Nezisková organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) hájící občanské svobody v digitálním světě po téměř 20 letech opouští platformu X (dříve Twitter). Na platformách Bluesky, Mastodon, LinkedIn, Instagram, TikTok, Facebook, Threads a YouTube zůstává.
Terminálový textový editor GNU nano byl vydán ve verzi 9.0. Vylepšuje chování horizontálního posouvání pohledu na dlouhé řádky a chování některých klávesových zkratek. Více v seznamu změn.
Ministerstvo financí ve spolupráci s finanční správou dnes představilo beta verzi aplikace využívající umělou inteligenci pro předvyplnění daňového přiznání. Není třeba přepisovat údaje z různých potvrzení, ani hledat správné řádky, kam údaje napsat. Stačí nahrát dokumenty a využít AI.
Výrobce počítačových periferií Keychron zveřejnil repozitář se schématy šasi klávesnic a myší. Licence je restriktivní, zakazuje většinu komerčních užití a v podstatě jsou tak data vhodná pouze pro výukové účely, hlášení a opravy chyb, případně výrobu vlastního příslušenství.
Správce balíčků APT, používaný v Debianu a odvozených distribucích, byl vydán ve verzi 3.2 (seznam změn). Mezi novinkami figurují nové příkazy pro práci s historií, včetně vracení transakcí.
Společnost Anthropic oznámila Projekt Glasswing a s ní související AI model Claude Mythos Preview. Jedná se o iniciativu zaměřenou na kybernetickou bezpečnost, do které se zapojily velké technologické společnosti Amazon Web Services, Anthropic, Apple, Broadcom, Cisco, CrowdStrike, Google, JPMorganChase, Linux Foundation, Microsoft, NVIDIA a Palo Alto Networks. Anthropic věří, že nový AI model Claude Mythos Preview dokáže
… více »Firma Ojective Development vydala svůj nástroj pro monitorování a řízení odchozích síťových připojení Little Snitch i pro operační systém Linux. Linuxová verze se skládá ze tří komponent: eBPF program pro zachytávání provozu a webové rozhraní jsou uvolněny pod GNU GPLv2 a dostupné na GitHubu (převážně Rust a JavaScript), jádro backendu je proprietární pod vlastní licencí, nicméně zdarma k použití a redistribuci (cena přitom normálně … více »
Vojenské zpravodajství (VZ) se v březnu zapojilo do mezinárodní operace proti aktivitám hackerské skupiny APT28, která je spojovaná s ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU a která přes slabě zabezpečené routery prováděla kybernetické útoky na státní a další organizace v ČR i zahraničí. Operaci vedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a jejím cílem bylo odebrat útočníkům přístup k napadeným zařízením a ty následně … více »
Tvůrcem nejpopulárnější kryptoměny bitcoin, který se skrývá za pseudonymem Satoši Nakamoto (Satoshi Nakamoto), je britský kryptograf Adam Back. Na základě vlastní investigativní práce to tvrdí americký deník The New York Times (NYT). Několik indicií podle autorů jasně ukazuje na to, že Back a Nakamoto jsou stejný člověk. Jde mimo jiné o podobný odborný a osobnostní profil či totožné chyby a manýry v psaném projevu.
Google Chrome 147 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 147.0.7727.55 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře. Přehled novinek v Chrome DevTools 145 až 147 také na YouTube.
Ok, zamenu x.org za freedesktop.org povazuji za svou chybu. Trochu jsem si to popletl. Asi to bude tim, x.org lze najit na adrese xorg.freedesktop.org. Jednoznacne ma chyba, omlouvam se.
Pokud se da o oficialni announce dozvedet pouze z mailing listu, tak je mi lito, ale to nehlidam. Ja nejsem oficalni tester Fedory ani vasnivy ctenar jejich testerskeho mailing listu. Pouze jsem chtel napsat, co se v nove Fedore objevi.
Jiste, ze je Firefox a Thunderbird dostupny, o tom rec nebyla. Jen bych je tam uvital. Osobne to nepovazuji za zdvojeni s Mozillou. Ale to je samozrejme diskutabilni.
Ve foru jsem nasel navod, jak na to, ale ani po stahnuti nejnovejsiho FC jadra a prelozeni s vypnutymi 2 parametry to stale neni ono.
Pod rootem se Xserver spusti, vse je v pohode, ale pri ukoncovani Xserveru mi to zamrzlo.
Pod normalnim uzivatelem mi to zatuhne uz pri nabihani. Naskoci akorat logo
- Nedari se mi pripojit na pop3 server. Porad to pise, ze mam spatne jmeno nebo heslo. Bohuzel je to davno co jsem delal konfiguraci a zatim jsem nezjistil, kde je zakopany pes.
- V KDE mi jde zvuk az kdyz spustim system-config-soundcard. Spravne detekuje SB live. Bohuzel se to neulozi a pri dalsim spusteni si to musim zopakovat.
-Nevim co jsem kde zmenil pri laborovani s temito problemy, ale najednou mi nechce nabehnout mozilla pod normalnim uzivatelem. Nekde se to zacykli a konec. Z vypisu strace jsem moc moudry nebyl
Pod rootem to jde normalne. Asi bude nekde problem z pravy.
Bohuzel jsem ted doma jen o vikendu a nemam tolik casu kolik bych potreboval na vyreseni techto problemu.
Ale jinak jsem rad, ze konecne bez problemu funguje USB bar. V RH 9 fungoval taky, ale jen do urcite doby a pak uz nesel pripojit
To porovnani jsem taky nepochopil.
>Jsem spokojen, je to zadara a proto je kravina si stezovat, ze tam je naprt to nebo ono.No poslyste, tohle je zrovna v pripade Linuxu argument jako hrom!
>Kazdymu sedne neco jinyho, ale at to proboha nevnucuje ostanim, kdyz o to nemaj zajem.Tady nekdo nekomu neco vnucuje? Pokud si nekdo stezuje, ze mu dana distribuce nevyhovuje, tak mu navrhnu jinou. Utek od RH neni moda, ale u mnohych nutnost, za kterou muze jednak jiz vyse zminena nulova podpora starsich verzi a za druhe fakt, ze vyrobce jaksi desktop a SOHO segment prestal zajimat.
, spatne casovani U160 a to jsme nejeli ani s RAIDem, smartd se choval opravdu divne, patchovani jadra prekrizilo partitions, iptables bloudilo knihovnou jako zbesile, IPv6 byla take legrace, jedine pozitvni bylo presne a bezpecne ident. GB sitovky, po tydnu prace si vse hezky sedlo, ale FC1/2 jsme odlozili.
Uprimne priznam, ze jsem dnes vybiral distro za penize a nebudeme jich litovat, snad
Zajimalo by mne, zda se jiz nekdo pokousel o serioznejsi postupy se Sun Java Desktop distro?
Tiskni
Sdílej: