Vývojáři open source operačního systému ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, se na síti 𝕏 pochlubili, že ReactOS zvládne počítačovou hru Half-Life.
Byla vydána nová verze 4.8 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Apple container dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o open source nástroj pro spouštění linuxových kontejnerů na macOS postavený nad containerization. Napsaný je v programovacím jazyce Swift a optimalizovaný pro Apple silicon.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-06 aneb Eclipse 4.40. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Asterinas (GitHub) je v Rustu napsané jádro operačního systému poskytující s jádrem Linux kompatibilní ABI. Vydána byla verze 0.18.0. První distribucí postavenou nad jádrem Asterinas je Asterinas NixOS. Nejedná se o oficiální projekt NixOS a nemá nic společného s NixOS Foundation.
Podrobně byla rozebrána kritická zranitelnost v nf_tables (CVE-2026-23111). Další lokální eskalace práv na Linuxu. V upstreamu byla zranitelnost již v únoru opravena. Ve zdrojovém kódu stačilo odstranit 1 vykřičník.
Evropská komise (EK) nařídila americké společnosti Meta, že musí znovu umožnit bezplatný přístup konkurenčním obecně zaměřeným asistentům umělé inteligence (AI) k WhatsAppu a tento přístup musí zachovat až do ukončení antimonopolního šetření. Opatření je dočasné a má zabránit vážnému a nevratnému poškození konkurence na rychle rostoucím trhu s obecnými AI asistenty. Meta uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost Anthropic představila AI modely Claude Fable 5 a Claude Mythos 5. Claude Fable 5 je první model třídy Mythos určený pro běžné použití.
Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
/etc/rcX.d, kde X nahradíš default runlevelem - pravděpodobně 2 (najdeš v /etc/inttab, položka initdefault.)
Adresář rcX.d obsahuje symlinky do /etc/init.d - spouští se ty služby, jejichž symlinky začínají "S", v pořadí dané číslem za písmenem "S".
Pokud najdeš nějakou službu, kterou spouštět nechceš (já jsem zrušil exim, dirmngr, inetd, nfs-kernel-server, nfs-common), přejmenuj ten symlink tak, aby začínal X (tedy například S20exim na X20exim)
Taky bych být tebou zauvažoval nad swsusp2 (software suspend). Mě se start počítače zrychlil na 20s od GRUBu. Návody, jak to rochodit, jsou na netu (popř. bych možná mohl zkusit vyplodit nějaký jednoduchý návod tady.)
Já bych si například přál, aby všechny systémy nabíhaly 666 sekund.I ty jeden...
Myslím, že v životě jsou mnohem důležitejší věci než to, jestli systém nabíha 105 sekund nebo míň či víc...Jak pro koho, někomu neběží PC v jednom kuse, pak to trochu otravuje, ale mě to nevadí a to startuju ještě dýl (s KDE možná 2m ? budu to muset stopnout) a mám AMD64 3000+, Seagate 7200ot. 160 GB, 8 MB cache... spouští se toho hafo po startu (klik). Teda doufám, že to není tím, že něco zdržuje.
nikdy jsem to nemerila, ale kafe se nestihne uvarit a wokna driv startovaly rychleji
-750Mhz Duron (realne 749,6MHz
), 288 MB ram, NVIDIA GeForce4 MX 440 (64 MB), 40GB Western 7200ot
Okýnka naběhly za necelých 40s, ale věřím, že to musí být maso... Teda minimálně pokud používáš KDE (nebo Gnome, to určitě taky nestartne ihned).
AMD Duron 750@825 MHz; 256MB DDR RAM, Seagate 120GB 2MB 7200rpm; Ubuntu 5.10 - Gnome -> od tlačítka k první nepřijaté zprávě na icq = přesně 100 sec
Tiskni
Sdílej: