abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    JSP/JavaServer Pages: Podrobný průvodce

    6. 5. 2003 | Petr Novický | Recenze | 4134×

    Recenze nové knihy nakladatelství Computer Press.

    JSP/JavaServer Pages: Podrobný průvodce Jednou z novinek vydaných nakladatelstvím Computer Press je kniha JSP/JavaServes Pages: Podrobný průvodce od profesora Barry Burda. Technologii JSP, která konkuruje PHP, ASP a dalším, mnoho knih zatím věnováno nebylo. Tato publikace však tuto mezeru výborně vyplňuje. Jedná se o překlad knihy původně vydané renomovaným nakladatelstvím Hungry Minds.

    Než si povíme něco bližšího o samotném obsahu této knihy, musíme se zmínit o velmi zdařilém členění jednotlivých kapitol. Stejně tak různé poznámky, důležité informace a tipy jsou lehce a zřetelně rozeznatelné, to však už bývá v dnešní době samozřejmostí.

    Každá kapitola na svém začátku obsahuje stručný popis toho, co od ní můžeme očekávat a jakýsi seznam podkapitol. Na jejím konci najdeme shrnutí nejdůležitějších poznatků, které jsme si v kapitole osvojili. Celkově, co se týče přehlednosti, je tato kniha na velmi vysoké úrovni, což nebývá úplně vždy pravidlem.

    Záběr čtenářů, kterým je tato publikace určena, je široký. Od programátorů začátečníků až po odborníky. Kniha vysvětluje vše do detailu. Některé pasáže odborník určitě přejde s úsměvem na tváři, ovšem začátečník si osvojí základní znalosti, bez kterých by se později jen težko knihou prokousával. Jako příklad uvedu téma z úvodu první kapitoly, kde se autor věnuje výkladu o pojmech klient, server, web a podobně. Naprosté většině z nás toto připadá jako příliš triviální, ale tímto přístupem kniha poskytuje šanci i úplným začátečníkům.

    V knize jsou použity v některých případech přiléhavé analogie, které výrazným způsobem ulehčují pochopitelnost některých hůře stravitelných témat. Obrázky a vhodnost použitého zdrojového kódu je na běžné úrovni kvality.

    Publikace neobsahuje pouze teorii nebo kratké a oddělené kousky zdrojového kódu. Na konci každé její části najdeme praktický příklad, který poznatky dané části shrnuje. Bez praktického příkladu bychom se sice obešli, ale opět nám poslouží k lepšímu pochopení nebo zopakování problému.

    Tato kniha je rozdělena do čtyř základních částí obsahujících kapitoly, které jsou dále členěny do menších celků. Obsah kapitol je v některých případech zřetelně určen jejich názvem, proto jej nebudeme zbytečně rozvádět. Co tedy v této knize najdeme:

    Část I: Základní skriptování v JSP

    Tato část je nejobsáhlejší a obsahuje úvod k technologii JSP. Od vysvětlení pojmů až po základní problémy, se kterými se při vývoji běžných webů setkáváme. Skládá se ze 7 kapitol:

    • Kapitola Vaše první stránky v JSP se věnuje vysvětlení základních pojmů, pro zkušenějšího uživatele naprosto triviálních. Vysvětleny jsou zde deklarace, výrazy a skriplety.
    • Používání skriptovacích prvků JSP objasňuje platnosti proměnných, předávání argumentů, vztah JSP a servletů a další témata. Témata dalších kapitol jsou zřejmá z jejich názvů, proto si je jen vyjmenujeme.
    • Implicitní objekty
    • Direktivy JSP
    • Co se můžete naučit pouhým nahlížením servletů se věnuje krátkému úvodu do servletů jazyka Java, způsobu překladu JSP na servlety a tématům s tím souvisejícím.
    • Standardní instrukce (akce)
    • Teorie v praxi: Jednoduchý webový portál. Tato kapitola obsahuje prakticky příklad, ve kterém si zopakujeme vědomosti z celé prvni části knihy.

    Část II: Objekty JavaBeans a jejich aplikace

    Zde se autor pokouší alespoň zhruba nastínit základy objektového modelu JavaBeans. Shrnuje jeho výhody a filosofii. Skládá se ze dvou kapitol:

    • Pracujeme s objekty modelu JavaBeans, ve které si osvojíme teoretické poznatky.
    • Teorie v praxi: Piškvorky. Teoretické vědomosti nabyté v předchozí kapitole si bezezbytku ověříme na tomto poměrně komplexním příkladu.

    Část III: Stránky JSP a databáze

    Třetí část je nejmenší ze všech, alespoň co se týče teorie. Seznámíme se se způsoby spolupráce JSP nebo obecně Javy s databázemi. Teorii si opět prověříme v propracovaném příkladu diskusního webového serveru. Obsahuje opět pouze 2 kapitoly:

    • Pracujeme s databází
    • Teorie v praxi: Diskusní webový server

    Část IV: Pokročilá témata

    Poslední část se zabývá instalací a údržbou webové aplikace (např. prací s archívy JAR apod.). Dále se v ní naučíme tvořit a používat vlastní elementy na stránkách JSP. Zda jsme všemu správně porozuměli si můžeme ověřit opět na praktickém příkladě, který se týká nákupního centra. Seznam kapitol je následující:

    • Instalace a údržba webové aplikace
    • Tvorba a užití vlastních elementů na stránkách JSP
    • Teorie v praxi: Nákupní centrum

    Přílohy

    Kniha ve svém úplném závěru obsahuje tři přilohy týkající se obsahu přiloženého CD. Toto CD v sobě obsahuje veškeré výpisy kódu uvedené v knize. Ze softwaru se zde setkáme s širokou škálou programů. Od Apache, různých kontejnerů JSP, po textové editory, webové prohlížeče apod.

    Další příloha se týká protokolu HTTP, který je zde ve stručnosti popsán. Úplně poslední přílohou je část týkající se konfigurace a práce s databází Microsoft Access.

    Shrnutí

    Trochu zarážející je autorova jednoznačná náklonost k různým proprietárním řešením, hlavně k produktům Microsoftu. Technologie jako PHP, MySQL a podobně pravděpodobně vůbec nebere v úvahu, naopak o ASP a Microsoft Access se zmiňuje poměrně často. Jako příklad konfigurace databáze by se hodilo určitě více věnovat se MySQL, bohužel autor se pravděpodobně pohybuje v úplně odlišném prostředí.

    Až na tyto drobné nedostatky, které však čtenář celkem bez problémů překoná a které nemají vliv na pochopení obsahu, je tato kniha bezpochyby výborným zdrojem informací pro vývojáře webových aplikací na bázi JSP a nezbývá než ji všem zájemcům jen doporučit.

    Autor:Barry Burd
    Název:JSP: JavaServer Pages, Podrobný průvodce
    Nakladatelství:Computer Press
    Počet stran:416
    Cena:369,- Kč / 554,- Sk
    Rok vydání:2003

     


           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.5.2003 16:35 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Proprietární soft vs. GNU
    navrhuji přeškrtání všech slov týkajících se uzavřeného software v knize, a nahrazení těchto slov programy, jenž jsou GNU :-)
    12.3.2009 14:22 Grom51
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP/JavaServer Pages: Podrobný průvodce

     Mate ji nekdo ? shanim zdrojove kody z CD

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.