abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 44 a 45/2007

    6. 12. 2007 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 3767×

    Testování suspendu a hibernace. Citát: comp.os.linux větší než alt.sex. Swap přes NFS. Citát: Přetypování na void není příliš populární. Oprava chybných optimalizací překladače. 2.6.24-rc2, "Spící město". Citát: Synchronizujte, než to zkusíte. Squashfs míří do hlavní řady jádra. Citát: Plánuješ žít věčně? Subsystém distribuovaného úložiště dokončen. Citát: Navrhněte rozumné zamykací schéma. Bezpečnostní cíle AppArmoru. Citát: Dobré pro vývoj, špatné pro obchod. Stabilní větve 2.6.

    Obsah

    Následující obsah je © KernelTrap.

    Testování suspendu a hibernace

    link

    2. listopad, originál

    Následující patche přidávají nové testovací možnosti pro suspend a hibernaci, psal Rafael J. Wysocki. První patch přidává možnost testovat jádro suspendu (STD), aniž by se skutečně suspendovalo, což je užitečné při pátraní po problémech s ovladači atd. Druhý modifikuje jádro hibernace tak, aby mohlo využívat ty samé možnosti (jsou o něco lepší, než existující testovací režimy hibernace, protože ty nemohou skutečně testovat globální ACPI metody.)

    Testovací možnosti zavádějí nový atribut /sys/power/pm_test_level, který akceptuje číslo od 1 do 5, přičemž každá hodnota simuluje jinou úroveň kódu suspendu a hibernace. Rafael ho popsal: 5 - testuje zmrazení procesů; 4 - testuje zmrazení procesů a suspendování zařízení; 3 - testuje zmrazení procesů, suspendování zařízení a globální ovládací metody platformy; 2 - testuje zmrazení procesů, suspendování zařízení, globální ovládací metody platformy a zakáže nebootovací CPU; 5- testuje zmrazení procesů, suspendování zařízení, globální ovládací metody platformy, zakáže nebootovací CPU a suspenduje platformová/systémová (platform/system) zařízení.

    Jestliže je suspend zahájen normálním způsobem, jádro suspendu provede všechny normální operace až do bodu stanoveného testovací úrovní. Posléze počká 5 vteřin a pokračuje resume operacemi potřebnými k přechodu systému do plně funkčního stavu. Rafael dodal, že nastavení pm_test_level na 0 testovací funkce zakáže.

    Citát: comp.os.linux větší než alt.sex

    link

    Tento měsíc bylo dosaženo dalšího milníku: všimněte si polí "Nedávný provoz" (jak v kilobytech, tak v počtu zpráv) - podle newsstatu je c.o.linux skutečně aktivnější, než alt.sex.

    -- Linus Torvalds, zpráva z 3. listopadu 1992 na Linux kernel mailing list.

    Swap přes NFS

    link

    2. listopad, originál

    Problém se swapováním přes síť má stejný problém jako swapování obecně: potřebujete paměť, abyste mohli uvolnit paměť. Normálně se to řeší použitím mempools, což můžeme vidět ve vrstvě BIO, popisoval Peter Zijlstra. Swapování přes síť má ten problém, že síťový subsystém nepoužívá alokace o pevné délce, ale velice spoléhá na kmalloc(). Kvůli tomu jsou mempools nepoužitelné.

    Prvních patnáct patchů nastavuje obecný framework pro rezervování paměti. Patche 16 - 23 zajišťují, aby síťový stack tento framework používal. Peter popisoval: Dokončení síťového přenosu zahrnuje přijetí paketů, což, když není paměť, je poněkud obtížné. A dokonce i když je paměť, není zajištěné, že potřebný paket přijde v době, kdy se k té paměti dostaneme. Řešením tohoto problému najdeme ve faktu, že o síti se předpokládá, že je ztrátová. I když není paměť k přijetí paketů, síťová karta je musí zahodit. Proto to přesuneme do síťového stacku.

    Patche 24 - 26 nastavují infrastrukturu pro swapování do souborového systému místo do blokového zařízení, což je potom využíváno posledními patchi a nakonec je NFS upraven tak, aby využíval novou infrastrukturu sítě a vm a poskytl swap přes NFS.

    Když byla zpochybňována užitečnost těchto patchů, Peter odpověděl: Mezi firmami je o to velký zájem, proto to dělám. Typické využití jsou 1) clustery/blade clustery, kde místní disk znamená problém s náklady (údržba při selhání, teplo, atd.) a 2) virtualizace, kde přesunutí úložiště na síť zjednodušuje migraci.

    Citát: Přetypování na void není příliš populární

    link

    Přetypování na (void) není příliš populární zvyklost. Přišli jste na to, že to skutečně dělá něco užitečného?

    -- Andrew Morton, zpráva z 19. 10. 2007 na Linux kernel mailing list.

    Oprava chybných optimalizací překladače

    link

    2. listopad, originál

    Nedávná diskuze o chybných optimalizacích GCC vedla Linuse Torvaldse k poznámce: Ohledně gcc mám smíšené pocity. Upřesnil, že na jednu stranu považuje gcc za skvělý překladač tvořený výbornými vývojáři, ale na druhou za starý projekt. Během času se v něm nahromadily různé pozůstatky a pročištění je často téměř nemožné. Dodal, že ačkoliv chyby v překladači mohou být frustrující, znepokojuje ho především to, jak někteří z vývojářů vnucují definice jazyka. Zdá se, že si myslí, že důležitější je číst specifikace jazyka jako právník, než řešit skutečné problémy uživatelů.

    Andrew Haley poznamenal, že existuje aktivní skupina vývojářů, která se snaží gcc vylepšit, a řekl: Dejte nám šanci. Vrátil se také k původní chybné optimalizaci, která celou diskuzi začala, s tím, že oprava byla začleněna do všech otevřených větví gcc. Patch portujeme do všech otevřených větví. Nicméně tento patch ovlivňuje pouze jeden konkrétní případ, kdy gcc zavádí data race. Jsme si jistí, že jsou další, které opravené nejsou. K tomu dodal, že aktivně prohledávají kód, aby našli a odstranili podobné chyby.

    2.6.24-rc2, "Spící město"

    link

    6. listopad, originál

    Jo, nepřipomínejte mi to - mám zpoždění, začal Linus Torvalds oznámení o druhém release candidate 2.6.24. Prakticky nebylo nic zvláštního, co by zdržovalo vydání, prostě jsem jenom minulý týden zapomněl. Pokračoval výpisem několika ze změn:

    Není tam příliš mnoho vzrušujících věcí. Nějaké aktualizace v architekturách - MIPS, arm, blackfin, x86, sparc[64], sh, s390. Také různé aktualizace ovladačů - libata, IDE, síťování, DVB. Nějaký spad ze změn v rozsyp-sesbírej (scatter-gather), úklid v plánovači a oprava statistik využití CPU, které se v určitém bodě zbláznily.

    Linus poznamenal, že přestože nebyly žádné významné změny, je krátký záznam příliš dlouhý na to, aby ho do diskuze zaslal. Těm, kdo ho chtějí vidět, navrhl příkaz git shortlog v2.6.24-rc1, nicméně, upřímně řečeno to není žádný Lev Tolstoj. Jestliže máte problémy se spaním, můžete to zkusit vytisknout a vzít do postele: nebude to víc než pár stránek (tiskněte oboustranně a zachraňte strom), ale pochybuji, že se skutečně dostanete na konec. Spící město.

    Citát: Synchronizujte, než to zkusíte

    link

    Rád bych věděl, jestli ovladač disketových mechanik funguje pro 2 (nebo více) jednotky. Nikdo se o tom zatím nijak nevyjádřil. Proto proveďte sync, než to zkusíte (jenom pro případ...).

    -- Linus Torvalds, zpráva z 6. 11. 1991 na Linux Activists mailing list.

    Squashfs míří do hlavní řady jádra

    link

    7. listopad, originál

    S potěšením oznamuji další vydání Squashfs. Toto vydání je dvacáté druhé během o něco více než pěti let. Squashfs 3.3 má mnoho hezkých vylepšení, jak ve vlastním souborovém systému (větší bloky a rozptýlené - sparse - soubory), tak v nástrojích Mksquashfs a Unsquashfs, prohlásil Phillip Lougher o nejnovějším vydání komprimovaného read-only linuxového souborového systému. Poznamenal, že stále potřebuje opravit endianitu souborového systému, pak že se pokusí dostat Squashfs do hlavní řady jádra. Nové rysy v tomto nejnovějším vydání zahrnují:

    1. Maximální velikost bloku byla zvětšena na 1 Mbyte a výchozí velikost bloku byla zvýšena na 128 kilobytů. To zlepšuje kompresi.

    2. Nyní jsou podporovány rozptýlené soubory. Rozptýlené soubory jsou soubory, které mají rozsáhlé oblasti nealokovaných dat, které se běžně nazývají díry. Tyto soubory Squashfs detekuje a ukládá mnohem efektivněji. To zlepšuje kompresi a výkon při čtení.

    Citát: Plánuješ žít věčně?

    link

    Opravdu potřebujeme 128bitový čas? Opravdu chceš žít věčně?

    -- Avi Kivity, zpráva ze 7. 11. 2007 na Linux kernel mailing list.

    Subsystém distribuovaného úložiště dokončen

    link

    8. listopad, originál

    S potěšením vám oznamuji sedmé a konečné vydání subsystému distribuovaného úložiště, prohlásil Evgenij Poljakov, když dokončil věci z TODO seznamu na webových stránkách projektu. Vydání nazval squizzed black-out of the dancing back-aching hippo s poznámkou jasně to ukazuje na můj stav. Novými vlastnostmi v tomto vydání jsou podpora kontrolních součtů, rozšířená autokonfigurace pro detekci a automatické povolení kontrolních součtů, pokud jsou podporovány vzdáleným hostitelem, nové soubory v sysfs pro označení zadaného node jako čistého (synchronizován) nebo špinavého (nesynchronizován) a oprava mnoha chyb.

    Evgenij vydal první verzi svého subsystému distribuovaného úložiště v červenci 2007. V září vysvětlil, že to byl první krok ve větším projektu distribuovaného souborového systému, který plánuje. Koncem října Andrew Morton psal, že práce vypadá připravená pro začlenění do -mm jádra.

    Citát: Navrhněte rozumné zamykací schéma

    link

    Budeme rádi, když navrhnete rozumné zamykací schéma schopné vypořádat se s tímhle nepořádkem.

    -- Al Viro, zpráva z 19. 10. 2007 na Linux kernel mailing list.

    Bezpečnostní cíle AppArmoru

    link

    8. listopad, originál

    Tento dokument si klade za cíl specifikovat bezpečnostní cíle, kterých chce dosáhnout AppArmor, aby uživatelé mohli zjistit, jestli AppArmor splní jejich požadavky, a vývojáři, jestli splňuje, co slibuje. Tento dokument není obecné vysvětlení způsobu fungování AppArmoru, ani to není vysvětlení, proč by někdo měl použít AppArmor místo jiného systému. Takto začíná dokument od Crispina Cowana, který následoval po nedávném návrhu Arjana van de Vena zdokumentovat účel tohoto bezpečnostního modulu. Crispin pokračoval:

    AppArmor má za úkol chránit systémy před útočníky, kteří využívají chyby v programech běžících v systému. Hrozba spočívá v tom, že útočník může způsobit, aby zranitelná aplikace udělala něco neočekávaného a nechtěného. AppArmor na toto nebezpečí reaguje omezením aplikace tak, aby mohla přistupovat pouze ke zdrojům, které potřebuje ke správnému běhu; efektivně aplikaci nutí k běhu s "nejmenšími právy".

    Aplikace mají přístup k nejrůznějším zdrojům - souborům, meziprocesové komunikaci, síti, kvalifikacím (capabilities), mohou spouštět jiné aplikace. Účelem nejmenších práv je omezit poškození, které škodící uživatel nebo kód mohou způsobit tím, že se zabrání přístupu ke všem zdrojům, které aplikace nepotřebuje k tomu, aby mohla pracovat. Například nastavení pro webový server může povolit přístup k webovým stránkám pouze pro čtení, což útočníkovi, který prolomil web server, zabrání měnit stránky.

    Citát: Dobré pro vývoj, špatné pro obchod

    link

    Zveřejňování chyb je dobré pro vývoj, ale špatné pro obchod.

    -- Rik van Riel, zpráva ze 2. 10. 2007 na Linux kernel mailing list.

    Stabilní větve 2.6

    link

    9. listopad, originál

    Po posledním vydání jsem řekl, že si myslím, že 2.6.22.12 bude poslední v řadě 2.6.22.y. Od té doby jsem obdržel množství dalších patchů, které by bylo hezké mít ve stromě .22.y, řekl Greg KH.

    Takže prozatím ponechám strom 2.6.22.y otevřený a budu čas od času vydávat nové verze tak, jak budou přicházet. Dělám to jenom ze svých sobeckých důvodů, protože ho každý den používám na svém stroji s openSUSE 10.3, jehož jádro z této verze vychází :)

    Greg KH a Chris Wright udržovali stabilní 2.6.x.y sadu patchů pro jádra 2.6.x a 2.6.(x-1) od března 2005. Správce stabilního jádra 2.4 Willy Tarreau spravoval patche proti větvi 2.6.20 od srpna 2007, nicméně ohlašoval, že přejde k údržbě stabilní větve 2.6.22, až s tím Greg přestane. Adrian Bunk pokračuje ve správě stabilní větve 2.6.16.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.12.2007 00:23 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    tak ja sem pisem len preto, ze chcem cerveny komentar (ak nie je cerveny, mate skarede CSS :P)
    6.12.2007 11:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chyba
    Za „Spící město.“ (až přímo v textu, ne v nadpisech) je místo konce spanu jeho začátek – <span class="kt_citace">.
    6.12.2007 01:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Uniklo kontrole: rozptýlené - sparse - souboty
    Quando omni flunkus moritati
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.12.2007 01:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Díky, opraveno.
    clayman avatar 6.12.2007 12:12 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007

    Ještě jeden bugreport, i když předpokládám, že to každému došlo -- na začátku článku v tom seznamu úrovní testování hibernace následuje po úrovni 2 úroveň 5 -- předpokládám, že tam má být 1, když 5 už tam jednou je. :-)

    Jinak jako obvykle pěkné počtení. :-)

    Prcek avatar 6.12.2007 13:06 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Tyto soubory jsou Squashfs detekuje a ukládá mnohem efektivněji.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    6.12.2007 17:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    A co je na tom? pravda, trochu archaické, ale jinak v pořádku :-D
    6.12.2007 02:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    No ja si teda shortlog do postele urcite vemu ;-)

    Jinak docela me prekvapil linusuv nazor na gcc. zajimalo by me co by chtel namisto gcc pouzivat...
    satanatas avatar 6.12.2007 09:22 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    6.12.2007 09:32 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Ma pravdu. GCC je pomale a zabugovane. Ale nic lepsie free neexistuje. TCC je rychle, ale bez optimalizacie.
    6.12.2007 12:54 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    LLVM ?
    CIJOML avatar 6.12.2007 09:56 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Asi bych vsechny citaty dal dokupy, takhle rozhozene po celem textu kdyz nemaji souvztaznost k jednotlivym sekcim...
    6.12.2007 10:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Asi bych vsechny citaty dal dokupy,
    Asi to tak příště uděláme.
    6.12.2007 12:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Nechal jsem to tak, jak to bylo na KT. Akorát tam to mají graficky odlišené, takže citáty vypadají jako malé vsuvky.
    Quando omni flunkus moritati
    Josef Kufner avatar 6.12.2007 20:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Tak to by to chtělo takle zevsuvkovat i tady... ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    6.12.2007 20:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    No já bych taky řekl ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    6.12.2007 13:26 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    No, ale to by ta kompozice byla taková fádnější.
    alblaho avatar 6.12.2007 10:41 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše sparse - řídký
    Díky pěkné počtení.

    Jen si myslím, že "sparse" se překládá jako "řídký". Sparse matrix je řídká matice a u souboru je to to stejné.
    6.12.2007 10:44 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sparse - řídký
    Tak tak. Případně opisem „soubor s dírami“.
    7.12.2007 08:20 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sparse - řídký
    > Případně opisem „soubor s dírami“.

    No, radši řídký :-)
    6.12.2007 11:31 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Swap přes NFS velmi uvítám, pokud by to znamenalo že i VMware Server by mohl mít své image na NFS, tak by to bylo naprosto perfektní!
    6.12.2007 12:13 Josef
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    2 ruzne 5? Testování suspendu a hibernace: ... Rafael ho popsal: 5 - testuje zmrazení procesů; ... 5- testuje zmrazení procesů, suspendování zařízení, globální ovládací metody platformy, zakáže nebootovací CPU a suspenduje platformová/systémová (platform/system) zařízení.
    6.12.2007 14:22 skim | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba odkazu.
    "zpráva z 3. listopadu 1992" odkazuje na spatny mail.
    6.12.2007 20:40 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Zveřejňování chyb je dobré pro vývoj i pro obchod !

    Zodpovědně to prohlašuju po 18 letech podnikání v IT.

    Zákazníci nejsou blbci a komunikují mezi sebou.

    Z dlouhodobého hlediska se prostě vyplatí serióznost.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    6.12.2007 21:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Hodně firem to bohužel vidí jinak. Mám pocit, že byly i případy, kdy za zveřejnění chyby v programu některé firmy vyhrožovaly soudem.
    Quando omni flunkus moritati
    6.12.2007 22:36 Jazz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 44 a 45/2007
    Lehke, Strucne, Ftipne - proste super :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.