abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 701 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zajímavosti ze světa Linuxu - 5

    6. 9. 2004 | Robert Krátký | Různé | 6525×

    Představuje hegemonické postavení SourceForge hrozbu pro Open Source? Web-kamerky Philips aneb patří do jádra kód, který slouží k natažení binárního ovladače?

    Představuje hegemonické postavení SourceForge hrozbu pro Open Source?

    kuro5hin V úvaze pojmenované The SourceForge Hegemony se zhrzený uživatel ptá, co by se stalo, kdyby provozovateli SF, firmě VA Software, vyschly zdroje, ze kterých financuje chod těchto stránek. Říkám zhrzený, protože podobně neveselé myšlenky získal po té, co byl svými "spolupracovníky" zbaven administrátorských práv k projektu, do kterého přispíval.

    Je docela dobře možné, že ten člověk má pravdu, jeho projekt byl skutečně "unesen" (dobře, takový překlad nedává smysl, ale musel jsem se podělit o termín "hijacked project") a ironický podtón prvního odstavce vůbec není na místě. V tom však nevězí to podstatné.

    Pokud by se jednoho dne zavřely na SF dveře a nikdo by už nezískal zpět to, co tam kdy vložil, mělo by to s velkou pravděpodobností dost negativní vliv na vývoj všech linuxových distribucí - jinými slovy, vývoj některých (důležitých) komponent by se alespoň na přechodnou dobu zastavil.

    Bylo by snadné najít náhradu? Pár alternativ tu je (Berlios, Savannah), ale žádná nedosahuje ani zdaleka rozměrů SF. Nehledě na to, že na větší příliv projektů nejsou připraveny. A to ještě záměrně opomíjím provázanost Savannah s GNU - i když tu je i non-GNU Savannah...

    A i kdyby se místo našlo, jak těžké by bylo navázat na vývoj bez údajů v databázi (chyby, mailové konference, historie revizí, ...)? To ovšem předpokládá úplné vyřazení SF ze dne na den. A tak katastroficky by se asi situace nevyvíjela.

    Originál článku najdete na kuro5hin.org.

    Web-kamerky Philips aneb patří do jádra kód, který slouží k natažení binárního ovladače?

    Poměrně nedávno proběhla mezi vývojáři jádra (a samozřejmě posléze i mezi obyčejnými smrtelníky) debata o tom, jestli je správné z kernelu odstranit kód určený k natažení binárního ovladače. Nejdřív troška historie:

    Dost dlouhou dobu byl součástí linuxového jádra ovladač pwc, který kromě základní podpory Philips a Logitech web-kamerek umožňoval i využití binárního ovladače pwcx. Pwcx je/byl ovladač zajišťující plnou funkčnost těchto kamerek (jde o (de)kompresi videosignálu). Bez pwcx je možné kamerky používat, ale stojí to za starou belu. Pwcx je však pouze binární ovladač, tzn. ne pod GPL, a proto nemůže být součástí jádra. Byl tedy dodáván zvlášť a uživatel se mohl rozhodnout, jestli jej s pomocí háčku v pwc využije nebo ne.

    Pwcx je binární proto, že Philips po jeho vývojáři požadoval podepsání NDA (Non-Disclosure Agreement = Dohoda o nevyzrazení). Hardwarové specifikace se tedy neměly dostat na veřejnost (jak se později zjistilo, tato NDA už nějakou dobu neplatí - vypršela; autor však i nadále odmítá zveřejnit specifikace, protože má pocit, že by tím ztratil důvěru Philipsu a zároveň tím ukázal vývojáře jádra před ostatními firmami jako nedůvěryhodné).

    Správce USB subsystému v jádře, Greg KH, se rozhodl z ovladače pwc odstranit kód, který sloužil k natažení pwcx. To rozzlobilo autora pwc(x), protože to považoval za rozhodnutí fundamentalistické, které nic nevylepší, ale naopak znevýhodní uživatele - nebudou již moci pomocí pwc využívat pwcx. Greg argumentoval tím, že kód, který v jádře neslouží ničemu jinému než externímu proprietárnímu ovladači, nemá v kernelu co dělat. A rozjela se dosti ostrá diskuze o tom, kde ideologická korektnost hraničí s prachsprostým omezováním možnosti volby uživatele jaký software používat.

    Craig (autor pwc) se tedy namíchl a požádal o odstranění veškerého pwc kódu. Když už tam nesmí být možnost natáhnout binární ovladač, nemá tam být nic, protože samo o sobě je to jen zmrzačená chudinka, která toho moc nesvede.

    Žádost o odstranění kompletního pwc je do určité míry pouhopouhé gesto, protože kdokoliv může ten kód vzít a (protože je licencovaný GPL) znovu do jádra vložit. Otázkou však je, jestli by se našel někdo, kdo by byl ochoten se toho kódu ujmout coby správce.

    Z tohoto vývoje vyplývá několik otázek:

    • Jde pouze o fanatičnost, nebo to GPL skutečně zakazuje (kód sloužící pouze non-GPL kódu v rámci GPL kódu)?
    • Není odstranění takového kódu přehnané? Vždyť uživatel se mohl sám rozhodnout, jestli pwcx využije.
    • Proč došlo k této debatě až několik let po prvotním přidání pwc do jádra?
    • Požaduje-li vývojář odstranění své práce z jádra, má mu být vyhověno? (Alan Cox to považuje za absurdní a aby demonstroval nesmyslnost takového uposlechnutí, požádal také o odstranění veškeré své práce z kernelu.)

    Zde jsou různé zdroje:

           

    Hodnocení: 45 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2004 10:14 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Proč tolik povyku?
    Když se z jádra vyhodí možnost natahovat binární ovladače, tak to přece neznamená, že to tím končí. Když autor toho ovladače udělá záplatu a tu bude distribuovat spolu s binárním ovladačem, tak to taky bude fungovat. Pravda, je to víc práce.
    6.9.2004 11:26 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    V současnosti stačí zadat insmod -f pwcx a je to. Ve vašem případě by to takhle nešlo, bylo by potřeba kompilovat.
    6.9.2004 11:32 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    Otázka zní: proč mi ten chlap takhle přidělává práci? Bude snad potom jádro lepší? Ušetří snad práci sobě?
    6.9.2004 11:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    Odpověď na obě otázky zní ano:

    Bude snad potom jádro lepší? -- Ano, protože nebude obsahovat nadbytečný kód. Nadbytečný v tom smyslu, že ten kód neslouží ničemu jinému než externímu proprietárnímu ovladači. Vždy to funguje tak, že má-li někdo ovladač, ke kterému nechce/nemůže zveřejnit zdrojáky, distribuuje ho ve formě nezávislého modulu. Žádný jiný proprietární ovladač nemá ten luxus, že by (jen) kvůli němu byl v jádře přidaný pomocný kód.

    Ušetří snad práci sobě? -- Ano, protože nebude muset spravovat a zodpovídat se za kód, který je postavený na míru uzavřenému ovladači. V takovém kódu se pak těžko hledají chyby, protože není možné přesně zjistit, proč vypadá právě tak, jak vypadá. Možná, že v tomto případě to nebylo tak žhavé, ale to by byl špatný důvod pro udělování výjimek.
    6.9.2004 11:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    Přesně takto argumentují ti, kteří s odstraněním toho kódu souhlasí. Odpůrci tvrdí, že běžný uživatel si jádro opatchovat nedokáže a nebo pokud dokáže, tak je to stejně zbytečná překážka.

    Kromě toho autor toho ovladače jej již nechce spravovat, nebude-li ten kód součástí jádra. Říká, že na takový ovladač by se hned zapomnělo a jeho práce už by byla zbytečná (což zní - podle mě - trošku namyšleně...).
    6.9.2004 12:30 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    Mno,
    na toto konto se mi vybavuje radeon, nvidie apod. Ty preci take maji utavreny ovladac, a jak spravne poznamenavas: "nemaji ten luxus" mit rozhrani k te binarce primo v kernelu. Navic, mam dojem ze je to prvni poradna "linuxova" vec, kterou musi uzivatele udelat, pro vyuziti te sve karty i pro akceleraci 3D. Funguje to tedy jako jakysi filtr, hodne lidi to asi odradi, zbytek pripouta :)
    ... netusim jestli je to dobre ci nikoli ...
    Myslim, ze pokud nemaji narok tyto projekty (neporovnatelne vetsiho dopadu - kdo z nas ma doma kameru Philips a kdo ATI/nVidii) tak nejake kamerky nemaji sanci...

    Nerikam tak , ani tak, ale na ma slova dojde....
    PJ
    6.9.2004 17:03 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč tolik povyku?
    Uz jsem to nekde psal. Je to o komunikaci. Greg KH (spravce USB) je trochu sverazny a arogantni chlapik (viz. debaty na tema devfs x udev, udev faq apod.). A tady je problem, vse chce trochu diplomacie, neni mozne vykopnout ze dveri cloveka, ktery Vam s 3 roky s necim pomaha jen proto, ze jsem na dvere prave povesil cedulku VSTUP POUZE PRO ZAMESTNANCE. Musite mu to vysvetlit a protoze se jedna o modelovou situaci, mela ji predchazet 'verejna' diskuze, ktera by problem depersonifikovala. Jiste, je mozne se k tomu postavit tak, ze to tam NEPATRI! NEPATRI! NEPATRI! a 100x to vykricet. Ale, jsme lidi, diskutujeme, neprervavame se.
    6.9.2004 12:23 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše ati, nvidia
    Zdravim

    Uz je to sice stary tema, ale Craig by to mel udelat stejne jako to dela nvidia a ati, pak by bylo vse v poradku. Nainstalovat driver ka nvidii zvladne snad kazdej ne?

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    6.9.2004 13:25 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Craig by ten ovladač měl především předesignovat. Dekodér videa do jádra nepatří. I kdyby to bylo pod GPL, tak už tam dost pravděpodobně není, protože dekodér videa do jádra, co? Nepatří!
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    7.9.2004 10:02 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    No, tak tomuhle rikam opravdovy fundamentalismus. To je stejne, jako byste rekl, ze ovladace SCSI radicu maji komunikovat se svetem pres commandy toho ktereho radice a ne pres nejake normalni API. Je videt, ze problematice pwc/pwcx rozumite jako ... no ... napada mne neco o petrzeli.
    7.9.2004 14:05 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Commandy pro ovdani radice jsou commandy pro ovladani toho HW. API je vrstva mezi obecnym jazykem (mnozinou prikazu/volani) a temi commandy toho HW zarizeni. Kdyz tomu rozumim jak koza petrzeli, tak kam do tohoto zapada pwcx? Commandy nejakeho API se prevedou na commandy te kamerky a rekne se ji aby se nastavila tak a tak a zacala posilat data. No a tyhle data ctu a propaguju na definovanem API v podobe nejakeho streamu. No a tady podle meho konci HW ovladac. Protoze dokodovanim toho sajrajtu, kterym Philips objevil ameriku neni ovladani HW, ale jen a pouze dekodovani videa. Co to ma co spolecneho s ovladanim HW? Fakt tomu nerozumim, co tohle ma spolecneho s SCSI. Mimochodem dost blbej pripad, protoze SCSI je dost zdokumentovane rozhrani, co takhle nejaky hotentotsky radic, co nad sebou pres nejake sprasene rozhrani umi emulovat SCSI. To uz by byl lepsi primer. Stejne tyhle sragory jsou jen maskovanim neschopnosti a) implementovat standard, b) dohodnout se na novem standardu.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    7.9.2004 17:41 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Ono totiz bez pwcx lezou z kamerky v hires/hifps modech komprimovana data, na ktere _zadny standard neexistuje_, ani pro neco takoveho neni ve V4L mysleno (ono by to bylo pak API dost nahouby :). Proste z /dev/videoX musi lezt data v jiste forme (pixel formatu - at uz RGB. I420, atd.) no a prave tohle zajistuje pwcx. Vas primer je lepsi, lip bych to nerek', nicmene stale plati to, co jsem postuloval vyse.
    7.9.2004 21:38 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Jak souvisí V4L tím, jakou kompresi používá nějaká webkamera ? Kdyby ta kamera používala XviD codec, budete ho kvůli tomu cpát do jádra ? Snad ne.

    To už můžete rovnou jako součást ovladače HDD/CD/DVD/flash nacpat do jádra celý mplayer a hookovat binární .dll pro kodeky, pro které nejsou opensouce ovladače.
    7.9.2004 23:55 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia

    Jak souvisí V4L tím, jakou kompresi používá nějaká webkamera ?

    No treba tak, ze V4L je _standardni_ rozhrani, jak dostat _standardni_ obrazek z nejakeho videozarizeni. To by potom kazdy prehravac/recorder mel podporovat vsechny kamery?!?! A kazdy audio soft by mel podporovat pokud mozno vsechny zvukovky, ze... To bychom potom vlastne zadne drivery nepotrebovali... A pokud mozno zadny OS. ;)

    8.9.2004 08:56 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    No a na to AC jasně odpověděl, že jestliže ve V4L chybí možnost zařadit do řetězce zpracování toho streamu HW závyslý dekodér, tak že má udělat V4L3. Jestli ty takovou odpověď pocvažuješ za jízlivost, tak jsi prostě paranoidní. Já tomu říkám konstruktivní návrh systémového řešení. Co když přijde nějaký jiný hotentot s jinou kamerkou a se stjně debilním formátem, to se i do jeho ovladače bude natahovat zase jiným háčkem do jádra místo aby se udělal pro něj do jádra ovladač HW (a nic jiného!) a v userspace se použije stejný modul. A když přijde Philips s jiným formátem dat, to se udělá větší binárka co bude umět oba formáty nebo se udělaj dvě binárky, které obě budou ohrožovat bezpečnost jádra. No tak já teda mám jasno, co bych chtěl v jádře já. V4L3 s možností zavádět do dekódovacího řetězce HW závislé moduly. Ty ne? Tak to jsi jdi prasit jiné jádro.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    8.9.2004 16:51 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia

    No a na to AC jasně odpověděl, že jestliže ve V4L chybí možnost zařadit do řetězce zpracování toho streamu HW závyslý dekodér, tak že má udělat V4L3. Jestli ty takovou odpověď pocvažuješ za jízlivost, tak jsi prostě paranoidní.

    Pokud delam ovladac kamery a pro jeho zarazeni po mne nekdo chce predelat cele API pod nim, ktere sam (dost nestastne) navrhnul... no ... nevim, zda je to jizlivost, ale rozhodne by mne to kapku zarazilo... :-)

    No tak já teda mám jasno, co bych chtěl v jádře já. V4L3 s možností zavádět do dekódovacího řetězce HW závislé moduly. Ty ne? Tak to jsi jdi prasit jiné jádro.

    No, tak tohle bych chtel taky. A kdo ne, ze? :-)

    8.9.2004 10:06 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    "No treba tak, ze V4L je _standardni_ rozhrani, jak dostat _standardni_ obrazek z nejakeho videozarizeni."

    No a právě proto do něho žádné komprimované streamy nepatří !

    "To by potom kazdy prehravac/recorder mel podporovat vsechny kamery?!?! A kazdy audio soft by mel podporovat pokud mozno vsechny zvukovky, ze... To bychom potom vlastne zadne drivery nepotrebovali... A pokud mozno zadny OS"

    Teď jste to obrátil úplně na hlavu ! Používáte můj argument, abyste obhájil své tvrzení, proti čemu přesně tenhle argumet stojí.
    8.9.2004 16:45 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia

    Teď jste to obrátil úplně na hlavu ! Používáte můj argument, abyste obhájil své tvrzení, proti čemu přesně tenhle argumet stojí.

    Eh? Ja rikam: v kernelu maji byt ovladace kamery (at uz binarni nebo OS), ktere ze zarizeni dostanou standardni cokoli, i kdyz to zarizeni to posila v jinem, proprietarnim formatu. To je to, co rika muj argument nahore a taky je to presne ten duvod, proc mame ovladace. Ty zajistuji na jedne strane standard (API) a na druhe se snazi pokryt ruzna zarizeni. Pokud budou ovladace zvukovek v kernelu a ne v software (a zaplatpanbu tomu tak je), staci pridat ovladac do kernelu a ne do vsech audio SW. Podobnych primeru lze vymyslet spoustu.

    8.9.2004 17:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    ktere ze zarizeni dostanou standardni cokoli,

    V tom si odporuješ. To "cokoliv" totiž nikterak "standardní" není. Ostatně, mohu tě citovat:

    bez pwcx lezou z kamerky v hires/hifps modech komprimovana data, na ktere _zadny standard neexistuje_,

    Je to jednoduché: Philips chce uzavřený formát, proto vyvine nějakou zbastleninu, která skutečně žádnému standardu neodpovídá. Chtějí-li to lidé používat, musí mít jejich binární ovladač. Binární ovladače nemají v jádře co dělat -- a ani kód, který by umožňoval jejich použití. Kernel je svobodný a neměl by obsahovat něco, co slouží pouze a výhradně nesvobodnému kódu. A dříve než řekneš, že to je _pouze_ ideologie, viz moje odpověď z počátku této diskuze:

    ---------
    Ušetří snad práci sobě? -- Ano, protože nebude muset spravovat a zodpovídat se za kód, který je postavený na míru uzavřenému ovladači. V takovém kódu se pak těžko hledají chyby, protože není možné přesně zjistit, proč vypadá právě tak, jak vypadá. Možná, že v tomto případě to nebylo tak žhavé, ale to by byl špatný důvod pro udělování výjimek.
    ---------

    Samozřejmě, že i to ideologické hledisko je důležité, protože ta pravidla je potřeba dodržovat.

    Takže ideálním řešením by bylo to ponechat mimo jádro jako např. ty stále zmiňované ovladače od nVIDIE.

    Tím už se však opakuji.

    9.9.2004 00:17 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia

    Pod pojmem 'standardni cokoli' si zkuste predstavit RGB, YUV, atd. To, ze to Phillips nepodporuje je logicke - zkuste si spocitat, kolik dat se vleze do bandwidthu USB1.1... Podezirat Phillips, ze neco chce jenom ztezovat je mylna - viz funkce modulu pwc - z kamery dostane raw data, ktera se vicemene podobaji YUV. Proste to jinak udelat nejde.

    Pro mne je nejlepsi reseni nasledujici (vedle ponechani statusu quo a uplne otevreni pwc[x]): odstranit ovladac _uplne_ z vanilla jadra (v jadre opravdu nema co delat zmrvenej kod od GKH & spol.) a pokracovat na vyvoji oddelene vcetne vsech hooku.

    Mimochodem, zeptam se: kolik lidi v tehle diskuzi vubec pwc[x] pouziva? ;-)

    8.9.2004 17:16 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    1. Kernel neni software? ;-)
    2. V kernelu ma byt jen to, co je nezbytne nutne. Prekodovavani jednoho formatu do druheho neni veci kernelu. Kdyz nekdo nutne potrebuje, aby fungovaly V4L programy jako driv, tak muze napsat demona, ktery bude viset na /dev/video (nebo jak se to nazyva) misto jadra (jako to dela tusim arts) a delat transparentni konverzi dat z /dev/pcwx (nebo jine zarizeni, do ktereho bude jadro cpat komprimovana data z kamery). Aplikace si niceho nevsimnou a v jadro nebude zamoreno binary-only kodem.
    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    9.9.2004 00:24 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Hm, trochu tady naznacujete mikrokernel. Linux je monolit (a zatim to vypada, ze je to tak spravne), tudiz ovladace musi holt delat neco vic nez posilat cisilka na porty...

    Napadlo vas treba, jak by tim vasim zpusobem vypadal adresar /dev? Tisice souboru pro tisice ruznych HW. Bajecny... ;-)

    Uvedomte si, ze dekompresi videa delaji _vsechny_ (USB1.1 prirozene) webcamove ovladace v jadru. Jinak to ani nejde. pwc[x] se lisi jenom tim, ze ta dekomprese je closed source. Jinak nicim.
    9.9.2004 08:49 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ati, nvidia
    Hm, trochu tady naznacujete mikrokernel. Linux je monolit (a zatim to vypada, ze je to tak spravne), tudiz ovladace musi holt delat neco vic nez posilat cisilka na porty...

    To, ze je linux monolit, neznamena, ze nemuze prejimat i neco z mikrokernelu.

    Jinak to ani nejde. pwc[x] se lisi jenom tim, ze ta dekomprese je closed source.

    No a prave o to jde. Kdyz neco bezi s pravy operacniho systemu, tak treba ja chci mit tu moznost podivat se na zdrojaky. Je to prakticka vec, ne ideologicka. Nekomu se to mozna zda obracene, tak pro nej to asi prakticka vec neni.

    Napadlo vas treba, jak by tim vasim zpusobem vypadal adresar /dev? Tisice souboru pro tisice ruznych HW. Bajecny... ;-)

    No a proc ne? Uzivatel prece nepotrebuje vypisovat obsah adresare /dev, ne? Staci mu znat nazev souboru zarizeni. Jinak tisice to opravdu nebudou. Mame prece devfs/udev, ktery vytvari jen potrebne soubory.

    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    6.9.2004 13:30 chromaci
    Rozbalit Rozbalit vše sajba
    tenhle clanek se tu objevuje 6.9. jak dlouho ma uz causa z druheho tematu reseni? to vam neni znamo, ze se nekdo spravy toho projektu uz ujal?
    6.9.2004 13:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sajba
    Celou kauzu jsem použil pouze pro ilustraci problému podobného typu. Samotné vyústění tohoto případu je nezajímavé; o nic tak světoborného se nejedná, a proto jsem to v článku ani nezmiňoval.

    Jde tu o argumentaci, která byla na obou stranách použita k obhájení určitého postoje k směru, jakým se má vývoj jádra ubírat.
    7.9.2004 10:24 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Craig vs. LKDs
    Nemosoft mel s vyvojari nekolik vaznych hadek jiz v minulosti a nutno dodat, ze rozum byl vetsinou na jeho strane, ideologie na strane druhe. Typickym prikladem je snaha AC odstranit jakekoli konvertory formatu z jadra. Nazor, ze V4L a potazmo V4L2 je pro webcamy kapku nevhodne a tudiz by to chtelo nejaky maly hack (ktery navrhoval Nemosoft) AC odbyl tim, ze kdyz se mu to nelibi, at napise V4L3. (poznamenavam, ze autorem V4L je samozrejme AC - nahodicka, ze?).

    Co se tyka pwc/pwcx: Nemosoft jako jeden z mala mel tu odvahu podepsat NDA a udelat neco pro uzivatele. Omluvy typu "nemame specifikace a nenechame se omezovat NDA protoze jsem free GNU freak" neuznava - jde mu predevsim o funkcnost HW pod Linuxem. Bohuzel je videt, ze LKDs zas tak moc o funkcnost nestoji, kdyz to neni 'ultra clean' dle GPL. Je to boj funkcnost vs. idealy. Co se tyka mne, idealy jsem ztratil uz davno...

    Onen hacek bylo AFAIK par radku kodu. Kdyby existovalo standardni kernel ABI, nemuselo by se to vubec stat. Bohuzel kernel ABI nebude pravdepodobne nikdy (opet ideologie), takze podobne boje budou muset prohrat i dalsi...

    A jen tak abych si rypnul: Snaha AC o "stazeni sveho kodu" je kapku mimo misu, protoze narozdil od Craiga s nim nikdo "nevy*ebal", pricemz toto hrube slovo je myslim dobrou aproximaci chovani Grega KH.
    7.9.2004 11:18 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    Ani nevím, kde začít...

        Nemosoft jako jeden z mala mel tu odvahu podepsat NDA a udelat neco pro uzivatele.

    To je chválihodné. Avšak Craig podmiňuje práci na pwcx tím, že v jádře bude onen háček.

    Sám říká: I've considered the alternative, taking PWC/PWCX out of the kernel and supporting it solely as an add-on module, but rejected it. It would mean a demotion of PWC to a 2nd rank module, and probably quite a bit more work to maintain.

    Hmm, není to trochu namyšlené? Proč zrovna v jeho případě by to měla být výjimka? A pokud by někdo řekl: "A proč ne?", tak viz jeden z mých komentářů výše (odpověď na otázku, jestli bude bez toho háčku jádro lepší).

    A Craig pokračuje:

    Also, PWC would not work out-of-the-box anymore, while it does now. That would be acceptable if it's rarely used module, but that is not the case and it would probably confuse a lot of people.

    Tak to už je úplně mimo. Jak už někdo zmínil... co třeba nVIDIA? U nich je to asi přijatelné, protože jde o "rarely used module"...

        Bohuzel kernel ABI nebude pravdepodobne nikdy (opet ideologie)

    To není ideologické rozhodnutí, nýbrž praktické. Těžko mít stabilní ABI při tempu, kterým se vývoj jádra ubírá. Kolika lidem by se líbilo, kdyby byl vývoj každou chvíli limitován nutností ohlížet se na nějaký proprietární ovladač?

    ----------

    Jo, stažení kódu... AC to prohlásil demonstrativně a to nikoliv v reakci na Craigovu žádost o vymazání pwc, ale kvůli tomu, že Linus mu v tom chtěl vyhovět. Ale i když se soustředíme na Craiga, tak on se prostě urazil a udělal to na truc. Každou chvíli se stává, že je z jádra odstraněn něčí kód. Z nejrůznějších důvodů. Málokdy se však stává, že by autor takového kódu dělal podobné scény a říkal "když ne všechno, tak nic".

    Btw, pro podobně sprostá slova není v tomto prostředí nikdy důvod. Vyhni se, prosím, jejich používání.
    7.9.2004 18:18 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs

    To je chválihodné. Avšak Craig podmiňuje práci na pwcx tím, že v jádře bude onen háček.

    Coz docela chapu, vzhledem k tomu, ze na tom stravil 3 roky zivota... Odvedl kus dobre prace a kvuli nejake ideologii po nem chteji, aby si praci zdvojnasobil - pracoval na orezane official kernel verzi (samozrejme, muze prijit jiny maintainer, o tom vsak dost pochybuji) a jeho plne funkcni verzi. Byl bych vytocen uplne stejne. Uvedomte si, ze kdyz bude modul uplne mimo kernel, bude se treba moci zkompilovat zvlast (jako nVidia, spca50x a dalsi) a ne polosilene patchovat orezana verze v kernelu verzi plnou.

    Hmm, není to trochu namyšlené? Proč zrovna v jeho případě by to měla být výjimka? A pokud by někdo řekl: "A proč ne?", tak viz jeden z mých komentářů výše (odpověď na otázku, jestli bude bez toho háčku jádro lepší).

    No, mozna bychom meli uvest na pravou miru, co ten hacek vlastne dela:

    PWC exports a function outside of the kernel, a so-called hook.

    Jde pouze o zjisteni adresy jedne funkce - neni to nejake polosilene API. Nemluve o tom, ze pwcx je volano z jadra 2ma slovy dvema funkcemi - cely system pwc/pwcx je udelan nejlepe (nejvic minimalisticky vzhledem ke kernel policies), jak to jde. A rikat, ze 'bez exportu jedne funkce bude jadro lepsi' je ponekud posetile tvrzeni.

    Hmm, není to trochu namyšlené? Proč zrovna v jeho případě by to měla být výjimka? A pokud by někdo řekl: "A proč ne?", tak viz jeden z mých komentářů výše (odpověď na otázku, jestli bude bez toho háčku jádro lepší).

    Mozna to bude znit divne, ale IMHO 99% open source vyvojaru to dela pro vlastni egomasaz (mysleno v dobrem). Chteji, aby jejich produkt pouzivali uzivatele a maji s toho radost, ze jim treba nekdo podekuje/pochvali. No a Nemosoft se po 3 letech prace dostal mezi ty vyvovelene developery, jejichz prace je zverejnovana v kernelu. Ted mu LKDs rekli, ze jeho praci zprzni nebo ze toto postaveni ztrati. Zcela logicky se nechtel podepsat pod zprznenou verzi SW a v ramci sve jesitnosti rekl 'Bud vsechno, nebo nic.' (ano, uznavam Nemosoft je jesitny - ale o nic vic nez spousta dalsich vyvojaru). Plne toto rozhodnuti chapu a v jeho situaci bych se zachoval stejne a myslim, ze nejen ja.

    To není ideologické rozhodnutí, nýbrž praktické. Těžko mít stabilní ABI při tempu, kterým se vývoj jádra ubírá. Kolika lidem by se líbilo, kdyby byl vývoj každou chvíli limitován nutností ohlížet se na nějaký proprietární ovladač?

    Cituji Linuse:

    - I _want_ people to expect that interfaces change. I _want_ people to know that binary-only modules cannot be used from release to release. I want people to be really really REALLY aware of the fact that when they use a binary-only module, they tie their hands.

    Note that the second point [vyse uvedeny] is mainly psychological, but it's by far the most important one.

    http://www.uwsg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/9902.1/0012.html

    Myslim, ze je jasne, jestli je to o designu kernelu nebo o ideologii...

    Btw, pro podobně sprostá slova není v tomto prostředí nikdy důvod. Vyhni se, prosím, jejich používání.

    Opravdu jsem nenasel lepsi primer...

    7.9.2004 22:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    a kvuli nejake ideologii po nem chteji, aby si praci zdvojnasobil - pracoval na orezane official kernel verzi...

    Pominu zdvojnásobení práce... sám říkáš, že ten háček byl miniaturní. Spravovat pwc bez něj by určitě nebyla větší dřina než doposud.

    Ale vrátím se k té ideologii. Celé jádro je totiž na této ideologii postavené. Je distribuované s určitou licencí a má svá pravidla. Ta pravidla možná ztěžují v některých případech situaci pro vývojáře i uživatele. Nicméně, díky těmto pravidlům také Linux (jádro) je tím, čím dnes je. Všechen kód je otevřený, svobodný a žádná jeho část není stavěná na míru čemukoliv, co by svobodné a otevřené nebylo.

    Ostatně, jiní autoři binárních ovladačů by se pak mohli ptát: "Proč on háček může mít a my ne? Čím to je, že jednomu člověku dovolíte něco, co jiným ne?"

    --------

    K citaci Linuse o ABI: Nemohu si pomoci, ale mně to vůbec nezní jako ideologické zdůvodnění. Základem je, že "interfaces change". Připadá ti, že to všechno říkal škodolibě a naschvál?
    8.9.2004 00:00 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs

    Celé jádro je totiž na této ideologii postavené.

    Tohle je to, co jsem chtel slyset. Jak jsem rikal na zacatku, je boj ideologii, tot vse. Ja osobne se stavim na stranu Nemosoftu, jini na stranu druhou. Ovsem cely tenhle problem zduvodnovat 'lepsim kernelem', 'porusenim GPL' (coz se tusim v LKML taky nekdo pokousel) je zcestny.

    Připadá ti, že to všechno říkal škodolibě a naschvál?

    Nevim, mozna ctu mezi radky jenom ja, ale I _want_ people to know that binary-only modules cannot be used from release to release. mne nepripada nijak jinak nez zly umysl ci donucovaci prostredek.

    8.9.2004 10:20 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    Ideologie je příliš silné slovo. Stejně tak, byste mohl tvrdit, že w3c standardy jsou ideologie nebo že pravidla silničního provozu jsou ideologie. Možná byste se měl podívat do slovníku, co to slovo vlastně znamená.

    Správné slovo zní "pravidla". Ta pravidla jsou zcela pragmatická a objektivně zdůvodnitelná především podmínkami "stability", "bezpečnosti" a "portability". A sebelepší binární ovladač stěží splňuje první dvě.
    8.9.2004 16:36 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    Vy si asi neuvedomujete, o co tady jde, ze? Nejde o to, ze by mel byt v kernelu binarni ovladac. Jde o to, ze tam nema byt kod, ktery umozni jeho zavedeni. A to je ideologie, nic jineho. Protoze kod pro standardni zavedeni binarnich ovladacu by naopak vse zestabilnil.

    Nez se pustite do diskuze, zkuste si precist LKML a nazory Linuse, Alana a nekterych dalsich na binarni ovladace, GPL, atd. Skoro sami tvrdi, ze je to boj ideji. Ostatne cele GNU je spise filosoficko-socialni zalezitost nez programatorska.
    8.9.2004 16:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    Na to se asi nedá říci nic jiného, než že pokud ti ta ideologie vadí, tzn. nejsi ochoten a schopen daná pravidla spolknout, měl by ses poohlédnout po systému, který není licencovaný svobodnou licencí.
    9.9.2004 00:00 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    1) ty pravidla polykam docela dlouho a zatim v pohode :)
    2) jsou daleko svobodnejsi licence nez GPL - napriklad takove BSD (a tim neminim zacit nejakou flame - sam pouzivam Linux)
    3) argument 'kdyz se ti to nelibi, tak si trhni nohou' se mi nezda, Klausovymi slovy, ferovy... :-)
    8.9.2004 17:38 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    Já bych chtěl do jádra háček, že všechny data co přijdou na port 12345 z mojí IP se umístí do kmem a předá se jim řízení. Já to chci na natahování mého super binárního ovladače mého super HW. Ti oškliví jaderní vývojáři mi to nechcou přidat do jádra a udržovat, to jsou ale pitomci. Přece nechcou po mojich zákaznících aby si patchovali jádro. To přece pitomci bůůůů.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    9.9.2004 09:57 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Craig vs. LKDs
    "Protoze kod pro standardni zavedeni binarnich ovladacu by naopak vse zestabilnil."

    To určitě. Není nad to, loadnout si s minimem úsilí do kernelspace podstrčený trojan pomocí standardního ABI :(
    8.9.2004 17:22 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmm
    Zdravim

    Bohuzel se zda ze tady nekdo porad nepochopil proc jsou binarni ovladace spatne. Spatne JSOU a to hned z mnoha a mnoha duvodu. Jsou neprenositelne, potencialne nebezpecne, nikdo do nich nevidi a kdesi cosi. Duvody byly zmineny uz stokrat. Ze je nekdo chce pouzivat (ati, nvidia) nikomu, ani vyvojarum jadra nevadi, jen s takovymy moduly nechteji mit nic spolecneho. To je svobodna volba uzivatele ze pouzije potencionalne nebezpecny a tudiz SPATNY modul. Ale je proste nesymsl aby vyvojari jadra podporovali takovehe spatne binarni moduly, proto Craigovi odstranili ten hack a jeho to melo trknout a udelat to jako nvidia nebo ati. Jenze on se namisto toho urazil.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.