abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 859 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Čuňačíme v MediaWiki - Jazykové peklo

    23.12.2021 13:35 | Přečteno: 1201× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 23.12.2021 14:04

    Chvalte boha na výsostech! Vy všichni které serou moje blogposty na téma práce s MediaWiki, jelikož tento blog je na tohle téma zaručeně poslední – v tomto roce. Spadly vám koutky? Nezoufejte. Bude hůř. Tématem bude, jak jinak, problematika multijazyčné wiki.

    Jak jsem zmínil posledně, intenzivně pracuji na lokalizaci stránek, nezbytně nutných pro to, aby uživatel pochopil jak multijazyčná wiki funguje a které triky se při tom využívají. A i když se to někomu bude zdát možná troufalé, jsem o krok dál než správci MediaWiki.org, kteří cesty jimiž jsem prošel teprve hledají.

    Mám totiž oproti nim jednu obrovskou výhodu – ve svojí wiki si mohu dělat co chci. Nemusím nikomu zdlouhavě vysvětlovat, proč stojí některé použité rozšíření za hovno. Nebo se doprošovat, aby mi někdo blahosklonně doinstaloval rozšíření, které mi přidá potřebnou funkcionalitu. Použiju co se mi hodí a pokud se ukáže, že to stojí za prd, tak to zase vyhodím. Držím se pokud možno zásady, nezasahovat do distribučního kódu MediaWiki, a když mi potřebnou funkcionalitu nenabídne, tak si ji mohu dopsat jako rozšíření.

    V maximální míře využívám toho, co systém MediaWiki nabízí sám o sobě, a vždy sáhnu raději po standardním, dlouhodobě udržovaném rozšíření než abych zasahoval do kódu. Takže i záležitosti ohledně lokalizace řeším výhradně přes šablony psané ve wiki kódu. Bohužel správci projektů WikiMedie jdou trochu jinou cestou. Většina šablon se dnes již generuje přes moduly interpretované přes Scribunto, takže i když bych se rád o své know-how podělil, prakticky to není možné. Chybí jim totiž rozšíření s nimiž pracuji. Upřímně řečeno nechápu proč, jelikož jde o rozšíření co umožňují v šablonách psaných ve wiki kódu používat proměnné. Ale to není můj problém.

    Tento zápis je pouze o tom co je možné.

    Volba jazyka dostupná pro anonymního uživatele

    To, že anonymní návštěvník MediaWiki.org nemá možnost změnit jazyk mě neskutečně irituje. Protože u mojí wiki anonymní návštěvník tuhle možnost má a žádnou extra zátěž to nepřináší.

    Jsem toho názoru, že pokud by to bylo možné, přilákalo by to mnohem víc potenciálních překladatelů dokumentace. Fakt nechápu, proč tak triviální věc, která je u multijazyčné wiki klíčová, není možná.

    Kategorizace lokalizovaných stránek

    Problematika kategorizace lokalizovaných stránek na vás vyleze v plné nahotě, pokud je vaše wiki skutečně multijazyčná. Tj. pokud obsahuje stránky které jsou nativně psané v jiném jazyce, než je výchozí jazyk vaší MediaWiki.

    Na MediaWiki.org na tuhle problematiku nejspíš hned tak nenarazí, protože se její obsah píše výhradně ve výchozím jazyce, tj. v angličtině. Ovšem na wiki, která mixuje obsah psaný v různých jazycích to bude nejspíš to první, co vám začne vadit.

    Každopádně na MediaWiki.org vám s tím nikdo nepomůže.

    Abyste pochopili v plném rozsahu, v čem spočívá záludnost kategorizace lokalizovaných stránek, doporučuji k přečtení můj manuál o kategorizaci lokalizovaných stránek.

    Lokalizace odkazů

    V samotném závěru tohoto blogpostu píšu, jak to dopadlo, když jsem převzal šablonu z anglické wikipedie. A nebylo to poprvé co jsem pohořel, když jsem se pokusil adaptovat nějakou šablonu na kterou narazíte u WikiMedia projektů.

    Na MediaWiki.org existuje šablona Template:Localized link, která využívá speciální stránku Special:MyLanguage. Ta generuje lokalizované odkazy – pokud je název cílové stránky přeložen, použije ho.

    Jenže to má jeden hák. Ta speciální stránka funguje jen v tom případě, že jde o stránku která je napsaná ve výchozím jazyce wiki. Pochopitelně na MediaWiki.org to nikoho netrápí, protože výchozím jazykem všech stránek je angličtina. Jenže u mne to nefungovalo.

    Nezbylo mi, než si na to napsat šablonu vlastní. Jak ta šablona funguje, včetně příkladů reálného použití, můžete vidět na její dokumentační stránce.

    Lokalizace nápovědy a dokumentace

    Jakmile se mi podařilo uspokojivě vyřešit problém lokalizovaných odkazů, bylo možné začít pracovat na lokalizaci nápovědy a dokumentace k šablonám.

    Ovšem to by jeden nevěřil, co všechno je nutné vyřešit, pokud chcete lokalizovat podstránky. Bylo to však nutné, abych vůbec mohl ve psaní lokalizovatelné dokumentace pokračovat.

    Lokalizace kategorií

    Před zajímavé problémy vás postaví také lokalizace kategorií. Z MediaWiki.org byste mohli nabýt dojmu, že na tom nic není. Na první pohled se zdá všechno ok. Ovšem jen do chvíle, než si uvědomíte, že se u jiné jazykové verze kategorie zobrazují pouze stránky přeložené do příslušného jazyka.

    Což o to, na MediaWiki.org je překladatelská komunita poměrně aktivní. Jenže u wiki, která má jen několik desítek uživatelů, ze kterých je pouhá hrstka schopna něco překládat, bych se toho také nemusel dožít. Nehledě na to, že mám ve wiki hromadu stránek, které se ani překládat nebudou. Vyřešil jsem tedy situaci jinak.

    Naštěstí existuje rozšíření DPL (psal jsem o něm před šesti lety), které umí vygenerovat seznam stránek z vybrané kategorie. Nevypadá sice zcela identicky, jako nativně generovaný seznam MediaWiki, ale to není podstatné. Pro mne je důležité, že to nemusím dál řešit.

    Zatím mám těch kategorií přeložených jen pár, tak jen pro ilustraci uvádím link na kategorii pro lokalizované šablony (šablony, které samy pracují s lokalizací obsahu).

    Jak to dopadá, když někdo neumí psát šablony

    Úplnou náhodou jsem zjistil, jak zákeřnou šablonu jsem zkopíroval z anglické wikipedie. Zmínil jsem se o ní loni, v zápise který pojednával o tom jak dělám výřezy z obrázků. Šablonu Template:Annotated_image jsem tehdy zkoušel jen na testovací stránce, která je pro anonymní uživatele nedostupná. Nikde jinde.

    Až nyní, kdy byla tato testovací stránka použita u jednoduché transkluze, se ukázalo, že ta šablona funguje nějak divně. Generování jednoho pitomého výřezu – operace, kterou prostřednictvím šablony Image dělám zcela běžně – sežralo na několik minut většinu výkonu serveru. Vyzkoušel jsem tedy vygenerování stejného výřezu přes svoji šablonu. Výsledek byl ihned a zatížení serveru nula nula prd. Fakt nechápu.

    Na téma MediaWiki zde ode mne v minulosti vyšlo…

    1. (11.3.2015)MediaWiki - rozšíření Translate - kromě rozšíření Translate zde padla zmínka také o rozšíření AccessControl.
    2. (12. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki - příklad využití rozšíření ExternalRedirect.
    3. (14. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki dál - popisuje, jak v prostředí MediaWiki modifikovat textové zprávy k rozšíření ConfirmAccount.
    4. (15. 3.2015) Od čuňáren ke korektnímu obsahu MediaWiki - popisuje jak u multijazyčné wiki využívat možnosti rozšíření ParserFunctions
    5. ( 1. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - opět - popisuje jak využít možností rozšíření ParserFunctions MyVariables k modifikaci nabízeného obsahu wiki na základě autentifikace.
    6. ( 2. 4.2015) MediaWiki - dynamicky generované stánky - názorná ukázka využití rozšíření DynamicPageList (third-party) pro dynamicky generované stránky v MediaWiki. Kromě toho se zde objevila zmínka or rozšíření Loops a Variables, které umožňují v šablonách využívat smyčky a uživatelsky definované proměnné.
    7. ( 3. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - proč? seznámení s tím, jak a proč jsem se dostal k MediaWiki
    8. (17. 8.2018) Čuňačíme v MediaWiki - responzivní obrázky blogpost o tom, jak donutit MediaWiki aby responzivně pracovala s obrázky. Součástí je šablona mé provenience, která využívá kromě již uvedených rozšíření navíc rozšíření ImageSizeInfoFunctions
    9. ( 3. 4.2019) Čuňačíme v Mediawiki – RecentChanges bez javascriptu
    10. (10. 4.2019) MediaWiki.org - překlad dokumentace
    11. (20. 5.2019) Wikimedia Hackaton 2019
    12. (12. 7.2020) Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    13. ( 7. 1.2021) Čuňačíme v MediaWiki - responzivní obsah II., o pomocné šabloně I-size
    14. (10. 2.2021) Čuňačíme v MediaWiki - šablony jako nástroj., o pomocných šablonách ToDo, transstat, hop a block
    15. (26. 2.2021) Čuňačíme v MediaWiki - povídání z jiného světa, o šabloně BIO
    16. (11. 3.2021) Čuňačíme v Mediawiki – Pozor na staré šablony, o aktualizaci MediaWiki, změně domény a zapomenuté šabloně.
    17. (24.11.2021) Multijazyčná MediaWiki, lehký úvod do problematiky zmatení jazyků.
           

    Hodnocení: 31 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2021 21:17 OBL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - Jazykové peklo
    2003: We got him

    2021: We got it
    23.12.2021 22:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - Jazykové peklo
    Sorry, asi je to unikátní situace, protože smysl tvého příspěvku mi zcela uniká.
    23.12.2021 23:21 Pastýř trolů
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - Jazykové peklo
    To je na troleni to esencialni - obet casto nechape, ze si z ni strilime. Pak nevedomky prileva olej k plaminku a vznikne slusny flamewar. Jedna z metod je prasknout do komentare uplnou kravinu nijak nesouvisejici s tematem, to je odezva casto zarucena. No a nekdy se tady vyskytne kvaziintelektual, ktery zapomina, ze nefici vsichni na jeho vlne a neuvede kontext proc pastuje nejake video v mylnem domneni, ze to je jasne. To pak babo rad...
    23.12.2021 23:50 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - Jazykové peklo
    Hm. A?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.