abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?

    12. 9. 2014 | David Ježek | Hardware | 6036×

    V posledních dnech se sešlo několik věcí, které mají velký význam do budoucna, přitom jsou však buď jen drobnou evolucí, nebo jen potvrzením toho, co se očekávalo již dlouhé měsíce. Takže ač tu máme zajímavé novinky, jsou ve své zajímavosti vlastně nudné a předvídatelné. Naštěstí ne všechny.

    Obsah

    BD Association vydala specifikaci formátu Blu-ray 4K pro UltraHD video

    link

    První takovou zprávou, která byla na spadnutí prakticky od zrodu UltraHD systému, bylo představení fyzického nosiče a jeho parametrů. Jakkoli to totiž v dnešní době může vypadat absurdně, stále je zde hodně velké procento z nás, kteří raději preferujeme fyzický nosič, než přístupová data někde v nějaké cloudové službě, která je nám na dvě věci, když vypadne internetové připojení. 4k, resp. UltraHD filmy tak konečně mají svůj fyzický nosič a je jím pochopitelně Blu-ray, jelikož cokoli lepšího (ať už Archival Disc, nebo systém od Pioneeru) ještě nejsou dokončeny a stejně zakládají jen na upravené technologii poslední Blu-ray generace, tedy disků BDXL, stejně jako Blu-ray 4K.

    Není nejmenší šance, abych vás překvapil i zbytkem specifikací. Hlavní video formát pro tuto verzi bude samozřejmě H.265, jako zvuk jej doprovodí Dolby Digital a DTS, k tomu si jednoho dnes snad přidáme i Atmos (ale ruku na srdce: kdo z vás to doma má). Systém specifikuje Rec.2020 gamut, který dokáže zobrazit 75 % barevného spektra viditelného lidským okem (standardní Blu-ray umí cca 30-35 %), ale teprve si budeme muset počkat na televizory, které jej zvládnou zobrazit. Dále tu máme 10bit/color věrnost, podporu HDR i HFR. Systém bude používat 100GB BDXL disky, tedy nikoli největší 128GB čtyřvrstvou variantu. Je ale jasné, že přehrávače pro Blu-ray 4K nebudou moci z nemalé části vzniknout upgradem firmwaru stávajících Blu-rayů, ať již kvůli BDXL, nebo podpoře H.265. A stejně tak i výstupu HDMI 2.0 – mimochodem také se spekuluje, že právě HDMI 2.0 je úzkým hrdlem, které může za to, že barevný gamut pro Blu-ray 4K není ještě širší – nedalo by se to skrze HDMI 2.0 při adekvátním fps a rozlišení (3840×2160(+?)) skrze něj protlačit.

    Apple uvedl iPhone 6 a iPhone 6 Plus

    link

    Za druhou nudnou novinku dnes volím šestou generaci smartphonů od Apple. Nepřináší totiž nic revolučního, žádnou pověstnou Jobsovu „One more Thing“, jde prostě jen o upgrade oproti předchozí generaci. iPhone 6 přináší 4,7palcový displej o poněkud obskurním rozlišení 750×1334, iPhone 6 Plus nese 5palcový 1080×1920 displej. Apple zachoval 8Mpix fotoaparát s f/2.2 objektivem, v případě Plus mobilu je objektiv stabilizovaný (posuvem svého tělíčka vůči snímači). Snímač je též inovovaný, nese na sobě fyzicky fázové AF body.

    Minimální velikost úložiště je 16 GB, maximální konečně 128 GB – na tuto nejvyšší verzi iPhonu 6 Plus si ale připravte necelých 28 tisíc Kč! Zmínit ještě musím nový dvoujádrový 64bitový ARM Apple A8, který je vyráběn nejpokročilejší 20nm technologií (že u TSMC, snad pravidelným čtenářům dodávat nemusím). Apple pokrývá široké spektrum LTE pásem, přidal i pohybový koprocesor. Ale chybí tu 4k video, maximem je 1080/60p plus podpora až 240p v nižších rozlišeních.

    To vše je dostatečně dobré pro dnešní dobu, na druhou stranu to znamená jen další důkaz zaostávání za Androidí konkurencí. Navíc s uvedenou cenovkou asi netřeba dodávat, že tohle bude opět hlavně pro nadšence.

    Apple také uvedl hodinky iWatch.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    144Hz ne-TN panel od AU Optronics nabízí rozlišení 2560×1440

    Evolucí vpravdě příjemnou je též nový LCD panel M270DAN02.3, který připravuje do sériové výroby společnost AO Optronics. Využívá totiž technologii AHVA, která je firemní, výrobně levnější variantou klasické IPS. Čekat tak můžeme výborné zorné úhly bez barevné inverze typické pro TN panely. Nový typ je současně dostatečně rychlý pro 144Hz zobrazení, obvykle párované s věcmi typu Nvidia 3D Vision, či Nvidia G-Sync. Panel dosahuje základního kontrastu typických 1000:1, jas použitého LED podsvícení je ale solidních 350 cd/m².

    Vedle něj pak AU Optornics připravuje i AHVA panel s rozlišením 3840×2160, již s nižším refreshem, a také AHVA panel pokrývající barevný prostor AdobeRGB. U prvního zmíněného pak lze očekávat uvedení monitorů různých značek ještě letos. Mezi prvními nejspíše bude tradiční uživatel AHVA panelů, firma Asustek.

    Dell předvedl 5k monitor

    link

    U sedmadvacetipalcové úhlopříčky ještě chvíli zůstaneme. Nabízí ji totiž monitor, se kterým se před pár dny pochlubil americký Dell: model Ultrasharp UP2715K totiž umí brutální rozlišení 5120×2880, kterýmžto nejen vypaluje rybník všem dalším výrobcům, ale vlastně i organizacím zastřešujícím digitální grafická rozhraní. Na toto rozlišení při 60Hz refreshi totiž není připraven ani DisplayPort 1.2, monitor je tak v tuto chvíli při předváděčkách živen hned dvěma takovými vstupy. Zajímavostí je povrchová vrstva panelu, která je někde na pomezí mezi matnou a lesklou. Lesklá není zcela žádoucí, ale bylo nutné se směrem k ní alespoň vydat, jelikož matný povrch by při bodové hustotě 218 ppi již snižoval efektivně viděné rozlišení jemným rozostřením „pidibodíků“.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Jinak panel umí zobrazení 10bit/color, tedy více než 1 miliardy barevných odstínů. Na trhu by se měl objevit koncem tohoto roku s cenovkou kolem dvou a půl tisíce dolarů.

    HGST představila 7plotnový 10TB disk

    link

    K dokonalosti dotažená kombinace „ještě jakž-takž konvenčních“ technologií dovedla Hitachi k bájné metě 10 terabajtů. Připomenu, že to byla právě Hitachi, která jako první dosáhla 1TB kapacity, byť pomocí pěti diskových ploten. I desetinásobné mety dosahuje použitím více ploten než konkurence. Z disků Ultrastar He6 a nově představených He8 s kapacitou 8 TB pochází technologie heliového vnitřku a ztenčených ploten a hlaviček. 10TB model je ale výjimečný tím, že vůbec poprvé Hitachi kombinuje v komerčním produktu heliovou technologii se SMR (shingled magnetic recording), tedy částečně se překrývajícími stopami a novým (vylepšeným) druhem magnetického materiálu, který toto snese. HGST, která v sobě nese geny autora harddiskové technologie (IBM), tak dotahuje technologický pokrok na samotnou hranici, za níž leží již jen tepelně podpořený zápis dat, tedy technologie HAMR / TAMR.

    Hardwarové novinky

    Hitachi v tuto chvíli dodává vzorky 10TB disků svým partnerům. Je jasné, že nejdříve půjdou na trh disky v rámci enterprisové řady Ultrastar, a to se SATA i SAS rozhraním. Uvidíme, kdy dojde i na běžné spotřebitelské modely, to platí jak pro 10TB SMR-helium disk, tak jeho menší 8TB a 6TB bratříčky. Hitachi se ale dušuje, že má technologii HelioSeal dostatečně dobrou, že jí ani extrémně prchavé helium z útrob disků neuniká a zákazníci se tak nemají čeho obávat. Uvidíme časem a je jedině dobře, že toto nejdřív prověří enterprisový trh.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.9.2014 11:26 Bugalo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Proč mám pocit, že z Apple zařízení dělají největší brajgl jeho hejtři? Ti jsou totiž jediní, kdo mu propůjčuje nějakou vyjímečnost, jinak jsou to obyčejní prodejci elektroniky s klasickými marketingovými kecy.
    12.9.2014 12:12 Jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Osobne si Apple nekoupim, protoze si s vecmi rad 'hraju' a na to je to proste moc drahe.

    Na druhou stranu to byva spolehlive, a co vim, i spousta lidi z open-source komunity Apple pouziva. Prave proto.

    PS: To rozliseni vypada, jako by chteli udelat, co na notasech, ale pak jim to o par desetin milimetru nevyslo, tak to serizli.
    12.9.2014 12:21 Pupik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Proč mám pocit, že jsi iOvce co nemá na nový iPhone?
    12.9.2014 12:30 Bugalo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Protože umíš uvažovat jen v jednoduchých termínech, to je snad jasné.
    tsLnox avatar 12.9.2014 12:43 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    12.9.2014 13:23 Pupik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    No ty vole! Ono je to fakt tak nakažlivý. Ebola hadr. Člověk o tom iPhone jen čte a hned béé, béé. Hlavně, že ty máš jasno. Nebo ti to poradila Siri?
    12.9.2014 13:31 Bugalo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    0/10
    12.9.2014 13:40 mankind_boost | skóre: 7 | Hliněná chýše, 5482/3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    WTF? Asi potřebuješ silnější optiku (a teď nemyslim internet).
    Jen skutečný mankind_boost je zárukou kvality.
    xvasek avatar 12.9.2014 12:41 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Třeba já nemám rád jabka kvůli jejich totalitním podmínkám použití a uzavřenosti a ovce kvůli tomu, že jim to vůbec nevadí. A Apple (už skoro chodíme v kruhu) za to, že míří právě na tyto uživatele a záměrně si u nich vytváří vendor lock-in. Přijde mi to skoro jako obcházet byty a bezbranným důchdcům dávat k podpisu nevypověditelné smlouvy od telefonních operátorů.
    15.9.2014 12:18 jdsulin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jj vendor lock-in, ktery jim u nekoho jineho vadi, ale u Applu to neni dulezite. Nebo taky nazyvani nedostatku featurami :)
    Václav 15.9.2014 15:12 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Já se u nedostatků setkávám častěji s „to nikdo nepotřebuje“. Postupem času mi tak bylo odpovězeno na přenos fotek, Mass storage nebo mtp, upload souborů, instalaci programů mimo store…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Václav 15.9.2014 15:12 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jsem nedopsal. Přenos fotek přes bluetooth.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 16:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jen bych rád upozornil, že většina tohohle defaultně, bez nutnosti instalace čehokoliv funguje pod novým ubuntu/mintem.
    15.9.2014 20:43 Voransky | skóre: 8 | Český Krumlov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nebyl by někdo z těch co mají tu zkušenost identifikovat proč to tak je? (iphone nemam, takže se nepodívam) Je to jenom o libimobiledevice, nebo je tam toho víc?
    Bystroushaak avatar 15.9.2014 21:18 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Ten mobil se mi v nautilu/cajovi otevře přes protokol afc://, jestli ti to nějak pomůže.
    12.9.2014 12:24 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Teda na tom youtube videu je fakt krasne videt kazdy pixel toho dellu....
    12.9.2014 14:03 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nekolik vecnych poznamek.

    1. iPhone 6 je osmym nebo devatym Apple mobilem (podle toho jestli pocitame jako novy mobil iPhone 5C), pripadne patou generaci (iPhone, iPhone(3G,3GS), iPhone(4,4S), iPhone(5,5S,5C), iPhone 6. Takze zadna sesta generace. 2. Shazovat kvality iPhonu je sice pomerne lehke, pokud se budeme divat jen na tabulkove parametry jako CPU speed, pocet megapixel fotaku... ale iPhone je kazdy rok nejvykonnejsi a nejkvalitnejsi mobil na trhu. By far. K cemu mate 13, 15, 20Mpx fotak, kdyz vysledne fotky jsou objektivne horsi nez u iPhone s 8Mpx? 3. Zaostavani za konkurenci v podobe Androidu? Tak to se nenechte vysmat. Myslite, ze by pro Apple byl problem nasadit do mobilu displej s > 500ppi? Neni, ale proc by to delali? Zbytecne by to zralo baterku a uzivatel by stejne nebyl schopen poznat rozdil. Stejne napriklad pri recenzich redaktori nebyli schopni poznat rozdil mezi displejem SGS5 (432ppi) a LG G3(538ppi). Totez s fotakem. Ja osobne preferuju mit fotky v 8Mpx a kvalitni, nez 20Mpx, ale rozmazane. Co vy, kdyz jste tak pres tu fotografii pane redaktore? Je prostym faktem, ze iPhone ma nejkvalitnejsi fotoaparat ze vsech mobilu. Nehlede na pocet megapixel. Jinak, Android 4.4 pouziva po roce od vydani cca 20% uzivatelu. Hmm. iOS 7 po necelem roce od vydani pouziva pres 87% uzivatelu. Cim je ten rozdil dany? Ze by zastaralosti Apple platformy?

    Bylo by dobre, kdyby se pan Jezek vzpamatoval, nekdy si zkusil iPhone pouzivat a pak by mozna zjistil, ze jim tolik vychvalovany Android je v porovnanim s iOS pro bezne uzivatlele mnohem komplikovanejsi, mene funkcni. Totez s dektopovym systemem a Linuxem. Az ho bude par mesicu pouzivat a stale ho bude povazovat za zastaraly a nudny, pak o tom s klidnym svedomim muze napsat. Do te doby by bylo dobre, aby podobne clanky nepsal, kdyz tomu nerozumi.

    To pisu jako uzivatel iPhone i Androidu (obe platformy pouzivam nekolik let) a uzivatel Linuxu (desktop i server) a OS X (desktop). Ja muzu srovnavat,
    12.9.2014 15:01 Dumal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Hlavne, ze ten vychvalovany fotak cumi iPhone ze zad nekolik milimetru na povrch. To je teda ten spickovy Apple design a jak stabilne to bude lezet na stole, nadhera. Stejne jako sklenena zada na iPhone4, ktery jsem videl rozbity snad u vsech.
    12.9.2014 15:18 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Asi jste se poradne nepodival na (vetsinu) Android telefonu. Jejich design je naprosto priserny. Prodavaji "vlajkove" smartphony jako SGS 5 za 17+ tisic a pritom jsou z plastu a taky maji vycnivajici fotak. Tak jako SGS5.

    Jinak, ja jsem nevidel ani jeden rozbity iPhone 4/4S. A to 4Sku mam a nekolikrat mi spadla na zem a nestalo se s ni nic. Zato mam spolehlive roztristeny displej na SGSII po prvnim padu na zem.

    Takze, kolik Androidu a iOS telefonu mate Vy osobne? Ja muzu na rozdil od Vas srovnavat 1:1, primo. Ne neco co jsem si od nekoho na minutu pujcil a pak zase vratil. Jedna pani povidala.
    14.9.2014 00:17 michi141 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    No, nic proti geniálnosti inženýru u Applu, ale…aplikace „vodováha“, která je součásti systému, prostě najednou s vyčnívajícím objektivem dostává nový rozměr :-) Naštěstí jde tenhle neduh vyřešit, a sice otočením na stranu s obrazovkou…počkat…nojo, tak snad jen leda měřit na průhledným proskleným stole. :-D

    Doufám, že mi můj (pro mě nyní poslední použitelný) iPhone 5s vydrží ještě hodně dlouho…
    Dvojité Wéčko avatar 14.9.2014 09:40 Dvojité Wéčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Asi jste se poradne nepodival na (vetsinu) Android telefonu. Jejich design je naprosto priserny. Prodavaji "vlajkove" smartphony jako SGS 5 za 17+ tisic a pritom jsou z plastu a taky maji vycnivajici fotak. Tak jako SGS5.
    Jenže stejně tak jsou k dostání Android telefony za 2,5 tisíce se zhruba stejnými vlastnostmi. To, že je někdo za podobný produkt ochoten zaplatit šestkrát tolik, už je jeho blbost / otázka image. Premium pricing.
    Abigail je nestydatá kurva.
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:16 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    enže stejně tak jsou k dostání Android telefony za 2,5 tisíce se zhruba stejnými vlastnostmi.
    Opravdu? Co já to tak zkoušel, tak i telefony dvakrát tak dražší mají třeba konkrétně o hodně horší foťák a GPS modul (ani jsem neviděl android, kde by to za něco stálo).
    xvasek avatar 12.9.2014 16:21 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Do te doby by bylo dobre, aby podobne clanky nepsal, kdyz tomu nerozumi.
    Béé. :-) Už je to tady. :-)
    12.9.2014 17:01 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jj, nekdo na bee ma, nekdo ne a jen zavidi :-).
    xvasek avatar 12.9.2014 17:39 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    :-) To je podobné, jako když má šéf BMW 330xd v plné palbě. S runflaty. Vždycky, když tím jedeme po D1, tak mu to chválíme, jaký to má perfektní výkon a jak to super drží stopu (což je v podstatě pravda) a on je přesvědčený, že mu to závidíme, těch omlácených zadnic si jakoby nevšímáme. Ve skutečnosti se děsíme, že přijde doba, kdy si bude kupovat nové auto a někdo ten šajstrek po něm dostane. Teď se u toho "obdarovaný" bude muset ještě tvářit, že je jakože moc vděčný, jaké dostává parádní auto (stálo hodně přes mega!), no humorná scéna to bude. :-)
    12.9.2014 21:26 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Hele, je to uplne jednoduche. Ja si nekupuju Apple produkty proto, aby mne nekdo obdivoval, nebo proto abych mel nejvyssi model. Kupuju si jejich produkty, protoze zkratka funguji. Lepe nez Android. To je naprosto bez debat. Protoze mam i Android, muzu srovnavat a muzu uvest desitky prikladu, kdy je iOS platforma proste (pro BFU) uzivatele jednoznacne lepsi volba.

    Ja sice mam velmi slusne znalosti spravy systemu i programovani, ale nehodlam si donekonecna "ladit" telefon, tak abych aspon nejak fungoval. Na to nemam cas. O to se musi postarat vyrobce telefonu, za to ho platim. U Androidu to tak bohuzel nefunguje. Kazdy vyrobce si tam nacpe nejakou pofiderni nadstavbu, ktera telefon jen zpomaluje. A zkouset CyanogenMod apod...dekuji nechci. Ja nehodlam bastlit a flashovat telefon za 15+ tis. Od toho si platim toho vyrobce, aby to fungovalo. Kdyz to nefunguje, uz si od nich nic nekoupim.

    I moji kamaradi, jinak zaryti stoupenci OSS si nakonec koupili iPhone a sami uznali, ze ve srovnani s Androidem je uzivatelske rozhrani neuveritelne plynule, nic se neseka, vse funguje jak ma.

    A kdyz si navic do toho koupit i Mac, zjistite, ze ty systemy jsou uzasne propojeny a jeste vice tomu propadnete.

    Takze, podtrzeno secteno. Ja si za kvalitu rad priplatim. A nelibi se mi, kdyz nekdo, kdo si precte technicke specifikace telefonu ho odsoudi jako "zastaraly". Proste o tom nic nevi a jen plka o necem co nikdy nedrzel v ruce a hlavne nepouzival. Ten, kdo nejakou dobu pouzival iPhone uz tezko bude rikat, ze je zastaraly. Je to porad spickovy telefon ve vsech ohledech. S prichodem iOS 8 uz (z meho pohledu) nema Android zadnou konkurencni vyhodu, jen same nevyhody. Ja osobne si uz Android nikdy nekoupim.

    A omlouvam se za tu poznamku o tom, ze nekdo na nej ma a nekdo ne, ale mam pocit, ze spousta lidi (kteri na nej opravdu nemaji, nebo proste nevidi jeho pridanou hodnotu, ktera by ospravedlnila tak velky vydaj) jen pomlouvaji, zavidi...nevim. A pak maji hloupe Bee poznamky. Ja jsem celkem hrdy na to, ze jsem iOvecka. Spousta veci, ktera mym kolegum s Linuxem nefunguje, mne na OS X funguje bez problemu. A proto mam Apple produkty rad. Proste funguji.
    Heron avatar 12.9.2014 22:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    +1
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 22:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Pod tohle se můžu podepsat.
    A omlouvam se za tu poznamku o tom, ze nekdo na nej ma a nekdo ne, ale mam pocit, ze spousta lidi (kteri na nej opravdu nemaji, nebo proste nevidi jeho pridanou hodnotu, ktera by ospravedlnila tak velky vydaj) jen pomlouvaji, zavidi...nevim.
    Není to závist, je to jen opačné grupování. Když jistá skupina lidí (a linuxáci speciálně) vidí mac ovce, tak automaticky zapadne do skupiny anti-mac ovcí. Není to o nic míň dementní, než být nekriticky pro každou apple blbost. Prostě základní lidská psychologie. Někteří jdou potom tak daleko, že vylítnou i proti lidem, které tenhle "boj" vůbec nezajímá, jen tak z principu.
    kteri na nej opravdu nemaji, nebo proste nevidi jeho pridanou hodnotu, ktera by ospravedlnila tak velky vydaj
    Tohle hraje velkou roli. Musím říct, že já jsem byl taky smartphone hater. Prostě mi to přišlo jako předražená naleštěná blbost. Zkusil jsem dva mobily s androidem a nakonec jsem skončil u blackberry, které mělo komfortní hw klávesnici. To vše do doby, než jsem si koupil iphone 5 (potřeboval jsem GPS a foťák a kamarád mě názornou ukázkou přesvědčil, že iphone funguje dobře jako obojí).

    Po dvou měsících používání vidím značné výhody, které šly na androidu nějak mimo mě. Může to znít docela absurdně, ale ten telefon skutečně má přidanou hodnotu a na službách které odvádí (a které jsem ani vůbec nepředpokládal, že bude odvádět, chtěl jsem prostě GPS a foťák) se v podstatě zaplatil. Takovým zvláštně nenuceným způsobem vás to integruje do internetu. Nevím přesně jak to popsat, ale přestává z toho být jen telefon a stává se z toho "komunikátor", který vám umožňuje věci, které by bez něj nebyly dost dobře možné.

    Apple je firma v mnoha ohledech zkurvená, ale tohle se jí povedlo velmi dobře.

    Jinak ten nový model je imho docela ošklivý a v podstatě nepřináší nic nového oproti pětce, jen lehce vylepšuje.
    mirec avatar 16.9.2014 06:24 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nevím přesně jak to popsat, ale přestává z toho být jen telefon a stává se z toho "komunikátor", který vám umožňuje věci, které by bez něj nebyly dost dobře možné.

    Číta sa to veľmi vtipne keď si uvedomím, že môj leží momentálne už asi 2 týždne vypnutý v šuflíku. Neskutočne ma to zariadenie otravovalo pri práce, neustále to chcelo nejaké somariny, prečítaj si sms, zdvihni ma, nabi ma ...

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.9.2014 12:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Číta sa to veľmi vtipne keď si uvedomím, že môj leží momentálne už asi 2 týždne vypnutý v šuflíku. Neskutočne ma to zariadenie otravovalo pri práce, neustále to chcelo nejaké somariny, prečítaj si sms, zdvihni ma, nabi ma ...
    Pak bys měl zvážit, jestli pro tebe není výhodnější nějaká tradičnější možnost komunikace, například posel na koni, nebo pošta. Ta tě sice bude otravovat taky, ale maximálně jednou denně.
    mirec avatar 16.9.2014 13:19 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?

    Pravdu povediac nemám moc rád žiadnu formu online komunikácie (vrátane posla na koni) počas práce. Ja si nájdem každých pár hodín (občas každých pár minút) čas na to, aby som si pozrel, či mi neprišiel mail, ale keď sa sústredím na riešenie nejakého problému tak jednoducho nechcem byť rušený.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.9.2014 13:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Od toho je mód "v letadle", který mobilu vypne komunikaci.
    mirec avatar 16.9.2014 13:59 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?

    Pôvodne bol v režime lietadla, ale medzitým som zabudol kde som dal kábel takže došla baterka. Osobne som radšej namiesto režimu lietadla prepol na tichý režim nech sa môžem rýchlo pozrieť na maily. Momentálne mám na to na stole zapnutý ARM, ak sú maily svieti zelená LED, nijako to neruší, ťuknem na LCD, pozriem čo došlo a môžem pracovať ďalej. Čo sa týka mobilu stále platí, že android by som si nekúpil ;-) Dnes ma jeden známy prosil či neviem ako v androide pridať kontakt. Zistil som, že ani po pol hodine hľadania sa v tom nevyznám.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.9.2014 15:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Ony ty módy se dají přepínat i automaticky, podle časových pásem které si nastavíš.
    mirec avatar 16.9.2014 15:29 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?

    Fajn pre ľudí ktorí sa nejakými časovými pásmami riadia ;-) Od kedy mám novú prácu vstávam kedy sa mi chce, spím kedy sa mi chce (teda ak mám kde, momentálne mám okolo seba hrozný bordel, rozbité steny, všade kopec prachu, ale hádam tento týždeň už budem mať doma hotovú elektroinštaláciu).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    xvasek avatar 12.9.2014 23:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Takze, podtrzeno secteno. Ja si za kvalitu rad priplatim. A nelibi se mi, kdyz nekdo, kdo si precte technicke specifikace telefonu ho odsoudi jako "zastaraly". Proste o tom nic nevi a jen plka o necem co nikdy nedrzel v ruce a hlavne nepouzival.

    Dobře, pojďme konkrétně. Měl jsem pár měsíců iPad (mini), zkrácená verze - to zařízení je tupé, jak kůň. Delší verze - má to blbý konektor, touchscreen je velmi nepřesný a nereaguje vždy (uznávám - asi vada kusu), nedají se na to normálně nahrát soubory, když už si nainstaluju ten 100MB povinný binární blob (iTunes), který "zaviruje" celý systém a když už si třeba videa zkonvertuju do podporovaného formátu (proč to mám, sakra, dělat?), tak mi iTunes v iPadu nezobrazí ani názvy, ani náhledy, pro instalaci čehokoli potřebuju účet u NSA a když už si jej s odporem teda vytvořím, tak první, na co se zeptá, je číslo kreditky a bezpečnostní kód (WTF?!!, toto je fakt drsné, mohl mi nechat aspoň 5 minut, než rozdýchám zcela povinný účet u velkého bratra). Dále - má to blbou klávesnici, což by ani moc nevadilo, kdyby šla změnit, ale ona nejde. Launcher je taky tupý, namátkou nemá widgety ani nic podobného, což by nevadilo, kdyby to šlo změnit. Atd...

    BTW: O srovnání s androidem jsem zatím nenapsal ani čárku, nicméně v tomto bodě bych rád vyjádřil obdiv nad tím, jak může někdo mít tak fašistický a tupý systém rád do té míry, že se jej začne zastávat v diskusi, bez ohledu na to, kde je aktuálně konkurence. Pokud by byl zájem, můžu ještě napsat, proč dle mého android - nechci rozhodně říct, že je výborný - ale rozhodně "smrdí méně".

    13.9.2014 00:06 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nepouzivam Windows, takze 100MB binarni blob nemusim instalovat, na OS X funguje iTunes vyborne, svizne, nejlepsi prehravac hudby atd. Pokud pouzivate Windows, uprimne te lituju, tohle bych neprezil ;-).

    Co se tyce presnosti ovladani, iZarizeni jsou povestne spravnou kalibraci. Jeden znamy nadaval na softwarovou klavesnici na svem Androidu, ze se na tom neda psat. Kdyz zkusil totez napsat na mem iPhone, uznal, ze se na nem pise vyborne, nedela chyby...proste kalibraci maji skvele udelanou. To jsi pouzival nejaky otluceny kus z druhe ruky?

    Nedaji se nahrat soubory? Jako jake? Pokud jde o hudbu, na to mam iTunes + iTunes Match. Nepotrebuju si nahravat nejake soubory manualne, ocitnou se mi tam z nebo iCloudu nebo (MP3) proste pridam do iTunes muzu ho sesynchronizovat naprimo nebo pres iCloud. Nic neresim.

    Pokud jde o videa, pak si je muzu snadno nahrat pomoci VLC. Bez Windows, OS X...ma vestaveny server, jde to tam nahrat pres kabel, jde tam obsah nahrat pres Dropbox, Google Drive. Co vic si prat. Zadne konverze souboru nejsou zapotrebi.

    Ucet potrebujes, ale to na Google asi taky ne, pokud tedy Google neco nezmenil a nerekl mi o tom ;-). Kreditka neni zapotrebi, jde to vyklikat i bez ni.

    Co se tyce widgetu a podobnych blbosti.. mne osobne to na iOS vubec nechybi, podle mne to je hracka pro par geeku, navidel jsem to realne vyuzivat jedineho BFU (vetsina). Ale muzu te uklidnit, v iOS 8 uz podpora "widgetu" v notifikacnim centru je.

    Nevim co je na Applu fasistickeho. Apple ma velmi jednoduchou a funkcni filozofii: "Pokud chci zajistit uzivateli skvely uzivatelsky zazitek, pak mu nutne musim omezit mnozstvi voleb (mnozstvi podporovaneho hardware a software". Jinak to nejde. Kdyz si vezmu, proc neuspel jinak skvely Linux na desktopu? Protoze je prilis roztristeny. Nikdo neni schopen kvalitne pokryt vsechny mozne varianty HW a SW na kterem bezi a zajistit, ze bude fungovat na 100%. Proto je pro BFU Linux obtizny, nekdy neprekousnutelny. Prilis mnoho moznosti, nastaveni...pokud by existovala jedna Linuxova distribuce s jednim okennim spravcem atd...to by se to pak ladily chyby a vyvijel software. Proto Apple ma do urcite miry uzavreny ekosystem. Aby byli schopni garantovat kvalitu. Google uz taky Android uzavira, napriklad Android Wear uz vyrobci nesmi modifikovat. Proc to Google dela? Proc stejny postup dela i Microsoft s Windows Phone? Protoze to je jedina cesta, jak se z toho jako vyrobce/dodavatel nezblaznit a jak zajistit kvalitu pro uzivatele.

    Jinak, nedelejte si iluzi, ze Google neni velky bratr a ze Android je otevreny system. Neni. Android je jen tak otevreny, jak se Googlu zlibi. Viz to, ze nikdy nevydal zdrojove kody Android 3.x. Proste to neni o tom, ze Apple je zly a Goole ten hodny, Apple uzavreny fasisticky hajzl a Google hodny OSS mecenas. Jsou to obe korporace.

    xvasek avatar 13.9.2014 01:18 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To jsi pouzival nejaky otluceny kus z druhe ruky?

    Ne, nový.

    Pokud jde o videa, pak si je muzu snadno nahrat pomoci VLC. Bez Windows, OS X...ma vestaveny server, jde to tam nahrat pres kabel, jde tam obsah nahrat pres Dropbox, Google Drive. Co vic si prat. Zadne konverze souboru nejsou zapotrebi.

    No to právěže nejde. Má to sice ukrutně rychlý lightning, ale jeden díl Jistě, pane Ministře tam přes kabel dostat nejde (protože moudrý Apple usoudil, že to užovatelé nepotřebují) a přes WiFi do VLC se nahrává asi 20 minut. Přes Dropbox nevím, ale z principu to rychlejší nebude. :-)

    Ucet potrebujes, ale to na Google asi taky ne, pokud tedy Google neco nezmenil a nerekl mi o tom ;-).

    Není. Vezme se nové zařízení, přeskočí login, pak se to připojí k počítači, zobrazí se to jako zařízení, do kterého jde nahrát soubory (!), nahrají se tam .apk, v nastavení se povolí instalovat z cizích zdrojů a je to. Dá se takto nahrát nějaký neoficiální store a fungovat "anonymně" na něm. A i kdyby to nešlo, přijde mi, že omlouvat tuto nesvobodu tím, že u druhých to nejde taky, je jako vylít olej z auta do kanálu a obhajovat to tím, že soused to dělá stejně.

    Google uz taky Android uzavira, napriklad Android Wear uz vyrobci nesmi modifikovat.

    To přece ale neznamená, že je to dobře!

    Jinak, nedelejte si iluzi, ze Google neni velky bratr a ze Android je otevreny system. Neni. Android je jen tak otevreny, jak se Googlu zlibi. Viz to, ze nikdy nevydal zdrojove kody Android 3.x. Proste to neni o tom, ze Apple je zly a Goole ten hodny, Apple uzavreny fasisticky hajzl a Google hodny OSS mecenas.

    Ale já to tak absolutně nestavím. Jenom je momentálně situace, kdy Google v tomto směru "sucks less". Pokud bude soused každé odpoledne hailovat na balkoně a já ne, tak to ze mě přece ještě nedělá dobrého člověka.

    13.9.2014 09:09 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Pri vsi ucte, tohle je rukama.

    Pres iTunes dostanes do VLC film stejnou rychlosti, jakou povoli USB.

    Co se tyce pouzivani neoficialnich apk z neoficialnich zdroju. Presne z tohoto duvodu je Android zdrojem 95% veskereho mallware. Dekuji nechci. Nechci si manualne stahovat nejake apk, rucne instalovat, bastlit, bastlit, bastlit. Tohle je pristup z roku 2000 a Windows CE. Nechci.

    Android se uzavira a uzavirat bude, aby byl Google alespon trosku schopny konkurovat Apple v user experience. Muzes nadavat, ale stejne se cim dal tim vic bude Android podobat iOS.

    Google se podle mne uz davno neridi "don't be evil", z meho pohledu ma Apple podstatne opatrnejsi pristup k soukromym datum a udajum uzivatelu a nezneuziva je tak, jako to dela Google. Pro mne Google sucs more. Sice jeho sluzby pouzivam, ale nedelam si nijake iluze. Dam jeden priklad z mobilniho sveta. Kdyz na Androidu chci nejakou aplikaci nainstalovat, vyskoci na mne okno, kde mi sdeluji, ze aplikace chce pristup k tomu, tomuhle a k tamtomu. A mam jedinou moznost. Prijmout a nainstalovat aplikaci, nebo odmitnout a smolik pacholik.

    V iOS je to naproti tomu reseno tak, ze aplikaci si muzu v klidu nainstalovat a kdyz aplikace chce pristup ke kontaktum, tak mne system upozorni a zepta se, jestli ji chci pristup povolit. Kdyz to odmitnu, aplikace funguje, ale proste pristup neziska. Tomuhle ja rikam ochrana osobnich dat uzivatele. Jeden kamarad si prave z toho duvodu koupil iPhone, protoze uz ho sralo, ze po nem Android chce pristup ke kontaktum, SMSkam a dalsim vecem a nemuze to odmitnout.

    13.9.2014 15:46 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Presne z tohoto duvodu je Android zdrojem 95% veskereho mallware.
    Toto je opravdu kvalitni prispevek.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    14.9.2014 00:29 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Sorry, chtel jsem napsat, ze 95% mobilniho malware je na Andoidu.
    xvasek avatar 13.9.2014 21:13 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Co se tyce pouzivani neoficialnich apk z neoficialnich zdroju. Presne z tohoto duvodu je Android zdrojem 95% veskereho mallware. Dekuji nechci. Nechci si manualne stahovat nejake apk, rucne instalovat, bastlit, bastlit, bastlit. Tohle je pristup z roku 2000 a Windows CE. Nechci.
    Chápu. Pokud ti v principu vůbec nevadí, že máš všechny osobní údaje, fotky, videa, dokumenty, kontakty, seznam nainstalovaných a používaných aplikací a číslo kreditky už odeslané, tak ti to jako výhoda asi nepřijde. Ale pokud nainstaluješ jiný market - třeba F-Droid, který funguje víceméně anonymě (nepotřebuješ u něj účet), tak potom to nakonec pracuje stejně, jako Store / Play - vybereš software, přijdou ti aktualizace, atd... S tím malwarem jsem to nepochopil, jak s tím souvisí neoficiální balíčky? Malware je IMHO hlavně na Play, šířit jej jinou cestou mi přijde podstatně pracnější.
    andree avatar 15.9.2014 13:07 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    kdyz aplikace chce pristup ke kontaktum, tak mne system upozorni a zepta se, jestli ji chci pristup povolit
    Nastastie je takto blby len AOSP... Cyanogen a dalsie "derivaty" maju privacy guard, kde to funguje rovnako.
    13.9.2014 16:26 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    No to právěže nejde. Má to sice ukrutně rychlý lightning, ale jeden díl Jistě, pane Ministře tam přes kabel dostat nejde (protože moudrý Apple usoudil, že to užovatelé nepotřebují) a přes WiFi do VLC se nahrává asi 20 minut. Přes Dropbox nevím, ale z principu to rychlejší nebude.

    Toto neni pravda. V ipadu mam naistaloano vlc. Pripojim to kabelem k pc s debianem. Out of the box se mi objevi ipad v seznamu umisteni. Pouhym pretahnutim si do nej po kabelu nahraji libovolny video soubor, ktery samozrejme musi byt legalne stazeny. Kliknu odpojit zarizeni. Odpojim jej. A mohu se divat. V cem je problem?
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 18:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    U mě to samé. Když připojím kabelem iphone k mintu 17, tak se objeví jako disk a můžu z něj například vytáhnout fotky a tak. U starších verzí mintu to nešlo.
    xvasek avatar 13.9.2014 21:03 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Wow, asi jsem na to šel ze špatné platformy. :-) Dobře, bod pro Apple - některé vybrané soubory jdou přetáhnout přes kabel.
    Bystroushaak avatar 13.9.2014 21:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Dobře, bod pro Apple
    Spíš vývojáře mintu/ubuntu, ne? :)

    Ona by šla nejspíš přetáhnout i ta hudba, jen neseženeš ten formát do kterého je to uložené. Ale třeba Banshee, který je defaultně na mintu taky nainstalovaný, se tváří, jako že to tam umí nahrát, i když u mě konkrétně se to tam po odpojení neobjeví :D Na hudbu ale používám spotify, které si umí synchronizovat mp3 přes wifi, tak je mi to jedno.
    xvasek avatar 13.9.2014 21:39 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Spíš vývojáře mintu/ubuntu, ne? :)
    Jj, máš pravdu, ale nemusí to být ani vývojář mintu / ubuntu. Takže jednoduše kudoz tomu, kdo to hacknul.
    13.9.2014 23:58 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Prilis mnoho moznosti, nastaveni... pokud by existovala jedna Linuxova distribuce s jednim okennim spravcem atd... to by se to pak ladily chyby a vyvijel software.
    To je vystrašující vize (ještě, že se nic takového u opensource nemůže stát).
    Bystroushaak avatar 14.9.2014 13:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Počkej na GNU/Systemd distribuci :)
    pavlix avatar 14.9.2014 14:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Spíš linux/systemd, ke GNU jednak nemá Lennart až tak pozitivní vztah, jednak z něj potřebuje tak libc a kompilátor, jenže k obojímu existují alternativy. Cokoliv dalšího, co člověk k práci s počítačem nutně potřebuje, se může kdykoli reinkarnovat v systemd stromě, a pro cokoliv, co v tuhle chvíli najdeš jako součást busyboxu to platí dvojnásob.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 14.9.2014 09:12 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Takže jsme se dozvěděli že je iTunes na Windows PIA (známý fakt) a v homogenním prostředí Apple zařízení super věc (taky známý fakt. Je to zlatá klec, ale funguje dobře). K čemu je nám ta informace platná zde, na Linuxovém portálu, je mi záhadou.

    Co se týče přesnosti ovládání, neměl jsem problém s žádným kvalitnějším kapacitním zařízením.

    Nahrání souborů přes iTunes… Moment… Ne, v repozitářích to nemám. To je takový problém podporovat v roce 2014 mtp?

    Účet nepotřebuješ. Můžeš použít třeba F-Droid. A argument malwarem neberu, je to repozitář OSS aplikací stejně jako repozitáře v distribucích.

    Ta podpora widgetů: Takže jen v notifikačním centru? To účel widgetu (vidět hned potřebné informace bez nějaké práce navíc) popírá. A ano, vídám to využívat i BFU. Dost často. A že to BFU nepoužije není pro mě argument. Nejsem BFU, využiju to, ovlivní to mé rozhodování při koupi mobilu.

    Předposlední odstavec jen potvrzuje to co si myslím: iPhone je super pro lidi co chtějí chytrý telefon, který je povede za ručičku, děsí se věcí jako je adresářová struktura, možnost volby, možnost uzpůsobení ovládání osobní potřebě. Na stranu druhou, kdysi jsem slýchával, že rozhraní iOS aplikací je krásně konzistentní. Dosavadní zkušenosti mě přesvědčily o opaku. Každá aplikace je sice designový skvost, ale virtuální tlačítko zpět je u každé jinde, každá se chová jinak a BFU v tom má bordel. Android je na tom ve srovnání mnohem lépe.

    Zajímalo by mě, jak je na tom ten systém s podporou uploadu souborů ve webovém prohlížeči. Furt to nepodporuje? Tradiční odpověď „já to nepotřebuju, BFU to nepotřebujou, tak je to k ničemu“ je mi k ničemu. Spravuju pár webů, kam potřebuju uploadovat soubory. Dostanu někde na cestách e-mailem nové logo webu. Android – stáhnu, otevřu admin rozhraní webu, jdu do nastavení tématu, uploaduju. Apple iOS – Stáhnu, nahodím dropbox, uploaduju, kopíruju link, nastavuju logo z odkazu, web mi logo načítá z dropboxu. Úžasná věc, jen co je pravda. A to to ještě jde jen tam, kde opravdu mám k dispozici možnost načítat obrázek z netu.

    S tím uzavíráním – nesouhlasím, ale byl bych rád, kdyby museli výrobci, stejně jako je tomu u WP, používat nemodifikovaný android. Ty jejich nadstavby jsou jedna horší než druhá (koukám na tebe, HTC!)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    13.9.2014 20:52 Blb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Píšete hlouposti. Dejte si studenou sprchu.
    13.9.2014 00:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To je naprosto bez debat.

    Očividně ne. :-)

    xvasek avatar 13.9.2014 01:20 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Protoze mam i Android, muzu srovnavat a muzu uvest desitky prikladu, kdy je iOS platforma proste (pro BFU) uzivatele jednoznacne lepsi volba.
    Bez jakékoli ironie, ty příklady by mě celkem zajímaly. Nemusí být desítky, stačí pár nějakých nejklíčovějších.
    13.9.2014 08:55 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nekolik prikladu za vsechny.
    1. Kdyz na SGSII dojde misto ve flash pameti, nemuzu ani spustit aplikaci a smazat nejake fotky. TouchWiz. Diky pane Samsungu. Nepouzitelne.
    2. Na SGSII mi neprisla OTA aktualizace na 4.1 (z 2.3) Neslo to upgradovat ani pres Kies, neslo to vubec. Musel jsem to dat do servisu aby to preflesovali. Nepouzitelne.
    3. Neexistence systemove moznosti jak jakykoliv, zduraznuji jakykoliv Android od jakehokoliv vyrobce cely odzalohovat, vcetne nastaveni aplikaci, SMS....a po preinstalaci vsechno nastaveni vratit zpet. Existuji ruzne aplikace tretich stran, ruzni vyrobci to resi ruzne, ale tohle proste Android nema. Pro mne docela klicove, mit vse dokonale zalohovane a v pripade ztraty telefonu, koupi noveho nebo proste jenz duvodu testovani. Na iOS mam nocni zalohovani vseho do iCloud a v pripade potreby jen zadam sve Apple ID a bum, mam veskera data (historii SMS, hovoru...) zpet.
    4. Na SGSII je stale verze 4.1 (vice nez dva roky stary Android. Zadny oficialni novy upgrade. Dva roky stary system. Na iPhone 4S mam nejnovejsi iOS 7 a pristi tyden budu mit iOS8. Proc upgradovat na novou verzi? Neni to zbytecne. Security updaty, nove funkce. iOS 8 bude mit napriklad Continuity, dokonale propojeni s OS X. Oba telefony staly stejne, jsou stejne stare, SGSII byl dokonce o par stovek drazsi. Proc nemam stejnou zakaznickou peci i u Samsungu/Googlu?
    A takhle bych mohl pokracovat asi hodinu.
    13.9.2014 09:38 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Já s Vámi v zásadě souhlasím, ale dovedete si představit ten kravál, kdyby u sebe _ten_zlý_velký_bratr_ Google začal ukládat SMSky a historii hovorů?
    13.9.2014 14:58 Zed70 | blog: lama_pouziva_ubuntu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Myslíte že data telefonu se na iCloud ukládají nešifrovaná?
    13.9.2014 15:58 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To sice ano, ale Apple k nim AFAIK má šifrovací klíče. Viz zde, méně technická verze tady.
    xvasek avatar 13.9.2014 21:02 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    A takhle bych mohl pokracovat asi hodinu.
    No dobře, ale všiml sis, že sis zatím stěžoval jenom na věci zcela specifické pro jeden konkrétní model (na jiném Samsungu se ani chyba 1) neprojevuje) a pak sis pochválil, že sis k velkému bratrovi poslal celou svou digitální současnost? Já bych spíš chtěl to, co jsi původně avizoval - jaké má iOS desítky výhod pro běžného uživatele, kterému jsou navíc nějaké updaty úplně u zadnice. Řekněme třeba proti Nexusu.
    14.9.2014 00:21 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Problem je, ze Samsung je z velke miry synonymem pro Android. Je to zdaleka nejvetsi vyrobce/prodejce Android zarizeni. S velkym naskokem. Pokud se pamatuju tak to bylo kolem 65%. Takze z pohledu BFU Nexus neexistuje, tohle je hracka pro geeky, kteri vedi, ze nejaky Nexus vubec je. Normalni uzivatel na nej v obchode nenarazi.

    Nehodlam zjistovat, jestli tyto konkretni problemy, ktere jsem vyjmenoval (a mohl bych jmenovat dale) jsou problemem jednoho kusu, jedne rady, jednoho vyrobce nebo cele platformy. Co vim je to, ze kamaradi, kteri meli Android, jsou to zaryti Linuxaci si koupili iPhone a sami priznavaji, ze je prace s nim plynulejsi a bezproblemovejsi. Schvalne se jich zeptam az je zase uvidim jak jsou spokojeni, co jim oproti Androidu chybi a co je na iOS lepsi.

    Vyhody iOS jsou nasledujici:

    Naprosto bezproblemovy chod, nic se neseka, telefon funguje roky bez jedineho problemu (mam a pouzivam i staricky iPhone 3G, jede jak z praku)

    Intuitivni rozhrani, snadna instalace aplikaci, kterych jsou mraky. Ocenuji, ze existuje jediny App Store, nechci aby bylo mozne instalovat na telefony neautorizovane aplikace tretich stran, ktere neprojdou kontrolou na mallware a dalsi skodlivy kod. V tomhle Android kulha na obe nohy.

    Muzu si narozdil od Andoidu zvolit, k cemu aplikaci povolim pristup a k cemu ne. Na Androidu bud prijmu i kdyz se mi to nelibi, nebo mam smulu a nenainstaluju. U iOS si muzu zvolit, co konk\retne aplikaci povolim.

    Dokonaly system zalohovani celeho telefonu

    Apple ma podstatne prisnejsi meritka pro nakladani s osobnimi udaji. Narozdil od Googlu, ktery se nechal dotlaccit ke spolupraci s NSA bez boje, Apple podlehl az jako posledni z velkych firem na prikaz soudu. Takze Velky bratr je z meho pohledu Google.

    Propojeni s OS X. Az vydaji za mesic OS X 10.10, bude to dokonalost sama. Uzivatele ostatnich platforem muzou jen tise zavidet. Tezko se to popisuje, jsou to drobnosti, ktere usnadnuji praci a ulehcuji zivot. Jako treba Continuity.

    Skvely a krasny hardware na kterem jde videt cena, jde videt, ze pouziva premiove materialy.

    Updaty po celou dobu, kdy je nejnovejsi iOS schopen fyzicky bezet na danem hardware. Aktualizace zdarma ihned po jejim vydani pro vsechny zarizeni. iOS 7 pouziva skoro 90% vsech iOS zarizeni. Ty zbyvajici procenta pripadaji na stary HW, kde neni mozno z duvodu vykonu upgradovat. Android je na tom ponekud jinak.

    Z pohledu programatora skvely Xcode (IDE v OS X). Tomu se nemuze Android Studio nebo Eclipse rovnat. Navrh UI a programovani jde samo. Ted jeste navic s novym Swift programovacim jazykem a Xcode Playground to pujde uplne samo. Jako bych programoval v interpretovanem jazyku a ne v kompilovanem.

    Uzivatele iOS jsou zvykli platit. Z pohledu vyvojare chci programovat pro platformu, kde jsou lide ochotni za mou praci zaplatit a ne si ukrast apk z nejakeho pofiderneho zdroje a pak se divit, ze posilam nejake premiove SMS a ze mne to stalo tisice. Na Androidu je mira piratstvi neuveritelne vysoka, v zavislosti na typu aplikace to muze delat az 95%. Z toho je mi smutno.

    Atd atd atd.
    14.9.2014 10:58 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    hele jako ja z pouzivani zarizeni s Iosem taky mam dobry pocit, ale nektery tebou uvadeny veci jsou blbosti, jmenovite:

    "Naprosto bezproblemovy chod, nic se neseka, telefon funguje roky bez jedineho problemu (mam a pouzivam i staricky iPhone 3G, jede jak z praku) "

    mam ipod touch 4g, hw je to bud stejny jako to tvoje, jen bez gsm, nebo lepsi; asi s tim nic moc nedelas, ani ja napr. nerootuju apod., ale je nezpochybnitelnej fakt, ze zpusob, kterym se system vyrovnava s naroky aplikaci, driv nebo pozdeji vede k tomu, ze se to seka, cekas X sekund na to ci ono (napr. jen default aplikace facebooku je zrout jak prase) a semtam tomu dojde pamet, coz se nastesti projevi celkem inteligentne a uzivatelsky prijemne, lec opet s prostojem; predpokladam, ze na uplne nove generaci se to v takove mire nedeje, ale totez predpokladam i u androidu..

    "Tezko se to popisuje, jsou to drobnosti, ktere usnadnuji praci a ulehcuji zivot. Jako treba Continuity." nemuzes popsat vyhody tim, ze reknes "tezko se to popisuje", tos nic nepopsal..

    "Z pohledu programatora skvely Xcode (IDE v OS X). Tomu se nemuze Android Studio nebo Eclipse rovnat." koho z beznejch uzivatelu tohle zajima? co za absurdni argument je srovnavat patrne jedine (nebo jedno z velmi mala) komercni vyvojove ui na macosu s celym odvetvim na win a jakej vztah to ma k mobilni platforme? opravdu je xcode > nez uplne vsechno na win?

    xvasek avatar 14.9.2014 15:25 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Čtu si to a rozdělil bych ty výhody do tří kategorií.

    První bych shrnul pod hlavičku "uřezali mi nohu, ale přesně takto se mi to líbí" - omezení uvádíš jako výhody. Jediný appstore, furt něco platíme, mám u Apple veškerá svá data, jediné pořádné propojení je s Apple počítači a tak dále. No, dobře, proti gustu...

    Druhou kategorii bych popsal jako "myslím si, že to jinde není, ale přitom je to všude normální". Sem bych dal bezproblémový chod, snadná instalace aplikací, skvělý hardware apod.

    A konečně z těch desítek uvedených výhod spatřuju dvě, které mě opravdu oslovily. Tou první je Xcode, ale ta se do této kategorie dostala dost s odřenýma ušima - jednak mi nezbývá, než věřit, protože si to neumím ověřit - je to uzavřený blob pro Mac a druhak je to uzavřený blob pro Mac. Ale věřím, android SDK je tahová strategie pro trpělivé, to se musí nechat. No a druhou z uvedených výhod vidím v tom, že aplikaci můžu povolit přístup jenom k něčemu. To na androidu bylo chviličku okolo 4.3 (App Ops), ale pak to ty čubky zrušily a u Kitkatu se k tomu musí navíc rootnout telefon.

    Nicméně když to všechno zvážím, tak ten jeden jediný čistě uznaný důvod pro Apple mi přijde teda pořád dost slabota.
    Agent avatar 14.9.2014 00:04 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    A to jsou chyby Androidu nebo konkrétního výrobce konkrétního modelu?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    13.9.2014 16:16 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    +1

    Je to pekne sepsano. Osobne jsem pouzival iphone ve verzi 3gs, ktery mi byl vsak odcizen. Od te doby si kupuji levne android telefony, u kterych mne moc nemrzi, kdyz je ztratim nebo mi jsou ukradeny(cena 5-7 tis. czk). Oblibil jsem si vsak tablety, ktere taham vsude s sebou. Vyzkousel jsem asi sest ruznych tabletu s androidem a to levne i drazsi. Pak jsem si koupil ipad s retina displayem a uz bych nikdy nemenil. Krasne se vejde do kufriku a clovek s sebou nemusi tahat notebook.

    U mobilu bych to moc neresil. Osobne pouzivam mobil jen na volani, sem tam sms a sem tam prohlizeni webu. To krasne plni levny android i iphone. U tabletu je vsak situace jina. Vyuzivam na nem vice aplikaci a android mi neposkytuje takovy komfort a stabilitu, jakou poskytuje ios. Takze u mobilu je mi to proste jedno, i kdyz uznavam, ze novy iphone je zajimavy kousek hardware. U tabletu vsak jednoznacne vitezi apple.

    15.9.2014 09:16 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Myslis trebas ty pripady, kdy si BFu chce stanout film/muziku/dokument... od kohokoli a ... ono to neumi mass storage?

    Ano, jabko funguje, ale pouze pokud mas vsude kolem sebe jablecnou infrastrukturu.
    Václav 15.9.2014 15:14 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Mass storage už neumí ani většina androidů, ale mtp funguje taky všude.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    ⧠ A = 0 avatar 15.9.2014 17:37 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Mass storage už neumí ani většina androidů
    ?
    Nevolte zmrdy.
    xvasek avatar 15.9.2014 17:42 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To je pravda, přímý blokový zápis na přimountovaném filesystému není (eufemicky řečeno) zrovna moc chytré řešení, už si toho pár lidí všimlo.
    15.9.2014 18:08 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To sice není, ale myslím, že na takové to "domácí nahrávání" by nemělo být übersložité postavit emulaci blokového zařízení s VFAT FS.
    15.9.2014 18:10 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    (myslím tím naimplementovat výrobcem, a pokud by se to nevyplatilo samo o sobě tak to zasponzorovat v rámci něčeho jako Google SoC.)
    pavlix avatar 15.9.2014 18:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Takže vlastně budeme obhajovat debilní řešení na základě jeho zaužívanosti a ještě ho budeme emulovat ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 13:20 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nebo můžeme prosadit mezi všechny výrobce krásný nový standard, který všichni přijmou a připraví i firmvware s tímto standardem pro stará zařízení (rozuměj USB hosty, třeba MP3 rádio v autě).
    pavlix avatar 16.9.2014 13:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Přeju hodně štěstí, oběma.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 19:26 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Problém je cca v tom, že paralelní "konkurenční" přístup k filesystému na blokovém zařízení je *z principu* blbě. Kdo si s tím hrál na SCSI/iSCSI/FC/SASu apod. určitě tuší. V momentě, kdy narušíte monoistický přístup k systému souborů, nutně narušíte atomicitu transakcí. Takže jsou potřeba nějaké zámky, nebo "částečně oddělené písečky" apod. - prostě způsoby synchronizace/oddělení více paralelních uživatelů. Nic z toho FAT sám o sobě neumí a na úrovni obyčejného FS nebo v blokové vrstvě to prakticky nejde řešit. Jak tu správně kolega poznamenal, tím že budete blokové zařízení emulovat třeba v RAMce nebo v souboru, tím ten principielní problém nijak neřešíte. Jako zajímavou akademickou myšlenku bych si dovolil navrhnout, prosadit do mobilů k tomuto účelu OCFS2 nebo GFS :-) Stejně i tyhle systémy souborů tuším vyžadují vedle paralelního přístupu na blokové vrstvě ještě vzájemnou síťovou konektivitu pro "vzájemné vyloučení v kritických sekcích" (tzn. synchronizaci).

    Jako duševně zdravý přístup z toho skutečně vychází, namísto "mass storage" (blokové vrstvy) používat nějaký protokol na vyšší vrstvě pro přenos po souborech, kde arbitrem vzájemného soužití více paralelních uživatelů jsou vyšší vrstvy ovladačů OS pro přístup k souborovému systému (na serveru, tzn. zde = v mobilu) - a kde "server pro podávání souborů" je jenom jedním z lokálních uživatelů nad monoisticky namountovaným filesystémem. Jestli tím uživatelským protokolem bude MTP, PTP, FTP, NFS, SSH/SCP, rsync, SMB/CIFS, Novell NCP nebo třeba jablečný AFP, to je nakonec asi jedno...

    Přímý export přes mass storage nakonec není úplně špatný nápad, taky ho mám rád. Že se mi v tu chvíli flashka odmountuje uvnitř vlastního OS telefonu, to pokládám za samozřejmou nevýhodu a nutné dílčí nepohodlí. Stejně jako riziko, že si holýma rukama na flashce odmažu nějaká režijní data telefonního OS, což mi může způsobit nepříjemnosti.
    [:wq]
    pavlix avatar 16.9.2014 19:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jako duševně zdravý přístup z toho skutečně vychází, namísto "mass storage" (blokové vrstvy) používat nějaký protokol na vyšší vrstvě pro přenos po souborech
    +1

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 16.9.2014 22:23 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Me treba prijde MTP jako prasarna, mnohem lepsi je USB ethernet + SFTP. Uplne nejlepsi je mit na vyber po pripojeni kabelu - bud mass storage s umountem, nebo ethernet. Na N900 jsem to tak normalne pouzival a nemohl jsem si to vynachvalit. To v nejakem zarizeni existuje mass storage s konkurencnim pristupem? Ja zatim vsude videl unmount nebo dokonce ze se zarizeni vypnulo a zapnulo v mass storage modu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2014 03:05 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    OK. Já jsem měl za to, že se to při režimu mass storage v telefonu odmountuje.
    Nevolte zmrdy.
    Václav 16.9.2014 17:47 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To jo, ale pak kolabujou aplikace co spoléhají na data na SD kartě. Na tohle je fakt mtp lepší.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2014 22:30 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Tak nech sa mobil vypne.
    Václav 17.9.2014 19:56 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    úžasné, takže kvůli překopírování pár MP3 a filmů na cestu budu restartovat mobil kvůli mass storage, když mám mtp, které funguje snad všude? To už mi připadá praktičtější tahat pro případy kdy mass storage chci brát sebou redukci microSD -> USB.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    20.9.2014 01:02 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Lepsie ako nefunkcne mtp.
    Drom avatar 16.9.2014 23:39 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Ovšem spoléhat na data na SD kartě je taky dost debilní. Už jen pro případ, že kartu vyměním za jinou...
    15.9.2014 15:10 Kosac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    ios 8 - Uz to umi prijimat a odesilat vizitky v SMS?
    Václav 15.9.2014 15:13 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    To to taky neumělo? Wow. Ale víš co. „To přece nikdo nepotřebuje/nepoužívá“. Alespoň do doby, než to s velkou slávou ohlásí u další verze.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    mikirc avatar 12.9.2014 14:04 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Apple obdivuji v tom jaký má marketing, který dokáže prodat cokoliv ať to vypadá, funguje jakkoliv. Žádný jiný výrobce nedokázal tak zblbnout lidi, aby všichni chtěli pokaždé nový model aniž by jej potřebovali.

    Z mého pohledu iPhone nemá žádný design, taková nemasná a neslaná deska, mě osobně se to nelíbí, ale to je můj názor a nikomu jej nevnucuji. Střeva a iOS nehodnotím, neboť po 20 minutách hraní s iPhonem nemohu soudit. Ale ty hodinky jsou HNUS, vedle nich vypadají Moto 360 nádherně.
    Byl jednou jeden...
    Bystroushaak avatar 12.9.2014 16:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Z mého pohledu iPhone nemá žádný design, taková nemasná a neslaná deska, mě osobně se to nelíbí,
    Musím souhlasit. Ta nová verze je taková nijaká a v pohodě bych si to spletl s jinými android mobily. Oproti tomu design 5 mi přijde ze všech nejlepší (vizuálně) a nejmíň náchylný na zničení rozsednutím.
    12.9.2014 20:11 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nudne novinky? Novy iphone, 5k monitor a 10TB disk? Mne to nahodou prijde moc zajimave a hlavne novy iphone. Skoda, ze jinak velice povedeny clanek srazite svymi jalovymi nazory. :-(
    Agent avatar 14.9.2014 00:03 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Nadsázka, humor ti nic neříká?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    pavlix avatar 13.9.2014 15:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Je zajímavé, jak se na Abclinuxu najednou objevilo tolik zapálených iFilů a většinou neregistrovaných a vyvolává to ve mě dojem, že se buď někdo zbláznil a začal psát pod více jmény, nebo někdo cíleně hledá zprávy o ajfounu a na Abclinuxu se dostal jen díky vyhledávači a jestli je to jeden nebo více lidí už je asi jedno. Každopádně takové reakce běžně vídám snad jen u věcí jako je amway.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 13.9.2014 15:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    amway
    Nevím, jestli se to běžně děje i u věcí jako je finanční poradenství, zepter, herbalife a podobných.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.9.2014 16:29 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Je to jednoduche. Apple produkty proste funguji. Osobne mi jsou jejich mobily celkem jedno, i kdyz je povazuji za zajimavy hw. Ale jejich tablety jsou perfektni. Androidi parodie se jim nemuze rovnat. Uz jen kvalita displaye a kovove telo pristroje jsou perfektni.
    pavlix avatar 13.9.2014 16:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Apple produkty proste funguji.
    A proto je nezbytně nutné, aby se na ábíčko sesypalo několik anonymních přezdívek s komentáři ve stejném duchu jako je ten tvůj? Dobré zboží se přece prodává samo, ne?

    Osobně respektuju preference druhých bez ohledu na to, zda se shodují s těmi mými, jestliže mě s těmi preferencemi aktivně neotravují, což je ale bohužel případ toho, když někdo své preference přechvaluje v reakci na můj komentář, který se kvalit daných výrobků vůbec netýkal.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.9.2014 20:23 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    A proto je nezbytně nutné, aby se na ábíčko sesypalo několik anonymních přezdívek s komentáři ve stejném duchu jako je ten tvůj?

    Proc ti vadi, ze zde nekdo svobodne projevil svuj nazor? Pokud ti ony prispevky vadi, necti je. Ja i ostatni imho reagovali proto, ze se pan autor clanku trosku navazi do applu a jeho produktu.
    pavlix avatar 13.9.2014 22:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Proc ti vadi, ze zde nekdo svobodne projevil svuj nazor?
    Proč ti vadí, že jsem ho svobodně projevil já?
    Pokud ti ony prispevky vadi, necti je.
    Pokud ti mé příspěvky vadí, nečti je.
    Ja
    O tobě jakžto pravidelném návštěvníkovi jsem neřekl půl slova.
    i ostatni imho reagovali proto, ze se pan autor clanku trosku navazi do applu a jeho produktu.
    Zajímavější by bylo vědět, zda jsou ostatní tvá alter ega, alterega někoho, kdo se sem dostal náhodou nebo dokonce několik skutečných náhodných návštěvníků ;).

    Mimochodem autor článku rovněž jen svobodně vyjádřil svůj názor a to podle mě docela zjevným způsobem. Jestliže něco považuje za nudné, nemusí to být nutně nudné pro ostatní. A ani nevím, proč by měl být jeho názor článku přítěží.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.9.2014 15:00 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Zacinam si pripadat, jak kdybych si misto s clovekem povidal s Elizou (pattern-matching chatterbot) ;-)
    pavlix avatar 14.9.2014 15:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Říká ten pravý.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.9.2014 23:19 Mard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    IMHO je to proto, že když někdo koupí (resp. uvažuje o koupi) totálně předraženého produktu Aple, tak cítí vnitřní potřebu si tento nelogický čin ospravedlnit. Tudíž začne vychvalovat to i ono. Firma Aple jistě nebude žádný samaritán, aby prodávala věci s minimálním ziskem, jde o jednu z nejbohatších firem. Tudíž jsem rád že se stále ještě najdou lidé, kteří jsou ochotni jim nasypat do pokladny pár (spíše větší počet než pár) doláčů.
    Bystroushaak avatar 22.9.2014 23:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    IMHO je to proto, že když někdo koupí (resp. uvažuje o koupi) totálně předraženého produktu Aple, tak cítí vnitřní potřebu si tento nelogický čin ospravedlnit.
    Co když kupují věci z druhé ruky? Například za měsíc/dva (až se do Čech dostane 6) budou na aukru relativně levné iphone 5.

    Jinak už jsem tu (v jiné diskuzi) psal, že když jsme s kamarádem zkoušeli konfigurátor na alze, tak standardní notebook vyšel se stejnými parametry o cca 5k víc, než apple macbook. To mě kdysi přesvědčilo, že to zas tak předražené není, alespoň u notebooků.
    14.9.2014 22:47 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Já nevím, proč řešíte iOvce ...

    Nevidím rozdíl mezi iOvcí, co vkládá vše do lůna Applu .. a aOvcí, co dělá totéž u Googlu. A málem bych zapomněl na wOvce, kteří dělají to samé u MS.

    Nestádní idividualisté ani jeden z těch systémů/zařízení nepoužívají... bez ohledu na jejich úžasné vendor-lock funkcionality... :)
    Václav 14.9.2014 22:54 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Což mi připomíná, že bych rád zašel zas někdy na pořádné pivo a podívat se na Jollu :-) Bude někdy v blízké době nějaký Jolla sraz?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    xvasek avatar 15.9.2014 10:47 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Jenomže tady jde diskuse taky o tom, do jaké míry která platforma umožňuje na jednu stranu používat daný systém a na stranu druhou nevyužívat lůno.
    15.9.2014 12:48 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    to myslite systemd ?
    xvasek avatar 15.9.2014 17:01 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    :-D
    15.9.2014 19:03 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    ale, ale :)

    a co Vaše, stádní, např. geolokační údaje z gsm, daňové, důchodové, zdravotní údaje atd.

    A nebo jste snad lůno-free :) a nikam nic neukládáte, nepoužíváte tyto vendor-lock funkce ?

    Pokud ano gratuluji.

    17.9.2014 08:51 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: je nudnější 10TB disk HGST, Blu-ray 4K, nebo iPhone 6?
    Ten foťák je fakt úlet a ví to i Apple aneb zmrdství zdar:

    http://www.theverge.com/2014/9/16/6209759/apple-has-an-embarassing-bulge

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.