Byla vydána nová verze 25.10.31 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
... tam není žádný balíčkovací systém typu emerge.tak si nainstaluj Gentoo, když víš, že chceš zrovna emerge, a nevotravuj
Navíc si nejsem jistej s tou grafikou, bojim se že jí tam nerozběhám tak aby byla stabilní.
)
emerge. Proč? Co má emerge tak geniálního, že to nemá yast, apt, pacman, urpmi, yum, ... ?
Jinak distribuce Arch Linux bývá připodobňována ke Gentoo, tak se zkus podívat tímto směrem.
real 7m22.081s user 4m23.064s sys 0m53.659s2, Co je na tom za děs? 3 minuty? Tady merge trval jen pár sekund...
Jinak u yast mi jdou stahovat jen aktualizace, ale když potřebuju nějakej program, musím ho hledat na internetu...Kdyz se nehodlas obtezovat Yast ani trochu nastavit (napr. zdroje), tak vez, ze uplne stejny problem te potka vicemene ve vsech distribucich. Jinak, co jsem zkousel OpenSUSE, tak jsem nainstaloval zrovna Mplayer bez nejakych problemu a stalo me to jen par kliknuti (a urcite to bylo rychlejsi nez v Gentoo), tak nevim... ze by pebkac? Na druhou stranu, osobne bych ti radil v tomhle stavu proste par distribuci vyzkouset, protoze kazdemu sedne jina (ale ne KVULI necemu konkretnimu, spise kvuli souhrnu vseho, takze se nevyplati hledat "neco jako emerge"). Jak uz bylo (mnohokrat) receno, nikdo ti tu poradit nemuze, protoze na konci budes mit stejnej seznam jako treba na Distrowatch a kazdej ti bude tvrdit, ze "ta jeho" je nej. Podivej se tady na ABCLinuxu do rubriky REcenze, tam v posledni dobe vyslo nekolik prehlednych clanku o ruznych distribucich, nebo si primo ke kazde distribuci najdi relevantni diskuse ci clanky pomoci hledani.
Ja som používal Mandrake 10.1 a teraz idem na SuSE 10 Eval. Rozbehal som všetky multimédiá a som maximáne spokojný. MPlayer sa dá v poho pridať.
Mám v okolí dvě a při vypnutým framebufferu jsem nezaznamenal jediný problém...
Tiskni
Sdílej: