abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: CES 2015 #2: nejen SSD M.2 s adaptérem PCI Express

    17. 1. 2015 | David Ježek | Hardware | 3261×

    Dnešní díl hardwarových novinek opět věnujeme zejména věcem z výstavy CES. Zastavíme se ale i jinde, takže nás vedle SSD pro letošní rok čekají nové počiny u MediaTeku, informace k novým Radeonům a zase další úsměvné snažení výrobců (Ultra)HD TV.

    Obsah

    Plextor a Kingston představily další generaci SSD M.2/PCIe

    link

    Na produkty typu dvou běžných SandForcových SSD na jedné PCI Express kartě (jako předloňský Asus Raidr) snad konečně zapomeňme. Maličký slot M.2 se pomalu zabydluje na základních deskách i v mobilních strojích a vhodná SSD, včetně next-gen řadičů, už také na trhu jsou delší dobu. Nyní na CESu předváděli výrobci novou generaci, která slibuje rychlosti téměř dvojnásobné oproti té předchozí.

    HW novinky HW novinky
    HW novinky

    Plextor má delší dobu na trhu celkem populární řadu M.2 SSD M6e, která prodává jak ve formě samostatných M.2 kartiček, tak s přídavným adaptérem do PCI Express ×4 slotu. Za tuto variantu si sice zaplatíte víc, ale máte jistotu, že se to obejde bez patřičně slotem M.2 vybavené základní desky, a že SSD dostane své plnohodnotné PCI Express 2.0 linky v počtu čtyř. Nová verze M7e využívá řadič Marvell 88SS9293, díky kterému (a díky novějším čipům NAND flash, konkrétně druhé generaci 19nm NAND flash SanDisk-Toshiba) dosahuje rychlostí sekvenčního čtení více než 1,4 GB/s a zápisu více než 1 GB/s. Na trhu se objeví v průběhu tohoto roku.

    HW novinky HW novinky

    Stejnou cestou se vydal i Kingston. Opět jde v případě HyperX Predator o SSD vybavené řadičem Marvell 88SS9293 a 19nm čipy flash NAND. A opět jsme rychlostně nad 1,4GB/s metou. A opět platí, že cenu zatím neznáme, ale SSD snad přijdou na trh někdy letos.

    Oba výrobci nabídnou kapacity 240, 480 a 960 GB. Je ale zjevné, že PCI Express 2.0 je pouze dočasné řešení.

    OCZ předvedla SSD M.2 PCI Express 3.0 s rychlostí 4 GB/s

    link

    Budoucnost ale nespočívá pouze v přechodu řadičů SSD na PCI Express 3.0, ale také v podpoře protokolu NVMe, který je oproti AHCI obrovským skokem vpřed. Takové řešení (není první, NVMe je demonstrováno již pár let, ale zde je to patrně poprvé v kombinaci s PCI Express 3.0) ukázala společnost OCZ, která tak mimo jiné dává signál, že to s jejími finančními problémy a hrozícím bankrotem už není tak žhavé a vývoj dále pokračuje.

    Kartička M.2 projektu JetExpress předvedla v akci NVMe i PCI Express 3.0 a dosahovalo se rychlostí téměř trojnásobných oproti výše uvedeným SSD, která půjdou na trh. OCZ JetExpress je zatím zkušební vzorek.

    HW novinky HW novinky

    Řadič byl vyvinut přímo v OCZ a disponuje 10 kanály pro čipy flash NAND. Kartička M.2 jich využívá obligátních osm, takže v případě menších pouzder čipů flash NAND by SSD mohlo dosahovat i 5GB/s výkonu. Navíc je řadič opět modulární, OCZ zvažuje duální variantu se dvěma řadiči, kdy by celkový výkon mohl sahat až k 8, resp. 10 GB/s. Na rozdíl od výše uvedených SSD je ale tohle koncept vyvíjený pro datová centra, která si žádají pokud možno brutální hodnoty GB/s a IOPS. Sériová výroba by snad mohla naběhnout na podzim s tím, že pokud „budou elementálové nakloněni“, dojde i na patřičně „scale-downutou“ spotřebitelskou variantu.

    A v čem, je rozhraní NVMe (NVM Express) taková pecka? Inu, oproti AHCI je brutálně více paralelizovatelné, takže více vyhovuje potřebám NAND flash, na rozdíl od AHCI vyvinutého pro rotující plotny a magnetické hlavičky pevných disků:

    High-level comparison of AHCI and NVMe [Wikipedia]
      AHCI NVMe
    Maximum queue depth 1 command queue;
    32 commands per queue
    65536 queues;
    65536 commands per queue
    Uncacheable register accesses
    (2000 cycles each)
    6 per non-queued command;
    9 per queued command
    2 per command
    Message Signaled Interrupts
    and interrupt steering
    single interrupt;
    no steering
    2048 MSI-X interrupts
    Parallelism
    and multiple threads
    requires synchronization lock
    to issue a command
    no locking
    Efficiency
    for 4 KB commands
    command parameters require
    two serialized host DRAM fetches
    gets command parameters
    in one 64 Bytes fetch

    MediaTek předvedl 120Hz LCD v mobilu a nastínil 12jádrový SoC ARM

    link

    Tchajwanský MediaTek na CESu nechyběl a u jeho stánku byla k vidění zajímavost, ve které leží další možná větev vývoje displejů mobilních telefonů či tabletů. Displej dostatečně rychlý na zobrazení 120Hz, podpořený pochopitelně patřičně navrženou elektronikou. Podle dostupných informací je obraz na takové smartphonu plynulejší co se týče animací či scrollování textů a fotografií, na videu to pochopitelně může být tak dobře viditelné.

    Vedle toho zástupci firmy hovořili o 10 a 12jádrových ARMech, spíše formou náhledu na budoucí vývoj, než že by měli na stánku reálné produkty. Nakolik něco takového trh dokáže zužitkovat, to nyní těžko říci. Faktem je, že jsme zde měli v minulosti i vícejádrové ARMy (kupříkladu 16jádrové), ale ty byly připravovány spíše pro specifická použití než ultramobilní segment a běžné spotřebitele. Ale co vlastně MediaTek konkrétně chystá, to se dozvíme až v budoucnu.

    HW novinky

    Radeon R9 380X s pamětmi HBM potvrzen

    link

    Chlubení na linked-inu má další zajímavé vyústění. Dva zaměstnanci nezávisle potvrdili díky popisu toho, na čem pracovali či pracují, že Radeony řady R9 3000 opravdu přijdou na svět s pamětmi typu HBM. Lépe řečeno jedna inženýrka potvrdila HBM a druhá Radoen R9 380X. Osobně si nejsem zcela jistý, jestli model 380X bude zrovna TO, na co se čeká (spíše to může být přeznačený a vylepšený dosavadní hi-end R9 290X, stejně jako tuto roli sehrál model 280X pro někdejší Radeon HD 7970, spíše bych využití HBM viděl na očekávaném next-gen hi-endu, který bývá označován jako R9 390X.

    Další pokus o vnucení 3D zákazníkům, tentokrát bez brýlí

    link

    Bezbrýlové 3D je evergreeen CESu. Je to minimálně stejně tak stará myšlenka, jako uvedení brýlového 3D jako takového (ať již aktivního se střídavým zatmíváním očí, nebo pasivního s rozdílnou polarizací řádků obrazu). Měli jsme tu pár takových produktů, včetně bizarního mobilu HTC EVO 3D, který tak „krásně“ tahal za oči, až se prakticky nedal používat. A přesně totéž zkoušejí i výrobci televizorů.

    HW novinky

    Když pomineme loňský Sharp, který to předváděl na CESu 2014 a z jehož prezentace bylo lidem často až blivno, letos si krátkou slánku, vedle jednoho méně podstatného čínského výrobce, jehož technologii adaptují další nepodstatní výrobci TV, vytáhl jihokorejský Samsung. Ten prezentoval bezbrýlové 3D na gigantické 110palcové 8k televizi. A opět zde byly ty staré dobré neduhy: pocity závratě, rychlá únava očí a bolesti hlavy. A navíc „tečení“ obrazu v dolních rozích. Bezbrýlové 3D funguje zatím snad ještě hůře než brýlové varianty, což FlatPanelsHD okořeňují povídáním o tom, jak úžasné bylo sledovat tu téměř třímetrovou 8k televizi, když se na ní 3D vypnulo a ona nabídla 2D obraz v rozlišení 7680×4320.

    Byl jsem a vždy budu vůči 3D skeptický. Dokud se radikálně nezmění technologie (ano, třeba holografie by byla super), nebude to fungovat dobře. A i kdybychom tomu nakrásně odpustili bolesti hlavy až pocity na zvracení, tak zde stále bude nemalá část lidstva, která prostě 3D skládané dvěma nezávislými obrazy pro jednotlivé oči, ale z jednoho zdroje obrazu, neuvidí (například tupozrakost je v tomto silnou překážkou.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.1.2015 14:55 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: CES 2015 #2: nejen SSD M.2 s adaptérem PCI Express
    na videu to pochopitelně NEmůže být tak dobře viditelné.
    19.1.2015 14:57 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše 120Hz?
    Celkem by mě zajímalo k čemu to je dobré na mobilu, když běžně na pc nevidíte/nemáte problém s 60Hz? (nebo aspoň já určitě ne, vzhledem k tomu, že oko dokže zaznamenat nějakých 25-30 snímků, 2 násobek by měl být dostatečný aby to nemohlo oko rozpoznat)

    Že by další číslo, které se dá dobře zpeněžit (každej vidí že 120 je vyšší než 60? :) )

    Jediné co to bude způsobovat, že se bude ještě rychleji vybíjet baterka.

    Navíc mi přijde, že to trhání na videu je způsobeno tím, že nestíhá procesor, což žádná technologie zobrazení nezachrání.
    19.1.2015 17:48 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 120Hz?
    Mě přijde, že jim na tom 60Hz displeji schválně nefunguje vertikální synchronizace (protože tam je tearing, ne stuttering), zatímco na tom vlevo to zapnuté mají. T9m pádem to na tom videu vypadá o dost hůř než by to reálně bylo.
    20.1.2015 12:04 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 120Hz?
    Máte pravdu, vypnutá syncrhonizace mne ani nenapadla.

    Dobrý způsob jak přesvědčit o problému, který neexistuje :D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.