abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozumíme C++

    27. 5. 2003 | Radek Malčic | Recenze | 4908×

    Recenze knížky, která vás naučí základům, tajům i temným zákoutím programovacího jazyka C++.

    Úvod

    prebal

    Pro koho je kniha určena? Na přebalu knihy se dočtete, že se naučíte C++ i bez znalosti C. Je to trochu matoucí, protože nemusíte umět žádný programovací jazyk. Stačí pouze základní analytické myšlení. Takže kniha je určena především začátečníkům a těm, kteří se věnují programování v jazyce C a uvažují o přechodu k C++.

    V knize je použit zcela odlišný přístup k učení jazyka. Autoři se hned od prvních kapitol věnují samotnému programování a použité pojmy a konstrukce vysvětlují až v případě jejich použití. Takže se opravdu naučíte jen to nejnutnější a nejzákladnější. Ovšem to, co se dozvíte, je plně dostačující pro psaní základních programů a funkcí. Dodatek na konci knihy samozřejmě obsahuje stručný přehled standardní knihovny včetně v knize nepoužitých služeb.

    Jinak základní schéma zůstalo stejné jako v jiných učebnicích. Nejprve je vždy popsáno, co se bude řešit, následuje příklad a potom velice podrobný rozbor tohoto příkladu. Nutno podotknout, že algoritmy použité v příkladech nejsou v žádném případě primitivní. Proto se autoři knihy věnují nejen popisu jednotlivých příkazů jazyka C++, ale i konstrukci těchto algoritmů.

    Stručný obsah

    Kniha je tématicky rozdělena do tří částí. První část představují kapitoly 0 až 7, kde získáte znalosti nejčastěji používaných příkazů a funkcí standardní knihovny a základní dovednosti v používání jazyka C++. Jedná se o možnosti čtení a zápisu z/do proudu dat, vytváření vlastních jednoduchých funkcí pro práci s načtenými daty atd.

    Základy objektově orientovaného programování (dále OOP) jsou v druhé části knihy v kapitolách 8 až 13. Zde se pravděpodobně zpomalí tempo čtení, protože tato část je trošku složitější a hlavně je důležitá pro pochopení principů OOP. Postupně se naučíte vytvářet a používat vlastní funkce, třídy, objekty, konstruktory, destruktory a šablony. Nesmím zapomenout na pointery, které jsou zde také velice podrobně vysvětleny. Závěrečná kapitola této části potom vysvětluje pojmy dědičnosti a polymorfizmu, což je vlastně zastřešení OOP. Vše se probírá dostatečně do hloubky. Tyto dovednosti si "vybrousíte" na příkladech z první části, kdy jejich jednotlivé části budete přepisovat s pomocí těchto nových znalostí.

    Třetí část (zbývající kapitoly 14 až 16) je věnována prohloubení již získaných znalostí na příkladech, které kompletně využívají vašich znalostí a možností OOP a zcela jistě oceníte algoritmy, které jsou použity v této části. Na závěr autoři doporučují, jak postupovat po zvládnutí této knihy a odkazují na další zdroje.

    Hodnocení

    Musím se přiznat, že jsem popisu knihy na její zadní straně moc nedůvěřoval - "Kniha Rozumíme C++ vás naučí v jazyce C++ nejen myslet, ale i programovat!". Po přečtení knihy jsem ale změnil názor. Kniha je napsána velice profesionálně, příklady jsou velmi podrobně a srozumitelně vysvětleny a celkově se dobře čte.

    Sympatické je i to, že příklady jsou přeloženy do češtiny včetně komentářů, což hodně usnadňuje jejich studium. Tyto příklady můžete získat na stránkách Computer Pressu. Co se týká překlepů, tak jsem na žádný nenarazil, což je jistě potěšující.

    NázevRozumíme C++
    AutořiAndrew Koenig, Barbara E. Moo
    VydalComputer Press
    Datum vydání2003
    Počet stran387
    Doporučená cena369,- Kč
           

    Hodnocení: 20 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.5.2003 23:12 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Koenig?
    Není náhodou jeden z autorů (pan Koenig) ten pan Koenig, podle kterého se jmenuje ono vyhledávání operátorů v jmenných prostorech podle toho, odkud jsou operandy? Asi to není moc důležité, ale bylo by pak jasné, že aspoň jaden z autorů se v C++ fakt vyzná.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.