Portál AbcLinuxu, 28. dubna 2024 01:30

Smart Package Manager - instalujeme chytře

21. 2. 2007 | Michal Vyskočil
Články - Smart Package Manager - instalujeme chytře  

Každý, kdo se kolem Linuxu točí, ví, že existují stovky, možná i tisíce distribucí. Arch, Debian, Gentoo, Fedora, Mandriva, SUSE, Slackware, Ubuntu, ... Každá má zapřísáhlé fanoušky i zapřísáhlé odpůrce. Mezi sebou se liší několika věcmi, ale asi nejvíce právě způsoby instalace softwaru a formáty balíčků.

Prolog

Máme za úkol někomu rychle a jednoduše vysvětlit, jak si na tom svém "Linuxu" nainstaluje jabber klienta psi.

Prakticky každá distribuce má vlastní balíčkovací systém a příkazy, které zařídí instalaci softwaru. Ovšem každý z nich dělá prakticky to samé, takže při podrobnějším pohledu zjistíte, že se yum od urpmi liší pouze v nepodstatných detailech (jako že jeden je v Pythonu a druhý v Perlu).

Smart package manager

Za vznikem a současným vývojem stojí společnosti Connectiva a Canonical (Ubuntu), ale Smart není určen pouze pro distribuce založené na Debianu. Naopak, mezi přispěvateli nalezneme osoby jako Seth Vidal (autor yumu), nebo Michael Vogt (autor Synapticu). Správce balíčků Smart, který vznikl na základě zkušeností s projektem apt-rpm, si stanovil na první pohled nesplnitelný cíl. Poslat všechny ty yumy, apt-gety, nebo urpmi do důchodu a alespoň malinko sjednotit ten dnešní linuxový instalační guláš. Jeho domovská stránka labix.org/smart nabízí odkazy na balíčky (sebe sama) pro mnoho distribucí. Část z nich (SUSE, Debian, Mandriva nebo Ubuntu) už Smart nabízejí ve svých repositářích.

Protože se jedná o nástroj určený pro více distribucí, udělal jsem test na Ubuntu Feisty Fawn a, jelikož nejvíce ohlasů na Smart jsem měl od uživatelů OpenSUSE, také na OpenSUSE 10.2. Obě distribuce běžely ve VMware, přičemž SUSE mělo tu výhodu, že to byl přímo nakonfigurovaný obraz z mono-project.com.

Je poněkud zvláštní, že přestože vývoj Smartu sponzoruje Canonical, tak v Ubuntu zatím jako výchozí není, stejně jako v distribuci Mandriva (která odkoupila původního autora, společnost Connectiva). Paradoxně největším současným uživatelem tohoto balíčkovacího systému jsou (alespoň jak vyplývá z četnosti materiálů na webu) uživatelé distribuce SUSE. Na suseportal.cz/smart o něm nalezneme velice pochvalný článek.

Používáme

V příkazové řádce stačí napsat smart a program vypíše seznam možných parametrů. Pokud máte raději grafické rozhraní, napište smart --gui. Bohužel se aplikace neinspirovala třeba u Aptitude, který je možné spustit bez rootovských práv a získat je až v okamžiku, kdy se rozhodneme zasáhnout do systému. Vzniká tak nekonzistence v tom, že nástroj v konzolové verzi určité funkce umožňuje i bez práv roota, ale v grafické verzi ne. Na druhou stranu jí trpí snad každý grafických správce balíčků, který jsem kdy viděl.

Smart Package Manager: grafická nadstavba systému smart v Kubuntu
Smart Package Manager: grafická nadstavba systému smart v Suse

V SUSE se při prvním spuštění navíc ptá na to, zda se má daný repositář zahrnout do seznamu kanálů.

Smart Package Manager: grafická nadstavba systému smart v Suse

Jak je vidět, tak Smart přebírá konvence pojmenování kategorií z jednotlivých distribucí.

Hledání

Pokud se srovná základní operace hledání s výchozím Adeptem z Ubuntu, působí Smart pro začátečníka trochu těžkopádně. Například výsledky hledání balíčků ve Smartu sice přesně odpovídají tomu, co získáme příkazem smart search psi nebo aptitude search psi, ale přístup Adeptu mi přijde pro méně zkušené uživatele vhodnější.

Smart Package Manager: Hledání balíčku psi ve smartu Smart Package Manager: Hledání balíčku psi v adeptu

Ovšem co je ještě horší, je nepodpora regulárních výrazů. I nezkušeného uživatele je možné naučit psát místo psi ^psi$ pro omezení výpisů, ne tak ve smartu. Je nutné poznamenat, že si v tomto případě nemá konzolová verze s grafickou co vyčítat.

Instalace

Instalaci je možné provést z kontextového menu (vynecháme-li konzolovou možnost smart install psi).

Smart Package Manager: Kontextové menu balíčku

Potom se nám sice zobrazí dialog pro potvrzení závislostí, ale jinak je to vše. Snad jenom pozornější uživatel si všimne, že se mu změnila ikona u psi.

Smart Package Manager: Kontextové menu balíčku

A teprve po stisknutí tlačítka v levém horním rohu (Apply marked changes) dojde k zobrazení podobného okna se zobrazením všech provedených jmen a ke stahování.

Smart Package Manager: Kontextové menu balíčku

A instalaci (nesmíte ovšem zapomenout vypnout cokoliv, co si zamkne databázi dpkg - třeba Adept - jinak místo povedené instalace dostanete tuto chybovou hlášku). Nepříjemné je, že se balíčky neuloží, takže je nutné je stahovat znovu.

Smart Package Manager: Dpkg nespolupracuje se smartem

Při spuštění smart --gui z konzole se v ní zobrazuje postup instalace, takže je možné se na první pohled přesvědčit, že smart využívá pouze služeb dpkg (respektive rpm). Bohužel mě trochu zarazily volby --force-depends (všechny potíže se závislostmi přepne na varování) a --force-remove-essential (povolí odstranění nezbytných balíčků).

Odstranění balíčku

A zde přichází velká bolest Smartu, která je zmíněna i na výše uvedené wiki Ubuntu. Neumí reverzní závislosti, což je pro člověka navyklého na aptitude velká chyba. Takže, pokud chceme psi zase odinstalovat, zůstane nám v systému knihovna libqca1c2, pokud si ji neodinstalujeme ručně.

Upgrade systému

Protože test probíhal na alfa verzi Ubuntu, nechtělo se mi stahovat celých přibližně 416MB balíčků, takže jsem jen porovnal výstupy z obou aplikací. Jak Adept, tak Smart nabídly stejné počty a velikosti balíčků, takže tato vlastnost pracuje na jedničku.

Smart Package Manager: Informace o počtech balíčků nutných pro upgrade sedí

Další vlastnosti

Další vlastnosti už spíše letecky.

Kanály (channels)

Kanál je v terminologii Smartu způsob, jak získávat informace z repozitáře. Jejich počet je úctyhodný (apt-deb, apt-rpm, databáze programu dpkg, rpm metadata (yum), urpmi formát a podobně). Pokud chceme získat seznam aktuálních balíčků, je nutné provést update.

Smart Package Manager: Probíhá update kanálů

Ovšem Smart toho nabízí více:

Více toho je na na stránce labix.org/smart/features.

Smart Package Manager: Vlastnosti kanálu

Závěr

Smart je bezpochyby velice zajímavý počin. A protože za ním stojí kvalitní lidé, je docela pravděpodobné, že se postupem času stane nejpoužívanějším nástrojem pro instalaci softwaru v Linuxu. Na první pohled je vidět, že vývoj začal na debianních systémech, čemuž odpovídá i použitá terminologie (update je stažení aktuálního seznamu balíčků, upgrade je instalace novějších verzí, ale volba dist-upgrade v něm obsažena není). Stejně tak ovládání grafické verze připomíná nástroje z Debianu (Aptitude nebo Synaptic).

Z hlediska debianních systémů toho Smart příliš nového nenabízí. Na druhou stranu zase má vlastnosti, které například Aptitude chybí. Kritickou vlastností je ovšem chybějící správa reverzních závislostí.

Do distribuce SUSE přináší jednoduše použitelný konzolový správce softwaru ve stylu Debianu, protože spuštění nativního správce balíčků Yast trvá (alespoň pro mě) neskutečně dlouhou dobu a to jak v grafické, tak v textové verzi. Takže pomocí smartu můžeme i v SUSE instalovat balíčky pomocí smart install software a nemusíte čekat několik desítek sekund na to, než se zpracují metainformace nativního nástroje. Navíc mi použítá verze pro SUSE (z Guru's RPM repository) přišla daleko lépe integrovaná do systému než ta pro Ubuntu.

Pro distribuci Mandriva je také Smart dostupný. Dokonce je možné si nechat vygenerovat zdroje pro Smart na stránce easyurpmi.zarb.org/?language=cz.

Související články

Na co se často ptáme: Balíčkovací systémy
Seriál: Instalace softwaru v Linuxu
Seriál: Gentoo ebuild
Seriál: Rukověť baliče RPM
Seriál: Balíčkovací systém Arch Linuxu
Zdroje balíčkov pre Ubuntu
Balíčkovací systém Mandrake Linuxu
Balíčkovací systém Gentoo Linuxu - I
Balíčkovací systém Gentoo Linuxu - II

Odkazy a zdroje

labix.org/smart

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

21.2.2007 00:24 thingie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak se pozná kvalitní člověk? To snad až po jídle, ne :-]
21.2.2007 12:19 Pax
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
dnes jiz neni nutne ochutnavat, staci analyza DNA.
21.2.2007 05:11 `
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jake ma vyhody cokoliv instalovat graficky? Ja vidim jen nevyhody, napriklad pokud neco selze, vyskoci dialog a uzivatel bude ztracen, protoze nebude znat ani balickovaci system sve distribuce, nebo je tomu jinak?

Portage je AFAIK nejvyspelejsi Linuxovy balickovaci system, ted je rec o Gentoo, ne o Debianu =) Neumim si opravdu predstavit, ze by portage dokazala nahradit nejaka bfu-friendly klikacka, vy ano? Ale na desktop pro lamy je to dobry, neni?
21.2.2007 07:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Smart se dá ovládat i z příkazovky, ale tak nějak se držím trendu, který je v LE. Ukazovat především grafiku. Na konzolové ovládání člověk stejně přijde poměrně jednoduše a přepisovat kus manuálové stránky je imo zbytečné.
Portage je AFAIK nejvyspelejsi Linuxovy balickovaci system, ted je rec o Gentoo, ne o Debianu =)
Ať to čtu jak to čtu, tak tomu rozumím tak, že je Portage nejvyspělejší balíčkovací systém v Gentoo, což asi nebude to, co jsi chtěl říct ;-). Já osobně se zatím nepotkal s ničím lepším, než právě s aptitude.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
21.2.2007 08:51 otrek | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Smart sa da naozaj ovladat aj z prikazoveho riadku, je to uvedene v tomto clanku.

Robert
22.2.2007 22:52 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
A to je zrejme duvod, proc Smart zatim v Ubuntu neprorazil. Uzivatele aptitude nemaji potrebu nahrazovat, aptitude funguje. V pripade OpenSuse si odvozuji, ze yast stoji za starou backoru a uzivatele potrebuji lepsi nastroj. Ocekaval by jsem, ze Smart brzy prorazi i v systemech pouzivajicich yum, protoze ten se take moc nepovedl...
21.2.2007 12:25 Pax
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
ano na desktop pro bezne uzivatele kteri chteji predevsim OS, kde si nemusi lamat hlavu s cenou* a licenci** je to vyborne, po "trose" vyvoje by to mohlo byt skutecne OK.

*cca 3tis Kc za OS na doma, na par hodin a mailu tydne je i pro mne moc

**ani sam M$ mi nedokazal uspokojive zodpovedet dotazy tykajici se licencovani jejich produktu!
Stanislav Brabec avatar 22.2.2007 12:52 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Portage je AFAIK nejvyspelejsi Linuxovy balickovaci system
Systém, který neumí řešit reverzní závislosti (klidně odinstaluje potřebnou knihovnu, a čeká, že si to uživatel spraví přes revdep-rebuild, až zjistí, že to má rozbité), který neumí řešit konflikty souborů (klidně přepíše soubor souborem z jiného balíčku, a pak ho odmaže při mazání prvního balíčku) ani neumí generovat automatické závistlosti (pokud na to tvůrce ebuildu nepřijde sám a ručně nepřidá), a který je na dotaz reverzní závislosti 1000× pomalejší než RPM. rozhodně nelze řadit ani mezi vyspělé systémy. Za sebou nechává už jen pkg ze Slackware.

Tím nenapadám jeho kompilační a konfigurační schopnosti, ale co se týče balíčkovacích schopností, přišly mi spíše zoufalé. Nevím, zda se v posledních letech něco změnilo, ale protože mi přišel už pětačtyřicátý duplikát jedné z chyb portage, na kterou jsem narazil v roce 2003 při psaní revdep-rebuild, tak pochybuji.

A smart je pouze nadstavba nad balíčkovacím systémem.
24.2.2007 22:15 stinovlas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Na druhou stranu, který balíčkovač vám dovolí mít nainstalováno několik verzí toho samého programu a ještě ke všemu pod stejným jménem (tj. SLOTy) =o)?
Stanislav Brabec avatar 25.2.2007 21:34 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Třeba RPM. Jenže tam se to nejmenuje SLOT, ale Epoch.

Gentoo sice má SLOTy, ale korektně pracovat se závislostmí SLOTovaných balíčků už neumí.
David Watzke avatar 22.2.2007 15:24 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Portage je AFAIK nejvyspelejsi Linuxovy balickovaci system,
Omyl, je to Paludis :-) Vždyť Portage je Pythonu!
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
21.2.2007 05:31 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nepříjemné je, že se balíčky neuloží, takže je nutné je stahovat znovu.
Pokud ten Smart chce nainstalovat balíček voláním dpkg, stejně ho AFAIK musí někam uložit. Zajímalo by mě, co autory vedlo k tomu tam ten balíček nenechat.

Představte si, že by došlo k chybě při instalaci 150MB velkého balíčku... to by jednoho asi docela nakrklo.
Quando omni flunkus moritati
21.2.2007 07:49 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ono by stačilo nejdřív zkontrolovat zámek a potom začít se stahováním. Ale autoři asi nepočítali s tím, že někdo bude paralelně pracovat se dvěma nástroji.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
22.2.2007 22:59 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Me se takove veci stavaji casto a v Linuxu to autori stale jeste neumi vzdy osetrit. Staci rychleji klikat, anebo pracovat na vice projektech a PC soucasne... Pokud je potreba exkluzivni pristup, melo by se zamykat, pokud to programator neosetri, je to ignorant a je uplne jedno zda programuje pro wokna anebo linuch ;-)
21.2.2007 13:14 digri | skóre: 12 | blog: digri
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ja teda nevim, jak ostatnim, ale me pri chybe instalace balicku zustane stazeny balicek na disku a znovu se uz nestahuje.
22.2.2007 01:24 Pietro | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Potvrdzujem, aj mne.
21.2.2007 06:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hezký článek, kdyby vychytali ty reverzní závislosti tak by to bylo super, konečně konzistentní prostředí.
21.2.2007 07:45 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak tak. SMART je velice sikovna vec a je asi pravdou ze nejvetsiho rozmachu se dockal prave v openSUSE. Vzhledem ke sve "rychlosti" je dokonce v openSUSE doporucovan. Od verze 10.0 si svoje SUSE bez Smartu snad ani nedovedu predstavit :-D
21.2.2007 08:20 Vinicius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Na OpenSuse 10.2 je Smart uzitecna vec. Zejmena na odinstalaci programu. Treba jsem se pomoci Yastu potreboval zbavit OOo 2.0.4 a mily Yast chtel dat pryc cele KDE, to je velmi zajimave chovani. Jen mi na Smartu vadi,ze adresar s RPM balicky nemuze byt vyjimatelny kanal.
21.2.2007 10:44 Shinigami
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Tak zrovna na 10.2 me yast prijde uz (opet) docela pouzitelny, po te hruze co byla v 10.1, zvlast pokud se na zacatku odpali ZMD. Hezke je, ze smart umi paralelni stahovani baliku, jeste tak kdyby se neblokovalo na chybovych hlaskach...
21.2.2007 12:19 Vinicius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ano, Yast se skutecne oproti 10.1 zlepsil a sice tim, ze funguje. V 10.1 byla sranda s akt ualizacnim apletem, kdyz se mu reklo, aby se priste nespoustel, tak neposlechl a pomohlo umazani casti kterehosi souboru.

Smart je ve verzi 0.xx a bude se snad jeste zlepsovat

21.2.2007 11:14 ra100 | skóre: 20 | blog: ra100
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
staci odignorovat tie poziadavky o odinstalovani KDE a je to.nie je v tom vobec problem
21.2.2007 12:21 Vinicius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
To je pravda. Ale pri odinstalaci nekterych balicku, by to znamenalo klepat tak 10 minut, protoze YasT vyplivne opravdu dlouuuuhy seznam.
pushkin avatar 21.2.2007 08:01 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mozna jde o chybe verze smartu, kterou ma defaultne openSUSE 10.2, ale me se v nem jevi vsechny balicky jako nainstalovany, i kdyz vim, ze nektery nainstalovany rozhodne nemam. Kompilovat se mi to nechce, takze YaST2 zustava...
🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦
21.2.2007 14:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Mam docela čerstvou openSUSE 10.2, Smart od Gurua a nic takového se mi neděje. Alespoň jsem ho při něčem takovém nenachytal. Zkuste aktualizovat Smart, RPM, python, python-rpm...

P.S. Předpokládám, že víte jak bezpečně zjistit zda balíček máte nainstalovaný, ať už pomocí CLI rpm nebo KPackage GUI. Yastu bych moc nedůvěřoval.
21.2.2007 09:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nechápu proč se tolik lidí křečovitě drží představy že na Debianu se používá pro instalaci balíků výhradně aptitude. Ten nástroj jsem nikdy nepochopil (stejně jako dselect). Prozatím jsem si na konzoli vystačil vždy s apt-get a v grafice se synapticem. A totéž lze říci i o ostatních distribucích co jsem používal. U těch s rpm byl první věc co jsem instaloval apt4rpm a to ještě dřív, než jsem poznal Debian.

Jinak se smartem jsem začal koketovat prakticky hned jak se objevil. S postupem času, jak jsem se více obeznámil s tím jak fungují balíčkovací systémy a poznal více distribucí, jsem došel k názoru že apt je lepší.
21.2.2007 09:48 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ad aptitute vs. apt: Mam presne tentyz nazor - bez apt-get se neobejdu, zatimco ovladani aptitude jsem nikdy nepochopil. Uz to umi konecne vypisovat seznam vsech balicku bez razeni do kategorii? To je to, co mi na aptitude nejvic vadilo.
cezz avatar 21.2.2007 10:01 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
aptitude sa da pouzivat priamo z prikazoveho riadka, potom je to podla mna rovnako pouzitelne ako pat-get :-)
Computers are not intelligent. They only think they are.
cezz avatar 21.2.2007 09:59 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
apt-get dokaze automaticky odinstalovat nepotrebne balicky?
Computers are not intelligent. They only think they are.
21.2.2007 12:40 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
man debfoster ;-)
21.2.2007 12:47 Michal Ludvig | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Jasne :-)
root@kubuntu610:~# apt-get autoremove
...
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  nvidia-kernel-common linux-headers-2.6.17-10
The following packages will be REMOVED:
  linux-headers-2.6.17-10 nvidia-kernel-common
...
21.2.2007 17:26 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Coze??
lenovo:~# apt-get autoremove
E: Invalid operation autoremove
lenovo:~#
deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
21.2.2007 18:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Máš asi jinou (starou?) verzi aptu. Na Ubuntu 6.10.:

fred@fred:~$ sudo apt-get autoremove

Reading package lists... Done

Building dependency tree Reading state information... Done

0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

fred@fred:~$
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
cezz avatar 21.2.2007 18:29 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ma debian :-)
Computers are not intelligent. They only think they are.
21.2.2007 18:38 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ubuntu? Co to je? Jooo, uz vim, to je ta divna distribuce, kde nefunguje apt-get install mc.
deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
cezz avatar 21.2.2007 18:41 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
cezz@dm6:~$ sudo apt-get install mc
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
mc is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Naozaj nefunguje :-D
Computers are not intelligent. They only think they are.
22.2.2007 22:43 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
MC je v universe.
Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
cezz avatar 22.2.2007 23:53 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
a?
Computers are not intelligent. They only think they are.
23.2.2007 17:32 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
b!

Protože universe není default, jsou mnozí na které apt-get install mc udělá dlouhý nos. Toť vše, jen jsem chtěl ujasnit, jak to s mc je. Vůči Ubuntu jsem neutrální až mírně proubuntí.
Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
21.2.2007 12:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
apt-get autoremove?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
cezz avatar 21.2.2007 18:38 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
cize ak to spravne chapem, tak musim najskor napisat apt-get remove a nasledne apt-get autoremove namiesto jedneho jednoducheho aptitude remove?

V ubuntu man stranke pre apt-get som autoremove nenasiel napriek tomu ze funguje (teda funguje ako funguje, chcel mi odinstalovat polovicu systemu.. a rozhodne nie nepotrebne veci) a v debiane tato feature nie je vobec.
Computers are not intelligent. They only think they are.
21.2.2007 18:52 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ne, stačí jenom autoremove, například apt-get autoremove kubuntu-desktop. V man stránkách fakt není. Možná to je jenom experimentální fičura v Ubuntu, nevím. U někoho opravdu může dělat potíže (já se s tím ještě nesetkal), tak proto možná ještě není úplně na očích.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
21.2.2007 10:53 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ten nástroj jsem nikdy nepochopil
apt-get install       aptitude install
apt-get remove        aptitude remove
apt-get update        aptitude update
apt-get upgrade       aptitude upgrade
apt-cache search      aptitude search
...
Skutečně nemyslím, že člověk, co zvládne apt-get bude mít s aptitude výraznější potíže ;-). To CLI rozhraní je potom už jenom třešnička na dortu, ale používá se skvěle. Stačí se podívat do menu na klávesové zkratky.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
21.2.2007 14:17 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Přesně tak, ještě by se mi líbilo, kdyby tam byly i ekvivalenty akcí apt-file ... :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
vogo avatar 21.2.2007 09:35 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zlatý pacman do konzole :)
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
21.2.2007 09:43 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Absolutní souhlas..
21.2.2007 10:57 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
No, příště raději napíši do velkého rámečku - smart se dá používat i z konzole. Vyhnu se pak poznámkám lidí, co článek pořádně nečtou ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
vogo avatar 21.2.2007 13:51 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Nechci byt rypavy, ale pacman je velmi snadno pouzitelny, umi resit zavislosti i pri odinstalovani (vezme sebou baliky ktere nejsou uz treba), proste je navrzen pro balicky pro ktere byl navrzen, a proto se mi zda zbytecne vynalezat kolo. Kazdy system ma svuj balickovaciho managera, protoze kazdy balickovaci system je jiny, proto ma sve nastroje, ale proti gustu zadny disputat... pokud nekdo citi potrebu :). Ja prichazim do styku jen se slackware, rpm-based distribucemi a archem. Naprosto mi vyhovuji slackovske nastroje, urpmi a pacman, asi jsem dostatecne shyzofreni ;).
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
23.2.2007 15:13 Petr Ježek
Rozbalit Rozbalit vše Pacman? Ano.
Pokud mluvíš o archovském pacmanu, pak plně souhlasím.
21.2.2007 09:43 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No nevím. Jsem asi divný, ale mě různorodost balíčkovacích systémů a jejich frontendů vcelku vyhovuje. Jsem rád když si můžu vybrat.
21.2.2007 16:18 jirib
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
jj... taky nechapu tu chvalu... dalsi 'konsolidovany' nastroj, ktery stejne pracuje se systemovymi balicky...

toto je dobre tak pro uplne vygumovany uzivatele :)
22.2.2007 06:45 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
není to pro vygumovaný, ani pro guru. Je to totálně pro všechny. Copak jste si nevšimli, že tux vindowsovatí a ms linuxovatí? Prostě každej přebírá z druhýho břehu vlastnosti, které vypadají, že ho posunou dopředu. Dopředu dnes znamená co nejmasovější rozšíření (viz milióny článků, co se všude válí). Tux už nemá ambice (aspoň hlavní distra) být pokaždé jiný a pro jiného. Chce být ve všech verzích pro VŠECHNY! Proč na celé čáře všude vítězí ubuntu? Totálně jednoduché, totálně grafické, nevyžaduje aby se uživatel něco moc učil, a jede a jede a jede. +podpora, + balíčky, + marketing.
vogo avatar 22.2.2007 08:08 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
To, že Ubuntu (neumimnainstalovatdebian) nabírá na popularitě, ještě neznamená, že je etalonem mezi linuxovými distribucemni. Je to distro pro uživatele, kteří jsou (ve většině případů) zvyklí klikat (Klik sem klik tam, linux si naklikám). Pořád jsou (a doufám že budou) distribuce jako Slackware, Arch Linux... tedy binární distra bez vlastních supa-trupa klik nástrojů podobajících se těm od M$, jasně je to alternativa, a já ji nikomu neupírám, ale nemusíte mi ji pořád cpát. Když někoho vidím, jak kvůli instalaci balíčku pouští nějaký klikadlo, otevírá se mi pacman v kapse. Prostě budeme podporovat lenost a potenciálně nebezpečné chování uživatelů, jen aby se cítili spokojení (oni a jen oni), já jsem například spokojený, že jsem se něco za dobu používání opravdu naučil, a ne jen klikat v jiném klikadle ;).
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
22.2.2007 09:38 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
...Když někoho vidím, jak kvůli instalaci balíčku pouští nějaký klikadlo, otevírá se mi pacman v kapse. Prostě budeme podporovat lenost a potenciálně nebezpečné chování uživatelů, jen aby se cítili spokojení (oni a jen oni)...

Mohl byste mi prosím prozradit, proč je uživatel líný, když místo CLI verze správce balíčku provádí tuto činnost v GUI verzi?

A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
vogo avatar 22.2.2007 10:17 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
je líný měnit svoje návyky ze systému, ze kterého přechází, odkdy se v systémech z Redmontnu tak intenzivně pracuje v textovém režimu? Zřejmě to souvisí s tím, že UNIX byl kdysi primárně určen ke zpracovávání textu, a systémy z Redmontnu mají jako povinné (skoro, ale bez něj jsou takřka neovladatelné) vybavení polohovací zařízení
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
22.2.2007 12:28 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
je líný měnit svoje návyky ze systému, ze kterého přechází, odkdy se v systémech z Redmontnu tak intenzivně pracuje v textovém režimu? Zřejmě to souvisí s tím, že UNIX byl kdysi primárně určen ke zpracovávání textu, a systémy z Redmontnu mají jako povinné (skoro, ale bez něj jsou takřka neovladatelné) vybavení polohovací zařízení
No počkejte, přeci nemůžete na základě toho, jak si někdo spravuje balíčky, tvrdit, že je líný měnit své návyky (bylo-li co měnit)? To přeci vůbec neznamená, že v jiných případech CLI nevyužívá. Nevidím jediný rozdíl mezi tím, jestli napíšu aptitude install wget, spustím aptitude a v něm si instalaci wgetu vyberu a nebo použiju Synaptic. Vy jste si evidentně vybral to první (pacman), ale roztrubovat tu, že kdo nepoužije CLI je líný měnit návyky, to vám trochu ulétlo, ne?
A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
Kovář David avatar 22.2.2007 13:37 Kovář David | skóre: 2 | Telč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
A proč se nechcete naučit klikat vy? Proč nechcete změnit návyky z textového na grafické a ostatní to musejí dělat podle vás?

Určitě bych se mohl naučit pár super příkazů pro instalaci balíčků, ale já počítač mám od konstruktivních činností a instalace čehosi konstruktivní není. V ideálním případě se nechci vůbec zabývat instalací. OK, takto to nefunguje, ale abych se kvůli tomu musel učit nějaké přepínače...

Konzole je super, někde se hodí, ale někde je absolutně nevhodná. Toť můj názor.

BTW: Zdravím z Jihlavy do Jihlavy ;-)
kriskami avatar 23.2.2007 18:27 kriskami | skóre: 15 | blog: kriskami | Luka nad Jihlavou
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Nepovažuju se za líného. Třeba přechod od redmondOSu k Linuxu mě stál nějaké úsilí. Snaha pochopit, proč něco, co dobře znám funguje jinak, než to znám něco stojí. Ale stojí mi za to.

P.S. Taky zdravím Jihlavu, co nějaký setkání ...
Když ve slově LÁSKA změníš 4 písmena a jedno odebereš, dostaneš slovo PIVO. Že by náhoda?
22.2.2007 09:44 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
vyjádřil jsi to naprosto přesně - vše směřuje k tomu, že se bude klikat v jiném klikadle. Ponechme stranou, co si o tom kdo myslíme, já jsem taky ubuntu nechválil, jen jsem ho použil jako příklad distra, které někdy už popírá samotné principy linuxu (ortodoxní *buntáři prominou), ale přez to, nebo právě proto(?), je neoblíbenějším distrem, nejstahovanějším, jiná distra ho začínají přejímat jako platformu ze které vycházejí....Jenomže milí zlatí ortodoxní linuxáci, to neznamená, že je tu kromě pár zkušených uživatelů tuxe masa blbců. To znamená pouze to, že dokud jste se snažili šířit linux vy, snažili se novým userům vštípit, že se mají učit....že to není a nebude jak widličky.....tak jste je odradili natolik, že spoluvytvářejí distra, která při instalaci bez upozornění smažou HDD a pod. Prostě to dokazuje, že trh si to žádá a že noví useři čekali na distra, která dělají všechno sama. A jestliže je vize do budoucna taková, že tu budou dvě - tři globální distra (a zřejmě mraky malých bezvýznamných v podstatě klubových distřiček), tak tu má místo nástroj, který bude schopen pracovat v každém z těch významných stejně. Předpokládejme, že nástroje na které jsme zvyklí a vyhovují nám méně klikajícím, či více se rozmýšlejícím, zůstanou jako volitelná varianta. ---Howg, sem se ňák rozjel
22.2.2007 09:46 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Když někoho vidím, jak kvůli instalaci balíčku pouští nějaký klikadlo, otevírá se mi pacman v kapse.
Linux a OSS je o svobodě. Když chce někdo klikat, ať si spustí smart --gui a kliká. Když chce být v konzoli, tak prostě napíše smart install. Ostatně, co se konkrétně naučíš při ruční a grafické instalaci balíčku? Já v tom, z hlediska znalostí, vůbec žádný rozdíl nevidím (ano, konzole je produktivnější) Všechno, co musíš znát - repository, updaty, ... - se týká grafické i konzolové instalace stejně.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
22.2.2007 09:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Mělo tam být a při grafické ne ...
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
vogo avatar 22.2.2007 10:11 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
... Ostatně, co se konkrétně naučíš při ruční a grafické instalaci balíčku? ...
Zrovna u instalace balíčku toho moc nebude, to je pravda, ale minimálně si uživatel začne zvykat, že pracuje na UNIX-like systému, kde je Xserver nadstavbou, a zvykne si, že systém je ovladatelný z textového režimu, však UNIX vzniknul, je (a doufejme, že i bude) navržen jako plně ovladatelný a použitelný v textovém režimu. Pokud se uživatel naučí pouštět Xwindow aplikace s rootovským oprávněním, tak se dočkáme toho, že pro chmod bude startovat konqueror (chmod souboru s root právy)... a to je hodně hloupý nápad.. To je totéž, jako kdybys šoupnul svoje nádobíčko lvovi do tlamy a třel mu rozkrok mokrou žínkou. Naprosté šílenství.
--Červený trpaslík (Rimmerosvět)
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
22.2.2007 11:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
že pracuje na UNIX-like systému, kde je Xserver nadstavbou, a zvykne si, že systém je ovladatelný z textového režimu
Jenže uživatelům je nějaký Unix úplně šumák, stejně jako mě je šumák mechanismus vstřikování paliva do válců, nebo formát mikroinstrukcí mého SATA řadiče na desce. A tak je to taky správné, protože nikdo nemůže vědět všechno a dnes se dostáváme do stavu, kdy jsme rádi, že víme aspoň něco :-).

Ostatně, nevím o tom, že by slovo unix znamenalo systém ovladatelný pouze z konzole ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
vogo avatar 22.2.2007 12:55 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Ostatně, nevím o tom, že by slovo unix znamenalo systém ovladatelný pouze z konzole ;-)
Slovo UNIX (Unics) je dítkem Kernighana, jako narážka na Multics (neefektivní systém z doby kdy UNIX vznikal). UNIX byl navržen jako systém pro zpracování textu.

toto vlákno už neobohatím, a doufám že se flame nepřesune do tohoto zápisu, ve kterém se snažím objasnit svůj názor.
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
22.2.2007 12:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Používám hlavně Ubuntu a Arch a neřekl bych že bych v Ubuntu nějak výrazněji klikal než v Archi. Rozdíl je v tom že Ubuntu můžu nainstalovat známýmu kterýho při pohledu na černou obrazovku polije pot, trvá mi to půl hodiny bez dalšího s..ní a nemusím se bát že mě bude denně otravovat s problémama. To mi Arch opravdu neposkytne. Učení se je fajn, ale jenom když je na to čas. Na klikacích nástrojích, myslím, není nic špatnýho dokud nebrání administrovat systém editací souborů, což se Ubuntu nebrání (neboť je to vlastně Debian).
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
22.2.2007 23:12 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Nemyslim si ze by za uspechem Ubuntu byla hromada klikacich nastroju. V tomto si naopak myslim, ze by se Ubuntu melo jeste vylepsit. Vyhoda Ubuntu je ze proste funguje, ze je v zakladni konfiguraci dobre nastavene, neni treba systemu prilis rozumet aby uspokojive fungoval. Dokonce i takove detaily jako ze se screensaver se nespousti pokud si prehravate TV anebo video ma Ubuntu zvladnute (mozna uz i Debian). Take je vyhodou obrovske mnozstvi balicku. Hodne dela take pouzity apt balickovac, upgrady systemu jsou vicemene bezproblemove. A snadna moznost reportovat problemy, ktere se pak resi. Vyhodou je rovnez znacna podobnost s Debianem, a jeho systemem konfiguracnich souboru; ty muze zkuseny uzivatel rucne editovat k obrazu svemu.
24.2.2007 17:13 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
no já si zas myslím, že za úspěchem *buntu skutečně stojí hlavně ta klikavost, ale to je jen vidět, že co user, to názor (tak je to spravne tak to ma byť). Proboha kdo z nás začínal na widlích, pamatuje si to překvápko při přechodu z 3.11 do W95, pak zděšení a úžas jak nadupaný jsou 98.... proč jsme začali koketovat s linuxem a dnes na něm někteří jedem? Myslím že kromě prvotní zvědavosti nás k tomu vedl všechny stejný důvod. Dospěli jsme do stádia poznání, kdy pro nás MS začal být svazující a ne nadupaný, navíc ho většina z nás měla stejně kradený. prostě přechod na linux je asi fakt o svobodě - softu, ducha, názoru... kdo to umí tak i vývoje a programování. Ať nám takový zůstane zachován! Proto mi trochu vadí ten věčně vynucovaný textový režim. Kdo chce psát, ať píše, kdo chce klikat, ať kliká. Ta svoboda je snad o tom, že oba tu možnost mají! V linuxovém světě je divná móda urážet ty, kdo si chtějí věci usnadňovat a zjednodušovat, ale i na tom snad stojí vývoj. Kdysi se mi povedlo tady na ábíčku nechtěně rozpoutat diskuzi, ve které jsem byl pranýřován za lenost, snahu klikat a pokusil jsem se trošku věštit, kam se linux ubírá (posuďte sami kdo se trefil blíž: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/103987)
24.2.2007 18:31 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
no já si zas myslím, že za úspěchem *buntu skutečně stojí hlavně ta klikavost...
Mě připadá *buntu jako nejméně klikací z "velkých" distribucí (spolu s Debianem). Pokud chcete nastavit takřka cokoliv mimo nástroje desktopových prostředí, tak prostě musíte do CLI nebo aspoň ručně editovat konfiguráky. To je podle mě všecko, jenom ne klikavost. :-)
Kdysi se mi povedlo tady na ábíčku nechtěně rozpoutat diskuzi, ve které jsem byl pranýřován za lenost, snahu klikat a pokusil jsem se trošku věštit, kam se linux ubírá (posuďte sami kdo se trefil blíž: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/103987)
V té diskusi vystupuješ jako líný BFU, nedivím se Dolimu a spol, že do tebe šli tvrdě. ;-)
24.2.2007 23:08 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
nechtěl bych znovu po letech rozpoutat ten blázinec, ale fakt nechápu, podle čeho se poznává, jestli tazatel je, nebo není líný. Googlit jsem tehdy zkoušel, anglicky jsem neuměl (a neumím dodneška). Dnes už je doba, kdy se dá vygooglit takřka vše česky, distra mají české návody (a česká klikátka).... Myslím, že se to hodně posunulo směrem, kterým jsem tenkrát psal, že to půjde. Možná víc, než někoho tehdy napadlo. např. *buntu v základní verzi se nainstaluje jedním kliknutím a smázne vše na HDD. Možná pro porovnání ještě jedna diskuze, kterou jsem vyvolal o rok dýl: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/146030 - reakce o 180 stupňů někde jinde. Doufám, že zde jsem líný nebyl. A ještě poslední odkaz do třetice, možná pro ty, kdo mají tu drzost, že si osvojují právo posuzovat kdo je a není líný, lama nelama a pod.: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1410 článek je zajímavý celý, ale poslední věta možná pro někoho na zamyšlení.
25.2.2007 04:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Přiznávám, že se mi nechtělo číst všechno a tak jsem udělal závěr z první třetiny - když opakuješ něco ve stylu "nejde to, dejte mi podrobný návod" a na rady nereaguješ, tak je těžký si myslet něco jinýho. ;-) Předpokládám, že dnes se už ptát umíš a tyhle problémy s komunikací nemáš...
25.2.2007 06:32 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
já si i dnes myslím, že jsem položil úplně jasný a konkrétní dotaz. Jen se nenašel nikdo (respektive našel se ke konci té diskuze) kdo by mi tehdy jednou větou odepsal, že jeden velký balíček *rpm s KDE neexistuje. Já to v té době prostě nevěděl, Byl jsem ve stadiu, kdy se mi prvních pár správných *rpm na něco, co jsem chtěl, vygooglit povedlo, tak jsem si logicky myslel, že existují ke všemu. Konec konců 90% toho kamenování se neodehrávalo na téma balíčku, či jiného typu instalace, ale výhradně na téma jaký jsem líný debil, že hledám instalátor typu klik, klik. Proto jsem si dovolil po letech to připomenout v této diskuzi, proto se dnes zastávám těch, kdo se raději instalacemi něčeho proklikají, proto si myslím, že je dobře, že vzniká klikátko, které je stejné pro různá distra... Proto se mi i líbí reakce Kováře Davida, myslím že i jeho názor je o svobodném SW. Kdybych to tehdy napsal já, snad by mně jeli najít osobně... :-D Jsem rád, že linux udělal za dva roky obrovský posun směrem k uživatelům od slova užívat. Dnes jsem zaplaťpánbu v úplně jiné situaci, i když se stále potřebuji na něco ptát, ale můžu ti říct, že lidem v diskuzích trpělivě odpovídám a když se mi z dnešního pohledu zdá nějaký dotaz nesmyslný, jednak si vzpomenu na sebe, nebo prostě nepíšu nic. Nikdy jsem si nedovolil místo reakce na dotaz napsat hodnocení pisatele, urážky, či jenom kritiku. Hovoříme-li o svobodném světě linuxu, dovolím si jednu všeobecnou pozn. která nesouvisí s SPM. Svoboda je mimo jiné i sebekázeň, svobodně si rozhodnout že můžu říct cokoliv, ale umět sám sebe omezit, kdy by moje svobodné vyjádření mohlo útočit na svobodu toho druhého! Věř mi, že kdo tuto vlastnost nemá jaksi podvědomě, učí se jí daleko hůř, než nováček urpmi, apt-get, aptitude.... Když se tak bude umět chovat celá komunita kolem linuxu, noví uživatelé se jen pohrnou. Jinak zůstanou tam, kde je nikdo neuráží. Jen se pro inspiraci koukni na nějakou diskuzi k windows, jak trpělivě se tam řeší totální banality, prkotiny a jde to kolikrát ještě s humorem. ale jak říkám, jsem rád, že tady se to změnilo taky hodně k lepšímu. Tak czago.
vogo avatar 22.2.2007 08:20 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
BTW Tux je maskot jádra, používejte alespoň nepřesné označení Linux (což je označení pro jádlo, ale také je chápáno jako označení celého operačního systému), a kdyby něhdo nevěděl co je to klikadlo...
Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
21.2.2007 10:06 pj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
umi to vyhledat nazev balicku, pokud znam jen jmeno fajlu v nem, mam na mysli funkcionalitu urpmf
21.2.2007 16:31 6205
Rozbalit Rozbalit vše neinstalujeme chytře....
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Uhm...no neviem aky masochista by si do Ubuntu instaloval SMART vzhladom k tomu ze Synaptic je kvalitativnym stropom...Ale v pripade odpadoveho SUSE/Novell/M$ to opodstatnenie rozhodne ma lebo ZENworks je picovina na druhu :-)
21.2.2007 17:49 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: neinstalujeme chytře....
Vsak to se vyplati pouzivat, jen kdyz si nucen delat s nekolika ruznyma distrama ....
21.2.2007 16:35 1 | blog: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevím. Já si přítulný "eklektický" instalátor/odinstalátor představuju takhle: 1. Záložka s "zdroje software", která umí procházet -r http stromy (takže stačí zadat url a on už si to vyzobe).

2. Záložka instaluj/odinstaluj s integrovaným hledáním balíků (*rpm, *deb, atd.. v googlu. Tam budou jen názvy programů a žádné kecy o balících.

3. Záložka pro odborníky s detaily správcovství.

A samozřejmě vyřešené závislosti jako v Ubuntu - upgrade/downgrade/update/...

Tak za 10 let.
1
21.2.2007 17:27 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Hledaní balíčků pomocí google ... yeah...

Tak před deseti lety.
21.2.2007 18:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Vyhledávání balíků na netu? Procházení stromů? Hledání repozitářů? Člověče, vy máte volného času na rozdávání! To Vám závidím, upřímně.

Já mám času málo, takže očekávám že nebudu muset procházet nic, instalátor bude mít k dispozici *kompletní* seznam dostupných repozitářů pro moji distribuci a já si tak maximálně vyberu, jak moc chci být experimentální (možnost odfiltrovat některé experimenta/testing/unstable repozitáře.

Tak jednou za půl roku si seznam aktualizuje. Automaticky aktualizuje - žijeme v době automatizace :)

Problém je, že žádné větší distro takový kompletní seznam nemá. Musíte juknout na fórum a "copy and paste" a pak aktualizovat ručně. Jde to

Možnost nápravy? Klidně zítra. Aplikace na to jsou, teď je to čitě na správcích repozitářů. Dobře je na tom Fedora, obsáhlí sources.list ihned po nainstalování Apt. A sources list aktualizuje jako balíček v rámci normálního systémového updatu. Takže podmínka 2 taky splněna.

Balík = program. V podstatě. Problém je, že program je pojem vágní. Je mplayer plugin do mozilly program? Je knihovna program? Nebo jste měl na mysli jen aplikace pro koncové uživatele? jen GUI aplikace? Jinak vidí pojem program vývojář, jinak ex-uživatel Windows, jinak serverový administrátor.

Řada instalátorů (Smart, Adept) balíky umožňuje kategorizovat, snadno pak najdete: KDE aplikace, Gnome aplikace, servery, knihovny, CLI nástroje, kernel... Tohle vám nestačí.
21.2.2007 19:41 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Clanek se mi nelibi. Nevidim v nem popis vyhod smartu, akorat ze ma v umyslu nahradit apty,urpmi,yum... To ma ale v umyslu asi kazdy novy projekt.

Bez techto informaci mam pocit, ze si akorat umi poradit jak s deb tak rpm. To mi ale jako nejaky zazrak nepripada, protoze na mandrive stejne obvykle nevyuziji balicky ze suse a pod.

Neshazuji smart (o nem ani po precteni tohoto clanku nic nevim), hodnotim informacni prinos clanku.
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
21.2.2007 23:23 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Řekl bych, že on smart poskytuje jen frontend k běžným nástrojům distribuce tak, aby se pomoci něj dalo ve všech distribucích instalovat programy stejně.
21.2.2007 20:02 JoHnY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevim proc, ale pouzivam yum a yumex(python gui pro yum). Neni ani nejrychlejsi ani nejkrasnejsi, ale pracuje dle pozadavku. Ovsem na kombinace links -g na packages.debian.org a apt-get(aptitude, to mate skoro jedno) nema :), ale OpenSUSE neni .deb ditro (skoda, sakra skoda)
22.2.2007 12:57 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Nemáte čeho litovat, většina zmiňovaných nástrojů, Apt, Smart umí pracovat jak s deb tak s rpm. Nevím jak Aptitude, Adept a Yum, ale vzhledem k podobnosti deb a rpm bych to viděl jako otázku času a motivace.
23.2.2007 15:25 Petr Ježek
Rozbalit Rozbalit vše Snaha o ideální uchopení neideálního kocoura
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Smart může být sebegeniálnější, ale na jedno je krátký: každý balíček má jinou strukturu a podle distribucí i jiné závislosti (viz rpm). Ergo, ať ho uchopíte jak chcete geniálně, zdivočelý kocour vás stejně poškrábe nebo kousne. Já bych spíš uvítal hlubší zamyšlení tvůrců balíčků nad posunem té rozmanité filozofie a vyzval je dělat rovnou jeden jednoduchý, ale informačně vybavený typ balíčku ve stylu archovského "něco.pkg.tar.gz". Po zkušenostech se vším kromě gentoovského copipackingu mi kombinace "něco.pkg.tar.gz" a "pacman" z Archu připadá jako reálné a prakticky ideální řešení téhle evoluční hádanky: Rychlost, ovladatelnost, informace, konfigurovatelnost, reverzní funkce, ochrana systému, rozumné závislosti. I grafický javovský jacman se dá používat, je stejně jen pro přehled, pod ním běží konzole... Another way to install your future?
freshmouse avatar 24.2.2007 16:44 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já to nechápu.

Je nějaký důvod pro "společného" správce balíčků? Podle mě ne. Je to totiž jen nastavování kaše. Všechno podle všeho vede k jednotnému balíčkovacímu systému (nikoli jen správci) -- to bude teprve sjednocující. Ať se nám to líbí, nebo ne.

Já bych nebyl proti. Nejběžnějším uživatelům je jedno, jestli si balíček zaškrtnou v Synapticu, Adeptu, Yumexu nebo v čemkoli jiném a jestli je balíček typu RPM, Deb nebo třeba tar.gz. Ti si prostě instalují software. Druhou věcí je technické řešení. Kdyby se vybíral systém, který by měl sloužit jako, nebojme se to říci, standardní, nepochybně by byla spousta nespokojenců, že se nevybral zrovna jejich systém (a tudíž se jedná o fašismus ;-)). Podle mě je ale nutné to překousnout.

Mimochodem, jakou to má vůbec výhodu, mít jednoho správce balíčků? K čemu potřebuju třeba v Ubuntu moci instalovat třeba RPM balíčky?
24.2.2007 18:29 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Raději znovu. Smart neumí instalovat balíčky pro Debian na Fedoru a opačně. Jde prostě jen a jen o společný frontend k již existujícím systémům ...
JNejběžnějším uživatelům je jedno, jestli si balíček zaškrtnou v Synapticu, Adeptu, Yumexu nebo v čemkoli jiném a jestli je balíček typu RPM, Deb nebo třeba tar.gz.
To není pravda. V LE se tímto poměrně dost trápíme. V Linuxu neexistuje snadný způsob, jak popsat instalaci balíčku tak, aby to bylo platné alespoň pro nejrozšířenější distribuce.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
freshmouse avatar 24.2.2007 18:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Já jsem to pochopil, ale nechápu k čemu mi je společný frontend -- tedy kromě toho, že se vám to v LE lépe vysvětluje lidem. ;-)
24.2.2007 23:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Pro mě je ten přínos v tom, že pomáhají zakrývat mnohdy úplně zbytečné rozdíly mezi jednotlivými distribucemi. To je největší problém současného Linuxu, že si každá distribuce hraje jen na vlastním písečku, přestože rozdíly mezi nimi tomu většinou neodpovídají.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
24.2.2007 19:31 Zklamaný
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Omlouvám se, ale nějak jsem nepochopil o čem (a na co) ten článek vůbec je.

Autor popisuje něco, co sám ani nevyzkoušel, ale myslí si, že to tak asi bude fungovat...

Pochopil jsem to tak správně?

Hezký článek, opravdu moc hezký...
24.2.2007 23:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
To by mě docela zajímalo, kde jste z článku získal dojem, že jsem smart vůbec nezkoušel?
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
26.2.2007 10:28 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

I kdyz jsem priznivce apt-get, tak jsem rad ze smart jde cestou sjednoceni. Sice by udelali lepe, kdyby apt dali na vsechno, ale kdyz jednou bude smart a jednotne balicky, tak pak installace budou v pohode a velke firmy budou mit balicky uz pro vsechno.

freshmouse avatar 26.2.2007 10:36 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře
Sice by udelali lepe, kdyby apt dali na vsechno
:-D Zkus to navrhnout. ;-)
26.2.2007 11:26 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Smart Package Manager - instalujeme chytře

…ale kdyz jednou bude smart a jednotne balicky, tak pak installace budou v pohode a velke firmy budou mit balicky uz pro vsechno.

Ne a ne. Smart pouze nabizi jednotnou spravu balicku. Zadne jednotne balicky. To ze na dvou distrech jede stejny Smart, neznamena, ze lze balicky michat

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.