Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Ale nadavat, ze se to nenastavi automaticky a zaroven ze automatika prepisuje rucne generovane konfiguraky je trochu schizofreni.omyl. bud ma byt tak chytry, ze to udela sam a spravne, nebo se zeptat jak to ma udelat (kdyz uz mi musi nutne pomahat). momentalne to dela tak, jak je to ve widlich, nastavi to blbe a jeste na tom trva ze je to tak proste bude. a to zase prijde shiza me
Mozna by ste se mohl zbavit i supermountu, to necham na vas.
Uplne nejradikalnejsi je vypnout sluzby harddrake a hotplug
- tiskárny tisklyNeboli říkáš, že někdo nebyl schopen nastavit zcela základní věci, které každý Mandrake zvládá bez problému out-of-the-box. Když někdo prosadí instalaci operačního systému, ale nezařídí, aby pak fungovaly základní věci, tak to na pochvalu není. Jenže ti uniká, že na vině není Linux nebo Mandrake, nýbrž velmi nekvalitní plánování.
- hranaté free fonty bez české diakritiky
- soft plně lokalizován
- atd.
To, co by si mohli pod Win zprovoznit rychle sami, jim musí na Linuxu po mnoha urgencích přijet udělat správce sítě přes půl republikyCož je pochopitelně úplná pitomost. Jak můžeš špatný management svádět na operační systém? Všechno, co jsi vyjmenoval, nesvědčí o špatné připravenosti Mandraku, ale o diletantském přístupu těch, kteří ho nasadili.
BTW, kdyz jim dal ve woknech admini prava, proc to neudelal i tady? Nejlepsi by bylo rovnou prihlasovat je vsechny jako root i do X...
Tohle vsechno vypovida jen o tom, ze to spravuje neznala osoba. Jeho znalosti jsou nedostatecne nejen v Linuxu. Ja bych na nem spravu site nenechal.
Co se kompatibility tyce, az na makra v Officech a nektere jejich _velmi_ pokrocile funkce, nemam zadny problem. Vetsina mych kamaradu, se kterymi komunikuji pouziva one-man-show SW, ve skole to same. Pozivam od nich DOC, PPT, XSL, PDF, ve skole pres sambu mountuju "sdilene disky v siti M$W". To, ze to nejde, je mytus, kteri siri skalni zastanci okeniho sveta. Problem nastane, maji li nejaky spesl vyvinuty SW - napr. ucetnictvi, nebo spisovou sluzbu - coz urady vetsinou maji, nebo nejaky CAD system. Ty se musi preportovat pro novou platformu.
Troufam si tvrdit, ze nejvetsi (a skorem jediny) zadrhel v prechodu jsou uzivatele.
Ja radeji jeste ten rok nebo dva zustanu u Mandrake 10.0. ;) Aplikace, ktere pouzivam, hold nejsou obsahem prvnich 3 CDs, ...Ale tady je rec o MandrakeLinux 10.1 CZ od QCM! A musim rict ze jsem naopak nadsen jeho kompletnosti! Ono na tech ~8,6GB se toho vlezlo opravdu pozehnane. da se to poridit za zhruba 500 (DVD verze), pripadne za 1000 se vsim vsudy - tak jak pisou v recenzi. (muzete si to samozrejme stahnout sam , ale je tu problem se 4CD mdk - zbytek lze stahnout.) vycitat MDK ze ho nejaky Linux+ distribuuje orezany na minimum je tedy zcestne.
To s recenzovanou verzi nejde. Ma moc rychly vyvoj a kratkou podporu (kazdych 6 mesicu nova verze, 1,5 roku main verze - podpora starsich je tedy 1,5 roku). Navic si myslim, ze obsahuje moc novy SW...
To jsou take duvody, proc komercni produkty MandrakeSoftu maji dlouhou podproru (3 roky), a vychazeji v delsim intervalu. Jak casto je novy RH?
Je-li vsak vase predstava o fungovani serveru jina, proc ne...
Proč bych se měl vysmívat uživatelům Gentoo, že tráví dny u kompilace systému ...to nevim, protoze tohle tvrdi asi jen ti, co Gentoo nepouzivaji. lidi s Gentoo rikaji, ze kdyz se kompiluje, tak a) u compu nejsou (spanek, zabava, sex :P) b) kompiluje se paralelne s normalnim chodem (prioritu osetri napr. parametr nice u prikazu emerge) k tomu napr. aplikace se normalne zkompiluje JEDNOU a pokud s ni nejsou problemy, neni duvod ji kompilovat s kazdym miniaturnim upgrade znovu (muj postup). oproti mdk bych rekl, ze portage cas a nervy spis setri, tak treba jsem osobne prechazel z Xfree na Xorg za plneho chodu, emerge x11-xorg (pak drobne pozmenit nejaky ten konfigurak podle prani) a po restartu Xek jsem mel xorg - bez preruseni normalni cinnosti. ac jiste nerad, vasi poznamkou taky tudiz prispivate k tem poveram, co plni flamewary, nebot jinymi slovy rikate: uzivatele Gentoo travi dny u kompilace systemu, ale maji na to pravo ;) pravo na to sice maji, ale netravi :) s pozdravem byvaly mandrakovec, nyni uzivatel Gentoo
...ať si každý používá tu svou oblíbenou distribuci, ale ať nekritizuje a nezesměšňuje ty ostatní ... Copak vy nemáte pocit, že SI SERETE DO VLASTNIHO HNIZDA (LINUXU)?!!!Zalezi na tonu a na vecnosti kritiky. Kdyz se dozvim z diskuse, proc nekomu ta ktera distribuce nevyhovuje a ktera tedy naopak ano, naopak mi to *hodne* pomuze v orientaci, prave kdyz je tech distribuci tolik - a clovek se nezridka az z takovych diskusi dozvi uzitecne features i toho distra, ktere jiz pouziva, anebo naopak nektere mouchy, ktere PR website distra v nadseni nad vlastnim ditetem ani tak moc nezduraznuje. Ja se napr. s Mandrakem rozesel kvuli vecem, o kterych jsem se hlavne z podobnych diskusi dozvedel, ze nejsou "normalni" (tj. kazdemu linuxu nutne vlastni). Jineho treba napr. zase prave k Mdk privedou... Proto bych rekl, ze takova diskuse je naopak zadouci a jeji existence spise atraktivitu (vsech) linuxu zvysuje, at je treba vedena ironicky (stylem: haha, tohle distro je pro lamery, protoze...) Lepsi flamewar nez prilisna (auto)cenzura. Od toho je pak redaktor ci moderator, aby pripadne vybral ze svobodne diskuse prinosne prispevky a ty jalove nechal stranou a udelal z toho nejake to REDIGOVANE HOWTO - na ty pak muzeme smele klast naroky jako je vecnost a "political corectness" vuci cele zamyslene ctenarske komunite.
oproti mdk bych rekl, ze portage cas a nervy spis setri, tak treba jsem osobne prechazel z Xfree na Xorg za plneho chodu, emerge x11-xorg (pak drobne pozmenit nejaky ten konfigurak podle prani) a po restartu Xek jsem mel xorg - bez preruseni normalni cinnosti.Nechapu. Kde je ten rozdil oproti URPMI v nervech a casu? Update vesele muzete delat na pozadi; jde i prechazet mezi verzemi distribuce (Community --> official; pro znale i Official-->Cooker-->dalsi verze Community). Bez bolehlavu.
Nechapu. Kde je ten rozdil oproti URPMI v nervech a casu? Update vesele muzete delat na pozadi; jde i prechazet mezi verzemi distribuce (Community --> official; pro znale i Official-->Cooker-->dalsi verze Community). Bez bolehlavu.No vida. Asi jsem mel napsat "MNE portage cas a nervy spis setri". Nevim, treba je to v astrologickym znameni, nebo v temperamentu :) Mdk bylo moje prvni distro (kdyz nepocitam neuspesne tuknuti s RH 6.2), zacal jsem s 9.1, pak 9.2 a dokonce jsem jeste drzel nejakou dobu 10.0 a s URPMI jsem se neskamaradil. Nepochybuji, ze se (jako pravdepodobne u jinych distribuci) da vyladit balickovaci system k maximalni mozne spokojenosti. Presto jsou diskuse a fora plne otazek, jak a jestli prejit v Mdk na Xorg, a take se stale resi upgrade z 10.0 na 10.1 ano ne... Tusim, ze podobny pristup jako Gentoo resi mit ve zdrojich URPMI stale Cooker - ale dalsi a podstatnejsi duvod, proc jsem Mdk opustil, byla rychlost (odezvy v desktopu) a pro me zmatek v konfiguracnich souborech, kdyz jsem se pokousel nastavit neco rucne a nektere podivne automaticke konfiguracni programy, ktere si delaly co chtely. Ano vim, jiste se da vyladit a povypinat - v Gentoo mi to tak ale bezelo od zacatku, resp. jsem se to MUSEL naucit rucne konfigurovat. To co nakonec vetsinou rozhoduje o vyberu distra, je prave asi ten "nativni" zpusob chovani, tj. s cim se pocita jako se standardem. Vim, ze si muzu s jistym usilim nastavit Fluxbox, ze vypada jako WindowMaker a WindowMaker aby vypadal jako Fluxbox... a ze se tedy Mdk muze chovat do jiste miry jako Gentoo (vcetne kompilace kazde aplikace). Ale proc se zbytecne namahat :)
Tedy ta rychlost odezvy desktopu by mne zajimala. To na to jsou nejake exaktni testy, nebo je to specialni testovaci metoda, odborne nazvana "Od voka" ?Vod voka - a ta je pro me kupodivu daleko dulezitejsi nez "objektivni" testy, protoze ovlivnuje pocit, jak je prace pohodlna, a kdyz desktop, menu atd. nereaguji na mys skoro bezprostredne, citim se nepohodlne. Jinak samozrejme o ty sekundy az tak nejde. Ani tak nevadi delsi spousteni aplikaci, nejsem maniak, co musi spoustet behem 10 minut 20x OpenOffice... :) Ano, mozna to jde povypinat, zkompilovat a doladit... to prece nevymlouvam. Pro me bylo dulezite, ze jsem tak po roce a pul pouzivani Mdk ze zvedavosti zkusil nainstalovat Gentoo a "subjektivne" jsem se citil daleko lip hned od zacatku, asi protoze mi vyhovuje zpusob, jakym Gentoo "nativne" resi zalezitosti. Kdyz to shrnu: nic specifickeho ted z Mdk nepostradam, takze nemam duvod ladit Mdk k obrazu svemu. Kdyby se me naprosty linuxovy zacatecnik bez ambici proniknout bliz do systemu ale zeptal, co mu doporucim, rekl bych bez vahani Mandrake. Porad si myslim, ze takovemu cloveku prokaze Mdk na rozdil treba od Gentoo milost tim, ze mu umozni v idealnim pripade projit klikaci strategii Next Next Finish. Kdyby projevil zajem se o linuxu neco taky naucit, tak bych ale doporucil hned od zacatku Gentoo, ktere (zatim) nenabizi volbu lenive cesty. Flamewar prevence: NERIKAM nikde, ze Mdk je "jen" pro zacatecniky nebo ze Gentoo je "jen" pro technicke talenty (nekdy mi to pripada spis naopak :). S jinymi distry zadnou vetsi osobni zkusenost nemam.
BTW, umi urpmq hledat i v popisu (Summary) balicku? V manu to popsane neni... -y (fuzzy) hleda jen v nazvu...
[root@mazur tomas]# urpmq akregator -i Name : akregator Version : 1.0 Release : 0.beta6.3mdk Group : Graphical desktop/KDE Size : 812479 Architecture: i586 Summary : aKregator is KDE RSS aggregator with great look and feel. [root@mazur tomas]# urpmq -y RSS perl-XML-RSS perl-XML-RSS-SimpleGen
urpmf --summary RSS perl-XML-RSS:Creates and updates RSS files liferea:A News Aggregator For RSS/RDF Feeds For GTK/GNOME straw:RSS feed agregator for Gnome perl-XML-RSS:Creates and updates RSS files akregator:aKregator is KDE RSS aggregator with great look and feel. gdesklets-rssgrab:RSS viewer for the Desktop blam:RSS aggregator written in C# using Mono, GTK# and RSS.NET. perl-XML-RSS-SimpleGen:Really Simple RSS Generator snownews:Snownews is a text mode RSS/RDF newsreader mythnews:A RSS News feed plugin for MythTV. mythnews:A RSS News feed plugin for MythTV.
Tiskni
Sdílej: