Byla vydána verze 0.84 telnet a ssh klienta PuTTY (Wikipedie). Podrobnosti v přehledu nových vlastností a oprav chyb a Change Logu.
Microsoft představil Azure Linux 4.0 a Azure Container Linux. Na konferenci Open Source Summit North America 2026 organizované konsorciem Linux Foundation a sponzorované také Microsoftem. Azure Linux 4.0 vychází z Fedora Linuxu. Azure Container Linux je založen na projektu Flatcar. Azure Linux (GitHub, Wikipedie) byl původně znám jako CBL-Mariner.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 165 (pdf).
Byla vydána verze 9.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a informačním videu.
Firefox 151 podporuje Web Serial API. Pro komunikaci s různými mikrokontroléry připojenými přes USB nebo sériové porty už není nutné spouštět Chrome nebo na Chromiu postavené webové prohlížeče.
Byla vydána nová stabilní verze 8.0 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 148. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Ve FreeBSD byla nalezena a opravena zranitelnost FatGid aneb CVE-2026-45250. Jedná se o lokální eskalaci práv. Neprivilegovaný uživatel se může stát rootem.
Společnost Flipper Devices oznámila Flipper One. Zcela nový Flipper postavený od nuly. Jedná se o open-source linuxovou platformu založenou na čipu Rockchip RK3576. Hledají se dobrovolníci pro pomoc s dokončením vývoje (ovladače, testování, tvorba modulů).
Vývojáři Wine oznámili vydání verze 2.0 knihovny vkd3d pro překlad volání Direct3D na Vulkan. Přehled novinek na GitLabu.
Společnost Red Hat oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu (RHEL) 10.2 a 9.8. Vedle nových vlastností a oprav chyb přináší také aktualizaci ovladačů a předběžné ukázky budoucích technologií. Vypíchnout lze CLI AI asistenta goose. Podrobnosti v poznámkách k vydání (10.2 a 9.8).
Gnome nepouzivam, deblian a gentoo nesnasim, ceska qwerty je humus nejvetsi, proti AMD nic nemam. Takze? Do jake skupiny me radis?Myslím, že ten níže citovaný odstavec mluví za všechno :/
Klidne si pouzivej co chces, klidne svoji super nestabilni volbu (se slovy ,,mne to funguje``) doporucuj vsem kolem sebe, ale az se nekdy spalis a ostatni take tak nam sem nechod plakat na rameno.Poníženě se omlouvám a přísáhám, že již nikdy nebudu nikomu cokoliv doporučovati (byť jsem s tím sám maximálně spokojen a vím ze zkušenosti své i okolí svého, že to funguje tak, jak to má fungovat), protože jest to hřích a právo na takovéto počínání má pouze ó velký David Jež, neboť pouze on ví, jaký hardware a software je ten jediný správný, neb mu to vnukl Bůh všemohoucí.
Kdyby existovala grafická karta alespoň přibližně srovnatelných parametrů se svobodnými a plně funkčními drivery, byl by důvod, proč nepoužívat nVidiu, velmi jasný a pragmatický. Bohužel žádná taková není...Že není ? Já jich tedy znám celou řadu. Je ovšem pravda, že mě (stejně jako drtivou většinu uživatelů linuxu) zajímají trošku jiné parametry než kolik bodů karta udělá v jakémsi 3D marku nebo nějaké hře.
We found the nForce3 chipset to be very well supported under Linux and, to our surprise, all components were supported with open-source drivers.Nainstaloval jsem na to FC3 a vypadá to, že opravdu všechno jede.
P.S. na vytvoření těch barevných obrázků do prezentace nepotřebujete žádnou grafickou kartu.
Tiskni
Sdílej: