abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: BackupPC storage přes NFS - rychlost

    27.4.2014 08:38 rius
    BackupPC storage přes NFS - rychlost
    Přečteno: 313×
    Ahoj. Mám FreeNAS server jako NAS úložiště a potřeboval bych přes BackupPC zálohovat několik počítačů. Co se týče správy/údržby, tak nejlepší by bylo mít BackupPC na separátním stroji (respektive by byl jako virtuální stroj pod proxmoxem) s tím, že úložiště pro BackupPC by bylo na tom FreeNAS připojené přes NFS. Vzhledem k tomu, že BackupPC pracuje s velikým množstvím souborů, tak si nejsem moc jistý rychlostí tohoto řešení. Alternativní řešení by bylo mít BackupPC přímo na FreeNAS serveru v jailu, ale to mi přijde takový dost nehezký i co se týče údržby. Co si myslíte o tom úložišti připojeném přes NFS? Je NFS v tomto případě dostatečně rychlé? Jak proxmox, tak freenas server jsou připojené 2 Gbit (LACP).

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 27.4.2014 14:24 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC storage přes NFS - rychlost
    IMHO je rozdíl mezi jailem a virtuálním strojem z pohledu údržby nezajímavý. Z jailu ale můžeš jít rovnou na lokální filesystém bez emulace či cesty přes síťovou vrstvu, takže to bude rychlejší. Prostě si udělej kontejner na hromádku hnoje a dej na něj mašli, aby byl hezký.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    27.4.2014 16:24 rius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC storage přes NFS - rychlost
    V jailu bych na to musel použít porty a při každé aktualizaci backuppc manuálně přizpůsobovat konfiguraci, při větší aktualizaci FreeNASu by byla navíc nutná rekompilace všech portů. Z pohledu údržby je jednodušší mít linuxovou distribuci s balíčky, kde je tohle všechno řešeno "automaticky". Navíc pod proxmoxem by i ta "zálohovací mašina" byla automaticky zálohovaná. Vím, že pod FreeBSD resp. FreeNASem je také možnost běhu některých linuxových distribucí pod BSD jailem, ale to nevypadá jako moc dobrá cesta (po prozkoumání vývoje SW, který toto umožňuje).

    V podstatě jde o to, zda volit cestu složitější (jaily) nebo jednodušší (linux + NFS share), kde si nejsem jistý rychlostí. Nemám totiž absolutně vůbec představu, jak se NFS reálně chová při práci se statisíci soubory.
    27.4.2014 23:31 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BackupPC storage přes NFS - rychlost
    Provozuji BackupPC pro domácí použití na linuxovém systému. Zálohovací filesystém je na mdadm RAID 10. A v té chvíli kdy zálohuje tak zátěž disků je tak mezi 60-80% podle atop. Moc si nedokáži představit jak tohle bude dělat na NFS mountu. Taky nějak nevidím výhody virtualizace. Proč prostě nespustit na FreeNAS BackupPC jako prostě další proces?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.