Byla vydána první veřejná preview verze PrusaSliceru 3.0. Přesně 15 let po zveřejnění první verze Slic3ru, které připadlo na 1. září 2011. Jedná se o dosud největší upgrade PrusaSliceru: "Řídili jsme se tím, co skutečně potřebujete, a tak jsme například zcela zahodili stávající uživatelské rozhraní a vytvořili ho znovu od nuly. Přinášíme také nový systém projektů, kompletně přepracované profily navržené pro moderní tiskárny s větším
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 155.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze Smart Window, zatím ale dostupné pouze pro uživatele v USA, Kanadě a Francii. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 155 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Tima Cooka na pozici generálního ředitele společnosti Apple dnešním dnem nahradil John Ternus, který byl dosud odpovědný za hardware. Tim Cook vedl Apple od roku 2011, kdy funkci převzal od později zesnulého spoluzakladatele společnosti Stevea Jobse. Za 15 let v čele Applu více než zdvojnásobil tržní hodnotu firmy.
Organizátoři konference LinuxDays ukončil veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata pro letošní ročník. Hlasovat můžete do pondělí 7. září, poté bude podle výsledků hlasování sestaven program pro letošní ročník.
Servo, engine webového prohlížeče napsaný v Rustu, byl vydán ve verzi 0.5.0. Novinky shrnuje přehled projektu za červenec. Došlo k dalšímu pokroku ve vykreslování webových stránek. Současným cílem projektu je vytvořit komponentu webového prohlížeče jako WebView pro použití v jiných aplikacích.
IKEA a XBOX představují kolekci YXSTABY (pdf). Ta přináší designová a praktická řešení, díky nimž se prostor pro hraní během sekundy promění v útulný a harmonický domov.
Jonathan Thomas oznámil vydání verze 4.0 nelineární střižny OpenShot. Nově podporuje nahrávání obrazu a zvuku, vylepšuje uživatelské rozhraní, mj. color grading, přidává další efekty a mnoho dalšího (seznam změn).
Proběhlo hlasování o používání LLM při vývoji Debianu. Vývojáři Debianu si odhlasovali zodpovědné využívání generativní umělé inteligence.
Sovereign Tech Agency (Wikipedie) prostřednictvím svého fondu Sovereign Tech Fund podpoří vývoj Flatpaku částkou 508 640 eur.
Byla vydána první veřejná verze v7.0-mk2 projektu Multikernel (mklinux), který umožňuje spouštět více nezávislých linuxových jader současně na jednom stroji bez hypervizoru.
emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
emerge depclean nebrat!!!
*** WARNING *** : DEPCLEAN CAN SERIOUSLY IMPAIR YOUR SYSTEM. USE CAUTION. *** WARNING *** : (Cancel: CONTROL-C) -- ALWAYS VERIFY ALL PACKAGES IN THE *** WARNING *** : CANDIDATE LIST FOR SANITY BEFORE ALLOWING DEPCLEAN TO *** WARNING *** : UNMERGE ANY PACKAGES. *** WARNING *** : *** WARNING *** : USE FLAGS MAY HAVE AN EXTREME EFFECT ON THE OUTPUT. *** WARNING *** : SOME LIBRARIES MAY BE USED BY PACKAGES BUT ARE NOT *** WARNING *** : CONSIDERED TO BE A DEPEND DUE TO USE FLAG SETTINGS. *** WARNING *** : emerge --update --deep --newuse world TO VERIFY *** WARNING *** : SANITY IN THIS REGARD. *** WARNING *** : *** WARNING *** : Packages in the list that are desired may be added *** WARNING *** : directly to the world file to cause them to be ignored *** WARNING *** : by depclean and maintained in the future. BREAKAGES DUE *** WARNING *** : TO UNMERGING AN ==IN-USE LIBRARY== MAY BE REPAIRED BY *** WARNING *** : MERGING *** THE PACKAGE THAT COMPLAINS *** ABOUT THE *** WARNING *** : MISSING LIBRARY.
... kdyz uz bych nahodou nekde depclean radil, tak jedine s VAROVANIM a s parametrem -a (ask) ... osobne pouzivam unclepine ... tolik k druhe casti prikazu
a co se "emerge -C" tyce - neverim tomu, ze odinstaluje starou a ponecha novou verzi, myslim ze odinstaluje obe verze ... tedy pokud by vubec "emerge -C kde" zaclo neco unmergovat
emerge -Cav =kde-3.x.y by melo fungovat (kde je metapackage), ale urcite to neodinstaluje vsechny zpetne zavislosti.
emerge -C kdetohle odstrani jenom "metabalicky", viz
slon ~ # emerge -pC kde
>>> These are the packages that I would unmerge:
kde-base/kde
selected: 3.3.2
protected: none
omitted: none
Ano, za urcitych okolnosti muze jeho prikaz stacit.
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.
1) -C odstrani pouze ten "metabalicek" a kdelibs, kdebase, kdeartwork atd (+- 13 balicku) zustanou nainstalovany a mel by je odstranit ten depclean (co muze depclean zpusobit, neberu nyni na zretel)jiste, jsou to zavislosti, a ty `emerge -C` neodmerguje, ani kdyz uz nejsou potreba
2) aby -C neodstranil i pripadnou verzi 3.4, NESMI byt verze 3.4 nainstalovana rovnez pomoci "emerge kde" (doslo by totiz k odinstalaci obou verzi), ale MUSI byt insalovana napr. pomoci "emerge kde-meta" ci formou novych "splitted" ebuildu
emerge -C =kategorie/jmeno-verze, napriklad emerge -C =kde-base/kde-3.3.2
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaci
mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaciAby nedoslo k nedorozumneni - na puvodni otazku:
"uspesne jsem migroval na kde3.4, ale v systemu mi zustal kde 3.3.x . jak mam odebrat jenom tu starsi verzi"jsem zaregistroval odpoved:
"staci emerge -C kde && merge -av depclean". Nejdriv jsem si myslel, ze je to snad nejaka srandicka, ale vas prakticky prispevek mne privedl k tomu, ze to opravdu muze za jistych podminek fungovat a jednoduse jsem se pokusil tyto podminky shrnout. Samozrejme jsem si tim jisty nebyl, a chtel si tak svou moznou chybu/chyby uvedomit. Hlavne v ramci vyse uvedene otazky&odpovedi.
No tfuj. Koukám, že jedna ze slabin Gentoo je odinstalace software.emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
Tiskni
Sdílej: