abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: "Po spuštění"

    22.5.2015 20:48 danton3
    "Po spuštění"
    Přečteno: 3839×
    Zdravím. Poprvé zkouším Linux, konkrétně Lubuntu W7 14.04 Pro r5, protože připomíná WIN a je mi tím pádem bližší, aspoň pro začatek. Zatím funguje. Nainstaloval jsem Winamp a do něj i plugin "AutoPlay_Winamp_Plug-in.exe". Funguje to. Chci přidat Winamp do "Po spuštění" jako je ve WIN, aby se po startu otevřel a začal automaticky hrát. Existuje v Lubuntu "Po spuštění"? Respektivě jak se to tady jmenuje, abych mohl do něj Winamp nakopírovat. Kam jsem se díval, nic mi ji nepřipomíná. Díky.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    22.5.2015 20:53 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Jéžiši Kriste... :-(
    je tam script uloženej v /etc/rc.local, co do něj napíšeš, to se po startu spustí. Ale to se ti asi líbit nebude.
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    22.5.2015 21:03 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    To se mi Ježiši Kriste nelíbí, protože jak jsem psal, jsem na Linuxu poprvé a nějaké skripty mi nic neříkají. Takže někde najdu /etc/rc.local a tam napíšu: "Winape, spusť se a zvesela hrej." Stačí to tak?
    Jendа avatar 22.5.2015 21:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Jenže tohle se spustí pod rootem a bez displeje (u mě třeba ještě než mi najedou Xka). On to chce dát do startovacích skriptů svého desktopového prostředí. Už se to řeší vedle.
    22.5.2015 22:46 matous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Podle http://www.freedesktop.org/wiki/Specifications/autostart-spec/ stačí vytvořit složku ve tvém domovském adresáři ~/.config/autostart:

    $ mkdir ~/.config/autostart

    a potom tam nakopírovat .desktop soubory, které se nacházejí v /usr/share/applications/ nebo si vytvořit soubor, kde bude minimálně:

     [Desktop Entry]
    exec="co chceš spustit.sh" 
    22.5.2015 22:53 matous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Oprava
    [Desktop Entry]
    
    Type=Application
    Exec="co chceš spustit.sh"
    
    
    22.5.2015 22:56 matous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    tedz ve tvém případě pokud cesta sedí:
    [Desktop Entry]
    Name="winamp"
    Type=Application
    Exec="wine ~/.wine/drive_c/Program Files/Winamp/winamp.exe"
    
    
    22.5.2015 23:03 matous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Jo to má být soubor třeba winamp.desktop v ~/.config/autostart.

    Zatim žádný klikátko pro LXDE neexistuje. Pokud chceš něco trochu víc klikacího doporučil bych XFCE resp. Xubuntu. Tam jde, co se týče základních nastavení a vzhledu všechno naklikat.
    23.5.2015 00:33 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    misto WinAMP pod Wine muzes pouzit Linuxovej prehravac Audacious, kterej podporuje WinAMP vzhledy a muze tedy vypadat treba takto

    aby rovnou po spusteni hral, nemusis do nej instalovat zadnej plugin, sam o soobe to jiz (a mnoho dalsiho umi), pouze v Nastaveni/SeznamSkladem zrusis fajfku u "Pozastavit misto okamzite prehravani"(a ve Vzhledu prepnout na "Rozhrani Winamp")...
    prehravani po znovupusteni pokracuje pak okamzite/automaticky v miste kde pri vypnuti zkoncilo...

    do "po prihlaseni" by jsi to mohl pridat v terminalu takto:
    cp /usr/share/applications/audacious.desktop ~/.config/autostart/

    pokud to chces naklikat je potreba neco jineho nez to nejoklestenejsi prostredi LXDE ktere je v Lubuntu...
    23.5.2015 10:06 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Vypadá to rozumně. Jaký by jsi Ubuntu, Kubuntu doporučil v cz. Zkusil bych dohledat iso. Díky.
    23.5.2015 11:19 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Xubuntu 14.04.2 LTS (LTS=dlouhodoba podpora 3-5let), novejsi verze 14.10 za chvili konci a aktualne nejnovejsi 15.04 je jednak moc nove, druhak ma zivotnost take pouze 9mesicu....

    Stejne jako Lubuntu je to celkem nenarocne prostredi, ktere sazi na klasickej vzhled desktopu, tedy plocha s ikonama, lista s menu, kontextove menu (prave mysi) vsude mozne na vse mozne...
    23.5.2015 13:12 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Prostředí je hodně otázka zvyku. Na rozdíl od Win je těch prostředí několik. Jedna z možností jak se s nimi seznámit a vybrat si, co ti bude vyhovovat je specializovaná live distribuce Hybryde, v niž si můžeš vyzkoušet jak různé prostředí vypadají a jak se ti v nich pracuje. A potom si ho nainstalovat.
    23.5.2015 13:25 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Díky, zkusím.
    23.5.2015 13:22 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Příloha:
    Tak se mi podařilo nějak nainstalovat audacious 3.4.3., protože ten Xubuntu ho neobsahuje. Našel jsem na netu příkaz: sudo apt-get install audacious a fungovalo to. Pak jsem objevil nějakou Relace a spouštění a udělal jsem toto, co se mi nějak podařilo sejmout obrazovku. A nefunguje... To se dalo čekat.
    23.5.2015 13:48 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Abych to trochu objasnil, proč to chci, aby se automaticky po startu otevřel player a začal hrát. Mám MSI Media Live, takový Media Centrum. S Win trvá start než začne hrát něco přes 2 minuty. Kolikrát si říkam, jestli vůbec jestě funguje, protože to tak dlouho trvá. A všude čtu jak Linux je bezva a rychlý, tak jsem ho tam chtěl dát. Aby měl bleskový start. Ale netušil jsem, že je to tak složité pro neznalého, co to dělá a vidí poprvé, zadat ten který program do Po spuštění, či jak Vy říkaté Po přihlášení. Ve Win stačí jednoduše přetáhnout ikonu do Start - Po spuštění a je to, dvě, tři vteřiny. A tady se snažím od včerejšího poledne a stále nic. http://www.az-pocitace.cz/z/18019/msi-media-live-barebone-silver-amd-am2-ddr2-vga-pcie-ide-satar-71-ieee1394-bt-wifi-glan-d
    23.5.2015 14:00 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Aj v Linuxe stačí pretiahnuť ikonu do toho adresára .config/autostart (navyše prostredia zvyčajne obsahujú njeaký program, ktorý dokáže vytvoriť .desktop súbor na správnom mieste).
    23.5.2015 14:23 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Ve Win stačí jednoduše přetáhnout ikonu do Start - Po spuštění a je to, dvě, tři vteřiny. A tady se snažím od včerejšího poledne a stále nic.

    Uhm. A ... skúšal si to aj na Windows 8? ;-)

    Osobne používam "user unfriendly" distribúciu s KDE a tam do K-menu napíšem "start" a ponúkne mi naštartovanie programu menom "Autostart", ten otvorí okno s buttonom "Add program" a ten otvorí okno so zoznamom nainštalovaných aplikácií. Ok. Hotovo.

    Ale v žiadnom prípade ťa nebudem prehovárať použiť iné distro či iné desktopové prostredie.

    Princíp je taký, že každá slušná desktopová aplikácia nainštaluje niekam súbor s menom *.desktop. Existuje jednotná špecifikácia (t.j. to isté by malo fungovať v rôznych distribúciách a rôznych desktopových prostrediach), ako taký súbor má vyzerať. Ten súbor sa počas inštalácie použije na to, aby sa systému dalo najavo, že pribudla aplikácia XY a že sa napr. má pridať do zoznamu aplikácií, ktoré užívateľ môže naštartovať z desktopového prostredia (zo "štart" menu, kontextového menu, atď ). A tá istá špecifikácia hovorí, že keď ten súbor bude v ~/.config/autostart tak sa ten program spustí pri prihlásení.

    Som tak trocha lenivý študovať celú túto diskusiu, ale ak to tu bude ešte deň dva trčať tak sa snáď dokopem k tomu, aby som si to Lubuntu a LXDE hodil do VM a vyskúšal si to sám. Ale som presvedčený, že sa to triviálne dá aj na tom tvojom systéme. Len to treba vedieť. A človek sa nerodí s geneticky danou znalosťou nejakého OS či DE prostredia.
    23.5.2015 15:59 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Asi by bylo nejlepší začít tím, co chceš vlastně cílově dosáhnout. Podle té krabice odhaduji, že ti ani tak nejde o to, mít nějaké automatické spuštění konkrétního programu na počítači, ale že rozbíháš HTPC nebo multimediální centrum a chceš aby mělo nějaké vlastnosti. Pak je lepší pracovat s distribucí, která je více zaměřena na multimedia, jako kodi, Mythbuntu, Geexbox, nebo Artistx či Apodio či KXStudio ale ty jsou více zaměřené na tvorbu, než na přehrávání.

    To že se v linuxu mnohé cíle dosahují trochu jinou cestou je fakt. LXDE prostředí nepoužívám, ale myslím, že vytvoření od aplikace spouštěče na ploše. a přenesení do adresáře ~/.config/autostart automatické spouštění řeší i v LXDE.
    23.5.2015 16:13 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Konkrétně chci, aby po zapnutí co nejdřív začala hrát muzika automaticky. MP3, FLAC. Nic víc. Ta krabice je už asi 4 roky odstavena, tak ať nezahálí a něco užitečného dělá. Žádný net, žádné video, nic. Jen hudba. A když mě to omrzí, zmáčknout vypínač a PC se vypne. Jak na konci dole píšu, už to jde s Xubuntu.
    23.5.2015 13:54 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    A podíval ses do toho adresáře /home/ty/.config/autostart, jestli obsahuje soubor s názvem audacious.desktop?

    Jak jsi zjistil, že to nefunguje - zkusil ses odhlásit a znovu přihlásit a audacious se nespustil?
    23.5.2015 14:03 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Nedíval, protože nevím jak se tam dostat. Když si otevřu Správce souborů a do adresního řádku napíšu /home/ty/.config/autostart a odkliknu, nebo kliknu na ty rotujícín šipky na pravo, nic se neděje, akorát před příkazem naskočí ikona Jednosměrka... Zkoušel tak, že jsem dal Restartovat.
    23.5.2015 15:30 David Indra | skóre: 15 | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Panečku.. To jsem zase potkal idiota. Do cesty si místo "ty" doplň svoje uživatelské jméno. Anebo nebuď líný a používej Google. Pomocí něj bys zjistil, že když stiskneš Ctrl+H (anebo si v nastavení povolíš zobrazení skrytých souborů), a poté půjdeš do své domovské složky, uvidíš v ní složku .config a v ní i autostart.
    23.5.2015 15:35 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Jak mám vědět, že "ty" má být uživatelské jméno, když toto vidím poprvé? Další mudrc co všechno ví a všechno zná... Když ti to vadí, tak tu nelez a neopruzuj. Jinak už to funguje i bez "ty".
    26.5.2015 13:17 Milan Uhrák | skóre: 31 | blog: milan_at_ABC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Ahoj,

    Mně se náhodou líbí, že ses do toho pustil, a chceš to vyzkoušet a dotáhnout do konce. Tvá neznalost je možná úsměvná, ale vcelku pochopitelná. Nenechej se odradit chytrolínama, kteří si píšou vlastní linuxy 3x denně, hned po snězení chytré kaše.

    Držím ti palce.

    Milan
    26.5.2015 13:18 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Díky.

    23.5.2015 19:46 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    trosku tolerance ne ? :) pro novacka opravdu neni jasne ze "ty" ma byt jmeno, je lepsi psat tvoje_jmeno nebo neco co i nezkuseneho trkne bez upozornovani...
    to ze .config je skrytej protoze v Linuxu soubory i adresare zacinajici teckou jsou skryte, mu taky nema jak dojit, aby googlil jak skryte zobrazit :)
    23.5.2015 19:54 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Díky za zastání.
    23.5.2015 13:58 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Má tam byť príkaz na spustenie Audacious a nie príkaz na kopírovanie nejakého súboru (a to nastavenie vytvorí .desktop súbor v .config/autostart).

    Mimochodom, ak by som ja chcel používať počítač len na prehrávanie hudby, použil by som cmus a nespúšťal by som X.
    23.5.2015 14:06 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Asi joo, cmus. Akorát mi to nic neříká. Nejlepší asi bude tam vrátit Win. Chtěl bych mít aspoň neděli volnou...
    23.5.2015 14:26 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Příkaz, který je tam vložený, slouží k překopírování souboru z jednoho místa na druhé. Měl by být zadán v příkazovém řádku a to jen jednou. Udělá to, že zkopíruje spouštěč pro Audacious do adresáře, jehož účel je shodný s adresářem "Nabídka Start/Po spuštění" ve Windows.

    Na druhou stranu, i tak by to mělo (po ještě jednom přihlášení) fungovat. Nefunguje to asi proto, že onen spouštěč se může v dané distribuci jmenovat trochu jinak, nejlepší bude okopírovat ho, jak už je napsáno v přískěvku 17, přetažením ve správci souborů.

    Až to bude fungovat, zbývá nastavit automatické přihlášení. Postup bude záviset na spráci přihlášení – pro GDM a KDM se to dá naklikat v ovládacím panelu, pro LightDM, LXDM a WDM je potřeba otevřit texťák. (A nejsem si jist, jestli poslední dva jmenované to vůbec podporují.)

    Pokud je hlavním posláním onoho počítače přehrávat hudbu, potažmo filmy, je lepší používat Linux v dočista jiné podobě, např. s Kodi (dříve XBMC). Může fungovat přímo na grafické konzoli a plně nahradit X.org s dalšími nástavbami. (Podstatné je, že to bude nabíhat opravdu rychle.)
    Jendа avatar 23.5.2015 17:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Ne, cp je příkaz který zkopíruje ten spouštěč. Buď ho spustíš z terminálu (a osobně nemohu ručit že ~/.config/autostart v Xfce funguje, nikdy jsem to nezkoušel), nebo prostě do toho okýnka kam jsi napsal to cp napíšeš rovnou audacious.
    23.5.2015 19:51 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    rucim ze v Xfce ~/.config/autostart funguje :) jde o standard a Xfce neni zadne becko ;)
    23.5.2015 14:42 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    sorry za zmateni, cp /usr/share/applications/audacious.desktop ~/.config/autostart/ melo byt pouzito v Lubuntu, aby se zkopirovala Ikonka do "autoposteni"
    ale je to potreba provest v terminalu (obdoba prikazove radky ve Windows) samozrejme to slo i pretahnout ikonu v "pruzkumniku", ale to se hur popisuje :) v Xubuntu, kde mas moznost naklikat autopousteni(muzes sice taky to same jako v Lubuntu, ale tedy v tom terminalu), kdyz pouzivas uz tu moznost si to naklikat v "Relace a spousteni" (jak zobrazuje tvuj obrazek 2222222.jpg) uz ale nepises zadny prikaz pro kopirovani, protoze si to jiz naklikavas, tedy staci tam vepsat:
    Nazev: Audacious
    Popis: Audacious
    Prikaz: audacious
    Pozor ten prikaz je potreba pocatecni male a...

    Timto ten klikaci nastroj vytvori ikonku v ~/.config/autostart/ (znak ~ je zkratka do /home/jmeno_tveho_uzivatele) stejne jako jsi ji mohl v terminalu zkopirovat
    23.5.2015 14:52 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    ten WinAMP vzhled pak stahni zde: http://gnome-look.org/content/show.php/Winamp+Classic+skin+for+Audacious?content=135799
    uloz treba do Stazene...
    pak pust "pruskumnika" tuknutim na plose na domecek, vlez do Stazene
    pust Audacious, tukni na menu Soubor/Nastaveni
    - ve Vzhledu prepni nahore rozhrani na Winamp Classic - stazene tema pretahni mysi do okna nastaveni Audadious, mezi jiz dostupne vzhledy

    Nakonec v Audacious Nastaveni/SeznamSkladeb, zrus fajfku u "Pozastavit namisto okamziteho pokracovani v prehravani" (predpokladam ze nad tim volba "Pokracovat v prehravani po spusteni" mas aktivni)

    a aby se system po zapnuti automaticky prihlasil, pust "Uživatelé a skupiny", vyber sveho uzivatele, u heslo tukni na zmenit a zafajfkuj "nevyzadovat heslo pri prihlaseni"
    23.5.2015 16:34 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Díky za tip, už to jede jak WinAmp.
    23.5.2015 15:08 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Nazev: Audacious Popis: Audacious Prikaz: audacious

    Funguje v Xubuntu. Od zapnutí PC do hraní to trvá 48 vteřin. Díky moc.
    23.5.2015 20:06 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    tak bezva :)
    23.5.2015 20:20 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Jak jednoduché, když se to polopaticky a v klidu vysvětlí.

    Mám tu sice ještě nějaké problémy, ale ty už snad dohledám. Jako například to, že po cca 5 minutách zhasne displej, musím zahýbat myší, zapsat heslo a jede to kde to skončilo.

    Ve "Správci napájení pro Xfce" mám sice nastaveno v "Napájení ze sítě / Akce i Monitor všude nikdy, ale to asi nestačí. Sice v Rozšířeném je při nečinosti uvést do režimu spánku a monitor do pohotovostního, ale to nejde deaktivovat.

    23.5.2015 20:30 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Vypínání monitoru a zamykání obrazovky v XFCE řídí zpravidla XScreenSaver. Nastavuje se samostatně, pokud nedostal ikonu do Správce nastavení XFCE, mohl by být v nabídce nastavení, případně se dá nastavení vyvolat příkazem xscreensaver-demo.
    23.5.2015 20:33 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Díky, budu hledat.

    23.5.2015 20:44 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    misto setrice XScreenSaver je ted jiz jen zamykac "Light Locker", takze zakazat v "Light Locker Settings" :)
    23.5.2015 20:46 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Hmmm, tam to mám taky zakázané a je to furt to samé.

    23.5.2015 20:47 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Nevadí, zkusím novou čistou instalaci.

    Jendа avatar 23.5.2015 20:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Tím se problémy fakt nevyřeší.

    Jak vypadá to okno do kterého se musí zadávat heslo? xscreensaver má takové s hořící obrazovkou.
    23.5.2015 20:59 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Normálně, jako když dám Odhlásit se.
    23.5.2015 21:01 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Nevím jestli se problemy vyřeší novou instalaci. Jak jsem psal, dělám to poprvé, tak do všeho hrabu a zkouším. Zkoumám to. Tak jsem možná někde něco zablbnul.

    23.5.2015 21:07 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    nenapada me co by si mohl zablbnout :)
    pod polickem pro heslo mas Unlock nebo Login ?
    pokud by Login, neni to zamcene ale neco bohuzel zkolabovalo a odhlasilo te to :(

    pro jistotu Locker mas takto ?
    23.5.2015 21:09 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Joo, bylo to jak na tom foto.

    23.5.2015 21:10 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    A je.
    23.5.2015 21:08 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Tak joo. Vytáhl jsem z toho PC HDD (abych se mohl dál beztrestně rejpat), dal jiný a udělal čistou. Nastavil vše stejně jak předtím, ale už to nevypíná a neusíná. Asi jsem tím svým šťouráním něco rozhasil. Teď je vše OK.

    Díky za rady.

    23.5.2015 21:29 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Lubuntu W7 je zmeska niekoľkých derivátov *buntu v ktorej nefungujú základné veci, keďže ju urobil jeden človek bez testovania. Už sa to tu viac krát preberalo.

    Odporúčam nainštalovať Lubuntu 14.04 ktoré má podporu 5 rokov a doinštalovať ten grafický vzhľad ktorý je asi najsilnejším kritériom výberu.
    23.5.2015 21:55 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Diky za radu. Jen skromný dotaz. Kde stáhnu ten grafický vzhled W7?

    23.5.2015 22:28 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Na spuštění přehrávání po zapnutí jednoúčelového kompu, jak o něm mluvíš, vůbec nepotřebuješ žádné grafické prostředí. Např. http://linux.voyage.hk/voyage-mpd , návod na instalaci je docela OK, návodů na MPD je spoustu.
    23.5.2015 22:45 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Díky, ale to už je na mě moc. Jsem rád, že jsem rozjel Xubuntu...

    xkucf03 avatar 24.5.2015 16:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Řešení už tu padly, tak jenom: doporučuji nezasírat si systém aplikacemi z Windows a nesnažit se o jejich imitaci – GNU/Linux je jiný a lepší operační systém, nemá smysl ho ohýbat, aby byl „jako Windows“ (i když to samozřejmě jde).

    Na přehrávání hudby máme Clementine, Amarok a spoustu dalších nativní přehrávačů, které najdeš normálně ve své distribuci. Žádné .exe nepotřebuješ. Wine používej maximálně na hry nebo na speciální aplikace.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    24.5.2015 21:29 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Nemám zájem o nic jiného, než aby to brnkalo hudbu.

    Ale zarazilo mě, podle toho co jsem na google vyčetl, že je dost složité a náročné Linux nainstalovat na SSD. Kvůli zarovnání atd. Ve Win je to brnkačka na pár minut.

    24.5.2015 21:32 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Nebo záloha systému. Ve Win za pár minut pomocí Acronis a je vymalováno. A tady?

    Jendа avatar 24.5.2015 22:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    V Linuxu rsync nebo tar za pár sekund a je vymalováno.
    xkucf03 avatar 24.5.2015 22:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Na hudbu ten Clementine nebo Amarok, případně jiný program. Je jich hodně.

    Co se týče zálohování: opět máš spoustu možností, stačí si vybrat – třeba tady: BackupYourSystem. Ty programy jsou v tvé distribuci, takže je nemusíš stahovat po všech čertech odněkud z Internetu a ručně instalovat. Navíc je to svobodný software, takže víš, co to dělá, a neomezuje tě to v používání – např. proprietární programy mají omezení na počet zazálohovaných dat (to znám naštěstí jen z vyprávění – je to svět, do kterého se už nechci vrátit :-)).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 25.5.2015 12:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Nainstaloval "linux" na SSD je stejně složité jako na Windows. Prostě se to nainstaluje.

    Záloha systému je v linuxu na jeden příkaz. dd pro zálohu blokového zařízení. nebo rsync pro zálohu souborů. V případě, že máš fs který umí snapshoty (btrfs) můžeš zcela konzistentní zálohu provádět za plného běhu systému. Nebo třeba LVM a jeho snapshoty, pro zálohu blokového zařízení.

    Tohle všechno v linuxu je "by default" a zdarma. Acronis není součástí windows a pokud jej nedostaneš k nějakému hw "zdarma v ceně hw", tak si jej musíš koupit (abys vlastně dostal funkcionalitu, která je v jiných os zcela běžná a zdarma.)

    Totéž s těmi přehrávači hudby. Těch jsou desítky. Není vhodné se k problému stavět: potřebuju rozjet winamp. To vede k potížím, které by vůbec nemusely nastat. Problém, který řešíš je: přehrát hudbu. A na to existují desítky řešení. Jedno snadnější než druhé.

    Tož tak. Nenech se odradit na počátku. Chce to se hromadu věcí naučit a naprosto ideální počátek je zapomenout na zvyky z jiného OS. Linux se sice dá ohnout aby připomínal jiný OS, ale je to ta nejsložitější cesta.
    25.5.2015 12:35 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Acronis mám koupené 3 licence, tak toto neřeším. Stejně Linux nejspíš neumí, aspoň všude se píše jen Wiin.

    Na takové různé - příkaz. dd, fs, snapshoty (btrfs), LVM a jeho snapshoty - to je pro mě zatím marzovština...

    Na hudbu jsem zvolil audacious, má skin Winampu. A je dostačující.

    Dokonce se mi podařilo sdílení plochy pomocí VNC, ale zatím jen z Xubuntu na Win. Naopak ještě nee. Zkusím TeamViewer.

    Pro zálohu sys jsem použil clonezilla, ale před koncem mi to vypisuje Failed. Tak ještě musím zkoušet.

    Jinak díky.

    Jendа avatar 25.5.2015 13:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Na takové různé - příkaz. dd, fs, snapshoty (btrfs), LVM a jeho snapshoty - to je pro mě zatím marzovština...
    Neboj, dá se googlit :)
    Dokonce se mi podařilo sdílení plochy pomocí VNC, ale zatím jen z Xubuntu na Win. Naopak ještě nee.
    Na Windows používám jako server TightVNC a na Linuxu jako klienta krdc nebo xtightvncviewer. TeamViewer je brutálně placený a přístup k tvému počítači se zajišťuje přes kdovíjaký server cizí firmy.
    27.5.2015 10:15 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    TeamViewer i presto ze se tvari jako Linuxovy, tak je ve skutecnosti cast Windowsova a bezi pod specialni dalsi/druhou verzi Wine ktera je soucasti primo instalacniho balicku TeamViewer a instaluje se k nemu do adresare, dalsi vec je ze jeho deamon (sluzba) bezi pod uzivatelem root (Administrator) a to NEUSTALE, i presto ze TeamViewer nepouzivas, nemas pusteneho klienta. Vzhledem k tomu ze jde o produkt komercni firmy a jsou uzavrene zdrojaky nikdo nevi co se deje/muze dit...

    nativni reseni je pouzit nativni Linux VNC server, napr. X11VNC, nebo VINO
    X11VNC ma vic moznosti, je rychlejsi, ale komplikovanejs se pro zacatecnika konfiguruje, tak zkus VINO:
    # nainstalovani
    sudo apt-get install vino
    
    # zkopirovani systemove ikony do uzivatelske, aby ji mohl uzivatel upravit
    cp /usr/share/applications/vino-preferences.desktop ~/.local/share/applications/
    
    # odebrani podminky aby byla ikona zobrazitelna jen v konkretnim prostredi(GNOME, nebo Unity)
    sed '/OnlyShow/d' -i ~/.config/autostart/vino-server.desktop
    # nebo totez mysi...otevrit v editoru, odebrat radek zacinajici na OnlyShow a v menu Soubor/Ulozit
    mousepad ~/.config/autostart/vino-server.desktop
    
    
    v "Relace a spusteni" aktivuj "Sdileni pracovni plochy" ze "start menu" pust "Sdileni pracovni plochy", zapni sdileni, nastav heslo jestli chces, vypni "Dotazovani na prichozi spojeni" pokud to nechces...
    27.5.2015 16:16 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Dobře, zkusím. A co na druhé straně - Windows. Doposavaď jsem spokojeně používal mezi WIn - Win "Real VNC 5.2.2".

    27.5.2015 21:55 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    na druhe strane bych v prvni fazi zkusil zabudovanou RDP podporu Windows, tedy jejich "Sdileni pracovni plochy"
    a v Linuxu jako klienta Remmina - klient podporujici vicero protokolu, jak VNC tak RDP
    Info: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/remmina/ (pokud pouzivas Firefox, lze tuknutim na SoftwareCentre vyvolat GUI instalacni aplikaci CentrumSoftware)

    Celkove je potreba doinstalovat pozadovanou podporu protokolu ktera je dostupna v pluginech
    tedy nainstalovat balicky:
    remmina remmina-plugin-vnc remmina-plugin-rdp
    krome toho grafickeho (viz vejs) zpusobu, muzes nainstalovat jednoduse v terminalu:
    sudo apt-get install remmina remmina-plugin-vnc remmina-plugin-rdp
    27.5.2015 12:36 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Vzdálená plocha se dá zařídit více způsoby. Kromě již zmíněného VNC se dá využít XRDP (které vnitřně stejně VNC může využít), na což se dá připojit programem mstsc.exe (v běžné instalaci Windows je obsažen), případně linuxovým programem rdesktop.

    Pokud by šlo o připojení přes pomalý internet, poslouží dobře NoMachine (stačí open-source verze) nebo na témže protokolu postavený X2Go.

    Samozřejmě lze použít i SSH, které obslouží nejen příkazový řádek, ale i grafické programy, potom ale vyžaduje spuštění X server (pro Windows se mi osvědčil Xming). V tomto případě ale už nejde o vzdálenou plochu, jen o vzdálený běh (i grafických) programů. Nároky na přenosové pásmo jsou rovněž značné.
    Jendа avatar 24.5.2015 21:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    A Windows to zarovnává nějak automaticky? Nebo to spíš nikdo neřeší (což můžeš na Linuxu neřešit taky)?
    24.5.2015 22:02 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Win7 a výš už automaticky při instalaci.

    24.5.2015 22:10 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    A skúšal si pri inštalácii nejakej distribúcie použiť ich štandardný nástroj na delenie disku?
    24.5.2015 22:13 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Nezkoušel, Xubuntu a vůbec Linux zkouším poprvé od včerejška.

    25.5.2015 00:43 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    obdoba Acronis je Clonezilla nevypada sice tak "c00l", ale ma vic moznosti, navic jde totalne zautomatizovat...

    Pri instalaci Linuxu na SSD probiha zakladni zarovnani na nasobky 4096 (stejne jako Windows od 7)

    I/O scheduler (rizeni fronty prikazy pro cteni/zapis) - automaticky se nastavuje vhodny podle detekce SSD nebo HDD

    Trim (uvolnuje jiz smazane casti SSD pro budouci pouziti pro zapis) - mas pritomen nastroj fstrim z balicku util-linux kterej je automaticky naplanovanej na automaticke pousteni 1x/tyden, ve Windows se to deje automaticky pri mazani (v Linuxu toho lze docilit volbou 'discard') coz je zbytecne a zpomalujici... btw: ve Windows je toto ale automaticky pouze pri pouziti Microsoft ovladace AHCI nebo IDE, pri pouziti ovladace od vyrobce desky, pri pouziti pridavneho radice, nebo pri prepnuti radice na desce do rezimu RAID Trum uz automaticky neni)

    zbyva tedy jedina vec na kterou si mohl ohledne SSD a Linuxu narazit a to je vypnuti zapisovani datumu/casu pri kazdem cteni souboru, coz primarne setsi bunky, ale take jde o casovou usporu (doporucuje se i u HDD krome specialnich situaci kdy to nutne potrebujes)... jedna se o volbu "noatime"
    a pokud je mi znamo, tak toto Windows automaticky u SSD take nevypinaji a je potreba zasah do registru ;)

    jeste pridam takovou "drobnost"...ovladace...
    u Windows se pri instalaci vytvori databaze zarizeni a kazdemu se priradi ovladac, pri zasunuti napr. USB Flash do USB portu 1 se nainstaluje ovladac MassStorage pro USB port1.. pri zasunuti do 2, se znovu instaluje pro USB port 2.. kdyz vlozis jinou USB flash instaluje se znovu... kdyz by jsi disk vyndal a vlozil do jineho pocitace, tak se Windows "zblaznej" budou velmi dlouho chroupat a dohledavat nove ovladace CPU, Desky, zvukovky, grafiky, sitovky atd... v lepsim pripade.. v horsim to hodi pri startu modrou smrt...
    a ted jak to chodi v Linuxu: pri KAZDEM pusteni pocitace se ocucha HW a aktivujou se za chodu ovladace, v pripade ze HDD prendas do jineho pocitace se pro start nic nemeni, stejne jako v puvodnim PC se proste pri startu vse ocucha, aktivuje a nabehne...
    kdyz si uvedomis ze Linux ti na tom tvem PC startuje 3x rychlejs nez Windows a pritom pokazde dela detekci HW ;)
    25.5.2015 00:51 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Díky, tak to je vyčerpávající odpověď a nápověda. Takže můžu bez obav použít SSD. Mě právě vyděsilo toto, samý příkazy atd.

    http://www.root.cz/clanky/optimalizace-prace-s-ssd-disky-v-linuxu/

    Ještě jednou díky.

    25.5.2015 01:39 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Na to automatické zarovnávání na 4096 kB se nedá úplně spoléhat. Třeba celkem rozšířený Samsung 840 EVO má buňky o velikosti 1536 kB a je třeba oddíly zarovnat ručně.
    25.5.2015 01:45 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Já mám tyto SSD co nepoužívám. Obyčejné.

    https://www.tsbohemia.cz/kingston-sv300s37a-120g_d155630.html

    Jendа avatar 25.5.2015 03:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Ruční zarovnávání je ještě zkomplikováno tím, že někteří výrobci velikosti bloků neuvádějí.
    25.5.2015 09:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Myslím že v současnosti je to jedno. Jejich řadič s tím stejně udělá takové přeházení, že z urovně systému (logická urovně) nijak neovlivňuješ, kde to bude v čipech. 5 let tvrdím, že optimálně výrobci by měli mít dva režimy (třeba přehazované HW propojkou jako kdysi na ATA se přehazovalo master/slave), kdy v jednou by se disk tvářil jako nyní jako blokové zařízení. A v druhém podával úplné informace a přímý přístup (tedy adresaci mazacích, zápisových a čtecích bloků zvlášt a zjištení informací kolikrát byl blok přepsán, a management by se vytvořil ve FS. Sice by to nějakou dobu trvalo než by se napsal vhodný, ale FS ví lépe, jaké má informace, než řadič.
    xkucf03 avatar 25.5.2015 07:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Ten článek je z roku 2011 :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 25.5.2015 13:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Windowsáci nejsou zvyklí že se systém vyvíjí tak rychle. Windows 7 = léto 2009, Windows 8 = léto 2012. Tj. nejpoužívanější Windows jsou šest let stará a nejnovější tři roky.
    pavlix avatar 25.5.2015 18:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Každopádně celý problém se zarovnání je způsobený jen a pouze snahou o kompatibilitu s Microsoftem, která je v open source typicky na podstatně lepší úrovni než mezi verzemi systémů od Microsoftu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.5.2015 01:29 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Tak jsem stahl iso Clonezilla, dal na klíčenku, nabutoval a jedůůůů. Naštěstí obsahuje slovenštinu, když už ne hned cz. I tak je to prosté. Akorát že se jeden uEntruje, než se dokope k samotnému zálohování.

    25.5.2015 19:10 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Podařilo se mi, lidičky, aby se WinAmp spouštěl při startu Xubuntu. Kdyby chtěl někdo poradit, klidně se ptejte. Já už všechno vím, všechno znám...

    25.5.2015 22:45 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    No nevidím důvod, proč si zahmyzit systém windowsím programem, který nepotřebuji. Snad jediný přehrávač, který na win měl hodnotu byl Foobar2000 pro jeho kvalitní sampling. A když bych toužil po WinAmp vzhledu, tak jsou skiny jak pro XMMS tak pro Audacious
    25.5.2015 22:53 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Co jsem zahmyzil? Dyť na tom PC nic jiného není a nebude. Jen Xubuntu a Winamp. Nic víc. Zmačknu čudlík napájení a za chvíli začne vrzat muzika. Chci skončit, zmáčknu čudlík napajení a PC vypne. Toť vše. S tím audacious byl problém, že pokud jsi ho ručně - myší nevypl a pak zmačkl čudlík, tak při dalším startu se spustil 2x. Takže jsem musel vzít myš, zrušit audacious a pak teprve vypnout. U Winampu to hraje, hraje, hraje - vypnu a při dalším se spustí 1x. Tak proto to zahmyzení.
    25.5.2015 23:04 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Tenhle "problém" s Audacious se dá jednoduše vyřešit tak, že se v nastavení XFCE vypne volba uložení spuštěné session. Ve standardním nastavení si XFCE pamatuje, které aplikace byly v době vypnutí (resp. odhlášení) spuštěné a při novém přihlášení je spustí znova.
    25.5.2015 23:12 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    A-HA, tak teď jsem zase o něco chytřejší. Pak byl ještě jeden důvod, že v Audacious - Winap nejde zvětšit hlavní okno a je furt prťavé. Ve Winampu stačí Ctrl+D a zvětší se, i EQ. takže se pohodlněji trefuje myší na tlačítka, křížek atd.

    .

    27.5.2015 09:16 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    double vzhled pomoci CTRL+D funguje v Audacious novejsi verzi nez je dostupna z oficialnich repositaru pro *buntu 14.04

    po pridani repositare PPA(Personal Package Archive) WebUpd8.org pujde systemove aktualizovat...
    nasledujici prikazy vloz do terminalu
    # pridani PPA repositare
    sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
    
    a pust "Správce aktualizací", aktualizuje databazi a nabidne upgrade Audacious,
    nebo lze to same v tom jiz otevrenem terminalu pomoci:
    # aktualizovani databaze balicku ze vsech repositaru
    sudo apt-get update
    
    # aktualizovani nainstalovanejch balicku
    sudo apt-get upgrade
    
    27.5.2015 17:33 danton3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Díky. Audacious nainstalovaný, Winamp je fuč.

    pavlix avatar 26.5.2015 07:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    První věc, co jsem na všech prostředích vypínal.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 25.5.2015 23:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Na toto se nejlépe hodí MPD. Počítač může být zcela bez displeje a klávesnice. Ani není potřeba instalovat X server a jakýkoliv desktop. Jen základní instalace, MPD a SSH. Na ovládání MPD je kopec klientů, pro desktop je pěkné Ario, pro androidí mobily MPDroid, na příkazovou řádku a globální klávesové zkratky se hodí mpc. To pak nejen že to samo hraje, ale jde to i ovládat z ostatních zařízení.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 26.5.2015 07:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    +1

    Kdysi jsem to používal a dokonce u někoho nasazoval ne k úplné spokojenosti, ale doba snad už pokročila.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 26.5.2015 12:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Já ho používám už mnoho let. Je to skvělý doplněk na domácí server, který si chroustá v komoře a má bedničky vytažené do sousední místnosti. Navíc v kombinaci s atd nebo cronem to funguje jako docela praktický budík.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 26.5.2015 13:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Já bych potřeboval ještě posílat i běžný zvuk nebo ještě lépe zvuk vybraných aplikací na jednotný zvukový systém.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.5.2015 13:12 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    MPD umí jako backend i pulseaudio, které vše z toho umí.
    Josef Kufner avatar 26.5.2015 13:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Přesně tak. Jen se to chce nenechat odradit hloupýma hláškama pulseaudia o tom, že systémová instance je špatný nápad, neboť v tomto případě je to přesně to, co chceš. Viz http://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/Documentation/User/Network/.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.5.2015 13:58 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    I když pokud bych používal GUI (viz jiné aplikace), tak bych asi nevolil MPD, ale nějaký přehrávač s GUI integrací do traye a tak - typicky defaultní přehrávač pro danou distribuci. MPD je hlavně určen na headless stroj.
    xkucf03 avatar 26.5.2015 23:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"

    Co třeba XMMS2? Má démona a různé klienty. Nepoužívám to (mám Clementine, na takové to běžné přehrávání), ale nedávno jsem na XMMS2 koukal a dost si mi to líbilo architekturou i zpracováním – klienty můžeš různě pouštět a vypínat a hudba pořád hraje, můžeš měnit hlasitost nebo skákat na různá místa ve skladbě a čudlík se posouvá ve všech klientech atd.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 28.5.2015 01:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Používat GUI a MPD se nijak nevylučuje. Ti větší klienti pro MPD mají pěkné GUI, včetně integrace do "traye". Viděl jsem i plasmoidy, které si můžeš dát na panel/plochu. Klient v telefonu umí automaticky pozastavit hudbu při příchozím hovoru. A všecny tyto klienty je možné libovolně míchat dohromady.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.5.2015 08:42 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Díky za rozšíření obzorů
    pavlix avatar 26.5.2015 16:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    To už není o MPD.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.5.2015 13:08 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    Tiež sa na to hodia iné cli prehliadač, ktoré fungujú viac ako klasický grafický prehrávač (v porovnaní s mpd), napr. cmus či MOC.
    pavlix avatar 25.5.2015 18:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: "Po spuštění"
    A Windows to zarovnává nějak automaticky?
    Moderní distribuce taky při instalaci zarovnávají automaticky rozumně a předpokládám, že to Windows dělají úplně stejně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.