abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Good bye Win, Hello Lin! ;)

    21.8.2008 14:21 Johnny
    Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Přečteno: 760×
    Ahoj, nedávno mi začal pan "gejc" lez krkem a rozhod sem se že přejdu na tučňáka. S linuxem sem si v minulosti párkrát pohrával, ale teď ho chci vážně začít používat jako alternativu Woken. Můžete mi dát do začátku nějaký užitečný rady? Např stáhnu si z netu nějakou app a vim že se to pak musí nějak zkompilovat, ale nevim jak. Vybral sem si pro začátek Ubuntu, docela se mi líbí. Zkoušel sem Mandrivu ale ta mě moc nevzala. Viděl sem u kolegy v akci i gentoo a musim říct že je fajn, ale na netu sem se dočet že je to distribuce spíš pro pokročilejší linuxáře. Mrazilo mě v zádech když sem zjistil jak perfektně dokáže Wine zvládnout třeba Corel Draw 8.0 jestli máte něco co mi můžete do začátku poradit (ne jenom to na co sem se ptal) budu rád. Díky ahoj Kill Bill (Gates)!

    Odpovědi

    21.8.2008 14:45 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    > Např stáhnu si z netu nějakou app a vim že se to pak musí nějak zkompilovat
    To víš špatne. Knižku o Linuxe si už nejakú čítal? Ako si sa učil používať Windows?
    21.8.2008 14:55 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Ale no tak, pane kolego, nebudte prilis ustepacny. Takhle si nam ty unix guru nevyrostou.
    21.8.2008 15:03 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Ta první věta, pravda, dává příspěvku trošičku uštěpačnou konotaci, ale druhá a třetí věta (resp. ty dva dotazy) jsou IMHO na místě [něco jako požadavek na výpis z logu ;-)].
    21.8.2008 14:59 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Rozhodne zapomen na kompilaci. Ke kompilaci se nedostanes tak minimalne rok kdyz se budes ucit normalnim tempem. Rozhodne nic nekompiluj -- akorat si budes pridelavat starosti. Veskery software, ktery snad kdy budes potrebovat je k dispozici ve forme predkompilovanych balicku. Ubuntu jsi si vybral dobre, je k nemu k dispozici hodne dokumentace, vyborna fora a take knizky v cestine. Takze pro zacatek jsi obejdi vsechny zdroje informaci, precti si nejake clanky na wikipedii, neco na ubuntu.cz, kup si knizku o Ubuntu, kup si knizku o linux a hlavne - nic zbytecne nehrot. Vsechno na GNU/Linux jde nejakym zpusobem resit, ale casto se ti reseni zjevi az po nejake dobe takze netlacit na pilu. ;-) Hodne stesti a nezapomen GNU/Linux neni alternativa k MS Windows, ale samostatny operacni system, ktery ma svoji vlastni kulturu, zvyky a zpusob pouzivani -- GNU/Linux NENI Windows.
    21.8.2008 15:09 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    zacni treba tady http://wiki.ubuntu.cz/
    21.8.2008 15:15 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Např stáhnu si z netu nějakou app a vim že se to pak musí nějak zkompilovat, ale nevim jak.
    Určitě si přečtěte i zdejší učebnici, zejména kapitolu o instalaci softwaru. Stahování „odněkud“ z internetu a kompilace je až ta poslední volba, pokud vše ostatní selže. Normálně pouze řeknete balíčkovacímu systému (správci softwaru) vaší distribuce, že chcete nainstalovat nějaký program, a balíčkovací systém se postará o stažení a instalaci programu i jeho závislostí.
    Dalibor Smolík avatar 21.8.2008 15:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Myslím si, že tento dotaz patří spíše do blogu. Nicméně bych doporučoval si o Linuxu něco přečíst, jeho filozofii, strukturu adresářů, ukládání dat a instalace programů apod. Na tomto serveru je hodně materiálu. Taky lze najít zajímavé návody na www.fastlinux.wz.cz, www.linux.cz, www.linuxsoft.cz a na dalších.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.8.2008 21:10 mikirc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Taky jsem jednou zacinal, ale tehdy to bylo z jineho duvodu a v te dobe byl pro me Win nej, po chvilce uceni na linuxu se ale vse obratilo. Ubuntu je paradni a velice dobra, gentoo ti nedoporucuji sice je bozske a ja jsem na nej presel asi po mesici cojsem zacal s linuxem, ale bez skveleho ucitele a radce bych to nikdy nedokazal( tomuto cloveku veskere diky ;) ). Jinak taky dobra rada kdyz neco nepujde napoprve nedes se, mel jsem chvilky kdy jsem si rikal kdybych mel win nemusim resit take problemy, ale casem se mi reseni techto problemu i zacalo libit :D a dnes jsem spokojen, jen nebyt te blbe skoly tak winy pohrbim jednim prikazem.
    23.8.2008 12:02 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Např stáhnu si z netu nějakou app a vim že se to pak musí nějak zkompilovat, ale nevim jak.

    To je jen taková otřepaná fáma. Záměnou jednoho slova lze ovšem získat tvrzení ... že se to pak může nějak zkompilovat ..., což už je trochu blíž pravdě. Takové distribuce jako Ubuntu mají k dispozici tisíce aplikací v binární podobě. 99,9% z toho, co může člověk potřebovat, si prostě okamžitě stáhne a nainstaluje, s perfektním přehledem o všech balíčcích i o každém jednotlivém souboru, který k nim patří. A to ještě nemluvím o automatické aktualizaci veškerého software na počítači, která je v každé linuxové distribuci samozřejmostí.

    Kompilování je pěkná záliba, ale je lepší to nechat na dobu, kdy už budeš systému trochu rozumět a budeš třeba chtít něco zajímavého vyzkoušet. Nebo až tě začne lákat představa, že aplikace zkompilovaná na míru pro tvůj procesor poběží třeba o 5% rychleji... ;-) (Mimochodem, ovladače grafické karty Intel mi zvedly framerate o 20%, když jsem je zkompiloval kompilátorem Intel. :-D)

    Vybral sem si pro začátek Ubuntu, docela se mi líbí. Zkoušel sem Mandrivu ale ta mě moc nevzala. Viděl sem u kolegy v akci i gentoo a musim říct že je fajn, ale na netu sem se dočet že je to distribuce spíš pro pokročilejší linuxáře.

    Já jsem měl kdysi dávno Mandrake, předchůdce Mandrivy. Ovládání celé distribuce bylo ovšem klikací a všechny podstatné konfigurační soubory tak extrémně nepřehledné, že mě to po pár měsících přestalo bavit. Člověk ten systém nemohl důkadně prozkoumat a zjistit, co to dělá. Proto jsem přešel na ArchLinux. Tam takové problémy nemám. Těžko říct, jestli je lepší dvacektrát kliknout nebo napsat jeden příkaz. Zpočátku možná to první, ale po pár měsících používání už většina uživatelů dá přednost té druhé možnosti.

    Mrazilo mě v zádech když sem zjistil jak perfektně dokáže Wine zvládnout třeba Corel Draw 8.0 jestli máte něco co mi můžete do začátku poradit (ne jenom to na co sem se ptal) budu rád.

    Wine funguje čím dál lépe, ale zatím není všemocný. Takže není dobré na něj spoléhat jako na pracovní nástroj, který stoprocentně nahradí Windows. Jinak dobrá rada je asi jediná: číst. Ať už manuálové stránky nebo nějaké návody, všechno člověku může pomoct k rychlejšímu a efektivnějšímu ovládání systému. Každý čas investovaný do získávání znalostí se zcela jistě vrátí. Kromě toho, v UNIXu se počítá s tím, že uživatel vždy přesně rozumí tomu, co dělá. Například opisování příkazů bez důkladného pochopení jejich funkce tedy není dobrý nápad.

    23.8.2008 20:43 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Proto jsem přešel na ArchLinux.
    Jo archlinux je super, ale byl to dost porod rozchodit ho tak jak jsem si predstavoval, vetsina HW nefungovala od zacatku a bylo potreba se dost hrabat v konfiguracich a bash skriptech aby vse bylo jak chci, ale ted jsem maximalne spokojen.

    Nedavno jsem potreboval novej pocitac pro mamu, zkusil jsem Ubuntu a vsechen hardware sel hned od zacatku, jen jsem upravil nejake nastaveni podle mych predstav, nakopiroval tam mamy data, emaily do Thunderbirda, zalozky do Firefoxe a par drobnosti a hotovo, vsechno pripraveno a mama spokojena ze to je vsechno jeste jednodussi nez driv (Windows XP a stejny programy - Ooo, Firefox, Thunderbird...) a pro me to trvalo o cely odpoledne min casu nez instalace Woken. Oproti Archu to ma jen nevyhodu, ze zabira o dost vic mista na disku a zere dost vic RAMky (pomalejsi, ale na novym HW to je jedno), jde o to, ze Arch si udelam namiru, ale vyzaduje to znalosti. A z toho taky vyplyva, ze kdyz neco nejde v Archu tak to opravim spis protoze znam system vic podrobne, v Ubuntu kdyz se nejaky klikatko zblazni, udela nakou haluz tak mam mensi sanci zjistit co s tim bez konzole...

    Tim chci jen rict, ze Ubuntu je dobra volba pro zacatecnika, ze s Archem je dost prace a je potreba uz trochu znat Linux...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    26.8.2008 06:58 Johnny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Díky všem za odpovědi a linky. Du študovat. Mějte se :)
    26.8.2008 10:34 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Good bye Win, Hello Lin! ;)
    Good bye Win & Lin, Hi UNIX, you're sooo sexy ! ;) ------- Linux > 2.6.22.9 sux

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.