abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Fedora Core 2 - první pohled

    14. 4. 2004 | Ondřej Zloský | Recenze | 11099×

    Již zanedlouho by měla vyjít nová verze pokračovatele populární distribuce s červeným kloboukem Fedora Core 2. Podívejme se tedy na to, co nás v ní čeká.

    Na první pohled

    První změnou, která je patrná už při samostném stahování, je, že se rozrostl počet ISO obrazů ze tří na čtyři. Poslední má sice jenom 172 MB, ale pořád je to o jedno CD navíc. Příjemnou novinkou je ISO obraz pro DVD, který má něco přes 2GB. Instalace se oproti Fedora Core 1 prakticky vůbec nezměnila. Jedinou změnu jsem zaznamenal u možnosti aktivovat SElinux (viz dále), která tam předtím určitě nebyla.

    Objevily se zprávy, že někdo má problémy s bootováním z prvního instalačního CD. Mně se to tedy nestalo a instalace proběhla bez problémů, ale pokud by se to někomu stalo, tak prý stačí bootovat z prvního CD Fedory Core 1 a po zavedení syslinuxu CD přehodit zpátky na test 2.

    Jak už jsem říkal, instalace u mě proběhla bez problémů. Prováděl jsem jednu čistou instalaci a jeden upgrade z FC1. Nevím proč, ale upgrade trval opravdu velmi dlouho. Možná je to u upgrade normální, možná to byl jen můj problém, ale proti čisté instalaci byl čas zhruba 3x delší.

    X a správci oken

    Takovou již tradiční na první pohled viditelnou změnou budou nové verze správců oken, především tedy GNOME a KDE. Konkrétně GNOME je zde ve verzi 2.5 a KDE je ve verzi 3.2.1. Více jsem zkoušel pouze nové KDE a nějaké výrazné změny jsem nezaznamenal. Samozřejmě, že se objevila spousta nových kosmetických detailů, které ale na funkčnosti mnoho nezmění. Podle oficiálního seznamu novinek, by mělo být hlavně znatelně rychlejší. Objevilo se také pár pro někoho možná zajímavých aplikací, např. instant messenger Kopete, jednotné prostředí pro mail, newsy, kalendář, organizér a další, jménem Kontact, nebo třeba správce hesel Kwallet. A samozřejmě bylo odstraněno mnoho chyb. Kompletní seznam změn si můžete přečíst zde.

    KDE 3.2.1  KDE - nove aplikace

    V testované verzi je GNOME 2.5, ale 2.6 už je na světě a je dost možné, že se ve finální podoba Fedory Core 2 objeví už v nové verzi. GNOME neinstaluji, protože ho nemám moc rád, ale musím uznat, že při čtení novinek a prohlížení si obrázků z nové verze mě celkem zaujalo a myslím, že to časem určitě zase vyzkouším.

    Potěšila mě přítomnost XFce, které je mým oblíbeným prostředím. Je zde nově zastoupeno v poměrně aktuální verzi 4.0.3.

    XFce

    Zajímavá změna, pro všechna grafická prostředí společná, je výměna klasického XFree86 za freedesktop.org, které se ve formě rpm skrývá pod názvem xorg-x11-*. V podstatě se ale na funkčnosti, vzhledu ani nastavování X serveru nic nemění. Na stránkách Fedory jsem bohužel nenašel žádné oficiální vyjádření k této změně. Pravděpodobně freedesktop.org více naplňuje cíle Fedory. Jaké výhody či nevýhody to přinese se ukáže až časem.

    Co se změnilo uvnitř

    Rozhodně nejzajímavější změnou je zařazení jádra řady 2.6. Konkrétně ve FC2 test 2, kterou jsem zkoušel, jde o verzi 2.6.3, ale dá se očekávat, že nakonec bude o něco málo novější jádro. Popisovat všechny změny, které nové jádro přináší, asi nemá moc smysl - o tom se jistě dá najít spousta zajímavějších článků, např. The Wonderful World of Linux 2.6.

    Já mohu jen napsat, že většina věcí odpovídala mým představám, takže mi například na notebooku funguje ACPI, nastavování frekvence procesoru a bezdrátová síťová karta na centrinu, ... Ale oproti tomu mi třeba nefungoval zvuk s preferovanými ALSA ovladači a musel jsem si jádro překompilovat pro OSS. Někde jsem ale četl, že ALSA má trochu problémy s kartami i810, což je můj případ. Pokud novou Fedoru budete instalovat na desktop a nebudete se moc zajímat, nad čím zrovna systém běží, tak přechod nemusíte ani poznat.

    Jako vždycky se objevují nové verze všech balíků. Rozhodně nic neočekávaného, takže zmíním jenom asi ty nejpoužívanější. Mozilla se dostala do verze 1.6, ale stále ještě chybí Firefox a Thunderbird. Asi to bude tím, že ještě nedosáhly na verzi 1.0, ale účast by si určitě zasloužily. OpenOffice.org zůstal ve verzi 1.1.0, ale oproti Fedora Core 1 by měla být odstraněna spousta chyb. Za zmínku ještě stojí nový Gimp, který se zde nachází ve formě pre-release verze 2.0. Na první pohled vypadá moc pěkně.

    Gimp

    No a samozřejmě již popisované KDE, GNOME a nové jádro. Verze ostatních balíků tady nemá smysl vyjmenovát, byl by to hodně dlouhý seznam. Koho zajímá, v jaké verzi je jeho oblíbený program, může se podívat třeba na seznam RPM.

    Konečně byly odstraněny balíky redhat-config-* a byly přejmenovány na system-config-*. Je to logická změna a na Fedora Core 1 mě to celkem mate, ačkoli tyto konfigrační nástroje používám jen velmi zřidka (nebo možná právě proto mě to mate).

    System Config

    Úplnou novinkou je implementace SElinuxu přímo do systému. Jedná se o jiný bezpečnostní model přístupových práv, než který je obsažen v normálním Linuxu. Vzhledem k tomu, že původně pochází od americké bepečnostní organizace NSA, dá se očekávat, že bude výrazně bezpečnější. Údajně jsou s tím ale poměrně problémy, takže pokud vyloženě nechcete tuto záležitost testovat, tak je lepší ještě chvilku počkat a při instalaci tuto možnost vypnout. Koneckonců hlavním úkolem testu 2 je právě vyzkoušet chování této vlastnosti.

    SElinux

    Možnosti update

    Existuje několik možností, jak udržet svoji distribuci co nejaktuálnější. Existuje balík 'up2date', který je integrován jak do KDE, tak do GNOME a je známý už z doby RedHatu. O něco zajímavější možností je balík 'yum', který se vyskytl už v FC1. Co chybí, je apt, který je znám hlavně uživatelům Debianu, je ale možné ho nasadit i na systém s RPM balíčky. Osobně jsem si možnosti apt v kombinaci s grafickou nadstavbou Synaptic velmi oblíbil. Zajímavé je, že po instalaci, kdy byla distribuce jen pár dní stará, bylo v update repositářích více než 200 balíků, které mohly být aktualizovány.

    Závěrem

    A bude to stát za to upgradovat? Těžko říct. Kdo si pravidelně aktualizuje systém, má na FC1 jádro řady 2.6 a netouží po SElinuxu, tak mu nová verze asi moc výhod nepřinese. Naproti tomu, kdo si třeba nedokáže nebo nechce kompilovat a instalovat nové jádro, bude mít výbornou příležitost. A kdo aktualizuje pouze s novou verzí svého systému, protože třeba nemá dostatečné připojení k internetu, nebo je prostě líný, tak asi nebude mít co řešit. Novou verzí určitě o nic nepřijde a bude mít zase o něco novější a "šikovnější" systém.

    Co se mě týče, tak na svém pracovním počítači zůstanu u FC1 s aktuálním 2.6 jádrem, protože prostě není nic, co by mě nutilo k upgrade celé distribuce. Notebook dostal do vínku FC2 test 2 a po zkušenosti není důvod ji tam nenechat.

    Fedora Core 2 bych hodnotil jako kvalitního nástupce Fedora Core 1, který se určitě nebude mít za co stydět. Přináší to nejnovější, co může dnes Linux nabídnout a určitě bude mít spoustu příznivců, kteří chtějí všechny tyto novinky vyzkoušet. Na druhou stranu stále chybějí drobné detaily, jako třeba již zmiňovaný apt. Dokázal bych si i představit, že bude v distribuci třeba MPlayer nebo pluginy do prohlížečů. To jsou takové maličkosti, které si sice dokáže většina uživatelů doinstalovat, ale proč už je tam nemít připravené, že?

    Nakonec jednu takovou perličku. Při psaní tohoto preview jsem narazil na anglické preview ve formě básničky. Myslím, že je místy i docela vtipná.

           

    Hodnocení: 39 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.4.2004 07:49 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Pár poznámek
    Je vidět, že autor příliš nezná to, o čem píše. Kdyby totiž sledoval oficiální mailing listy (což by při používání test release měl, aby mohl hlásit chyby), vědel by následující:

    Nepřešlo se k freedesktop.org ale k x.org. Na stránkách Fedory o tom nic není, protože je to jen test release. V archivu fedora-test-list si o tom ale přečíst můžete. A není to nijak překvapivé, po změně licence XFree86 od něj odešli snad všichni.

    "Anglické preview ve formě básničky" není nic jiného, než oficiální announce vydání test2, přesně ve stylu Billa Nottinghama. A v něm se mimochodem píše o x.org také.

    A Firefox a Thunderbird jsou samozřejmě dostupné z přídavných repository třeba i pomocí apt. Nevidím důvod je zařazovat, když je tam Mozilla. Bylo by to zbytečné zdvojení, jedině kdyby tam byli místo ní.
    14.4.2004 08:39 zlosyn | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár poznámek

    Ok, zamenu x.org za freedesktop.org povazuji za svou chybu. Trochu jsem si to popletl. Asi to bude tim, x.org lze najit na adrese xorg.freedesktop.org. Jednoznacne ma chyba, omlouvam se.

    Pokud se da o oficialni announce dozvedet pouze z mailing listu, tak je mi lito, ale to nehlidam. Ja nejsem oficalni tester Fedory ani vasnivy ctenar jejich testerskeho mailing listu. Pouze jsem chtel napsat, co se v nove Fedore objevi.

    Jiste, ze je Firefox a Thunderbird dostupny, o tom rec nebyla. Jen bych je tam uvital. Osobne to nepovazuji za zdvojeni s Mozillou. Ale to je samozrejme diskutabilni.

    14.4.2004 09:14 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pár poznámek
    Pokud chcete jenom announce (včetně těch o vydaných opravách), tak existuje fedora-announce-list.
    14.4.2004 08:23 Richard Gavenda | skóre: 19 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Taky jedna poznámka
    ... Zajímavé je, že po instalaci, kdy byla distribuce jen pár dní stará, bylo v update repositářích více než 200 balíků, které mohly být aktualizovány. ...

    Co je zajímavého na tom, že po instalaci distribuce, která je v testovací verzi dochází k častějším aktualizacím instalačních balíčků? Podle mého názoru je to normální stav.
    14.4.2004 11:06 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše wifi centrino
    Podpora wifi centrina primo v distribuci me dost prekvapila. Ovladace vysly teprve nedavno a pry jeste nejsou uplne hotove. Ma s tim nekdo nejake zkusenosti?
    14.4.2004 11:19 zlosyn | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: wifi centrino
    No, ono to tak mozna vyznelo, ale primo tam neni napsane, ze ta podpora je v jadre. Ale k distribucnimu 2.6.3 jadru nebyl problem dokompilovat modul pro centrino wifi sitovku (tj. z ipw2100.sf.net). Jinak zkusenost s tim tedy mam a ackoli jsou ty ovladace v rannem vyvoji, tak mohu potvrdit, ze mi prave na Fedore 2 minimalne v managed modu funguji.
    14.4.2004 13:11 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Pro pořádek
    S tím mplayerem atd. je to stále ta obehraná písnička s licencemi a patenty na multimédia aj. Proto taky, jak už tu někdo napsal, vyměnili Xfree za x.org, které vychází z XFree4.4 RC2 (před změnou licence).

    GNOME 2.6 ve FC2 určitě bude, je to jedna ze dvou (+jádro 2.6) podmínek pro její vydání. Mimochodem nechápu proč máte rád Xfce, ale nemáte rád Gnome, které je Xfce mnohem blíž než KDE...? Ale budiž.

    Gimp 2 (teď už stable) nejen skvěle vypadá, ale skvělý je:)

    Ještě jedna věc. Přidání Linuxu 2.6 není zdaleka triviální věc, proto bude FC2 přínosem pro ty, kteří chtějí 2.6 (a alsu) out-of-the-box bez práce (to jsou hlavně ti, co rádi používají redhat-config* balíčky:)
    14.4.2004 14:39 Maros
    Rozbalit Rozbalit vše Upgrade z RH9
    Ja jsem upgradoval z RH9 pomoci yum. Cekal jsem par problemu a taky se vyskytly.

    - S FC2 se nemaji moc rady ovladace od nvidie :-( Ve foru jsem nasel navod, jak na to, ale ani po stahnuti nejnovejsiho FC jadra a prelozeni s vypnutymi 2 parametry to stale neni ono. Pod rootem se Xserver spusti, vse je v pohode, ale pri ukoncovani Xserveru mi to zamrzlo. Pod normalnim uzivatelem mi to zatuhne uz pri nabihani. Naskoci akorat logo :-(

    - Nedari se mi pripojit na pop3 server. Porad to pise, ze mam spatne jmeno nebo heslo. Bohuzel je to davno co jsem delal konfiguraci a zatim jsem nezjistil, kde je zakopany pes.

    - V KDE mi jde zvuk az kdyz spustim system-config-soundcard. Spravne detekuje SB live. Bohuzel se to neulozi a pri dalsim spusteni si to musim zopakovat.

    -Nevim co jsem kde zmenil pri laborovani s temito problemy, ale najednou mi nechce nabehnout mozilla pod normalnim uzivatelem. Nekde se to zacykli a konec. Z vypisu strace jsem moc moudry nebyl :-( Pod rootem to jde normalne. Asi bude nekde problem z pravy.

    Bohuzel jsem ted doma jen o vikendu a nemam tolik casu kolik bych potreboval na vyreseni techto problemu.

    Ale jinak jsem rad, ze konecne bez problemu funguje USB bar. V RH 9 fungoval taky, ale jen do urcite doby a pak uz nesel pripojit :-(
    15.4.2004 08:52 Virnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade z RH9
    Mam podobne problemy. Sice s FC2t1, ale kamarad ma fc2t2 a tam je to stejne. jedna se o via82xx zvukarnu, ktera je spravne detekovana, ale ani nepipne. pri instalaci sla, nicmene silene potichu. problem je prave v alse. nepodarilo se mi to vyresit. dalsi problem tkvel prave v jadru 2.6.3 a nvidia driverech, at sem delal co jsem delal, xfree86 pod nvidia driverech jsem nerozbehl. jaky byl ale muj udiv, kdyz jsem po kompilaci jadra 2.6.4. a nasledne kompilaci modulu nvidia grafiku preejen rozbehl, bez sebemensich problemu. u noveho KDE me stejne jako u starsich verzi stvala mirna buggovitost, kdy se nabidky pri vyberu z listy zasekavaly. "pocuknutim" pomoci altu se se vse napravilo, ale bylo docela komicke vse provadet znovu pri vyberu z jedne roletky. co se kopette tyce, to melo zase obcas problemy s nalogovanim na jabber server v user rezimu. pod rootem ok, pod userem kulovy. zalezelo na tom, jak se PC "vyspal." nekdy to slo, jindy zahlasilo ze server neodpovedel (blbost, na druhym PC to slo vzdy).
    15.4.2004 15:20 Maros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade z RH9
    >kdyz jsem po kompilaci jadra 2.6.4. a nasledne kompilaci
    >modulu nvidia grafiku preejen rozbehl, bez sebemensich
    >problemu
    A jake to bylo jadro? Z fedory nebo vanila?
    18.4.2004 23:30 MiHl | skóre: 9 | blog: Uvazovnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade z RH9
    Zdravim, po instalaci jadra 2.6.4 mi jela zvukovka naprosto bez problemu. Kernel jsem nainstaloval dle navodu na http://fedoranews.org/jorge/howto/howto01.shtml (zdroj kernelu je http://people.redhat.com/arjanv/2.6/RPMS.kernel/) + module-init-tools. ALSA balicky mam z freshrpms.net Vse probehlo hladce k me spokojenosti.
    14.4.2004 16:01 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Laický komentář k fedoře
    Když se objevila FC1, celkem jsem byl rád, že tak potenciál starého dobrého RH nezmizí a bude se vyvíjet jinak a dál. Když jsem zjistil, co všechno FC1 neumí, říkal jsem si, že 'druhá' verze bude vyladěná. Přišlo jádro 2.6 a FC2 je podle všeho bez upgrade neprovozovatelná (dostala mě hlavně 'podpora' zvuku). Chci se mýlit, ale tohle paní účetní na desktop dát nemůžu, i když bych opravdu *moc* chtěl. Čekám od distribuce alespoň funkčnost, netrvám na aktuálnosti.

    Co přijde teď, abych si mohl vysvětlit, že je FCx zase ještě nedotažená?

    Proč je vývoj FC tak pomalý/neefektivní/stagnující? Nebo to tak chápu jenom já?

    --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    14.4.2004 16:38 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Je zde dost jinych distribuci, nedelejte si zbytecne nasili. RH a spol. jsem osobne jiz davno odepsal.
    14.4.2004 16:44 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    FC2 je ve verzi test2, nemůžete od toho tedy čekat naprostou vyladěnost. Nikdy nikdo nezvládne distribuci která by byla naprosto bez problémů, vždy se najde někdo kdo bude mít problém. Já osobně jsem neměl problém ani s FC1 ani s FC2 test1 a test2.
    Pomalý/neefektivní/stagnující vývoj FC, podle čeho tak soudíte ?? Co vám chybí, co by mělo být rychlejší efektivnější atd. ???
    > Čekám od distribuce alespoň funkčnost, netrvám na aktuálnosti.
    mě přijde FC2 i přes to že je to test verze, funkční dotažená a krásně aktuální :O))
    14.4.2004 17:14 Maros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    No ja jsem mel vzdy problemy pri upgradech.

    Nejradeji upgraduji "na cisto". Sice to da vice prace s obnovou a konfiguraci, ale zase nemam problemy, se zavlecenymi chybami ze starsi verze systemu.
    14.4.2004 22:12 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    V tom případě bych velmi doporučil zkusit Gentoo (ne, opravdu systém nemusíte kompilovat, pokud tedy nechcete, umí to i binární balíčky). Jeho autoři snad jako jediní pochopili, že v linuxu, který se skládá ze stovek prográmů, který si každý žije svým vlastním životem, je nesmysl hrát si na verze, jako u jiných OSů, které ale vznikají vždy jako celek.

    Gentoo má jednou stabilní větev, kam neustále průběžně přibývají nové verze aplikací (po patřičném otestování) a pochopitelně i ty úplně nové. Takže upgrade můžete provádět v libovolných intervalech a systém se vždycky upgraduje o ten "rozdíl" od posledně. Prostě pohoda.
    15.4.2004 08:18 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Myslím že nahradit FC nebo RH pomocí Gentoo opravdu není rovnocená náhrada, je to asi jako místo BMW nabídnout Felicii :O)))
    Pokud vám Gentoo vyhovuje prosím, ale nechte ostatní ať si vyberou sami, to co se vám zdá super je pro jiné třeba naprosto nepřijatelné a naopak, Linux je super právě tím že si můžete vybrat a nikdo vás k tomu nenutí. Mnohokrát jsem zkoušel jiné distribuce a přesto jsem u RH zůstal.
    15.4.2004 09:39 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Není rovnocenná náhrada ? Proboha proč ?
    15.4.2004 09:43 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    No vidite, a ja jsem od RH s hruzou utekl tusim po verzi 7.2. Poslednim hrebikem do rakve byla "podpora" vyrobce pro starsi distribuce. :-(

    To porovnani jsem taky nepochopil.
    15.4.2004 11:07 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    taky jsem u rh/fedora zustal... nekdy mi pripada, ze utect od redhatu k necmeu jinymu je proste jen moda, nebo ze to zrovna frci. Zvykl jsem si na rh distribuci, takze pro ucely ktery ji pouzivam uz snad vim rychle kde co najit, jak zprovoznit atd. Jsem spokojen, je to zadara a proto je kravina si stezovat, ze tam je naprt to nebo ono. Kazdymu sedne neco jinyho, ale at to proboha nevnucuje ostanim, kdyz o to nemaj zajem.
    15.4.2004 11:44 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    >Jsem spokojen, je to zadara a proto je kravina si stezovat, ze tam je naprt to nebo ono.
    No poslyste, tohle je zrovna v pripade Linuxu argument jako hrom! :-D
    >Kazdymu sedne neco jinyho, ale at to proboha nevnucuje ostanim, kdyz o to nemaj zajem.
    Tady nekdo nekomu neco vnucuje? Pokud si nekdo stezuje, ze mu dana distribuce nevyhovuje, tak mu navrhnu jinou. Utek od RH neni moda, ale u mnohych nutnost, za kterou muze jednak jiz vyse zminena nulova podpora starsich verzi a za druhe fakt, ze vyrobce jaksi desktop a SOHO segment prestal zajimat.
    15.4.2004 12:53 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Jenže pisatel příspěvku, na kterého jsem reagoval, právě s RH/Fedora moc spokojený není a vadí mu zejména to, že musí jednou za čas systém prakticky přeinstalovat, aby ho udržel čerstvý. A to je prostě problém všech podobných "balíčkových" distribucí. Chápu, že jsou na toto lidi zvyklí z widnows, ale pak se dobrovolně připravují o to nejzásadnější, co linux oproti zbytku světa nabízí.
    15.4.2004 14:29 Maros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Tak tak, chtel jsem KDE 3.2 a pro RH 9 jsem ho nenasel. Vsude sama FC. Tak jsem zkusil upgrade. Nechtelo se mi cekat, az vyjde ostra FC2, tak jsem zkusil test.

    S RH jsem zatim byl celkem spokojeny, ale mozna zkusim neco jineho.

    Ale jeste pockam na FC2 a zkusim cistou instalaci. Pak se uvidi.
    16.4.2004 08:59 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    http://kde-redhat.sourceforge.net/

    direct http://apt.uk.kde-redhat.org/apt/kde-redhat/9/RPMS.testing/
    16.4.2004 09:44 Maros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Tam to neni vsechno. Je tam jen KDEBASE a KDELIBS. Vsechno ostatni chybi :-(
    16.4.2004 11:06 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Vse ostatni? Mam RH9.0 a instaloval jsem to z toho, bez problemu, BTW na http://www.linuxquestions.org/ je navod jak to instalovat... O.
    21.4.2004 23:14 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    To mi unika. System verzi je naopak velmi uzitecny, pokud jej clovek chape. Predstavte si, ze mate server s Gentoo bez verze. Proste mate verzi 0 a 4323424 zaplat. Uprimne vam preji stav havarie disku po kterem musite system reinstalovat.

    Ja mam radeji politiku verzi, kdy vim, ze jsem naposledy upgradeoval na verzi 3 a kdyz mi neco padne, tak ze dam verzi 3 a 5 opravnych balicku.

    A verte nebo ne, gentoo urcite bude mit take verze.
    27.6.2004 13:43 Nikola Ciprich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    plne s Vami souhlasim. a to nemluvim o podpore ze strany vyrobcu komercniho sw. takove IBM vam rekne ze Lotus Domino server je certifikovany a PODPOROVANY na 3 VERZICH distribuci, a tim to konci. o nejakem gentoo s nikdo bavit nebude. nerikam ze se mi cela myslenka teto distribuce nelibi, ale rozhodne bych netvrdil ze to je seriozneji pouzitelne na server.
    15.4.2004 18:38 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    Co FC1 neumí? Ta moje hučka teda umí úplně všechno co od ní chci... Mě připadá, že spousta nespokojených uživatelů [doplň distro] má akorát problém s hardwarem. To asi vysvětluje, proč má 50% nebo kolik lidí naprosto opačný dojem než ta druhá půlka.
    15.4.2004 21:49 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Laický komentář k fedoře
    mohu jen souhlasit ze je to vetsinou o hw, na druhou stranu jsme testovali FC1/2 velmi intenzivne na IBM x205 a dalsich strojich jako je NOKIA IP330, HP SA1100 atd. ac jsem mel osobne vzdy kladny vztah k RH, tak nemuzu FC1/ doborucit na ostre produkcni servery. Myslim, ze desktopove reseni je asi bez problemu, ale produkcni masiny trpeli a nasi administratori vcetne mne jako laika jeste vice.

    ***AMD K6 serverova platforma s integr. kartami eepro100 od Intelu bylo nejvaznejsi pochybeni, driver nedostal pres nekorektni sw pci bridge ani MAC adr takze zbohem bezpecnost, LBA32 problemy s WD, nepomohly ani upravene a znovu kompilovane ovladace, kolaps instalatoru pres ttyS0 a o bios SNMP agenotvi ani nemluvim, kolaps pri noprobe, lowmem a jine fitchury, pri hacku jadra se cela FC1 odebrala do vecnych lovist (server NOKIA IP330 - doporucuji BSD nebo slack, chytne se)

    ***HP SA1100 byl vcelku bez problemu, ale integrace s rozsirenym biosem a IDE nebyla silna stranka FC1, UATA a HP bridge se proste s FC1 nemá rad, FC2 uz jede po mensi domluve, spatna identifikace hw, opet nema rada intel integr. sitovky. jeste ze je zpatky TCP od BSD oproti 2.4.x

    ***IBM x205 je muj oblibeny cerny pirat, ale kdo nechce travit tyden aby mel dobre pripraveny produkcni stroj a nerad kompiluje ovladace jako ja, tak FC1 nechte lezet na FTP. dva odbornici museli vydrzet moje urazky celeho konceptu podpory linuxu od IBM :-), spatne casovani U160 a to jsme nejeli ani s RAIDem, smartd se choval opravdu divne, patchovani jadra prekrizilo partitions, iptables bloudilo knihovnou jako zbesile, IPv6 byla take legrace, jedine pozitvni bylo presne a bezpecne ident. GB sitovky, po tydnu prace si vse hezky sedlo, ale FC1/2 jsme odlozili.

    Uprimne priznam, ze jsem dnes vybiral distro za penize a nebudeme jich litovat, snad :-)

    Zajimalo by mne, zda se jiz nekdo pokousel o serioznejsi postupy se Sun Java Desktop distro?
    22.5.2004 11:43 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Instalece FC2
    Pracně jsem si stahl čtyři instalační CD a chci FC naistalovat na netebook IBM R40e, nabootoval jsem prvni cd a zastavil jsem se u: hda: max request size: 128KiB. A teď už mi jen bliká podtržítko. Víte prosím někdo co s tím, jsem bezradný.

    Díky za každý námět

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.