Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 4.0. Přehled změn v souboru CHANGES.md na GitHubu. Odstraněna byla podpora SSLv2 Client Hello a SSLv3. Ve výchozím nastavení byla zakázána podpora odmítnutých eliptických křivek v TLS dle RFC 8422. Přibyla například podpora Encrypted Client Hello (ECH, RFC 9849).
curl up 2026, tj. setkání vývojářů a uživatelů curlu, proběhne opět v Praze. O víkendu 23. a 24. května v Pracovně.
Aplikace pro ověřování věku uživatelů on-line platforem je technicky hotová a brzy bude k dispozici pro občany EU, oznámila dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Půjde podle ní o bezplatné a snadno použitelné řešení, které pomůže chránit děti před škodlivým a nelegálním obsahem. Aplikace bude podle ní fungovat na jakémkoli zařízení a bude zcela anonymní.
V prosinci 2012 byla z linuxového jádra odstraněna podpora procesorů 386. Včera započalo odstraňování podpory procesorů 486.
IuRe (Iuridicum Remedium) vyhlásila Ceny Velkého bratra za rok 2025. Slídily roku jsou automobilka Volkswagen, Meta a česká Ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu. Autorem Výroku Velkého bratra je dánský ministr spravedlnosti zpochybňující právo na šifrovanou komunikaci. Naopak Pozitivní cenu získali studenti Masarykovy univerzity za odpor proti nucení do používaní aplikace ISIC.
Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.16.0 programovacího jazyka Zig (Codeberg, Wikipedie). Přispělo 244 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Nejnovější X.Org X server 21.1.22 a Xwayland 24.1.10 řeší 5 bezpečnostních chyb: CVE-2026-33999, CVE-2026-34000, CVE-2026-34001, CVE-2026-34002 a CVE-2026-34003.
Po roce vývoje od vydání verze 1.28.0 byla vydána nová stabilní verze 1.30.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.30.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2026-04-13. Přehled novinek poznámkách k vydání. Nově ve výchozím nastavení příkaz sudo vyžaduje heslo.
Společnost Blackmagic Design oznámila vydání verze 21 svého proprietárního softwaru pro editování videí a korekci barev DaVinci Resolve běžícího také na Linuxu. Z novinek je nutno vypíchnout možnost editování fotografií. Základní verze DaVinci Resolve je k dispozici zdarma. Plnou verzi DaVinci Resolve Studio lze koupit za 295 dolarů.
SAL_USE_VCLPLUGIN=default export SAL_USE_VCLPLUGINale proměnná je rozpoznána jen pokud spustím oowrite z přímo z bashe (Konsole) pokud spustím oowrite z KDE menu nebo z plochy tak ne. Pro kontrolu jsme si napsal jednoduchý mikro-prográmek. Na ploše KDE jsem vytvořil "Create New - Link To Application" s jediným příkazem:
kdialog --msgbox "$SAL_USE_VCLPLUGIN"Test dopadnul stejně jak u oowriteru. Pokud je kód spuštěn z bashe (Konsole) hodnota se ukáže, pokud z KDE plochy, tak je to prázdné. Vždycky jsem si myslel, že /etc/profile je přesně pro tyhle věci, že proměnné nastavené tam definované "zdědí" všechny programy včetně X a KDE. Takže, kde je chyba?
Ale pokud spouštíš X odjinud (z initu přes kdm třeba) tak jaksi se bash nedostane ke slovu a ty věci v profiles se nespustí
Další věc je zda se ti spouští /etc/rc.local kde to máš nadefinované dej si tam třeba echo "ahoj spustil jsem rc.local" ať máš jistotu.
(Ještě je možnost že kdm to prostředí nepřebírá to nevím kdm nepoužívám)
$ grep SAL ~/.bashrc export SAL_USE_VCLPLUGIN=defaultA vytvořil jsem si stejný odkaz, jako ty. Kdialog mi napíše "default", pouze jsem se musel odhlásit a přihlásit. Pokud ti to nepojede, tak zkus do
startkde přidat source ~/.bashrc
/etc/environment, zaměř na něj svou pozornost.
#!/bin/sh SAL_USE_VCLPLUGIN=default export SAL_USE_VCLPLUGIN...ale tohle nefunguje, hodnota v KDE stále nezměněná :(
~/.xinitrc Čistě teoreticky :-\
echo 'export SAL_USE_VCLPLUGIN=default' > ~/.kde/env/ooffice.sh
Tohle je taky místo, kde se může nastavit KDEWM, aby si ho KDE všimlo včas a použilo jiný WM místo kwin.
. ~/.bashrca veškeré věci, které potřebuju. Další varianta je napsat wrapper například v bashi, kde se nastaví proměnné a pak se spustí ten program. Toho používám u mpc, kde občas potebuju upravit hodnoty těch proměnných:
#!/bin/bash #export MPD_HOST=jinejpocitac export MPD_HOST=heslo@pocitac exec /usr/bin/mpc $@Ten script mám v ~/bin/ a v .bashrc mám
export PATH=$HOME/bin:$PATH
startkde přidat source ~/.bashrc
je sice zajímaví a asi bude fungovat, ale mám obavu, že tenhle soubor se přepisuje při upgradu KDE???
Tiskni
Sdílej: