abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 798 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení

    17. 6. 2008 | Robert Krátký | Rozhovory | 3990×

    Vlastimil Pečínka v pokračování rozhovoru hovoří o vývojových nástrojích, brněnské pobočce, výhodách práce v Seznamu a dalších věcech.

    vlastimil pecinka
    Vlastimil Pečínka

    První část rozhovoru: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu.

    12) Které vývojové nástroje používáte? Jak řešíte správu zdrojových kódů? Co používáte pro interní komunikaci?

    Správu verzí zdrojových kódů řešíme pomocí Subversion. Nad tím nám běží Trac, což je wiki, issue tracker a browser repositáře Subversion. Každá naše podstatná služba, nebo obecně projekt, má svou instanci Tracu. Obsah wiki není zatím striktně dán, ale na tom se v budoucnu zapracuje. Nyní mají vývojové týmy relativně svobodu v tom, co do wiki umístí a jak.

    Pro firemní komunikaci používáme v technickém oddělení oficiálně Jabber, dokonce plánuji zavést Jabber jako celofiremní standard. Ostatní IM řešení používají zaměstnanci dle svého uvážení. V technickém oddělení ještě používáme diskusní fórum běžící na PHPBB. A na e-mail nesmím zapomenout.

    Díky rozšíření našeho vývoje do Brna si hrajeme také s videokonferencemi. Jednak kluci zkoušeli privátní videokonference přes zabudované videokamery v noteboocích, zároveň také řešíme sofistikovanější přenosy mezi zasedačkami.


    13) Zmínil jste Brno. Pár měsíců už tam vývoj jede. Jak to hodnotíte?

    Mám z něj velkou radost. Martin Bobek, šéf vývoje v Brně, si vede velmi dobře a měl značnou zásluhu na tom, že začalo fungovat v dohodnutém termínu a plánované kapacitě. V současné chvíli tam kluci pilně pracují na našich komunitních službách, jedné zcela nové službě (neprozradím) anebo vylepšeních pro fulltext. Jsem také mile potěšen, jak čile spolu Brňáci a Pražáci komunikují a vyměňují si zkušenosti. Za to patří všem velký dík.

    pernstejnske peklo
    Pernštejnské peklo


    14) Jak se vlastně daří Seznamu nabírat nové vývojáře? Jaký je rozdíl mezi Brnem a Prahou?

    Z mého úhlu pohledu zásadní. Do Brna jsme přišli a naplnili plánované kapacity ne za rok, ale 3 měsíce. Možná to bylo i tím, že v Brně žádná taková internetová společnost není. Nebo možná ano, ale Seznam má větší sexappeal. V Praze v poslední době na pohovory skoro nikdo nepřijde.

    V Brně v tuto chvíli máme stop stav, ačkoliv víme o dalších zájemcích. Je však potřeba dát prostor utváření procesů a sesbírání zkušeností. Jistě ale v budoucnu v Brně budeme rozšiřovat kapacity. V Praze jsme donedávna hledali především hotové lidi se znalostí C/C++ systémového programování v Linuxu. Situace na trhu pracovních sil je však taková, že preference musíme změnit a dát větší prostor programátorům - začátečníkům. Pravděpodobně o Seznamu neuvažují, protože mají nižší sebevědomí, případně je odradí vstupní test, který není jednoduchý. Nebo si nedovedou představit, co práce programátora nebo administrátora v Seznamu znamená.


    15) Když Vám nyní dám prostor, na co můžete programátory do Seznamu nalákat?

    Tak především na práci. Odpovídám na to v podstatě pořád stejně - koho by nebavilo pracovat na věcech, které lidé masově používají? Je také určitě rozdíl třeba mezi tím pracovat několik let na jednom systému pro jednoho klienta, nebo pracovat na úkolech, které si Seznam sám zadá a vymyslí.

    Seznam je dnes už celkem velká společnost na to, aby pojala velké množství různorodých a různě smýšlejících lidí. Přesto díky Ivově DNA vštěpené do chodu Seznamu je práce v něm zábava. Nezastírám, často dost hektická. Být lídrem českého Internetu není samosebou.

    Musím také říct, že nehledáme jen programátory. Místo tu najdou i správci linuxových serverů, na jejichž bedrech leží to, aby naše služby běžely nepřetržitě dnem i nocí. Stejně tak hledáme i Windows administrátory, jak jsem se zmínil dříve. No, Seznam vlastně hledá lidi na velký počet pozic, stačí se podívat na naši nabídku.

    seznam.cz


    16) A co roční prémie, které Seznam vyplácí. Ty musí být velkým lákadlem.

    Ivo se rozhodl asi před 3 lety vyplácet podíl na zisku zaměstnancům technického oddělení jako kompenzaci za to, že nemohou získat zaměstnanecké akcie. Loni se již roční prémie vyplácely všem zaměstnancům. Rozděluje se až 15 % čistého zisku, tedy několik desítek miliónů Kč. To je pěkná porce peněz.

    Pro IT část jsou roční prémie rozhodně zásadní. Mzdová situace v IT sféře je pěkně roztočená spirála, která časem jistě způsobí mnoha firmám problémy. V Seznamu se bráníme tomu účastnit se této spirály smrti, proto konkurenceschopné mzdy držíme formou ročních prémií. A kdo zná hospodářské výsledky Seznamu, ví, že si zaměstnanci přijdou na slušné peníze. Zároveň jsou motivováni pracovat v Seznamu dlouhodoběji. Aby to bylo fér, je zároveň nutné říct, že nový zaměstnanec si na svoji první roční prémii musí pochopitelně počkat až jeden rok. Počítá se mu však každý odpracovaný den.


    17) Vím, že míváte přednášky na vysokých školách. Budete v tom pokračovat?

    Jsem přesvědčen, že ano. Dřív jsem se o to staral sám, agenda se rozšířila, takže dnes se o to už stará koordinátor spolupráce s vysokými školami Petr Zeman z produktového oddělení. Naši zaměstnanci přednášejí dobrovolně, věřím že i v dalším semestru se najde dost dobrovolníků, aby naplnili celý cyklus zhruba deseti přednášek.

    prednaska
    Na přednášce


    18) Seznam svým obchodním zaměřením i přístupem k práci a zaměstnancům nebo třeba i těmito přednáškami v mnohém připomíná Google. Bráníte se takovému přirovnání, nebo vás těší?

    Myslíte jako že jsme taková malá G-company? :-) Po obchodní stránce úplně ne, tam máme širší záběr, např. vlastní obchodní síť. Jinak mohu asi souhlasit, byť jsem nikdy v této firmě nepracoval a co vychází na veřejnost je především dobře udělané PR. V Seznamu je minimum striktních pravidel, hodně věcí visí na jednotlivcích, nasazení či zápalu pro věc. Samotná organizace práce je "mírný chaos v rozumných mezích" s orientací na výsledek. Internet je sám o sobě dosti živý organismus a Seznam to vnitřně reflektuje. V tom to asi srovnatelné je.


    19) A na závěr, jak Vy osobně vidíte budoucnost Seznamu z pohledu své pozice?

    Jenom růžovější :-). Do budoucnosti, kam mohu dohlédnout, bude technika stále nevyzpytatelná, stále bude co řešit a vynalézat. To dá práci vývojářům i administrátorům a IT bude konkurenční výhodou pro ty, kteří věnují čas a prostředky na řešení těchto nedokonalostí. Není těžké napsat aplikaci pro Internet, je už složitější napsat ji a provozovat pro statisíce až milióny uživatelů. A k tomu my know-how máme. Dále, hodně věcí se zvirtualizuje, zvýší se hustota výpočetního výkonu na jednotku prostoru v datahousu, které budou modernější a napájením a chlazením uzpůsobené potřebám Seznamu. Dostupnost všech služeb Seznamu bude 99,9% během roku. Seznam bude nabízet své technologie ostatním. Bude nás to stále bavit.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 17.6.2008 05:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    Vim, nebo Emacs? Já Vim. On taky Vi.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.6.2008 06:59 mnn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    +1 :-)
    23.6.2008 20:40 EiFFeL | skóre: 27 | blog: EiFFeL | Vranovská Ves
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    ja vim, on vi, ty pico
    24.6.2008 13:18 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    Administrátor by si měl doplnit vzdělání. pico je textový editor!
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    24.6.2008 14:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    :-)
    19.6.2008 10:08 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    VIPiiii rulezzzzzzzzzzzzz ( Polnicka )
    19.6.2008 22:05 Pavel Pinkava | skóre: 12 | blog: pin2k | Bystřice nad Pernštejnem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    Teď už snad Nové Veselí ne? :)
    20.6.2008 00:24 Vlastimil Pečínka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastimil Pečínka o IT v Seznamu - dokončení
    Aaaaa...stare dobre mlade casy :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.