Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.
Již tuto středu proběhne 50. Virtuální Bastlírna, tedy dle římského číslování L. Bude L značit velikost, tedy více diskutujících než obvykle, či délku, neboť díky svátku lze diskutovat dlouho do noci? Bude i příští Virtuální Bastlírna virtuální nebo reálná? Nejen to se dozvíte, když dorazíte na diskuzní večer o elektronice, softwaru, ale technice obecně, který si můžete představit jako virtuální posezení u piva spojené s učenou
… více »Český statistický úřad rozšiřuje Statistický geoportál o Datový portál GIS s otevřenými geografickými daty. Ten umožňuje stahování datových sad podle potřeb uživatelů i jejich prohlížení v mapě a přináší nové možnosti v oblasti analýzy a využití statistických dat.
Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.
Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.
Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
Tiskni
Sdílej:
s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí