abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Knihovna htmx (Wikipedie, GitHub), tj. knihovna rozšiřující HTML o nové atributy a umožňující vývoj dynamických webových aplikací, byla vydána ve verzi 2.0 (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Společnosti DeepComputing a Framework Computer společně představily RISC-V základní desku pro modulární Framework Laptop 13.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.4 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.16.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.1 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovky v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 11:11 | Nová verze

    Qsynth dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Qt GUI nad softwarovým syntezátorem FluidSynth (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.6. 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    17.6. 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    17.6. 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 54

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 873×

    Pokud používáte disky Western Digital Caviar, určitě si přečtěte toto číslo Jaderných novin. Dovíte se o jedné velmi závažné chybě těchto disků. Co má společného sex, drogy a rokenrol s Linuxem, status žurnálovacího systému ReiserFS a výpis některých úkolů Alana Coxe pro 2.4 jsou další témata tohoto čísla.
    Tento týden do konference přišlo 968 dopisů o celkové délce 4190 KB. Alan Cox tentokráte nezvítězil v množství příspěvků, skončil až sedmý. Na prvním místě jej vystřídali Andrea Arcangeli a Jeff Garzik s 27 dopisy.

    Dodělávky pro 2.4 - sága pokračuje, 28.1.-2.2.2000, 30 dopisů

    Alan poslal nejnovější verzi úkolů, které je třeba dodělat před vytvořením řady 2.4. Seznam obsahuje 44 položek, mezi nimi například začlenění změn ze stabilní řady, začlenění nové verze RAID, akcelerace Pentia III, Athlonu a MMX, použití rw semaforů během výpadků stránek, ošetření chyb některých framebufferů a zasekávání se ACPI na některých počítačích během startu. Celý seznam najdete na kt.linuxcare.com.

    Problémy s disky Western Digital, 28.1.-1.2.2000, 24 dopisů

    David Dyck napsal, že během fsck dostává zprávy o ztracených přerušeních na jádře 2.3.41-pre4. Jádro 2.3.40 tento problém nemá. Andre Hedrick požádal o další informace a pak napsal: "Použiju váš problém je příklad pro svět, musíte rozdělit pár Maxtor, WDC než si zničíte FS." David měl ještě štěstí, protože prvním diskem byl Maxtor a druhým WDC, pokud by pořadí bylo obrácené, místo ztracených přerušení by přišel o data. Důvodem je rozdílné časování. Nikdo by neměl míchat UDMA Maxtor s DMA WDC. Problém je na straně disků Western Digital, které nepoužívají CRC kontrolu u Ultra DMA. Proto by se nemělo používat ATA-3 a novější protokoly u WDC disků. Během diskuse se přišlo na to, že pokud máte WDC, tak rychlejší disk musí být nastaven jako master.

    Sex, drogy a Rock n' Roll, 29.1.-3.2.2000, 11 dopisů

    Během oznamování problému s fbconem Lawrence Manning napsal, že si všiml změn v bootovacím logu mezi různými verzemi jádra. Například v 2.2 je zobrazen tučňák na černém pozadí, v 2.3 je na bílém. Nebo v 2.2.14 pije pivo, zatímco v 2.3 je normální. Takže jej zajímala politika výběru bootovacího loga mezi verzemi. Jeff Garzik odpověděl, že viděl kouřícího tučňáka. Na to se Lawrence zeptal na limity velikostí loga, že by uvítal obrázek přes celou obrazovku s kouřícím a popíjejícím tučňákem :-).

    Kompilace nestabilní série na PowerMacovi, 2.-3.2.2000, 4 dopisy

    Někdo napsal, že má problémy s kompilací 2.3.39 pro PowerMaca, během make zimage dostává hlášky o chybějích souborech. Andreas Tobler odpověděl, že má vyzkoušet 2.3.40, které by mělo jet. Autor dotazu to potvrdil. Jeff Garzik ještě dodal, že 2.3.41-pre3 funguje nádherně na jeho PowerMacu 7200/90.

    Status žurnálovacího kódu, 4.-6.2.2000, 4 dopisy

    Někdo se zeptal, jaké žurnalovací souborové systémy jsou dostupné pro nestabilní sérii a Hans Reiser odpověděl, že jejich port pro 2.3 již funguje, bohužel však ztratil výkonnost. Nyní tedy hledají zdroj tohoto zpomalení.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 8 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.