Na YouTube byly publikovány videozáznamy přednášek a na Flickru fotografie z konference EuroPython 2026.
Byl vydán Debian 13.7, tj. sedmá opravná verze Debianu 13 s kódovým názvem Trixie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 13 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.
Jiří Eischmann se v příspěvku Fiasko jménem W Social na svém blogu věnuje evropské sociální síti W: "W Social je příkladem toho, že se problémy sociální sítí nedají řešit od exekutivního stolu. Když na začátku tohoto roku v Davosu oznámili vznik nové sociální sítě W Social, politici se mohli přetrhnout ve chvalozpěvech. Konečně evropská sociální síť a ještě s ověřením identity. … Jak se ukázalo, když v Davosu W Social oznamovali, neměli kromě
… více »Výrobce hardwarových kryptoměnových peněženek Trezor upozorňuje na bezpečnostní incident u společnosti Brevo, kterou využívá k odesílání newsletterů. Útočník na e-mailové adresy odeslal phishingový e-mail.
Clement "Clem" Lefebvre publikoval souhrn dění v Linux Mintu za srpen 2026. Aplikace XApp mají vlastní webovou stránku xapp-project.org. Představena byl čtečka EPUB s názvem Xepub a kalendář Clockenstein.
Byla vydána nová verze 3.2.6 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.5 LTS, tj. páté opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na poznámkách k vydání.
Švýcarsko testuje přechod z Microsoft 365 na FOSS, konkrétně balík openDesk (Wikipedie) od německé státní společnosti ZenDiS (Wikipedie), s cílem posílit digitální suverenitu.
V italském městě Pordenone probíhá LibreOffice Conference 2026. Zúčastnit se lze i online.
Svobodný (GPLv3) šachový engine Stockfish (Wikipedie) byl vydán ve verzi 19 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu. Stockfish 19 je o 44 Elo silnější než Stockfish 18.
This version of MPlayer may lack certain features because of legal requirements (potential patent violation). For more see /usr/share/doc/packages/MPlayer/README.SuSEz toho se to snad da pochopit
.

Hm, to neni vtip, videl jsem to na vlastni oci, tochu me to pripomina joke z alt-f4
Jinak ty SuSe jadra tedy nic moc, pod nanosem patchu se jaksy vytraci, funkcnost... napriklad jsme meli problemy s rozpehnutim PCMCIA karty s rozsirujicimi USB porty.
XFS, instaloval samo XFS a byl mirne rozcarovan, ze kdyz si dela vlastni jadro musi patchovat, tohle tedy neni problem SuSe, naopak vyzdvyhuju, ze clovek si muze vybrat i XFS ktere neni ve std. jadrech. Vlastne ani nevim jestli je to dobre nebo spatne ze to tam je.
Neveril jsem vlastnim ocim a rychle jsem se SuSE zbavil. Nerikam, ze se to nekomu nemuze libit nebo ze je to spatne, ale ja jsem byl zdeseny. Sam pouzimam MDK, protoze je IMHO podstatne vice userfriendly, nez RH apod., ale v okamziku, kdy se mi Linux zacne chovat jako jeden nejmenovany system, tak mi vstavaji hruzou vlasy na hlave. Mam nekdy pocit, ze panove od SuSE si obcas neuvedomuji, ze userfriendly neznamena jako Windows
Napadaji mne spousty dotazu ale odpovezte mi prosim na nasledujici otazky a mozna ze se budu divit jeste o trochu vic
Ty "barevne teplomery pri startu systemu" opravdu chapete jako jeden z hlavnich kladu SuSE?
Pisete neco ve smyslu: "od desktopu pozaduju aby tam bylo KDE". Opravdu a priori pokladate cokoliv jineho za horsi/spatne. Predsudky.
Dava vam veta "Distribuce neobsahuje přehrávač DVD, který jediný funguje (myslím tím 100% funkčnost navigace v menu) - Ogle. " nejaky smysl?
Opravdu soudite, ze vsude maji byt vyhlazovane fonty a ze vsem vyhovujou? S nekolika kamarady jsem se shodli na tom, ze to sice ze zacatku vypada pekne ale po hodine jsme to meli nastaveno zpatky. Asi podobne jako pruhledny term nebo kicker a podobne.
Tu spolehlivost a bezproblemovost mate nejak podlozenou cisly popripade bohatou zkusenosti nebo je to jen vas pocit? Ke mne se doneslo pouze ze jedno z jejich LiveCD neslo nainstalovat na 25% PC a ze jejich jadra nejsou prilis kvalitni. Osobni zkusenost ovsem nemam proto se ptam zda to jsou pouze pomluvy.
V ostatnich bodech s vami souhlasim, pokud bereme tento clanek ciste jako nazor autora. Ale zrejme prave tato skutecnost smisokovi vadila. Mne to osobne nevadi vubec ikdyz davam prednost (alespon predstirane) objektivite
Velmi pekny sek. To je krasne.
"Vuci pocitacove ne zcela gramotnym jako jsou spravci a programatori"
No jo, holt nejsem gramotny
Tiskni
Sdílej: