abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 674 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací

    28. 9. 2012 | David Ježek | Hardware | 3146×

    Kromě nově vyvíjeného systému pro extrémně dlouhodobé a odolné ukládání dat, na kterém pracují vědci v japonské společnosti Hitachi, se dnes podíváme i na další zajímavá témata, včetně například výhledu na 14nm výrobní proces GlobalFoundries, který slibuje příchod „3D“ tranzistorů ne nepodobných těm z 22nm Intelova procesu, a také čerstvý standard DDR4 pamětí vydaný konsorciem JEDEC…

    Obsah

    Hitachi a její ukládání dat do skla

    link

    Již počátkem příštího týdne se hodlá japonská společnost Hitachi pochlubit na ISOM2012 (International Symposium on Optical Memory) vývojovou verzí zajímavého systému ukládání dat do křemíkového skla. Tam, kde běžná CD a DVD s organickou záznamovou a kovovou odrazivou vrstvou slibují maximálně tak měsíce až roky relativně bezpečného uložení a kde DataTresorDisc nabízí díky keramicko-kovové anorganické technologii až 160letou životnost a jeho předchůdce, atypickou vypalovačku vyžadující Millenniata dokonce 1000letý záznam, přichází Hitachi se systémem, jehož potenciál překoná i celé říše, případně zánik lidské civilizace tak, jak ji dnes známe.

    Nový systém využívá princip, který známe z jiných oborů již léta, ale vypilovaný k preciznosti záznamového média: do plátu křemíkové skla jsou femtosekundovým laserem vypalovány dírky, čímž je v médiu realizován binární záznam. A protože sklo na bázi křemíku je (kromě mechanické stránky) poměrně odolná záležitost (ve srovnání s páskami, DVD či jinými technologiemi má podstatě vyšší odolnost vůči teplotám, magnetickému poli či chemikáliím), slibuje tato technologie, až/pokud ji Hitachi dotáhne do komerčního produktu, médium pro trvalé uchovávání kritických dat v klíčových institucích.

    Momentálně se firma dostala s hustotou záznamu dat na zhruba 10 MB/palec², což je přibližně třetinová až čtvrtinová hustota oproti klasickému CD. Vše lze ale kompenzovat zvýšením počtu záznamových vrstev, zde se meze kladou jen co do schopností čtecího zařízení se pak v tomto vyznat. Teoretická čitelnost záznamu je však jen závislá od schopnosti mít k dispozici optické zařízení schopné vidět detaily takto hustého záznamu ve skle a pak samozřejmě vyznat se v použitém datovém formátu. Dá se říci, že Hitachi tedy prezentuje systém vzdáleně připomínající DataTresorDisc/Millenniata, avšak s ještě vyšší trvanlivostí záznamu plynoucí z možnosti oprostit se od svazujících limitů 12cm kotoučků v 5,25palcových mechanikách.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Globalfoundries chystá 14nm proces zaměřený na mobilní čipy

    link

    Tak jako AMD pomalu vyklízí výkonné desktopy, tak i Globalfoundries (její někdejší výrobní divize) zaměřuje své úsilí pryč od klesajících výkonných čipů a směrem k segmentu naopak silně rostoucímu: mobilnímu. Firma představila své plány pro rok 2014, kdy chce uvést 14nm výrobní proces zvaný 14XM – eXtreme Mobility. Dojde v něm na „neplanární“ alias „trojrozměrné“ tranzistory po vzoru Intelových v 22nm výrobním procesu.

    Příští rok bude u Globalfoundries ve znamení postupného přechodu od 28nm k 20nm výrobě, ale to bude stále ještě z valné části „klasická“ technologie. Teprve se 14 nanometry přijdou zmiňované tri-gate tranzistory, které firma označuje obecněji jako FinFET (původní označení double-gate tranzistorů vyvinutých na Berkeley) – s touto technologií mimo jiné silně koketuje i TSMC, která si nemůže dovolit nechat tento parník odplout. V podstatě lze ale říci, že 14nm výrobní proces Globalfoundries bude jen upravený původní 20nm tak, že řídící elektroda (elektrody) se „přestanou válet“ a budou „postaveny do pozoru“, přirovnat to lze snad k příchodu „Terra Era“ u pevných disků, kdy se od ležících magnetických částic na plotnách přešlo ke kolmému záznamu. Technologicky ale u Globalfoundries půjde o úpravu vyvíjeného 20nm low-power procesu pro použití FinFET tranzistorů, což podle aktuálních propočtů prodlouží výdrž mobilních zařízení v provozu z akumulátoru o nějakých 40 až 60&bsp;%.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    JEDEC vydal finální verzi DDR4 standardu

    link

    Organizace JEDEC spravující mimo jiné standard pamětí DRAM, vydala finální specifikaci pro generaci DDR4, která nahradí stávající DDR3. Mnoho jsme si již řekli v minulosti, takže dnes jen spíše rekapitulace s aktuálními novinkami. Paměti DDR3 nám aktuálně končí u špičkových modulů v omezených výrobních sériích někde kolem DDR3-2800 až DDR3-3000 s tím, že běžně prodávané moduly se pohybují spíše v rozmezí DDR3-1600 (což je strop oficiální JEDEC specifikace, vše nad ní je buď Intel XMP Profile, nebo AMD Memory Profile) až DDR3-2133, resp. až DDR3-2400 když si člověk s platformou Intel rozhodne trochu připlatit.

    DDR4 startuje tam, kde DDR3 končí: na rychlosti 1,6 GT/s (gigatransfers per second), tedy DDR4-1600 a prozatím výhledově definuje až DDR4-3200. Archietktura DDR4 podporuje separátní aktivaci, čtení, zápis či refresh nad jednotlivými paměťovými bankami, což o něco zvedá efektivitu operací. Je také možné vrstvit na sebe až 8 čipů, které budou krmeny jednou signálovou cestou.

    Současně s představením standardu byly k vidění i 16GB moduly Samsung DDR4-2133, které tento jihokorejský gigant vystavuje na akcích již nějakou dobu. Nyní tedy budeme čekat jen na zahrnutí podpory DDR4 u výrobců procesorů či SoC, případně v GPU budoucích generací – DDR3 paměti jsou nyní využívány u nižších verzí grafických karet a tak do budoucna počítejme také s možností použití DDR4, bude-li to pro výrobce smysluplné a rentabilní.

    DDR4 nepochybně, stejně jako DDR, DDR2 i DDR3 nakonec díky snahám výrobců čipů překročí své původní JEDECem dané limity. Dočkáme se tak během pár let zcela nepochybně minimálně DDR4-4000(+), ale na to je ještě dost času. Světu zatím kralují DDR3 paměti.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Dell také uvede monitor s rozlišením 2560×1080

    link

    Dalším, kdo po LG uvede na trh super-širokoúhlý monitor s poměrem stran lehce přes 21:9, bude Dell. Jeho model U2913WM jako by LG EA93 ze zadnice vypadl, opět jde o 29palcový monitor s IPS panelem (to není potvrzeno, ale s ohledem na úhlopříčku a poměr stran by bylo TN sebevražda, navíc jsem si téměř jistý, že v Dellu je naprosto stejný IPS panel LG, jako v onom LG :-)).

    Dell nabídne kromě jiného 4×USB hub (zatím nespecifikováno jestli verze 2.0, nebo 3.0, ale spíše bych optimisticky očekával trojku) a mezi vstupy D-Sub (ano), DVI, HDMI a DisplayPort. Cenu doufejme lze předpokládat někde mezi 10 a 15 tisíc Kč, spíše v dolní hranici.

    Takovouto nudli lze samozřejmě vnímat buď jako nudli, nebo jako kupříkladu 1440×1080 + 1120×1080 jako bonus. Třeba na úpravu fotografií, kde snímek s poměrem stran 1:1, 3:2 či 4:3 je obklopen po obou stranách menu RAW editoru, je „nudloidnější“ monitor vhodnější než 4:3 klasika. Totéž lze jistě říci i o filmech, kde sice třeba Blu-ray specifikace hovoří o 1920×1080, ale spousta BDripů v Matroškách má poměr stran daleko blíže oněm 21:9. A tak bych mohl pokračovat.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.9.2012 00:24 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Nerad rejpu (či možná rovnou pí....), ale to "přeživší" v nadpise mi tam fakticky skřípe.

    Je to totiž odvozeno od minulého přechodníku a minulý přechodník znamená, že k popisovanému ději už došlo (a dokonce že byl završen).

    Minulý př. je totiž odvozen od dokonavého vidu, na což jste možná přišli, když jste ten nadpis psali :) Udělat tohle od nedokonavého ("průběhového" by se dalo zhruba říct) slovesa totiž nejde, i když by to člověk třeba chtěl :D

    Tady by se asi muselo říct "přežívající pády civilizací", ale taky to moc dobře nezní, nejlidštější je použít vedlejší větu: ", co přežije i pády civilizací"

    Tolik češtinské rypákováni, pardon.
    28.9.2012 10:56 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Ale kdepak, autor nám chtěl mezi řádky naznačit, že ví více než nám Hitachi sděluje.

    Oni totiž našli záznamové médium po již zaniklých civilizacích a teď přemýšlejí, co s tím ;-)
    28.9.2012 12:12 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Hlinene tabulky?
    28.9.2012 21:30 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Zatímco mimozemšťani, co dali indiánům laserové pily na Machu Picchu a postavili Egypťanům pyramidy, používali počítače a díky tomu po nich nezbylo ani fň.
    Ruža Becelin avatar 1.10.2012 10:11 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Jsem zvedavej co za par tisic let zbude po nasich pocitacich.
    Bystroushaak avatar 1.10.2012 16:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Protože žijeme v uzavřeném ekosystému planety, tak nic. Do té doby suroviny z nich někdo použije na něco jiného, tak jako lidi použili kameny z mnohých dávných staveb.
    1.10.2012 23:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Suroviny nejspíš ano, ale co data? Podaří se aspoň něco z nich zachovat? My už se to ale stejně nedozvíme…
    2.10.2012 11:28 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Pokial zostaneme spotrebnou spolocnostou tak nie. Tu sa vyraba na spotrebu nie na vydrz. Takmer nikto neplanuje dalej ako na 50 rokov dopredu. Pri beznej elektronike tak najviac na dobu pokial plati zaruka.
    28.9.2012 12:16 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    BTW. Par rokov dozadu som sa dobre zasmial nad jednou spravou v novinach. V jednom meste v SK dokocili rekonstrukciu nejakeho kostola a ako to byva zvykom tak vo vezi nechali odkaz pre buduce generacie. Napaleny na CDcku.
    30.9.2012 22:10 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Vsak to je taky sdeleni - "zpravu zanechal kokot"
    30.9.2012 22:57 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    :-D
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    1.10.2012 16:17 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    :-) alebo si povedia ze je to neznamy artefakt z doby temna ked este ludia boli ovladany reklamou a politicky korektnymi nazormi.
    28.9.2012 01:31 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    případně zánik lidské civilizace tak, jak ji dnes známe.
    To budou muset ten nosič hodně vypolstrovat :-D.

    Jak dlouho vlastně trvá degradace čistého SiO2 skla v atmosféře? Vím jen, že normální sklo se stává časem křehčím, naleptává ho NaOH a asi poškozuje UV.
    28.9.2012 01:35 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Ale to se děje na povrchu, a oni to vypalují dovnitř :) Pravda, budoucí civilizace musí taky zjistit, že ta hnusná zvětralá věc má vevnitř uložená binární data.
    28.9.2012 02:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    No a hlavně to musí být schopni přes ten povrch přečíst laserem.
    28.9.2012 05:15 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Tak, snad je tam ponechaná nějaká rezerva, aby se to dalo obrousit a přeleštit.
    Bystroushaak avatar 28.9.2012 07:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Pak to přečtou a najdou tam zálohy učetnictví a veledůležité tabulky v excelu :P
    28.9.2012 09:18 rs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    A ešte powerpointovú prezentáciu s fontom Comic Sans MS... :-)
    Michal Fecko avatar 28.9.2012 10:05 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Ale pre nich to bude vzacne - nic podobne v tom case uz nebude - iba opendocument formaty a open fonty :-D
    28.9.2012 10:07 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    To bude jasný facepalm. Škoda, že se toho nedožijeme. :-D
    28.9.2012 17:22 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    AFAIK většina mezopotámských hliněných byla věnována právě účtům. Takže nic nového pod sluncem.
    28.9.2012 18:32 Vojťák
    Rozbalit Rozbalit vše Křemíkové sklo?
    Prosím pěkně, rozdíl mezi křemíkem (ケイ素) a křemenem (石英) je asi takový jako mezi metylem a metanolem. Tak bych tedy rád upozornil autora, že pojem "křemíkové sklo" je naprostá hovadina, zatímco křemenné sklo je běžně používaný materiál.
    28.9.2012 22:02 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křemíkové sklo?
    +1. Napadají mě baňky ve výbojkách.

    BTW, Vojťák říkám jednomu malému klukovi. Jestli si pamatujete klasického ručně malovaného BSD maskota s trojzubcem ("Beastie"), tak to je přesně on.
    [:wq]
    1.10.2012 12:34 plampa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křemíkové sklo?
    To jste si ještě nevšiml, že tento autor nepíše odborné texty, ale typicky novinářské bláboly?

    Nezáleží na kolik je odborně přesný, ale jak umí navodit atmosféru odbornosti.

    Bystroushaak avatar 1.10.2012 16:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křemíkové sklo?
    Já jsem rád že píše co píše. Kdyby měli psát texty jen lidé, kteří detailně všemu rozumí, asi by jsme si moc nepočetli, jednak proto že by byly pro laika nejspíše nečitelné, druhak proto, že by jich bylo podstatně méně.

    Pokud mi někdo nabízí relativně zajímavé informace zdarma, i když třeba s chybami, přijde mi vhodné za to poděkovat, případně upozornit na chybu, ne ho urážet za to že dělá práci, do které se moc ostatních nepouští.

    Doporučuji zkusit si něco napsat a udělat z toho třeba seriál na deset dílů. Uvidíš, že to není tak snadné, jak se vždy zdá lidem z diskuze.
    Heron avatar 2.10.2012 15:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křemíkové sklo?
    Pokud mi někdo nabízí relativně zajímavé informace zdarma, i když třeba s chybami, přijde mi vhodné za to poděkovat, případně upozornit na chybu, ne ho urážet za to že dělá práci, do které se moc ostatních nepouští.

    Informace zdarma s chybami. Hmm. Na pctuningu byla nějaká recenze NASka v sekci iSCSI tam byla informace, že je klidně možné to připojit na více domácích počítáču zároveň. Samotnému pisateli nebylo divné, že se mu to i při jeho pokusu chovalo "divně". Data někde byla vidět a jinde ne. Když jsem to kritizoval, tak mě bylo odpovězeno, že je to pro laiky a že ti nepotřebují vědět, co je to blokové zařízení, scsi a jak pracují souborové systémy. Fajn, takže mnoho uživatelů, kteří nic nepotřebují vědět, přijde k vůli článku neschopného autora o data.

    Zkrátka informace s chybami jsou zadarmo drahé.

    Bystroushaak avatar 2.10.2012 18:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Křemíkové sklo?
    V tom případě je skutečně problém na straně autora, ale stále máš možnost vyjádřit se do diskuze.
    30.9.2012 22:53 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ukládání dat à la Hitachi, přeživší pády civilizací
    Nekde se stala chyba a pod casti "Dell také uvede monitor s rozlišením 2560×1080" mate 2 obrazky s DDR4 pametma, ktere jsou o kousek vyse.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.