Byla vydána (Mastodon, 𝕏) první RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
Eugen Rochko, zakladatel Mastodonu, tj. sociální sítě, která není na prodej, oznámil, že po téměř 10 letech odstupuje z pozice CEO a převádí vlastnictví ochranné známky a dalších aktiv na neziskovou organizaci Mastodon.
Byla vydána nová major verze 5.0 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek i s náhledy a videi v obsáhlých poznámkách k vydání. Videopředstavení na YouTube.
Cloudflare, tj. společnost poskytující "cloudové služby, které zajišťují bezpečnost, výkon a spolehlivost internetových aplikací", má výpadek.
Letos se uskuteční již 11. ročník soutěže v programování Kasiopea. Tato soutěž, (primárně) pro středoškoláky, nabízí skvělou příležitost procvičit logické myšlení a dozvědět se něco nového ze světa algoritmů – a to nejen pro zkušené programátory, ale i pro úplné začátečníky. Domácí kolo proběhne online od 22. 11. do 7. 12. 2025 a skládá se z 9 zajímavých úloh různé obtížnosti. Na výběru programovacího jazyka přitom nezáleží – úlohy jsou
… více »Byla vydána nová verze 2.52.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 94 vývojářů, z toho 33 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání.
VKD3D-Proton byl vydán ve verzi 3.0. Jedná se fork knihovny vkd3d z projektu Wine pro Proton. Knihovna slouží pro překlad volání Direct3D 12 na Vulkan. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora AMD FSR 4 (AMD FidelityFX Super Resolution 4).
Poštovní klient Thunderbird byl vydán v nové verzi 145.0. Podporuje DNS přes HTTPS nebo Microsoft Exchange skrze Exchange Web Services. Ukončena byla podpora 32bitového Thunderbirdu pro Linux.
U příležitosti státního svátku 17. listopadu probíhá na Steamu i GOG.com již šestý ročník Czech & Slovak Games Week aneb týdenní oslava a také slevová akce českých a slovenských počítačových her.
Byla vydána nová verze 9.19 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze například nový balíček BirdNET-Go, tj. AI řešení pro nepřetržité monitorování a identifikaci ptáků.
Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.
I přes veškerý technologický pokrok zůstává mnoho "klasických" věcí nepřekonaných (a možná nepřekonatelných). Jednou z takových věcí je máslo - žádný produkt potravinářské chemie mu, přes sebevětší snahy, absolutně nemůže konkurovat. Kdo nevěří, ať ochutná a porovná - a musí mi dát za pravdu...
Před rokem 1990 toho moc na výběr nebylo. Za 10 Kčs se dala koupit (někdy také ne...) dvousetpadesátigramová kostka tzv. čerstvého másla. Obsahovalo větší či menší množství polychlorovaných bifenylů, DDT, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších lahůdek. Za cenu o 2 Kčs nižší byla k mání nižší třída másla, tzv. máslo stolní, které se kromě výše uvedených lahůdkových přísad vyznačovalo ještě žlutou barvou, slabým zatuchlým zápachem a nevalnou chutí. Poslední volbou byl některý z produktů chemie (většinou pod názvem "pomazánkové máslo"), což byla emulze různých rostlinných tuků ve vodě - chuťově nepříliš se odlišující od tuku na jízdní kola.
V roce 1990 sem vtrhly nové značky nejrůznějších margarinů, halvarinů atd., a lidé jim velice rychle podléhali. Provalené aféry s PCB a varovně vztyčený prst lékařů (pozor, cholesterol!) tomu vydatně napomáhaly. Od té doby uplynulo už 15 let, chemie opět výrazně pokročila, každá další verze margarinu je "ještě máslovější" než ta předchozí. I když se chuť těchto náhražek stále zlepšuje, máslo stále jednoznačně vítězí. Bez ohledu na svůj cholesterol.
Ta neskutečně nádherná chuť, která vynikne zvlášť s čerstvým, křupavým pečivem, se prostě nedá s ničím srovnat. Takže i kdyby máslo bylo ještě nezdravější, než i ty hodně pesimistické výsledky tvrdí, stále by mělo oproti náhražkovým tukům náskok. Nehledě na to, že se v poslední době objevuje čím dál víc výzkumů, které tvrzení o nezdravosti másla hodně otupují.
Ať je to jakkoliv, máslo je prostě nejlepší!
Tiskni
Sdílej:
s mlekem je to horsi.Proč? Stačí si pořídit krávu. Anebo znát někoho, kdo ji má (samozřejmě takovou, která dojí
). Ale je pravda, že to, co se prodává v TetraPak® krabicích (a co prošlo odstředěním, zahřátím na 140 °C a prudkým ochlazením), už s mlékem moc společného nemá.