abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu

    13. 4. 2012 | David Ježek | Hardware | 3235×

    Vedle uvedení čipsetů Intel 7 řady v čele s typem Z77 se dnes podíváme na nová SSD řady 910 od téže společnosti, jednu zajímavou informaci o SSD řadičích Indilinx/OCZ a také prognózu vývoje trhu desktopových HDD.

    Obsah

    Intel uvedl čipsety 7. řady

    link

    K nadpisu by skoro slušelo doplnit dovětek „předvoj Ivy Bridge přichází“, ale to je doufám mezi pravidelnými čtenáři Hardwarových novinek již zbytečné :-). Každopádně elektronický gigant konečně pouští na trh čipové sady, jejichž nativní součástí je USB 3.0 řadič, konkrétně čtyřportový, a další dvě novinky.

    I ta druhá zahřeje u srdce (byť jde víceméně o rekapitulaci již dříve uniklého): čipsety nabídnou více monitorových výstupů a v závislosti na tom, co na základní desku či notebookové tělo osadí výrobce, bude možné provozovat až tři monitory současně. Má to jediný drobný háček, pouze jeden z výstupů totiž může být jiným než DisplayPortem, na druhou stranu toto je počátek definitivního prosazení sympatického rozhraní DP na trhu. Nyní za ním vedle AMD (propagátor DisplayPortu od počátků, zejména na grafických kartách) a Nvidie (u GeForce GTX 680 je DP součástí referenčního designu) stojí naplno i Intel.

    A do třetice tu máme cosi zvané „Rapid Start“, což je záležitost podporující velice rychlé probuzení počítače, resp. operačního systému, a sice díky použití SSD. Smart Connect zase umí automaticky v daných intervalech na chvíli PC zapnout, aby provedlo synchronizaci se vzdálenými (cloudovými) službami a zase jej vypnout. Obě dvě tyto novinky jsou ale podobného charakteru jako třeba nové AA/AF režimu u Kepleru: lze je technicky napasovat na předchozí generaci produktů, v tomto případě zprovoznění Rapid Start a Smart Connect na deskách s čipsetem H61 oznámili věční rebelové z ASRocku. H61 bude ale podle všeho jediným takovým, neboť nemá v rámci 7. řady náhradu.

    Z uváděných čipsetů míří na trh jak nejvyšší Z77 (nad ním ještě číselně bdí loni uvedený X79 živící platformu Sandy Bridge E), tak varianty Z75, H77, B75 a Q75/Q77. Do mobilního segmentu Intel pouští varianty HM77/76/75, UM77, QM77 a QS77.

    Připojení Thunderboltu bylo očekáváno již dříve, nyní tedy přichází i do IBM PC světa. TB si ale pochopitelně z procesoru uzme čtyři PCI Express linky. Ty mohou být až generace 3.0, bude-li použit Ivy Bridge, jinak na čipsetech 7. řady pochopitelně zprovozníte i Sandy Bridge. A platí to i naopak, Ivy Bridge bude šlapat na deskách 6. řady, však vzpomeňme období, kdy výrobci k takovým deskám přibalovali štítek „PCIe3.0 ready“. Rozdíly mezi jednotlivými variantami čipsetů 7. řady shrnují tabulky.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    SSD pro PCI Express od Intelu

    link

    Ještě chvíli u Intelu zůstaneme. Firma také pouští na trh konkurenci k hi-endovým SSD od OCZ, jejíž SSD pro sloty PCI Express za poslední zhruba dva roky doslova zaplavily ceníky e-shopů. Intel zatím nemíří tak vysoko co do kapacit, i tak je však řada Intel Solid-State Drive 910 Series poměrně zajímavá.

    Dle očekávání jde i u Intelu o PCI Express ×8 SSD, primárně s ohledem na cenu určené tam, kde se na nějaký ten dolar navíc nehledí. Na trh míří kapacity 400 a 800 GB, kdy ta menší nabízí čtení/zápis až 1 000/750 MB/s a IOPS na hodnotě 90k/38k pro čtení/zápis 4kB bloků. Vyšší 800GB varianta má tyto hodnoty 2/1 GB/s a 180k/75k. Kapacita SSD je samozřejmě poskládána „RAIDovou“ formou za pomoci více funkčních bloků splňujících specifikaci ONFI 2.0. Interní SAS řadič(e) jsou 6,0Gbps, ven se komunikuje na sběrnici PCI Express 2.0.

    Intel udává životnost použité 25nm HET-MLC NAND flash technologie na hodnotě 2,5 PB na každý NAND modul, tedy pro 400GB SSD životnost až 5 PB při 4k zápisech a 7 PB při 8k zápisech (3,5 PB/modul). Pro 800GB model jsou tyto hodnoty pochopitelně dvojnásobné.

    Ceny se pohybují něco pod 2 000, resp. 4 000 dolarů. Spotřeba v klidu činí 8, resp. 12 W, během práce pak pro oba modely svorně méně než 25 W. Ti z vás, kteří se ještě cítí informačně neukojeni, nechť se jdou ukájet do Intelova PDF datasheetu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    OCZ/Indilinx prý využívá řadiče Marvell

    link

    První oslí můstek vedl přes Intel, tento druhý přes SSD a OCZ. Tato firma před (delším) časem koupila firmičku Indilinx, známé tvůrce SSD řadičů, na jejichž technologiích chtěla vystavět své další produkty. OCZ je ale poměrně otevřené, nebrání se nadále ani používání řadičů jiných výrobců, ať již jde o SandForce, nebo třeba právě Marvell.

    Z pera serveru Anandtech přichází velice zajímavá informace, dle které ve skutečnosti moderní řadiče Indilinxu vlastně ani nejsou jeho dílem, ve skutečnosti jde fyzicky o čipy od Marvellu, Indilinx do nich „pouze“ láduje vlastní firmware. Jde konkrétně o řadiče rodiny Everest 1 (jejichž křemík se narodil pod názvem Marvell 88SS9174, OCZ mu mj. zvýšila hodinový takt – mimochodem v indilinxí podobě pohání například SSDčka Crucial m4 a Intel SSD 510) a Everest 2 (zde by mělo jít o zbrusu nový Marvell 88SS9187).

    To nám dává několik důležitých témat, nad kterými lze hloubat: co to vlastně taková platforma NAND flash SSD řadiče je, když do ní lze vpáchat zcela (no, „zcela“ asi ne, ale řekněme „výrazně“) odlišný firmware a tím získat výrazně odlišný SSD. Svým způsobem by se tedy dal řadič SSD považovat za jakési specializované řešení na bázi hromady logických hradel, takové programovatelné logické pole. Možná to tak je, byť pochopitelně mantinely budou trochu přitažené oproti všeobecně používaným čipů tohoto typu, spíše jde o ladění parametrů již hotové fyzické struktury.

    Nabízí se tu také analogie s CCD či CMOS čipy v zrcadlovkách, kde lze víceméně vysledovat například takřka stjený 16Mpix čip Sony v tělech od Sony, Nikonu i Pentaxu. Ale zatímco tito výrobci používají shodnou strukturu matice fotocitlivých prvků, přidávají k ní vlastní IR a lowpass filtry, dříve též vlastní A/D převodníky (nyní se převážně již integrují v samotných čipech) a další logiku. Výsledkem tak může být z hlediska kvality fotografií zcela odlišné tělo postavené na zcela shodném čipu. A takový je i případ Indilinxu. Čert vem jestli svoji TAXI službu stavějí na podvozku od Marvellu, důležité je, jak umí jejich řidič řídit, jak se umí vyhýbat zácpám a jestli vás opravdu z bodu A do bodu B odveze po nejkratší spojnici. Indilinx naštěstí není firma vlastněná pražskými taxikáři, takže tu naděje je :-).

    Hardwarové novinky

    Desktopová HDD za 4 roky z pětiny 2,5"?

    link

    Analytici opět analyzovali o 106, až přišli na informaci z nadpisu. Podle iSuppli by měly do roku 2016 zabírat 18 % trhu s desktopovými HDD jejich současní 2,5palcoví bratříčci, když v příštím roce si uzmou teprve jen 4 %.

    Pokud pominu zcela prognózy na téma „SSD rulezz“ případně „desktopy do roku 20xx chcípnou“ nebo obligátní „2012 = konec světa“, pak není důvod proč této prognóze nedat za pravdu. Ostatně už nyní máme na trhu velmi slušné 7200otáčkové HDD pro notebooky, enterprise segment má k dispozici i zvěrstva jako 15 000ot disky této velikosti a samozřejmě je na trhu také 10 000otáčková řada VelociRaptor od Western Digital, která aktuálně již delší dobu kapacitně sahá až k 600GB metě.

    Tam, kde člověk jednoduše nechce SSD (ať již kvůli špatnému poměru cena/kapacita, nebo prostě proto, že chce kapacitu v násobku dostupných SSD kapacit), je HDD stále dobrá volba a pokud se bude nabízet slušná možnost s 2,5palcovými disky, půjde minimálně o úsporu na spotřebě takového řešení. Však pokud zde dnes máme přibližně 750 až 1 000GB kapacity, za 4 roky budeme minimálně na dvojnásobku. To je pro systémový disk 2,5palcové velikosti jistě dostatečné a třeba pro all-in-one počítače typu iMac (bez ohledu na to, jaké disky současné iMacy nesou) či Mac Mini jistě použitelné. Osobně kdybych mohl v lednu za těch 2 499 Kč místo 1TB/7k2 disku koupit 300GB/10k Velociraptor, neváhal bych ani minutu :-(.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2012 10:52 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    To USB3 jsem moc nepochopil. Pamatuju kdyz prislo na trh USB1 tak to byl ohromnej pokrok mimo jine diky podstatnemu zjednoduseni kabelaze. Napr. misto paralelniho portu s 25piny najednou pouhe 4. A ted zase zacinaji draty pridavat?
    Stanislav Brabec avatar 13.4.2012 18:03 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    USB2 má jen jednu duplexní datovou linku. 5m USB2 kabel tak znamená minimálně 15ns zpoždění mezi čtením a zápisem. Pro nižší rychlosti to nevadilo. Ale pokud požadavek na čtení cestuje 15ns a dalších 15ns musíte čekat na první data, tak byste duplexním provozem na USB3 přišel kvůli každému příkazu o možnost přenést o 150 bitů. Předpokládám, že to byl hlavní důvod, proč má USB3 dvě jednosměrné linky.
    David Ježek avatar 13.4.2012 23:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    já bych to neviděl tak tragicky, těch drátů tam v tuhle chvíli není nijak přehnaně moc. USB3 je pro mě přijatelný kompromis mezi pomalostí usb2 a zbožným přáním, aby se všeobecně prosadil pro jiné užití koncipovaný thunderbolt.
    14.4.2012 21:08 sasula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    David Ježek je bezpochyb autor, který má co říct. Bohužel je to také autor, který to neumí říct.
    Desktopová HDD za 4 roky z pětiny 2,5"?

    Analytici opět analyzovali o 106, až přišli na informaci z nadpisu. Podle iSuppli by měly do roku 2016 zabírat 18 % trhu s desktopovými HDD jejich současní 2,5palcoví bratříčci, když v příštím roce si uzmou teprve jen 4 %.
    Tuhle část jsem musel číst třikrát, abych ji pochopil. Zkuste si článek nejprve napsat, den nebo dva ho nechte uležet a pak se k němu vraťte a přečtěte si ho sám pro sebe. Nejasná části přeformulujte. Vždyť tohle vám akorát kazí jméno!
    15.4.2012 15:54 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    Ano, já jsem to pochopil až z textu článku.
    15.4.2012 20:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    Já to pochopil na první přečtení. Asi proto, že funkční disky z vyřazených notebooků s oblibou používám jako systémové do svých nenáročných linuxových bastloserverů pro interní použití :-) Už jsem párkrát použil i mirror ze dvou 2.5" NTB disků, když byl požadavek na minimální rozměry a malou spotřebu.
    [:wq]
    15.4.2012 21:04 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel má konečně USB 3.0 v čipsetu
    K té "platformě SSD řadiče": pokud tomu správně rozumím, housekeeping a wear-leveling je typicky implementován na nějakém CPU jádře. Spousta starších/levnějších řadičů obsahuje MCU jádro 80C51, ve výkonnějších řadičích bych hledal asi ARM (u Marvellu určitě).

    Čip SSD řadiče tedy obsahuje CPU jádro, target-mode rozhraní diskové sběrnice (SATA, SAS, ATA, USB apod.) a několik portů pro NAND Flash čipy (JEDEC/ONFI). Určitě bude umět DMA proti Flash čipům i proti target-mode HBA. V jednodušším případě má on-chip i pracovní RAMku. Netuším, jestli to může mít třeba hardwarovou akceleraci "asociativní cache" nebo obecně algoritmů potřebných pro dvoupatrové mapování vnějších LBA sektorů na stránky a erase bloky.

    A hele - něco jsem našel:

    http://www.marvell.com/storage/ssd/sata-controllers/

    http://www.marvell.com/storage/system-solutions/native-pcie-ssd-controller/assets/Marvell-Native-PCIe-SSD-Controllers-WP.pdf

    http://www.marvell.com/storage/assets/Marvell_88SS9187-001.pdf

    Je tam mj. zmíněno, že ASIC/FPGA se používá u "nativních" SSDček, kde je NAND Flash rozhraní jednoduchým způsobem zpřístupněno/konvertováno na PCI-e. Z toho podle mně plyne, že se jedná v principu o MTD ("Memory Technology Device") tzn. wear-leveling a housekeeping zajišťuje software na hostitelském procesoru...
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.