abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

dnes 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

včera 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

30.4. 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    30.4. 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 10:44 | IT novinky

Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    30.4. 09:55 | IT novinky

Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (22%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 502 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 30.4. 11:32
    Rozcestník

Vložit další komentář
    25.5.2006 13:49 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Softwarove patenty u nas? Skoro
    Já se v tom tedy zase tolik neorientuju, ale není to trochu jinak? Majitel chrání značku výrobku - matku, ale softwarové patenty by byly, asi jako patentovat si kuřák. Nebo ne?
    25.5.2006 15:08 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Takové zpustlé požadavky by se měly přinejmenším ignorovat, možná dokonce potírat.
    25.5.2006 15:16 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    > na prodej jen v případě uzavření licenční smlouvy s majitelem ochranné známky

No, ještě že ti nezakazují rozdávat to zadarmo... .-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    25.5.2006 18:21 Milo Kmeť | skóre: 9
    Tak tam pribudne klauzula akýmkoľvek spôsobom šíriť. Otázne je, čo by sa s Vigorom stalo, keby sa skrížil s iným typom GPL, ktorý by musel byť šírený so zdrojovými kódmi.

BTW. tých pár pív by určite nebolo za tú včelu :)))
    25.5.2006 15:20 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    :-))
    a skoncime takto?
    Kupou tohoto osiva sa zakaznik zavazuje, ze vysledne produkty nebude predavat tretim stranam a predajca sa zavazuje, ze vysledne produkty bude vykupovat v jednotnej cene (10%-50% trhovej ceny).

25.5.2006 16:38 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Vsak jo, kdyz to clovek vymysli/vyrobi tak si na to muze dat licenci jakou chce, ale se soft. patenty je trosku jiny problem (jestli to neni FUD - nebavi me cist ty dlouhy clanky o tom).
    25.5.2006 18:09 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Patent, nepatent med bude dovážen z Číny :-(
    25.5.2006 18:14 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    otazkou je, zda to jde jeste nazvat medem :-D teda :-(
    25.5.2006 18:36 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Samozřejmě ne, ale nálepka bude barevně bombastická, cena velenízká a prodá se toho spousta. Váš med po nějaké době bude chutnat podezřele (nezvykle). Rád bych se pletl ..
    JiK avatar 25.5.2006 18:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Jsem optimista, verim, ze slusne a kvalitni vyrobky se vzdycky prodaj. Pripadne Ti, ze kvalitni cokolada (ne milka, ale Sarotti nebo Lindt) krachuje a chutna "podezdrele"? Nebo kvalitni uzeniny, kvalitni whisky, francouzske siry, italske testoviny? Myslis, ze zkrachuje Radegast, Plzen nebo Budvar, jen proto ze sem nekdo zacne dovazet pivo z Ciny? Nemam ten pocit, spis naopak.
    25.5.2006 18:55 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Jistě, ale já jsem pesimista, tudíž nejsem tak často zklamán jako optimisté :-). A doufám, že máte pravdu, ale kombinace reklamy a "nakupujících mas", mě nutí setrvávat na pozicích pesimisty.
    25.5.2006 18:49 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Kouzelná formulka je "Zákon o ochraně biotechnologických vynálezů, ochraně práv k novým odrůdám rostlin a plemen".

BTW, z věty "Ten, kdo získal živočišný množitelský materiál, který je předmětem patentu, od jeho majitele nebo s jeho souhlasem, je oprávněn tento materiál užívat při své zemědělské činnosti s výjimkou obchodního užívání, a to včetně zpřístupnění zvířete nebo jiného zvířecího množitelského materiálu" a "Majitel šlechtitelského osvědčení má výlučné právo obchodně využívat odrůdu nebo plemeno; bez jeho souhlasu nelze odrůdu a plemeno po dobu ochrany obchodně využívat." mi není jasné, jestli smím nebo nesmím šířit potomstvo bezplatně (třeba přebytky v rámci vzájemné pomoci?), tedy mimo "obchodní využití". Prodávat to nesmíš zcela určitě, ošetřením jiného šíření tímhle zákonem si nejsem tak jistý. Nemáte někdo přehled?

Z věty "Souhlas majitele šlechtitelského osvědčení se nevyžaduje v případě, že odrůda nebo plemeno slouží k vyšlechtění jiné odrůdy nebo plemene; to neplatí, jde-li o jejich opakované užívání jako komponentu pro výrobu jiné odrůdy nebo tvorbu jiného plemene za účelem prodeje" by plynul velmi zajímavý fakt: Na rozdíl od softwaru je v případě plemene možné vyšlechtit novou odrůdu a tu pak šířit svobodně, třebaže ta by byla zčásti založena na nějaké chráněné.

Neujmeš se založení nadace Free Honey Bee Foundation? :-D Někdo by se taky mohl zeptat RMS, jak se dívá na "copyrighty na DNA", protože tu je taky možné snadno množit. :-)
    25.5.2006 19:06 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Takové zvrácenosti se skutečně nacházejí v našem právním řádu?
    25.5.2006 22:26 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Nerad bych se mylil, ale vymena prebytku JE obchod. Tusim, ze se tomu rikavalo smenny.
    25.5.2006 23:21 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Ale já nemluvím o směně... :-) Je směnou věnování třeba média s Debianem, co mi přebývá, s tím, že mi jindy třeba někdo jiný věnuje kilo jablek? Jestli je to směna média s Debianem za kilo jablek, pak koho s kým?
    25.5.2006 23:31 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Disclaimer: Je mi samozřejmě jasné, že slovo "altruismus" asi v žádném zákoně nenajdu. :-)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.