sudo-rs, tj. sudo a su přepsané do programovacího jazyka Rust, již obsaženo v Ubuntu 25.10, bylo vydáno ve verzi 0.2.10. Opraveny jsou 2 bezpečnostní chyby.
Kaspersky pro Linux je nově k dispozici také pro domácí uživatele.
Společnost Avalonia UI oznámila, že pracuje na .NET MAUI pro Linux a webový prohlížeč. Vyzkoušet lze demo v prohlížeči. Když bude backend stabilní, bude vydán jako open source pod licencí MIT.
Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
mkisofs. Je možné použít také síť, tj. připojit ze z emulovaného počítače na ten skutečný a využít třeba Sambu nebo FTP. Samozřejmě lze zapisovat také přímo z přízakového řádku do virtuálního disku uloženého v souboru. Pokud je v něm pouze jeden oddíl, lze to provést takto (jako root):
mount -o loop,offset=32256 soubor_s_diskem /tmp/nějaký_adresářP.S.: Zrychluje vám kqemu emulaci?
Zkousel jste nekdo qemu 0.8.0, pripadne spis CVS? Nefunguje mi v nem TUN rozhranni pro virtualni sit. Klasicka hlaska:
warning: could not open /dev/net/tun: no virtual network emulationbo neco na ten zpusob, mozna jeste se SIOCSIFADDR: No such device
Po navratu ke starsi verzi v pohode. Zkousel jsem reportovat bug, ale jediny, co se mi vratilo, bylo zvyseny mnozstvi spamu a v CVS na dany tema taky zadny zmeny... :-/
Tohle jsem si navic jeste trochu upravil, aby to nebylo optimalizovany pro 386ku ale i586. Vys to bohuzel zatim nejde, neprojde to kompilaci... :-/
Pokud se to nezkompiluje rucne pro dany jadro v podadresari prislusnyho qemu, tak to podle me snad ani nemuze fungovat. Proste rozbalit qemu, do nej rozbalit kqemu, v qemu napsat:
./configure --prefix=... --target-list=...A pak to zmaknout... A razem to bootuje o vic nez pul minuty rychleji. Stary verze se musej´ kompilovat tahle zcela zcela zavisle a nova verze, co nemusi, je jeste v CVS.
Nevim, jak jsou na tom balicky v jinych distribucich, ale kdyz pouziju emerge pomoci ebuildu, tak se to taky snazi kompilovat kazdy zvlast a vysledek je nefunkcni.
CFLAGS="-O3 -fomit-frame-pointer -march=pentium2" ./configure --prefix=/opt/qemu-0.8.0 --target-list=i386-softmmu --enable-kqemu && make && make installFunguje to, ale jede to pomalu s modulem i bez něj.
FATAL: Error inserting kqemu (/lib/modules/2.6.11-6mdk/misc/kqemu.ko): Invalid module format
preventivně jsem udělal
depmod -a
a vyhledal
crw-rw-rw- 1 root root 250, 0 bře 7 11:01 /dev/kqemu
a teď nevím co dál. Má někdo nápad nebo radu? Používám Mdk2005le.
/dev/kqemu jsou v pořádku, čtení i zápis všem je pohodlná cesta nejmenšího odporu.
qemu-0.8.0 a kqemu-0.7.2. Spouštěl jsem to bez instalovaného kqemu.ko modulu a pak s instalovaným (kontroloval jsem zda je aktivní v monitoru pomocí info kqemu).
Nevíte někdo proč kqemu neurychluje?
mkisofs -o /někde/nějaké.iso -r -J .Parametry
-r -J zajistí správné názvy souborů a další věci dobré pro Unix (-r) i Windows (-J), více je v manuálové stránce.
Při spuštění Qemu je dobré přidat parametr -cdrom /někde/nějaké.iso, systém pak bude pracovat s CD obrazem jako nějakou CD mechanikou. Mechaniky je možné měnit i za chodu, stiskem Control+Alt+2 se zobrazí příkazový řádek Qemu, kde lze příkazem change cdrom /někde/jiné.iso změnit obraz CD. Je možné zadat i přímo zařízení CD-ROM mechaniky, třeba /dev/cdrom, pak bude možné použít skutečné CD. (Je však třeba dát uživateli přístupová práva pro čtení k souboru v /dev.) Pod Windows to je také, jen se místo /dev/cdrom napíše něco jako D:\, ale nevím to jistě, nikdy jsem to nědělal.
Systém spuštěný v Qemu si s falešnou CD mechanikou poradí naprosto bez problémů, z jeho pohledu jde o skutečné CD.
Tiskni
Sdílej: