abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:00 | Zajímavý článek

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 17:33 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) nová verze 2025.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.

13.6. 10:33 | Komunita

Dánské ministerstvo pro digitální záležitosti má v plánu přejít na Linux a LibreOffice [It's FOSS News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    13.6. 09:22 | Komunita

V úterý Google vydal Android 16. Zdrojové kódy jsou k dispozici na AOSP (Android Open Source Project). Chybí (zatím?) ale zdrojové kódy specifické pro telefony Pixel od Googlu. Projekty jako CalyxOS a GrapheneOS řeší, jak tyto telefony nadále podporovat. Nejistá je podpora budoucích Pixelů. Souvisí to s hrozícím rozdělením Googlu (Google, Chrome, Android)?

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    12.6. 20:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.101 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.101 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

12.6. 10:00 | Komunita

V Brně na FIT VUT probíhá třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2025. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

12.6. 09:44 | IT novinky

Vyloučení technologií, které by mohly představovat bezpečnostní riziko pro stát, má umožnit zákon o kybernetické bezpečnosti, který včera Senát schválil spolu s novelami navazujících právních předpisů. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá rovněž s prověřováním dodavatelů technologií pro stát. Normy mají nabýt účinnosti od třetího měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    12.6. 01:11 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.6.

12.6. 00:55 | Nová verze

Po Red Hat Enterprise Linuxu a AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.0 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

11.6. 22:55 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-06 aneb Eclipse 4.36. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (56%)
     (31%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 267 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

Dotaz: diskuse o tématech zpráviček

Fluttershy, yay! avatar 14.3.2019 19:51 Fluttershy, yay! | skóre: 93 | blog:
    diskuse o tématech zpráviček
    Přečteno: 201×

Diskuse vznikla z vlákna této diskuse.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ ani boha, ani pána

Odpovědi

14.3.2019 19:51 Láďa má velkou hlavu
    Rozbalit Rozbalit vše diskuse o tématech zpráviček
    Zupgradováno! Až bude mít Firefox novější verzi než Chrome, přejdu zase zpátky na něj. Láďo, díky.
    Kam se apt hrabe na pana Hagaru!
    13.3.2019 08:34 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 73
    Z moderování diskuzních příspěvků na rootu jsem nebyl zrovna nadšený. Teď už je ale chápu.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    13.3.2019 08:54 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Imho stačí použít tlačítko "blokovat", které se v tomto případě přímo nabízí.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    vlk avatar 13.3.2019 08:56 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    alebo admin
    You don't exist, Go away !
    13.3.2019 10:03 jak pitel vod banánů
    Nebo nařízení EU když někdo neumí přeskočit příspěvěk
    14.3.2019 00:47 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    K tomu, aby usoudil, že jej má přeskočit, si z něj nejdřív musí důležitou část přečíst (v případě takovýchto krátkých výronů to prakticky znamená číst je celé). Když je jich hodně (typicky v diskusi, kde je moderování zavrhováno), je to znatelné zdržování a otravování. Samozřejmě, že trollovi nevadí, že zdržuje a obtěžuje ostatní. Naopak ho to těší. Trolling není umění, trolling je známkou poruchy osobnosti (sadismus, psychopatie, narcismus, amorální machiavellismus). Není dobrý důvod, proč to v diskusích tolerovat.
    14.3.2019 01:55 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Za účtem stojím já.
    K tomu, aby usoudil, že jej má přeskočit, si z něj nejdřív musí důležitou část přečíst (v případě takovýchto krátkých výronů to prakticky znamená číst je celé).
    To se týká obecně čehokoliv nezajímavého. V mém případě (většiny) zpráviček z této kategorie.
    Když je jich hodně
    Jenže jich není hodně. Diskuze z této kategorie jsou prokazatelně druhé nejméně komentované, jak jsem ukázal v komentáři, kde jsem se snažil dobrat nějakého vyjádření stran toho, jaká se u zpráviček uplatňuje politika. To jsem nedostal.
    Samozřejmě, že trollovi nevadí, že zdržuje a obtěžuje ostatní. Naopak ho to těší.
    Zdržovat ani obtěžovat ostatní nebylo mým cílem a opravdu pochybuji, že se tak stalo. Zkusil jsem to téma otevřít jinou formou. Je o tyto zprávičky zájem? Jediná veřejně dostupná měřitelná metrika svědčí o opaku.
    Trolling není umění, trolling je známkou poruchy osobnosti (sadismus, psychopatie, narcismus, amorální machiavellismus).
    Jo, díky za psychoanalýzu. Škoda, že:
    comments designed to upset or disrupt the conversation
    žádná konverzace neprobíhala,
    Often, in fact, it seems like there is no real purpose behind their comments except to upset everyone else involved.
    skutečný důvod za mými komentáři je zjevný z vysvětlení výše a
    Trolls will lie, exaggerate, and offend to get a response.
    ke „lhaní“ a přehánění došlo jen se zjevnou ironií.

Osobně bych ve zprávičkách uvítal všelijaké věci, které zdejšímu osazenstvu přijdou zajímavé i přesto, že se striktně netýkají Linuxu nebo IT. Mnohdy narazím na zajímavé a často i neaktuální články nebo přednášky, o kterých předpokládám, že by řadu lidí zaujaly, ale na blog mi to přijde koncepčně nevhodné, zatímco na zprávičku (nikoliv novinku) by to vydalo tak akorát. Chci se dobrat toho, jestli jsem s tímto postojem osamocený, a nebo naopak. Kdyby vyšlo najevo, že je o to seriózní zájem a s redakcí, nebo kým vlastně, se podařilo domluvit lepší pravidla, bylo by to ku všeobecnému prospěchu. Já jsem schopen se bezevšeho uzpůsobit, ale opakuji: Podle jediné měřitelné metriky, kterou mám k dispozici, o podobné zprávičky zájem prostě není.

Proto provokuji. To nejsou osobní útoky na pana Hagaru, který je pravděpodobně zaměstnancem a jen dělá svou práci (a dělá ji dobře, jen je otázka, jestli v případě těch nových verzí k něčemu je), to je prostě celkem nenásilný pokus, jestli by to tu nešlo trochu vylepšit.
    k3dAR avatar 14.3.2019 02:06 k3dAR | skóre: 63
    1. nevidim problem v upozorneni na novou verzi (opensource, nebo pro GNU/Linux nejak jinak prinosnou) Aplikaci ci OS, Distro...

2. co zkusit misto provokovani napsat zpravicku a uvidis zda ti ji redakce schvali a/nebo dostanes informaci proc ne...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.3.2019 02:50 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Já to zkusil. Chápu, že to jde tématem mimo ten Linux a IT, ale chodí sem AFAIK dost matematicky vzdělaných lidí a mě by ta diskuze určitě zajímala víc než > 95 % komentářů davkola.

Ještě před tím jsem postnul zprávičku, když měl masivní a skoro celosvětový výpadek Messenger. To taky neprošlo, jen jsem pak asi po týdnu dostal mail, že „ze zprávičky není patrné, že jde o Facebook“ a že „si není jist, zda to sem patří“. Já to taky nevím a už vůbec nevím, jak se to dozvědět, proto to řeším tady.

Můj dojem je, že zprávičky na portále tohoto typu nemají jen informovat, ale zejména podnítit diskuzi. V souvislosti s výpadkem Messengeru se přímo vybízí flamewar o tom, jakou službu/protokol používat místo něj, nebo jak k takovému výpadku vlastně může dojít.

Nedávno jsem přemýšlel, že bych začal psát blogy na téma „co mě v poslední době zaujalo“ (přednášky, články atp.). V podstatě by to ale tematicky možná mělo blíž k těm zprávičkám. ¯\_(ツ)_/¯

Nevím, chci prostě slyšet vaše názory. Je fakt dost dobře možné, že by naopak majoritu lidí vůbec nezajímalo to, co bych sem postoval já, ostatně ten problém částečně řeším i u blogů, ale tak zkouším se zeptat, no.
    14.3.2019 13:16 abc
    Takze klasicky pripad butthurt trolla. Admini ti sahli na ego nepublikovanim zpravicky a tak jsi se rozhodl, ze trolovani je ten nejlepsi mozny zpusob jak rozproudit diskusi, proc Chrome zpravicky publikovane byt muzou a tvoje nikoliv.
    14.3.2019 13:21 def
    +1

You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain.

Smůla, tak třeba v příštím životě, pokud se tedy Bherzet nepřevtělí za ten trolling do mořské okurky.
    14.3.2019 14:44 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Jasně, jsem butthurt, protože mi neprošly dvě zprávičky, jejichž psaním jsem strávil jednotky minut, a usoudil jsem, že nejlepší bude bojovat proti zprávičkám informujícím o nových verzí přesto, že z jedné z nich Hagara linkoval můj článek, jehož psaním jsem strávil nesrovnatelně více času (a samozřejmě mě potěšilo, že to nalinkoval).

Kdyby nakrásně byla akceptována jakákoliv zprávička, kterou pošlu, nemám z toho naprosto žádný užitek, pokud pod nimi nebude relevantní diskuze a ostatní nebudou posílat taky vlastní zprávičky. Diskuze plyne ze zájmu a zájem tady zkouším sondovat. Zatím vše nasvědčuje tomu, že o to zájem není a jsem tu (nejen) s tímto postojem osamocený, z čehož vyvodím odpovídající závěry.
    k3dAR avatar 14.3.2019 19:18 k3dAR | skóre: 63
    ad "zkusil" takova zpravicka by mi take nevadila, nepohorsila, neresil bych ze to neni o GNU/Linuxu/Opensource, ale na rovinu jde to mimo me... za to zpravicku nova_verze si rad prectu a podivam s cim prichazi a to i kdyz sw nepouzivam abych byl v obraze, pokud jde o sw co pouzivam, treba vitam s $title souvisejici, zpravicku o nove verzi Vivaldi (btw: malokdo vi ze jde v podstate o opensource(zmeny k chromium)+readablesource(vlasni UI)), presto ze jde i stable verze a ja pritom pouzivam primarne snapshot verzi a ctu Vivaldi snapshot blog... u Vivaldi navic protoze sem "bigfan" se rad podelim v diskuzu pod ni i o vecech ktere ze zpravicky nejsou patrne, nebo zajimave zmeny v snapshotu, atd...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.3.2019 19:38 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Díky, to je přesně feedback, který mě zajímal. Chtěl jsem slyšet, jestli to někdo čte a považuje za přínosné. Lidí s mým pohledem, zdá se, bude minorita (zatím se tedy neozval nikdo), tak by asi případně stálo za zvážení zkusit rozjet jiný a víc obecně vědecko-technicky zaměřený portál než se snažit to měnit tady. Nad tím už přemýšlím delší dobu, ale zajímalo mě, jestli neexistuje snažší cesta.
    14.3.2019 09:17 Bill Gates
    Ale ale.. zakazane ovoce nejvic chutna? Nebyl jsi to nahodou Ty, kdo se tu snazil po svem prichodu rozjet svatou valku proti tem zlym trollum, rovnez s vlastni psychoanalyzou? (Recnicka otazka)
    14.3.2019 15:14 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Zásadní problém je asi v tom, že pod pojem trolling se dnes schovává všechno možné od sarkasmu/ironie po urážení, šíření lží nebo ničení. Pak to opravdu může vypadat, že dělám něco, co sám kritizuji. Položit otázku „hele, proč tu je tohle?“ ad absurdum stylem „tak to bych mohl přestat používat balíkovací systém“ a obejít se u toho bez jediné vulgarity osobně vnímám dost jinak, zvlášť když jsem se předtím zkoušel zeptat úplně normálně. Jak to vnímá pan Hagara nevím a omluvil bych se mu, kdyby se jej to nějak dotklo. Omluvit bych se ale mohl jen v rovině toho profilu (jméno, patička, distribuce) a oslovení („Díky, Láďo.“), ne za zpochybňování významu těchto zpráviček (což ale, jak jsem uvedl výše, předpokládám není ani plně v jeho režii).
    14.3.2019 15:20 Bill Gates
    Dobra snuska hoven, ehm vlastne „racionalizaci”, ale kdyz ti to ulevi od pokrytectvi a v klidu usnes, tak proc ne, ze. Nikoho krome sebe stejne nepresvedcis.
    14.3.2019 15:40 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    „Mmm, to byla ale dobrá snůška hoven, tedy vlastně racionalizací, eh, co to melu, no, prostě hoven“, labužnicky olizuje rty a připravuje se ke kvalitnímu a vydatnému spánku, zatímco si pokrytectvím ulevuje od tíživé váhy svědomí. „Jak jen jsem mohl tak hluboce klesnout? Což nevím, že registrací účtu Láďa má velkou hlavu, prohlášením, že používám Linux From Scratch a Hagara package manager a okázalým děkováním za zprávičky o nových verzí softwaru klesám na samé dno společnosti?“ chrrrrr
    14.3.2019 10:36 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    V tomto případě imho ne.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    15.3.2019 11:47 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: diskuse o tématech zpráviček
    Ja osobne ocenim i zpravicky technickeho/odborneho charakteru ktere se netykaji primo Linuxu. Odkazovana matematicka prednaska uz je v TODO listu na dnesni cestu z kanclu domu :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.