abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 155 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: Jak získat ipv6

    27.11.2020 23:27 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Jak získat ipv6
    Přečteno: 2415×
    Ahoj,

    chci si doma zřídit server. Potřeboval bych k tomu veřejnou IP adresu. Vzhledem k tomu, že IV4 adresy už před delší dobou došly, chtěl bych se zeptat, jestli se jako jednotlivec mohu nějak dostat k IPv6. Můj provider IPv6 adresy nenabízí a neplánuje to.

    O síťování a IPv6 toho zatím moc nevím. I když jsem si něco přečetl. Dřív se pro tyto případy používalo tunelování, ale našel jsem zmínku o tom, že se tunely vypínají, pro dostupnost IPv6 u většiny providerů.

    Jak by se tento problém dal řešit?

    Děkuji
    http://www.jackhokus.cz/

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 3× (Heron, d.c., David Heidelberg)
    27.11.2020 23:30 tttttttttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Změnou providera.
    Řešení 1× (Heron)
    27.11.2020 23:46 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Což o to, tunelování se stále vesele používá a osvědčené tunelovací služby stále prospívají a kvetou, třeba IPv6 Tunnel Broker od Hurricane Electric. Potíž je, že aby 6to4 tunel fungoval, je třeba mít IPv4 adresu.

    Já osobně se domnívám, že bychom se (zatím?) neměli vzdávat a pokračovat v zatím marném šíření osvěty, že připojení k síti s adresami z privátních rozsahů (které se mimochodem nemají používat mimo nějakou firmu) prostě není připojení k internetu a poskytovatel je tedy poskytovatel připojení ke své síti.

    Takže: jestli poskytovatel neposkytuje ani IPv4 ani IPv6, co tedy vlastně poskytuje?

    Hodně kostrbatá možnost je pořídit si server/virtuál někde a použít ho k tomu, aby zprostředkovával dotazy, které by ve skutečnosti vyřizoval server ve vnitřní síti (který by se na ten vnější připojil). Ale před tím bych spíše varoval, než to doporučoval.
    paul2no avatar 28.11.2020 13:02 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Osvěta nepomůže. Problém je že většina uživatelů ani nepožaduje přístup k internetu, stačí jim přístup k určitým službám dostupným přes internet. Co jsou nějaké IP adresy nevědí a ani to vědět nechtějí. Vlastně většina ani nechápe, co to internet doopravdy je. Spousta lidí v rámci domácnosti přenáší data mezi dvěma PC na flashdisku, i když je oba mají připojené k síti. Oni to nechápou tak, že mají počítače propojené v síti, oni to chápou tak, že do nich mají přivedený internet.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    29.11.2020 16:03 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jasně. Není to hned. Ale dál se lidstvo nedostane, dokud se jeho podstatná část neposune na vyšší úroveň. Před pár (sty) lety bylo nemyslitelné, že by měla být gramotnost všeobecná. Stačila "trocha" úsilí a máme to tak, že alespoň pár desítek procent tu funkční gramotnost má a drtivá většina ostatních lidí ji umí projevit alespoň na požádání. Není to stabilní stav, když se přestaneme snažit, velká část lidí se této civilizační výhody ráda a snadno vzdá. Je to zároveň příklad, že to jde, i varování...
    1.12.2020 13:11 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Mas pravdu v tom, ze naprosto drtiva vetsina lidi naprosto nechape co je to adresa, ale uplne stejne naprosto drtiva vetsina ridicu nechape, jak funguje jejich auto a kdyz se jich zeptas na diferencial, tak na tebe budou cumet jako na magora. Presto jim to auto s tim diferencialem (!!!! KTEREJ NECHTEJI !!!!) prodaj.

    A presne tihle pak chodi po ruznych diskusich a ptaji se, proc jim nefunguje to ci ono. Odpoved je vzdy a ve 100% stejna. Protoze nemaji internet.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 1.12.2020 13:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    zeptas na diferencial
    To mi připomnělo borce, který si stěžoval, že jeho auto má pohon pouze na jedno kolo :-D
    Heron avatar 3.12.2020 10:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Původně jsem na tento komentář nechtěl ani reagovat, ale když už se diskuse zvrhla, tak už je to celkem jedno.

    Chtít po uživatelích, aby věděli, co je to IP adresa, je zbavování se odpovědnosti a přehazování ji na někoho, kdo na to nemá a nemusí mít znalosti. Kdysi jsem k tomu něco napsal.

    Ano, spousta špatných firem se snaží na vás hodit výběr konkrétního materiálu nebo dokonce i konkrétního postupu. Je to jeden z varovných signálů, že od těchto raději rychle pryč.

    Takže, až příště budete chtít na "uživatele" za něco házet zodpovědnost, tak si zkuste uvědomit sám sebe v situaci, které nerozumíte a někdo se na vás bude snažit hodit zodpovědnost za něco, o čem ani nevíte (a nemusíte vědět).
    3.12.2020 11:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    spousta špatných firem se snaží na vás hodit výběr konkrétního materiálu nebo dokonce i konkrétního postupu.
    Zase do problému vkládáte své životní zkušenosti tam, kde jsou irelevantní. Nejde tady o žádné zbavování se a přehazování odpovědnosti, o tom v příspěvku #13 vůbec řeč nebyla (aspoň to tam nevidím.) Problém je v tom, že uživatelé věci dělají tak, jak se věci naučili a jak jim fungují. Přestože ve Windows je jednoduché (nebo přinejmenším bývalo) nasdílet soubory do místní sítě, uživatel umí přenášet data na flashce, tak to použije. O tom, že sdílení souborů existuje, třeba ani neví - i když to v práci používá (jenže tam to nastavil "ajťák")

    A všimněte si, že lepší řešení existuje, znalost IP adres nepotřebují, a stejně to nepoužívají.

    To je ten problém. Uživatelé používají to, co jim funguje a co jim někdo ukázal, jak udělat (takhle to označ, takhle to přetáhni, pak počkej.) Dokud někdo nezačne tlačit "něco" (službu, software), co bude fungovat jen přes IPv6 a co lidi budou chtít, uživatelé nebudou mít důvod se pídit po tom, jestli to ípévéšest mají a že ho mají chtít. Podle mě dneska takovou moc má dneska tak maximálně Facebook.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 11:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jenže toto je úplně irelevantní. Připojení k internetu má nějaký standard. Tím standardem je globálně routovatelná adresa. Za připojení k internetu se nikdy nepovažoval například NAT apod.

    Je úplně jedno, jaké programy nebo postupy uživatelé používají a provádějí. Pokud mají mít připojení k internetu, potřebují k tomu adresy. Bez ohledu na to, jestli o nic něco vědí nebo ne.

    A ty "životní zkušenosti" jsou právě o tom, že existují určité standardy, o kterých vůbec nemusíte vědět a přesto je potřeba je splnit. V tomto případě je má splnit ISP. Úplně stejně, jako se mě nikdo nemá co ptát na materiál trubky, tak úplně stejně nemá co uživatel vědět o IP. Vodo firma musí splnit nějaké normy a stejně tak by měl ISP dodržovat nějaké standardy.
    3.12.2020 12:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    se nikdy nepovažoval

    "Se" nikdy nepovažoval, ale zeptejte se na ulici náhodných lidí, jestli jsou doma připojení k internetu. Pro všechny případy, kdy jsou za NATem, bude odpověď ano.
    Je úplně jedno, jaké programy nebo postupy uživatelé používají a provádějí. Pokud mají mít připojení k internetu, potřebují k tomu adresy.
    To je zase teoretizování pro sférické lidi ve vakuu. V reálném světě zákazníci adresy (směrovatelné) nepotřebují, protože jim ten internet (Facebook, Youtube, Seznam...) funguje i bez toho
    stejně tak by měl ISP dodržovat nějaké standardy
    "By měl" se nenajíte a k internetu vás to taky nepřipojí. Standard není norma, za jeho nedodržení nehrozí pokuty a reklamace. A zatímco při použití špatných trubek dojde k nějaké uživatelem pozorovatelné závadě (voda neteče a/nebo teče tam, kde nemá), u připojení k internetu bez směrovatelné adresy uživatel nic nepozná, protože jemu vše funguje
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 12:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    "Se" nikdy nepovažoval, ale zeptejte se na ulici náhodných lidí, jestli jsou doma připojení k internetu. Pro všechny případy, kdy jsou za NATem, bude odpověď ano.

    Jůůůů. Pojďme to praktikovat ve všech oblastech života :-D Jako co je tohle za argument?
    V reálném světě zákazníci adresy (směrovatelné) nepotřebují, protože jim ten internet (Facebook, Youtube, Seznam...) funguje i bez toho

    No však tohle nikdo nepopírá, ale to furt neznamená, že jsou připojeni k internetu. Jsou pouze připojeni k síti svého ISP, který jim zprostředkovává některé služby internetu ale o připojení se nejedná.
    3.12.2020 12:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jako co je tohle za argument?

    To je arugment o tom, jak to v reálném světě funguje.
    Jsou pouze připojeni k síti svého ISP
    Přestaňte si hrát na slovíčka. Ať už to nazvete jakkoliv, podstatné je to že ISP nabízí to, co zákazník chce. A zákazník nemá znalosti na to, aby věděl, že by mohl chtít něco jiného. A už vůbec ne proč by to měl chtít, když mu všechno, co chce, funguje. A to, co by mohlo teoreticky se skutečným připojením (c) Heron fungovat líp a dát tedy důvod takové připojení chtít, momentálně neexistuje a, dokud se IPv6 nerozšíří, ani existovat nebude.

    Btw. ten standard, který říká, že připojení k internetu znamená směrovatelné adresy, bych rád viděl.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 13:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To je arugment o tom, jak to v reálném světě funguje.

    Takže o odborných věcech mají rozhodovat lidi na ulici? Jako vážně?
    Přestaňte si hrát na slovíčka.
    To není hraní si na slovíčka. Používání správných pojmů s jasnými definice pomáhá k formulaci a sdělování myšlenky.
    Ať už to nazvete jakkoliv, podstatné je to že ISP nabízí to, co zákazník chce.
    Což je perfektní půda pro podvod. Zákazník dostává "co chce" (ve skutečnosti co mi provozovatel nabulíkoval) a nikoliv to, co bylo deklarováno na obalu. Ale není to první ani poslední debata s vámi o tomto.
    Btw. ten standard, který říká, že připojení k internetu znamená směrovatelné adresy, bych rád viděl.

    Já taky, dříve to bylo na IANA, když se řešilo, jestli je NAT připojení k internetu (není), ale nebudu tomu věnovat čas.
    3.12.2020 13:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Takže o odborných věcech mají rozhodovat lidi na ulici? Jako vážně?
    O tom, co si lidé na ulici koupí a sami rozhodnou, jestli jim to vyhovuje, mají vážně rozhodovat lidé na ulici.
    Zákazník dostává "co chce" (ve skutečnosti co mi provozovatel nabulíkoval) a nikoliv to, co bylo deklarováno na obalu.
    Zákazník nedostává to, co je deklarováno na obalu, ale chce to, co je v tom obalu. Win-win a kde není žalobce, není ani soudce. "Skutečné připojení" (za náklady navíc, které se promítnou v koncové ceně) mu nedá žádné výhody, protože jak nevěděl, co má chtít, tak nebude vědět, jak je použít.
    Já taky, dříve to bylo na IANA
    Tak já se zeptám jinak: existuje vůbec takový standard? To byste měl vědět, když se tady s ním oháníte.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 13:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    O tom, co si lidé na ulici koupí a sami rozhodnou, jestli jim to vyhovuje, mají vážně rozhodovat lidé na ulici.

    To jste uhnul, před tím to bylo o definici připojení.
    "Skutečné připojení" (za náklady navíc, které se promítnou v koncové ceně) mu nedá žádné výhody, protože jak nevěděl, co má chtít, tak nebude vědět, jak je použít.

    Diskutujeme tady pod dotazem, kde si tazatel chce doma zřídit vlastní server. Třeba na RPi a třeba na blog. Spoiler alert, na blog fakt není potřeba miliarda, statický obsah zvládne i ta destička.
    existuje vůbec takový standard
    Tak existuje třeba RFC 4084, které popisuje, jak by se jednotlivé způsoby přístupu k internetu měly jmenovat a co všechno by o tom uživateli měli sdělit.

    A je tam taková poznámka:
    It is hoped that service providers will
    adopt these terms, to better define the
    services to potential users or customers.
    No a stal se přesný opak. U těch nepoctivých rozhodně.
    3.12.2020 16:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To jste uhnul, před tím to bylo o definici připojení.
    Utíká vám kontext vlákna, což jsou uživatelé a jejich (ne)znalosti. Případně to, co dostávají uživatelé, kteří si takovou službu koupí.
    Tak existuje třeba RFC 4084
    Dobře. A teď mi ukažte, kdo se ptal ISP, jestli s takovým uspořádáním souhlasí. A kolik je těch tzv. "poctivých", co tohle dodržují.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 16:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    A teď mi ukažte, kdo se ptal ISP, jestli s takovým uspořádáním souhlasí.
    Nevím, kdo se jich ptal. V IT obecně chybí průmyslová standardizace a v podstatě se jede právem silnějšího. Navíc subjekt v dané zemi se má řídit zákony dané země a dokud definice připojení nebude dána zákonem v ČR, tak se na nějaké RFC stejně můžou vykašlat. Což stejně dělají.
    A kolik je těch tzv. "poctivých", co tohle dodržují.
    Nevím, kolik jich je. Já mám jednoho doma, druhého jsme měl v kanclu, třetí a čtvrtý byl na další pobočce. Je to jen o tom, co si člověk vybere a co je ochoten akceptovat.
    4.12.2020 17:50 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Prodej tomu volovi auto, a dodej mu prazdnou kastli. Az si bude stezovat, tak mu rekni, ze prece nikde nikdy nerek, ze tam chce mit kola, sedacky, volant, motor ...

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    k3dAR avatar 6.12.2020 13:32 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    "trochu" divny srovnani ne? s kastli nikam nedojede, s "propojenim na internet" bez vlastni/verejne IPv4 ci bez IPv6 se na internet dostane, "pouze" nemuze poskytovat do internetu sve sluzby... takze to blbe srovnani s autem, by bylo "prodej mu auto bez taxametru a on s tim nebude moci taxikarit", coz ovsem lidem co nechteji taxikarit, ale jen jezdit z autem z mista A do mista B je naprosto (logicky) ukradene (a nelze se jim divit) ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.12.2020 08:01 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    a) ja mám v zmluve napísané, že ISP poskytuje "pripojenie do svojej siete". Nie je tam napísané, že poskytuje "pripojenie do Internetu". V princípe, ak by ma spojil len so svojím routerom, tak litera zmluvy je naplnená.

    b) ak môžeš zdvihnúť telefón a hocikomu zavolať, ale nikto nie je schopný zavolať tebe, považuješ to za plnohodnotné pripojenie do telefónnej siete?
    7.12.2020 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ak môžeš zdvihnúť telefón a hocikomu zavolať, ale nikto nie je schopný zavolať tebe, považuješ to za plnohodnotné pripojenie do telefónnej siete
    Stejný případ jako s tím taxametrem
    Quando omni flunkus moritati
    8.12.2020 08:38 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak to sa bavíme o tom do akej miery možno okresať službu a stále ju označovať ako "pripojenie do internetu".

    A na to asi máme iný názor. Auto bez taxametru je stále auto. Predmet, ktorý je schopný odviezť len mňa a len po hŕstke vyznačených trás, by som asi neoznačoval pojmom "auto". Ak na to pristúpime tak potom Internet časom zredukujeme na {Facebook, Twitter}.
    8.12.2020 09:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ak na to pristúpime tak potom Internet časom zredukujeme na {Facebook, Twitter}
    Ano, to jste se dostal k podstatě tohoto vlákna - že pro drtivou většinu zákazníků už tahle redukce na vybrané služby platí.
    Quando omni flunkus moritati
    11.12.2020 11:20 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Takze ... chmm takovy .. ftp. Jo aha, to bez adresy NEFUNGUJE. Mam pokracovat? Tak trebas ... IRC. Jo aha, to taky bez adresy NEFUNGUJE. V obou pripadech je rec o provoz KLIENTA!!!

    Takze to srovnani naprosto dokonale sedi jako prdel na hrnec, I tu kastli muzes otocit na strechu a pouzit ji jako sane.

    A predevsim je rec o argumentaci "on prece ty IP = kola nikdo nechce"!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    k3dAR avatar 11.12.2020 13:39 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ftp a irc klient nefunguje bez verejne IP? odkdy? :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 11.12.2020 13:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    pro jistotu sem to ted vyzkousel, pripojil se pres WWAN T-Mobile, z terminalu se pres ftp pripojil na ftp, v pidginu se pripojil na irc, oboje bez problemu... takze srovnani s taxametrem proste sedi ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.12.2020 14:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Že se s tím člověkem vůbec bavíte, dyť tady, aby mohl lidem anonymně nadávat, plácá akorát samé nesmysly. Nějakou dobu zpátky tady vykřikoval, že rozhodnout, jestli se úvodní stránka abclinuxu změnila (a je tedy možné vrátit HTTP not modified), je záležitost jednoho SQL dotazu.

    Teda pradon, já vim, to nebyl on, ale jiný člověk, který se jen shodou okolností podepisoval "j" a jen shodou okolností měl stejný způsob vyjadřování.
    Quando omni flunkus moritati
    11.12.2020 17:18 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, lezou sem i negramotni blbove jako ses ty a zvanej o vecech o kterych vedi lautr hovno ...

    FTP je bez narovnavaku v NATu zcela nefunkcni a s nim funguje jen v pasivnim rezimu a jeste blbe. Soucasti IRC je mimo mnoha jinych veci p2p komunikace, ktera se vyuziva kuprikladu k vymene souboru. Opet, bez narovnavaku v NATu zcela nefunkcni a s nim polonefunkcni.

    Mam pokracovat? Trebas ... IPsec, ten taky pres NATy funguje uzasne ze? Nojo, ale jak by to mo blb kterej netusi ani co to je vedet.

    A protoze tu opakovne vytahujes tenhle blabol, tak DOKAZ ze sem nekdy neco takovyho napsal, a ja ti, ostatne jako vzdy dokazu, jak neskutecnej debil ses. To ostatne neni treba dokazovat, staci se rozhlidnout kolem. Tvych naprosto debilnich postu je tu 50% obsahu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 11.12.2020 19:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Proč FTP potřebuje v pasivním režimu nějaký narovnávák? Já to chápu tak, že funguje takhle:
    klient (přes řídící spojení, které NATem normálně prochází): STOR soubor
    server: připoj se na moji_adresu:10045 a nacpi tam obsah souboru
    klient: (udělá přes NAT standardní TCP spojení a nasype do něj obsah souboru)
    
    Dokonce i server za NATem podle mě funguje, pokud předem vyhradíš několik portů pro ta příchozí spojení a všechny je naforwarduješ.
    paul2no avatar 11.12.2020 20:32 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Není to tak, že ty pasivní porty není třeba forwardovat, protože v routerech bývá funkce, která poslouchá FTP komunikaci a příslušný pasivní port otevře sama (což může fungovat s FTP, ale už ne s FTPS).
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Jendа avatar 11.12.2020 20:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, ale tato funkce je nejspíš ten rovnák, o kterém mluvil. Já jsem chtěl ukázat, že to funguje i bez toho (a pro klienta úplně).
    Jendа avatar 11.12.2020 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nějakou dobu zpátky tady vykřikoval, že rozhodnout, jestli se úvodní stránka abclinuxu změnila (a je tedy možné vrátit HTTP not modified), je záležitost jednoho SQL dotazu.
    Tak jako možné to je, kdyby se na všechna místa, kde se děje něco, co mění obsah homepage (přidání článku/zprávičky, komentáře do objektu co se na homepage zobrazuje, hlasování v anketě), přidalo něco, co nakešovanou stránku zinvaliduje. Netuším ale, jestli by se to vyplatilo, tj. jestli těch změn není řádově stejně, jako počet načtení homepage, takže by byla stejně skoro pořád zinvalidovaná. (a kolik dotazů je od přihlášených uživatelů, kde ještě musíte vyhodnocovat hvězdičky u nepřečtených diskuzí, takže se to už vůbec nevyplatí)
    15.12.2020 17:39 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Kdyz sme u toho, tak normalni web se sklada z nejakych clanku ... (a je uplne jedno, jestli ho zobrazis jako clanek, zpravicku, blog, post do diskuse nebo jakkoli jinak) a typicky aspon pologramotnej tvurce si pri vytvoreni/zmene neceho takovyho do ty databaze prida i cas. Takze pomerne logicky vi, kdy se neco naposled zmenilo (a jestli na tohle nekdo potrebuje vic nez jeden primitivni select, tak je proste kreten).

    Lajky a podobny kravoviny ve skutecnosti vubec resit nemusis, pokud nechces (jinak viz vejs, proste kdyz ti zvednu counter, update zmeni i cas, ze ...). Stejne ta cache prezije maximalne par hodin.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    15.12.2020 18:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Když už jsme u toho, tak normální web nemá všechny články na titulní stránce.
    Jendа avatar 27.11.2020 23:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Možná tunel od Hurricane Electric.

    Pořídit si VPS (bez IPv4 by mohla být navíc levnější, někteří poskytovatelé začali u nejnižších tarifů účtovat i první IPv4 adresu extra, a tobě stačí jenom port forward pro tu VPN) a udělat tam VPN.
    Max avatar 27.11.2020 23:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Je pravda, že koupit si někde VPS by také mohlo být řešením, vyjde to tak na 150,-Kč/měsíc, což nebývá o tolik moc, než když si chce ISP nechat zaplatit veřejnou IP.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 28.11.2020 00:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Celý můj život běží na Forpsi VPS s veřejnou IPv4 i IPv6 za 85 Kč, v zahraničí jsou pak ještě levnější nabídky.
    Max avatar 28.11.2020 00:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Pravda, mají to cca za 85Kč a vypadá to, že i když mají limit na přenesený data, tak ty 2TB asi člověk nemusí vyplácnout.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 27.11.2020 23:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ipv4 nedošly. Zatím nemám problém dostat jakoncový homeuser veřejnou ipv4. Zrovna nedávno jsem si chtěl zřídil VDSL a nebyl problém. Stejně tak u jiných.
    Pokud tvůj ISP nepodporuje ipv6, tak přejít jinam, nebo si udělat tunel. Existuje dost služeb, co poskytují ipv6 tunel do ipv4 sítí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.11.2020 10:00 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já bych řek že IPv4 došly!

    A proč někde veřejnou IPv4 dostaneš - jednoduše protože IPv4 měly firmy nakoupené do zásoby případně je někomu sebraly a daly ho za nat a prodávají je za drahé peníze.....

    A jedna věc je proč já jako uživatel to musím nějak obcházet a přejít k jinému ISP se kolikrát nedá.

    Jedině kde se to dá tak u DSL kdy dráty vlastní jeden suběkt a jakého ISP si vyberu tak takové to budu mít.

    U ostatních je problém že nemají natažené kabely, nevidíš na jejich wifi atd.....
    28.11.2020 10:07 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Hernajs suběkt -> subjekt
    30.11.2020 19:52 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    A tohle už ti nikdo nikdy neodpáře
    28.11.2020 10:47 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Došli/nedošli - ako komu. RIPE došli. Nejakému miestnemu ISP možno ešte nie.
    28.11.2020 10:28 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Pokud tvůj ISP nepodporuje ipv6, tak ... si udělat tunel. Existuje dost služeb, co poskytují ipv6 tunel do ipv4 sítí.
    Kdo mi jako homeuserovi poskytne ipv6 tunel? Hurricane Electric? A kdo další?

    Mohu si sám protunelovat tu /64, kterou dostanu na nějaké VPS. Ale když bych jí chtěl rozdělit, tak přijdu o autokonfiguraci a musím klienty nutně konfigurovat staticky nebo pomocí DHCPv6. Přičemž si nejsem úplně jistý, jestli by s tou autokonfigurací nebyl problém, i když bych tu /64 nedělil. (Zmiňované Forpsi navíc má z nějakého důvodu omezení na maximální počet 16 současně používaných ipv6 adres v přiděleném rozsahu /64.)

    Takže já to zatím dělám tak, že vytvářím samostatný tunel pro každého klienta, pro kterého chci ipv6. Což sice funguje, ale není to to samé, jako mít doma nativní ipv6 s dostatečným rozsahem.
    Jendа avatar 28.11.2020 13:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Mohu si sám protunelovat tu /64, kterou dostanu na nějaké VPS.
    Tak jako viděl jsem i VPS s větším rozsahem.

    To Forpsi je bída pokud bys chtěl celý subnet (nebo dokonce několik), to souhlasím.
    29.11.2020 12:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ipv4 nedošly.

    Fajn, v tom případě bych poprosil o 2000 adres, abych je mohl přiřadit serverům, které provozujeme a byli bychom rádi, kdyby je šlo do internetu zapojit přímo.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 29.11.2020 21:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Zkusil bych nějaké aukční portály, které se tím zabývají? Nebo je chceš zadarmo? :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.11.2020 23:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, rozdávaly se zadarmo, tak bych je chtěl zadarmo.
    Quando omni flunkus moritati
    30.11.2020 00:34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    O2 chtělo 100 Kč měsíčně za jednu /64 (ipv6). Nějaký jejich obchodník, ale pak se mi totéž podařilo někde dohledat i na webu. Takže kdyby člověk chtěl /48, patrně by po něm chtěli 6553600 Kč/měsíčně. No nekup to...
    Heron avatar 30.11.2020 12:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To je prasárna nejvyššího kalibru. IANA nebo kdo vyloženě v podmínkách zakazuje za přidělené adresy platit. Je to logické, bez adres nejste připojení k internetu, takže za co se vlastně platí? Navíc ještě u IPv6. Zákazník má správně dostat /48, dneska se to bohužel omezilo na /56. /64 je taková nouzovka.
    paul2no avatar 30.11.2020 12:44 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já nevím, dávat každému /48 mi přijde jako zbytečné plýtvání. 99 % domácích uživatelů si vystačí s /64.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    1.12.2020 13:22 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Me prijde zbytecnym plytvanim kyslik, ktery dychas.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    David Heidelberg avatar 1.12.2020 19:24 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ... sice zbytečné to určitě je, ale je to tak navrženo.

    Každopádně NE /64, ale alespoň /60 (tzn. 4 podsítě) na zákazníka.

    V momentě, kdy je přidělena jen /64, je v podstatě nemožné rozumně nastavit podsítě (třeba guest WLAN).

    (případně mě opravte, zas tak moc o IPv6 ještě nevím)
    1.12.2020 20:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Máte pravdu, teda kromě toho, že /60 nejsou 4 podsítě
    Quando omni flunkus moritati
    David Heidelberg avatar 6.12.2020 20:37 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    chybička se vloudila 2^4 podsítí.. moje skromná síť má 4 podsítě.
    30.11.2020 13:48 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Asi takto:

    Jako domácí uživatel mě stačí bez problémů u IPv6 /64 takže souhlasím s přidělováním /64 samozřejmě měla by být možnost na požádání přidělit /48 pokud to zákazník potřebuje.

    A jak už jsem psal mělo by to být v ceně připojení internetu a né platit něco navíc.

    Tak stejně i IPv4 by měl zákazník dostat i veřejnou pokud ji potřebuje - a samozřejmě pokud není tak prostě není.

    Tady by se zase mělo řešit kompletní zrušení IPv4 a bude pokoj.....
    1.12.2020 13:33 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Asi takto, protoze ses uplne blbej, tak netusis, ze /64 je jednak zcela nepouzitelne, druhak zcela nefunkcni a zatreti v rozporu s pravidly pridelu IP. NEJMENSI pridel pro zakaznika, ktery RIPE umoznuje je prave /56. Mensi NIKDO pridelovat NESMI.

    Je to tim legracnejsi, ze v pripade ze porusuje tyhle pravidla, tak mu dalsi adresy nebudou prideleny (podle tech pravidel) a ty existujici mohou byt odebrany (uz aby zacli).

    A az tu nektery z negramotnych imbecilu zacne tahat jak je to zbytecne moc, tak je to jen 256 siti. A dal, NEJMENSI pridel pro ISP je /32. A protoze vim, ze imbecilove nasobit nezvladaji, tak 56-32 = 24 !!!

    2^24 = 16 777 216.

    Tzn KAZDEJ JEDEN ISP DOSTANE BYDEFAULT ADRESY PRO 17 MILIONU zakazniku!

    A to neni vse, lusknutim prstu dostane /29.

    2^27 = 134 217 728

    Jo ja vim, je toho malo, je treba setrit ....

    Podotykam ze ani to neni vse, a pokud ISP dolozi, ze vycerpal 1/3 prave tech /56 rozsahu, muze dostat dalsi.

    !ZADARMO!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    paul2no avatar 1.12.2020 19:18 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Kdyby se s tím prostorem 2^128 zacházelo hospodárně, tak to vystačí do konce existence vesmíru pro celý intergalatický internet. Takhle ale se stejně za pár desítek let bude řešit přechod na nějaký protokol IPv8.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Heron avatar 1.12.2020 20:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Proč se v každé diskusi o IPv6 musí vyskytovat podobný blábol? Jednak, přiděluje se z cca 2% rozsahu celého IPv6, takže kdyby se ukázalo, že je to špatně, pořád bude drtivá většina volná.
    pro celý intergalatický internet
    Nic takového stejně na IP fungovat nebude. Ani ve Sluneční soustavě. Důvod je rychlost světla. Když jeden roudtrip bude typicky na desítky minut, nemá adresovací schéma přepínaného internetu žádný smysl. V "intergalatických" škálách je to potom už naprostý nesmysl. Asi nepošlete packet a nebudete čekat 5M let, než se vám vrátí z Andromedy, že ne?

    Takže ten protokol je navržen na pozemský internet, nic jiného v dohledné budoucnosti (těch několik desítek let) stejně není (a pro případné kolonie na měsíci by to pořád stačilo, ale ani tam bych nechtěl mít ssh terminál) a tady vystačí na opravdu hodně dlouho.
    paul2no avatar 1.12.2020 20:40 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    A nebo se v 22. století budou zcela rutinně používat červí díry. (O naší dnešní technice co zcela běžně používáme se na začátku 20. století lidem nezdálo ani v těch nejdivočejších snech.)
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Heron avatar 1.12.2020 21:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    No tak až se budou za 200let rutině používat červí díry, tak se hold vymyslí nový protokol.
    O naší dnešní technice co zcela běžně používáme se na začátku 20. století lidem nezdálo ani v těch nejdivočejších snech.
    Jedna věc je technika, druhá věc jsou prostředky. Věda je mnohem víc kontinuálnější, než si většina lidí myslí. Ve vědě není příliš mnoho skutečně zlomových okamžiků, všechno stojí na nohách předchozích objevů. Nevím, co máte na mysli dnešní technikou, ale počítače se používaly, jen ne silikonové, přenos dat pomocí elektromagnetických vln se zkoušel už od Maxwella apod. Ano, objevili jsme atom, objevili jsme galaxie (až po vzniku OTR se přišlo na to, že vesmír není jen mléčná dráha), přišlo se s kvantovkou.

    Jenže to není nic, co by příroda neznala. To, že v určité aproximaci OTR lze odvodit něco jako červí díru (Einstein-Rosen most) vůbec neznamená, že se k této konfiguraci dá dospět dynamicky (ve skutečnosti ne, nedá) a už vůbec to neznamená, že lze něco takového sestavit (ne, nelze). To, že vyjde nějaká rovnice ještě neznamená, že to existuje (ve vesmíru se nic takového nepozoruje) a navíc, všechny myšlenkové experimenty, jak něco takového vyrobit, začínají: vemte "exotickou" hmotu - kladná hmotnost, záporná hustota (což je samo o sobě rozpor), o hmotnosti půlky vesmíru a nějak ji uplácejte v prostoru a čase.

    Takže jedna věc je snění, druhá věc je realita. Fyzika je mnohem více "sane" a mnohem více stojí pevně na zemi, než se většině lidí (včetně mě) líbí.

    Ale třeba se pletu a za 200let mě budou lidi vysmívat jako zpátečníka a nadávat na to, že došly nejen IPv4 a oni musejí být za 200 násobným natem, ale že došly už i IPv6 a za IPv8 se platí půl platu, přitom je to 1024b protokol. ;-)

    Jinými slovy, kdyby se IPv6 zavedlo před dvaceti lety, tak tato diskuse vůbec neexistuje a dneska by mohli být draft na next gen protocol.
    2.12.2020 00:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    ve skutečnosti ne, nedá
    Někteří z lidí, co v minulosti tvrdili něco podobného, jsou dneska pro smích ;-)
    Jinými slovy, kdyby se IPv6 zavedlo před dvaceti lety, tak tato diskuse vůbec neexistuje a dneska by mohli být draft na next gen protocol.

    Na druhou stranu by taky mohly být diskuze o tom, jak se vypořádat s věcmi, které se na tom protokolu ošidily kvůli tomu, co hardware z doby 20 lety nezvládal.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 2.12.2020 09:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Někteří z lidí, co v minulosti tvrdili něco podobného, jsou dneska pro smích
    To je možné, záleží co říkali, v jakém modelu a komu jsou přesně pro smích. Výše uvedené tvrzení lze pravdivě uvést v konkrétním modelu a nic k smíchu na tom není.
    Na druhou stranu by taky mohly být diskuze o tom, jak se vypořádat s věcmi, které se na tom protokolu ošidily kvůli tomu, co hardware z doby 20 lety nezvládal.

    No ano, proto by se diskutovalo o přechodu na ten zmíněný next gen.

    Jako nedostupnost IPv6 dneska není vůbec dána technickými nedostatky. Je to jen o marketingu. V minulém zaměstnání jsme dělali pro státní správu, ta má přikázáno od roku 2010 běžet na IPv6 (stav si může každý ověřit sám), my jsme měli splněno. IPv6 na hostingu pochopitelně no problém, já měl ipv6 už tehdy cca 3 roky, připojení do kanclu otázkou jednoho technického požadavku. Připojení doma probíhalo stylem zapnutí RA na Mikrotiku, od té doby jsem na to nesáhl (jen si při výměně HW musím vzpomenout na nutnost změny DNS, nechávám SLAAC adresy a zapínám privacy extensions, takže všechny stroje jsou dostupné na své vlastní adrese a směrem ven komunikují z náhodné IP).

    Vůbec nechápu, co se na tom v roce 2020 řeší. Asi si budu muset na stará kolena vystudovat ještě psychologii, protože toto a některé další diskuse nedávají žádný smysl.
    2.12.2020 09:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    No ano, proto by se diskutovalo o přechodu na ten zmíněný next gen.
    Takže bychom vlastně byli ve stejném stavu jako teď, bylo by tu nefunkční IPv46 (čtyřka je škrtnutá, kdyby to nebylo vidět ;-) ) a diskutovali bychom proč nemáme IPv6next-gen. ;-)
    Vůbec nechápu, co se na tom v roce 2020 řeší.
    Na to nepotřebujete studovat psychologii. Stojí to peníze, to je všechno. Musíte vyškolit lidi, aby se naučili zapnout a ovládat IPv6 na síťových prvcích, to stojí peníze. Musíte mít síťové prvky, které IPv6 umí - což občas znamená koupit nové, což stojí peníze. Prostě spousta práce, tj. spousta nákladu a nikdo to nepotřebuje (v uvozovkách), tj. nikdo vám za to, že mu dáte IPv6, nezaplatí.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 2.12.2020 17:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Stojí to peníze, to je všechno.
    To je taková univerzální výmluva, na kterou vlastně nejde nic napsat, protože "všechno stojí peníze". Takže to argumentačně neříká vůbec nic.
    Musíte vyškolit lidi
    Síťař, který umí IPv4, umí automaticky i IPv6. Principy jsou zcela stejné, akorát se místo do 32 musí naučit počítat do 64. Od zavedení CIDR uběhlo 27 let. Vlastně ne, pořád mu zůstává 32b, protože jako ISP dostal /32 prefix a zákazníkům rozdává, když to dělá blbě, tak /64. Pokud by rozdával správně /48, tak mu stačí se naučit počítat do 16. To snad dnešní technici zvládnou. (Nehledě na to, že tohle stejně nedělá technik, ale nějaký síťový inženýr, technik to jen nabouchá do těch zařízení.)
    Musíte mít síťové prvky, které IPv6 umí - což občas znamená koupit nové, což stojí peníze.
    To občas znamená přibližně jak dlouho? I kdyby někdo měl muzeum staré 15 let, tak to ty prvky uměly. Nehledě na to, že mu to dneska nebude vyhovovat z důvodů přenosových rychlostí a dalších technických parametrů.

    A o kom se jako vlastně bavíme? Hostingy jsou na to připravené 20 let. Akademické sítě taky. Pamatuju si na nějaké pornostránky, které v letech 2000+ε běžely jen na IPv6 a jediné tehdy dostupné místo, jak se na ně podívat, bylo z akademické sítě CESNETU. Takže zbývá jen koncový ISP. Můj malý místní ISP zavedl IPv6 někdy před 13 lety (+-).

    Takže ne, technické důvody neobstojí, neobstály by ani před těmi 15lety. Lidské důvody neobstojí, protože kdo umí IPv4, umí i IPv6. Zbývá jedině marketing a snaha co nejvíc vyždímat na končícím IPv4 a protlačit i zpoplatnění IPv6. Nic víc.
    2.12.2020 18:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ne, argumentačně je to zcela platné, protože za nadšení pracujete akorát vy.
    Síťař, který umí IPv4, umí automaticky i IPv6.
    Zkoušel jste si někdy nastavit IPv4 a IPv6 na Ciscu třeba? Tak si to zkuste a pak to o tom automaticky přijďte zopakovat.
    I kdyby někdo měl muzeum staré 15 let, tak to ty prvky uměly.
    Ale jak? Pokud vím, tak třeba přetečení "ARP" tabulky tím, že schválně ptáte na neexistující stroje, může být problém i dneska, protože těch 2**64 adres se do žádného zařízení nevejde.
    Takže ne, technické důvody neobstojí, neobstály by ani před těmi 15lety. Lidské důvody neobstojí, protože kdo umí IPv4, umí i IPv6. Zbývá jedině marketing a snaha co nejvíc vyždímat na končícím IPv4 a protlačit i zpoplatnění IPv6. Nic víc.
    Tím, že budete něco ignorovat, to nezmizí. "Ždímání na IPv4" je pitomost, kterou jste si vymyslel bez ohledu na to, že to nedává žádný smysl. Jako ISP na tom nic nevyždímete, když ty adresy a) nemáte a b) téměř nikdo je nepotřebuje a tudíž nekupuje
    Quando omni flunkus moritati
    2.12.2020 19:07 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Fakt? To jako vazne? ARP ktery v IPv6 vubec neexistuje? lol lol lol ... jen tu mame dalsiho kokota, kterej jen dokazuje, jak neuveritelny dementi sem lezou!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 2.12.2020 20:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já jsem to pochopil, bylo to v uvozovkách, a tak bylo jasné, že tím myslí jeho ekvivalent (ND).
    4.12.2020 17:42 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Vazne? A on tak bezne nejakej stroj pojme 2^32 IPv4 zaznamu do ARP? Fakt? Ja ti teda nevim, ale stroje s desitkama (teda spis 100+) GB ram nejsou uplne bezny. Pokud ma nekdo problem v tom, ze se nevejde do ARP, tak ma ve skutecnosti problem uplne jinej.

    Je uplne jedno do jak velkych uvozovek to da, ten vyrok je kokotina tak jako tak.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 2.12.2020 19:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ne, argumentačně je to zcela platné, protože za nadšení pracujete akorát vy.

    Není, protože lidé pracují za peníze, ale ipv6 žádnou náročnost nebo novou znalost nepřidává. V základním režimu je to jen o trochu delší adresa. Nic víc.
    Zkoušel jste si někdy nastavit IPv4 a IPv6 na Ciscu třeba?
    Nezkoušel, přehypované sračky nepoužívám.
    b) téměř nikdo je nepotřebuje a tudíž nekupuje

    Nepoptával jste náhodou před denním výpadkem 2000 IPv4 adres?
    3.12.2020 01:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nezkoušel, přehypované sračky nepoužívám.

    No vidíte, ale přesto tady se vší rozhodností tvrdíte, že kdo zná IPv4, tak zná IPv6 - přestože to není pravda.
    Nepoptával jste náhodou před denním výpadkem 2000 IPv4 adres?
    Zkuste se držet tématu, kterým je domácí uživatel
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 3.12.2020 01:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Zkuste se držet tématu, kterým je domácí uživatel
    Hovoříme třeba o těch domácích uživatelích, co teď používají videohovory pro školu a práci, které jedou přes podivné protokoly přes přetížené a šmírující servery v tramtárii, protože nemohou jet normálně přímo? Nebo o těch uživatelích, co posílají soubory přes nějaké úschovny zacpané reklamami, protože to nemůžou poslat přímo? O uživatelích, kterým přestal fungovat domovní zvonek, protože to ze dveří do kuchyně přes cloud, který zrovna vypadl?
    3.12.2020 09:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, přesně o těch uživatelích hovoříme. A ti IPv6 nepotřebují.

    My tady asi všichni víme, že videohovory místo přes přetížené servery v tramtárii by šly řešit přímo - i když je to skutečně lepší? Na hovor dvou lidí možná, ale když je to konference, tak mi přijde lepší poslat A/V data na server, který je pak pošle ostatním - jinak vám doma může taky docela rychle dojít upload. Totéž pro posílání souborů - taky bych radši, kdyby mi to fungovalo na jabberu, ale taky platí, že rozeslat soubor více lidem je lepší přes server. Každopádně o tom, že IPv6 má zřejmé výhody, se tady nemusíme dohadovat, to tu snad nikdo nepopírá.

    Jenže existuje příslušná služba pro BFU? Někdo, kdo by si založil kšeft na tom, že bude prodávat software, který umožní třeba přímé sdílení souborů?

    A bude to vlastně fungovat? Ano, teoreticky máte na koncovém počítači směrovatelnou IPv6 adresu, ale projde vám to příchozí spojení přes firewall na krabičce? Dokáže se domovní zvonek spolehlivě v jakémkoliv prostředí doptat do kuchyně? Ono když to vyrobíte přes ten cloud, tak eliminujete spoustu proměnných, které se mohou objevit u konkrétních uživatelů a kteří budou váš výrobek reklamovat, protože "jim to nefunguje"

    A to je jádro věci. IPv6 nikdo nemá a z těch, co ho mají, nikdo neví, kdo (jak velký podíl) to má dobře nastavené - takže se logicky nevyvíjí produkty. O tom, že fungování "přes cloud" je pro výrobce výhodnější, ani nemluvě. A uživatelům "všechno funguje", takže ISP nic netlačí k tomu, aby IPv6 poskytli. Uživatelé to nepotřebují, takže to nepoptávají.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 3.12.2020 19:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jenže existuje příslušná služba pro BFU?
    Neexistuje právě proto, protože ji nikdo nemůže využít, protože už 20 let nikdo nemá přímou konektivitu.
    Někdo, kdo by si založil kšeft na tom, že bude prodávat software, který umožní třeba přímé sdílení souborů?
    Není potřeba kšeft, různé ty Jitsi, torrenty a SIPy jsou často zadarmo, s podobným modelem jako všechen open-source software (dá se očekávat, že to někdo jen tak pro radost nebo pro zisk z prodeje pokročilých služeb a supportu napíše, ale už se nedá očekávat, že někdo bude pro službu zadarmo platit bandwidth).
    A bude to vlastně fungovat? Ano, teoreticky máte na koncovém počítači směrovatelnou IPv6 adresu, ale projde vám to příchozí spojení přes firewall na krabičce? Dokáže se domovní zvonek spolehlivě v jakémkoliv prostředí doptat do kuchyně?
    To je IMHO stejný případ - „nikdo to nedělá, tak to nefunguje“. Kdyby to bylo běžné, tak se začne řešit, aby to fungovalo.
    A to je jádro věci. IPv6 nikdo nemá a z těch, co ho mají, nikdo neví, kdo (jak velký podíl) to má dobře nastavené - takže se logicky nevyvíjí produkty.
    No ale to je přesně ten problém slepice a vejce, o kterém mluvím. Ale nejde smést ze stolu argumentem „BFU přímou konektivitu nepotřebuje“. Analogicky v roce 1995 BFU nepotřeboval internet vůbec, protože na něm nebyly žádné služby, které by BFU mohl používat, a nebyl žádný software, se kterým by BFU dokázal pracovat.
    3.12.2020 20:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Neexistuje právě proto, protože ji nikdo nemůže využít, protože už 20 let nikdo nemá přímou konektivitu.
    Souhlas. Ale na druhou stranu už 20 let nikdo nemá přímou konektivitu právě proto, že neexistují služby, které by ji vyžadovaly a zároveň byly vyžadovány dostatečným počtem zákazníků.
    Kdyby to bylo běžné, tak se začne řešit, aby to fungovalo.
    [obdobná reakce jako v předchozím odstavci]
    No ale to je přesně ten problém slepice a vejce, o kterém mluvím. Ale nejde smést ze stolu argumentem „BFU přímou konektivitu nepotřebuje“
    Ale jde, to jenom ta analogie s rokem 95 kulhá. Protože tehdy BFU skutečně internet nepotřeboval, protože tam nic nebylo, jenže pak se objevili lidé, kteří viděli příležitost a začali nabízet služby, kvůli kterým si BFU ten internet byl ochoten pořídit.

    Máte takové lidi dneska s IPv6? Já o žádných nevím, což IMO souvisí s tím, že ty služby z roku 95 (web a e-maily) jsou pro BFU pořád aktuální a dostupné i bez IPv6.
    Quando omni flunkus moritati
    4.12.2020 17:11 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Mr negramot, sluzeb ktery vyzadujou primou konektivitu existujou tisice, je jich dokonce naprosto drtiva vetsina.

    Pro vetsinu z nich pak existujou vsemozny narovnavaky na vohejbak, aby to tem nebozakum bez netu fugovalo aspon nahovno, kdyz jim to nemuze fungovat normalne.

    Koukni se do svych widli soudruhu, kde myslis, ze berou aktualizace ... chmm. JO aha, ony win 10 pouzivaji ... torrent. Kterej samozrejme nefunguje (nebo zcela nahovno) tem, kteri nemaji verejnou adresu. Rozdil? Nepatrnej, zatimco s adresou saturuje torrent linku behem sekund, bez adresy se horkotezko vydrape po nekolika hodinach na 30%.

    Torrent mimochodem pouziva naprosto drtiva vetsina games pro aktualizace. Proc asi hmm? A ano, znamena to, ze tem bez adres to funguje nahovno, ono se to nejak dohovni, ale kdyby adresy meli, tak by tu aktualizaci meli radove rychlejs, ze?

    A muzem pokracovat ze? Trebas ... SIP. Jo aha, ten bez adres nefunguje vlastne vubec. Nebo aktualni tema ... libovolna videokonference ... jo aha, ono to prece funguje. Teda tak pro 5 lidi, pak prestanou servery stihat.

    Nebo trebas hmmm libovolny videostream. Ale jo, on je strasne uzasnej napad posilat z nejakyho serveru tisicovce lidi 10Mbit kazdymu jednomu, i kdyby sedeli v jedny mistnosti vedle sebe, misto aby se to poslalo pres multicast jednou, na coz by nebyl treba ani zadnej server ze? To by odstreamoval kdokoli z kadibudky.

    Tohle je jen nepatrnej vycet veci, ktery na IPv4 nikdy fungovat nebudou, a na IPv6 proste fungujou. Pricemz neeexistuje ani jeden jedinej uzivatel, kterej by na to, ze mu sit nefunguje (kvuli tomu ze zadnej net nema) nenarazil. Jenom si to neuvedomuje, protoze tomu nerozumi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 3.12.2020 10:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    tvrdíte, že kdo zná IPv4, tak zná IPv6
    Ano, tvrdím. Protože se to síťuje úplně stejně, platí "maska" sítě, podle které se routuje apod. To, že se to v nějakém obskurním zařízení nastavuje nějak jinak na této věci vůbec nic nemění.
    Zkuste se držet tématu, kterým je domácí uživatel
    Však domácí uživatel nemá problém. Požádá ISP o adresy a dostane /56. Když tomu nerozumí, tak mu technik na routeru zapne RA a rázem mají všechna zařízení šestkovou adresu. Jednoduché jak facka.
    3.12.2020 11:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, tvrdím.
    Ano, zcela bez ohledu na realitu. Cisco není obskurní zařízení, Cisco je přední světový výrobce síťových prvků a to, že je nemáte rád, na tom nic nezmění. V tom je realita protivná, nepřizpůsobuje se vašemu vidění světa. Takže dodatečné učení a dodatečné náklady jsou potřeba.

    A redukovat znalosti IPv6 na masku sítě a routování je taky pitomost.
    Však domácí uživatel nemá problém.
    a) bude to fungovat na krabičce za 800 korun?

    b) proč by měl žádat o adresy? Uživateli všechno funguje.

    Nemluvě o tom, že uživatel požádat může, ale nic nedostane, protože většina ISP IPv6 neposkytuje.

    Jinak teda možná byste měl něco dělat s krátkodobou pamětí, máte docela problém udržet kontext diskuzí víc než půl dne.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 12:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Takže dodatečné učení a dodatečné náklady jsou potřeba.

    Ano, pokud si to tak schválně zařídíte, tak další náklady jsou potřeba. Ale to, že si něco schválně zařídíte, neznamená, že to nelze dělat jinak. Víte co? Já vám navrhnu web, pro ten jeden článek bude potřeba oracle za miliardu a nejde to udělat jinak. Takže od této chvíle tvrdím (a ve státní správě bych s tím evidentně uspěl, když za nasazení WP se účtuje 40M), že pro funkční blog potřebujete minimálně miliardu.
    bude to fungovat na krabičce za 800 korun
    Samozřejmě. I levnější. Nejlevnější věc, kterou mám momentálně v dosahu je Mikrotik hAp Lite, doporučená cena $21, což je cca 450Kč. IPv6 funguje.
    3.12.2020 12:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, pokud si to tak schválně zařídíte, tak další náklady jsou potřeba.
    Co je to za blábol? Asi žádná firma si nekoupila Cisco jenom kvůli tomu, aby si schválně zařídila dodatečné náklady. Ale když by chtěla ke stávajícímu IPv4 přidat i IPv6, tak tam prostě jsou.

    Krom toho stále ignorujete fakt, že to není jenom o tom nastavení. IPv4 a IPv6 jsou jiné protokoly a v mnoha věcech se docela zásadně liší. A ty odlišnosti musíte znát, jinak vám to bude fungovat blbě nebo vůbec.

    Ten váš příklad s Oracle je další imaginární úlet.
    Samozřejmě. I levnější.
    Dobrý, a to b) ?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 12:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ten váš příklad s Oracle je další imaginární úlet.

    Není, protože vy tady neustále operujete se zvýšenými náklady a zcela ignorujete fakt, že to běželo už před 20 lety na zcela obyčejném HW a před 13 lety to poskytoval i místní malý ISP na krabičkách.

    A abyste měl čím argumentovat, tak přijdete s tvrzením, že "jinde" to tak jednoduché není. No a co jako? Vždycky si můžu situaci jakkoliv libovolně zkomplikovat, ale to není důkaz ničeho. Vždy se snad bere (pokud možno) globální minimum. Tj pokud to někdo zvládne na krabičkách za pár stovek, tak nemá smysl argumentovat tím, že jinde to je těžký a stonásobně dražší.

    Pokud si někdo vybere HW, kde to není tak jednoduché, tak to buď dělá z hlouposti, neznalosti a nebo mu ten HW přinese výhody a tedy menší náklady jinde a prostě akceptuje větší náklady na nastavení IPv6.

    b řešíme jinde.
    3.12.2020 13:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    zcela ignorujete fakt, že to běželo už před 20 lety na zcela obyčejném HW
    Ne, protože na tom obyčejném hardare to neběželo, jenom mohlo běžet. Aby to na tom běželo, tak se to musí zapnout a nastavit, což musí někdo umět a musí to někdo udělat, což jsou pro ISP náklady navíc, než když se na IPv6 vykašle. To prostě nemůžete vyvrátit.

    Pokud mermomocí chcete trvat na svém úletu s Oracle, tak IPv6 je tady v postavení toho webu za miliardu.
    Tj pokud to někdo zvládne na krabičkách za pár stovek
    Zase jste ztratil kontext, nebo tvrdíte, že ISP - ne uživatel - může použít krabičku za pár stovek?
    Pokud si někdo vybere HW, kde to není tak jednoduché, tak to buď dělá z hlouposti, neznalosti a nebo...
    ... žádné IPv6 vůbec neřešil, ten HW teď má a zavedení IPv6 je samostatná položka do účetnictví.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 14:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ne, protože na tom obyčejném hardare to neběželo, jenom mohlo běžet.

    Aha, takže já jsem se cca před těmi 20lety nepřipojoval na IPv6 only stránky... Dobře no. Takže nejen že mohlo, ale taky běželo.
    Pokud mermomocí chcete trvat na svém úletu s Oracle, tak IPv6 je tady v postavení toho webu za miliardu.

    No vidíte a přišel někdo, kdo to zprovozní na krabičce za 450Kč. Je to přesně jako s tím blogem, který zprovozníte na destičce (když chcete). Tj vaše argumentace tím, že to musí být drahé protože to někde je drahé, neobstála.
    Zase jste ztratil kontext, nebo tvrdíte, že ISP - ne uživatel - může použít krabičku za pár stovek?
    Asi nic neprozradím, ale ve dřevních dobách jistého nejmenovaného ISP stál HW pro připojení do mého bytu až po port na upstreamu necelých 10tis Kč. Vím to, protože jsem to dělal já. Repasované kompy z banky za něco jako 2000Kč jeden, do toho tři síťovky po 60Kč a router byl na světě. Fungovalo to spolehlivě, zákazníci spokojení. Dneska používají krabičky za v podstatě dost podobnou cenu. Doma mám dražší router, než je o patro výš na chodbě. Opravdu se nemusí na každou věc používat HW za miliony. Ale klidně mi to vyvraťte. Jsem na to zvyklej. 12let jsem dělal admina pěti appek, které měly (každá z nich) ve své oblasti share 60% ČR trhu a běželo to na HW za celkem asi 1.2M, vytížení prakticky nulové, ale neustále poslouchám, jak to nejde a jak server pod 5M je v podstatě jen dětská hračka apod. Nevím, proč by ISP nemohl používat profesionální krabičky za pár stovek, když to zvládá uroutovat klidně Gbps.
    žádné IPv6 vůbec neřešil
    V tom případě je to jeho problém, pokud při vyměně HW před pěti lety nemyslel na IPv6.
    3.12.2020 16:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Takže nejen že mohlo, ale taky běželo.
    Výborně. A teď teda ještě ukažte, že s tím ten ISP neměl žádné náklady, aby se ze stavu "mohlo", dostal do stavu "běželo". Protože o tom se bavíme. Ne o tom, jestli to jde.
    Asi nic neprozradím, ale ve dřevních dobách jistého nejmenovaného ISP stál HW pro připojení do mého bytu až po port na upstreamu necelých 10tis
    To je pěkná historka, ale nějak neukazuje, jak ISP nemá dodatečné náklady na to, aby ve své síti zřídil IPv6, což tady od #50 rozporujete tvrzeními na úrovni "IPv4 a IPv6 je totéž"
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 17:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Neexistence něčeho se dokazuje dost těžko. Spíše bych očekával vysvětlení od vás nebo od kohokoliv jiného, kde ty náklady vlastně jsou a proč jsou zpoplatněné 100Kč měsíčně. To tam každý měsíc tu IP nastavujou znovu?

    Jestli mě chcete celou dobu nachytat na to, že místo jedné adresy tam někdo musí vyplnit dvě, tak na tohle nehraju. Jednak se to generuje automaticky a i kdyby, těch pár sekund navíc nehraje žádnou roli. Nehledě na to, že se dá ušetřit jinde. U nás na hostingu zavedení IPv6 neznamenalo vůbec nic a vlastně jsme ještě ušetřili.

    Navíc je zábavné sledovat, jak kličkujete :-D Nejdřív mi tvrdíte, že nasazení IPv6 je strašně drahé a že to ty prvky stejně neumí. Potom vám dokážu, že to umí prvek za pár stovek, tak uhnete, že prý se bavíme o ISP. Potom vám dokážu, že můj isp má prvky levné, tak to nazvete "pěknou historkou". Super no, ignorace toho, co říkám, už jsme se v ceně posunuli o několik řádů níže, vy žádné argumenty pro vyšší cenu ani neuvádíte (ale tak ty diskuse s vámi jsou všechny jak přes kopírák), ale hlavně že negujete všechno, co napíšu. Takže mi teda dokažte ty zvýšené náklady a nutnost měsíčních poplatků. Já tvrdím celou dobu jen to, že je to jen marketing a dojení zákazníků. Protože nejsem debil, ale v oboru se pohybuju 15let a vím, že to jde (což klidně můžete opět ignorovat).
    3.12.2020 19:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Spíše bych očekával vysvětlení od vás nebo od kohokoliv jiného, kde ty náklady vlastně jsou...
    Tak si odscrollujte o kousek vejš, kde jsem to psal.
    Navíc je zábavné sledovat, jak kličkujete :-D Nejdřív mi tvrdíte, že nasazení IPv6 je strašně drahé a že to ty prvky stejně neumí. Potom vám dokážu, že to umí prvek za pár stovek, tak uhnete, že prý se bavíme o ISP
    Lžete. K uživatelům jste uhnul vy a já vám na to skočil. Od #50 se bavíme o ISP - tam je ten problém, proč není IPv6. Že to umí krabička za pár stovek je irelevantní, když jí to IPv6 nikdo nedá.
    vy žádné argumenty pro vyšší cenu ani neuvádíte (ale tak ty diskuse s vámi jsou všechny jak přes kopírák)
    Tak si odscrollujte o kousek vejš, kde jsem to psal. Ano, diskuze s vámi jsou jak přes kopírák, nejste schopen udržet kontext diskuze, ignorujete polovinu toho, co bylo napsáno, načež mě obviníte, že jsem něco nenapsal.
    Takže mi teda dokažte ty zvýšené náklady a nutnost měsíčních poplatků.
    A tady uhýbáte znovu, protože o měsíčních poplatcích jste v #49, na který jsem reagoval, nic nepsal. A já tudíž taky ne. Ptal jste se a odpovídal jsem na to, proč IPv6 není. Ne proč je fixní rozsah za peníze.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 3.12.2020 20:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Od #50 se bavíme o ISP - tam je ten problém, proč není IPv6.
    Ano, tam jste napsal, že to stojí peníze. Síťové prvky to umí 20 let, to si škrtáme. Lidi, pokud to v roce 2020 neumí, zaškolíte jednou. Potom to můžete nasadit všem zákazníkům. Nic z toho nevysvětluje současný stav, kdy někteří (a já je klidně budu nálepkovat slovem nepoctiví) ISP to zavádějí pouze na požádání a ještě za poplatek (buď fixní nebo rovnou pravidělný). Za mě, pouze z marketingových / businessových důvodů. Nic víc. Technické důvody už neplatí tak dlouho, že tam už nebude ani ten HW, který to kdysi dávno neuměl a oni už ti předchozí technici.
    4.12.2020 00:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Lidi, pokud to v roce 2020 neumí, zaškolíte jednou
    To stojí peníze. Pak se to musí udělat, to stojí práci a tedy peníze. Pak se musí řešit problémy, které tím vzniknou, protože si někdo na školení něco nezapamatoval a nastavil to blbě. Nezavedení IPv6 nestojí peníze.
    Nic z toho nevysvětluje současný stav, kdy někteří ISP to zavádějí pouze na požádání a ještě za poplatek
    Viděl jsem ISP, kteří IPv6 nemají, i ty, co vám dají IPv6 v ceně. Ještě jsem neviděl ISP, co by IPv6 dal pouze na požádání a za poplatek. Takže jestli něco, tak to nevysvětluje výjimky ze současného stavu...
    Quando omni flunkus moritati
    4.12.2020 16:43 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Vis co je rit? Po ipv6 mam na skoro vsech sajtach lepsi latence, nez po IPv4. Vis jakej je duvod? Pomerne trapne jasnej ... zkurveny NATy, zkurveny routovani, zkurvena IPv4.

    ospf pro IPv6 sem mel zprovozneny uz pred nejmin 15 lety, jediny co to vyzadovalo bylo ... chmm ... jeden radek do konfigurace. Kolik asi tak miliontin promile koncovych provideru ma vubec neco takovyho v siti nasazeny? Naprosto drtiva vetsina z nich ma hvezdu, a routy nastaveny rucne. Teda videl sem i takovy "odbornyki" (trekker.dk zjevne patri mezi ne), ktery meli celou sit jako jednu broadcast domenu a presne podle toho to taky nefungovalo.

    A taky znam par provideru, ktery pouzivaji kombinaci mikrotik/pc. Cisco je pro ne skoro sprosty slovo (a co si budem rikat, je to sice mercedes, ale za cenu rolse).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 4.12.2020 17:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    zkurveny NATy
    No jasně a navíc je s podivem, že nastavit IPv6 je pro některé nepřekonatelná bariéra, zatímco nastavit nat (kterej ještě navíc vyžaduje jistej výkon toho stroje), ani nevzpomenou.
    jeden radek do konfigurace
    Šak jo, celý tyhle diskuse jsou jen pro prdel. Během psaní jednoho komentáře jsem si tady vytáhl router, aktualizoval, nainstaloval balíček ipv6 (protože standardně zapínám pouze to, co je nutné, tohle fungovalo jako bridge, takže to potřebuje pouze mgmt ip, nic víc - klidně bych to mohl nastavit bez ip po seriáku) a asi během 3s jsem nastavil IPv6. Ale trekker se nemusí bát, tenhle masivní výdaj mu účtovat nebudu. Jako vo co de, každý druhý den si cvičně nainstaluju virtuálku, protože chci něco vyzkoušet. Testík na pět minut. Klidně několikrát denně. Opravdu někdo ten jeden řádek považuje za náklad?
    Cisco je pro ne skoro sprosty slovo
    Pro mě to sprosté slovo není, trekker mě tady obvinil, že je nemám rád. Mě je to ve skutečnosti úplně jedno, já hledám vždy optimální řešení z pohledu nějaké metriky a prostě nějak nepoužívám 100x dražší věci, když to funguje na těch levnějších. Jako v jobu jsme měli dvě cisca za cenu nové Octávky a co jako? Funguje to stejně jako levný switch, každý měsíc na to vychází update a stále to má tři stránky known issues. Stejně jako switch za 20tis. Který běžel nonstop 6 let. Jako v IT fakt neexistuje nic jako svatý grál a ty věci, které za ně někdo považuje nejsou nijak výjímečné.
    4.12.2020 18:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Během psaní jednoho komentáře jsem si tady vytáhl router, aktualizoval...
    Výborně. Já si doma taky umím hrát, s čím mě zrovna napadne. Ale abychom se bavili k věci, kolik lidí vám bude platit za to, že ten router je někde nasazený a funguje?
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 3.12.2020 19:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Asi žádná firma si nekoupila Cisco jenom kvůli tomu, aby si schválně zařídila dodatečné náklady.
    No já nevím, když vidím, jak si firmy kupují shitové fakeraidy a trvají na jejich použití a pak to vede akorát k těm dodatečným nákladům… :-)
    Krom toho stále ignorujete fakt, že to není jenom o tom nastavení. IPv4 a IPv6 jsou jiné protokoly a v mnoha věcech se docela zásadně liší.
    Tak mu to napište rovnou, když už to třetí komentář nějak nepřijal: v síti ISP se řeší spousta jiných věcí, například hledání routy a failover. Všechny ty OSPF a tak. Tohle se musí pro v6 minimálně nastavit extra.
    Heron avatar 3.12.2020 20:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    v síti ISP se řeší spousta jiných věcí, například hledání routy a failover. Všechny ty OSPF a tak. Tohle se musí pro v6 minimálně nastavit extra.

    Jasně no. Takže, hostingy to umí cca 20 let. Tedy místo, kde se řeší redundance asi nejdůkladněji. Páteřní spoje to umí stejně dlouho. Akademická síť CESNET (což je teda trochu jiná liga), ještě dřív. Domácí krabičky taky.

    Takže tady zůstala záhadná poslední míle, kde to najednou magicky nejde. Až na to, že u některých to jde už třeba 13 let a není s tím žádný problém. Ale ti to asi dělají blbě no. Tak to svedeme na technické důvody. Které záhadně nikde jinde neexistují.
    Jendа avatar 3.12.2020 21:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak to svedeme na technické důvody.
    Já diskuzi nesledoval podrobně, ale přijde mi, že se tu argumentovalo spíš finančními důvody: Admin: „chtěl bych zavést to IPv6“ Šéf: „co nám to přinese, co za problémy to způsobí a kolik to bude stát“ Admin: „nepřinese to nic/<něco něco už 15 let budeme připravení, až se za 5 let konečně přejde>, způsobí to volající lidi co jim nejdou některé weby kvůli zablokovanému ICMP a tím rozbitému path MTU discovery, a bude to stát nenulový počet mandayů“ Šéf: „ne.“
    Heron avatar 3.12.2020 21:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Admin: tak nashle, jdu jinam ;-)
    způsobí to volající lidi co jim nejdou některé weby kvůli zablokovanému ICMP a tím rozbitému path MTU discovery
    Jinými slovy, nikdy se nesmí zavádět nic nového, protože by to mohlo způsobit nefunkčnost něčeho už stejně rozbitého. Vzpomínám si na podobné argumenty před několika lety, kdy prohlížeče začaly upozorňovat na http a preferovat https. Od nového FF jedu v https only režimu, jsem celkem překvapen, jak málo (nula) problémů jsem zatím měl a zatím je to nejlepší adblock filter. Všechny stránky, kde to chtělo http, zatím byly totální sračky (které někdo odkazoval i tady z abc, tuším v diskusi o obrázkových formátech).

    Ale asi jsem z jiné planety.
    4.12.2020 00:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Admin: tak nashle, jdu jinam
    To si můžete dovolit vy, když máte kde bydlet a nemáte několik dětí s manželkou na mateřské. Realita většiny lidí je jinde.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 4.12.2020 14:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To je další univerzální argument. Jasně, já jsem mimozemšťan, nemusím pracovat, nemusím jíst, nemusím dýchat.

    Jako pokud někdo setrvává na své pracovní pozici, která se mu nelíbí, tak tím jen prohlubuje ten špatný stav. Tím, že se zabetonuje špatný stav se věci fakt nezmění.
    4.12.2020 18:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jasně, já jsem mimozemšťan, nemusím pracovat, nemusím jíst, nemusím dýchat.

    To nevím, ale každopádně máte mnohem lepší pozici pro změnu zaměstnání než člověk, který splácí hypotéku a živí rodinu.
    Jako pokud někdo setrvává na své pracovní pozici, která se mu nelíbí, tak tím jen prohlubuje ten špatný stav.

    Skutečně? A jak teda stávající stav vylepšilo to, že v tom "tak nashle, jdu jinam" admin odešel?
    Quando omni flunkus moritati
    9.12.2020 16:18 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Realita 100% ITku je ta, ze lusknutim prstu sezenou dzob jinde. A velmi pravdepodobne lip placenej.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    4.12.2020 00:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jinými slovy, nikdy se nesmí zavádět nic nového, protože by to mohlo způsobit nefunkčnost něčeho už stejně rozbitého.
    Jak nesmí? Samozřejmě může. Staňte se ISP a zaveďte si, co chcete.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 4.12.2020 00:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jinými slovy, nikdy se nesmí zavádět nic nového, protože by to mohlo způsobit nefunkčnost něčeho už stejně rozbitého.
    Ne, ta nová věc se zavede, až to tomu ISP něco přinese - třeba bude netriviální počet uživatelů, kteří od toho ISP odejdou (nebo alespoň budou otravovat), že jim nefunguje nějaká populární (!! - pokud nebude fungovat stránka Pepu Kokosky, jak spravne jodlovat, nebo SIP, který jim vnutil ten divný Jenda co se odmítá registrovat na WhatsApp, budou hledat problém u nich, ne u ISP) služba, nebo si na to alespoň budou dostatečně hlasitě stěžovat. Aktuálně jim to _možná_ přinese cca. jednoho zákazníka nerda.
    4.12.2020 16:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    "tak mu technik na routeru zapne RA"

    Pokud ma aspon trochu svepravnou krabku, tak ta si veme prefix z DHCPka a nic nikde nastavovat nemusi.

    A mimo jiny prave proto je treba nasadit IPv6, protoze tohle na IPv4 udelat nejde. Stejne jako spoustu dalsich veci, ktery na IPv6 proste fungujou a na IPv4 nikdy nebudou.

    Z pohledu providera pak ... je to presne opacne, nez tu zvani ten negramotnej. IPv6 je na provoz RADOVE levnejsi. Zadny NATy, zadny reseni problemu s vykonem, zadny reseni potizi na tema nemam adresy, ty co mam sou na vsech blacklistech sveta, ...

    To se samo tyce i datacenter, a IPcek pro sluzby. Zadny vopicarny typu posilani hlavicek v http aby server chudak vedel, co ze to vlastne chce klient videt, zadny reseni problemu ze to neni sifrovany, zadny bezpecnostni incidenty na tema 150 webu na jedny IP ...

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 4.12.2020 17:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To se samo tyce i datacenter, a IPcek pro sluzby. Zadny vopicarny typu posilani hlavicek v http aby server chudak vedel, co ze to vlastne chce klient videt, zadny reseni problemu ze to neni sifrovany, zadny bezpecnostni incidenty na tema 150 webu na jedny IP ...

    Měl jsem kdysi zajímavou diskusi na téma SNI, říkám, že SNI je totálně naprd a že s IPv6 to stejně skončí a bude opět normálně tls per adresu tak jak to má být a nemusí unikat ani hostname, kam se chce klient připojit. Dostal jsem málem po tlamě, že ne, že SNI je základ a že server má mít jednu adresu. Já jsem teda na SNI prděl i na čtyřce, prostě každý web na vlastní IP, vlastní cert. 60 IP na jednom stroji. Potom se to navíc dobře migruje. Přehodit IP je na sekundu.
    Jendа avatar 1.12.2020 21:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jednak, přiděluje se z cca 2% rozsahu celého IPv6, takže kdyby se ukázalo, že je to špatně, pořád bude drtivá většina volná.
    Ale nepůjde s tím nic dělat, protože stejně, jako teď blokují přechod na IPv6 koncová zařízení, která ho neumí, a lowend ISP, kteří to neumí, tak za 20 let budou blokovat přechod na IPv6-s-rozdělením-menším-než-64 koncová zařízení, která nebudou umět tu novou technologii co přijde po SLAAC, a lowend ISP, kteří nebudou umět přidělovat jiné velikosti.
    Heron avatar 1.12.2020 21:15 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    IPv6-s-rozdělením-menším-než-64 koncová
    No s tím se afaik nepočítá vůbec. 64b na adresu interface zůstane navždy a co se může měnit je pouze adresa sítě. Ale furt máš 64b na hraní. Tj 10^12 sítí per obyvatele. To snad stačí.
    2.12.2020 00:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nebyl rozsah A/B/C náhodou taky navždy?
    Quando omni flunkus moritati
    5.12.2020 02:42 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    IPv6-s-rozdělením-menším-než-64 koncová
    No s tím se afaik nepočítá vůbec. 64b na adresu interface zůstane navždy a co se může měnit je pouze adresa sítě.
    SLAAC with prefixes of arbitrary length in PIO (Variable SLAAC)

    ...This draft proposes the use of arbitrary length prefixes in PIO for SLAAC...

    ...The term "Variable SLAAC" as defined in this document states that the length of the prefix can now be greater than 64 bits up to 127 bits with a corresponding shorter interface identifier. The interface identifier will range from 64 bits to 1 bit in length. The length of the prefix can now be less than 64 bits to 3 bits in length with a corresponding longer interface identifier and can now be greater than 64 bits to 125 bits in length....
    Heron avatar 5.12.2020 10:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Mno.

    It is inappropriate to use Internet-Drafts as reference material or to cite them other than as "work in progress."

    Over the years one of the merits of increasing the prefix length, and reducing the size of the interface identifier has been incorrectly stated as the possibility of IPv6 address space exhaustion could be circumvented, or that a 64 bit interface identifier is a wasteful use of address space.

    incorrectly

    It is recommended that ISP allocations and Customer allocations per [RFC6177] and [RFC5375] not change due to this variable SLAAC proposed standard.

    Tj ISP by měl přidělovat pořád stejně a neposílat větší prefixy zákazníkům.

    Recommended use cases where 64 bit prefix should be utilized

    Prakticky veškeré použití.

    It should be noted that the homenet architecture text [RFC7368] states that Customer Premises Equipment (CPE) should consider the lack of sufficient address space to be an error condition, rather than using prefixes longer than /64 internally.

    Takže zařízení by to měla považovat za chybu.

    Furthermore, with only 2000::/3 currently committed for unicast addressing, we still have approximately 85% of the address space in reserve. Thus, there is no objective risk of prefix depletion by assigning /48 or /56 prefixes even to the smallest sites.

    Ano, potom ale nechápu, proč o něco výše navrhují:

    A site may not be delegated a sufficiently generous prefix from which to allocate a /64 prefix to all of its internal subnets. In this case, the site may either determine that it does not have enough address space to number all its network elements and thus, at the very best, be only partially operational, or it may choose to use internal prefixes longer than /64 to allow multiple subnets and the hosts within them to be configured with addresses.

    Jako proč? Když níže uvádějí, že prefixů je prostě dostatek? Ta site má dostat větší prefix.
    8. Greater than 64 bit prefix usage by ISPs is strictly prohibited
    Pro ISP se tedy vůbec nic nemění. Nechápu, proč je to nahoře naspáno jako recommended a tady je to strictly prohibited. Ale ten dokument je celý takový divný, nepoužívá ani oficiální zvýraznění pro SHOULD, MAY apod.

    Takže žádná změna. Oni to navrhují pouze pro vnitřní sítě, PP spoje (to se používá už teď, na některých pojítkách vidím /120, ty routery to umí) a pro bláznivé zákazníky, kterým to ještě navíc má zařízení hlásit jako chybu.

    Takže je to pouze draft, který je navíc ještě velmi konzervativní a rozumný.
    30.11.2020 18:28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nedalo mi to a zkusil jsem si to znovu najít na jejich webu. Takže není to 100 Kč, ale pouhých 99 Kč měsíčně za /64 blok. Bez DPH. Fakt to tam mají napsané. Aktuální ceny.

    Tady je to k dohledání.
    Heron avatar 30.11.2020 19:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Blok IP adres lze aktivovat, jen pokud máte již aktivovanou Pervnou IP adresu
    Ehm, takže nejdřív je potřeba platit 210Kč měsíčně za pevnou ip a k tomu potom ještě 700Kč měsíčně za 8 IPv4? No to je bomba. :-D

    Pevná ipv6/64, proč tam všude píšou pevná? Tj bez toho poplatku tam ten rozsah je taky a může se měnit?
    30.11.2020 21:19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já nevím, jak to nakonec funguje v reálu.

    My jsme vyjednávali o připojení baráku, kde sídlí asi 30 firem. Za ipv4 adresy si řekli o peníze přesně dle ceníku. Už to se vedení nelíbilo, protože to vypadalo, že přechod k O2 by znamenal, že si stran ipv4 adres vůbec nepomůžeme, leda že bychom platili majlant. Tak jsme se zeptali na adresy ipv6, s tím, že jako s těmi by to mohlo být levnější, byli bychom pokrokoví a všichni by měli veřejné ipv6 adresy. Na to se vytasili s cenou 99 Kč za měsíc za /64. Tak jsme se jim vysmáli a rozešli jsme se.

    Chtěl bych vidět někoho, kdo má u nich přidělenou /48 a platí jim podle ceníku. S tímhle ceníkem se dají kouzlit úplně zázračné slevy pro zákazníky. Sleva 99,9%, jen to fikne...
    Heron avatar 30.11.2020 22:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nevím, kde sídlíte, ale proč si barák pro 30 firem poptává internet zrovna u O2? Tady je všude na dohled optika a když zrovna není, tak slušný kabel a spousta ISP se o tuto zakázku "popere".

    Jinak IPv4, jako možná mám super štěstí, ale v kanclu pro cca 7 lidí bylo připojení optikou a k tomu tuším 32 IPv4 (o ipv6 jsem nežádal) a v druhé lokalitě dokonce několik let 2x připojení, každé po 64xIPv4 + /48 IPv6 (na novější lince). Cenově to bylo na úrovni něco jako 2.5tis měsíčně (per připojení). Nikdo nás o adresy nikdy oškubat nechtěl, jen jednou chtěli konsolidovat nějaké rozsahy, tak nám prostě dali jinej. Doma mám 14 let ipv4/29 a já nevím 7 let ipv6/48.

    To se ten trh zkurvil natolik, že v roce 2020 existuje jen O2 se zpoplatněnýma adresama?
    30.11.2020 22:40
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To bylo jednání o připojení od O2 po optice, kterou dokonce už máme léta do baráku nataženou. A bylo to loni na jaře.
    30.11.2020 22:41
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    sorry, bylo to letos na jaře..
    5.12.2020 10:14 zajdee | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    O2 na firemni optice nam dalo /48 bez problemu. Jo, chteli za to zaplatit tech 99 Kc/mesic bez DPH za kazdou lokalitu, to clovek nepochopi. Ale aspon to nebylo 65536*99 Kc jako podle ceniku pro rezidenty.

    Tu IPv6 mimochodem behem dvou let stihli nekolikrat rozbit oni nebo CETIN, na jehoz infrastrukture ta sluzba bezela.

    IPv4 adresy v poctu 8 resp. 16 kusu byly presne podle ceniku pro rezidenty, i na te firemni pripojce. Slusny business, vzhledem k tomu, kolik adres maji nasyslenych.
    -= Nic není tím, čím se zdá být =-
    5.12.2020 12:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Slusny business, vzhledem k tomu, kolik adres maji nasyslenych.
    Já bych řekl, že vzhledem k okolnostem vlastně moc ne. Vemte si to tak, že (počítám ten domácí internet za 6 stovek) 6 IP adres jim dá stejně peněz, jako jeden klient. Takže teoreticky podíl IP adres na celkovém obratu za připojení k internetu může dát maximálně cca 15% a tipuju, že reálně to bude výrazně míň (pro jednoho klienta z 15 se už dostanete pod 1%.) Tj. spíš zanedbatelný bussiness.

    Cena je tady jasná - aby si každý rozmyslel, jestli tu IP adresu potřebuje, protože adres mají nasyslených dost, ale pochybuju, že dost pro všechny klienty.
    Quando omni flunkus moritati
    1.12.2020 20:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tj bez toho poplatku tam ten rozsah je taky a může se měnit?

    Jo. U O2 by default dostanete IPv6 připojení s (občas) měnícím se rozsahem a rozbitým path MTU discovery
    Quando omni flunkus moritati
    30.11.2020 21:52 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Příloha:
    Já teda nevím ale za jednu IPv4 chtějí u O2 254,10kč za jednu a 119,79 za IPv6/64 měsíčně což pro soukromé použití je ku****y předražené.

    30.11.2020 22:04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    No a není to náhodou přesně to, o čem jsem psal? A odkazoval přímo na jejich ceníky? ;-)
    29.11.2020 23:40 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    IPv4 došly už někdy před dvaceti lety. Kdyby IPv4 adres bylo dost, nepsal byste tu o tom, že nemáte problém jako koncový domácí uživatel získat jednu veřejnou IPv4 adresu, protože by bylo úplně normální, že byste automaticky k přípojce dostal celé C a na požádání víc.

    IPv4 pravděpodobně nikdy nedojdou v tom smyslu, že by s patřičným úsilím a rozpočtem nebylo možné získat ani jednu IPv4 adresu. V tom smyslu, že nejsou volně k mání, jsou vzácné a rozmýšlíte si, jestli ji potřebujete nebo nepotřebujete, došly už dávno.
    1.12.2020 13:18 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Fakt? Takze kdyz si reknu o /16, tak je dostanu?

    Pro pobaveni vazeni, je to asi tak 3 nedele, mozna ani ne. Totalni kreten z Vodafounu mi tvrdil, ze mi (firme) prece nemuze dat /56 (ipv6 pochopitelne) protoze sami maji malo a musej setrit! Neuveritelne ze? Samozrejme byl poslan kam nalezi - doprdele.

    Podotykam, ze tu nabidku smeroval proti znamym parametrum existujici linky, na ktery kdyz si reknu o /48, tak je za hodinu mam. A kdyz budu chtit vic, tak je dostanu bez kecu taky, jen mozna budou chtit vyplnit zaznam pro ripe.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    5.12.2020 10:20 zajdee | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Vodafone obchodnici zakaznikovi rekli, ze /48 k firemni lince bez problemu. Po podpisu smlouvy se technici nejdriv zeptali, kolik adres tedy maji naroutovat, nacez se ozvali, ze /48 jim nezapada do adresniho planu (je to moc) a jestli by nestacilo treba /57. No, nestacilo. Tak se sesel jejich board reditelu, ze ktereho vypadl priplatek 700 Kc bez DPH mesicne. Probehlo dalsi kolecko (/48 jsme meli i ve smlouve), dalsi board reditelu, nakonec ustoupili a firma to ma bez priplatku, ale cela anabaze byla na tri mesice. True story, rok 2020.

    Krome toho jsem v ramci vyberka dojednal docasnou instalaci RIPE Atlas sondy do jejich IPv6 site, a diky tomu jsem zjistil, ze meli dost rozbitou peerovaci konfiguraci v NIXu. Jo, kdyz IPv6 krome jejich webu nikde ve vetsim rozsahu nepouzivaji, tak na svy chyby nemaji sanci prijit.
    -= Nic není tím, čím se zdá být =-
    Heron avatar 5.12.2020 10:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak se sesel jejich board reditelu, ze ktereho vypadl priplatek 700 Kc bez DPH mesicne. Probehlo dalsi kolecko (/48 jsme meli i ve smlouve), dalsi board reditelu, nakonec ustoupili a firma to ma bez priplatku, ale cela anabaze byla na tri mesice.
    Jo, tohle mě vždycky fascinuje. Místo, aby se to prostě udělalo a bylo to za pět minut hotové, tak je potřeba se kolem toho měsíce scházet a jen na nákladovém času zúčastněných lidí na tom propálit desetitisíce.
    5.12.2020 16:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Místo, aby se to prostě udělalo a bylo to za pět minut hotové...
    Protože když tímhle způsobem budete řídit firmu velikosti Vodafone, tak vám tam velice rychle vznikne naprosto neřiditelný bordel. Proto ta firma má stanovena nějaká pravidla a řadoví zaměstnanci se jimi mají řídit a ne je porušovat, protože je to za pět minut hotové.

    Ono totiž to, co si vy neuvědomujete - nebo nechcete uvědomit - tak ta věc není jenom o tom to za pět minut udělat. Ta firma s tím pak také bude muset žít, a to i poté, co vy za sebou prásknete dveřmi.

    Takže není chyba v tom, že se na to muselo sejít vyšší vedení, ale v tom, že to ten obchodník nabídl v rozporu s pravidly a pak se na to podepsala i smlouva.
    kolem toho měsíce scházet a jen na nákladovém času zúčastněných lidí na tom propálit desetitisíce.

    Buďte v klidu, že se na to měsíce nescházeli, jen měsíce trvalo, než se sešli.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 5.12.2020 17:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Protože když tímhle způsobem budete řídit firmu velikosti Vodafone, tak vám tam velice rychle vznikne naprosto neřiditelný bordel.
    Nevznikne, to jste si to zase jen všechno překroutil. Jestli je pro ISP přidělení adresy záležitost na měsíce, potom je tam něco špatně. Co už jiného by měla být naprosto běžná nudná denní rutina, než tohle? Ale vy jistě něco vymyslíte. Já si mezitím budu užívat světa, kde i daleko větší požadavky vyřídí v pohodě za pět minut.
    Proto ta firma má stanovena nějaká pravidla a řadoví zaměstnanci se jimi mají řídit a ne je porušovat, protože je to za pět minut hotové.

    Já jsem nikde netvrdil, že má zaměstnanec něco porušovat.
    Ta firma s tím pak také bude muset žít, a to i poté, co vy za sebou prásknete dveřmi.
    ISP bude muset žít s tím, že někomu přidělil adresy :-D :-D :-D Tohle mě baví.
    Buďte v klidu, že se na to měsíce nescházeli, jen měsíce trvalo, než se sešli.

    Což taky o něčem svědčí.
    5.12.2020 21:45 zajdee | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak hlavne je pomerne nesmyslne, ze jeden z nejvetsich ISP v republice vubec resi jiny vychozi pridel nez /48 na site u businessove sluzby. Pokud operator nedokaze interne zpracovat ani tohle, tak co vlastne dela spravne?

    Nejde tu o zadne rozhodnuti, ktere firma ponese po mem odchodu. Takova uz jsem udelal a jedno z nich ma primy dopad na poskytovane sluzby dodnes (z pohledu ISP asi ne uplne perfektni, ale bylo poplatne one dobe). I spatna rozhodnuti se daji zmenit. A /48 per site neni spatnym rozhodnutim.

    Mesice se neschazeli, ale zbytecne dlouho trvalo, nez firma (zakaznik) dostala takovou sluzbu, jakou si objednala. Fakturaci jsem neresil, ale instrukce ode me byly, ze ma firma odmitat fakturu na plnou castku, dokud firma nedostane sluzbu podle smlouvy.
    -= Nic není tím, čím se zdá být =-
    5.12.2020 22:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak hlavne je pomerne nesmyslne, ze jeden z nejvetsich ISP v republice vubec resi jiny vychozi pridel nez /48 na site u businessove sluzby. ... A /48 per site neni spatnym rozhodnutim.
    To jsem samozřejmě netvrdil. Co jsem rozporoval, je rozhodovací postup "uděláme, protože je to práce na pět minut"
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 6.12.2020 12:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Pokud operator nedokaze interne zpracovat ani tohle, tak co vlastne dela spravne?

    No však. To je hlavní pointa mých komentářů.
    Mesice se neschazeli
    Jasně, že se měsíce nescházeli, zase ze sebe nemusíme dělat blbce, ale už jen to, že taková drobnost trvá měsíce, o něčem svědčí.
    5.12.2020 22:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nevznikne, to jste si to zase jen všechno překroutil.
    Já vycházím jen z příspěvku, na který jste reagoval, a tam je napsáno, že /48 nechtějí dávat - z nějakého důvodu. Pokud by tam pracovali způsobem, "no tak fajn, když je to na pět minut, tak to teda uděláme", tak tam bude takový bordel, který vy si zjevně nedokážete představit.
    ISP bude muset žít s tím, že někomu přidělil adresy
    Teď překrucujete vy. ISP bude muset žít s tím, že má pravidlo a z něj výjimky.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 6.12.2020 12:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    a tam je napsáno, že /48 nechtějí dávat
    To není pravda, je tam napsáno:

    Vodafone obchodnici zakaznikovi rekli, ze /48 k firemni lince bez problemu.

    Po podpisu smlouvy

    /48 jsme meli i ve smlouve

    Hotovo, tečka. Bylo jim to nabídnuto, měli to ve smlouvě. Co na tom víc chcete řešit?
    tak tam bude takový bordel, který vy si zjevně nedokážete představit
    Evidentně tam už takový bordel mají, když jim nabídli /57, což neodpovídá vůbec žádnému doporučení.
    ISP bude muset žít s tím, že má pravidlo a z něj výjimky.

    Spíš tam mají bordel. Obchodníci prodají něco velmi standardního (což je zrovna u obchodníků dost velká výjimka) a pak to (překvapivě) narazí na techniky, kteří nabídnou totálně mimózní rozsah mimo všechna doporučení.
    6.12.2020 17:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To není pravda, je tam napsáno:

    Kdyby to nebyla pravda, tak se technici pak neptali, jestli by nestačilo /57.
    Obchodníci prodají něco velmi standardního (což je zrovna u obchodníků dost velká výjimka) a pak to (překvapivě) narazí na techniky, kteří nabídnou totálně mimózní rozsah mimo všechna doporučení.
    To, že je to standardní pro vás a doporučené nezávazným textem na internetu, ještě neznamená, že to tak ten obchodník nabídl správně a měl to nabídnout. Ono u těch techniků to asi nenarazilo proto, že by sami nechtěli dát celý /48
    Evidentně tam už takový bordel mají, když jim nabídli /57, což neodpovídá vůbec žádnému doporučení.
    Bordel ve firmě není o tom, jestli děláte věci v souladu s doporučeními. Bordel ve firmě je, když je neděláte v souladu s firemními pravidly. A jako zákazník s mnohem vyšší pravděpodobností poznáte negativní dopady toho druhého.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 6.12.2020 19:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Kdyby to nebyla pravda, tak se technici pak neptali, jestli by nestačilo /57.

    Tak ještě jednou, není pravda, že by jim to Vodafone nechtěl dát, protože kdyby nechtěl, tak to nepodepíšou ve smlouvě.
    To, že je to standardní pro vás a doporučené nezávazným textem na internetu
    Mě se líbí, kam až jste schopen zajít, jen abyste mi za každou cenu oponoval. RFC sice nejsou závazné dokumenty, ale na druhou stranu jen díky nim internet alespoň trochu funguje.
    Ono u těch techniků to asi nenarazilo proto, že by sami nechtěli dát celý /48
    Aha, takže výše mě (opět špatně) kritizujete za to, že by se nemělo rozhodovat podle toho, jestli něco trvá 5 minut (přičemž jsem o žádném "rozhodovacím postupu" nehovořil, to jste si tam opět dosadil vy) a náhle mají technici rozhodovat o tom, jestli přidělí nebo nepřidělí rozsah? Je úplně jedno, kde to narazilo. Oni tam jsou od toho, aby to nastavili. Toto není věcí zákazníka a ve slušných firmách je od tohoto zákazník cela izolován.
    Bordel ve firmě je, když je neděláte v souladu s firemními pravidly.
    V tom s vámi souhlasím, v tomto případě to obchodník nabídl a zástupce firmy (což není obchodník ale u menších firem rovnou jednatel; u větších potom pověření ředitel) tu smlouvu podepsal, takže z hlediska zákazníka bylo vše v pořádku. Dokonce tu službu nakonec i dostal. Akorát to trvalo o několik měsíců déle, než by se jim asi líbilo a než by jim to zařídila konkurence.
    6.12.2020 19:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Tak ještě jednou, není pravda, že by jim to Vodafone nechtěl dát, protože kdyby nechtěl, tak to nepodepíšou ve smlouvě.
    To, že někdo udělá chybu a podepíše smlouvu, ve které je chybné ustanovení, ještě neznamená, že to tak chtěl udělat. Od toho se taky odvíjelo to další, že najednou přišli technici - na které nejspíš spadlo to odhalení, že ve smlouvě je chyba - že jestli by nestačilo to, co asi měli instrukce dávat.

    A že to byla chyba je zjevné z toho, že technici rozsah nepřidělili a z prvního jednání boardu vypadl požadavek na příplatek.
    Mě se líbí, kam až jste schopen zajít, jen abyste mi za každou cenu oponoval. RFC sice nejsou závazné dokumenty, ale na druhou stranu jen díky nim internet alespoň trochu funguje.
    To je u některých RFC pravda, ale (IPv6) internet bude fungovat i tehdy, když zákazník bude mít /57. A v kontextu debaty je to navíc irelevantní.
    Aha, takže výše mě (opět špatně) kritizujete za to, že by se nemělo rozhodovat podle toho, jestli něco trvá 5 minut
    ...obvyklá chytrá heronkyně, něco tvrdíte, ale přitom netvrdíte.
    náhle mají technici rozhodovat o tom, jestli přidělí nebo nepřidělí rozsah?
    To jsem snad někde řekl? Technici se mají řídit firemními pravidly. A jestli je v nich instrukce /48 nepřidělovat, tak to nepřidělení není jejich rozhodnutí.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 7.12.2020 11:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    To, že někdo udělá chybu a podepíše smlouvu, ve které je chybné ustanovení, ještě neznamená, že to tak chtěl udělat.
    To se samozřejmě stát může, přičemž se zde ona domnělá chyba řídí doporučením (nezávazných) dokumentů, podle kterých se staví internet.

    Ale technici tady nejsou od toho, aby se zákazníkem cokoliv vyjednávali mimo smlouvu. To si mají vyřídit interně v rámci firmy a se zákazníkem má jednat pověřený zástupce firmy - ředitel, v nejhorším obchodník.
    a z prvního jednání boardu vypadl požadavek na příplatek
    Takže na té své chybě chtěli ještě, opět mimo smlouvu, vydělat.
    obvyklá chytrá heronkyně, něco tvrdíte, ale přitom netvrdíte
    Docházejí argumenty, tak začínáme komolit jméno diskusního protějšku? Jak dospělé. Tvrdím pouze to, co píšu. Nikoliv to, co si do toho vložíte.
    To jsem snad někde řekl?
    Oplatil jsem vám stejným argumentačním faulem. Moc se vám to nelíbí, že?
    7.12.2020 12:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    domnělá
    Na základě dalšího průběhu věcí se tom lze domnívat s pravděpodobností hraničící s jistotou.
    Ale technici tady nejsou od toho, aby se zákazníkem cokoliv vyjednávali mimo smlouvu.
    To je věc názoru, já mám třeba radši, když se mnou něco (ohledně technických věcí) řeší technik, který ví, o čem mluví - místo toho, že to technik řekne pověřenému zástupci, který to zkomolí. Každopádně je to věc dané firmy, jak si nastaví postupy.
    Takže na té své chybě chtěli ještě, opět mimo smlouvu, vydělat.
    Existuje něco, čemu se říká dodatek ke smlouvě, takže "opět mimo smlouvu" je vaše interpretace, aby z toho vyšli špatně. A s tím vydělat... to je jak s tím vyděláváním na adresách. Pro firmu typu Vodafone je taková částka plivnutí do moře, to nebylo o vydělání, ale o pokusu zákazníka přimět k tomu, aby to nechtěli a z požadavku na /48 vycouvali. Ne moc hezký postup, ale co my víme, co je tlačilo z druhé strany.
    Tvrdím pouze to, co píšu. Nikoliv to, co si do toho vložíte.
    Problém je v tom, že narozdíl ode mě píšete dvě věci, které jsou v rozporu: je to špatně, ale mělo by se to tak dělat.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 7.12.2020 19:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Na základě dalšího průběhu věcí se tom lze domnívat s pravděpodobností hraničící s jistotou.

    Jasně. Na základně dvou odstavců textu.
    já mám třeba radši, když se mnou něco (ohledně technických věcí) řeší technik
    No to je ale úplně něco jiného. Ano, také se rád bavím s technikem o technických věcech, ale zkusit mi navrhnout rozsah /57 by si teda zkusil jen jednou.
    čemu se říká dodatek ke smlouvě
    Se kterým musí souhlasit obě smluvní strany. Na což zákazník nepřistoupil a proto nakonec dostal to, co má ve smlouvě.
    ale co my víme, co je tlačilo z druhé strany
    No já bych se to třeba velmi rád dozvěděl. Fakt by mě zajímalo, co firmu typu vodafone nutí nabízet /57 a nutit zákazníka vycouvat z požadavku na /48. To bych fakt chtěl vidět.
    je to špatně, ale mělo by se to tak dělat
    Nic takového jsem nikde nepsal.
    8.12.2020 00:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jasně. Na základně dvou odstavců textu.

    Máte nějaké jiné logické vysvětlení, proč to teda obchodník udělal dobře a pak se několik měsíců řešilo, že to tak nepůjde? Protože kdyby to normálně šlo a ten obchodník to udělal správně, tak ten první board pošle techniky do prdele a nechá je to nastavit. Nebude po klientovi chtít upravit smlouvu.
    Nic takového jsem nikde nepsal.
    <ironie>Pochopitelně, že ne.</ironie> Na to jsem přesně narážel tou chytrou heronkyní.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 8.12.2020 12:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Máte nějaké jiné logické vysvětlení
    Samozřejmě. Vytřískat z toho peníze a nechat si tento prostor i do budoucna. Bavíme se o (mimo jiné) i o mobilním operátoru. O tom, jak je těmito firmami zdeformovaný český trh si doufám (s vámi jistě marně) nemusíme vyprávět. Žádný mobilní tarif z technického hlediska nedává vůbec žádný mysl, ty firmy to jen chtějí zpoplatnit do maxima.
    8.12.2020 17:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Psal jsem logické. Těch pár šupů od jednoho klienta jsou možná zajímavé peníze pro jednotlivce, ale ne pro megakorporát jako Vodafone.
    Žádný mobilní tarif z technického hlediska nedává vůbec žádný mysl
    Z čistě technického ne, ale čistě těchnický pohled je dobrý pro sférického operátora ve vakuu. Pro reálný svět je potřeba posuzovat všechna hlediska zároveň: kromě technického třeba i ekonomii a teorii obsluhy... už jen u těchto tří to smysl dává. Ale o tom se s vámi asi nemá cenu bavit, z předchozích diskuzí víme, že neuznáváte ani teorii obsluhy, ani ekonomii.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 8.12.2020 17:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ale o tom se s vámi asi nemá cenu bavit, z předchozích diskuzí víme, že neuznáváte ani teorii obsluhy, ani ekonomii.

    Ok, nechám vás s vašimi utkvělými představami a dál se budu pohybovat v reálném světě, kde není problém zprovoznit ipv6 a spoustu dalších věcí, které jste znegoval.
    8.12.2020 18:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    kde není problém zprovoznit ipv6 a spoustu dalších věcí, které jste znegoval.

    V tom reálném světě netrpím utkvělými představami, takže si překontrolujte, kde se to vlastně pohybujete... nebo se možná naučte číst, pokud tedy vaše chybné a lživé interpretace mých tvrzení nebyly úmyslem.
    Quando omni flunkus moritati
    9.12.2020 15:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    "No já bych se to třeba velmi rád dozvěděl. Fakt by mě zajímalo, co firmu typu vodafone nutí nabízet /57 a nutit zákazníka vycouvat z požadavku na /48. To bych fakt chtěl vidět. "

    Ja to ti prozradim, maji tech adres prece MALO (to vyslovene ten trotl tvrdil) ... cca 14 dnu stary info od nejakyho debila od nich !!!! Muzu potazmo mozna i zjistit jak se ten debil jmenuje, pokud si to kolega nekam napsal.

    Bylo jim jasne receno, ze ted mame /56 a ocekavame, ze /56 nabidnou. Vis co nam nabidli? Ze nam teda daji /60 .... lol.

    A technicka, jak to vidim jako zivy, jak tam nejakej vul sedi, a zadava do nejaky databaze tech 256 /64 .... abys moh mit /56. Zkus si to predstavit pri /48 ... ;D.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice
    Heron avatar 10.12.2020 10:08 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já se u těchto firem musím někdy nechat zaměstnat. Jako mám rád absurdity, ale tohle je zase další level.

    Ale je super, že se v těchto diskusích vždy odhalí. Já bych si o ně kolo neopřel a docela mě překvapuje, že s nimi vůbec někdo jedná, ale zase je skvělé, že se to potom vynese ven.

    Jinak k tomu není co říct. v6/32 dostane každej, kdo se jen podívá směrem k RIPE. My jsme před x lety (x<10) požádali o provider independent IPv4 rozsahy, napsali jsme k tomu povídku jak do hodiny angličtiny a máme PI IPv4. V době, kdy údajně došly. Hosting to na BGP naroutoval a do pár hodin jsme měli vlastní IPv4 rozsah. O IPv6 se ani nebavím, "kolik chcete těch /48? OK!". /48 se rozdává zákazníkům na potkání.
    10.12.2020 10:16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    /48 se rozdává zákazníkům na potkání.
    Ale ne u O2, Vodafonu, UPC, Coprosys, ...(doplňte dle potřeby)...
    11.12.2020 14:23 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nez se tam nechas zamestnat, tak jeste jedna veledulezita informace ...

    (opet z huby vodafounu) ... tvrdili nam, ze neni mozny, aby founi (=mobilni) datova linka davala 100Mbit, a ze to prej nejaka legislativa zakazuje ... lol, tak sem jim poslal graf mereni svyho backupu. Dava to 100Mbit naprosto stabilne. Samo realne je ten backup v provozu tak hodinu rocne ...

    Ale voni tihle vopove sou vubec uberkokoti. To ti trebas vykladaji, jak pres ten backup ale nejde poslat ten sip ... aby sel, kdyz to ti curaci provozujou na ... NATovanych PRIVATNICH 4kach.

    A muzem klidne pokracovat, trebas tim, ze ti sou klidne schopny dodat HW, kterej ale nezvladne 100Mbit odroutovat. Prijde ti to neuveritelny, ze? Vzdyt to da kazda krabka za 3 kila ...

    Nebo ... oni proste porad nepochopili, ze sip neni isdn, a porad ti argumentujou tim, ze prece si musis zaplatit X soubeznych hovoru, protoze jestli pres ten drat potece 5kbit nebo 50kbit tak to je naprosto zasadni rozdil ... ;D

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.12.2020 15:56 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Jak by moh trotl, kteje nema paru ani o IPv4, vubec tusit, jak (ne)funguje IPv6?

    Ne, s pridelovanim mensich rozsahu IPv6 nefunguje, protoze tak neni navrzena. Prestanou fungovat mechanismy, ktery v sobe obsahuje a o kterych specielne TY vis lautr hovno!

    Navic k tomu NEEXISTUJE ani jeden jedinej technickej duvod! Naopak, existujou tisice duvod proc tohle rozesirani nedelat!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    9.12.2020 16:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Kdybys mel aspon paru o tom jak se tohle dela, tak bys tady neblil takovy sracky.

    Kdyz to budu chtit mit easy, tak proste kazdymu bez kecu a bydefalt pridelim /48 a nemam zadnej problem. Je sumafuk jestli si to veme z DHCP nebo nastavi rucne.

    A narozdil od vodafounu, tdebile a dalsi hromady kretenu, se normalnimu providerovi vejde smlouva na 1/2 jedny strany A4.

    "Extraburty " budu mozna resit pro tech par jednotlivych firem, ktery budou chtit pouzivat PI. Coz ovsem pracnosti je exaktne stejnych max 5 minut = zadam do databaze misto svy adresy tu jejich. A opet, bez kecu lusknutim prstu.

    A i kdybych z libovolnyho naprosto nesmyslnyho duvodu nebych schopnej na dany lince tu /48 provozovat, tak ji stejne zakaznikovi pridelim. Protoze to stejne budu muset driv nebo pozdejs resit, a pridelovanim vsemoznych sracek (viz vejs /57 ... lol) si tak maximalne seru do vlastniho a to doslova.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 10.12.2020 10:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    "Extraburty " budu mozna resit pro tech par jednotlivych firem, ktery budou chtit pouzivat PI.
    Má PI význam u IPv6? Jako u IPv4 je to forma doživotní rezervace, ale u šestky to moc význam nemá.
    11.12.2020 11:02 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    A jakpak bys chtel resit vic linek od vice ruznych ISP?

    Nemluvim pak o tom, ze v ramci korporatu muzes mit pomerne slozitou strukturu routovani a tohle menit kvuli zmene providera je taky padly na hlavu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 11.12.2020 11:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    A jakpak bys chtel resit vic linek od vice ruznych ISP?

    Na to ale nepotřebuju PI, prostě dostanu od každého ISP jeho rozsah.
    Nemluvim pak o tom, ze v ramci korporatu muzes mit pomerne slozitou strukturu routovani a tohle menit kvuli zmene providera je taky padly na hlavu.

    Tak ona se ta složitá (čti: blbě navržená) struktura po pátém přeadresování sama zázračně zjednoduší.
    11.12.2020 17:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ehm ... to ti ale jaksi nebude fungovat ze? Nebo mi sdel tajemsvi klienta, kterej navazuje komunikaci ze dvou (pripadne vice) ruznych IP ruznych provideru.

    Teda ne ze by takova vopicarna nesla napsat. Ale to sme zas u toho, ze jaksi typicka aplikace neresi IPcka ze? A ani by nemela ze? Protoze to je vec systemu ... takze kterej system pri standarnim systemovym otevreni konexe navaze 2+ spojeni ze 2+ IPcek? A kterej server to pochopi jako ze to je zalozni spojeni ale jeden klient?

    Jinak receno, s PI funguje loadbalance, a bezvypadkova zaloha. Coz se jinak udelat neda (pomijim opet samozrejme vsemozny vopicarny na to tema).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 11.12.2020 19:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ehm ... to ti ale jaksi nebude fungovat ze?
    Co by na tom nefungovalo? Toto je jedna z vlastností IPv6, stroj může mít ipv6 adres i z různých rozsahů kolik chce. Přidáš router do sítě, zapneš RA a hle, máš připojení přes dalšího ISP. Příchozí provoz jde na příslušnou adresu (a odpověď přes příslušný router). Odchozí provoz jde přes preferovanou adresu, router může mít nastavenou prioritu.

    A nikdo ti nebrání si udělat klasický starý multihoming přes BGP. Fantazii se meze nekladou.
    12.12.2020 00:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    a odpověď přes příslušný router
    Jste si jistý, že tohle se taky udělá samo díky RA?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 12.12.2020 10:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    RA jen do sítě vysílá prefix a příslušný router. O zbytek se postará OS. "Kupodivu" na RA ani nemusí reagovat a může mít nastavenou IP jiným způsobem. Na výsledném chování to ale nic nemění, RA je jen ta nejjednodušší cesta jak strojům v síti nastavit ip z nového prefixu.
    12.12.2020 12:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já mluvil - proto jsem to citoval - čistě o té části, že se odpověď pošle přes příslušný router. Což se - přinejmenším pro adresy a routy nastavené přes RA - skutečně stane.

    Nicméně děkuji za hezký příklad, kterým sám vyvracíte to svoje nesmyslné tvrzení o tom, že IPv4 a IPv6 je to samé. Nebo chcete tvrdit, že tohle...
    default via fe80::3084:feff:fe7b:f2b9 dev vetha2 proto ra metric 1024 expires 1387sec hoplimit 64 pref medium
    default via fe80::c4c4:7aff:fe59:aa5d dev vethb2 proto ra metric 1024 expires 1746sec hoplimit 64 pref medium
    ...může existovat i pro IPv4? Mému OS se to moc nelíbí
    # ip r a default via 192.168.149.1 dev vetha2
    # ip r a default via 192.168.150.1 dev vethb2
    RTNETLINK answers: File exists
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 12.12.2020 13:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    sám vyvracíte to svoje nesmyslné tvrzení o tom, že IPv4 a IPv6 je to samé
    Můžete přesně citovat pasáž, kde tvrdím, že IPv4 a IPv6 je to samé?
    13.12.2020 00:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Síťař, který umí IPv4, umí automaticky i IPv6. Principy jsou zcela stejné, akorát se místo do 32 musí naučit počítat do 64.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 13.12.2020 14:21 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Kde přesně je tam napsané, že IPv6 a IPv4 je to samé?
    13.12.2020 23:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    No, a to jsme zase u té chytré heronkyně. Když řeknu, že zavedení IPv6 má náklady, tak ne ne ne, síťař, který umí IPv4, umí automaticky IPv6. Principy jsou zcela stejné, akorát se místo do 32 musí naučit počítat do 64. Ale ve chvíli, kdy narazíme na něco, co je naprosto jinak, tak se začnete cukat, že jste nikde neřekl, že IPv4 a IPv6 je to samé. Prostě ani tak, ani tak, vaše tvrzení si vzájemně odporují, ale řešíte, kde přesně je napsané to, co z vašich tvrzení vyplývá.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 14.12.2020 14:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Neodporují. To je jako kdybyste chtěl tvrdit, že mustang a fabia jsou ta samá auta na základě toho, že řidič může řídit oboje. Principy jsou stejné, auta jsou to různá.
    14.12.2020 18:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Nesmyslný příklad na autech necháme stranou a zůstaneme u IP, kde si vaše tvrzení odporují: tvrdíte, že pro IPv6 není potřeba další školení personálu, ale zároveň jsme zjevně narazili na něco, co pro síťaře, který zná jen IPv4, ani náhodou není stejné a tudíž to nezná. Tj. pokud neprohlásíme, že nastavení převzaté z běžícího stroje a zachycené ve #158 ve skutečnosti neexistovalo, tak nutně nemůže platit vaše tvrzení, že IPv4 a IPv6 jsou stejné a že není potřeba školení personálu.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.12.2020 11:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    narazili na něco, co pro síťaře, který zná jen IPv4, ani náhodou není stejné
    Ta implikace vede jedním směrem. Síťař (to už je jak CyberPunk :-D), který zná IPv4 může bez problémů začít používat IPv6. Navíc opět posouváte kontext. Původní vlákno bylo o ISP. A ano, tvrdím, že síťař, který na úrovni ISP zná IPv4, může s těmito znalosti bez problémů začít provozovat IPv6. Není potřeba k tomu nic dodávat, znám minimálně tři (jeden stačí) takové případy, čímž je to vyřešeno.
    platit vaše tvrzení, že IPv4 a IPv6 jsou stejné
    Vzhledem k tomu, že jsem takové tvrzení nikde nenapsal, tak se nemám o čem bavit. Opět vás nechám s vašimi bludnými představami.
    15.12.2020 11:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Navíc opět posouváte kontext. Původní vlákno bylo o ISP.
    Neposouvám, naopak se ho držím.
    A ano, tvrdím, že síťař, který na úrovni ISP zná IPv4, může s těmito znalosti bez problémů začít provozovat IPv6. Není potřeba k tomu nic dodávat, znám minimálně tři (jeden stačí) takové případy, čímž je to vyřešeno.
    Já nevim, že vám to na tolik pokusů nedošlo, ale tohle nikdo nerozporuje
    Vzhledem k tomu, že jsem takové tvrzení nikde nenapsal,
    A pak kdo posouvá kontext... proč jste vynechal tu část o školení personálu? To je totiž to, co pořád odmítáte přijmout. Ano, firma, která provozuje IPv4, může začít provozovat IPv6. A může to být bez problémů. Ale nevyhnete se tomu, že se budou lidé muset něco učit, protože mezi IPv4 a IPv6 je mnoho rozdílů (které pro účel této diskuze odmítáte brát na vědomí), a to bude stát peníze. Což je relevantní argument proti nasazení IPv6.

    Bludné představy typu, že se ve Vodafone schází board kvůli tomu, aby vydělali 700 korun, tady máte akorát vy.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.12.2020 11:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Ano, firma, která provozuje IPv4, může začít provozovat IPv6. A může to být bez problémů.
    Super, děkuju, že jsme se shodli :-D Toto trvalo.
    které pro účel této diskuze odmítáte brát na vědomí
    Ano, odmítám, protože to pro případ ISP poskytujícího IPv6 je zcela irelevantní.
    Což je relevantní argument proti nasazení IPv6.

    Nepsal jste náhodou o pár vět dříve, že to může být bez problémů? (A v praxi také je.)
    15.12.2020 12:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Super, děkuju, že jsme se shodli :-D Toto trvalo.

    To si vyřiďte se svojí zabedněností. Já jsem nikde to, že je možné provozovat IPv6, nerozporoval, to jste si domyslel a na základě toho diskutoval sám.
    Ano, odmítám, protože to pro případ ISP poskytujícího IPv6 je zcela irelevantní.

    Není, protože náklady na vzdělávání.
    Nepsal jste náhodou o pár vět dříve, že to může být bez problémů? (A v praxi také je.)

    Četl jste vůbec, na co reagujete? Bez problémů != bez nákladů. Náklady jsou relevantní argument proti nasazení.
    Quando omni flunkus moritati
    28.11.2020 10:05 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    IPv4 došly to je pravda, ale ISP je mají nasyslené takže kontaktuj ISP že potřebuješ veřejnou IP co na to tvůj ISP tak stejně můžeš požádat i o IPv6 a uvidíš co z nich vypadne no a pak to řešit.

    Problém když si pořídíš jenom IPv6 je v tom že z těch sítí co IPv6 neposkytují se nikdo na tvoji IPv6 nedostane jedině zase nějaký tunel atd.....

    Takže pokud to není jenom pro tebe potřebuješ jak veřejnou IPv4 tak i IPv6.
    2.12.2020 23:15 mino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    U většiny providerů, kteří poskytují IPv6 je nastavena stateless autokonfigurace vč. zmiňovaného O2. Spousta providerů ale nechce o IPv6 ani slyšet a pak je třeba jít o dům dál. Takže základem je pak router který umí IPv6 a umí s ním správně pracovat. Takových routerů za lidovku je ovšem pomálu, u xDSL providerů je nejlepší zažádat si o terminátor (což je modem/bridge od CETINu) čímž se podstatně rozšíří výběr modemů s ethernetovým vstupem. Neznám totiž žádný slušný DSL router, většinu těch DSL šrotů co se dodávají jsem překonfiguroval na bridge a za něj dal třeba Turris , který je ideální i když trochu dražší. Jakmile se totiž v síti providera co umí IPv6 spustí solidní router, tak dostanete automaticky prefix /64 pro vaší síť, vyzkoušeno na DSL u O2, TM i Vodafonu. Obchodníci skutečně melou o příplatcích za IP adresu/prefix ale funguje to automaticky se správným routerem, někdy je ale potřeba zavolat na tech. podporu aby to zapnuli, obchodníky vynechejte, je to v ceně. Vyzkoušejte si to s jakýmkoli DSL routerem i když neumí IPv6, pokud z něj uděláte bridge a dáte za něj PC s Linuxem na kterém nastavíte PPPoE tak máte IPv4 i IPv6 samozřejmě pokud to provider umí. Pokud jde o routery používám buď Turris, nebo si nastavím PC s linuxem jako router, dá se to udělat i s malými krabičkami (Alix od PC Engines) a na něj nainst. např. openWRT.
    5.12.2020 10:21 zajdee | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    U Vodafonu? Vazne? Na jake sluzbe jste od nich mel automaticky pridelovanou IPv6 konektivitu?
    -= Nic není tím, čím se zdá být =-
    8.12.2020 20:01 Radek Malý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Sohlasím s Terminátorem. Sice si ho „jen“ pronajmete, ale není vůbec drahý a podle mě se to vyplatí. Navíc pokud je dostupný bonding, tak jede právě na Terminátorovi.
    11.12.2020 16:39 xHire | skóre: 21 | blog: Linuxovník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Můj provider IPv6 adresy nenabízí a neplánuje to.
    Nahlásit (vím, že ten web je trochu zaprášený – já ho příští rok opráším)
    Kryptoměny a bločenka.
    MMMMMMMMM avatar 15.12.2020 07:20 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat ipv6
    Já musím pochválit ISP Internext - nedávno jsem požádal u svých dvou tarifů o IPv6 a za chvilku jsem měl dva /48 subnety. Takže jsem vypnul všechny tunely u Hurricane Electric, už nejsou třeba.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.