Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.
Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).
Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.
Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.
Svobodný nemocniční informační systém GNU Health Hospital Information System (HIS) (Wikipedie) byl vydán ve verzi 5.0 (Mastodon).
Open source mapová a navigační aplikace OsmAnd (OpenStreetMap Automated Navigation Directions, Wikipedie, GitHub) oslavila 15 let.
Vývojář Spytihněv, autor počítačové hry Hrot (Wikipedie, ProtonDB), pracuje na nové hře Brno Transit. Jedná se o příběhový psychologický horor o strojvedoucím v zácviku, uvězněném v nejzatuchlejším metru východně od všeho, na čem záleží. Vydání je plánováno na čtvrté čtvrtletí letošního roku.
Odpověď jakou by ti jistě vygeneroval Jindra:
<flame intensity="110%">
Na mně fungují nejen reklamy Microsoftu na Linuksových webech, ale když si v tvým profilu přečtu:už čtvrtým rokem si hraju s Linuxem & spol. Z toho tři roky používám Linux jako samojediný operační systém a to dokonce pro každodenní použití...mám pocit, že hovořím s fanatikem. Přiznám se, daná hláška mně pobavila.Takže ono to pánové skutečně jde.
Je dobře, že to jde. Jednou pod Linuksem pojedou i věci co v jinejch operačních systémech.
![]()
</flame>
Především ke konstantě indikující vliv mrazu v boji proti
přírodním chorobám.
Hint, proč právě tolik:
A to si říkáte úderníci? Plníte jenom na 110%!
Kdyby byly vedle sebe dva kusy software, úplně naprosto stejné, jenom jeden by byl free a druhý ne, bude ten free lepší.To mi připomělo Pelíšky "Kdybych vám dal dvě naprosto, ale naprosto stejné krabičky od sirek a o jedné z nich řekl, že je z USA, kterou byste si vybrali?" "Tu americkou, pochopitelně" "Jasně, jak není něco z ú es á, tak se to pánům nelíbí!". Pochopitelně to s free softwarem nijak nesouvisí, jen jsem si na tuhle hlášku vzpomněl
s/mím/mým/
Ahoj Oldřichu, zdraví tě Jindřich.
Si mě překvapil. Nečekal jsem, že se najde reakce neovlivněná množstvím emocí a nechuti vůči mím prezentacím.
Dík.
Rádo se stalo.
Idioty prostě ignorovat je také jistě legitimní přístup… Otázka je, zda lepší…
V textu se to vyskytuje dohromady dvakrát. Uznávám, že jedno je tam asi nadbytečně.
Tiskni
Sdílej: