

    13. květen, originál

    Okolo 45 % aktualizací v architekturách (počítají se v to include soubory), okolo 30 % ovladačů a 25 % zbytky. Mezi zbytky se řadí hlavně Documentation, souborové systémy (hlavně cifs) a jádro jádra [core kernel] (aktualizace plánovače atd.), psal Linus Torvalds v oznámení jádra 2.6.26-rc2. Kdybyste si přečetli zkrácený log a měli pocit, že jsou tam pěkně nudné malé detaily, měli byste pravdu. Nic vzrušujícího tam není.

    Vcelku malá část změn, ale dost pravděpodobně ta nejvýraznější, je způsob, jakým změny v semaforech ovlivnily BKL (pro vás, kdo se nezabýváte jádrem jádra - starý 'big kernel lock', který se stále používá ve starém kódu), jenž měl v minulosti několik různých verzí ('běžná', 'preemptivní'). Před několika měsíci jsme zahodili běžnou verzi BKL, ale v 2.6.25-rc1 jsme potom měli problémy s výkonností (a korektností) při interakci mezi implementací semaforů a preemptivním BKL, takže teď zase používáme starou běžnou verzi.

    Citát: Silnější slova

    Použil bych silnější slova, ale Al Viro by se se mnou soudil kvůli porušení autorských práv.

    H. Peter Anvin, zpráva z 28. dubna 2008 na Linux kernel mailing list.

    Paralelní optimalizovaný hostitelský vrstvený souborový systém s výměnou zpráv (POHMELFS)

    link

    14. květen, originál

    S potěšením vám oznamuji vysoce výkonný POHMEL síťový souborový systém. POHMELFS je zkratka pro Parallel Optimized Host Message Exchange Layered File System, psal Jevgenij Poljakov.

    Je to vysoce výkonný síťový souborový systém s lokální koherentní cache dat a metadat. Jeho hlavním cílem je distribuované paralelní zpracování dat. Bylo dokázáno, že POHMELFS protokol je lepší než NFS v mnoha (pokud ne ve všech, tak na tom budeme pracovat) operacích.

    Nejnovější vydání podnítilo k odpovědi Jeffa Garzika: Tento projekt je neustále hezký a zajímavý :). Nové vlastnosti zahrnují rychlé transakce, round-robin přepínání při selhání [failover] a limit výkonu blížící se limitu drátů. To se přidává k již existujícím vlastnostem, které zahrnují lokální koherentní cache dat a metadat, synchronní zpracování většiny událostí a rychlý a škálovatelný vícevláknový server v uživatelském prostoru. Plánované vlastnosti zahrnují rozšíření serveru, aby se umožnilo zrcadlení dat přes několik zařízení, silnou autentizaci a možnost šifrování dat při přenosu přes síť. Jevgenij do svého blogu vložil několik odkazů na benchmarky.

    Citát: Stejný druh

    Jsi génius. Jsem poctěn, že patříme ke stejnému živočišnému druhu.

    Paul Jackson, zpráva z 28. dubna 2008 na Linux kernel mailing list.

    Odstranění velkého jaderného zámku

    link

    15. květen, originál

    Jak již někteří latenční závisláci ví, commit 8e3e076 ve verzi 2.6.26-rc2 odstranil z BKL preemptivnost a z velkého jaderného zámku [Big Kernel Lock] udělal spinlock, čímž z něj opět udělal nepreemptivní kód. V podstatě tak vrátil kód BKL do stavu věcí v 2.6.7, psal Ingo Molnár. Poznamenal, že tohle mělo velmi negativní vliv na snahy o realtimové jádro, a dodal, že Linus Torvalds naznačil, že jediná přijatelná cesta kupředu je úplné odstranění BKL. Ingo vysvětlil:

    To vůbec není jednoduchý úkol. 12 let poté, co byl Linux změněn na SMP operační systém, máme pořád 1300+ zastaralých míst, která používají BKL. Je to 400+ lock_kernel() kritických sekcí a 800+ ioctl. Jsou rozházené přes poněkud obtížnější oblasti často zastaralého kódu, kterému málokdo rozumí a málokdo se odváží na něj sáhnout. Zmapování sémantiky a odstranění BKL kódu vyžaduje špičkové lidi jako je Alan Cox a dokonce i pro Alana (který pracuje na TTY kódu) je to složitá a dlouhodobá práce.

    Pak Ingo pokračoval vysvětlením, jak BKL funguje, jak se liší od ostatních zamykacích mechanismů a proč to komplikuje jeho permanentní odstranění z jádra. Poznamenal, že různé věci, které na zámku závisejí, jsou ztraceny v bludišti 15 let změn v kódu. Tohle všechno vytvořilo okolo BKL určitý druh Strachu, Nejistoty a Pochybností: nikdo ho skutečně nezná, nikdo se neodvažuje na něj sáhnout a když BKL zamykání funguje špatně, kód se může rozbít potichu a nenápadně. Poté navrhl "změnu pravidel hry" a vytvořil větev "zabte-BKL" [kill-the-BKL], ve které se BKL změní na obyčejný i když poněkud velký mutex s poněkud podivným zamykacím/odemykacím rozhraním nazývaným 'lock_kernel()' a 'unlock_kernel()'.

    Ingo poznamenal, že nový strom již odhalil v jádře vážnou regresi a pokračoval:

    Jakmile se tento strom stabilizuje, eliminace BKL může být provedena obvyklým a velmi známým způsobem eliminace velkých zámků: jejich vytlačením do subsystémů a nahrazením subsystémovými zámky, rozdělením těchto zámků a jejich eliminací. Tohle jsme dělali nesčetněkrát a je spousta schopných vývojářů, kteří na takové problémy mohou zaútočit.

    Linus reagoval příznivě: OK, samozřejmě jsem rád. To je přesně ten druh věcí, které bych chtěl vidět. Pokračoval tím, že navrhl nějaká zlepšení nové větve "zabte-BKL", aby bylo jednoduší vytahovat z ní zjevné opravy a umožnit tak testování změn v hlavní řadě jádra.

    O těchto plánovaných změnách proběhla mnohem větší diskuze, jejíž výňatky jsou zahrnuty v originálu tohoto článku.

    Citát: Perfektní je nepřítelem dobrého

    Opravdu si musíš uvědomit, že realita je ošklivá a věci nemůžou být perfektní. Taky si musíš uvědomit a pochopit, že snažit se o 'dobré' je ve skutečnosti mnohem LEPŠÍ, než snažit se o 'perfektní'. Perfektní je nepřítelem dobrého.

    Linus Torvalds, zpráva z 2. května 2008 na Linux kernel mailing list.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.6.2008 07:27 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Prvy odkaz na LKLM smeruje na /kto-je/linus-torwalds.
    12.6.2008 08:36 neemand
    Rozbalit Rozbalit vše _____________________________
    kill the monster named BKL!
    12.6.2008 09:07 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008

    V nadpisku o POHMELFS uteklo O, jinak dík moc, další dobrý díl :)

    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.6.2008 12:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Chyby opraveny, díky.
    Luk avatar 12.6.2008 09:49 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Perfektní je nepřítelem dobrého.
    Linusova oblíbená věta. Už jsem ji u něj zaznamenal nejméně jednou, ale spíše víckrát.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.6.2008 10:50 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Ano, tiez som si ju vsimol. Paradoxne, prvykrat som sa s nou stretol u Jima Collinsa, kde je ale obratena: "Dobre je nepriatelom skveleho.", inak povedane z vela veci nie je skvelych len preto, ze sa ludia uspokojili s tym, ze su dobre. No ale ako sledujem Linusove rozhodnutia, je to pragmatik; dalo by sa povedat ze nastastie, lebo uz sme tu mali "perfektny operacny system", akurat ze ho uz mnoho rokov nema kto dokoncit.
    12.6.2008 12:36 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Podle wikiquote.org to rekl Voltaire.
    Luk avatar 12.6.2008 12:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Jako první nejspíš ano. Ale měl jsem konkrétně na mysli, že se tato věta vyslovená LT nedostala do JN poprvé.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.6.2008 12:09 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Příloha:
    Přikládám logo seriálu se alpha kanálem, aby v tmavém stylu nerušila zubatá aura.
    12.6.2008 13:42 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Ten se ukázal být poměrně malý a čistý ve chvíli, kdy se lide začali snažit o to, aby tomu tak bylo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.6.2008 14:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Díky.
    13.6.2008 14:19 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Taky se musíš pochopit
    Luboš Doležel (Doli) avatar 13.6.2008 16:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 19 a 20/2008
    Díky, opraveno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.