abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti

    4.7.2005 00:46 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Přečteno: 1833×
    Zdravím. Dostala se mi do rukou karta Pinnacle 300i, což je kombinovaný DVB-T a analog TV tuner do PCI. Rozchození šlo jak po másle, stačilo zavést modul saa7134-dvb a je to. Proskenování dostupných DVB stanic a jejich přehrávání bylo v Kaffeine otázkou asi dvou kliků. Analog TV a kompozitní vstupy chodí taky. Potud pohoda.

    Nahrávání na disk je ale už trochu problém. V kaffeine k tomu slouží celé jedno tlačítko, které po zmáčknutí začne aktuální program nahrávat na disk. Jde ho zmáčknout i několikrát a pokaždé otevře nový soubor a začne do něj ukládat. Jde tedy nahrávat několik různých programů naráz (asi musí být ve stejném multiplexu). Ukládat jde ve třech variantách mpeg2: TS/PS/PES. Nepochopil jsem ale, jak se to nahrávání vypne jinak, než ukončením aplikace ;) Jinej soft než kaffeine jsem nenašel (respektive něco jo, ale jenom nějaké alfa divnosti, co většinou stejně nešly zkompilovat). Čím nahráváte vy ?

    Poslední a asi největší problém je, že vlastně žádný program pořádně nezpracuje ty soubory, co z toho lezou. Člověk by řekl mpeg2, ale avidemux z těch třech zmiňovaných variant přečte občas jednu a ještě většinou při pokusu o indexování sletí. Frontedny nad mencoder jsou buď tupě omezeny na ripování celých DVD nebo jim chybí nějaká důležitá fuknce (například deinterlace).

    Zajímala by mě rovněž možnost jenom bez rekomprese oříznout nahraný mpeg a vypálit na DVD jako standardní DVD video.

    Odpovědi

    4.7.2005 02:51 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Pres tzap si naladim kanal co chci a pak spustim cat /dev/dvb/adapter0/dvr0 > vysneny_soubor.mpeg a uklada se mi tam potom cely mpeg stream. mplayer to pak prehraje bez problemu.
    Horsi je to s programy na strihani apod. moc si se streamem neporadi. Takze to resim tak ze mpeg prevedu do mjpeg avi s vysokym bitrate, tam si to sestriham a pak prevedu na to co chci mit ve vysledku.
    4.7.2005 12:25 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    A tímhle postupem se nahre aktuálně zvolený program nebo kompletní multiplex ?

    Co se týče přehrávání, tak mě to taky mplayer přehraje (všechny tři), ale to je mi na nic, když s tím potřebuju pracovat. A převádět to na něco jinýho, pak zpátky na mpeg2 a pálit na DVD video mi přijde jako zvrhlost ;)
    5.7.2005 01:25 8an | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Já používám
    mencoder -o vystupni_soubor.mpg -of mpeg -ovc copy -oac copy -endpos doba_nahravani dvb://kanal
    (hlavně kvůli tomu časovému limitu, kombinace cat, as a kill je i na mě trochu hardcore)

    Snad by to mělo vyrábět korektní MPEG stream, ale ničím jiným než mplayerem jsem to přehrávat nezkoušel. Já nahrávání používám akorát jako time-shifting: když zjistím že vyjímečně dávají něco rozumného, tak přes SSH spustím nahrávání a pustím si to když se dostanu domů (klidně ještě během nahrávání). Nevypadala takhle nějak představa Mr. Gatese o digitální domácnosti? :o)

    If you build an operating system that even an idiot can use, only idiots will use it.
    6.7.2005 09:24 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Preco nepozit vdr. Podla mna je celkom dobry a myslim, ze chodi aj z dvb-t. Gui je slabsie, ale rychlost prepinania kanalov je dobra, dokaze nahravat viac programov naraz (alebo nahravat a prehravat zaroven).
    6.9.2006 06:59 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    (hlavně kvůli tomu časovému limitu, kombinace cat, as a kill je i na mě trochu hardcore)

    u mpeg streamu je uplne jedno kde zacne a kde skonci, takze ten kill nicemu nevadi, ale nastavit si cas nahravani je bezesporu pohodlnejsi ;-)
    nooneanymore avatar 11.2.2006 16:02 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Mam uplne stejne zkusenosti. Ale
    v kaffeine nahravam do formatu mpeg-ps;
    sestriham v gopchop - velmi hrube, ale me to moc nevadi;
    prekodovavam na DVD kompatibilni format poci ffmpeg -target dvd;
    dvdstylerem vytvorim menu a pripravim film na vypaleni (vetsinou vypalim nejdrive iso, ale jde vypalovat na dvd primo);
    je-li film delsi nez 1,5 hodiny, nevejde se na DVD.
    A v tom je ten problem, s kterym prichazim.
    Jak je napsano v dotazu vyse, avidemux umi nastavit bitrate, cimz snizim kvalitu filmu, ale format mpeg-ps zpracovat zkratka nikdy nezvladne - spadne. Nabizi se moznost nahravat v jinem formatu - zvuk a obraz je vsak v TS a MPEG-PES nesynchronizovany, a zvuk je osklivy.
    Nedavno jsem nahraval dvouhodinovy film (bez reklam), a nevejde se mi na DVD, prestoze Nero ve windows takovy film vypali jedna dve.
    Nechci si priznat porazku Windowsem - nema nekdo snadny, film prilis nedeformujici postup?
    11.2.2006 18:24 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    a čeho tedy chcete přesně dosáhnout (pořádně to nechápu). chcete vypálit program na dvd tak aby to prechroustal i stolni prehravac?
    never use rm after eight
    12.2.2006 00:21 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Připadá mi, že jsi se lapil do pasti totální překomplikovanosti ;)

    Já to nakonec vyřešil velice jednoduše. Kaffeine jsem zavrhnul, protože občas padal a produkoval zmetky. Namísto toho jsem naladil tzapem a ukládal pomocí cat /dev/dvb/atd.. > video.ts. Potom jsem na to poštval šikovnou multiplatformní javovu aplikaci ProjectX, která umí krásně bezeztrátově oříznout co člověk nepotřebuje, zkorigovat případné chyby streamu a vyplivnout buď demultiplexovaný mpeg2 + audio nebo mpeg2 i se zvukem, který už načte jakákoliv DVD masteringová aplikace.

    Ekvivalentně by to mělo jít v posledních verzích Avidemux (a to i včetně případné změny bitrate bez nutnosti úplné rekomprese), ale když jsem to naposledy zkoušel (podzim), tak to mělo ještě mouchy, hlavně co se synchronizace zvuku s obrazem týče a střihu na "I" snímcích.
    nooneanymore avatar 13.2.2006 12:32 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Vskutku je kaffeine tak špatný? Mně se zdá uživatelsky příjemný. Nu což, budu nahrávat přes konzoli. Ten projectX po sestříhávání vyplivne DVD kompatibilní formát? Apropos, nikdy se mi s novým kaffeinem netalo, aby při nahrávání spadnul. Jakou používáte verzi?
    13.2.2006 13:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Kaffeine je otřesný. Hlavně teda proto že je to jen gui, které padá jak hruška. Zlatý příkazový řádek.
    13.2.2006 16:59 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Už nevím, co to bylo za verzi. Naposledy jsem to zkoušel někdy v létě o to tam karát podpora DVB přibyla. Možná, že dneska je to lepší.

    Jinak ten ProjectX opravdu vyplivne (mimo jiné) DVD kompatibilní stream. Tedy samozřejmě za předpokladu, že zdrojový TS stream se dá do něj bezeztrátově překonvertovat.
    nooneanymore avatar 14.2.2006 12:12 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Asi jsem slepý, ale nemůžu najít způsob, jak se v tom ProjectuX vytváří rovnou dvd kompatibilní formát. Vidím jenom nabídku demux a nic neříkající to vdr, to m2p, to TS (to vím, co to je) a PID filter. Demux zvládám, ale kde je MPG, nebo rovnou VOB?

    Jinak, když udělám mplex -v 0 -f 9 video a audio streamu, co vylezly z projectuX, a pak udělám dvdauthor -o ./dvd ten_film_po_mplexu, tak se mi ohlásí chyba a žádná dvd-struktura se nevytváří. To bude asi poškozeným videem, že jo?

    Zajímalo by mne tedy, jak ten vychvalovaný projectX vyplivne ten dvd kompatibilní mpeg.

    Moc se omlouvám, že otravuju s dotazem na grafickou aplikaci, kde by to mělo být intuitivní, ale mějte prosím trpělivost.

    14.2.2006 12:32 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Najdi si tutoriál na tvfreak.cz.
    nooneanymore avatar 14.2.2006 14:23 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Podíval jsem se, ale odpověď na mou otázku jsem nenašel. Ale přece jenom se mi podařilo dvd vytvořit:
    sestříhal jsem video ProjectemX;
    mplexem jsem zvukovou a obrazovou stopu sjednotil;
    pomocí dvdauthora jsem si zadělal na dvd (Podle článku Převod filmu na DVD na ABCLinuxu);
    mkisofs -dvd-video -o dvd.iso ./adresar_s_filmem;
    oklem jsem zhlédl iso;
    někdy si video vypálím.
    Poznatek je, že není radno nahrávat kaffeinem, neboť jedno video, co jsem se pokoušel výše uvedeným způsobem zpracovat hlásilo chybu;
    z DVB-T karty je jistější nahrávat přímo TS.
    DVDStyler nezpracoval mplexem sjednocený soubor - nepoužívat.
    Pokud se mýlím opravte mne.
    5.9.2006 22:44 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Reknu vam, za Kaffeine se mi zda jako nejstabilnejsi aplikace z KDE :-) Protoze jinak pouzivam gnome. Kaffeine ma sice pro me trochu krkolomne ovladani, ale na druhou stranu spoustu celkem prijemnych vlastnosti a hlavne na moji stare sunce (celeron 1 GHz, 512 MiB RAM) dokaze zaznamenavat a soucasne prehravat film (time shifting). Na ten time shifting jsem prisel nahodou, kdyz jsem misto stop zmacknul jenom pausu a sel na 3 hodiny pryc, pak se vratil, zmacknul play a film hral od tama, kde skoncil. Neuveritelne! :-D Mam AIW s Rage 128 Pro a uz kdyz jsem jenom nahraval, tak vypadavaly snimky a zvuk se rozchazel (to bylo ovsem ve windows, protoze ten tuner se mi naposledy povedlo rozchodit v RedHat 8 :-/).

    Jinak Kaffeine mi jeste nespadl. Funguje dobre a produkuje dobre soubory (MPEG TS) a na to, ze to je "K" aplikace me opravdu prekvapuje svou stabilitou. Kdysi davno jsem si u Konqueroru (KDE 3.0) a Krusaderu malem vlasy vytrhal.
    12.2.2006 01:33 ghostmonk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    nahravani se da shodit pres seznam nacasovanych nahravani - kaffeine (0.7.1)
    13.2.2006 13:29 kaaja | skóre: 24 | blog: Sem tam něco | Podbořany, Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Jestli chces nahravat mplayerem a navic sledovat jiny kanal, tak by jsi mohl skusit dvbd
    6.9.2006 09:06 eXEden | skóre: 13 | blog: Plkoviny | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Osobně používám Kaffeine, nahrávám do MPEG-TS a pak stříhám (reklamy) v Avidemux. Výstup do DVD-formátu buď přímo v Avidemux nebo pomocí mencoder
    6.9.2006 17:56 Karel Borkovec | skóre: 28 | blog: HP_NX9010 | Tábor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahrávání z DVB-T a zkušenosti
    Já používám zásadně VDR (přehrávač i rekordér). První rozchození se může zdát pro někoho celkem složité (napsal jsem návod, odkaz zde na fóru už je), ale jinak je to dokonalý nástroj a jeho možnost dalších pluginů z něj dělá ještě mocnější stroj, který zvládne cokoliv... Na stříhání používám ProjectX.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.