abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Distribuce pro začátečníka

    3.2.2005 00:32 Cofi
    Distribuce pro začátečníka
    Přečteno: 231×
    Ahoj chtěl bych vyzkoušet Linux ale jelikož s ním žádnou praktickou zkušenot nemám jen co jsem si přečetl tak bych potřeboval poradit jakou distribuci vybrat?Prostě Linux který bude co možná nejvíc userfriendly.Díky moc

    Odpovědi

    3.2.2005 00:37 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    Mandrake a nebylo by špatné použít vyhledávání
    3.2.2005 00:37 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    To bude zase flamewar ;-)

    Cokoliv s čím ti někdo v okolí poradí ... Ubuntu, SUSE, Mandrake, Fedora,...
    DjAARA avatar 3.2.2005 00:38 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zas tu nekdo zadelava na flame
    A navic je to urcite v diskuzich probrane uz mockrat. Napr Tady
    3.2.2005 00:42 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    Podobný dotaz už tu byl mnohokrát položen. Kromě toho, že pokaždé vyvolá flamewar, tak i odpověď je pokaždé stejná

    1. tu, kterou používá někdo v tvém okolí, protože s ní ti nejspíš poradí

    2. živou (live CD), protože se nemusí instalovat na disk

    3. libovolnou, protože každému sedne něco jiného, takže je musíš stejně vyzkoušet sám
    3.2.2005 01:33 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    Pokud chceš operační systém GNU/Linux pouze vyzkoušet, tak použij nějakou Live distribuci (třeba Slax, Knoppix ap.)

    Pokud ale chceš opravdu obsadit volné místo na disku už teď, tak doporučuju třeba Slackware (ale obecně je lepší vyzkoušet vícero distribucí než jen jednu, něco Ti nakonec sedne). Já se osobně na Slackwaru dost naučil, na rozdíl od RH, kterej jsem měl předtím, a kterej dělal všechno za mě...

    Nějakej ten týden bych doporučoval držet se jen v textovém režimu a zkoumat systém, číst dokumentaci, alespoň základní věci (naučit se editovat ve Vi <- moc důležité, přečíst si o právech, nastuduj si File Hierarchy Standard atd. atd. atd. A především si přečti LDP <- moc moc moc důležité)

    Ono totiž, když pak máš řešit nějakej problém, kterej nějaká ta super-users-friendly distribuce není sto vyřešit za tebe a vidíš poprvé ve svém životě příkazový řádek, tak to taky není nic moc pocit, to mi věř. :-D

    Ale jinak si myslím, že se není rozhodně čeho bát. Jen směle do toho a GNU/Linuxu zdar! :-)
    3.2.2005 06:22 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše CLI&LDP flame c. 1
    Nějakej ten týden bych doporučoval držet se jen v textovém režimu a zkoumat systém, číst dokumentaci, alespoň základní věci (naučit se editovat ve Vi <- moc důležité, přečíst si o právech, nastuduj si File Hierarchy Standard atd. atd. atd. A především si přečti LDP <- moc moc moc důležité)
    Nic ve zlem, ale clovek, ktery bude mit zajem o tohle, se nebude ptat tady, ale davno vesele instalovat :) Zatim nikdo koho znam, kdo chtel "vyzkouset linux", vubec netouzil po textovem rezimu, po cteni dokumentace ani po editaci ve ViM...

    Malou lekci ve vsech techto oborech ziska instalaci bud Slackware nebo Gentoo podle navodu, jak pisete, mene uz pomoci instalace Mandrake ci Fedora Core, u Debianu fakt nevim :)

    Ovsem naopak bych zasadne NEDOPORUCOVAL zacatecnikovi cist tech 1000 stranek o uplne jinem linuxu, nez bude mit pred sebou (=LDP aspon v dostupne ceske verzi). Pro tech nekolik malo zakladnich prikazu staci strucne a nazorne navody, jako treba tohle (sorry, English), rozhodne ne desitky stranek srovnavani s MS DOS, ci o features jadra 2.2 nebo o spouste starych verzi "nadejnych programu" o kterych uz se prakticky nevi a rozhodne nebudou v zakladnim vyberu distribuce, a take rozjimani nad 300MB harddiskem maji taky spis sentimentalni hodnotu nez praktickou vyuzitelnost. Nemluve o prikladech konfiguracnich souboru, ktere budou pravdepodobne docela jinde a budou se jinak jmenovat.

    Nevedu zadne valecne tazeni proti LDP, ale opravdu by me zajimalo, co treba osobne vy z LDP konkretne povazujete za tak uzitecneho, kdyz to doporucujete zacatecnikum (viz odkaz vyse na stejnou otazku pred nekolika dny, na kterou v podstate nikdo neodpovedel). Za pripadne odpovedi dekuji (nepisu to rozcilene, spis zvedave :)
    3.2.2005 08:42 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Na LDP je dobré to že pokud pochopí základ tak to už si potom přispůsobí svým požadavkům, a to co tam není si klidně už dohledá na internetu když ví co hledá.

    PS. Knihy byly vždy za vývojem pozadu obzvláště české protože než se to přeloží a vytiskne třeba o jádru 2.4.x tak už máme 2.6.x ale postupy jak skompilovat jádro budou fungovat jak u 2.2.x tak u 2.4.x i 2.6.x pouze tam bude jiné menu s jinýmy volbamy.
    3.2.2005 11:54 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Na LDP je dobré to že pokud pochopí základ tak to už si potom přispůsobí svým požadavkům, a to co tam není si klidně už dohledá na internetu když ví co hledá ... pouze tam bude jiné menu s jinýmy volbamy.
    Asi tak. Nepochybuji, ze cloveku, ktery uz ma (pomerne pokrocilou) zkusenost s linuxem, LDP rozsiri obzory ci dopomuze sem tam k nejakemu aha-efektu.
    3.2.2005 09:08 georgo23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Ehm, oprava --- ja potreboval pouze textovy rezim , delam sice z linuxem cca 3/4 roku ale jeste jsem snad ani jednou nenainstaloval Xwindow, potreboval jsem se naucit postavit router , firewall naucit se HTB proxy atd...rozdychat wifi , hostap a co ja vim co jeste .Ja osobne zacal s Mandrakem pote presel na Debiana a ted uz mi jedou asi 4 mesice tri routry na SLackwaru a myslim ze je to ta nej... volba , alespon pro mne .A verte ci ne zacal jsem prave s LDP a moc mi pomohl + clanky zde a na rootu.A jak uz bylo psano nahore nejdrive jsem zacal s Emacsem poto VI a pozdeji presel na JOE , ale to uz jsou drobnosti/*poznatky LAMY*/ ...stejne dobre se da editovat i v MC ... je toho kupa si myslim ,vazne zalezi co jak komu sedne treba Debian mi moc nesedel .Zalezi na tom co kdo od toho potrebuje ne??
    3.2.2005 16:48 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Neuveřitelné, fakt se mi to jen nezdá? Poslední dobou slyším na Slackware jen samou chválu co se týče tohoto tématu. :-) Že by to nakonec byla přeci jenom skoro nejvhodnější distribuce pro lidi, co s GNU/Linuxem začínají? Co se mě osobně týče, v tomto ohledu Slackwaru vděčím za mnohé a mnohé. :-) Asi je to dáno celkovým konceptem Slackwaru, který je, ehm, dost konzervatívní, ale ne zas až tak moc. A asi ne omylem se Slackwaru přezdívá "matka všech Linuxů(áků)". ("mother of all Linuxes" - neví někdo proč zrovna "matka", tj. ženský rod?)
    3.2.2005 17:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Přiznám se že když jsem chtěl poprvé zkusit Linux tak jsem zkoušel různá dostupná distra a první co se povedlo rozchodit tak abych měl použitelnej systém i k práci byl Slackware9 a to mě tady všichni tenkrát tvrdili že je to dost těžké distro. No možná jo, možná ne, každopádně jsem u něj zůstal. :-)
    3.2.2005 17:41 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Já s tím také začínal, po nějaké době plácání se v Red Hatu a krátké mezihře s Mandrakem (hodně krátké :-)). Každopádně, nic netvrá věčně a v současné době ho hodlám opustit, no, nebudeme to tady rozebírat.

    K LDP, část popisující základ práce v shellu (základní příkazy, přesměrování, roury), část části o sítích :-) a vybrané pasáže mi přišly dost užitečné. Pokud mi zejména na to první doporučíte něco lepšího, tak prosím.

    Zastaralost? Jaké vydání jsi viděl? Sice to hrozně rychle stárne, ale třeba já osobně jsem našel užitečné věci i v knize OS Unix a jazyk C od Skočovského a Brodského, která je skoro stejně stará jako já. Ono to tak hrozné není :-)
    Copak toho není dost?
    3.2.2005 11:36 nemo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    Me z LDP prisla k necemu akorat cast o sitich...Zbytek je beznadejne zastaraly. To uz jsou lepsi manualove stranky...
    3.2.2005 17:01 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CLI&LDP flame c. 1
    S LDP 100% souhlas, sice jsem jen zběžně prohlédl pár stránek, ale taky mi to přišlo dost zastaralé.
    3.2.2005 17:27 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    Doporucuji Mandrakelinux 10.1. ;)
    m$ lipo $m avatar 3.2.2005 18:40 m$ lipo $m | skóre: 19 | blog: čaj o páté | Redmond
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    pokud budete mit o to zajem tak na distribuci nesejde pripada me ze prechod na linux zacina byt dost moda tak me napada ze jsem jeste nikde nevidel otazku Jake win ?
    Albuquerque, New Mexico (April 4, 1975)
    3.2.2005 19:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    jako jestli koupene ci pokoutni crack?
    3.2.2005 19:25 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro začátečníka
    Ne, evidentně myslel "Jaký wallpaper do win?" :-)
    Copak toho není dost?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.