IuRe (Iuridicum Remedium) vyhlásila Ceny Velkého bratra za rok 2025. Slídily roku jsou automobilka Volkswagen, Meta a česká Ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu. Autorem Výroku Velkého bratra je dánský ministr spravedlnosti zpochybňující právo na šifrovanou komunikaci. Naopak Pozitivní cenu získali studenti Masarykovy univerzity za odpor proti nucení do používaní aplikace ISIC.
Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.16.0 programovacího jazyka Zig (Codeberg, Wikipedie). Přispělo 244 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Nejnovější X.Org X server 21.1.22 a Xwayland 24.1.10 řeší 5 bezpečnostních chyb: CVE-2026-33999, CVE-2026-34000, CVE-2026-34001, CVE-2026-34002 a CVE-2026-34003.
Po roce vývoje od vydání verze 1.28.0 byla vydána nová stabilní verze 1.30.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.30.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2026-04-13. Přehled novinek poznámkách k vydání. Nově ve výchozím nastavení příkaz sudo vyžaduje heslo.
Společnost Blackmagic Design oznámila vydání verze 21 svého proprietárního softwaru pro editování videí a korekci barev DaVinci Resolve běžícího také na Linuxu. Z novinek je nutno vypíchnout možnost editování fotografií. Základní verze DaVinci Resolve je k dispozici zdarma. Plnou verzi DaVinci Resolve Studio lze koupit za 295 dolarů.
Multipatformní renderovací jádro webového prohlížeče Servo je na crates.io. S vydáním verze 0.1.0 (LTS).
Nadace FreeBSD Foundation před týdnem oznámila projekt Laptop Integration Testing. Vyzvala dobrovolníky, aby pomocí nástroje otestovali podporu FreeBSD na svých zařízeních a výsledky odeslali vývojářům. Vznikla stránka Nejlepší notebooky pro FreeBSD.
Na začátku srpna vstoupí v účinnost nová evropská pravidla transparentnosti pro umělou inteligenci (AI). Zavádějí povinnost jakýkoli AI obsah označit, informovat o takzvaných deepfakes a upozornit uživatele, že komunikuje s umělou inteligencí. Cílem opatření je omezit šíření manipulativního či klamavého obsahu, zvýšit důvěru v digitální prostředí a chránit uživatele.
Connor Byrne z USA používal pro přihlašování na svůj iPhone 13 s iOS 18 heslo obsahující háček. Po aktualizaci na iOS 26.4 se už ale do telefonu nepřihlásí. Při přihlašování nelze tento háček zadat. Apple jej prostě odstranil [The Register].
apt hrabe na pana Hagaru!K tomu, aby usoudil, že jej má přeskočit, si z něj nejdřív musí důležitou část přečíst (v případě takovýchto krátkých výronů to prakticky znamená číst je celé).To se týká obecně čehokoliv nezajímavého. V mém případě (většiny) zpráviček z této kategorie.
Když je jich hodněJenže jich není hodně. Diskuze z této kategorie jsou prokazatelně druhé nejméně komentované, jak jsem ukázal v komentáři, kde jsem se snažil dobrat nějakého vyjádření stran toho, jaká se u zpráviček uplatňuje politika. To jsem nedostal.
Samozřejmě, že trollovi nevadí, že zdržuje a obtěžuje ostatní. Naopak ho to těší.Zdržovat ani obtěžovat ostatní nebylo mým cílem a opravdu pochybuji, že se tak stalo. Zkusil jsem to téma otevřít jinou formou. Je o tyto zprávičky zájem? Jediná veřejně dostupná měřitelná metrika svědčí o opaku.
Trolling není umění, trolling je známkou poruchy osobnosti (sadismus, psychopatie, narcismus, amorální machiavellismus).Jo, díky za psychoanalýzu. Škoda, že:
comments designed to upset or disrupt the conversationžádná konverzace neprobíhala,
Often, in fact, it seems like there is no real purpose behind their comments except to upset everyone else involved.skutečný důvod za mými komentáři je zjevný z vysvětlení výše a
Trolls will lie, exaggerate, and offend to get a response.ke „lhaní“ a přehánění došlo jen se zjevnou ironií. Osobně bych ve zprávičkách uvítal všelijaké věci, které zdejšímu osazenstvu přijdou zajímavé i přesto, že se striktně netýkají Linuxu nebo IT. Mnohdy narazím na zajímavé a často i neaktuální články nebo přednášky, o kterých předpokládám, že by řadu lidí zaujaly, ale na blog mi to přijde koncepčně nevhodné, zatímco na zprávičku (nikoliv novinku) by to vydalo tak akorát. Chci se dobrat toho, jestli jsem s tímto postojem osamocený, a nebo naopak. Kdyby vyšlo najevo, že je o to seriózní zájem a s redakcí, nebo kým vlastně, se podařilo domluvit lepší pravidla, bylo by to ku všeobecnému prospěchu. Já jsem schopen se bezevšeho uzpůsobit, ale opakuji: Podle jediné měřitelné metriky, kterou mám k dispozici, o podobné zprávičky zájem prostě není. Proto provokuji. To nejsou osobní útoky na pana Hagaru, který je pravděpodobně zaměstnancem a jen dělá svou práci (a dělá ji dobře, jen je otázka, jestli v případě těch nových verzí k něčemu je), to je prostě celkem nenásilný pokus, jestli by to tu nešlo trochu vylepšit.
Tiskni
Sdílej: