Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »Konference Prague PostgreSQL Developer Day 2026 (P2D2) se koná 27. a 28. ledna 2026. Konference je zaměřena na témata zajímavá pro uživatele a vývojáře. Příjem přednášek a workshopů je otevřen do 14. listopadu. Vítáme témata související s PostgreSQL či s databázemi obecně, a mohou být v češtině či angličtině.
Byl vydán Devuan 6 Excalibur. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Kódové jméno Excalibur bylo vybráno podle planetky 9499 Excalibur. Devuan (Wikipedie) je fork Debianu bez systemd. Devuan 6 Excalibur vychází z Debianu 13 Trixie. Devuan 7 ponese kódové jméno Freia.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu poprvé překročil 3 %, aktuálně 3,05 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 27,18 %. Procesor AMD používá 67,10 % hráčů na Linuxu.
emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
emerge depclean nebrat!!!
*** WARNING *** : DEPCLEAN CAN SERIOUSLY IMPAIR YOUR SYSTEM. USE CAUTION. *** WARNING *** : (Cancel: CONTROL-C) -- ALWAYS VERIFY ALL PACKAGES IN THE *** WARNING *** : CANDIDATE LIST FOR SANITY BEFORE ALLOWING DEPCLEAN TO *** WARNING *** : UNMERGE ANY PACKAGES. *** WARNING *** : *** WARNING *** : USE FLAGS MAY HAVE AN EXTREME EFFECT ON THE OUTPUT. *** WARNING *** : SOME LIBRARIES MAY BE USED BY PACKAGES BUT ARE NOT *** WARNING *** : CONSIDERED TO BE A DEPEND DUE TO USE FLAG SETTINGS. *** WARNING *** : emerge --update --deep --newuse world TO VERIFY *** WARNING *** : SANITY IN THIS REGARD. *** WARNING *** : *** WARNING *** : Packages in the list that are desired may be added *** WARNING *** : directly to the world file to cause them to be ignored *** WARNING *** : by depclean and maintained in the future. BREAKAGES DUE *** WARNING *** : TO UNMERGING AN ==IN-USE LIBRARY== MAY BE REPAIRED BY *** WARNING *** : MERGING *** THE PACKAGE THAT COMPLAINS *** ABOUT THE *** WARNING *** : MISSING LIBRARY.
... kdyz uz bych nahodou nekde depclean radil, tak jedine s VAROVANIM a s parametrem -a (ask) ... osobne pouzivam unclepine ... tolik k druhe casti prikazu
a co se "emerge -C" tyce - neverim tomu, ze odinstaluje starou a ponecha novou verzi, myslim ze odinstaluje obe verze ... tedy pokud by vubec "emerge -C kde" zaclo neco unmergovat
emerge -Cav =kde-3.x.y by melo fungovat (kde je metapackage), ale urcite to neodinstaluje vsechny zpetne zavislosti.
emerge -C kdetohle odstrani jenom "metabalicky", viz
slon ~ # emerge -pC kde
>>> These are the packages that I would unmerge:
kde-base/kde
selected: 3.3.2
protected: none
omitted: none
Ano, za urcitych okolnosti muze jeho prikaz stacit.
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.
1) -C odstrani pouze ten "metabalicek" a kdelibs, kdebase, kdeartwork atd (+- 13 balicku) zustanou nainstalovany a mel by je odstranit ten depclean (co muze depclean zpusobit, neberu nyni na zretel)jiste, jsou to zavislosti, a ty `emerge -C` neodmerguje, ani kdyz uz nejsou potreba
2) aby -C neodstranil i pripadnou verzi 3.4, NESMI byt verze 3.4 nainstalovana rovnez pomoci "emerge kde" (doslo by totiz k odinstalaci obou verzi), ale MUSI byt insalovana napr. pomoci "emerge kde-meta" ci formou novych "splitted" ebuildu
emerge -C =kategorie/jmeno-verze, napriklad emerge -C =kde-base/kde-3.3.2
PS: Dost jsem sledoval forums.gentoo a byl tak svedkem ruznych situaci souvisejich s kde-3.4. Pokud jsem v tomto threadu "mimo" a kecam nesmysly, prosim, pustte se do mne.mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaci
mno nechapu, co se nam snazis rict, ale to muze bejt i chyba v prijimaciAby nedoslo k nedorozumneni - na puvodni otazku:
"uspesne jsem migroval na kde3.4, ale v systemu mi zustal kde 3.3.x . jak mam odebrat jenom tu starsi verzi"jsem zaregistroval odpoved:
"staci emerge -C kde && merge -av depclean". Nejdriv jsem si myslel, ze je to snad nejaka srandicka, ale vas prakticky prispevek mne privedl k tomu, ze to opravdu muze za jistych podminek fungovat a jednoduse jsem se pokusil tyto podminky shrnout. Samozrejme jsem si tim jisty nebyl, a chtel si tak svou moznou chybu/chyby uvedomit. Hlavne v ramci vyse uvedene otazky&odpovedi.
No tfuj. Koukám, že jedna ze slabin Gentoo je odinstalace software.emerge -C -av `ls -1d /var/db/pkg/kde-base/kde*-3.3* | sed -e 's/\/var\/db\/pkg\///'`
Tiskni
Sdílej: