Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
(o jednu zastávku) Nicméně bych se zeptal, co tě vede ke změně openSUSE?
No a doporučil bych spíše ten debian, pokud se má jednat o server na kterém nepoběží nic Enterprise.
Já jsem pro základní instalaci systému potřeboval jen první CD (nikoliv DVD), ale zbytek jsem již tahal z internetu. To jsem potřeboval jen kvůli výměně jádra, kde na starém jádru nefungovala síťová karta, ale jinak je možné použít Debian net installer, který má jen asi 170 MB a pak vše tahat z netu, pokud je k dispozici dobré připojení.
Taky jsem chtel zkusit jinou nez klikaci distribuci
Nebylo by jednodušší odpojit myš? :-)
Rekl bych, ze nejlepsi je netinstall. Netinsall testing ma graficky instalator.
Take bych ti doporucil si rozmyslet jestli chces pouzivat stable, testing, a nebo unstable.
Jako root se můžete přihlásit v konzoli a zeditovat /etc/fstab přes jakýkoliv oblíbený editor (=Vim
). ICQ? Jabber by nebyl?
(já občas používám pico), návod na samotnou editaci je třeba tady
proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda5 /boot ext3 defaults 0 2 /dev/hda7 /home ext3 defaults 0 2 /dev/hda1 /windowsc vfat defaults 0 0 /dev/hda2 /windowsd vfat defaults 0 0 /dev/hda3 /windowse vfat defaults 0 0 /dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 vfat rw,user,noauto 0 0 /dev/sda1 /media/palm1 vfat,ext3 rw,user,noauto 0 0 /dev/sdb1 /media/palm2 vfat,ext3 rw,user,noauto 0 0 /dev/sda1 /media/kamera vfat rw,user,noauto 0 0
Ale tento server navštěvují lidé s různou úrovní znalostí Linuxu. Z vlastní zkušenosti vím, že lehký přehled problematiky s uvedením příkladu běžné konfigurace (tzv. "nakopnutí") může leckomu pomoci. I když se to tu řešilo už mnohokrát.
Na jabber se muzu pripojit prez GAIM, ale kde si vytvorim ucet pro Jabber?No přímo pomocí GAIMu. Třeba na serveru jabbim.cz.
No jo, zapnu konzoli, spustim su, zadam heslo, dam adresu fstabu, otevre se, ale nemuzu nikdy dat ulozit.Nechápu. Jaký u toho používáš editor?
sudo nano /etc/fstabsudo apt-get install alien, a potom alien balicek.rpm balicek.deb), který překonvertuje rpm do deb. Podle mého názoru je to stejně řešení z nouze ctnost.
já používám 'sudo nano /etc/fstab'
Hezký příklad do diskuse o tom, zda vynucené používání sudo na všechno bezpečnost zvyšuje nebo snižuje. :-) K čemu máme sudoedit nebo 'sudo -e'?
nevim jestli umis anglicky, ale instalace software je vyborne a hlavne nazorne a kratce popsana tady
Fakt je to na par minut cteni a cloveku je hned jasno co dela.
Tiskni
Sdílej: