abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | IT novinky

    Po vlastních microSD kartách nabízí nově Raspberry Pi také vlastní NVMe SSD disky. Samostatně i v sadách s M.2 HAT+.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 06:11 | Zajímavý článek

    Byla zveřejněna (𝕏) Zpráva o činnosti Digitální a informační agentury (DIA) za rok 2023 (pdf). Začíná slovy ředitele: "Vznik Digitální a informační agentury (DIA) je v posledních letech možná jedním z nejvýznamnějších kroků, který dodá potřebný impuls digitalizaci státní správy."

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Nová verze

    Vývojáři AlmaLinuxu představili AlmaLinux OS Kitten 10, tj. vývojovou verzi AlmaLinux OS 10 vycházejícího z CentOS Stream 10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proč Kitten? Verze AlmaLinux OS jsou pojmenované podle kočkovitých šelem. Z kotěte vyroste další kočka.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:11 | Nová verze

    Kryptografická knihovna OpenSSL byla vydána v nové verzi 3.4. Přehled změn na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:00 | IT novinky

    Bylo objeveno nové největší prvočíslo. Jedná se o Mersennovo prvočíslo známé též jako M136279841. To znamená, že v binární formě je prvočíslo tvořeno 136 279 841 jedničkami. Objeveno bylo v rámci distribuovaného výpočetních projektu GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Zajímavostí je, že na rozdíl od předchozích takto objevených prvočísel nebylo objeveno pomocí CPU, ale na grafické kartě NVIDIA A100 s pomocí programu Gpuowl.

    DaBler | Komentářů: 3
    včera 16:44 | IT novinky

    Protokol MQTT (Wikipedie) dnes slaví 25 let (Mastodon, 𝕏). První publikovaná specifikace je z 22. října 1999.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.4. Přehled novinek na GitLabu. Z novinek lze zmínit podporu telefonu Google Pixel 7. Na stránkách Murena lze koupit Murena Pixel 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    21.10. 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.10. 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: APACHE a SSL

    15.10.2004 17:03 makak | skóre: 16
    APACHE a SSL
    Přečteno: 389×
    Ahoj..

    Mam nainstalovany APACHE so ssl modulom, vygenerovane server.key a server.crt a vsetko krasne funguje...

    Da sa nejako nastavit apache tak, aby som mal na dany sajt pristup len s certifikatom resp. s nejakym klucom, ktory poslem ja z browsera ? Nieco na sposob ako ked mate nastavene SSH tak, ze musite mat kluc v domovskom adresari v /home/blbecek/.ssh na klientskej masine + passphrase..

    proste tak nastavene, ze ked nemate v prehliadaci ten certifikat alebo co, tak sa vam stranka ani nezobrazi... a zobrazi sa lem mne... (administrativne rozhranie webu)

    Odpovědi

    15.10.2004 18:40 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    http://www.apache-ssl.org/docs.html#SSLVerifyClient
    16.10.2004 10:23 makak | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    hej... ale nechapem, ako mam dostat resp vygenerovat nejaky kluc do prehliadaca... na strane prehliadaca neviem ako postupovat.. skapinam z toho
    16.10.2004 10:36 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    Co si takhle konecne precist tu dokumentaci?

    http://www.apache-ssl.org/#FAQ
    16.10.2004 14:50 makak | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    JA som asi blby.. ale furt nechapem, ako si mam vytvorit request na klientsky certifikat... skusal som to vytvorit tak isto ako na server.crt (tak ze som si urobil server.key a ziadost server.csr... potom som urobil certifikacnu autoritu ca.key a ca.crt .. potom som podpisal server.csr a dostal som server.crt)

    httpd.conf <\\virtualhost//>
    bla bla..

    SSLengine on
    SSLCertificateFile server.crt
    SSLCertificateKeyFile server.key
    SSLCACertificate ca.crt
    SSLveifyclient require

    No.. a teraz co mam dat ako klientsky certifikat ? Urobim si dalsi client.key a client.csr, podpisem ho s CA a dostanem clent.crt .. A tem mam importovat v prehliadaci ??? tam odomna pyta nejake heslo.. skusal som tam dat to, co som dal ako challenge password, ale to neslo...
    NEma sa v tom httpd.conf nieco pisat ako chainfile...??? ja uz fakt z toho magorim ...
    16.10.2004 14:59 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    http://www.garex.net/apache/

    Priste mozna nejdriv zkusit Google.
    16.10.2004 18:12 makak | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    Prepac.. ospravedlnujem sa ..
    ale ked ja som taky sprosty.. ten link mi nefunguje.. prosim Ta.. keby si bol taky dobry napisal mi v kratkosti postup.. Budem Ti vemi vdacny.. uz sa s tym trapim stvrty den a nemozem sa cez to prehryznut..Skusal som googlovat, ale nemal som stastie.. ja som totalny smoliar.. pliiz help..


    Zn. zlomeny v kolenach
    16.10.2004 18:39 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    Uz me to prestava bavit. Ten link normalne funguje! :-(
    BE CAREFUL, THERE'S A TRAP:

    Most common webbrowsers like Mozilla or Netscape can't cope with this certificate type. In the former sections we created certificates in PEM format. But those browsers need the certificate to be in another type, like PKCS#12. Therefore we do a conversion: d) Convert user certificate and import it in your browser

    # openssl pkcs12 -export -clcerts -in garex.CRT -inkey garex.KEY -out garex.P12

    During the conversion dialog you will be asked for an export password; enter anything you can remember, but don't let it be empty. What you get now is a file which not only keeps the certificate, but also your private Key. Copy this file to your workstation (Windows/Linux/Mac OS X), start Mozilla and go through the browsers menu structure like

    Preferences -> Privacy & Security -> Manage Certificates -> Your Certificates -> Import -> Choose file

    Now enter your formerly chosen export password, then the passphrase of your previously generated private key, which is contained in the P12 file. Finished! But still there's a catch: the browser does not know anything about the CA which created and signed your new user certificate. To complete this task we have to import the root CA certificate as well. This is very easy, although it took me 2h to find out how to do with Mozilla :). Just put the garexCA.CRT on a public http port 80 webserver, enter the URL in your browser and click on the garexCA.CRT.

    http://www.garex.net/garexCA.CRT

    and - what a surprise - the browser recognizes this certifiacte as a new root CA certificate and offers you to import this certificate to your root CA chain. :)) Internet Explorer, the thing from a different world

    Once again Microsoft's Internet Explorer has its own standards: it only accepts certificates of the type DER. Therefore we have to convert our user certificate and the root CA certificate:

    # openssl x509 -inform PEM -in garex.CRT -outform DER -out garex.CRT.der # openssl x509 -inform PEM -in garexCA.CRT -outform DER -out garexCA.CRT.der

    Import these two certificates via IE and you are finished.
    16.10.2004 19:10 makak | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APACHE a SSL
    DIKIIII mOOOOC.. si super clovek.. diki este raz.. chce to pivooo !!! jedno posielam:

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.