Ubuntu pro testování nových verzí vydává měsíční snapshoty. Dnes vyšel 1. snapshot Ubuntu 26.04 LTS (Resolute Raccoon).
Zástupci členských států EU se včera shodli na návrhu, který má bojovat proti šíření materiálů na internetu zobrazujících sexuální zneužívání dětí. Nařízení známé pod zkratkou CSAM a přezdívané chat control mělo množství kritiků a dlouho nebyla pro jeho schválení dostatečná podpora. Pro schválení byla potřeba kvalifikovaná většina a dánské předsednictví v Radě EU se snažilo dosáhnout kompromisu. Návrh nakonec po dlouhých týdnech
… více »Britské herní studio Facepunch stojící za počítačovými hrami Garry's Mod a Rust uvolnilo svůj herní engine s&box (Wikipedie) jako open source. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT. Herní engine s&box je postavený nad proprietárním herním enginem Source 2 od společnosti Valve.
Vývoj programovacího jazyka Zig byl přesunut z GitHubu na Codeberg. Sponzoring na Every.
Stejně jako GNOME i KDE Plasma končí s X11. KDE Plasma 6.8 poběží už pouze nad Waylandem. Aplikace pro X11 budou využívat XWayland.
Poslanci Evropského parlamentu dnes vyzvali k výraznému zvýšení ochrany nezletilých na internetu, včetně zákazu vstupu na sociální sítě pro osoby mladší 16 let. Legislativně nezávazná zpráva, kterou dnes odsouhlasil Evropský parlament poměrem 493 hlasů pro ku 92 proti, kromě zavedení věkové hranice 16 let pro využívání sociálních sítí, platforem pro sdílení videí či společníků s umělou inteligencí (AI) vyzývá také k zákazu … více »
Doom v KiCadu nebo na osciloskopu? Žádný problém: KiDoom: Running DOOM on PCB Traces a ScopeDoom: DOOM on an Oscilloscope via Sound Card.
Po AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.1 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Open source reimplementace počítačových her Tomb Raider I a Tomb Raider II spolu s dalšími vylepšeními a opravami chyb TRX byla vydána ve verzi 1.0. Jedná se o sloučení projektů / enginů TR1X a TR2X do jednoho TRX. Videoukázka na YouTube.
Společnost Seznam.cz spouští konverzační nástroj založený na umělé inteligenci Seznam Asistent. Asistent využívá vlastní jazykový model SeLLMa a dočasně i komerční modely od OpenAI provozované v evropských datacentrech prostřednictvím Microsoft Azure. Dlouhodobým cílem Seznamu je provozovat Asistenta výhradně na interních jazykových modelech a ve vlastních datových centrech.
emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
emerge depclean nebrat!!!
*** WARNING *** : DEPCLEAN CAN SERIOUSLY IMPAIR YOUR SYSTEM. USE CAUTION. *** WARNING *** : (Cancel: CONTROL-C) -- ALWAYS VERIFY ALL PACKAGES IN THE *** WARNING *** : CANDIDATE LIST FOR SANITY BEFORE ALLOWING DEPCLEAN TO *** WARNING *** : UNMERGE ANY PACKAGES. *** WARNING *** : *** WARNING *** : USE FLAGS MAY HAVE AN EXTREME EFFECT ON THE OUTPUT. *** WARNING *** : SOME LIBRARIES MAY BE USED BY PACKAGES BUT ARE NOT *** WARNING *** : CONSIDERED TO BE A DEPEND DUE TO USE FLAG SETTINGS. *** WARNING *** : emerge --update --deep --newuse world TO VERIFY *** WARNING *** : SANITY IN THIS REGARD. *** WARNING *** : *** WARNING *** : Packages in the list that are desired may be added *** WARNING *** : directly to the world file to cause them to be ignored *** WARNING *** : by depclean and maintained in the future. BREAKAGES DUE *** WARNING *** : TO UNMERGING AN ==IN-USE LIBRARY== MAY BE REPAIRED BY *** WARNING *** : MERGING *** THE PACKAGE THAT COMPLAINS *** ABOUT THE *** WARNING *** : MISSING LIBRARY.
... kdyz uz bych nahodou nekde depclean radil, tak jedine s VAROVANIM a s parametrem -a (ask) ... osobne pouzivam unclepine ... tolik k druhe casti prikazu
a co se "emerge -C" tyce - neverim tomu, ze odinstaluje starou a ponecha novou verzi, myslim ze odinstaluje obe verze ... tedy pokud by vubec "emerge -C kde" zaclo neco unmergovat
emerge -Cav =kde-3.x.y by melo fungovat (kde je metapackage), ale urcite to neodinstaluje vsechny zpetne zavislosti.
emerge -C kdetohle odstrani jenom "metabalicky", viz
slon ~ # emerge -pC kde
>>> These are the packages that I would unmerge:
kde-base/kde
selected: 3.3.2
protected: none
omitted: none
Ano, za urcitych okolnosti muze jeho prikaz stacit.
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.
1) -C odstrani pouze ten "metabalicek" a kdelibs, kdebase, kdeartwork atd (+- 13 balicku) zustanou nainstalovany a mel by je odstranit ten depclean (co muze depclean zpusobit, neberu nyni na zretel)jiste, jsou to zavislosti, a ty `emerge -C` neodmerguje, ani kdyz uz nejsou potreba
2) aby -C neodstranil i pripadnou verzi 3.4, NESMI byt verze 3.4 nainstalovana rovnez pomoci "emerge kde" (doslo by totiz k odinstalaci obou verzi), ale MUSI byt insalovana napr. pomoci "emerge kde-meta" ci formou novych "splitted" ebuildu
emerge -C =kategorie/jmeno-verze, napriklad emerge -C =kde-base/kde-3.3.2
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaci
mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaciAby nedoslo k nedorozumneni - na puvodni otazku:
"uspesne jsem migroval na kde3.4, ale v systemu mi zustal kde 3.3.x . jak mam odebrat jenom tu starsi verzi"jsem zaregistroval odpoved:
"staci emerge -C kde && merge -av depclean". Nejdriv jsem si myslel, ze je to snad nejaka srandicka, ale vas prakticky prispevek mne privedl k tomu, ze to opravdu muze za jistych podminek fungovat a jednoduse jsem se pokusil tyto podminky shrnout. Samozrejme jsem si tim jisty nebyl, a chtel si tak svou moznou chybu/chyby uvedomit. Hlavne v ramci vyse uvedene otazky&odpovedi.
No tfuj. Koukám, že jedna ze slabin Gentoo je odinstalace software.emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
Tiskni
Sdílej: