Společnost Murena ve spolupráci se společností Qwant představila vyhledávač Murena Find. Ve výchozím nastavení bude používán v mobilním operačním systému /e/OS a v Murena Workspace.
V mobilní aplikaci Facebooku se lze nově přihlašovat pomocí Passkeys.
Společnost Midjourney představila vlastní generátor videí pomocí umělé inteligence (AI) V1 Video Model.
Editor kódu Zed (Wikipedie) má nově v sobě integrovaný debugger. Podporuje Rust, C/C++, JavaScript, Go, Python a pomocí rozšíření i další programovací jazyky.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie). Servo mimo jiné nově zvládne animované GIFy.
Nejnovější X.Org X server 21.1.18 a Xwayland 24.1.8 řeší další bezpečnostní chybu.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 210. sraz, který proběhne 20. června od 18:00 v Red Hat Labu na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity na adrese Botanická 68A nebo také online.
Byla vydána nová verze 17 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Open source 3D herní a simulační engine Open 3D Engine (O3DE) byl vydán v nové verzi 25.05.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Nově je implementováno standardizované simulační rozhraní ROS (Robot Operating System) 2.
Nejnovější X.Org X server 21.1.17 a Xwayland 24.1.7 řeší 6 bezpečnostních chyb: CVE-2025-49175, CVE-2025-49176, CVE-2025-49177, CVE-2025-49178, CVE-2025-49179 a CVE-2025-49180. Nils Emmerich je nalezl koncem března a dnes publikoval detaily.
Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
Tiskni
Sdílej:
s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí