abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (60%)
     (11%)
     (17%)
     (13%)
    Celkem 84 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    17.10.2013 10:33 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    "Jsem zdravě sebekritický a vím, že pro řízení nemám vlohy, nechci ohrožovat okolí"

    - to by si IMO měla říct tak dobrá pětina řidičů, jít papíry vrátit a nechat se vozit, třebas takovej Jaroslav Uhlíř budiž jim vzorem

    zrovna včera bulvár přetřásal jednu takovou, co by to radši měla zahodit

    no a po cestě domů jsem potkal dvě kačeny za sebou, co se neobtěžovaly dát přednost zprava (chlap v dodávce s tím naštěstí zjevně počítal), a hned na to třetí, která asi nevěděla, kde se zapíná blinkr

    takže až mi zas někdo bude vykládat, jak ženský jezděj bezpečně a podle předpisů, tak si rovnou může dát pár facek

    ostatně ta moje tuhle projela stopku i přestože jsem na ní do telefonu křičel, že má dávat přednost ... ale to ještě nevidím jako úplně ztracenej případ, chce to praxi

    p.s. tímto příspěvkem nechci říct, že chlapi chyby nedělaj, např. dneska ráno mě na kole vytlačil jeden dement s náklaďáčkem s přívěsem, a ostatně vejš dávám za příklad neřidiče Uhlíře ... jen mi už leze krkem ta neustálá propaganda, jak je chlap za volantem pirát a vrah, zatímco ženská vrchol předpisovosti a ohleduplnosti - jako třeba Rezešová, že ...
    17.10.2013 10:49 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    a uz jsem se setkal se zenskou ktera si kupovala nove auto s automatickou prevodovkou jen kvuli tomu ze se ji pri telefonova spatne radi saltrpakou... mel jsem chut ji vrazit facku, obecne bych zenskou ktera si porizje auto s automatickou prevodovkou poslal znova do autoskoly a navic jeste k psychologovi
    17.10.2013 12:14 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To jsou zase moudra. Co já znám, tak ženský říděj dobře i velmi dobře (a to znám případy, kdy se to učily ve čtyřiceti). Naopak mám pocit, že když z pozice chodce vidím nějaký mizery, co nedaj přednost na přechodu, nerespektujou značení, nebo tak, tak to bývaj chlápci.

    Z pozice motoristy se zase chlapci rádi lepěj vašemu autu na zadek a ohrožujou tím bezpečnost. Rádi to dělaj zejména na úzkejch kroucenejch silnicích s hustým provozem (třeba 'úseky častých dopravních nehod' u Jindřichova Hradce, tam je to pokaždý). Zkrátka bezpečný odstupy hodně lidem nic neříkaj. A o předjíždění už škoda mluvit, tam taky hřeší hlavně muži.
    17.10.2013 12:41 bublifuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Přesně s tímto se setkávám dnes a denně u ženských. Absolutně nerespektují nic, ani neví, jaká ta pravidla vlastně jsou. Vlastně ano, ony mají jedno jediné (navíc pokřivené), já mám <>, tak mám přednost. Každý kdo na tu nánu zatroubí, tak je neohleduplný, haha. Vždy, opakuji vždy, když mi někdo nedá přednost v místě, kde je na jeho straně překážka, např. řada zaparkovaných aut, tak je to ženská! A nejen že nedá přednost, ale ještě čumí a myslí si, že já začnu couvat a udělám tý náně místo. Ano, ženské nejezdí tak rychle, to je pravda, ale těch kiksů při řízení dělají požehnaně a to ne že by něco vědomě porušovaly, ony ani nevědí, že jejích svérázný výklad není pravdivý a že takhle se prostě neřídí.
    17.10.2013 12:42 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Co já znám, tak ženský říděj dobře i velmi dobře (a to znám případy, kdy se to učily ve čtyřiceti).
    neříkám, že takový neznám, jen že mi leze krkem, když se předstírá, že dobře říděj všechny

    a ostatně viz výše nastřelený odhad, že bych ze silnic vyházel "jenom" asi tak pětinu lidí s řidičákem
    Naopak mám pocit, že když z pozice chodce vidím nějaký mizery, co nedaj přednost na přechodu, nerespektujou značení, nebo tak, tak to bývaj chlápci.
    jestli vono to nebude tím, že chlapi jezděj víc, takže je víc vidíš (se mi to teď nechce hledat, ale tuším, že jsem onehdy viděl nějaký čísla, jakože v ČR ročně udělaj asi třikrát nebo čtyříkrát tolik kilometrů, co ženský)
    Z pozice motoristy se zase chlapci rádi lepěj vašemu autu na zadek a ohrožujou tím bezpečnost. Rádi to dělaj zejména na úzkejch kroucenejch silnicích s hustým provozem (třeba 'úseky častých dopravních nehod' u Jindřichova Hradce, tam je to pokaždý). Zkrátka bezpečný odstupy hodně lidem nic neříkaj. A o předjíždění už škoda mluvit, tam taky hřeší hlavně muži.
    kdybys nejezdil jak s hnojem, tak se ti nelepěj :-p
    17.10.2013 13:33 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    neříkám, že takový neznám, jen že mi leze krkem, když se předstírá, že dobře říděj všechny
    Problém u vás ale je, že děláte přesný opak a zase to paušalizujete na opačnej extrém. Je snad jasné, že mezi řidiči obecně jsou špatní (prasata nebo nešikové, nezkušení) a dobří (zkušení, ohleduplní, etc). Jenže vy do toho vtáhnete pohlaví, a u ženskejch najednou špatné řízení spojujete s tím, že jsou ženské. Prostě intelektuální kiks.
    17.10.2013 13:36 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jo a zbytek těch věcí, co tam píšete jsou kraviny. Jako s hnojem nejezdím - očividně nevíte o čem mluvím - když někde můžete jet bezpečně tak s bídou 80 a někdo vám jede 3-4 metry za zadkem, tak to jasně bude hnojem! A ženské nejezdí dramaticky míň, nevím, jak jste na to přišel. Ať už se bavíme o soukromém provozu nebo služebních autech.
    18.10.2013 11:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jo a zbytek těch věcí, co tam píšete jsou kraviny. Jako s hnojem nejezdím - očividně nevíte o čem mluvím - když někde můžete jet bezpečně tak s bídou 80 a někdo vám jede 3-4 metry za zadkem, tak to jasně bude hnojem!
    promluvila uražená ješitnost :-D
    A ženské nejezdí dramaticky míň, nevím, jak jste na to přišel. Ať už se bavíme o soukromém provozu nebo služebních autech.
    tak rychlý google ... v tomto článku staršícho data se mluví o šesti milionech řidičů, z toho dva a půl milionu žen, tedy tři a půl milionu mužů - tedy řidiček je na počet významně méně

    a co se týče těch kilometrů, nenašel jsem rychle konkrétní čísla nájezdu, ale z procent uvedených v průzkumu z roku 2002 plyne, že průměrná řidička ujede míň než řidič, přes 2/3 jich je v kategorii do 5000 ročně, v řádcích s vyšším nájezdem jasně vedou řidiči, přičemž nejmarkantnější to je v kategorii nad 30000 ročně, kde je podíl mužů proti ženám téměř osminásobný!

    když si tyto dva údaje spojím (druhý zdroj uvádí 3,8 M aktivních řidičů, ale ne rozdělení pohlaví), tak mi ten výše uvedený odhad nepřijde nijak nereálný, zjevnou kravinou je naopak tvrzení "A ženské nejezdí dramaticky míň"

    ostatně souhlasí se mnou i AČR - a zajímavostí v tomto textíku je, že nedodržení bezpečné vzdálenosti, které tak přisuzuješ mužům, je podle něj druhou nejčastější příčinou nehod u žen :-p
    18.10.2013 10:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    neříkám, že takový neznám, jen že mi leze krkem, když se předstírá, že dobře říděj všechny
    Problém u vás ale je, že děláte přesný opak a zase to paušalizujete na opačnej extrém.
    kde? - já uvádím konkrétní případy, kde je nějaký náznak obecného kvantifikátoru v tom, o jakých příkladech mluvím, notabene když zahrnuju i dva příklady chlapů?
    Je snad jasné, že mezi řidiči obecně jsou špatní (prasata nebo nešikové, nezkušení) a dobří (zkušení, ohleduplní, etc).
    kdyby to bylo všem tak jasné, tak bych neměl potřebu o tom mluvit
    Jenže vy do toho vtáhnete pohlaví, a u ženskejch najednou špatné řízení spojujete s tím, že jsou ženské. Prostě intelektuální kiks.
    eh, ano, spojuju ženské s tím, že jsou ženské ... to je kiks to takhle explicitně říkat? :-)

    když množinu špatných řidičů rozdělím na podmnožinu ženských a chlapů, pak prvky podmnožiny ženských budou mít tu vlastnost, že jsou ženského pohlaví, a já o této podmnožině říkám s uvedením konkrétních příkladů, že je neprázdná, anžto tedy jsem viděl konkrétní jedince ženského pohlaví porušovat předpisy

    což vůbec nic nevypovídá o nadmnožině všech řidičů, resp. řidiček - pokud by už něco v této diskusi evokovalo, že se mluví o všech, tak spíše tvoje věta "Co já znám, tak ženský říděj dobře i velmi dobře" (takže ty, co řídí špatně i velmi špatně neznáš - neexistují?)
    17.10.2013 13:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    obecne bych zenskou ktera si porizje auto s automatickou prevodovkou poslal znova do autoskoly a navic jeste k psychologovi
    A to jako proč? Automatická převodovka je ve městě velice pohodlná.
    18.10.2013 12:27 jenicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Protože hustý chlapi řaděj i ve 21. století, je to takový nostalgický retro :-)
    Agent avatar 18.10.2013 13:22 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Četl ste to celý? Šlo o tu její argumentaci, že si to pořizuje kvůli tomu, že nemůže při tom telefonovat... Zřejmě baba nezná hands free.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    lucorp avatar 17.10.2013 13:56 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    zenska sice niesom ale auto s automatom mam - a na manual by som uz nepresiel (aj ked by som rad menil za 6 rychlostny automat miesto sucasnych 4). Je to v meste pohodlnejsie a aj ovela bezpecnejsie, pretoze sa mozem viac sustredit na to, aku blbost zas spravi nejaky kreten co ide akurat pri mne/predomnou/za mnou. Ano, na manuale radim tak ako dycham - bez zamyslania sa nad tym co robim, ale urcitu vypoctovu kapacitu mozgu to aj ak zabera.
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    18.10.2013 16:29 navstevnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    automat mam taky. jedno auto manual a druhe automat. rozhodne jsem pro automatickou prevodovku, je setrnejsi k motoru a hlavne nema "klasickou" spojku co by se musela menit, teda ma ale ty lamely plavou v oleji. hlavne olej casto menit, to neni dozivotni napln jak se nekteri vyrobci dusuji :-) naprosty souhlas s tim, ze je to ve meste pohodlnejsi a i bezpecnejsi. bez ridicaku bych si nedokazal predstavit zivot, kdybych o nej prisel tak bych prisel i o velkou cast svobody. kdo nema ridicak, tak doporucuju, ja si taky myslel ze ho nepotrebuju
    18.10.2013 16:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Bohužel automat v autě mimo záruku je potenciální a reálně hrozící finanční sebevražda.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.10.2013 15:58 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Já bych zase zakázal manuální převodovky, které můžou za víc nehod než mobilní telefony, jídlo a kouření za volantem dohromady. Takže tohle je spíš věc názoru. Telefonování při řízení by podle mě mělo být taky zcela mimo zákon, včetně všech možných hlasitých hands-free. Autem lidé jezdí rychlostí, na kterou jejich smysly vůbec nejsou stavěné, pročež by nemělo existovat nic, co je rozptyluje, jako například navazování hovorů a ovládání čehokoliv, co nesouvisí bezprostředně s jízdou. Konverzace se spolujezdcem, který v tom autě je a situaci kolem taky sleduje, rozhodně nemusí být na škodu, zatímco telefonování v autě je zkrátka mor, stejně jako manuální převodovky z 19. století.

    23.10.2013 16:52 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Aby mě (opět) někdo nebral za slovo kvůli převodovkám: Manuální převodovka bude jistě jasná volba v případech typu „auto jako záliba“, tedy pro někoho, kdo svým autem jezdí tu a tam na závodní okruh a kdo ho vnímá jako příjemnou volnočasovou aktivitu. To samozřejmě znamená, že ho zpravidla řídí odpočatý a je schopen se řízení plně věnovat.

    Případ „auto jako každodenní nezbytnost“ ovšem s manuální převodovkou nejde příliš dohromady, zkrátka proto, že v tomto případě člověk leckdy neřídí odpočatý a řízení je pouhý prostředek, ne cíl. Jakmile řidič musí myslet na spoustu věcí, které s jízdou nesouvisí, v kritické situaci může každý chybějící kousek výpočetní kapacity znamenat problém. V tomto případě manuální převodovka jenom zvyšuje rizika a nepřináší žádný užitek. Možnost mít po celou dobu předjíždění vždy obě ruce na volantu je velké plus automatických převodovek.

    Stačí se podívat třeba na Youtube, jak vypadá uvnitř klasická planetová automatická převodovka a co se naopak skrývá v manuální převodovce. Těžko se lze ubránit dojmu, že automatická převodovka je rozumná technologie, která má své místo i ve 21. století (než ji nahradí elektrický přenos výkonu), zatímco manuální převodovka je hloupý paskvil z 19. století, který by už měl skončit na smetišti dějin. Jeden příklad za všechny: Manuální převodovka potřebuje, aby se během změny převodového stupně zcela přerušilo spojení motoru s převodovkou, tedy během řazení je krouticí moment na kolech nulový. Automatická převodovka žádný takový problém nemá a dovede změnit převodový poměr bez přerušení krouticího momentu.

    23.10.2013 17:12 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Těžko se lze ubránit dojmu, že automatická převodovka je rozumná technologie, která má své místo i ve 21. století (než ji nahradí elektrický přenos výkonu), zatímco manuální převodovka je hloupý paskvil z 19. století, který by už měl skončit na smetišti dějin. Jeden příklad za všechny: Manuální převodovka potřebuje, aby se během změny převodového stupně zcela přerušilo spojení motoru s převodovkou, tedy během řazení je krouticí moment na kolech nulový. Automatická převodovka žádný takový problém nemá a dovede změnit převodový poměr bez přerušení krouticího momentu.
    A proto jsou moderní automatické převodovky často na mechatronickém principu = konstrukčně podobné k manuální převodovce, elektromagnetické ovládání, někdy více elektromagneticky ovládaných lamelových spojek spojek. Např koncernové DSG. Ona totiž účinnost toho hydroměniče v záběru není nic moc, a roste nám tím spotřeba... Sám bych volil spíš převodovku s hyroměničem, ale trend 21. století to tedy není. Nakonec v USA se "odvždycky" používají hydrodynamické převodovky, a je to vůbec možné hlavně proto, že k tomu jsou "odvždycky" uzpůsobeny parametry motorů. Pro takový civilisovaný motor (V8, 4-6 l) v pohodě stačí 3stupňový automat. Kdybyste takovou převodovku připojil k motorům, které se dávaly tou dobou do aut třeba v Evropě, jezdit by se s tím moc nedalo.
    24.10.2013 02:35 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Hydrodynamický měnič především zajišťuje plynulý rozjezd (protože spalovací motor se bohužel od nulových otáček roztočit neumí) a zmírňuje případné škubnutí při řazení. Ztráty v měniči ale zdaleka nejsou tak velký problém, jak by se mohlo na první pohled zdát.

    Zaprvé, možnost změnit převodový poměr bez přerušení krouticího momentu není vlastností hydrodynamického měniče samotného — ten v tomto procesu pouze trochu zmírní případné škubnutí. Plynulou změnu převodového poměru zajišťují brzdy a spojky, které propojují různé kombinace planetových soukolí. Tyto spojky i brzdy se dovedou sepnout plynule, tj. na krátký okamžik během řazení se v nich trochu mechanické energie ztratí, než se planetová soukolí zase dostanou do stabilního stavu. (Dlužno ovšem dodat, že brzdy a spojky v převodovce většinou nejsou vystavené celému krouticímu momentu motoru, brzdí/spojují zpravidla jen jeho část v závislosti na typu a struktuře převodovky, takže ztráty během té půlvteřiny řazení nemusí být zas tak velké.)

    Zadruhé, ve spoustě převodovek existuje možnost hydrodynamický měnič u některého z těžkých (dálničních) převodů pevně přemostit. S jistou nostalgií vzpomínám na Ford Scorpio, který měl kdysi dávno můj otec. Aby převodovka zařadila čtyřku a pevně propojila hydrodynamický měnič, musel člověk zrychlit asi na 150 km/h, takže v České republice se to zrovna moc často zkoušet nedalo... Nicméně v tomto režimu byl motor pevně spojený s koly, tj. při uvolnění plynového pedálu otáčky nespadly jako u klasického hydrodynamického měniče atd., což jistě ušetřilo nějaké ty ztráty měničem způsobené. (Volnoběžka u měniče tedy v tomto režimu nefungovala, pochopitelně, tj. mechanicky se to chovalo skoro jako manuál.)

    23.10.2013 17:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To by mě moc zajímalo jakým způsobem "manuální převodovka způsobí nehodu". Nic proti nim, ale automaty považuju za příliš drahou věc na výměnu. Dokud je auto v záruce, tak je to fajn, ale po ní je auto s automatem jednou nohou na vrakovišti, na rozdíl od toho samého s manuálem, protože výměna převodovky se začne blížit ceně auta. Osobně se těším na elektromobily úplně bez převodovek s motory v kolech. Víc než převodovky mi přijde úchylné v našem století ještě používat motory z 19. století.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jendа avatar 23.10.2013 19:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To by mě moc zajímalo jakým způsobem "manuální převodovka způsobí nehodu".
    Je to napsané v komentáři, na který reaguješ.
    PepaSFI avatar 23.10.2013 20:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    připojuju se k otázce a prosil bych vysvětlit jestli je to jen doměnka nebo je to podložené nějakou statistikou. Ještě jsem neslyšel o nehodě kde by příčinou bylo tahání za šaltpáku. Řadění rychlostí se získáváním praxe stává činností automatickou až podvědomou. Možná jsou lidi co se to nedokážou naučit, já taky neumím zpívat a mistrem v krasobruslení taky nebudu. Ale nebudu tvrdit že je to potřeba zakázat protože při těchto činnostech jsem nebezpečný sobě a svému okolí. Já můžu jezdit bez problémů i s nesynchronizovanou převodovkou, natož s klasickou manuální. Když to někdo nedokáže nebo mu to připadá nepohodlný, ať si koupí automat. Mimochodem, pokud jde o to odpoutávání pozornosti od řízení, nesnáším moderní auta pro jejich přečudlíkovanost. Všecky ty tlačítka, multifunkční voliče, dotykové displeje, multimediální soustavy. Návod k použití vypadá jak lexikon všech kouzel. Bráchův Citroen má na levý páčce pod volantem tolik funkcí že by z toho jeden dostal bolestivé svědění konečníku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Jendа avatar 23.10.2013 20:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    23.10.2013 20:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    +1, krásně napsáno...
    23.10.2013 20:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Co člověka nejvíc rozptyluje nejsou vůbec věci co má v autě (pokud ano, je to chyba člověka, ne auta). Říct že někoho může rozptylovat řazení je jako říct, že ho rozptyluje kroucení volantem. Kvanta čudlíků a multimediální systémy ale svádí hodně, to jo.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.10.2013 20:52 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jaksi se mi z toho vytratilo +1.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 02:22 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Při předjíždění je bezpečnější mít obě ruce na volantu. Kdekdo se samozřejmě může ohánět tím, že je neskutečně hustý týpek a klidně bude při předjíždění jedním malíčkem řídit a druhým řadit, ale všichni řidiči tak hustí týpci nejsou, řekl bych. :-)

    24.10.2013 09:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Manuální převodovka se s tím mít obě ruce na volantu vůbec nevylučuje. Přeřadit je otázkou půl sekundy. Pokud je třeba zařadit nižší stupeň, provede se to před předjížděním, pak se po čas celého předjíždění zrychluje a nižší se zařadí až po zařazení zpět.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 10:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pokud je třeba zařadit nižší stupeň, provede se to před předjížděním, pak se po čas celého předjíždění zrychluje ...
    ... až se narazí na limit omezovače otáček
    24.10.2013 13:34 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Než se ti tohle stane, tak máš dávno předjeto, pokud tam teda v šedesátce nefrkneš dvojku.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 19:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    to se řešilo v minulé diskusi ... když tam ve feldě v šedesáti frknu trojku, a předjížděný kokot mi to rozjede přes kilo, tak musím na čtyřku
    24.10.2013 20:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak s Feldou by člověk neměl předjíždět vůbec, ale jestli musíš na čtyřku, no tak jí tam prostě dáš, no. Podle mě z toho žádný nebezpečí ani problém neplyne.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 20:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak s Feldou by člověk neměl předjíždět vůbec,
    to sou zase moudra ... takže mám ject těch 60 v místech, kde se dá jet bez problémů kilo, jen protože nemám to správný auto?

    resp. minulej čas, už s ní nejezdím - btw, nekoupí někdo zachovalou, na svůj věk jen mírně prorezlou, osvobozenou od ekodaně, 1.3/50 kW s ŘJ od Cimbu (prý 55 kW), po přebrusu hlavy, se zánovníma gumama a sadou zimních na vlastních discích, rozvody dělaný jen před dvaceti tisícema, pravidelně servisovanou feldu kombíka? :-)
    ale jestli musíš na čtyřku, no tak jí tam prostě dáš, no. Podle mě z toho žádný nebezpečí ani problém neplyne.
    no dám, jenže to řazení chvilku trvá a s nižšíma otáčkama mi spadne výkon, takže nebezpečí a problémy z toho plynou, což byla značná část motivace proč si nechat vyměnit řídící jednotku
    24.10.2013 21:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To byla jenom průpovídka. Bránění v předjíždění je ale opravdu nebezpečný přestupek. Osobně pitomce co na to při předjíždění šlápnou řeším kromě podřazení o dva stupně níž poslední dobou spíš tím že je prostě nechám jet a zařadím se za ně. Když někdo chce být mermomocí někde dřív než já, asi pro to má fakt silný důvod.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.10.2013 09:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    zařadím se za ně.
    to není vždy tak jednoduché, ale to už se taky řešilo
    Když někdo chce být mermomocí někde dřív než já, asi pro to má fakt silný důvod.
    klíčový je ten dovětek "než já" - když někdo jede rychlejš, tak ať si jede, ale pokud jde jen o to, abych já jel stejně pomalu jako on ... když se za někým táhnu patnáct kilometrů šedesát (resp. tedy tito exoti jezdí spíš sedmdesát), potom je příležitost předjet (konečně dostatečná viditelnost bez protisměru), kterou mi zhatí tím, že v tu chvíli zrychlí přes sto, já se musím zařadit zpátky, a on pak během chvilky zpomalí zase na tu svoji rychlost a táhnu se za ním dalších deset kilometrů než mám to štěstí, že odbočí, tak jako co s tím ... "silný důvod" ve smyslu "prostě jenom nechci aby tys jel rychleji" fakt neberu :-/

    a nejde jen o tu rychlost, jde o to, že jet za někým je nebezpečnější (např. omezený výhled) a únavné (=> opět nebezpečnější)
    25.10.2013 10:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Né každá situace na silnici má halt řešení. Nejbezpečnější je prostě nepředjíždět, anebo raději ani nevyjíždět.

    Na silnicích jsou lidi snažící se tě zabít (zrovna včera když jsem jel asi 80 z kopce mi do protisměru nečekaně vjel Range Rover a tak tak jsem se mu vyhnul -- 5 cm dál a do tý škarpy po jejímž okraji jsem ho ve 40 objížděl spadnu; jak na potvoru jsem neměl kamerku).

    Zajímalo by mě jestli by člověk mohl uspět s žalobou za pokus o vraždu či ublížení na zdraví. V případě bránění v předjíždění to podle mě není nic jinýho.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.10.2013 20:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Podle mě není.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jendа avatar 23.10.2013 20:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Je tam napsáno, že řazení rozptyluje? Je. Teď se můžeme hádat o tom, jak moc rozptyluje, případně jestli je to něčím podložené, ale napsáno to tam prostě je.
    23.10.2013 21:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Že by šaltpáka rozptylovala mi přijde jako blbost, ale i tak se ptám na mechanismus. Třeba k tomu co si myslí může napsat víc. Osobně považuju za jedinou nevýhodu manuální převodovky to že nesešlápnutí spojky při brzdění vede ke zhasnutí motoru (což má zřejmé dopady).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 02:19 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Nehoda číslo jedna, nehoda číslo dvě. Obojí souvisí s manuální převodovkou. Statistiky nemám.

    Jendа avatar 24.10.2013 02:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ad. 1 - to je PEBKAC, když zastavuju, tak přece vyřadím na neutrál.

    V autoškole nás učili i na semaforech nechat zařazenou jedničku a držet spojku. WTF? Už jenom že se musí dost opotřebovávat.
    Jendа avatar 24.10.2013 02:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nebo jinak:

    Řidič omylem pustil spojku, automatická převodovka spojku nemá

    vs.

    Řidič omylem šlápnul na plyn, u manuální převodovky by měl vyřazeno a nic by se nestalo
    24.10.2013 02:42 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Plyn většinou nikdo omylem nesešlápne, protože pravou nohou musí obsluhovat brzdu. U automatické převodovky by měl samozřejmě taky „vyřazeno“, tedy volič v poloze N, a nic by se nestalo. Není přece důvod zahřívat jen tak olej v hydrodynamickém přenosu během stání na semaforu nebo u přejezdu.

    Spojka je ovšem problém, protože tento nesmyslný pedál z doby lovců mamutů je na lidské chyby všeho druhu velmi citlivý. Celý problém je v neintuitivních opačných úlohách spojky a plynu. Chci-li zpomalit, rozhodně v prvním okamžiku pustím plyn... Jenže se spojkou je třeba udělat pravý opak. V tom je celý problém.

    Někdo může namítnout, že se omyl takového typu stává jenom dědkům za volantem a všichni ostatní dokážou svou intuici nějak spoutat rozumem a překonat... :-) No, možná ano, ale všichni jednou budeme dědci.

    24.10.2013 09:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak to nevíš co za volantem dokážou ženský.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 10:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Plyn většinou nikdo omylem nesešlápne,
    myslíš stejnou "většinou", jako obvykle omylem nepustí spojku?
    PepaSFI avatar 24.10.2013 21:59 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ale to je přece to samý. Když zastavím s manuálem tak vyřadím na neutrál a podle situace držím pedál brzdy nebo zatáhnu parkovací. Když zastavím s automatem tak bych teda asi taky měl volič dát na N. A nějak nechápu problém se spojkou. jaký opak? Když chci zpomalit tak pustím plyn. To je celý. Kvůli zpomalení se spojkou nic nedělám.

    Začínám mít pocit že problém není se spojkou ale se zvládnutím základních řidičských dovedností a chápáním funkce ovládacích prvků.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    25.10.2013 17:45 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Manuální převodovka vyžaduje větší základní řidičské dovednosti. Tedy její ovládání je nutně náročnější a méně odolné vůči vrtochům lidského faktoru. Někteří jedinci ho zvládnou bez většího rizika, někteří ne.

    PepaSFI avatar 25.10.2013 18:06 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    teď se ale nutně vkrádá otázka, jestli jedinec který nezvládne bez rizika řadění rychlostí, zvládne ostatní činnosti spojené s řízením vozidla.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    PepaSFI avatar 25.10.2013 22:13 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ještě doplním komentář k výše uvedeným nehodám. V prvním případě je to nezvládnutí základních postupů. To samý by se stalo kdyby to bylo z kopce a řidič při zastavení nezatáhl ručnici ale jen držel pedál brzdy. Smekne se mu noha a vozidlo se rozjede. Asi by se nehnulo tak prudce aby vjelo pod vlak, pokud by nestál těsně u kolejí, ale na zranění chodce nebo cyklisty by to stačilo. Druhý případ je normální výmluva. Když přijíždím k přejezdu tak v první řadě sleduju vlak a když se blíží tak zastavím a nic jinýho neřeším. Prostě čuměl kdovíkam a když schytal ránu tak se vymlouval že lovil kvalty.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2013 17:16 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Možná ostatní činnosti taky nezvládne, ale často má právě takový jedinec řidičák. Proto je (nejen) pro takového jedince bezpečnější automat, kde řazení „zvládat“ nemusí, tedy kromě P/R/N/D.

    Kromě toho existuje spousta vnějších vlivů, které dokážou i zkušeného řidiče rozhodit a změnit v toho podivného jedince, který něco nezvládne. Můžou se týkat práce, spěchu, stresu a podobných nepříjemností. Člověk není stroj, aby dokázal dokonale odfiltrovat vnější vlivy a soustředit se bezvýhradně na řízení.

    Proto si myslím, že automatická převodovka zkrátka má jistý přínos, pokud jde o rutinní každodenní řízení auta. Pokud je pro někoho řízení záliba, jde samozřejmě o jinou situaci. Na řízení se může plně soustředit a nejspíš bude chtít manuál pro ten pocit, že má „všechno pod kontrolou“.

    26.10.2013 23:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No ono když s automatem zapomeneš zařazeno D a pustíš brzdu, tak to má taky tendenci popojíždět, takže je otázka, jestli by to v tomhle případě vůbec pomohlo...
    pavlix avatar 27.10.2013 00:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já měl za to, že automat se při puštění brzdy vždy rozjíždí plynule, narozdíl od manuálu, který se při puštění spojky rozjíždí v závislosti na několika věcech včetně průběhu toho pouštění.

    Při relativně plynulém rozjezdu mají všichni zůčastnění mnohem víc času na reakci než při poskočení, které je následováno buď zastavením motoru nebo v horším případě nečekanou relativně rychlou jízdou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 27.10.2013 01:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já měl za to, že automat se při puštění brzdy vždy rozjíždí plynule
    Ne, i u automatu se dá vyřadit tak, že se spojení motoru s koly úplně přeruší.
    pavlix avatar 27.10.2013 10:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Samozřejmě. Já mluvil speciálně o situaci, kdy se vůbec rozjíždí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.10.2013 11:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já měl za to, že automat se při puštění brzdy vždy rozjíždí plynule
    Jj však jo, proto píšu "popojíždět"...
    Při relativně plynulém rozjezdu mají všichni zůčastnění mnohem víc času na reakci než při poskočení, které je následováno buď zastavením motoru nebo v horším případě nečekanou relativně rychlou jízdou.
    No vlak moc nezareaguje tak jako tak... Leda ten řidič, ale u něj už předpokládáme chybu lidského faktoru, takže nevim, jestli se na něj dá spolíhat :-D
    pavlix avatar 27.10.2013 17:49 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Spoléhat, nespoléhat...

    Jde o to, že pokud se ti začne pomalu rozjíždět auto při povolování brzdy, tak není nic jednoduššího než ji zase rychle zašlápnout. Pokud se to auto rozjede prudce, tak už tak zmatkující řidič nemá moc šancí zareagovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 27.10.2013 17:44 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    no to už je rozumnější řeč.

    Proto si myslím, že automatická převodovka zkrátka má jistý přínos, pokud jde o rutinní každodenní řízení auta.
    s takovým názorem se dá souhlasit, narozdíl od radikálního, ničím nepodloženého tvrzení že manuální převodovky jsou nebezpečné a měly by se zakázat. Pokud někdo manuál nezvládá, nemá rád a myslí si že mu to stojí za vyšší cenu a náročnější servis, ať si koupí automat. Ale v žádném případě nelze tvrdit že je automat bezpečnější, je to jen otázka lidského faktoru.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    David Watzke avatar 24.10.2013 09:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    V autoškole nás učili i na semaforech nechat zařazenou jedničku a držet spojku. WTF? Už jenom že se musí dost opotřebovávat.
    To je pěkná hovadina, kde vás tohle učili? Větší zvrhlost už je snad jen start-stop u některých novějších aut.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Jendа avatar 24.10.2013 12:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Autoškola ABM
    PepaSFI avatar 25.10.2013 22:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    slyšel jsem o ještě větší hovadině. Před časem mi jeden vyprávěl že jeho mladšího bráchu v autoškole učili při zastavení v kopci držet auto na prokluzující spojce. Skoro to vypadá že ty autoškoly zaměstnají kdekoho kdo složí test a na ty praktické věci standardní postupy nejsou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.10.2013 07:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ovšem tady bych se ptal, jestli "učili" je míněno aby to uměl, anebo jako že to má běžně dělat ... já jsem se třeba v autoškole taky učil rozjezd do kopce bez ručky apod.
    24.10.2013 13:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ad. 1 - to je PEBKAC, když zastavuju, tak přece vyřadím na neutrál.
    No, ne vždycky, osobně při zpomalování/zastavování postupně podřazuju až na 2 a teprve až když je rychlost dostatečně nízká mačkám spojku a zbytek dobrzdím. Na semaforech nebo na přejezdu tam dávám neutrál, to je pravda, ale pokud se chystám auto parkovat, dám tam 1 nebo R, protože se tím auto zabrzdí jako ručkou (kterou dávám samozřejmě taky).

    U tý první nehody bych spíš viděl problém v tom, že jestliže ten člověk pustil spojku a auto mu cuklo až před vlak, tak to stál trochu moc blízko ke kolejím.
    24.10.2013 14:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Možná měl větší, třebas navíc dieselový motor. To pak může auto vyskočit docela daleko. Dostává mě mimochodem tohle.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 24.10.2013 23:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je opravdu nešťastné. Já jsem takhle ve dvanácti letech málem srazil strýce, když mi dovolil otočit klíčem, aby všechno fungovalo a přitom se hrabal v autě. Naštěstí to odnesl jen plot.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2013 11:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kámoš si nedávno úplně stejně vydělal na lakování nárazníku auta majitele servisu. Může se to stát úplně každému, stejně jako nalití vroucí vody do spoďárů.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 25.10.2013 14:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    stejně jako nalití vroucí vody do spoďárů.
    Au.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.10.2013 14:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jednička a dvojka jsou jenom na zrychlování, na zpomalování vůbec ne.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 16:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No jedničkou opravdu nezpomaluju, ale proč nezpomalovat dvojkou?
    24.10.2013 17:26 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Podle mě ze stejnýho důvodu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.10.2013 18:04 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Brzdění motorem je smysluplné jen při dlouhém sjezdu v kopcích.
    pavlix avatar 24.10.2013 23:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Zpomalovat klidně (zvlášť do kopce), ale podřazovat na dvojku, když vím, že chci jen zastavit je podle mě blbost.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2013 01:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No jo, ale proč? Nikdo z vás nenapsal nějaký zdůvodnění.

    Často se mi totiž stává, že takhle zpomaluju před semaforem a/nebo řadou aut, už jsem třeba na trojce nebo dvojce, v tom blikne zelená (a/nebo se rozjedou auta předemnou) a já můžu díky tomu velmi plynule opět přejít do zrychlení.

    To samý třeba při projíždění ostrých pravoúhlých zatáček, které jsou typické ve městěch, ty projíždím většinou na dvojku...
    pavlix avatar 25.10.2013 01:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No jo, ale proč? Nikdo z vás nenapsal nějaký zdůvodnění.
    Že je něco blbost, není potřeba zdůvodňovat ;).
    Často se mi totiž stává, že takhle zpomaluju před semaforem a/nebo řadou aut, už jsem třeba na trojce nebo dvojce, v tom blikne zelená (a/nebo se rozjedou auta předemnou) a já můžu díky tomu velmi plynule opět přejít do zrychlení.
    Což ale jen potvrzuje, že ta dvojka ti pomáhá až při tom zrychlení. Pak je sice možné, ale zbytečné ji řadit dříve než (a) chci zrychlit nebo (b) mi příliš klesají otáčky.

    Jenže ani při té druhé možnosti není potřeba (nijak zvláš) brzdit motorem. Stačí prostě podřadit až ve chvíli, kdy je to z hlediska otáček vhodné. Navíc to, co tady popisuješ, dělám jenom když si fakt chci hrát. Když jedu normálně, tak z trojky ve chvíli, kdy mi klesají otáčky, vyřazuju a když to zrovna vyjde, tak si prostě tu dvojku zařadím. U normálního auta tam není praktický rozdíl v rychlosti reakce (když předpokládám, že nemáš v ruce telefon nebo tak něco).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.10.2013 08:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jenže ani při té druhé možnosti není potřeba (nijak zvláš) brzdit motorem.
    Z mého pohledu není potřeba brzdit brzdou (nebo to je potřeba méně), asi mam jiný default ;-)
    pavlix avatar 25.10.2013 09:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To asi jo. Ale každopádně radši brzdím brzdou než spojkou :), a při dostatečné plynulosti jízdy nemusí být kolikrát potřeba ani jedno (ta trojka to zpomalí též).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.10.2013 21:25 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Zrovna u felicie mi přijde, že na dvojku to opravdu zpomaluje, na 3ku to pod padesát jede skoro pořád... Já ji tam dávám někde na 40km/h, což je stejně cca rychlost, kdy pak řadím výše. Takže v zásadě mám motor pořád v otáčkách, ve kterých pracuje normálně, není prakticky důvod vůbec šlápnout na brzdu a navíc pokud je naopak třeba přidat, tak stačí jenom šlápnout na plyn.
    pavlix avatar 29.10.2013 23:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nevidím rozpor. Možná proto, že nevidím nepoužití brzdy samo o sobě jako hodnotu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.10.2013 09:38 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak nepoužití brzdy -> menší opotřebení -> déle vydrží. Pokud ti brzd není líto, tak v zásadě není potřeba motorem brzdit vůbec :)
    pavlix avatar 30.10.2013 10:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Při podřazování zase víc opotřebíš spojku (pokud nejsi bůh), takže to si nevybereš.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 31.10.2013 19:42 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nevim jak je to u jinych aut, ale u meho predchoziho BMW i nynejsiho SAABu bez problemu podradim bez drzeni spojky. Staci si slapnutim na plyn srovnat otacky. Oboji lankovy plyn. Prijde mi skoda nicit spojku tim ze musi roztacet cely motor. A podrazuji tak i napr. z 5 na 3, kde je to znat o to vic, kdyz clovek potrebuje rychle predjet. Modernejsi auta s el. plynem snad umi aspon zrusit brzdeni motoru pri slapnuti spojky, tam ten rozdil asi neni takovy, pokud ma navic auto hodne roztahlou spojku (mekkou, neskokovou), tak to ani neni moc potreba.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pavlix avatar 31.10.2013 19:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    (pokud nejsi bůh)
    :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 31.10.2013 20:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    představ si to, ono se takhle opravdu dá řadit, dlouhý desítky let se to běžně dělalo a někteří to opravdu umíme.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 31.10.2013 21:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To bylo hodně laciné.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 31.10.2013 22:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.10.2013 16:10 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Těch souvislostí, ale je příliž mnoho. Co znamená déle vydrží, brzdím normálně a destičky jsem měnil cca po 25 000km. Pokud bych opotřebení posunul na cca 35000 (při ceně destiček cca 1000-1500 na nápravu), tak se to nevyrovná, pokud tím zároveň snížím životnost spojky (cca 8000-15000). Navíc tím brzdí jen jedna náprava a také se projeví ve vyšším ojetí předních kol. Jak jsem psal již předtím, jediná potřeba brzdit motorem je ve velkých kopcích. Kdysi (asi před 18 lety) jsem kamarádovi, který přijel z Alp a měl potíže z brzdami na Oplu Omega spočítal, že pokud bychom vzali zjednodušený model, kdy auto o hmotnosti 1800kg jedoucí s kopce a ztratí 1500 m výškových, a předá tuto potenciální energii auta do ocelových kotoučů o hmotnosti 6kg jako tepelnou energii. Tak kotouče dosáhnou teploty 1200°C bez chlazení. Samozřejmě chlazení vzduchem tu teplotu dost sníží, ale i přesto část toho tepla ohřeje destičky, brzdiče, písty a brzdovou kapalinu a pokud ji zahřeji přes její bod varu, tak jsem bez brzd, protože není jak ji stlačit. Takže tady opravdu brzdím motorem. Ale jinde podřezuji a "brdím motorem" jedině v případě, že okamžitě po situaci potřebuji hodně výkonu a potřebuji mít motor v otáčkách a v záběru.
    PepaSFI avatar 30.10.2013 20:37 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    to máš nějak chatrný destičky. Na starém autě jsem je měnil někde kolem 50 tisíc mnou najetých, kolik měly celkem nevím. Ty nové, žádná extra značka tam přežily auto, asi 80 tisíc kilometrů. Čelisti v zadních bubnech tam byly původní až do konce. A to jsem to teda nešetřil ale bylo to velice lehké auto. Na současném autě byly přední destičky prakticky nové,zřejmě měněné což by dejme tomu těm 60 tisícům na tachometru odpovídalo a zadní tak na polovině což by taky odpovídalo. Ty zadní jsem radši vyměnil, začínaly se jim nějak drolit okraje.

    Ale k věci. Jestli se opotřebí rychleji brzdy nebo spojka bude záviset na spoustě vlivů. Hodně bude záležet na praxi řidiče, na tom jak kdo umí podřazovat. Kdo umí používat meziplyn, má praxi se starým náklaďákem nebo traktorem s nesynchronizovanou převodovkou, ten dokáže podřazovat bez nadměrného zatěžování spojky.

    Já teda kdybych si mohl vybrat tak radši opotřebím brzdy. Destičky za pár stovek si vyměním za chvilku doma na dvoře, kotouče taky. Spojku si sice taky vyměním ale je to citelně dražší a není to až tak jednoduchý.

    To brzdění motorem je u dnešních aut skoro zbytečné, brzdy jsou dostatečně dimenzované aby zvládly běžné používání. Podle zákona se musí brzdit motorem, sjíždět kopce se zařazenou rychlostí se soupravou čili když táhneme přívěs. Asi by se to dalo zobecnit na situace kdy se může brzdná síla navíc hodit nebo je potřeba stálé, plynulé brzdění bez obsluhy, zkrátka když s tím má člověk plný ruce práce. Čili už zmíněné hory, velký náklad, sníh, led. Je taková praktická poučka že kopec sjíždíme na stejnou rychlost na jakou by se jelo nahoru.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.10.2013 23:35 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To záleží kde jezdíš. O dost více než polovinu vzdálenosti najedu po Praze a mnohdy je to brzdění každých 100 metrů. Jednička, dvojka, vyřadit, zastavit a znova. To je jiné opotřebení než cesty po dálnici a nebo i cesty na venkově, kde když to řidič zná a nespěchá tak do většiny zatáček může dojet tak, že v podstatě brzdí pak jen na křižovatkách s předností a v cíli.
    vencour avatar 31.10.2013 17:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jj, stačí jedna bouračka u nábřeží nebo ucpanej Nuselák.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.10.2013 11:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Protože zdůvodňovat takovouhle věc je děsná otrava. Těžko se to popisuje, ale když se to předvede v autě, je to jasný hned.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.10.2013 13:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No mam ve svým okolí lidi, kteří takhle jezděj, ale nějak tu výhodu nevidim. Zejména když někteří z nich na tu brzdu dupou jak šílení a o nějaké plynulosti pak nemůže být řeč...
    25.10.2013 14:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Příklad: Dojíždím k semaforu, auto zpomaluje. Jak zpomalí pod určitou rychlost (už nevím kolik to je, řídím se poslechem, ale ca 65, nevím), řadím za čtyři. Pak okolo padesátky přijde trojka se kterou auto zpomalí pod 30 nebo ca na 20, odkud plynule zabrzdím jen brzdou se stlačenou spojkou, případně i vyřadím. Dávat teď dvojku do zastavení považuju za zbytečné. Zbytečné zvýšení otáček případně škubnutí. Dvojku řadím pouze pokud potřebuju opět zrychlit nebo jet pomalou rychlostí na kterou nestačí setrvačnost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    29.10.2013 21:28 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já na dvojku dokážu celkem bez problémů dostat rychlost i pod 20km/h bez dotyku brzdy... ale ono to je taky nejspíš dost o konkrétním autě. Chápu že v tereňáku, kde jednička se používá pouze na 90° svah, je blbost brzdit na dvojku :)
    24.10.2013 09:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nehoda jedna: LOL, je to stejné jako kdyby měl automat a omylem šlápnul na plyn. Nehoda dvě: Nic takového jako "věnování se řazení" normální člověk v autě vůbec nikdy nedělá.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    David Watzke avatar 24.10.2013 09:11 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ad 1) já ani nechápu jak se to mohlo stát. Ano, z blbosti se mi po zaparkování už stalo, že jsem zapomněl, že nemám vyřazeno a pustil jsem spojku, ale poskočilo to víceméně na místě nebo jen o malý kousek dopředu. Ale ne že by to přeskočilo o dva metry do kolejí :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    24.10.2013 16:42 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Rozdíl bude prostě v tom, jak pevně a zda vůbec člověk stojí na brzdě, zda zatáhl ruční a tak podobně.

    24.10.2013 16:50 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Kdyby nechal po zastavení volič v poloze D a kdyby sešlápnul omylem plyn, nepochybně by se stalo totéž. Pokud lidský faktor překoná několik „kdyby“, už není pomoci.

    Spojka u manuálu je problém, který není v souladu s intuicí. Chci-li brzdit, sešlápnu brzdu, chci-li zrychlovat, sešlápnu plyn. Potud to dává smysl. Ovšem se spojkou je to opačně — mám ji sešlápnout, když nechci spojit motor s převodovkou, a povolit v opačném případě, což nahrává lidskému faktoru na smeč. Automat žádný takový neintuitivní prvek ovládání nemá.

    David Watzke avatar 24.10.2013 17:11 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mně to tak neintuitivní nepřipadá. Pokud je potřeba brutálně brzdit, tak obě nohy zarazíš do pedálů a je to.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    24.10.2013 17:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je sice pravda, ale když chceš brzdit, mačkáš brzdu a spojku. Brzdíš všema nohama -- to přece taky má svojí logiku. Ale výhoda automatu to je. Nákladnost na výměnu mi to však nevynahradí a budu rozhodně dál kupovat auta s manuálem, tedy dokud se mi nesplní sen a nebudu mít elektromobil úplně bez převodovky.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    17.10.2013 11:31 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tahle žena umí parkovat s mnohem vetší grácií. :-)
    17.10.2013 16:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tahle s grácií umývá přední sklo :-D
    17.10.2013 20:14 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    17.10.2013 12:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    "Jsem zdravě sebekritický a vím, že pro řízení nemám vlohy, nechci ohrožovat okolí"
    Jinak když se někdo ptá jestli bych si ten řidičák přeci jenom udělat nechtěl, tak odpovídám: "Máš se rád? Tak se neptej."

    Na druhou stranu ale musím říct, že dopravní firmy v tomhle státě dělají všechno pro to, abych o tom vůbec uvažoval. Zatím tomu nátlaku odolovám.
    17.10.2013 12:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na druhou stranu ale musím říct, že dopravní firmy v tomhle státě dělají všechno pro to, abych o tom vůbec uvažoval.
    +1 :-(

    kdyby ta MHD po Brně byla použitelná, tak bych měl lítačku (eh, šalinkartu) a ročně autem najel tak o třetinu míň
    17.10.2013 17:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Což o to. Po městě se to ještě jakž takž dá. MHD udělá cestu ke mě do práce rychleji jen po deset minut, než když jdu rovnou pěšky, takže jí využívám jen na komplikovanější cesty, když něco táhnu sebou a tak. Ale doprava meziměstská..

    Byl jsem zvyklý přijít na nádraží, koupit lístek a jet. Uráží mě a stresuje, když jsem nucen kupovat lístek předem na určitý konkrétní spoj. Bohužel si ještě pamatuji lepší časy. Škoda slov.
    pavlix avatar 17.10.2013 17:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Byl jsem zvyklý přijít na nádraží, koupit lístek a jet.
    Já jsem tak zvyklý dosud. A kolikrát i s kolem ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.10.2013 19:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    V tom případě by mne zajímalo jak by ses dostal kupříkladu v neděli po půl deváté večer z Mikulovic u Jeseníka do Prahy. Neříkám že to bylo kdysi bůhví co, ale je rozdíl překlepat interval mezi jednou a čtvrtou hodinnou ranní v čekárně, nebo se motat někde venku celou noc.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mikulovic u Jeseníka
    Hmm…Głuchołazy?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Rezza avatar 17.10.2013 17:54 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No ja prave diky MHD v Brne automobil nepotrebuji :). Ale fakt to zalezi na tom, kde kdo bydli a kam jezdi.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Agent avatar 18.10.2013 13:26 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Musí bejt na babetu helma? Dřív to být nemuselo. Teoreticky by mohla stačit i cyklistická.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Grunt avatar 18.10.2013 14:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jo, musí. Když chlupatí vidí na Babettě někoho bez helmy, tak ho chmatnou dřív tak jak když jede bez řidičáku nebo pod vlivem (teda samo pokud na té cestě nedělá obloučky od krajnice ke krajnici). A je to docela rozumné nařízení, protože při takové rychlosti pád na zem nebolí, ale už jde rovnou o život.
    Teoreticky by mohla stačit i cyklistická.
    To asi ne. To by se chlupáčům určitě nelíbilo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 10:41 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    chybí ti tam varianta: protože jsem vůl
    17.10.2013 10:53 kouba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To bude dneska zase flame. <:(
    17.10.2013 12:00 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    jj, zapařenýřitě proti čmoudům :-) :-)
    17.10.2013 10:43 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mna pred par dnami na bicykli prejebal autom postarsi pan v svetriku. Za bieleho dna, mal som reflexne veci na sebe, svetla zapnute a siel vo vyznacenom cyklokoridore. Z vedlajsieho pruhu vlavo to sekol cez moje predne koleso doprava do odbocky. Ked povedal, ze !!!dal smerovku, tak mal prednost!!!, tak bol milisekundy od toho. aby som ho cez okno vytiahol a rozmlatil mu papulu na kasu...
    18.10.2013 19:30 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jestli ten vas cyklokoridor byl soucasti jizdniho pruhu, coz asi byl, tak jste se dopustil dopravniho prestupku, protoze jste ohrozil odbocujici vozidlo objizdenim zprava. Kolo proste patri jen do prirody.
    Jendа avatar 18.10.2013 22:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jestli ten vas cyklokoridor byl soucasti jizdniho pruhu, coz asi byl, tak jste se dopustil dopravniho prestupku, protoze jste ohrozil odbocujici vozidlo objizdenim zprava.
    Z nedostatečných podaných informací lze usuzovat na obě implementace -- ta druhá je, že jel rovně, najednou ho předjelo auto a zahlo těsně před ním doprava.
    Kolo proste patri jen do prirody.
    Auto prostě patří jen na dálnici. (všimněte si, že jsem použil pro podložení tohoto tvrzení přesně stejný počet argumentů jako vy)
    19.10.2013 15:38 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Rad si necham vysvetlit ako som mohol predbiehat vozidla sprava, ktore predo mnou nikdy nebolo. :D Ten kokot ma dobehol a ked bol na mojej urovni tak jedoducho odbocil doprava.
    17.10.2013 10:54 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Na stredni jsem ho mohl mit zadarmo, udelal jsem asi 3 jizdy a vykaslal jsem se na to, instruktor byl starsi neprijemny pan - rekl jsem si, ze to mi za ty nervy nestoji a radsi jsem se zavrel do pokoje a venoval se vpsFree :)

    Ted uz ridicak odmitam z principu, mam tendenci ulitavat myslenkama mimo, proto mam rad cas v hromadne doprave (nejradsi mam vlak), protoze mam prostor premyslet, nad cim potrebuju - zkusim tohle udelat v aute a je po me :)

    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    17.10.2013 10:59 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jenom dodam, ne ze by mi rizeni neslo - jsem z okraje mesta a tam jsme se ve Skodarnach vyblbnuli dost, ale proste to neni pro mne, nebavi me to a kdyz vidim tu buzeraci ridicu, miliarda nesmyslnych pravidel, ktere stejne nikdo nedodrzuje, buzerujici policajti - dekuji, neprosim si.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Salamek avatar 17.10.2013 10:57 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Mam kolo a vsude kam potrebuju dojedu na kole.

    • + Jsem vsude rychleji/stejne rychle jako autem co se jedna mestke dopravy.
    • + Nestoji to ani korunu (jen par stovek za rok pri servise)
    • + Mam zdravy pohyb
    • - Na kolo nejdou balit zensky
    • - V zime je na kole trochu zima :-D
    • - Na větší zdálenosti už musím jet vlakem nebo uhnat někoho s autem, ale to je tak 2x do roka
    Ridicak i auto tak nejak planuju, ale zatim neni zadny padny duvod si jedno a druhe porizovat (Prachy jsou mi celkem putna)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    vlastikroot avatar 18.10.2013 07:45 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ja mam ted auta 2 a nevim co s tim druhym mam delat :-D Vidis, kdybys mel ridicak, mohls mit auto ode me :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Heron avatar 17.10.2013 11:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já mám trochu jiný problém. Řidičák mám, to se prostě hodí, občas jezdím (mám už přes 200 000 km). Ale nemám vlastní auto, protože bych pro něj neměl větší využití.

    Takže, mnohem raději bych viděl nějakou skutečně funkční síť půjčoven aut, kde bych si párkrát do roka mohl bez problémů to auto pujčit. Navíc někdo člověk potřebuje malýho osobáka, někdy transita (do 3.5T), a nelze si pořídit vše.
    17.10.2013 12:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mám auto a ženu s řidičákem. ;-)
    17.10.2013 13:59 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je snad ta nejhorší varianta. Vás to neponižuje?
    Vím, že teď budete tvrdit, jak je cool řidičák nemít, ale vzpomínám si, jak jsem párkrát potkal kolegy s podobným handicapem a musím říci, že mít takového v týmu bylo v některých situacích dost neštěstí...
    17.10.2013 14:30 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Proc by ho to melo ponizovat? Rizeni je prece zenska prace.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bedňa avatar 17.10.2013 15:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Presne chlap sa má byť vyvalený na zadnom sedadle s drinkom v ruke a čítať čo sa deje na akciových trhoch, prípadne životopis dievčaťa mesiaca.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Jendа avatar 18.10.2013 22:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je snad ta nejhorší varianta. Vás to neponižuje?
    Proč by mělo?
    Vím, že teď budete tvrdit, jak je cool řidičák nemít, ale vzpomínám si, jak jsem párkrát potkal kolegy s podobným handicapem a musím říci, že mít takového v týmu bylo v některých situacích dost neštěstí...
    Přijde na to, kde pracuje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.10.2013 12:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Půjčit si ho můžeš třeba v Hertzu, ale je to samozřejmě mastný.
    17.10.2013 12:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    přesně tak - když to srovnám třeba s tím jak jsme půjčovali auto v usa, nebo třeba španělsku, tak je to TROCHU nepoměr ...
    17.10.2013 13:16 Pilgrim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pomalu se zacinaji chytat startupy (ve Francii konkretne Drivy a dalsi) co delaji neco jako crowd-pujcovny. Lidi pronajimaji vlastni auta na podobnem principu, jako pres AirBnB ubytovani.

    Parkrat jsem to zkousel a funguje to docela dobre. Zatim jsem jeste nemel tu smulu zkouset jak to je s pojistenim, ale predbeznym pohledem na ty formulare co podepisujes to vypada stejne jako normalni pujcovny.
    18.10.2013 00:51 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tyto levicove-komunitni sluzby jsou imho zvlastni a pro mne neprijatelne. Co je spatneho na tom, ze nektera auta lezi x dni nevyuzita? Sam mam sva auta rad a utrhlo by mi srdce, pokud bych nektere z nich musel pujcit osobe, ktere verim. Pujceni osobe, kterou neznam, je pro mne naprosto neprijatelne.
    pavlix avatar 18.10.2013 09:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Co je levicového na půjčování auta v zemi, de se jezdí vpravo? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 18.10.2013 22:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tyto levicove-komunitni sluzby jsou imho zvlastni a pro mne neprijatelne.
    Já si zase dokážu představit, že bych je využil (kdybych uměl řídit auto :).
    Co je spatneho na tom, ze nektera auta lezi x dni nevyuzita?
    Je to drahé. Začnou převládat fixní náklady (stárnutí auta a rezavění, stárnutí provozních kapalin).
    22.10.2013 18:42 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tyto levicove-komunitni sluzby jsou imho zvlastni a pro mne neprijatelne.
    Cloudové služby jsou taky levicově-komunitní? Pokud ne, proč?
    houska avatar 17.10.2013 13:34 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    hele vy bez auta ... jak resite nakupy?

    snazil jsem se prekecat zenu ze auto taky nepotrebujem, ale tenhle argument proste nebylo jak prebit, tahat to v ruce by fakt nebylo nic hezkyho

    17.10.2013 13:37 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nakupuješ méně a častěji cestou z práce :)
    17.10.2013 13:47 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tech par veci, co doma potrebuju, se nakoupi cestou z prace - doma stejne vetsinou nic krome vecere a obcas snidane nejim, takze to neresim. Sice pak nadavam, kdyz si chci o vikendu neco uvarit, ale stejne to vyhraje nakonec nejaka restaurace pobliz :-)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    17.10.2013 13:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pokud mas samosku za barakem, tak to jde.
    pavlix avatar 17.10.2013 15:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jdu do obchodu, nakoupím, jdu domů. Pokud extra toužím po tom nakoupit si něčeho na dva měsíce, Tesco mi to doveze. Jo, teď s autem jsem párkrát nakupovat byl, ale není zase tak těžké se bez toho obejít.

    A tahat v ruce to musím jen když jedu autem ;). Pokud mi to přiveze Tesco, tak mi to vytáhnou až do bytu v bednách nebo na velkym rudlu, co by se mi do osobáku nevešel.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 17.10.2013 16:36 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Za a) jsme zatim jen dva, takze nakup je maly, za b) kdyz je potreba odvest neco vetsiho, tak se to bud necha dorucit nebo je tu rodina, za c) dovoz z TESCo skutecne funguje a dobre! Ale jo, tahnout pres cele mesto barvy na malovani a naradi me jeste ted strasi v noci :))). Ale kolikrat neco takoveho clovek dela, aby to ospravedlnilo naklady?
    David Watzke avatar 17.10.2013 17:52 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jasně, TESCO doveze, ale co když chci jídlo? :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.10.2013 20:22 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Restaurace jsou ve městech v docházkové vzdálenosti snad všude
    Jakub Lucký avatar 17.10.2013 20:42 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    věci jako Dámejídlo?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Grunt avatar 17.10.2013 21:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Si ho vypěstuj v zahrádce, ne?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.10.2013 09:17 rm-rf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    hele vy bez auta ... jak resite nakupy?
    Car2Go
    18.10.2013 11:32 kouba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    20-30 kg nákup dovezu v cyklobrašnách až k ledničce.
    Jendа avatar 26.10.2013 00:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Takhle (to není moje kolo). A takhle se pak třeba zatepluje (to je moje kolo).
    17.10.2013 14:12 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Prijde me nesmysl nemit ridicske opravneni z nejakych "nabozenskych" duvodu (jako treba ze ze auta skodi prirode a zerou male deti), ja vlastni auto nemam, dopravuju se prevazne pesky nebo mhd ale stejne se ridicak obcas hodi, potreba neco/nekoho odvezt pujcenym autem se vyskytne docela casto. Samozrejme by to slo resit i jinak ale byla by to zbytecna komplikace.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    17.10.2013 16:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já osobně sice řidičák mám, ale celkem ti rozumim.

    Řídím sice relativně často (bohužel musim) a řizení si i celkem užívám (když nejsou přeplněný silnice a když vezmu v úvahu pouze ten pocit při řízení), ale k autům nemám skoro žádný vztah (nějaký obdiv pro silná auta je mi cizí) a štve mě na nich, že se do nich musí lejt drahej benzín, musí se udržovat, musí se opravovat (jakkoli nové auto jakékoli značky se dřív nebo později musí dát do servisu), musí se na jaře a na podzim přezouvat, plus je to ekologická zátěž atd. atd., přijde mi, že suma sumárum to za to nestojí, zejména ve městě.

    Obligátní odkaz na zenhabits.
    Rezza avatar 17.10.2013 16:34 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak ridicak jsem zacal delat v 16, dostal v 18. A tak jsem se tesil, ze az jsem ho dostal, tak jsem ho prestal pouzivat. A dnes je mi skoro 31 a narizeny mam tak mesic, co kolega v praci mel ridicak odlozeny na uradech za zbytkac. Ted opet trosku o obnoveni uvazuji, ale vzhledem k tomu, ze bydlim v Brne, tak me chybi use case. Neni tu auto moc potreba a ano, uz jsem zkousel i dovoz veci z TESCo :D.
    17.10.2013 17:58 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Delší přestávka celkem nevadí. Řidičák jsem dělal v 15 (na fichtla) a v 18 na auto, a když jsem po výšce komunisty přesvědčil, že nejsem způsobilý jít k nim na vojnu, tak rozhodli, že nejsem způsobilý řidit auto. Vracel jsem na silnici až po změně režimu někdy v 35. Nevadí to.
    17.10.2013 17:15 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mal som tu smolu, ze vsetci co sa zucastnili mojej vyuky soferovania (instruktor aj otec) boli dost cholerici a tak som sa nikdy nenaucil soferovat a teraz mam nejaky blok, ktory neviem prekonat, ergo bojim sa.
    17.10.2013 17:49 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    zkus holku co řídí a vyklop ji svuj problem - mohla by ti pomoc
    20.10.2013 01:36 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    problem je ze nemozem narazit na ziadnu slepu a hluchu samaritanku
    17.10.2013 18:14 Ja som to
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ja mam vodicak od roku 2004. Ked som ho robil pomyslel som si ze za 8 000,- SKK (265 eur) to stoji a navyse sa mi to moze raz zist. Za prve dva roky som urobil asi 2000 km. Potom som nastupil do prace a ku dnesnemu dnu mam cca 280 000 km. Bez vodicaku si uz neviem predstavit nielen zivot ale ani pracu. Tazko sa dnes zamestna bezny clovek ktory chce zarobit aspon 500 - 600 eur cisteho bez vodicaku.
    18.10.2013 09:12 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ja som programator, zamestnany nejakych 8 rokov a este som vodicak nepotreboval. Naopak ak by som ho mal, bojim sa ze by som raz za cas musel jazdit riesit problematicke tlaciarne a podobne servisacke veci.
    Čo Rys, to vrah!
    pavlix avatar 18.10.2013 09:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To zní jak z toho vtipu o e-mailové adrese a mytí záchodů v Microsoftu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.10.2013 09:51 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tak ten nepoznám
    Čo Rys, to vrah!
    pavlix avatar 18.10.2013 09:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 18.10.2013 10:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    bojim sa ze by som raz za cas musel
    1) Nejsem si vědom, že bych musel svůj majetek využívat ve prospěch zaměstnavatele. Tím netvrdím, že to nedělám, ale zrovna auto typicky nepoužívám ani k dopravě k zaměstnavateli (~200km) a pokud zrovna jo, tak z vlastního rozmaru nebo z důvodu dalšího cestování.

    2) Většina lidí, co nějakým způsobem využívá vlastní auto k práci, si za to nechává relativně dobře zaplatit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.10.2013 10:06 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ad 1: On nepise o aute, ale o vodicaku.
    pavlix avatar 18.10.2013 11:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pravda.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 19.10.2013 13:01 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Ja som šmejdprogramátor, mám momentálne mesačný plat > 2000€ a vodičák som ešte nepotreboval.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    17.10.2013 18:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Moc zajímavé téma. Osobně absolutně nechápu jak někdo může nemít řidičák od osmnácti a ve třiceti nemít aspoň druhé auto a najeto desítky až stovky km.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    17.10.2013 18:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ... stovky tisíc km.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    David Watzke avatar 17.10.2013 19:07 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já jsem si v 18 říkal že 1) nemám peníze na autoškolu, natož auto; 2) budu v Praze, tak na co... jenže pak si začal dělat řidičák můj kámoš ze střední, se kterým jsem vždycky ve všem soutěžil, tak jsem ho měl nakonec ještě dřív než on a dneska mám stejnej názor jako ty. I druhý auto :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.10.2013 19:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Vždycky jsem se měl za idiota kvůli tomu že jsem v patnácti neměl řidičák na 50ku a fichtla.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Říká se tomu společenský tlak (já osobně tomu říkám bůlšity). Gratuluju. Podléháš solidně. Inu idiot ten kdo se za něj považuje.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 19:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Myslím, že vidíš souvislosti tam kde nejsou.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    A nebo troluješ. To je fakt :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 19:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ne, vyjadřuju názor, že by v patnácti měl mít každej fichtla a ideálně řidičák na fichtla a co nejdřív po 18tinách pak i na auto a ideálně i auto. Lidi co si dělaj řidičák ve středním věku už se nemůžou nikdy vyjezdit a představují pro ostatní riziko.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 20:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nemáš řidičák, viď? Protože se bojíš, že jo?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 20:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mam Babettu. Kdo má víc?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 20:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kolo mám taky, a lepší a hezčí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 20:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ale nemel prosimtě…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 20:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Klídek, takovejch lidí, co "vyjadřují názor, že každej by měl X, Y, ..." bylo, je a ještě bude dost. Až moc.

    640K ought to be enough for anybody.
    Grunt avatar 17.10.2013 20:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Akorát že oni to většinou myslí vážně.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 20:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    18.10.2013 10:03 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    a třeba mají někdy pravdu - každej je sice jinej, ale něco patří mezi "základní vzdělání"
    17.10.2013 20:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No tak minimálně něco na tom bude. 7 z 10 nejhorších řidičů co znám si dělalo řidičák po třicítce.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pak by to asi patřilo o příspěvek výše.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 18.10.2013 09:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Říká se tomu společenský tlak
    A ještě takový vesnický poměřování pinďourů.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 18.10.2013 22:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    23.10.2013 16:14 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Třeba proto, že mu auto k ničemu není. Někdo má to štěstí, že jeho bydliště a pracoviště se nachází na trasách hustě obsluhovaných veřejnou dopravou. A pokud navíc nemá rodinu, nemá důvod ani potřebu zajistit si flexibilní individuální dopravu. V takovém případě u auta výrazně převáží ta negativní stránka, tedy výdaje, zatímco praktický přínos se nedostaví. Auto jako záliba (tedy jezdit jen tak pro radost, občas jet někam na okruh a podobně) je extrémně drahá záležitost, takže pokud člověk není v náležité příjmové skupině, musel by se kvůli tomu vzdát několika jiných zálib, z dlouhodobého hlediska leckdy pestřejších a zajímavějších.

    Kromě toho, ne každý, kdo má řidičák, je stoprocentně způsobilý řídit. Ne každému zdraví a štěstí přálo. Zákon je sice v této otázce velmi benevolentní, ale někdo zkrátka po zralé úvaze dá přednost veřejné dopravě, ve vlastním zájmu i v zájmu ostatních.

    Tolik tedy k tomu, jak někdo může nemít a nechtít auto, přestože má řidičák už od svých osmnáctin.

    23.10.2013 17:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Imho je to jak neumět plavat.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 23.10.2013 17:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nebo neumět jezdit na kole.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.10.2013 02:48 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Někteří lidé neumí plavat například z toho důvodu, že jim to zdraví neumožňuje, nikoliv z vlastního rozhodnutí. S řízením auta je to podobné a s jízdou na kole nakonec taky. Rozhodně souhlasím s tím, že řízení auta je důležitá zkušenost, kterou by každý člověk měl v životě mít, je-li to aspoň trochu možné. Nic ovšem netrvá věčně a každý si může jednoho ošklivého dne uvědomit, že už by řídit neměl. To se zkrátka stává a nemyslím si, že by to z někoho dělalo občana druhé kategorie.

    24.10.2013 09:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No tak nechtěl bych aby řídili třeba lidi co nevidí a nebo trpí záchvatly, ale z řídit jinak může každý kdo má oči, mozek a ruce -- i čtyřiceticentimetroví polotrupíci (znám z kurzů).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 17.10.2013 19:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na Babettu „vodičák“ nepotřebuješ.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 17.10.2013 20:47 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    a tos objevil kde?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    lobotron avatar 18.10.2013 09:28 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No, pokud s ní nebude jezdit po silnici, tak nepotřebuje.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    Grunt avatar 18.10.2013 14:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    U nás se říká, že moped nejezdí na papíry, ale na benzín.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.10.2013 20:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mě prostě přijde že lidi bez řidičáků a bez aut to dělají jenom proto aby mohli otravovat nás normální.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    19.10.2013 20:50 Břetík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jak Tě otravují? Chtějí od Tebe odvoz?
    19.10.2013 21:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jo, chtějí odvoz a ještě občas rejpou že všude jezdím autem a dělaj ze sebe "něco víc" protože oni se přece bez auta "dokážou obejít".
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 19.10.2013 22:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    A co je horší, dělat ze sebe něco víc, že auto mám nebo že nemám?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.10.2013 10:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To dělá kdo? Mít auto je zcela normální samozřejmost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 20.10.2013 18:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To dělá kdo?
    No nemusíme chodit daleko, že.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.10.2013 20:21 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Raději si to nedovol ani vyslovit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 20.10.2013 23:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To snad ani není třeba.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 21.10.2013 17:27 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No pro nektere lidi je to normalni samozrejmost, pro jine ne :).
    Grunt avatar 21.10.2013 19:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jenom provokuje…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 20.10.2013 10:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já si myslím, že ono to vyjde tak nějak nastejno.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2013 16:22 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Ne každý má to štěstí, že může řídit auto, a označovat takové lidi za „nenormální“ je ryzí buranství.

    Samozřejmě je hloupé, pokud někdo má řidičák, je způsobilý řídit (teoreticky, podle litery zákona), a přesto obtěžuje ostatní žádostmi o svezení. V mém případě platí první dva výroky, ale ten třetí rozhodně ne — veřejná doprava mi stačí a svým „nevlastněním“ auta nikdy nikoho neobtěžuju. Nenormální si nepřipadám.

    23.10.2013 17:31 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Řeč byla o lidech by měli mít řidičák a auto ale z nějakého důvodu nemají.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 23.10.2013 19:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já „otravuju“ žádostmi o svezení a stejně tak přátele vozím, když něco potřebují, ne každý chce žít jen ve své jeskyni bez ostatních lidí. Nehledě na to, řidičák sám o sobě nejezdí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.10.2013 21:21 Depresak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Vodicak nemaju len socky, hipici a mentolky...
    (•_•)
    
    ( •_•)>⌐■-■
    
    (⌐■_■)
    Deal with it...
    Jardík avatar 17.10.2013 21:40 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já mám třeba řidičák, netušil jsem, že lodičkáři musejí mít dnes vodičák. Ale je to asi férový, když řidiči musí mít řidičák, proč by lodičkaři neměli mít vodičáky, ptáci létačáky, plavci a ryby plavačáky (možná by na to mohl stačit vodičák), cyklisti by mohli mít kolačáky, chdci chodičáky, ...
    Věřím v jednoho Boha.
    Grunt avatar 17.10.2013 22:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Všichni vědí že si původem z Čech. Proč na to ještě upozorňuješ a nezajedeš třeba do Tater? V tuto roční dobu je tam nádherně a aspoň se naučíš, že na Slovensku se auta neřídí, ale „vodí“ (tak jako děcka za ručičku přes přechod).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jardík avatar 17.10.2013 23:56 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já ten zápis nečetl, jenom jsem se podíval na nadpis a tak nějak jsem si myslel, že už chcou vodičáky pro lodičkáře. To, že se na Slovensku auta vodí, jsem netušil.
    Věřím v jednoho Boha.
    18.10.2013 19:34 nuž
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    figa s makom, to nie je odvoené od "vodiť" za ručičku, na štrangu ako kozu a pod., ale od v i e s ť t.j. riadiť... takže osudný omyl:),vševedkovia
    19.10.2013 10:07 horsky vodca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    V Tatrach napadol sneh. Symbolicky cintorin je plny tabuliek s menami ceskych turistov.
    19.10.2013 20:58 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Prejavili ste sa a teraz spat sup-sup zahajlovat. Zvolili vam batka Tkaca.
    20.10.2013 01:31 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    co to vravim u nas v nasej rodinke sa zdravilo na straz predtym ako sa zacalo zdravit cest praci a teraz ako vidite pokracujem v pokrokovych tradiciach a bojujem proti novym nepriatelom :-D
    17.10.2013 22:25 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Co to je "vodičák"? Nejaky prukaz na lod nebo potapeni?
    18.10.2013 00:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    BTW, prukaz na lod se jmenuje prukaz vudce maleho plavidla.
    pavlix avatar 18.10.2013 09:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Zkráceně „vodičák“ :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xsubway avatar 17.10.2013 22:59 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    vencour avatar 18.10.2013 00:27 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Začal jsem jezdit letos. Moje asi největší překvapení je, že když jedu mimo město 90 podle předpisů, tak mne zpravidla tak 80% aut předjíždí.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    masožravá palma avatar 18.10.2013 05:06 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je dane statisticky. Ty auta co jedou podle predpisu tedy stejne rychle jako ty te nedozenou a ty nedozenes je takze jich valnou vetsinu nevidis (jen ty, ktere se nahodou pripojily z vedlejsi silnice, nebo ke kterym jsi se pripojil ty). Aut ktera jedou pomaleji nez ty je oproti autum ktera jedou rychleji mene (kdo se bude courat, kdyz podminky a pravidla povoluji urcitou rychlost).
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    18.10.2013 11:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    +1, a navíc pokud jede 90 podle tachometru, velmi pravděpodobně jede ve skutečnosti jenom 80-85
    vencour avatar 18.10.2013 15:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Navigaci mam, jak občas míjim radary, tak navigace měří rychlost stejně přesně. Tj. píšu o rychlosti vypisované na navigaci. Proto se ptam, jak se skutečně jezdí, jak to komu a kde prochází ... jestli fakt platí 10% rychlosti navíc se toleruje.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    18.10.2013 16:12 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jezdím max + 10 % na radarech a nikdy mi žádná složenka nepřišla (tím nikoho nenavádím). Mimo radary pak jezdím max. + 20 km/h (pokud nejedu do porodnice), protože víc už je (jak nám bylo vtloukáno na školeních řidičů) příliš o hubu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    18.10.2013 17:13 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Navigaci mam, jak občas míjim radary, tak navigace měří rychlost stejně přesně.
    jestli "radary" myslíš ty blikající cedule všeudě možně, tak ty obvykle měří podle plotu
    Tj. píšu o rychlosti vypisované na navigaci.
    ok
    Proto se ptam, jak se skutečně jezdí, jak to komu a kde prochází ... jestli fakt platí 10% rychlosti navíc se toleruje.
    spíš 10 km/h než 10% ... jo, to mi vždycky prošlo, i když posledně když jsem to nevychytal, tak policajt říkal, že to ignorujou do 3 km/h jako možnou chybu měření
    23.10.2013 16:31 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Proč tahle fáma ze 70. let přežívá do dneška? Copak ještě nikdo nezkusil porovnat rychloměr na palubní desce s rychlostí, kterou hlásí GPS? Tak za domácí úkol zkusit!

    V dávných dobách, kdy rychloměr fungoval na poměrně primitivním principu (lanko otáčející se v bovdenu, které vedlo od přední nápravy až do budíku rychloměru, s následným magnetickým působením na ručičku rychoměru) se skutečně rychloměr kalibroval tak, aby ukazoval trochu vyšší rychlost. Důvodů pro to byla spousta, zaprvé se čekalo, že se to časem (stárnutím některých součástí) částečně vykompenzuje a zadruhé bylo cílem zajistit, aby poměrně nepřesný měřič pokud možno nikdy neukazoval nižší hodnotu.

    Dnes už takové věci patří spíš do historických poznámek v učebnicích fyziky a s měřením rychlosti v dnešních autech příliš nesouvisí.

    23.10.2013 17:00 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Proč tahle fáma ze 70. let přežívá do dneška?
    žeby protože to není fáma?
    Copak ještě nikdo nezkusil porovnat rychloměr na palubní desce s rychlostí, kterou hlásí GPS? Tak za domácí úkol zkusit!
    no, a ty jsi to zkusil? v kolika autech?
    Důvodů pro to byla spousta, zaprvé se čekalo, že se to časem (stárnutím některých součástí) částečně vykompenzuje a zadruhé bylo cílem zajistit, aby poměrně nepřesný měřič pokud možno nikdy neukazoval nižší hodnotu.
    ty si za domácí úkol zjisti příslušnou legislativu, nikoli "pokud možno" ale prostě nesmí - pak může být důvodem záměrné nepřesnoti například to, že výrobce umožňuje použití větších kol, a je-li ukazovaná rychlost odvozena od jejich otáčení (bez ohledu na to jestli je tam bowden nebo optočlen nebo jinej nesmysl), pak by to ukazovalo nižší rychlost než se standardním rozměrem, a aby ukazovaná rychlost nebyla nikdy menší než skutečná, tak to se standardním rozměrem musí ukazovat víc
    Dnes už takové věci patří spíš do historických poznámek v učebnicích fyziky a s měřením rychlosti v dnešních autech příliš nesouvisí.
    vzhledem k tomu, že na GPS se nelze spolehnout, docela by mě zajímalo, jakým jiným způsobem, nežli nějak svázaným s rychlostí otáčení kol, se podle tebe tedy dnes měří? Pitotovou trubicí? :-)
    Jendа avatar 23.10.2013 19:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    vzhledem k tomu, že na GPS se nelze spolehnout, docela by mě zajímalo, jakým jiným způsobem, nežli nějak svázaným s rychlostí otáčení kol, se podle tebe tedy dnes měří? Pitotovou trubicí?
    Viděl jsi někdy optickou myš? :-)
    24.10.2013 00:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    viděl ... takže podle tebe se měří rychlost auta jako rychlost ubíhání vozovky pod vozidlem obdobným principem jako u optické myši? srsly?
    Jendа avatar 24.10.2013 01:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Byl to vtip.
    24.10.2013 02:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    24.10.2013 10:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    u tebe si jeden není nikdy jistý ani se smajlíkama ;-)
    24.10.2013 11:44 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ten vtip bude brzy pravda. Alespoň ve smyslu měření vozovky
    PepaSFI avatar 23.10.2013 19:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    nejsem si jistý jestli některý výrobce povoluje použití větších kol, pak by ty rozdíly mohly být docela značné. Pokud vím tak to co výrobci aut umožňují je použití ráfků jiného rozměru v kombinaci s vhodným rozměrem pneumatiky která má ale vnější průměr v nějaké toleranci shodný s původním. Čili dejme tomu místo ráfků 15" s pneumatikou 195/70 R15 se použije ráfek 16" a guma 195/55 R16 nebo ráfek 17" a guma 195/35 R17, čísla jsou jen pro ilustraci, jsou na to tabulky který se mi nechce hledat.

    ta odchylka v přesnosti rychloměru je tam jednak takříkajíc pro jistotu a hlavně pro provozní odchylky. Průměr kol se mění opotřebením pneumatik, mám vyzkoušené že i různí výrobci dělají při stejném označení ten vnější rozměr jiný. Nejspíš bude nějaká odchylka i při odvalování vlivem deformace. No já bych řek že by celkem stačilo na tý rychlosti tak nebazírovat protože v praxi je úplně jedno jestli jedeš 49 nebo 55.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Jendа avatar 23.10.2013 19:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    v praxi je úplně jedno jestli jedeš 49 nebo 55
    Bohužel ne, pokud jsi v zemi, kde je povolená rychlost často nižší než rychlost bezpečná, a toto se intenzivně enforcuje. Třeba uváděný rozdíl je rozdíl mezi projetím a pokutou a body.
    PepaSFI avatar 23.10.2013 21:59 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    tou praxí jsem samozřejmě myslel ovládání vozidla s ohledem na bezpečnost. Legislativní loupežnictví nechme stranou. Rychlostní limity až na výjimky jsou určované paušálně, aniž by měly cokoliv společného s realitou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    24.10.2013 01:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    nejsem si jistý jestli některý výrobce povoluje použití větších kol
    no tak třeba lidovozík u škody felicie to povoloval, nebudu se teď pouštět do výpočtů a jen sdělím, že u "továrního" rozměru mi podle GPS tachometr proměřoval přesně o 10%, zatímco u sady zimáků, co jsem coby výhodnou koupi (za litr včetně disků) vzal nestandardní, leč v techničáku dovolený rozměr, mi to dělalo nějakých asi 7%

    ano, když jsem si to řešil teď u toho vraku, co jsem zakoupil, tak jsem zjistil, že pro 15'' i 16'' disky udává gumy takové, že se výsledná velikost neliší, ale u té feldy byly na stejné ráfky povoleny gumy, kde ten obvod byl různý (plus povoleny i jiné ráfky s dalšími rozměry, které nevím, jak vycházely na obvod, předpokládám, že zase různě)
    No já bych řek že by celkem stačilo na tý rychlosti tak nebazírovat protože v praxi je úplně jedno jestli jedeš 49 nebo 55.
    formální stránku již řešil kolega, a jinak já bych dodal, že v praxi seru na tachometr (nebo GPS) a jedu podle toho, co vidím a jak to ve volantu a na pedálech cejtím (nejedu-li v místech, kde bych očekával chlupatý, a tudíž kde tu formální stránku je třeba řešit)
    24.10.2013 03:07 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    vzhledem k tomu, že na GPS se nelze spolehnout, docela by mě zajímalo, jakým jiným způsobem, nežli nějak svázaným s rychlostí otáčení kol, se podle tebe tedy dnes měří? Pitotovou trubicí?

    Na GPS se nelze spolehnout? To je nějaká nová konspirační teorie?

    Viděl jsi někdy rychloměr na kolo? Ten měří rychlost bez dlouhého lanka, bez bovdenu a bez rotujícího permanentního magnetu, který by strhával vířivými proudy kovové kovové kolečko pod ručičkou na pružince. V podstatě nemá žádné pohyblivé součástky, jen magnet upevněný ke kolu a snímač poblíž. Žádná Pitotova trubice, žádné lanko. Rychloměr dnešních aut rozhodně pohyblivé součástky nemá, ať už je založený na magnetickém nebo optickém principu. U optiky by samozřejmě nešlo o snímání vozovky — proč to dělat tak složitě?! Stačí mít na vhodné pohyblivé součásti pohonného ústrojí, která je přímo spojená s koly, nějakou povrchovou úpravu, která se dá opticky snímat.

    no, a ty jsi to zkusil? v kolika autech?

    Zkusil jsem to jenom ve dvou autech ještě jako řidič. Žádná odchylka tam nebyla. Jestliže rychloměr ukazoval 100 km/h, navigace říkala přesně totéž. Pak jsem to viděl v několika autech jako spolujezdec, s navigací i bez navigace, například u takových těch displayů, které ukazují rychlost před obcí. Tam jde samozřejmě o nižší rychlosti než dálniční, tj. i hypotetická absolutní odchylka by byla menší, nicméně nikdy jsem neviděl žádnou pozorovatelnou odchylku, něco jako 52 km/h na rychloměru v autě a 50 km/h „objektivně“ změřeno. Pokud někdo něco takového pozoruje, je to technická závada, nikoliv pravidlo.

    Samozřejmě může výrobce u některých aut povolit větší kola, ale v takovém případě je třeba správně nastavit firmware.

    24.10.2013 11:36 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Zkusil jsem to v 6 autech, (oktavie 2002, Nissan alemera 2001, Opel astra 97, Opel Corsa 2002 a ford Transit) Ve všech rychloměr ukazoval víc. rozdíly byly mezi 2 až 7 při 50 a 4-9 při 90 tce.
    24.10.2013 11:41 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    vzhledem k tomu, že na GPS se nelze spolehnout, docela by mě zajímalo, jakým jiným způsobem, nežli nějak svázaným s rychlostí otáčení kol, se podle tebe tedy dnes měří? Pitotovou trubicí?
    Na GPS se nelze spolehnout? To je nějaká nová konspirační teorie?
    eh, měl jsem za to, že informace o tom, že se amíci občas rozhodnou GPS vypnout nebo zavést nějaký drift (ten pravda nemá vliv na měření rychlosti), jsou naprosto nekonspirační

    nicméně to je pouze okrajový problém, z praktického hlediska bych se zabýval spíše tím, jak chceš například používat GPS v tunelu?
    Viděl jsi někdy rychloměr na kolo? Ten měří rychlost bez dlouhého lanka, bez bovdenu a bez rotujícího permanentního magnetu, který by strhával vířivými proudy kovové kovové kolečko pod ručičkou na pružince. V podstatě nemá žádné pohyblivé součástky, jen magnet upevněný ke kolu a snímač poblíž. Žádná Pitotova trubice, žádné lanko. Rychloměr dnešních aut rozhodně pohyblivé součástky nemá, ať už je založený na magnetickém nebo optickém principu. U optiky by samozřejmě nešlo o snímání vozovky — proč to dělat tak složitě?! Stačí mít na vhodné pohyblivé součásti pohonného ústrojí, která je přímo spojená s koly, nějakou povrchovou úpravu, která se dá opticky snímat.
    prosímtě, příště než napíšeš takovou spoustu zbytečného textu, pořádně si přečti, nač reaguješ - opakuji: "jakým jiným způsobem, nežli nějak svázaným s rychlostí otáčení kol"
    no, a ty jsi to zkusil? v kolika autech?
    Zkusil jsem to jenom ve dvou autech ještě jako řidič. Žádná odchylka tam nebyla. Jestliže rychloměr ukazoval 100 km/h, navigace říkala přesně totéž. Pak jsem to viděl v několika autech jako spolujezdec, s navigací i bez navigace, například u takových těch displayů, které ukazují rychlost před obcí.
    pokud tvrdíš, že rychlost seděla s "takovými těmi displayi", tak se na mě nezlob, ale nebudu ti věřit, myslím si, že si bohapustě vymýšlíš
    Samozřejmě může výrobce u některých aut povolit větší kola, ale v takovém případě je třeba správně nastavit firmware.
    a teď mi ukaž prstem na nějaký pneuservis, který to dělá
    24.10.2013 16:56 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Display u silnice se klidně dá považovat za nedůvěryhodný a člověk ho vidí jen krátce. Nicméně když říká 50, rychloměr říká taky 50. Rychlostní údaj z GPS je celkem důvěryhodný, což jsem vyzkoušel v autě i na kole. Na kole mi GPS ukazuje rychlost s menší prodlevou než tachometr. Pokud jde o tunely, většina silnic nevede tunelem. Že zrovna v tunelu nemůžu používat GPS, to na důvěryhodnosti GPS nic moc nemění.

    24.10.2013 19:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Pokud jde o tunely, většina silnic nevede tunelem.
    to je hezké, ale stačí, že některé tunelem vedou - a rychlost je potřeba znát i v tunelu
    Že zrovna v tunelu nemůžu používat GPS, to na důvěryhodnosti GPS nic moc nemění.
    jak jsem již říkal, chtělo by to lépe číst - nebo to děláš schválně?

    řeč byla o tom, že na GPS se nelze spolehnout, nikoli o tom, že by byla nedůvěryhodná - když ukazuje, můžeš jí důvěřovat jak chceš, problém ale je, když neukazuje, viz výše
    25.10.2013 17:51 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Ano, rychlost je třeba znát i v tunelu, což je asi důvod, proč vestavěné rychloměry nepoužívají GPS. Nicméně pro porovnání rychloměru s GPS není třeba porovnávat po celé délce trasy. Stačí porovnat údaje při několika různých rychlostech na silnicích mimo tunely.

    Nápodobně, chtělo by to lépe číst. Pak by ses jistě dovtípil, že k pouhému porovnání rychlosti mezi GPS a vestavěným rychloměrem stačí pár minut a pár kilometrů vhodných silnic bez tunelů.

    25.10.2013 19:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ROFL, ROFL, ROFL, jde ti to nádherně, prosím prosím pokračuj, jsem zvědav, co vymyslíš :-)

    co je to za matroš na kterém jedeš? - já bych z otázky, jak by tedy auta měla měřit rychlost když ne dle otáček kol, nevykřesal haluz, že stačí jen pár minut porovnávat rychloměr (jaký?!? tu Pitotovu trubici nebo Jendovu optickou myš?) s GPS ...
    26.10.2013 17:23 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    Je dobré, když má někdo sice potíže pochopit psaný text, ale dovede se svému handicapu hlasitě zasmát a brát ho s humorem. To jistě pomáhá. Zkus se soustředit a přečíst si vše ještě jednou. Třeba to pak pochopíš. Když ne, nezoufej, třeba to bude zítra lepší.

    Rychloměr je budík nebo display na palubní desce auta, někdy též nazývaný cizím slovem tachometr. Samozřejmě měří rychlost podle otáček kol a nikdo tu nikdy netvrdil opak. Jediné, o čem se vedla diskuse, byl všeobecně rozšířený nesmysl, že rychloměr vždy ukazuje (nebo snad má ukazovat) vyšší rychlost než skutečnou rychlost jízdy.

    David Watzke avatar 24.10.2013 11:44 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na GPS se nelze spolehnout, protože GPS pro běžný smrtelníky není dostatečně přesná, zvlášť potom co se týče výšky. (Když se počítá rychlost jenom podle změny souřadnic X a Y, tak jsou to hausnumera.) Navíc ne všude je signál.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    24.10.2013 11:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Na GPS se nelze spolehnout, protože GPS pro běžný smrtelníky není dostatečně přesná,
    nicméně všechny gpsky, co jsem měl pod pazourama, se chovaly tak, že chyba byla v nějakém (krátkém) časovém úseku víceméně stejně velká a na stejnou stranu, takže pro měření rychlosti to dávalo (po nějakém vyhlazení) dobré výsledky
    Jendа avatar 24.10.2013 12:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    (Když se počítá rychlost jenom podle změny souřadnic X a Y, tak jsou to hausnumera.
    Ježišmarja, po jakých silnicích to jezdíš, že vedou kolmo nahoru? Třeba pří 100 m na kilometr přepona má sqrt(0.1^2+1) = 1005m. Nehledě na to, že 100 m do výšky už GPS rozliší.
    David Watzke avatar 24.10.2013 12:56 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Nevedou kolmo nahoru, ale to ani nemusej. Když si představím nějakou cestu autem jako 2D spojnicovej graf a potom bych tu čáru grafu vzal a natáhnul jako nit, tak to bude často výraznej rozdíl.

    Je ale pravda, že pro měření okamžitý rychlosti tohle není tak velkej faktor, jak jsem mylně naznačil - to spíš při měření ujeté vzdálenosti.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Jendа avatar 24.10.2013 18:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Psal jsem, že i v 10% stoupání (a to už něco je) je rozdíl 5 metrů na 1 km, tedy třeba kilometr na cestě z Prahy do Krna.
    PepaSFI avatar 24.10.2013 21:48 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    a víte v čem je největší problém? Že tu GPS nemáte s čím porovnat, leda s jinýma nepřesnýma měřidlama. Teda je fakt že občas policie dělá akce kde si někde na hřišti můžou lidi nechat podle jejich radaru porovnat rychloměry ale to jaksi není k dispozici kdykoliv. Ty svítící tabule ukazujou úplný nesmysly, než projedu 50 metrů tak se údaj šestkrát změní ikdyž jedu ustálenou rychlostí. A někdy to při necelé padesátce klidně prudí že mám zpomalit a ukazuje to 70. Jedna možnost by byla. Někde na letišti si označit vzdálenost, projet stálou rychlostí a změřit čas. Existujou přístroje Racelogic, je to vlastně GPS se speciálníma funkcema. Velkou rychlostí to čte signály GPS a s jejich pomocí to analyzuje detailně pohyby vozidla s velkou přesností a vypočítává potřebné údaje. Rychlost, zrychlení, přetížení, vzdálenosti, záznamy jízd pro analýzu, výkon, brzdění. Ale to je poměrně drahá záležitost.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Jendа avatar 23.10.2013 19:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Copak ještě nikdo nezkusil porovnat rychloměr na palubní desce s rychlostí, kterou hlásí GPS?
    Zkusil (Felicia, rok výroby 1999) a rychloměr opravdu ukazuje víc.
    23.10.2013 20:06 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Jak opravdu? Myslel jsem, ze hypoteza naopak byla, ze rychlomer ukazuje min..
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Jendа avatar 23.10.2013 20:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Hypotéza byla
    +1, a navíc pokud jede 90 podle tachometru, velmi pravděpodobně jede ve skutečnosti jenom 80-85
    Dá to rozum, je to zkonfigurováno na "bezpečnější" režim - tedy když ukazuje už při 45 50, tak řidič už rychleji nepojede.
    23.10.2013 20:37 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ehm... bavíte se oba dva o tom samém? Rychloměr je to co je v autě nebo to co je mimo auto, třeba na začátku některých vesnic?
    Jendа avatar 23.10.2013 20:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Myslím, že to, co je v autě - ostatně reagoval jsem na
    Copak ještě nikdo nezkusil porovnat rychloměr na palubní desce s rychlostí, kterou hlásí GPS?
    24.10.2013 03:14 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    To je ovšem technická závada, nikoliv nějaké pravidlo.

    Jestli je tohle u Felicie běžné, pak už začínám chápat, proč bývaly Felicie v době své největší rozšířenosti v podstatě nejčastěji předjížděným typem auta, který člověk během delší cesty potkal na okreskách. Často jsem přemýšlel, proč jsou majitelé Felicií tak pevně přesvědčení, že se na okreskách smí jet maximálně 85 km/h. Teď už to konečně chápu!

    24.10.2013 11:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To je ovšem technická závada, nikoliv nějaké pravidlo.
    no, pokud se ta "technická závada" týká téměř všech aut (resp. všech určité značky), pak bych to za pravidlo s klidem označil :-)
    Jestli je tohle u Felicie běžné, pak už začínám chápat, proč bývaly Felicie v době své největší rozšířenosti v podstatě nejčastěji předjížděným typem auta,
    ehm, a nesouviselo to "nejčastěji" spíše s tou "největší rozšířeností"?
    který člověk během delší cesty potkal na okreskách. Často jsem přemýšlel, proč jsou majitelé Felicií tak pevně přesvědčení, že se na okreskách smí jet maximálně 85 km/h. Teď už to konečně chápu!
    totéž bych si mohl říkat o spoustě jiných značek ... posledně to byl tuším Fiat Multipla, který se přede mnou táhnul 40 normálně ve městě na padesátce
    vencour avatar 18.10.2013 15:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Předpokládám dobře, že se spíš dodržuje rychlost na silnici I. třídy než na dálnici? Tj. na silnici těch cca 90 klidně pojedu a necham se předjíždět a na dálnici pofrčim podle provozu, podmínek i chuti ... ať neplatim pokuty.
    A hlavně mi z toho vyplývá, že aspoň půlka řidičů devadesátku nedodržuje ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Grunt avatar 18.10.2013 21:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    To by předjíždělo i kdyby si 90 a podle předpisů nejel. Mám možnost to sledovat jako pozorovatel. Někdy to natočím skrytou kamerou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.10.2013 00:45 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ridicak samozrejme mam od utleho mladi a stejne tak vozidlo. Clovek by mel mit auto na bezne jezdeni (preferuji vetsi suv(pripadne cistokrevny offroad) s poradnym motorem a automatickou prevodovkou) a dalsi auto na zabavu(preferuji poradny motor a manualni prevodovku :-)). Dopravovani se autem je pro mne prirozenou soucasti dne a neumim si to bez nej predstavit. Kolo je fajn, ale patri do prirody a ne na silnici do mesta, kde cykliste obtezuji a ohrozuji ostatni ucastniky silnicniho provozu. Hromadnou dopravu osobne nesnasim. Nic bych proti ni principialne nemel, i kdyz bych ji patrne nevyuzival, ale co je pro mne neprijatelne je fakt, ze je hromadna doprava z vetsi casti dotovana z penez danoveho poplatnika, coz povazuji za neprijatelne a amoralni.
    pavlix avatar 18.10.2013 09:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    kde cykliste obtezuji a ohrozuji ostatni ucastniky silnicniho provozu
    Narozdíl od motoristů...
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.10.2013 10:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já si tedy ve svém autě připadám nesrovnatelně víc ohrožen řidiči SUV s automatickými převodovkami než cyklisty.

    Hromadnou dopravu taky nesnáším, ale na cestu z hospody není nic lepšího.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    18.10.2013 13:17 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Stavba silnic je take dotovana z penez danoveho poplatnika. Navic stat zasahuje do soukromi a svobody jedince nesmyslnym pozadavkem na ridicsky prukaz, jizdu vpravo a silnicimi pravidly. Plus zamoreni ovzdusi pro pesi nebo cyklisty sobeckymi uzivateli aut, kteri v absolutni vetsina pouzivaji auta pouze jednou osobou.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Jendа avatar 18.10.2013 22:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kolo je fajn, ale patri do prirody a ne na silnici do mesta, kde cykliste obtezuji a ohrozuji ostatni ucastniky silnicniho provozu.
    Tato myšlenka by si zasloužila rozvést.
    18.10.2013 11:02 Senior database developer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kto nema vodicak a auto nieje chlap. Kto nema vodicak tak to ako keby si nevrznul a mam pocit ze medzi nesofermi je viac gayov a levicakov/komunistov ako medzi sofermi.
    lobotron avatar 18.10.2013 11:23 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kto nema kokota nieje chlap.
    -------------^ Here, I fixed it for ya.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    18.10.2013 18:14 nuž
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    to ako niekoho, kto mu ho robí a leze mu poslusne do zadku?:)
    18.10.2013 13:28 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kto nema vodicak a auto nieje chlap.
    Fascinuje me motivace k tomuto komentari. Je to asi jako kdyz nekdo ateistovi napise, ze "prijde do pekla". No jo, ale kdyz on na peklo neveri? Je to zkratka trochu zoufale, ale holt kdyz neni po ruce lepsi argument, musi se tim asi vzit zavdek..
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    18.10.2013 18:09 nuž
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Mna tiez, ako moze niekto napísat zápor a príslusný tvar slovesa byt v slovencine spolu? To slovenské skolstvo uz ozaj stojí za milú kedves:).

    Mimochodom, preco by sa ateista nemohol dostat do pekla? Svoje peklo si kazdy nosi v sebe sam. Sice, kazdy predsa len nie. Len ten, kto ma v sebe tu dichotomiu po tom, co jedol zo stromu poznania. Ked nejedol, je spokojny sam so sebou, nic ho netrapi. Peklo si zaziju s nim druhi:).
    Jendа avatar 18.10.2013 22:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Podle mě je SDBD troll. Spíš mě překvapuje frdrx výše.
    18.10.2013 23:37 Senior database developer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Ja to myslím vážne. Na tích gayov nemám asi dosť veľkú vzorku (preto som napísal "mam pocit") ale s tými levičákmi a komunistami som si docela dosť istý.
    19.10.2013 00:10 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    No a? Testosteron..
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    19.10.2013 19:34 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Tzn. znáte 0 gayů-cyklistů, ale jednoho komunistu-cyklistu? :)
    23.10.2013 16:38 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?

    A člověk by čekal, že ideologie starověké Sparty už je překonaná... Zjevně v některých jedincích přežívá dodnes. Někdo třeba nemá řidičák ze zdravotních důvodů. Těžko říct, jestli je kvůli tomu méně chlap nebo zkrátka nějak méněcenný. Řekl bych, že ne. Někdo zase má řidičák, ale auto k ničemu nepotřebuje. Prostředky, které ušetří za provoz auta, může využít lépe a účelněji na věci, které potřebuje, případně na své záliby, které nesouvisí s auty a nemusí nutně souviset s komunismem, homosexualitou ani s ničím podobným.

    xxxs avatar 20.10.2013 15:36 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    ked som mal chut, nemal som prachy. potom som mal chut a dostatocne prachy, ale nemal som cas. potom sa mi nechcelo.

    teraz by sa mi mozno aj chcelo, len tak pre rozsirenie moznosti, ale uz dobre nevidim. nemam poblem s tym vidiet chodca, auto, udrzat sa na ceste, ale kym rozlustim co je na znacke, tak je neskoro. silnejsia optika nic neriesi, je to za mojou hranicou prijemneho.
    20.10.2013 19:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Myslím, že mám slabší Motion sickness (jako malýmu dítěti se mě dělalo v autě špatně .. nebo taky při hraní Wolfa/Dooma :-D). Za ty roky jsem se přizpůsobil tím, že se snažím ten pohyb okolí co nejmíň vnímat, což není dobrý předpoklad pro řízení čehokoliv (hmm možná ani pro chůzi :-D). Pak taky proto, že u všech simulátorech řízení při libovolném manévru většinou skončím v saturované oscilaci mezi pravým a levým okrajem obrazovky.
    PepaSFI avatar 20.10.2013 21:34 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    kinetózu má hodně lidí a nebrání jim to v řízení. Mozek to asi vnímá jinak když se toho přímo účastní. Simulátory řízení jsou na prd, to nemá s realitou vůbec nic společného. Možná nějaké ty profesionální co simulují i pohyby a 3D ale nějaké hraní v počítači ne.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    20.10.2013 22:50 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Kinetoza se projevuje hlavně v situaci nepredikovatelného pohybu. Což neni situace u řidiče, a často ani ne situace spolujezdce vedle řidiče. Pro mne je řidičák jedna z potřebných dovedností, jako jízda na kole nebo ovládání kompu, jistě se bez toho dá žít, ale proč? Sice teď stojí řidičák mnohem více než v době kdy jsem ho dělal já, ale poměr ceny není větší než poměr platů, a i když člověk nemá auto tak mnohdy se schopnost řídit hodí.
    David Watzke avatar 21.10.2013 13:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Já mám něco podobnýho, nesnáším dlouhý jízdy v buse nebo vzadu v autě, ale za volantem je to úplně v pohodě, protože vždycky vím, co se stane a žádný cuknutí či zhoupnutí není nečekaný...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.10.2013 13:11 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Podobne je to i s usinanim - pokud neridim, usnu v aute pomerne snadno; ale rizeni znamena mnohem vyssi soustredeni/pozornost a tam k tomu nedojde (pokud samozrejme neni clovek unaveny, ale pak by ridil nemel).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 21.10.2013 19:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prečo nemáte vodičák?
    Hledam souvislost s lítáním, i když jen virtuálním, 3+h být v kuse s maximální pozorností mi přijde jako dost solidní zkušenost (aneb plná nádrž P-38 :-) ). Taky pozoruju, že řízení zatim zvkádam dost dobře.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    19.3.2022 14:07 Paní Claudia Michalská
    Rozbalit Rozbalit vše Poradte při rozchodu, rozvodu, rozchodu nebo při jakémkoliv problému ve vztahu
    Poradte při rozchodu, rozvodu, rozchodu nebo při jakémkoliv problému ve vztahu

    Nemusíte čekat, až se k vám vrátí, pokud je milujete a staráte se o ně, tak se obraťte na doktora Sacrea, aby vám pomohl přivést zpět vašeho milence nebo bývalého milence, který se s vámi rozešel, pokud je milujete, tzn. ne sobectví, milují tě dříve, možná to bylo malé nedorozumění, které přineslo problém ve vašem vztahu, Dr Sacre přivedl zpět mého bývalého manžela a dnes jsme jedna velká šťastná rodina, miluje naši rodinu, přestal podvádět díky pomoci Dr. Sacre , Dr Sacre je nejlepší kouzelník, se kterým si můžete promluvit, dá vám ty nejlepší rady a pomůže vám napravit váš vztah s vaším partnerem, kontaktem na níže uvedených podrobnostech E-mailová adresa: sacretempleofpower@gmail.com WhatsApp nebo volejte: +2349076034359 Sdílím to, abych pomohl ostatním, a mám další pomoc prostřednictvím jejich svědectví

    Paní Claudia Michalská

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.