abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Hlada sa notebook

    5.6.2009 21:55 NTB
    Hlada sa notebook
    Přečteno: 232×

    Ahojte,

    chystam kupu notebooku. Pozeral som, no vyber je naozaj pestry a tak by som sa rad informoval a prekonzultoval so skusenejsimi.

        Hladam notebook do 820 eur (cca 25 000Kacek). Hlavnou prioritou je kvalita prevedenia - teda aby nieco vydrzal, neprehrieval sa. Dalsim dolezitym faktorom pre mna je HDD, ktory by mal byt 320GB a samozrejme co najlepsia podpora Linuxu. RAM by sa mohla pohybovat okolo 2GB (menej uz dnes nie) a procesor jednoznacne INTEL.

        Na graficku kartu nedavam nejaky extra doraz, ale myslim, ze by sa do tej ceny vosla taka stredna VGA, ktora by nemala problem s beznym chodenim (Direct rendering, OpenGL, mozno Compiz). Hry nehravam (ak tak strasne malo), video nerobim, grafiku tiez nie. Tu sa neviem rozhodnut ATi, GF, Intel - necham si poradit aj ohladom ovladacov.(Mam intel VGA integrovanu a som s nou spokojny, no uz je kusok starsia). DVD pekaren, par USB vstupov, WiFi, BT, - to je uz dnes asi samozrejmost . Dost mi zalezi este na vydrzi baterie, ktora je pre mna dost podstatna.

        Velkost obrazovky by sa mala pohybovat okolo 15 palcov. Proste nie nejaky gigant, ani nie male e, ale sikovny a kvalitny notebook - taky partner.

        Rad by som si vypocul nejake nazory aj ohladom vyrobcov, lebo mam dost dilemu. Nechcem kupovat nejaky ntb, ktory bude stale v oprave.

    Vedeli by ste mi pls poradit?

    Dakujem velmi pekne za kazdy prispevok.

    Odpovědi

    init_daemon avatar 5.6.2009 22:18 init_daemon | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hlada sa notebook
    Ahoj. Pridaj par drobnych a dostanes Thinkpad R500

    6.6.2009 21:35 NTB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hlada sa notebook

    Dakujem. Skusim este popozerat nieco podobne. Dost ma odradzaju USB vstupy, ktore su nalavo. Inac by aj sedel. Inac ktore znacky su take, s ktorymi nebude problem? Viem, ze lenivo je jedna z prestyznych znaciek v kvalite (oproti napr Acer). Co HP, MSI, FS?

    Skusim teda este....dakujem zatial

    Fuky avatar 6.6.2009 22:46 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hlada sa notebook

    Něco málo z historie:

    repas IBM vs new HP
    notebook pro linux
    Poruchovost IBM T42P
    Notebook pro linux
    Již posté - Notebook

    Spolehlivý dodavatel: USAnotebook.cz, dá se sehnat i se zárukou několik let.

    Záleží v jakém pracovním prostředí ho chceš provozovat, všichni v mém okolí se shodují, že IBM řady T nemá konkurenci co se týče výdrže při nešetrném zacházení. Na druhou stranu mě vydrží NB "méně renomované značky" déle než některým kolegům "superbytelné stroje", takže to bude asi i dost individuální záležitost.

    Každopádně smiř se s tím, že dneska je to všechno "spotřebák" a zapomeň na iluzi "té správné značky". Spíš můžeš objevit povedený model, ale na druhou stranu zase můžeš narazit na odfláknutý kus. ;-)

    Takže bych spíš vsadil na co nejdelší záruku, než na "značku", ta dneska +- už nic neznamená.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.