abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    19.4. | Redakce | Různé | 1974×

    Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal. Číslo, které člověka zabije. Nová technologie pro sluneční plachetnice.

    Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

    Objev potvrzuje 90 let starou teorii, že elektrony se mohou samy uspořádat do jakýchsi krystalů, aniž by se k tomu musely spojovat kolem atomových jader. Výzkum by mohl přispět k objevu nových kvantových fází hmoty, kdy se elektrony chovají kolektivně.

    Číslo, které člověka zabije

    Je naprosto neškodné myslet na čísla jako sedm nebo čtyři sta a dokonce i na sedmdesát šest tisíc pět set dvacet dva. Ale co se stane, když si myslíte Grahamovo číslo? Na to myslet rozhodně neškodné není. Když nevhodným způsobem myslíte na Grahamovo číslo, zemřete. (úryvek z knihy Antonio Padilla: Fantastická čísla a kde je nalézt. Kosmická výprava od nuly k nekonečnu)

    Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

    Současným maninstreamovým kosmologickým modelem je Lambda CDM. Zahrnuje jak slabě interagující typ hmoty (studená temná hmota, CDM), tak temnou energii (Lambda). Tento model dobře popisuje výsledky předchozích experimentů a to, jak se vesmír mění v průběhu času.

    Krátce

    Paradoxy Hedvábné stezky. Je pozoruhodné, že jedním směrem proudily spíše technologie (např. papír), druhým spíše myšlenky/náboženství/filozofie – manicheismus, nestoriánství, buddhismus, částečně i islám; na druhou stranu Číňané neměli potřebu vyvážet taoismus ani konfuciánství.

    Kde se před vznikem života vzaly sacharidy? Pentózové sacharidy život jsou součástí dnešních nukleových kyselin, takže je život zřejmě potřeboval od samého počátku. Jejich dostupnost na rané Zemi je však nejasná, protože tyto molekuly jsou chemicky celkem nestabilní.

    Rovina oběhů planet je vůči rotaci hvězdy nakloněná běžně. Astronomové si dlouho lámali hlavu, proč mají všechny planety v naší Sluneční soustavě mírně nakloněné dráhy vzhledem k rovině rotace Slunce.

    Sb20Au12K: Kuriózní klecová molekula z kovů. Řada „klecových“ uhlíkových molekul typu C60 a C70 se dá modifikovat tak, aby obsahovaly kovy (např. uvnitř struktury), až dosud ale nikdo nepřipravil podobnou molekulu čistě z kovů. Nyní se to podařilo.

    Nová technologie pro sluneční plachetnice. Ještě tento měsíc by měla být pomocí rakety Electron vynesena technologie Advanced Composite Solar Sail System pro sluneční plachtění nové generace.

    Deky Foga mohou nahradit hasící přístroje v provozech a domácnostech. Základ materiálu je tvořen 100 % bavlnou, jejíž tkanina byla vyvinuta tak, aby byla schopna maximálně absorbovat obsažené hasivo.

    Zoo Praha jako první na světě rozmnožila ketupu Pelovu. Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku.

    Virus napadající kokolitku – mořskou řasu, která ovlivňuje celosvětové klima. Mořské řasy jako jednobuněčná Emiliania huxleyi mají významný ochlazující efekt na zemské klima. Množství a druhovou pestrost řas v oceánu však ovlivňují virové infekce.

    Candáti na Lipně bojují o přežití. Candát obecný se vyznačuje vyvinutou rodičovskou péčí, kdy po výtěru samec hlídá vytřené hnízdo s jikrami.

    Krásná mlhovina s bouřlivou historií: srážka hvězd osvětluje hvězdnou záhadu. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická.

    Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili unikátní geopolymerní technologii. Opravené dlaždice jsou nyní v barvě i struktuře velmi podobné originálu.

    Jak určit, zda bude nanoterapie účinná pro pacienta? Na základě důkladné analýzy vědci zúžili výběr na šest parametrů, které dobře odpovídaly záchytu nanosystémů v nádorové tkáni.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.