abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: co linux?

    18.3.2015 10:27 dawid | skóre: 1
    co linux?
    Přečteno: 593×
    Ahoj. Možná bych vyzkoušel linux, ale jsem omezen tím (nemám nic proti žádnému OS), že potřebuji připojovat, kopírovat a instalovat prg. na vzdálené win pc a to dva (7,xp). Jde o to, nedávno jsem řešil problém „mobassh“, tam se vše jakš/takš vyjasnilo vzhledem k přístupu na ssh server přes cygwin scp, ssh (tedy problémy mám se znakovou sadou, ale to snad časem nějak doladím. Zejména mi to vadí u mc commanderu, protože jsem zvyklý a měnit nehodlám, různé druhy manažerů). Můj dotaz je vlastně tento. Pořád narážím na problémy spojené s ssh (žel na straně serveru, který běží „i“ na straně pc s windows a tento server ve verzi free o kterou mi jde!, má vždy nějaké omezení). Narazil jsem třeba u free coppssh (nelze instalace ssh msiexec, exe, omezení jednoho uživatele apod…) Chtěl bych toto vyřešit a hledám nějakou ideální kombinaci. Suse má údajně tyto nástroje zabudované již při instalaci, nezkoušel jsem, nevím. Kdysi jsem zkoušel ubuntu, tam to skončilo na hw podpoře a nebyl čas ztrácet čas a řešit (lenost). Možná pošťouchnout, zda je suse distribucí pravou, snad intuitivní, nebo zvolit něco jiného. Raději bych slyšel názor, který odradí (nevýhody), než řeči: „jo jasně jdi do toho, to je to nej a má to všechno co potřebuješ“.(Ze začátku bych asi šupl linux na hdd společně s w7).Ď.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Diskuse byla administrátory uzamčena.
    FAQ: Proč byl uzamčen/smazán můj dotaz v Poradně?

    18.3.2015 10:40 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Co jit cestou vzdalene plochy a programu pro vzdalenou plochu?
    18.3.2015 12:36 dawid | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Na pc mi toho běží víc. Může se např. někdo další připojit, nebo u pc zrovna sedět. Rychlost nemám nijak závratnou. Nevím, jestli je vzdálená plocha ideální.
    18.3.2015 12:35 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?

    Cože ? Na co se vlastně ptáš ?  Nedává mi to smysl.

    18.3.2015 13:09 dawid | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Pepe jednoduché. Vzdáleně se připojit a pracovat na pc (kopírovat, instalovat programy, ale nic nefunguje ideálně, vždy nějaké omezení, problém). Sftp,ssh,klient,server. (Např. cygwin – mobassh ve win funkční, jen s tou znakovou sadou jsem to zatím nedotáhl a taky má nějaká omezení jako sftp server) Tak jsem si říkal, pokud se budeš připojovat z linuxu, vyřešíš snad mimo jiné i tyto problémy, toť vše:-)
    18.3.2015 13:13 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Již tu zazněla vzdálená plocha. Win je primárně grafický OS, plnohodnotně se s ním dá pracovat asi jen přes vzdálenou plochu.
    18.3.2015 13:16 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?

    To si dej na linux i win teamviewer a neřeš nekompatibilitu.  lin/lin  jasně ssh

    18.3.2015 16:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Pokud pracuješ na Win, a jde ti o vzdálené připojení na win, linux ti moc nepřinese. vzdálená plocha je dobrý způsob, navic nativni protokol přenáši grafické prvky ne bitmapy, když nemusí. Když je ti k něčemu SSH tak a chceš s ním pracovat tak server do cygwinu a z win putty. Ale nemá cenu vstupovat do prostoru linuxu, když nehledáš jeho výhody, jen jako prostředek k propojení k win moc neuspokojí.
    18.3.2015 21:25 dawid | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Na win jsem nucen pracovat v zaměstnání, s tím nic neudělám, ale doma mohu vyzkoušet cokoliv. Ničemu se nebráním a rád zkouším nové věci. Možná jsem tady otravoval s jedním problémem, který mám již vyřešen, i když ne třeba dokonale. Rád poznám výhody linuxu, ale kterého? Měl by mít hlavně síťovou podporu, aby nebyl problém, si na něm rozjet servery, líbilo by se mi intuitivnější prostředí, rád pracuji s manažery. Nevím, co za výhody linux všechno ukrývá. Zatím mám pocit, že tady spíš tak trochu spamuju :-)
    18.3.2015 21:42 thx4help
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Ahoj jsem sice nováček, takže moje odpověď nebude na dostatečné úrovni jako od jiných zde, ale i přesto.

    1. Pro tebe je v začátku jedno jakej Linux, ty distra mají všechny základní filosofii stejnou. Když pochopíš filosofii, můžeš se pak více vyhranit. Je to taková šalamouská odpověď, ale pokud chceš slyšet konkrétní distro, tak asi fedora, nebo ubuntu.

    2. Odvážím se tvrdit, že všechna distra maj síťovou podporu.

    3. Co se týče prostředí a serveru, tak můžu jednoznačně doporučit CLI. Tedy minimální instalaci, bez grafické prostředí. Na běh serveru grafické prostředí nepotřebuješ. A já osobně zastávám názoru, že čím méně je na serveru zbytečného balastu, tím lépe - takový zenový klid.
    18.3.2015 21:55 thx4help
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Jinak v práci taky musím přistupovat na windowsové servery, mám již zmíněnou Fedoru a používám program pro vzdálenou plochu Remmina. Nejsem z toho nijak odvařený, protože mě baví více práce s CLI, než klikátka, ale korporátní prostředí je korporátní prostředí.
    18.3.2015 23:18 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    No to ani nespamuješ. Zeptal jsi se konkrétní otázku a dostal jsi konkrétní odpověď.

    K těm zkouškám. Opravdu je v podstatě jedno, jakou distribuci si vybereš z univerzálních s dobrou podporou a s jednoduchou instalací a administrací. K nim bych zařadil Fedoru, openSUSE, Mint, Ubuntu a možná PClinuxOS a Sabayon. Možná důležitejší než volba distribuce je volba grafického prostředí. Linux na rozdíl od windows má několik grafických prostření, které jinak vypadají a jinak se chovají. Ty hlavní jsou Gnome a KDE, které se chovají jako komplexní prostředí pro uživatele. Pak je několik dalších, které jsou zamýšleny více jako hardwarově nenáročné prostředí bez komlexních vazeb: XFCE, LXDE, obvykle je volí uživatel, protože chce minimalizovat nároky prostředí a poskytnout aplikaciévíce prostoru i když chování toho prostředí bude více spartánské.

    Pro mne jsou výhody linuxu následující: Hlaví je průhlednost, vím co mám nainstalovaného a jak se to chová. Přímočará konfigurace. všechno se konfiguruje dobře dokumentovanými textovými soubory. Kvalita souborových systémů. Při práci s diskem mohu se rozhodnout jak s ním pracovat, tedy volba šifrování, redundance v RAIDu, logických oddílů, snapshotů, které mi umožní mít okamžitý stav souborového systému. Pokrytí v software potřebných funkcionalit.
    18.3.2015 22:05 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    Moc jsem ten dotaz nepochopil ale teamviewer me uspesne funguje na windows i na linuxu, tim by se vyresilo to "vzdalene pripojovat".
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    18.3.2015 22:08 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    btw: nechavas i uspesne bezet tv deamona pod rootem i kdyz klienta nepouzivas ? ;)
    18.3.2015 23:11 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    jo bohuzel jsem nejakou dobu nechaval nez jsem si toho vsiml, ted uz ne. Svinstvo.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    19.3.2015 07:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co linux?
    V prvním případě máš značné problémy s vyjadřováním.
    Za druhé jsi nepoložil žádný dotaz, jen jsi napsal, že máš dotaz a pak jsi spustil snůšku nějakých svých představ bez konkrétního dotazu.
    A v poslední fázi, tady v tomto threadu i v tom předešlém řešíš win only věci. Co jsem tak pochopil, tak se snažíš vzdáleně pracovat z win na nějaké jiné stanici s win s tím, že potřebuješ kopírovat soubory a instalovat programy, něco z toho bez interakce uživatele apod. To jsi se snažil řešit pomocí nějaký ssh serverů pro windows, což se ti nějak moc nedaří. Díky těmto problémům si myslíš, že to vyřeší linux na klientské straně.
    To se ale mýlíš hned v několika věcech :
    • jsi na linuxovém portálu, kde se řeší linux/unix/open source, tvé dotazy ohledně správy windows jsou zde plně offtopic a stejně jako předešlý thread lockuju i tento
    • máš nějakou svou představu řešení, ale ta může být naprosto chybná a hledáš tak špatné řešení a ztrácíš čas, proto je vždy nejdůležitější v prvé řadě úvést současný stav a záměr, kterého se snažíš dosáhnout, pak je totiž značně pravděpodobnější, že ti někdo zkušenější ukáže lepší cestu ke kýženému cíli
    • pokud si nevíš s win rady, tak se neptej na tomto portále, ale na portálech zaměřených na windows, tedy MS technet fora apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.