abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 735 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)

    26. 2. 2014 | Petr Olšák | Různé | 3080×

    Dnes si ukážeme základní vlastnosti boxů v TeXu. Práce s boxy je v závěru ilustrována příkladem, ve kterém programátor maker navrhuje design jedné složitější stránky knihy.

    Připomínám, že \hbox uchovává sazbu znaků nebo boxů zleva doprava na společném účaří a \vbox obsahuje boxy (explicitně zadané nebo jako řádky po zlomu odstavce) uspořádané shora dolů na levou zarážku.

    Obsah

    Box se stanovenou šířkou

    link

    Napíšeme-li \hbox{text}, bude mít výsledný box šířku textu. Na text nebude kladeno žádné násilí, tj. pokud v něm jsou mezery, zůstávají v základní velikosti bez roztahování nebo stlačování. Je ovšem také možno napsat \hbox to<rozměr>{text}, například \hbox to2cm{text}. V tomto případě bude mít box stanovenou šířku a na mezery v textu bude kladeno rovnoměrné násilí, aby byla celková šířka boxu dodržena. Pokud k tomu nemají mezery dostatečnou pružnost nebo mezery v textu úplně chybějí, TeX vykřikne na terminál a do logu Overfull nebo Underfull \hbox.

    Mezeru včetně pružnosti je možno specifikovat pomocí

    \hskip <základní velikost> plus<roztažení> minus<stlačení>
    například:
    \hskip 2cm plus3cm minus1cm
    

    V uvedeném příkladu má mezera základní velikost 2 cm, je ochotna se roztáhnout o 3 cm a stlačit o 1 cm, tedy může mít minimální rozměr 1 cm. Maximální stlačení není nikdy překročeno, zatímco k většímu roztažení může dojít, ale s velmi vysokým „badness“ a s křikem. Jestliže parametry plus anebo minus chybějí, považují se za nulové (mezera bez možnosti roztažení resp. stlačení).

    V parametrech plus nebo minus je možné specifikovat neomezenou roztažitelnost nebo stlačitelnost pomocí násobku fil, například

    \hskip 0pt plus1fil
    

    vytvoří mezeru nulového rozměru, ale s ochotou se libovolně roztáhnout. Vyskytne-li se v textu taková mezera a je třeba text roztáhnout, všechny mezery s omezenou roztažitelností splasknou na svou základní velikost a „badness“ je nulové. Počet fil udává poměr, v jakém se mezery typu fil budou roztahovat, je-li jich v textu více. Například mezera 2fil bude dvojnásobně roztaženější než mezera 1fil. Kromě toho mohou existovat mezery s pružností v násobcích fill nebo filll. Vyskytne-li se v textu mezera typu fill, splasknou na základní velikost nejen mezery omezené pružnosti, ale i mezery typu fil. Můžeme říci, že mezera typu fill je „nekonečněkrát pružnější“, než fil. A podobně filll je nekonečněkrát pružnější než fill.

    Následující příklad ukazuje základní možnosti umístění textu. K přečtení příkladu je třeba ještě vědět, že \hfil je zkratka za \hskip0pt plus1fil\hsize je šířka sazby.

    \hbox to\hsize{\hfil text\hfil}      % umístění textu na střed
    \hbox to\hsize{text\hfil}            % umístění textu doleva
    \hbox to\hsize{\hfil text}           % umístění textu doprava
    \hbox to\hsize{\hfil text\hfil\hfil} % text v první třetině
    % tento poslední příklad je shodný s:
    \hbox to\hsize{\hfil text\hskip0pt plus2fil}
    

    Uvedené příklady vytvoří box požadované šířky a umístí do něj text na patřičné místo. Text nesmí být větší, než je \hsize, jinak se dočkáme hlášení Overfull \hbox. Pokud bychom chtěli dovolit, aby texty větší než \hsize přečnívaly z boxu, stačí použít kromě libovolné roztažitelnosti i libovolnou stlačitelnost, tedy

    \hskip 0pt plus1fil minus1fil
    

    Pro tuto mezeru má TeX zkratku \hss. Takže

    \hbox to\hsize{\hss text\hss} % umístění textu na střed
    

    Tento příklad toleruje text jakékoli šířky. Na obou koncích bude široký text přečnívat přes okraj sazby stejně.

    PlainTeX definuje pro tento způsob usazování textu makra \leftline. \rightline\centerline takto:

    \def\line{\hbox to\hsize}
    \def\leftline#1{\line{#1\hss}}
    \def\rightline#1{\line{\hss#1}}
    \def\centerline#1{\line{\hss#1\hss}}
    

    Někdy se hodí umístit do sazby box nulové šířky, přitom sazba v něm obsažená vyčnívá z boxu doleva nebo doprava. PlainTeX definuje makra \llap{text} (text vyčnívá doleva) a \rlap{text} (text vyčnívá doprava):

    \def\rlap#1{\hbox to0pt{#1\hss}}
    \def\llap#1{\hbox to0pt{\hss#1}}
    

    Analogicky jako \hbox se specifikovanou šířkou je možné vytvořit \vbox se specifikovanou výškou. Místo \hskip, \hfil\hss se pak použijí mezery \vskip, \vfil\vss.

    Tvar odstavce

    link

    Po rozlomení odstavce do řádků TeX zpracuje obsah každého řádku pomocí

    \hbox to\hsize{\hskip\leftskip obsah řádku\hskip\rightskip}
    

    Protože obsahy registrů \leftskip\rightskip jsou implicitně nulové a k poslednímu východovému řádku je připojena mezera z \parfillskip (nastavena na 0pt plus1fil), je odstavec zarovnán do bloku. Ovšem například po nastavení \leftskip=0pt plus 1fill vzniká sazba odstavce na pravou zarážku s nevyrovnaným levým okrajem. Všimněte si úrovně pružnosti fill, která způsobí, že splaskne i mezera východového řádku, která má pružnost pouhé fil.

    PlainTeX definuje makro \raggedright, které naopak zahájí sestavování odstavců na levou zarážku. Dělá to poněkud chytřeji než jednoduchým \rightskip=0pt plus 1fill, aby bylo třepení na pravém okraji pokud možno co nejmenší a došlo i na dělení slov.

    Pro nastavení libovolného tvaru odstavce (s rozdílně širokými a rozdílně usazenými řádky) slouží příkaz \parshape. Pro pravoúhlý výřez v odstavci stačí vhodně nastavit registry \hangindent\hangafter.

    Další manipulace s boxy

    link

    Boxy je možné ukládat do číslovaných registrů, měřit jejich rozměry, nastavovat jim rozměry jiné, rozebírat je, rozlamovat \vboxy. K tomu příslušné příkazy jsou uvedeny v následující tabulce, podrobnější popis je pak možné dohledat například v TBN.

    \setbox vložení boxu do číslovaného registru
    \ht, \dp, \wdzměření nebo nastavení výšky, hloubky, šířky boxu
    \box, \copy vložení boxu z registru do sazby
    \unhbox, \unvbox vložení obsahu boxu z registru do sazby
    \lastbox odebrání posledního boxu ze sazby
    \vsplit rozlomení sloupce ve \vboxu dle specifikované výšky
    \raise, \lower umístění boxu jinam než přesně na účaří
    \moveleft, \moveright umístění boxu jinam, než přesně na levou zarážku
    \vtop, \vcenter varianty \vboxu s jinak umístěným výsledným účařím

    Příklad – sazba obsahu knihy

    link

    Obvyklý postup při formátování řádků obsahu knihy by mohl vypadat třeba takto:

    \hbox to\hsize{Název kapitoly \leaders\hbox to.8em{\hss.\hss}\hskip1em plus1fil\ číslo strany}
    

    Je zde použit příkaz \leaders, který funguje jako pružná mezera vymezená pomocí \hskip za ním, ovšem mezera není vyplněna bílým místem, ale opakovaně kladenými boxy. V tomto příkladě se opakuje \hbox to.8em{\hss.\hss}, tedy box šířky 0,8 em (jednotka 1em je stupeň použitého písma), ve kterém je uprostřed tečka.

    Popíši ještě jiný příklad sazby obsahu, tentokrát méně obvyklý. Příklad se snaží co nejvěrněji napodobit stránku jisté knihy, na kterou mě v diskusi odkázal jeden čtenář s dotazem, jak by se taková věc dělala v TeXu. Uvědomuji si, že to je příklad asi ne příliš praktický, protože stránky takové knihy by zřejmě bylo přirozenější graficky navrhovat v interaktivním programu na obrazovce než zapisováním přesných rozměrů do zdrojového kódu. Příklad ale ilustruje obecnou práci s boxy, takže se nám hodí. Můžete si stáhnout zdrojový text příkladu, dále se můžete podívat na výstupní PDF, porovnat to s originální ukázkou a pokud to budete chtít vyzkoušet, budete potřebovat ještě jeden obrázek.

    Ukázka využívá makro OPmac. Dále je natažen font Helvetica-narrow, který je přítomen v každé distribuci. Není sice zcela podobný fontu, který byl ve skutečné knize použit, ale pro účely testování nám to stačí. Pak je deklarována barva „skoro černá“, která tvoří podklad stránky s obsahem. Konečně je deklarován netypický formát knihy a nastaveny na něm nulové okraje, tj. sazba bude zahájena zcela vlevo a nahoře bez okrajů.

    \input opmac
    \input chelvet  \narrow  % Zúžená varianta fontu Helvetica  
    \def\DarkGrey{\setcmykcolor{0 0 0 .9}} % Skoro černý podklad
    
    \sdef{pgs:vu}{(160,188)mm} % Formát knihy, deklarace speciálního formátu vu
    \margins/1 vu (0,0,0,0)mm  % Nulové okraje, použití formátu vu (viz opmac-u.pdf)
    

    Stránka s obsahem je navržena takto:

    \begingroup \nopagenumbers \localcolor
       % podkladová barva:
       \DarkGrey \hrule height\pdfpageheight width\pdfpagewidth
       \kern-\pdfpageheight
    
       % Fialovoučký obrázek:
       \hbox{\kern20mm \picwidth=26mm \picheight=185mm \inspic newsprint.pdf
             \vrule height\pdfpageheight width0pt}
       \kern-\pdfpageheight
    
       % Text obsahu:
       \kern35mm
       \moveright46mm\vbox{
          \hbox{\kern7mm \typosize[20/]\White\bf CONTENTS}
          \vskip10mm 
          \typosize[10/20]\rm \maketoc
       }
       \vfil\break % ukončení stránky
    \endgroup
    

    Celá stránka je vytvořena uvnitř skupiny, kde je vypnutí tisku stránkové číslice a nastavení barev lokální. Podkladová barva \DarkGrey je vytištěna jako \hrule, což je obdélník nastavený na šířku a výšku papíru. Po vytištění tohoto skoro černého obdélníka se vracíme zpět na začátek strany pomocí záporného \kern. V další vrstvě je vložen fialový obrázek 20 mm od okraje stránky. Obrázek má šířku 26 mm a výšku 185 mm. Za obrázkem následuje pomocí \vrule neviditelná podpěra nulové šířky, ale výšky stejné, jako je výška papíru. Ta podpěra způsobí, že výška celého \hboxu bude stejná jako výška stránky, takže je logické, že se zpátky na začátek stránky vrátíme již jednou použitým záporným kernem.

    Dále se posuneme o 35 mm od horního okraje papíru dolů a text umístíme ve \vboxu, který je posunut o 46 mm doprava (46=20+26), tj. začíná přesně na pravém okraji fialového obrázku. Tento \vbox obsahuje nejprve \hbox s nápisem CONTENTS ve velikosti 20pt. Nápis je posunut o 7 mm doprava, takže začíná v ose pozdějších stránkových číslic. Pod nápisem je mezera 10 mm a dále začíná sazba v písmu 10pt s 20pt řádkováním. Text je vysázen pomocí makra z OPmac \maketoc, které vyzvedne informace o obsahu z pracovního souboru, kam se ukládají při předchozím běhu TeXu.

    Makro \maketoc expanduje na jednotlivá makra pro řádky obsahu: \tocline{úroveň}{info}{číslo}{nadpis}{strana}. Aby se správně vysázelo, co potřebujeme, je třeba makro \tocline definovat:

    \def\tocline #1#2#3#4#5{%
       \hbox{\llap{\vbox{\kern3mm
                         \hsize=23mm \baselineskip=12pt
                         \leftskip=0pt plus1fill \rightskip=3mm
                         \noindent\DarkGrey \ifnum#3>0 Chapter #3\else #2\fi}}%
             \White\hbox to14mm{\hss#5\hss}\uppercase{#4}}}
    

    Jeden řádek obsahu je \hbox. Doleva pomocí \llap nad fialový obrázek přečnívá \vbox, který obsahuje odstavec se slovem Chapter nebo jinými texty. Pouze v případě „Contributor Biographies“ je tento odstavec rozlomen do dvou řádků. Nad odstavcem je vertikální mezera 3 mm, dále je pro odstavec nastaveno \hsize=23mm (zhruba jako šířka fialového obrázku) a \baselineskip udává řádkování. Pomocí \leftskip je zařízeno, že odstavec bude na pravou zarážku a pomocí \rightskip je vložena vhodná mezera od pravého okraje fialového obrázku. Veškeré toto nastavení je lokální uvnitř \vboxu. Pomocí \noindent je odstavec zahájen. Číslovaná kapitola má své číslo kladné a v takovém případě přidáme slovo Chapter. Nečíslovaná kapitola má #3=0 a pak vytiskneme parametr #2, který v tuto chvíli obsahuje text „Introduction“, „Contributor Biographies“ atd.

    Následně je od hrany fialového obrázku směrem doprava vložen \hbox šířky 14 mm a na jeho střed je umístěna stránková číslice. Konečně je velkými písmeny (\uppercase) vysázen nadpis kapitoly.

    Zdrojový text ukázky obsahuje ještě definici nečíslovaných kapitol a práci s externím souborem s údaji pro obsah. To ovšem není obsahem tohoto dílu seriálu, kde jsme se seznámili především s boxy.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.2.2014 10:15 tetris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Stale som nepochopil vyznam pisania textu tymto divnym sposobom. A snazim sa o to uz 12 clankov.
    26.2.2014 11:26 dvcasxcasdc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    predstavte si na chvilku, ze jste inteligentni clovek v 80-tych letech a chcete na pocitaci sazet kvalitni matematicke texty pro odborne publikace. o nejakem gui si muzete nechat jen zdat, tak pouzijete znackovaci jazyk, no a je to :-)

    s jinymi znazkovacimi jazyky (html, xml, json, tex, man) taky zijeme a jsme spokojeni. ne vsichni chteji klikat jenom v gui.
    26.2.2014 13:13 tetris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Dakujem vam velmi pekne za odpoved. Presne toto som chcel vedet.
    26.2.2014 13:52 dvcasxcasdc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    no tak to je super, ze to pomohlo.
    Josef Kufner avatar 26.2.2014 15:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Jenže TeX není značkovací jazyk. Ono to je Turing-complete programovací jazyk, což s sebou nese pár nevýhod. Například to, že u značkovacího jazyka, jako je například HTML, lze relativně snadno spočítat, na kolik stran ten dokument bude. U TeXu máš smůlu a nezbývá, než ten program spustit a doufat, že doběhne.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.2.2014 16:45 nonsense
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    No, pokud ve zdroji nebude syntaktická chyba, tak doběhne vždy.

    Význam otázky asi zněl ve smyslu jak to bude ve výsledku vypadat.

    V tom je právě krása TeX systému (a jeho derivátů). že nás nenutí formátovat text. Udělá to sám. A podle typografických pravidel.

    Pokud jsme vycvičení MS-Wordem a podobnými word-procesory, nedivím se otázce.

    Mimochodem,

    počítání stánek zvládá TeX také...
    Josef Kufner avatar 26.2.2014 21:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    \documentclass{article}
    \newcommand{\x}{\x}
    
    \begin{document}
    \x
    \end{document}
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.2.2014 17:20 dfgfcfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    myslim ze i xml je kompletni programovaci jazyk, smycky, podminky a furt mu ze zvyku rikame znackovaci jazyk.

    Josef Kufner avatar 26.2.2014 21:22 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    XML je jen strom postavený ze značek. XSLT a podobné věci, to už je jiná, ale samotné XML nic nedělá.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    27.2.2014 06:31 dvcasxcasdc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    xslt je jen podtyp xml :-)
    27.2.2014 06:58 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    To je jako byste tvrdil, že čistě textový soubor je také kompletní programovací jazyk, protože zdrojový kód v C je přece jen podtyp textového souboru.
    egg avatar 27.2.2014 18:11 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Vážně? Jak vypadá smyčka v XML?
    27.2.2014 19:03 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Rekurzivní entinty smyčky připouští. Ale s podmínkami to bude horší :)
    26.2.2014 23:02 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Zdravím,

    nepoužívám, sice TeX, ale LaTeX, nicméně odpověď bude platit tak jako tak.

    Začátky byly těžké, než jsem pochopil co se jak dělá. Jakmile jsem si dal dohromady preambuli, kde se nastavují věci platné pro celý text a pár základních příkazů. Pak stačí už jen psát. Je jedno, jestli je to pár řádků, nebo 60 stran.

    Krom toho, se mi líbí to, že psaní textu je oddělené od jeho zpracování, takže můžu napsat text v libovolném textovém editoru a pak ho jen nechám zpracovat LaTeXem.

    LaTeX se postará o to aby text vypadal dobře a pokud si s něčím neporadí, tak to dá jasně najevo. Ze začátku mi opravy trvali dlouho. Nejčastější chybou jsou přeplněné, nebo poloprázdné řádky. Zvlášť v delších textech se mi tyto chyby těžko hledaly, ale jakmile jsem si do preamble nahodil parametr na jejich zvýraznění, tak mi odladění dlouhého textu trvalo pár minut.

    Další výhoda je, že můžete používat textový editor podle vlastní volby. Sice se to nezdá, ale po čase se naučíte využívat schopností Vámi zvoleného editoru a můžete na něj naložit některé věci, které by jste jinak dělal ručně.

    A navíc. Zdrojový kód LaTeXu je čistý text, takže jakmile jednou něco napíšete, můžete to snadno exportovat do celé řady formátů. A rovněž se dá dobře zpracovávat dalšími programy od bashe, přes sed, třeba, to záleží na Vás

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/
    27.2.2014 07:08 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    Záleží na tom, co vám připadá divné. Zda jen syntaxe (ta je poplatná době vzniku), nebo vůbec význam popisování sazby v nějakém jazyce místo naklikání v GUI.

    V tom druhém případě si představte, že potřebujete udělat třeba obsah, a váš GUI nástroj to neumí. Budete jej muset udělat ručně, což třeba pro dvě tři knihy uděláte rychleji, než kdybyste programoval dělal vytváření obsahu pro TeX (kdyby také ten pro to neměl podporu). Jenže když už to budete v tom GUI nástroji dělat po desáté, bude to otrava a pořád to bude vyžadovat vaši práci - zatímco u toho TeXu už vám to udělá automaticky nějaký skript. Když budete obsah dělat často a vaši kolegové též, autoři toho GUI nástroje vám možná doplní nějaké klikátko na generování obsahu, a pak vám to opět půjde rychle. Ale když zase budete chtít udělat nějakou věc, kterou ten GUI nástroj nepodporuje, budete to muset zase pokaždé naklikat ručně. Rozdíl je tedy v tom, že v tom GUI nástroji máte jen určité omezené možnosti, zato je můžete využívat s menšími znalostmi. Pro používání TeXu potřebujete víc znalostí, ale pak už jste omezen prakticky jenom tím, co umíte - TeX vám umožní vysázet prakticky cokoli.
    egg avatar 27.2.2014 18:46 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 12 (boxy v rukou programátora maker)
    TeX vám umožní vysázet prakticky cokoli.
    Třeba dodekalendář. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.