abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 13:47 | Pozvánky
Konference OpenAlt 2014 (dříve LinuxAlt) proběhne již zítra a pozítří na FIT VUT v Brně. Připravena je řada přednášek a workshopů. Zahřívací párty dnes ve 20:00.
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 09:28 | Pozvánky
GUG.cz ve spolupráci s českou pobočkou Google pořádá v sobotu 22. listopadu 2014 v prostorách Fakulty stavební ČVUT podzimní vývojářský festival DevFest Praha 2014. Těšit se můžete na den plný technologií, přednášek, kódů, zážitků i známých tváří, na den od vývojářů, pro vývojáře. Téma tohoto ročníku: Stavět, budovat, tvořit. Registrace je povinná, ale zdarma.
Pavel GUG | Komentářů: 2
30.10. 20:59 | Zajímavý software
Projekt cwrap.org vydal nový přírůstek do své rodiny wrapperů. Tentokrát se jedná o nástroj resolv_wrapper, který je možné v unit testu použít k přesměrování DNS dotazů na vlastní testovací server nebo aplikaci vracet výsledky DNS dotazů z připraveného souboru. O resolv_wrapperu, stejně jako o ostatních knihovnách cwrap.org se můžete dozvědět více přímo na stránkách projektu cwrap.org.
jakubh | Komentářů: 3
30.10. 16:08 | Zajímavý projekt
Dlouhodbou absenci kvalitního IPC pro GNU/Linux řeší projekt kdbus Grega Kroah-Hartmana. Doposud nezávislý vývoj dospěl do stadia zařazení do hlavní větve jádra, s čímž se počítá pro verzi 3.19.
Petr Ježek | Komentářů: 92
29.10. 18:09 | Bezpečnostní upozornění
Byl vydán GNU Wget 1.16. Nejnovější verze tohoto programu pro stahování souborů pomocí protokolů HTTP, HTTPS a FTP řeší také bezpečnostní problém CVE-2014-4877. Rekurzivní stahování z FTP serveru ovládaného útočníkem může vést k vytváření libovolných souborů, adresářů a symbolických odkazů na lokálním souborovém systému (R7-2014-15).
Ladislav Hagara | Komentářů: 9
29.10. 17:26 | IT novinky
Organizace W3C včera vydala doporučení k používání HTML5 a označila tím tento webový standard za hotový. HTML5 je již delší dobu široce využívaným standardem ve vývoji webových aplikací a v mnoha případech se mu daří vytlačovat z webu proprietární řešení.
Pavel Půlpán | Komentářů: 8
29.10. 11:11 | Zajímavý projekt
Byl spuštěn třináctý Humble Indie Bundle. Do 11. listopadu lze koupit za vlastní cenu multiplatformní hry OlliOlli, Insanely Twisted Shadow Planet, Tower of Guns a při nadprůměrné platbě také Amnesia: A Machine for Pigs, Jazzpunk, Risk of Rain (plus 3 kopie k darování) a další zatím neznámé hry. Při platbě 12 a více dolarů přibude Shadowrun Returns a při platbě 65 a více dolarů také mikina, sběratelské karty a audiokazeta. V rámci Humble Bundle… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 6
28.10. 14:30 | Nová verze
Lwn.net informuje, že v rámci rc vydání linuxového jádra 3.18-rc2 byl (konečně) začleněn souborový systém overlayfs. Jde o tz. sjednocující souborový systém, který umožňuje zkombinovat několik souborových systémů do jednoho.
Martin B. | Komentářů: 35
28.10. 00:23 | IT novinky
Přibližně deset tisíc lidí se účastnilo protestů proti dani z internetu, kterou se snaží prosadit premiér Viktor Orbán. Video z demonstrace zachycuje rozzuřené lidi házející do vládní budovy monitory, klávesnice a kusy betonu. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 303
26.10. 22:29 | Nová verze

Barry Kauler vydal novú verziu svojho minimalistického distra postaveného na deb balíčkoch z Ubuntu. Ako iste môžete tušiť, je použitý Utopic Unicorn. Výhodou pre tých, čo siahnú po Quirky, môže pre niekoho byť, že sa jedná o zostavenie bez systemd, ktoré obsahuje najnovšie jadro 3.16.6 a FreeOffice na 202MB xz archíve. Viac info.

skywaker | Komentářů: 8
Disketu jsem naposledy použil během
 (33%)
 (3%)
 (16%)
 (46%)
 (1%)
Celkem 365 hlasů
 Komentářů: 22, poslední dnes 13:53
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

openSUSE 11.0

19. 6. 2008 | Marek Stopka | Recenze | 18774×

První stručné postřehy z používání nové verze openSUSE 11. Co se změnilo, co zůstalo stejné, co se zlepšilo, co ne. Které verze hlavních softwarových balíků v distribuci najdete. Jak funguje KDE4 (4.0.4) a Firefox 3 (beta 5). Změny v YaSTu a Zypperu.
opensuse 11 česká krabice REKLAMA

Česká krabicová verze produktu openSUSE 11.0, s tištěnou příručkou a e-mailovou technickou podporou, opět v předprodeji. Nyní za úžasnou cenu 749 Kč včetně DPH.

Jak už to tak bývá, tak po nějaké době je zde nová verze linuxové distribuce
openSUSE, jejíž vývoj sponzoruje americká společnost Novell. Tentokrát se jedná o verzi 11.0; jak jste si jistě všimli, tak došlo ke změně hlavního čísla verze, což odpovídá i množství novinek v distribuci.

opensuse 11 instalace 01

Proces instalace

Změny vás čekají již od samého začátku, tj. od instalace. Nový YaST (konfigurační nástroj v openSUSE/SLED/SLES) má nový grafický frontend využívající knihovnu Qt4, která je, jak známo, snadno skinovatelná prostřednictvím CSS stylů. Vývojáři si proto dali záležet a do nové verze připravili graficky vyvedeného instalačního průvodce. Průvodce doznal také další změny v celkovém chování a byla přeuspořádána nabídka výchozího desktopového prostředí. Bylo tak učiněno z jednoduchého důvodu. openSUSE 11.0 nově nabízí KDE3, KDE4 i GNOME.

opensuse 11 instalace 06 opensuse 11 instalace 07

Aby se všechny tyto úžasné balíčky na to jednovrstvé DVD vlezly, musel být změněn kompresní algoritmus RPM balíčků z BZIP2 na LZMA. To má dvě výhody: již zmiňovaný lepší kompresní poměr, ale také menší náročnost při rozbalování, a tak by nyní měla instalace balíčků probíhat rychleji. Aby zrychlení instalačního procesu nebylo málo, tak se vývojáři rozhodli připravit na DVD obrazy s nejčastěji používanými aplikacemi, které se nyní neinstalují pomocí balíčků, ale právě prostřednictvím rozbalení těchto obrazů.

Dlouho nebyla k dispozici možnost pomocí instalátoru nainstalovat openSUSE na šifrovaný root oddíl, bylo možné vytvořit pouze šifrovaný home oddíl nebo podobně. Nyní může být prostřednictvím systému LUKS zašifrován i kořenový oddíl, takže pokud se o zneužití svých dat bojíte, pojistěte si je nějakým šifrováním. (Jediný nešifrovaný oddíl musí být /boot/.)

Další novinkou je zrychlení balíčkovacího systému obecně. Každý uživatel si jistě pamatuje, jak byla instalace balíčků pomocí nástrojů zypper nebo YaST pomalá. V nové verzi je však knihovna ZYpp značně optimalizovaná, a tak je zypper rychlejší než například konkurenční správce balíčků Yum z Fedory [1,2]. Kromě rychlosti má zypper spoustu dalších užitečných funkcí, například možnost uzamknout balíček v aktuálním stavu (nenainstalován, nainstalovaná konkrétní verze) pomocí příkazu addlock.

Lepší podpora hardwaru

Jak je již zvykem, tak s novou verzí openSUSE se rozšířilo množství podporovaného hardwaru. Nové openSUSE běží na jádře 2.6.25.5, distribuce tak podporuje všechen hardware, který je podporován tímto jádrem, a nějaký navíc. V mém případě to znamená například plnou podporu pro integrovanou čtečku karet v notebooku (ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller). Dále je přítomen ovladač pro wifi karty Atheros, který je označován jako ath5k a slouží pro karty s chipy AR5210, AR5211, AR5212, AR5213 a AR5214. Lidé s jinou Atheros kartou musí stále používat ovladač madwifi s proprietárním firmwarem, který je na stránkách madwifi.org.

Nové verze programů, knihoven a jádra

Nová verze openSUSE s sebou přináší i nové verze všemožných programů. Několik nejvýznamnějších zde uvedu:

  • Kernel: 2.6.25.5
  • KDE: 3.5.9
  • KDE4: 4.0.4
  • Amarok: 1.4.9.1
  • GNOME: 2.22.0
  • Gimp: 2.4.5
  • Mozilla Firefox: 2.9.95
  • Mozilla Thunderbird: 2.0.0.12
  • Samba: 3.2.0
  • libZYpp: 4.26.0
  • zypper: 0.11.6

KDE 4

KDE 4 je v poslední době velice často zmiňováno jako budoucnost linuxového desktopového prostředí. Přináší mnoho nového, ale také z důvodu poněkud uspěchaného vydání i spoustu chyb. V moderní distribuci, kterou openSUSE 11.0 bezesporu je, toto prostředí nesmí chybět. openSUSE se rozhodlo vydat se cestou méně trnitou, a tak je KDE 4 jen dalším z několika prostředí, které si můžete při instalaci vybrat.

opensuse 11 kde4 01
openSUSE 11.0 splash screen při špouštění KDE4

opensuse 11 kde4 02
Plocha KDE4 v openSUSE 11.0

Nové KDE 4 je postaveno nad knihovnou Qt 4, která sama o sobě subjektivně přináší nemalé zrychlení. Dále KDE 4 přináší podporu pro tolik oblíbené "3D efekty", které jsou součástí správce oken KWIN. Měl jsem možnost si tyto efekty vyzkoušet na akci LinuxEXPO a musím říct, že bylo opravdu na co koukat. Zda-li jsou tyto efekty vhodné při běžné práci, je však otázka k diskutování.

Změny v YaSTu

Změn v YaSTu přináší nová verze poměrně dost. První takovou změnou je zdánlivé zmizení modulu "Komunitní repozítáře", který byl ve skutečnosti sloučen s modulem "Repozitáře softwaru". Nyní, když chcete přidat některý z komunitních repozitářů, tak musíte spustit modul pro správu repozitářů (Repozítáře softwaru /sbin/yast2 repositories, kliknout na Přidat, vybrat "Komunitní repozitáře" a až v novém okně si můžete vybrat komunitní repozitáře, které chcete přihlásit. Modul nabízí několik repozitářů z projektu Build Service a také repozitáře s ATI a NVIDIA ovladači.

Několik změn prodělal také modul YaSTu pro ovládání síťového připojení, který nyní podporuje nastavování virtuálních síťových rozhraní VLAN a nastavení bridgovaného připojení. Dále také přejmenování libovolného síťového zařízení.

opensuse 11 yast new

Každý uživatel YaSTu si jistě pamatuje, jak každý YaST modul obsahoval na levé straně krátkou nápovědu. Může se tak cítit překvapen při spuštění nového YaSTu, kde tato nápověda chybí. Nezmizela však úplně, schovala se jen pod tlačítko "Nápověda". V YaSTu (zejména při použití ncurses výstupu nebo na displayích s nízkým rozlišením) je tak více prostoru pro samotné ovládací prvky a nápověda zbytečně nepřekáží.

Firefox 3

openSUSE obsahuje jako prohlížeč mimo jiné i Mozilla Firefox 3 Beta 5 (v den vydání by však měla v updates repozitáři být final verze), který přináší hned několik novinek (zajímalo by mě, proč není začleněna některá z RC verzí, když je dostupná). Celkově se mi zdá, že se tento prohlížeč zásadně zrychlil, dále také při zadávání adresy do adresního řádku probíhá prohledávání historie a záložek. Já osobně jsem si Firefox nastavil tak, aby neukládal historii, a tak mi při psaní adresy do adresního řádku automaticky nabízí jen obsah záložek. Toto je vlastnost, která mi ve dvojkové řadě tohoto prohlížeče velice chyběla.

Bohužel však Firefox 3 trpí jedním velkým neduhem (alespoň na mé konfiguraci), a tím je problém s Adobe Flash plug-inem. Občas mi prohlížeč zcela nesmyslně ukazuje, že Adobe Flash plug-in není nainstalován. Po restartu prohlížeče však plug-in již detekuje. Občas se mi také stane, že plug-in správně detekuje, pokusí se flash animaci zobrazit, avšak místo očekávané animace je na jejím místě jen bílý obdélníček.

Dalším problémem, který také nelze házet na hlavu samotnému prohlížeči, ale i tak zamrzí, je to, že spousta rozšíření není stále s touto verzí prohlížeče kompatibilní, a tak si uživatelé nemohou užít požadované funkčnosti.

Instalace multimédií

Stejně jako u openSUSE verze 10.3, tak i v případě nové verze musíte balíčky s podporou multimédií nainstalovat z repositáře Packman. Můžete tak učinit několika způsoby. Preferovaný způsob je instalace metodou One-click install. Nově však můžete nainstalovat metodou One-click install prostřednictvím příkazového řádku zavoláním příkazu OCICLI. Multimédia pro KDE pak nainstalujete například takto:

OCICLI http://opensuse-community.org/codecs-kde.ymp

případně pro GNOME takto:

OCICLI http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp

Poté se vám automaticky spustí ncurses průvodce instalací One-click install profilu. Můžete také kliknout na zmíněné adresy v prohlížeči a provést instalaci pomocí grafického průvodce, jak jste zvyklí z předchozí verze openSUSE.

Dále je samozřejmě stále k dispozici metoda, při které si přidáte potřebné repozitáře ručně a balíčky prostřednictvím zypperu nebo YaSTu nainstalujete sami.

NVIDIA a ATI ovladače

openSUSE nabízí několik možností, jak zprovoznit 3D akceleraci grafické karty. Můžete použít ovladače xorg-x11-driver-video-nouveau (xorg-x11-driver-video-nouveau-3d) a xorg-x11-driver-video-radeonhd, které jsou součástí oficiálního OSS repozitáře, nebo opět prostřednictvím metody One-click install nainstalovat ovladače přímo od výrobců těchto karet. V případě, že se rozhodnete využít ovladače od výrobce, tak si musíte vybrat ze 4 ovladačů. První výběr provedete snadno podle toho, jestli je vaše karta vybavena čipem NVIDIA nebo ATI. Druhé výběrové kolo je poněkud složitější a záleží na tom, jak stará je vaše karta. Pro karty NVIDIA je k dispozici aktuální nebo "legacy" ovladač, který je určen pro starší karty (seznam karet). Ovladače se nainstalují přímo z repozitářů od výrobce karty. Instalaci můžete opět provést v grafickém prostředí nebo pomocí příkazového řádku, stejně jako je tomu u instalace multimédií.

Pro karty ATI jsou také k dispozici dva ovladače: starší ovladač (0.40.0) hlavně z důvodu výkonové regrese v ovladači novějším. Já osobně bych všem doporučil ovladač novější, který jsem na svém notebooku osobně vyzkoušel.

opensuse 11 ocicli 01
Dotaz na import šifrovacích klíčů k repozitáři Packman

opensuse 11 ocicli 02
Ncurses rozhraní programu OCICLI není zatím zcela dokonalé

Pro fanoušky virtualizace

Pokud používáte k virtualizaci technologii Xen, tak by vás mohl zaujmout modul "Instalace hypervisoru a nástrojů", který je v YaSTu schován v kategorii "Virtualizace". Při prvním spuštění tohoto modulu vám v případě chybějících balíčků nabídne jejich instalaci a dále vám umožní spuštění virtuálních strojů. To vše však až po restartu, který musíte provést k zavedení jádra s podporou technologie Xen.

opensuse 11 xen 01
Instalace potřebných balíčků

Dále také openSUSE nabízí VirtualBox ve verzi 1.5.6, což je změna oproti openSUSE 10.3, která poskytovala VirtualBox jen ve verzi 1.5.4.

Závěrem

Na závěr si troufám tvrdit, že nová verze openSUSE 11.0 přináší řešení největšího neduhu zavedeného v openSUSE 10.1, který bohužel přetrvával až do verze 10.3. Šlo o obrovskou pomalost balíčkovacího systému. Jak jsem již zmínil, openSUSE 11.0 nabízí vedle KDE 3 také KDE 4. Uživatelům začátečníkům bych však doporučil, aby zvolili GNOME nebo KDE 3. Během testování jsem několikrát narazil na problém se stabilitou KDE 4, proto bych ho novým uživatelům moc nedoporučoval.

opensuse 11 kde4 03
KDE 4 má ještě svoje chybičky, které by se měly vyřešit.

Stejně tak se mi zdá mnohem vhodnější použít k instalaci DVD namísto Live-CD. Instalační DVD je nejen více otestované, ale obsahuje také proprietární software, jako je Adobe Flash plug-in. Stejně jako český překlad prostředí. Ten není na Live-CD zahrnut, navíc neexistuje Live-CD s KDE3.

       

Hodnocení: 92 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

19.6.2008 00:22 shinigami
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jee, kde jste sehnal finalni placky?:) Jen drobnost - jadro je 2.6.25.5. Co se yastu tyce, slovo rychlejsi nevystihuje ten obrovsky rozdil, a je pravda, ze i instalace bezi mnohem lip, samotne rozbalovani z DVD a instalace balicku me u priblizne stejne velke zakladni instalace zabralo asi pulku casu oproti 10.3.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 00:28 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jee, kde jste sehnal finalni placky?:)
Mám své zdroje :-). Instaloval jsem poslední RC verzi do VMWare, jinak jsem již od verze Beta 3 měl na svém počítači instalaci, kterou jsem pravidelně aktualizoval na nejnovější Factory vydání.
Jen drobnost - jadro je 2.6.25.5.
No jo, chybička se vloudí.
Co se yastu tyce, slovo rychlejsi nevystihuje ten obrovsky rozdil, a je pravda, ze i instalace bezi mnohem lip, samotne rozbalovani z DVD a instalace balicku me u priblizne stejne velke zakladni instalace zabralo asi pulku casu oproti 10.3.
:-)
Luboš Doležel (Doli) avatar 19.6.2008 01:00 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Díky, opraveno.
19.6.2008 02:08 laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Dobrý článek.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 02:10 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
davkol avatar 19.6.2008 05:42 davkol | skóre: 80 | blog: h8blog | Hanácké Intipiland
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Fůůůj, v instalátoru je na prvním místě při výběru DE Gnome, fůůůj!!!
Roses are red—wololo—roses are blue.
19.6.2008 06:23 Schmaker
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pán neumí abecedu? A B C D E F G H I J K L ... dál už si snad vzpomenete... PS: Jsem KDEčkař :)
davkol avatar 19.6.2008 06:33 davkol | skóre: 80 | blog: h8blog | Hanácké Intipiland
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Fluxbox by měl být před Gnome. Při větším množství položek bych to chápal, ale takhle to zavání podporou "toho horšího DE" v openSuSE a to je pro mne téměř důvodem pro nepoužívání této distribuce. ^_^
Roses are red—wololo—roses are blue.
19.6.2008 08:59 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Každý svého štěstí strůjcem…
19.6.2008 09:31 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Žádné prostředí není předem zaškrnututé, takže uživatel si může pohodlně vybrat mezi GNOME, KDE3/4 nebo jiným prostředím.
Nuphar avatar 19.6.2008 13:07 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pardon, ale to mi přijde jako hloupý argument. Krom toho nemám pocit, že by SUSE upřednostňovalo GNOME. SUSE sponzoruje vývoj KDE, mají ho skvěle zaintegrované do systému, posílají patche vývojářům... To není jako u (K)Ubuntu. :-) Používám KDE, ale zrovna tohle mě moc netrápí. ;-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
19.6.2008 07:02 JX
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hmmm, hezký. Ale u tak pokročilé verze by snad už neměl být problém s s2ram. Zvláště pokud na jiných distrech se stejným kernelem suspendace už běží standardně relativně bez problémů. Ale na Suse se prostě monitor ne a ne probudit.
Překvapující jsou taky mimořádné problémy s touchpadem. Po instalaci neběží tap-click, scrolování, a citlivost (aniž by šla nastavit) je tak malá, že než přejedu z jednoho rohu monitoru do druhého, mám prst obroušený až na vnitřní obvody.
19.6.2008 07:45 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hmmm, hezký. Ale u tak pokročilé verze by snad už neměl být problém s s2ram. Zvláště pokud na jiných distrech se stejným kernelem suspendace už běží standardně relativně bez problémů. Ale na Suse se prostě monitor ne a ne probudit.
Ehm, monitor, alebo proprietary driver?
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
Marek Stopka avatar 19.6.2008 12:10 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A co k tomu, aby to chodilo přiložit ruku k dílu? S2ram anglicky a S2ram česky
Grunt avatar 19.6.2008 12:17 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Překvapující jsou taky mimořádné problémy s touchpadem. Po instalaci neběží tap-click, scrolování, a citlivost (aniž by šla nastavit) je tak malá, že než přejedu z jednoho rohu monitoru do druhého, mám prst obroušený až na vnitřní obvody.
Hehe, ALPS Touchpad?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
19.6.2008 13:54 JX
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
JJ. Přesně ten. Divné je, že v jiných distrech s ním tyhle problémy nejsou.
Grunt avatar 19.6.2008 14:29 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Je to holt krám. U mě to dělá ještě to, že prostřední tlačítko určené ke scrollování mi dovede kompletně rozhodit celý Touchpad. Škoda, že na to nejede Synaptics driver.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 19.6.2008 14:44 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Škoda, že na to nejede Synaptics driver.
Tak zas kecam.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
19.6.2008 15:00 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jak to? To předtím nejel a teď jo?
Grunt avatar 19.6.2008 15:36 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No vím, že jsem na Fedoře 8 zkoušel driver "synaptics" a Xko nechtělo naběhnout protože to nenalezlo žádné Synaptics zařízení. Teď jsem zkoušel Live-CD Gentoo 2008, protože tam už ve výchozím nastavení jede Touchpad trošku rychleji a tam už v nastavení driver "synaptics" je, takže nevím co si mám o tom myslet.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
19.6.2008 15:17 JX
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Proč krám? To že něco v Suse zdrbnuli ještě neznamená, že je ten touchpad nepoužitelný. Na Fedoře jede bez nejmenší chybky. Totéž platí o tom s2ram.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 15:23 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
S2ram je snad všude stejný, ne? :-)
19.6.2008 15:45 JX
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tatko to tak vnímám. Jen zkrátka někde defaultně jede a někde ne.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 15:46 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Možná někde mají forcnutovu volbu -f pokud není stroj v databázi, nebo prostě mají jinou verzi databáze... Ale když srovnáš verzi, tak to bude fungovat stejně. Pokud to používá S2ram samozřejmě.
Grunt avatar 19.6.2008 15:38 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Proč krám? To že něco v Suse zdrbnuli ještě neznamená, že je ten touchpad nepoužitelný.
SuSE jsem na to notesu ještě ani jednou nezkoušel. Ona funkčnost toho Touchpadu je různá distro od distra, ale ve většině případů nejede tak jak má, resp. tak jak jede Synaptic Touchpad.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
19.6.2008 21:49 miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
openSUSE 10.3 na T42 - s citlivostí touchpadu nebyly problémy.
Nuphar avatar 19.6.2008 12:53 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nevím. Ani s jedním jsem u openSUSE nikdy neměl nejmenší problémy. Ksynaptic na touchpad a s2ram defaultně.
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
Marek Stopka avatar 19.6.2008 12:55 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
U S2ram celkem hodně záleží jestli jsi na whitelistu, nebo ne.
stanger avatar 19.6.2008 07:27 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0

Ten vzhled instalatoru i prostredi je peknej.

Skoda, ze ke zvyseni rychlosti package manageru nepribyly i funkce, ktery jsou u konkurence (ubuntu, mandriva), tam vidim nejvetsi minus distribuce.

STiCK avatar 19.6.2008 08:15 STiCK | skóre: 10 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0

Skoda, ze ke zvyseni rychlosti package manageru nepribyly i funkce, ktery jsou u konkurence (ubuntu, mandriva), tam vidim nejvetsi minus distribuce.

Mozes byt konkretnejsi?
0118 999 881 999 119 725 3
Ilfirin avatar 19.6.2008 09:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
By mě také zajímalo :-).
stanger avatar 19.6.2008 09:38 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Muzeme zacit treba odstranovanim reverznich zavislosti. V pripade, ze to de a ja si toho nevsim budu jedine rad.
19.6.2008 09:56 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zdá se mi to, nebo opravdu ve většině diskusí o openSUSE na českém internetu padne opakovaný dotaz na odstraňování reverzních závislostí?
stanger avatar 19.6.2008 10:06 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0

Ja se na to ted neptal. Jen rikam, ze mi to chybi.

19.6.2008 10:12 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Myslel jsem to spíš tak, že jestli to nejsi ty, kdo o tom všude píše. :)
stanger avatar 19.6.2008 10:20 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jenom tady na abicku a je to teprve podruhy co to zminuju (alespon co moje pamet saha) :) Nejsem zase takovej fanda reverznich zavislosti jako nekteri rychlosti zpracovani javascriptu ;)
19.6.2008 10:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Na Rootu i tady jsem se s tím setkal už hodněkrát, tak mi to leze na nervy. :)
stanger avatar 19.6.2008 10:44 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Za to skutecne nemuzu, nektery ty stranky ani neznam. :) Predpokladam, ze nejsem jedinej kdo by to uvital, nevim proc by to ti melo lizt na nervy.
19.6.2008 10:46 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Spíš mi šlo o to, že se to zmiňuje pořád a pořád a lidi se pořád ptají na to, co to balíčkovací systém suse neumí. Nechápu, k čemu je to dobré. Jak na kolotoči. :)
19.6.2008 14:58 kafa | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No vidíte - a já jsem zase rád, že závislosti revezně odstraňovány nejsou. Představa, že se mi s balíčkem odinstalují knihovny, které se s dalším balíčkem budou opět instalovat zpět a tak pořád dokola, mě nadchnout nedokáže. Jestli nějaká knihovna na disku je momentálně nevyužita mě nijak neirituje a pokud by mělo - mám přeci u každého instalovaného balíčku k nahlédnutí seznam závislostí a mohu je odstranit ručně - pokud to další závislosti dovolí.
stanger avatar 19.6.2008 15:34 stanger | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak ono to odstranovani zavislosti byva volitelny, takze si to kazdej muze rovnat jak chce. Nedovedu si predstavit jak by bez tyhle moznosti po dvou letech muj system vypadal.
Jakub Lucký avatar 19.6.2008 16:07 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já bych tohle považoval za dost užitečnou věc. Léta jdou, knihovny se kupí, zabírají místo a hlavně, neustále vám vyčerpávají konektivitu svou aktualizací. Já hodně instaluju a odinstalovávám, ale že bych jednu knihu instaloval/odinstalovával třikrát, to se mi snad ještě nestalo...
If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are. (Zen P.) Blogísek
30.6.2008 15:24 Mard
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Cože?!? To asi jedete na GPRS a máte nějaké Pentium 166MHz z 4G hardiskem, ne? Já mám openSUSE na běžném PC a zda mám na 80 GB disku o pár knihoven více nebo méně, mě až tak moc netrápí.
Jakub Lucký avatar 20.7.2008 17:40 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Upřímně, Debian Unstable s častými instalacemi/odinstalacemi programů (rád něco otestuju a zase se toho zbavím) vytváří dost velké kvantum aktualizací (teď za 3 týdny nešáhnutí na počítač je to 600MB, kdybych aktualizoval denně, bude to třeba 700-800, protože některý balík už 3x změnil verzi.) a kdybych tam měl všechny knihovny, které nepoužívám, bylo by to podle mého názoru ještě výrazně víc. A to je na moje CDMA (když člověk bydlí a tráví den na dost místech najednou, je to jedno z mála použitelných připojení) docela dost.

Další věc, kterou je záhodno řešit, jsou staré balíky, které jen zabírají místo, krásným příkladem je libntfs-3g*, kterých za (mého) půl roku na Debianu unstable prošlo cca 10, tedy libntfs-3g21 až libntfs-3g31 a z toho pouze ta poslední je používaná. A takových knihoven je hafo...
If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are. (Zen P.) Blogísek
Marek Stopka avatar 19.6.2008 16:11 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Proto by se to mohlo dát jako další volba zypperu, kterou by si každý spustil, když by chtěl.
djs_core avatar 19.6.2008 07:44 djs_core | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0

Perfektní souhrn! Díky za něj...

(chápu proč ho dáváš sem a né na suseportal ..)

...do you want to make your dreams come true? Wake up!
19.6.2008 07:45 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Díky za článek, jenom, bych si povzdechnul ... jsem na světě úplně sám, komu vadí velikost hodin v liště, které jsou s prominutím velké jako kráva ? Já vím, dá se to upravit, ale co vede autory k tomu, aby písmo hodin bylo o několik řádů větší oproti ostatním fontům na ploše ?
19.6.2008 08:50 petrof
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Mě teda ty hodiny taky pěkně žerou, horší už to snad být nemohlo.
David Ježek avatar 19.6.2008 08:59 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
musím souhlasit, hodiny jsou příšerně velké (a netýká se to jen suse), v tomto konkrétním ohledu pro mne platí: zlaté Windows (vč. Vista ... a to není pokus o flejm).
19.6.2008 09:15 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Díky za podporu, chlapci ;) Přitom by stačilo tak málo .. (kdo nemá rád Tahomu a černou nechť promine.)
David Ježek avatar 19.6.2008 14:07 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
nemám rád datum, přeci jen kolikátého je typicky vím. nicméně toto není implicitní nastavení systému a to tom mluvím. nestěžuji si na opensuse, to není jeho chyba.
19.6.2008 15:37 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
nemám rád datum, přeci jen kolikátého je typicky vím.
Tak to máš dobrý, já si kolikrát ani nepamatuju, co je za den ;)
19.6.2008 17:22 Miška | skóre: 30 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ja si pamatuju ramcove rok, kdyz se zamyslim... Na zbytek sou hodinky, PDA a datum na PC :-D
19.6.2008 09:24 petrof
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To David: S těma Windows jsi mi to přímo jak se říká "vzal z huby", mám stejný názor.
19.6.2008 12:21 piluk
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Je to naprostá pohoda,když je všechno přehledné a pěkně čitelné.Ne jako ve Winech,kde se musi človek skoro soustředit ma písmenka.A není to jen o velikosti.Navíc si všímám lidí s brýlemi i bez,s nalepeným nosem na monitoru.A znovu opakuji,není to jen o velikosti. I ta kvalita zobrazení je prostě o něčem jiném. PS: Vyzkoušeno na uživatelích.
19.6.2008 09:15 janosh | skóre: 8 | blog: janosh_blog | Třebíč
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
v bete KDE 4.1 uz jdou zmensit :-)
Linux is like teepee, no windows, no gates, apache inside!
19.6.2008 09:54 xm | skóre: 35 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Né že bych používal openSUSE, ale nechápu co všichni máte proti velkým hodinám v panelu? Podle mě je to jedině praktické (člověk neustále dobře vidí kolik je hodin, a to i když je daleko od monitoru), sám to tak používám prakticky odjakživa (tedy respektive od té doby co používám Linux ;-)).
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
19.6.2008 10:13 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zřejmě věc názoru. Mi se to naopak praktické nezdá ani trochu. Je to první věc, co mě vždycky při spuštění neznámého distra buchla do oka. Ikonky pěkné, téma super, ale ta obluda v pravém rohu ... Na screenshotech výše to u KDE4 s (konečně!!) menšími fonty bije ještě víc.
19.6.2008 07:47 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Super clanok, dobre sa cita!
Drobna chybicka: YaST ma novy graficky frontend ;-)
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
19.6.2008 07:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Drobna chybicka: YaST ma novy graficky frontend ;-)
Dík :-)
19.6.2008 07:58 cenda | skóre: 24 | blog: dedalebedanebohurvajs | Planá nad Lužnicí
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hezký článek. Taky se chystám nové SUSE vyzkoušet. Naposled jsem ho zkoušel před moc lety. :-)

Našel jsem jeden překlep
...ovladač madwifi s proprietálním firmwarem, který je...
Nemělo by tam místo l být r?
19.6.2008 08:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nemělo by tam místo l být r?
Jasně, díky.
19.6.2008 09:48 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Myslím, že se používá obojí, a nikde jsem neviděl (taky jsem se po tom nepídil) žádné fundované odůvodnění, proč to či ono ano či ne. Ale samotnýmu se mi taky víc líbí varianta s r :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 12:14 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hmm to jsem si taky myslel, ale už vím, že ne. :-) Asi to byla nějaká degenerace z diskusí... info tady
19.6.2008 12:21 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nic o proprietární vs. proprietální tam nevidím, snad až na komentář častěji se používá proprietální
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
19.6.2008 12:33 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Stačí se podívat, odkud bylo slovo přejato, a každému dojde, že psát to s "l" je stejně nezdůvodnitelná blbost jako třeba psát "kompl".
19.6.2008 12:54 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Podle čeho usuzuješ, že jde o převzetí slova proprietary, a ne třeba odvozeninu slova proprieta? (Ideálně přilož citaci z etymologického slovníku, a zmlknu, protože se samozřejmě jenom dohaduju.) To je totéž, jako terciární vs. terciální.
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
19.6.2008 13:00 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak se se mnou raději moc nedohaduj a zmlkni.

http://en.wiktionary.org/wiki/proprietary#Etymology
19.6.2008 13:08 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nedohaduju se s tebou (ale napadlo mě, že si ten výraz takhle vyložíš, ach jo). Jo, máš pravdu, ta etymologie bude pro češtinu úplně stejná. No aspoň konečně vím, jak to doopravdy je :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Ilfirin avatar 19.6.2008 14:11 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak se se mnou raději moc nedohaduj a zmlkni.
Ty vole to snad není už možný! TY JSI BLÁZEN!
19.6.2008 14:15 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A ty jsi cvok, když jsi nepochopil vtip a nadsázku. Hlavně, že tady ostatní vždycky aktivisticky pouuješ.
19.6.2008 14:16 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ale je pravda, že pro lidi jako ty bude nutné za tu větu dělat smajlík. Je to podobné, jako si přečíst básničku a nakonec ji zkazit tím, že tam bude vysvětlení. Určitě věci se nemají hnedp rozrazovat, to pak není ono. To sis snad mohl myslet jen ty, že jsem to myslel vážně.
19.6.2008 14:23 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To sis snad mohl myslet jen ty, že jsem to myslel vážně.
... aj tu chyba smajlik ;-)
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
19.6.2008 22:05 miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No ono některým ani ten smajlík za větou někdy nepomůže. ;-) ;-) ;-)
19.6.2008 22:17 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Přečtěte si ten příspěvek několikrát. Opravdu se dá vyložit různými způsoby. Naopak v této diskusi je úplně jednoznačný.
20.6.2008 09:59 miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Je to samozřejmě věc osobního názoru, ale vykládat si Ilfrinův post "různými způsoby" mi připadne trochu paranoidní (ano, přečetl jsem si jej několikrát). Dle ostatních příspěvků v tom vlákně asi nejsem se svým názorem úplně osamocen. Ono se "různými způsoby" dá vyložit spousta věcí. Pokud nemám nějaký zvláštní důvod podezírat druhou stranu z nějakých nekalých úmyslů, je asi nejpřirozenější vyložit si komunikaci druhé strany tím způsobem, který je nejpravděpodobnější (ani ne tak ve smyslu striktní statistiky jako spíš empirie). Pokud mají lidi podobný empirický základ (čerpají svoje životní postoje ze stejného nebo podobného kulturního okruhu, mají +- srovnatelné životní zkušenosti apod.), tak by se v těch výkladech měli poměrně často shodnout. A pokud jde o tuto diskusi - jste zde všeobecně znám jako člověk, který nemá pro ostřejší výrazy daleko (teď pomíjím otázku jejich oprávněnosti či neoprávněnosti v konkrétních případech), takže ta prvotní asociace, kterou tu evidentně pár lidí na váš příspěvek mělo, byla holt trochu jiná, než jste zamýšlel.
20.6.2008 11:38 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To je možné, ale nemění to nic na tom, jak to bylo myšleno. A to je nejpodstatnější.
20.6.2008 11:53 miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To vám nechci brát. Měla to být jen připomínka toho, že se každému občas stane, že něco nepochopí tak, jak to ten druhý myslel. Tak jsem to aspoň myslel já. :-)
20.6.2008 12:33 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No dyť jo, jsme jen lidi. Každý jiný.
19.6.2008 14:20 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
bohuzel to asi bude radoby vtipna reakce na
Ideálně přilož citaci z etymologického slovníku, a zmlknu
19.6.2008 14:26 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No jistě, že to byla reakce na to. Schválně jsem to napsal tak a použil ta slova z toho příspěvku, aby to všem došlo. Holt Ilfirin je pomalejší, anebo se potřebuje vydovádět vekými písmenky, nemějme mu to za zlé.
19.6.2008 12:52 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Používá se možná oboje, ale správně je r. Ona se obecně (po různých diskusích a dnes už bohužel i článcích) používá spousta věcí, které jsou úplně špatně.
19.6.2008 13:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ano, tak se to používá i ve Wikipedii a zmiňujou se v ní odkazy na stránky Debianu, kde je to psáno také jako proprietární.
extender avatar 19.6.2008 08:16 extender | skóre: 1 | blog: extender
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
kdy už konečně zprovozní mirrory? Námátkou jsem zkoušel pár, a nikdo nezapoměl zakázat přístup do ISO/11.0 :-(
Zed's dead baby, Zed's dead.
extender avatar 19.6.2008 09:31 extender | skóre: 1 | blog: extender
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Už to taham. Kdo hleda najde. Stačí nepoužít příliš exponovaný mirror :-D
Zed's dead baby, Zed's dead.
19.6.2008 09:47 Tecak
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Uz jsou dostupne i ISO. mirror.karneval.cz
Ilfirin avatar 19.6.2008 10:26 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Aaa, jsem přehlédl.
19.6.2008 08:42 Cervajz | skóre: 9 | blog: Cervajz | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pěkné shrnutí, díky.
Výkonné VPS za rozumnou cenu: Virt.io
19.6.2008 08:43 atirage21 | skóre: 7 | blog: attila
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
S týmtom kernelom a lepšoupodporou hardwaru, mi pojde i televízna karta avemedoa e 506 r, ..teda hybrid cardbus pre analog ako aj pre digital ??
19.6.2008 09:52 razor
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No, to by me tez zaujimalo :-) Tez ji vlastnim
19.6.2008 10:52 atirage21 | skóre: 7 | blog: attila
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
teda avermedia e 506 r, pro notebooky v pcmcia slote, ...s hybrid tunerom
19.6.2008 09:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
zajímalo by mě, proč není začleněna některá z RC verzí, když je dostupná
Proto.
19.6.2008 15:11 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A jaktože se nerozčiluješ, že tam není defaultně verze 2?
19.6.2008 15:46 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Protože openSUSE 11.0 není LTS vydání zaměřené na podniky tak jako Ubuntu 8.04 LTS a Firefox 3 se tam objeví co nevidět. Kdy bude v tom Ubuntu? Dnes uplynulo 8 týdnů od jeho vydání a lidi tam stále používají betaverzi.
19.6.2008 17:00 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Podle mě je to final. Teda pokud se to nesnaží všelijak zamaskovat.
$ firefox --version
Mozilla Firefox 3.0, Copyright (c) 1998 - 2008 mozilla.org
$ aptitude show firefox-3.0
Balík: firefox-3.0
Stav: nainstalovaný
Automaticky instalovaný: ne
Verze: 3.0+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1
Priorita: volitelný
Sekce: web
19.6.2008 17:07 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Podle packages.ubuntu.com je to stále ta pátá beta z 20. dubna. Podle hardy-changes to šlo 10.6. teprve do větve hardy-proposed, a to pokud vím, není standardně přednastaveno (zjevně je k tomu důvod), takže to většina uživatelů nemá.
19.6.2008 20:23 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Není a je. Příště si zjisti o Ubuntu víc, než ho začneš očerňovat. :-P
19.6.2008 20:35 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Co není a je? Mohl bys přestat psát v zájmenech a třeba to líp vysvětlit? Myslím, že jsem se Ubuntu věnoval docela dost na to, abych o něm něco věděl. Pokud packages.ubuntu.com informuje o historii aktualizací Firefoxu 2, tak nevím, proč by tomu u třetí řady mělo být jinak. Chceš říct, že kdo si nahraje Ubuntu, tak to bude mít nyní automaticky aktualizované na Firefox 3? A i pokud ano, tak platí, že LTS vydání Ubuntu 8.04 je již téměř 2 měsíce s neoficiální-vývojovou verzí klíčové aplikace.
19.6.2008 21:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Seš furt mimo. Co takhle si před kritikou aktualizací v Ubuntu nastudovat, jak jsou vlastně organizovány? Pak by ses nemusel zesměšňovat poznámkami mimo mísu. :-P
19.6.2008 23:54 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No namísto řečí o tom, jak jsem mimo, bys mohl být tak laskav a napsat, v čem se pletu. To by byla konstruktivní diskuse. Ale co víc od tebe čekat, viď?
19.6.2008 23:21 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
PS: Ubuntu Hardy bylo s vývojovou verzí Firefoxu měsíc. Teď už bez jednoho dne měsíc je v něm RC1.
19.6.2008 23:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Aha, takže to znamená, že to stále nemá zapracované opravy chyb finální verze, které přinesla RC2. Tudíž je tam stále vývojová verze.
20.6.2008 12:15 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No namísto řečí o tom, jak jsem mimo, bys mohl být tak laskav a napsat, v čem se pletu.
Chytrému napověz, hloupého... hloupému polopatě řeknu, že v repozitářích hardy je software zmrazený v době vydání, bezpečnostní updaty se distribuují přes repozitáře hardy-security a ostatní po otestování v hardy-proposed přes hardy-updates. Tudíž to, že je v tebou odkazovaném chanelogu poslední verzí 3.0~b5 nemá žádnou souvislost s tím, co má drtivá většina uživatelů hardyho na disku. A v předchozích příspěvcích jsem napsal dost hintů k tomu, aby sis to zjistil sám.
Aha, takže to znamená, že to stále nemá zapracované opravy chyb finální verze, které přinesla RC2. Tudíž je tam stále vývojová verze.
Je někde changelog RC1 - RC2? Nějak ho nemůžu najít... Pokud se nepletu, tak mezi RC verzemi nebyly bezpečnostní problémy, takže je řádné otestování před zpřístupněním novější ne-finální verze namístě. Navíc tu RC1 jsem měl včera na disku protože neaktualizuju svědomitě, finální verze byla v repozitářích už ve středu.
20.6.2008 12:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Aha, už jsem si to našel. Nevím, proč to na packages.ubuntu.com nedokáží aktualizovat jako u minulých verzí, jsou z toho jen zmatky. To se fakt omlouvám. Každopádně platí, že 8 týdnů po vydání LTS byla v Ubuntu vývojová verze klíčové aplikace včetně problémů spojených s nižší kompatibilitou doplňků, provázaností na web Mozilly a i různé webové aplikace na internetu, které se teprve zpřístpňovali pro finální verzi Firefoxu.
20.6.2008 15:02 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Lepší odkaz je tento.
Každopádně platí, že 8 týdnů po vydání LTS byla v Ubuntu vývojová verze klíčové aplikace včetně problémů spojených s nižší kompatibilitou doplňků, provázaností na web Mozilly a i různé webové aplikace na internetu, které se teprve zpřístpňovali pro finální verzi Firefoxu.
Nelíbí se mi tvůj dvojí metr: tvůrci Ubuntu i Suse v době zmrazení věděli pouze to, že FF3 vyjde někdy v dohledné době a v ostrém oS 11.0 to nezpůsobilo problémy spojené s nižší kompatibilitou doplňků, provázaností na web Mozilly a i různé webové aplikace na internetu jenom díky tomu, že vyšlo s FF3 současně. Kdyby se ale během RC verzí Firefoxu objevila nějaká dostatečně blbá chyba, tak je na tom oS úplně stejně jako Ubuntu a to ty při své kritice úplně přehlížíš.
20.6.2008 16:24 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ale nejsou na tom stejně! I kdyby vyšel další RC, pak by prostě openSUSE vyšlo s aktualizací na RC a Ubuntu mělo i tak mnoho týdnů po vydání LTS stále jen betaverzi s mnoho chybami a nefunkčním webem support.mozilla.com a spoustou nefunkčních doplňků. Konec diskuse.
20.6.2008 16:59 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jsou na tom stejně a ani dvakrát tučnější a třeba ještě podtržené písmo tvůj názor nepodpoří. oS 11.0 totiž bylo zmrazeno 17. dubna (pokud dobře chápu susí wiki), to je skoro měsíc před vydáním firefoxího RC1, který vyšel 16. května (viz). Tudíž riziko, že bude oS mít Firefox mnoho týdnů po vydání LTS stále jen betaverzi s mnoho chybami a nefunkčním webem support.mozilla.com hrozilo úplně stejně jako Ubuntu.
20.6.2008 17:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To je irelevantní, co hrozilo. Uživatelé openSUSE 11.0 na rozdíl od uživatelů Ubuntu 8.04 LTS nemusí měsíce čekat, aby nepoužívali nestabilní vývojové verze nejdůležitější aplikace v systému se všemi souvisejícími problémy.
20.6.2008 17:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Uživatelé openSUSE 11.0 na rozdíl od uživatelů Ubuntu 8.04 LTS nemusí měsíce čekat, aby nepoužívali nestabilní vývojové verze nejdůležitější aplikace v systému se všemi souvisejícími problémy.
Ano, nemusejí měsíce čekat, protože vývojáři oS měli to štěstí, že se Firefox nezdržel. Výsledek je jiný, o ten se nehádám, ale přístup vývojářů oS je úplně stejný jako přístup vývojářů Ubuntu, proto by měl být taky předmětem tvé kritiky, pokud se ti u Ubuntu nelíbí. Pokud by to mělo být podle toho, co jsi psal dříve, měl by být v oS defaultně FF2 a na FF3 by se mělo upgradovat až po instalaci. Stejně jako to podle tebe mělo být v Ubuntu.

PS: to tučnění si opravdu nech od cesty, zrak mám dobrý.
20.6.2008 21:50 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jo, až na to, že openSUSE není long term support (to je SLES), takže to tolik nevadí, oproti Ubuntu HH LTS. O to asi Petrovi šlo.
20.6.2008 22:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Šlo hlavně o LTS, ale i o to, že bylo dlouho dopředu známo, že openSUSE 11 vyjde až necelé dva měsíce po Ubuntu 8.04 LTS, a tudíž nehrozí, aby tam lidi jeli několik měsíců na betaverzi klíčové aplikace. Tečka. Všechny tvoje ostatní úvahy a závěry jsou mimo mísu. Vždy jsem se vyjadřoval k tomu, co je v Ubuntu dostupné v době vydání a týdny a měsíce po vydání. Mně je jedno, jak si to udělají.
21.6.2008 02:25 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zkusím to jinak: vadilo by ti rozhodnutí vývojářů Ubuntu, kdyby HH nebyl LTS?
21.6.2008 05:54 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Taky to zkusím jinak, kdž to nechápeš: Vadilo, ale méně.
21.6.2008 12:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A kdyby kucí v MoCo pohli zadkem a FF3 vyšel zároveň s HH, tak by ti to nevadilo, co?

Myslím si, že už tvůj postoj znám, ale o to méně ho chápu.
21.6.2008 13:57 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Mozilla vydává až tehdy, kdy je připravena. Přidávala alfaverze, betaverze a RC tak dlouho, dokud bylo potřeba. Nebyl žádnej pevně stanovenej plán. Myslím, že lepší je, když se najdou hloupí lidé, kteří prskají nad opožděním, než lidé, kteří by oprávněně kritizovali narychlo vydaný nedodělek jak se to stalo Opeře. To je na hlavu padlé argumentovat, aby pohli zadkem - dělali, co mohli.
21.6.2008 14:46 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Výhybka? Předchozí příspěvek nebyl o čase vydání Firefoxu. Asi bych měl začít používat tučné písmo. :-P
21.6.2008 22:15 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A o čem tedy byl jiném než o časových návaznostech a souvislostech vydání Firefoxu 3 a Ubuntu 8.04 LTS?
21.6.2008 23:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
OK. Představ si, že by Mozilla vydala po páté betě ještě šestou, sedmou a osmou a první RC by vyšlo až po vydání oS 11.0. Stále bys souhlasil s rozhodnutím vývojářů Suse?
22.6.2008 10:25 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nesouhlasil, ale nevadilo by to tolik jako v Ubuntu LTS. A podtstané je to, že v momentu freeze v openSUSE 11 již bylo jasné, v jakém časovém horizontu čekat finální verzi - během června.
22.6.2008 11:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A podtstané je to, že v momentu freeze v openSUSE 11 již bylo jasné, v jakém časovém horizontu čekat finální verzi - během června.
To právě jasné nebylo, když RC Firefoxu vyšlo až měsíc po zmrazení Suse.
22.6.2008 14:42 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A vůbec by ses měl rozhodnotut: buď Mozilla vydává až tehdy, kdy je připravena nebo v momentu freeze v openSUSE 11 již bylo jasné, v jakém časovém horizontu čekat finální verzi, ale obojí zároveň platit nemůže, protože vydání Firefoxu přišlo až dva měsíce po zmrazení oS.
22.6.2008 14:57 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To se nevylučuje. Již v té době bylo známo, že již další beta nebude a přichází RC. Ubuntu ale vědělo, že vyjde v okamžiku vydání s betou a vyšlo s betou. Tečka. A mimochodem, nauč se odkazovat příspěvky v diskusi.
22.6.2008 17:45 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Již v té době bylo známo, že již další beta nebude a přichází RC.
To je klidně možné, ale pokud Mozilla vydává až tehdy, kdy je připravena, tak nikdy není jasné, jak dlouho to přichází RC bude trvat a zahrnutí FF3 do oS 11.0 tedy bylo spekulativní rozhodnutí ze strany vývojářů oS, přestože mělo slušnou šanci, že jim to vyjde. Zkus mi najít v tomhle tvrzení rozpor. ;-)
Ubuntu ale vědělo, že vyjde v okamžiku vydání s betou a vyšlo s betou.
Lepší vědět, že vyjdu s betou než spekulovat, jestli vyjdu s betou, RC nebo finálem. Ale o tímto směrem diskusi opravdu vést nechci, protože v této svá stanoviska navzájem už známe a minimálně já tvoje respektuju.
A mimochodem, nauč se odkazovat příspěvky v diskusi.
Nelíbí se text, kde ujede při zvýrazňování ruka? Tak doufám, že už od tebe nikdy neuvidím takovéhle úlety. :-P
22.6.2008 22:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
V tom tvrzení rozpor není a o tom se nebavím. Bavím se o realitě, kdy Ubuntu strčilo do LTS verze betaverzi klíčové aplikace, což vedlo k problémům, a kdy openSUSE 11 v době vydání obsahuje Firefox 3 a ty problémy jako Ubuntu už nemá, resp. jeho uživatelé nemají. Konec diskuse.
22.6.2008 23:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
lll, a kdy openSUSE 11 v době vydání obsahuje Firefox 3 a ty problémy jako Ubuntu už nemá, resp. jeho uživatelé nemají.
Díky tomu, že vývojáři oS měli štěstí, že se Mozilla nerozhodla vydání opozdit.
Ilfirin avatar 22.6.2008 11:18 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ehm, co ten avatar?
22.6.2008 12:58 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To jsem byl zvědav, kdo se nejdřív ozve. Nezklamal jsi. :)
Ilfirin avatar 22.6.2008 13:00 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak to bylo obšírné a sáhodlouhé vysvětlení.
PS.: Sluší ti to :-)
22.6.2008 13:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já vím, ale na miniatuře to není moc dobře vidět. Malovaný originál je lepší. :) Když pošle svou fotku mně na e-mail, taky Ti to transformuju.
Ilfirin avatar 22.6.2008 13:45 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No to snad ani radši ne :-).
22.6.2008 14:06 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Umí to moc hezkej efekt, určitě by se ti to líbilo.
19.6.2008 20:34 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zahrnutí novější/starší verze klíčové desktopové aplikace do LTS vydání je pouze věc preferencí. Tvůrci Ubuntu prostě upřednostnili dopřednou kompatibilitu.
19.6.2008 20:37 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já to chápu, to ale nic nemění na tom, že dlouhodobě podprované vydání vyšlo s betaverzí klíčové aplikace, která ještě měla nemalé problémy, spousta doplňků nefungovala a třeba i webová nápověda-podpora ještě nebla použitelná.
Ilfirin avatar 19.6.2008 10:26 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše openSUSE 11.0
19.6.2008 10:43 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ještě k těm efektům pracovního prostředí: Nevím, jak v jiných distribucích, ale v openSUSE je možnost přepnout do profilu pohodlného na oči. Musím říct, že se mi to mimořádně líbí a dobře pracuje - z efektů nebolí oči a nezdržujou, naopak usnadňují práci - expose, průhledn přesouvání okna. Každopádně tam jde nastavit dost věcí.
19.6.2008 10:55 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A screeny by nebyly ? ;-)
19.6.2008 10:58 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No moment, však už vypaluju. =)
20.6.2008 21:52 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To už mělo myslím Ubuntu, ne?
19.6.2008 12:11 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak OpenSuse 11 LiveCD i386 s KDE 4, nejde na Dell Optiplex 745 spustit. Ani v safe módu. Na notebooku Dell Latitude D620 s dokovací stanicí nelze zprovoznit Dualhead. V porovnání s LiveCD PcLinuxOS a Kubuntu 8.04 nic moc. Tyhle distribuce narozdíl od Suse naběhly v pořádku.

No flame prosím.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 12:18 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Na co já tam to doporučení psal? :-)
Stejně tak se mi zdá mnohem vhodnější použít k instalaci DVD namísto Live-CD. Instalační DVD je nejen více otestované, ale obsahuje také proprietární software, jako je Adobe Flash plug-in. Stejně jako český překlad prostředí. Ten není na Live-CD zahrnut, navíc neexistuje Live-CD s KDE3.
Grunt avatar 19.6.2008 12:32 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A je to DVD živé?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Marek Stopka avatar 19.6.2008 12:40 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No... Můžeš se přepnout do druhého terminálu. :-) Ale v tom slovasmyslu, který myslíš není.
19.6.2008 13:14 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Co by se mi líbílo na OpenSuse 11 LiveCD a není:

1. aby systém namountoval automaticky NTFS disky alespoň pro čtení 2. obsahoval kodeky audio a video 3. fungoval na standardních počítačích velkých výrobců, viz trable s Dell Optiplex 745

Moje poznámky: ad 1. nevím proč tomu tak není, když ntfs-3g je v live cd obsažen ad 2. s kodeky asi je nějaký licenční problém, proto tam nejsou ad 3. s dalším release se to pravděpodobně zlepší - doufám

Jinak kdyby body 1 a 2 byly splněny, tak je to veliké plus pro uživatele. Takhle uživatel najede live cd a bez připojení k netu je absolutně tam, kde slunce nesvítí. Bod 3 alespoň v safe módu.

Grafické provedení distribuce je parádní. moc se mi líbí.

Moje celkové hodnocení tohoto live cd je 5/10.
Nuphar avatar 19.6.2008 13:17 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já to jejich LIVE taky moc nemusím, ale to DVD je super. :-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
Marek Stopka avatar 19.6.2008 13:21 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No je nutné si uvědomit, že je to první instalační LiveCD... :-) Snad se to podaří do 11.1 vylepšit.
19.6.2008 13:25 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Není.
Nuphar avatar 19.6.2008 13:30 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ale to LIVE 10.3 bylo tak hrozný, že se nepočítá. :-) Chudák zmršený YaST při instalaci dělal, co mohl, ale i tak třeba zbyl uživatel linux (na nainstalovaném systému, kde ho nikdo nechtěl). A tak. Ale oni se to taky naučí. :-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
19.6.2008 14:05 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Mně se to naisntalovalo v pořádku. Každopádně Marek nemá pravdu, když tvrdí, že je to první instalační LiveCD od openSUSE. Není.
19.6.2008 13:26 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Prima, tak ještě stáhněte síťovou instalaci nebo DVD a zhodnoťe tu. :)
19.6.2008 12:20 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak zkuste třeba síťovou instalaci a KDE 3.
Nuphar avatar 19.6.2008 13:12 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Mimochode, jen tak pro zajímavost, nevíte někdo, kolik to má balíčků v repozitářích a jak moc ubylo balíčků z wishlistu? A jinak díky za hezký článek. :-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
Marek Stopka avatar 19.6.2008 13:19 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
openSUSE:11.0 projekt v buildservice říká tohle (je to jen FREE obsah):
disabled: 3501
Jedná se o poček balíčků v projektu, takže to není počet RPMek.

Jak je to s wishlistem to nevím.
Nuphar avatar 19.6.2008 13:22 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zajímavé. A taky by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi DVD, co se mi právě stahuje a DVD, které si můžu koupit? Jen v podpoře a potisku? :-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
Marek Stopka avatar 19.6.2008 13:26 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Support, manuál, dvouvrstvé DVD (i386 & x86_64 na jedné placce), krásné balení, podpora vývoje. Možná i něco dalšího :-)
Nuphar avatar 19.6.2008 13:31 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A žádnej super balíček navíc? :-) Nevadí. :-)
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
19.6.2008 14:07 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Prosím poradil by mi někdo, co kde nastavit, aby se v tom slovníku od Longmana a Oxfordu v mozillím rozhraní nepoužívala škaredá a nepoužitelný písma, resp. jak to změnit? Jsou jiná než ve zbytku systénmu. Já na to nepřišel. Kdysi, kdž jsem to zkoušel na Ubuntu, to bylo trošku lepší. Každopádně hlásím, že Advanced Grammar in Use již funguje ve Wine. Paráda. Odpoledne udělám obrázky.
19.6.2008 14:55 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
ja to snad nikdy nestahnu, ftp je pretizene, torent je pretizenej. nic nejede.
19.6.2008 15:00 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A jak to souvisí s mým dotazem? =)
19.6.2008 15:09 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
sem nechtene klik na odpovedet misto na nove vlakno, za planou nadeji se omlouvam
19.6.2008 15:21 cenda | skóre: 24 | blog: dedalebedanebohurvajs | Planá nad Lužnicí
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nevim jak u tebe, ale u mě např. zrcadlo na karnevalu valí pěkně. Ten odkaz už tu byl určitě uveden.
19.6.2008 15:30 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
diky to uz vali
19.6.2008 16:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
torent je pretizenej.
Tak to by to mělo jet naopak dobře, ne?
Marek Stopka avatar 19.6.2008 16:04 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Záleží na lidech a jejich konektivitě.
19.6.2008 16:39 heetly | skóre: 9 | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Líbí se mi Vaše práce pro OpenSUSE
Už delší dobu pozoruji, nejenom tady, co všechno děláte pro komunitu této distribuce.

Sám jsem používal SUSE ještě před nástupem Novellu, pak krátce vyzkoušel OpenSUSE 10.3.

Všimnul jsem si, že komunita moc nežila, narozdíl třeba od Archlinuxu, který momentálně používám.

Ale obdivuji lidi jako jste Vy, kteří se snaží pro komunitu něco udělat, i když to není jejich práce a dělají to ve volném čase.

Mě samotnému práce přibývá a počítač doma už používám čístě na práci, nezbývá čas na "vrtání" se v systému, takže dneska OpenSUSE 11 jistě vyzkouším, i díky Vašemu článku.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 16:41 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Líbí se mi Vaše práce pro OpenSUSE
19.6.2008 16:45 Guci | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
OpenSUSE nepoužívám a ani nebudu, KDE nemám příliš v lásce, ale ten instalátor vypadá moc pěkně (takhle si představuji instalátor)
19.6.2008 16:54 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
OpenSUSE nemá KDE jako hlavní prostředí. Každá verze vychází s médii pro KDE i GNOME. Nemá přednastavené žádné při instalaci z DVD, kde lze vybrat i Xfce a další.
Marek Stopka avatar 19.6.2008 16:54 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
openSUSE snad nemá Gnome?
19.6.2008 17:09 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Možná jsi lidi popletl tím, že jsi na snímku obrazovky v článku předvolil KDE 4. Přitom tam standardně není předvolené nic a jak KDE tak GNOME se u openSUSE těší velké pozornosti.
21.6.2008 23:51 Guci | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
nebo ještě jinak ... nemám příliš v lásce většinu QT aplikací (a QT si automaticky spojuji s KDE ...)
Marek Stopka avatar 21.6.2008 23:54 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A on YaST snad nemá od openSUSE 10.3 i GTK kabátek?
Marek Stopka avatar 21.6.2008 23:56 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pokud ti vadí že instalátor je v Qt, tak to už ti opravdu pomoci asi nedovedu, ale možná Martin Vidner ano. :-)
22.6.2008 10:31 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
V Qt je jen malá část instalace GNOME a nevím, jaké Qt aplikace po instalaci zbudou, že by mohly vadit.
22.6.2008 19:04 Guci | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak to nebudem resit radsi.
Nuphar avatar 19.6.2008 17:15 Nuphar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ještě by to chtělo, aby openSUSE vycházelo krátce PO vydání nového KDE (má teď půlroční cyklus a 4.1 vyjde v půlce prázdnin) a ne PŘED, což je děsná škoda... :-(
Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
19.6.2008 17:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
To by ale už vývojový cyklus trval skoro rok a to by byla škoda. Vždy by se dal najít nějaký projekt, na který čekat, a pak by se to nevydalo nikdy. Dlouho nebylo jasné, zda KDE 4.1 nebude nakonec odloženo. Takto se nedá dost dobře plánovat distribuce. Není problém si přidat do OpenSUSE 11 KDE 4.1 v den vydání přes Build Service. I tak ale v současné době bude zřejmě ještě hodně lidí používat KDE 3.5.9. Podle všeho by ale další openSUSE mělo stihnout vyjít již s KDE 4.2.x.
Phantom Alien avatar 19.6.2008 18:15 Phantom Alien | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak jsem vyzkoušel a můžu říct, že jsem velice mile překvapen. Instaloval jsem už včera z mirroru karneval.cz pomocí souboru openSUSE11_0_NET.exe. Už tohle je taky velice příjemná vlastnost, člověk nemusí ani stahovat a vypalovat instalační CD/DVD (po zrušení FUP u O2 už odpadá problém s přenesenými daty).

Myslím že i tato nová možnost instalace je dalším krokem k přiblížení běžným uživatelům. Dále jsem byl zvědav, jak se nové Suse vypořádá s 3D akcelerací mojí ATI X1550, která ani není oficiálně podporována ovladači od výrobce. Přemýšlel jsem, jestli stáhnout driver od výrobce nebo instalovat z repozitářů. Po přidání repozitáře ATI mi yast automaticky nabídl instalaci ovladače (příjemná feature). Pak už jsem jen spustil sax2 a vše proběhlo hladce. Podařilo se prakticky hned rozběhat 3D akceleraci i s kompozitními efekty, což považuji u nepodporované karty za malý zázrak :-). Tak ted si hraju s kompizem, mimochodem neví někdo, jak vypnout kompozitní efekty a vrátit se zpátky do metacity? Jsem v těchto kravinkách nováček, a ještě jsem na to nepřišel :-).

Co bych na novém asi nejvíc vyzdvihnul, je podstatné zrychlení yastu a instalace programů v něm. Instalovat něco přes yast v minulých verzích byla opravdu zkouška trpělivosti. Instalace se podstatně zrychlila, čímž se asi odstranil největší neduh Suse. Setkal jsem se s jediným problémem a to flash pluginem u Firefoxu 3. Nejdřív ne ane se nainstalovat, ale na konec se rozběhl :-). V tom bych viděl spíš problém nového Firefoxu, než Suse. Takže závěrem: Nová verze se opravdu povedla a vývojáři odvedli opravdu dobrou práci.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
19.6.2008 18:39 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak ted si hraju s kompizem, mimochodem neví někdo, jak vypnout kompozitní efekty a vrátit se zpátky do metacity? Jsem v těchto kravinkách nováček, a ještě jsem na to nepřišel :-).
V KDE i GNOME mi to šlo zapnout a vypnout přes volbu Enable desktop effects v nástroji Aplikace - Efekty pracovního prostředí. A doporučuji vyzkoušet různé profily, od malých efektů přes příjemné na oči (používám já, neruší to a přitom užitečně pomáhá) po střední nebo velmi náročné. Ty jdo pak doladit pomocí dalších nastavení (viz odkázaný článek s obrázky).
Phantom Alien avatar 19.6.2008 18:55 Phantom Alien | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jestli máš na mysli simple compiz config settings manager ( SCCSM ) tak po odškrtunutí políčka Enable Desktop effects se nic nezmění a efekty běží dál, tak nevim no.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
19.6.2008 19:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak mně právě od té chvíle přestávají běžet. Tak leda že by se ten nástroj musel ještě nějak vypnout nebo nevím.
19.6.2008 17:43 Lukáš Kotek | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Flash plugin
Ty problémy s Firefoxem 3 a flash pluginem jsou zajímavé. Firefox 3 už chvíli používám pod Fedorou 9 a na žádný takový problém jsem nenarazil. Chyba pravděpodobně nebude ve Firefoxu jako takovém.

Tak či tak celkově moc pěkný článek!
Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
19.6.2008 19:39 Tomáš Růžička
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Nyní může být prostřednictvím systému LUKS zašifrován i kořenový oddíl
Mohl by mi někdo prosím poradit jak? Ať dělám co dělám, ta potvora instalátor řve, že na root e-e :-(
Předem díky!
Milan Vít avatar 19.6.2008 23:23 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Střelba na slepo: není zapotřebí oddělený /boot oddíl?
„There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
19.6.2008 23:48 Tomáš Růžička
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Je - ten jsem vytvořil (samozřejmě nešifrovaný) hned jako první. swap i /home se šifrovat nechají, ale u / to vždycky řve :-(
20.6.2008 12:22 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Sifrovat proste nejde - YAST pise ze nelze sifrovat / /usr /boot /var

Na webu (opensuse.org) to je jako bug, ale nic vic.
19.6.2008 20:09 kub. | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Příloha:
Prozatím KDE4 live pod VMware serverem moc nezabodovalo, viz příloha
20.6.2008 06:52 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pod VirtualBoxem 1.5 se mi rozjelo.
20.6.2008 08:56 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Konečně jsem si to nainstaloval. Protože Linuxu nerozumím sliboval jsem si že většinu mých starostí vyřeší novější distribuce. Bohužel je to jako vždy drtivá většina věcí funguje ihned po bezproblemové a velice rychlé instalaci včetně akcelerace desktopu s ATI ovladačema, a kodeků a dá se v pohodě pracovat bavit etc. Navíc Pulse Audio je fakt super :-)

ALE: - jakékoli OpenGL okno (myslím jakoukoli hru apod.) a přehrávání videa neustále bliká - místo náhledu ploch (ctrl + alt + kbdown) se zobrazují jen "4 bíle papíry" - zaškrtnul jsem si při instalaci podporu 32bit aplikací ale stále nedokáži spouštět ELF binárky ELF command not found. Netuším co si ještě mám doinstalovat/nastavit aby to šlo :-( - během večera mi několikrát stihnul spadnout Pidgin a Azureus - ...

takže zase můžu všem kamarádů doporučit nové SUSE, ale nesmí chtít 3D od ATI, a nesmí chtít spouštět žádnou aplikaci co není v repozitáři ...

Pokud tímto příspěvkem mimo mísu někoho obtežuji. Omlovám se. Pokud by mi někdo chtěl s nečím poradit budu rád xjunec10 zavinač seznam.cz
Marek Stopka avatar 20.6.2008 09:06 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
takže zase můžu všem kamarádů doporučit nové SUSE, ale nesmí chtít 3D od ATI
Mi to funguje...
a nesmí chtít spouštět žádnou aplikaci co není v repozitáři ...
marek@mantisha:~> maple
    |\^/|     Maple 11 (IBM INTEL LINUX)
._|\|   |/|_. Copyright (c) Maplesoft, a division of Waterloo Maple Inc. 2007
 \  MAPLE  /  All rights reserved. Maple is a trademark of
 <____ ____>  Waterloo Maple Inc.
      |       Type ? for help.
>     
Očividně je něco v nepořádku, protože mi aplikace, které nejsou v repositáři fungují, :-) Jestli to nebude tím, že ELF binárky se nespouštějí žádným ELF, ale třeba ./binarka :-) případně jen pomocí binarka pokud je adresář s binárkou v proměnné $PATH.
20.6.2008 15:16 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
No ja mam Ati HD3870 a proste to nefunguje ... :-( To ze nejde videt obsah ploch pri jejich prepinani, to me az tak nezere, ale ze blika okno videa a kazde hry to je fakt na nic :-( Prestanu kvuli tomu pouzivat akcelerovany desktop.

tu binarku spoustim ./binarka a hlasi to prave: ELF 'nekolik paznamku' command not found
20.6.2008 13:13 rumrumrum
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ide vám tam nainštalovať madwifi? Mne to vyhadzuje túto chybu:

kernel(vmlinux)=1f623d7fcfa1b112 needed by madwifi-kmp-pae 0.9.4_2.6.25_26-i586

Keď dám uname -r tak výsledok je:

2.6.25.5-1.1-pae

Že by som mal zlú verziu jadra? No neviem, veľmi sa do toho nevyznám, postupoval som podľa návodu na opensuse.org. Budem vďačný každému, čo mi poradí alebo ma aspoň trochu usmerní :))
Marek Stopka avatar 20.6.2008 13:28 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Marek Stopka avatar 20.6.2008 13:30 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Když to nepůjde, tak řekni, přebuildím balíčky.
20.6.2008 15:00 rumrumrum
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Díki za rýchlu odpoveď. ;-) Tak som skúsil nainštalovať madwifi z toho linku, inštalácia prebehla v pohode, ale stále sa mi nedarí nájsť žiadnu wifi sieť. :( Už fakt netuším, v čom by mohol byť problém, v 10.3 mi wifi po nainštalovaní madwifi fungovala bez problémov.
Marek Stopka avatar 20.6.2008 15:20 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Musíš zavést nový modul ath_pci. Možná taky odstranit ath5k modul pomocí příkazu modprobe -r ath5k.
modprobe ath_pci
20.6.2008 16:06 rumrumrum
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Díki, už to ide. :-P ath_pci som zaviedol, ale nevedel som, že mám aj odstrániť ath5k. Tak sa môžem ísť konečne pohrať s novým openSUSE. :) Ešte raz ďakujem za pomoc.
Marek Stopka avatar 20.6.2008 16:27 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Rádo se stalo.
Marek Stopka avatar 20.6.2008 16:37 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Jo ještě by si to měl zakázat asi i do budoucna pomocí řádku
blacklist ath5k 
v souboru /etc/modprobe.d/blacklist.
20.6.2008 13:18 darius1706
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ze SUSE 11.0 jsem docela zklamán, dneska se tu s tím mořím celý den. Tak předně mi přestal jít mount cifs filesystému, pro ty, jimž to hlásí mount error 20 = Not a directory mám tip - echo 0 > /proc/fs cifs/LinuxExtensionsEnabled (netuším, co jsem vlastně udělal, ale pomohlo to, nicméně je to jen do příštího restartu). Toto v 10.3 chodilo bez problému. Když jsem se to snažil zachránit v KDE 4 přes remote adresář, dopadl jsem stejně mizerně, když vytvářím připojení, tak vše jde krásně, bohužel vytvořená ikona má špatně cestu a další připojení již není možné. Bohužel nemám čas laborovat, zkusím tam dát ještě KDE 3.5 (což ovšem problém s cifs nevyřeší) a pak mě na 90 % čeká downgrade na 10.3.
20.6.2008 17:01 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hlášení bugů prudce zvedá pravděpodobnost, že na ně vyjde update, tudíž nebude třeba downgradovat... :-)
^D
Marek Stopka avatar 20.6.2008 17:05 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
22.6.2008 13:38 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hlášení bugů prudce zvedá pravděpodobnost, že na ně vyjde update
Neviem ako je na tom opensuse s opravovanim chyb, ale napr. pri ubuntu by som si tymto vyrokom taky isty nebol :-) (samozrejme vynimkou su bezpecnostne chyby)
22.6.2008 14:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zvýšení z nuly na jakékoliv kladné číslo je prudké zvýšení pravděpodobnosti. ;-)
22.6.2008 14:43 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zvýšení z nuly na jakékoliv kladné číslo je prudké zvýšení pravděpodobnosti. ;-)
Prudke zvysenie pravdepodobnosti, ze sa o danej chybe dozvedia, ak o nej nevedeli. Avsak nie prudke zvysenie pravdepodobnosti, ze sa dockame opravy :-)
22.6.2008 14:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Neboj, já velmi dobře vím, jak (ne)opravování bugů v Ubuntu probíhá.
22.6.2008 14:52 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
NO viem to aj ja a prave preto sa pytam, ci je na tom opensuse s opravovanim bugov lepsie, resp. ci maju tiez take problemy opravovit chybu aj po takej dlhej dobe... resp. ju neopravit.
26.6.2008 22:05 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Neviem ako je na tom opensuse s opravovanim chyb, ale napr. pri ubuntu by som si tymto vyrokom taky isty nebol :-)

Jak jsem tak potkala bugy v Ubuntu, přijde mi hlavně, že kvalita těch oprav musí být, řekněme, náhodná. Už se mi mockrát stalo, že mi někdo nahlásil chybu a přidal odkaz do launchpadu nebo jak se to jmenuje s tím, že v Ubuntu to potkali taky a spravili tím a tím patchem. A ten patch je pak úplně blbě, protože fatálně rozbíjí něco jiného. Naposledy se mi to stalo před pár týdny s ejectem, doporučuju pro pobavení :-)

Nevím, jak je to jinde v SUSE, ale třeba u nás v týmu se odměny odvíjejí mimo jiného i od toho, kolik bugů zneškodníme, takže se docela snažíme, aby nám jich tam nehnilo moc dlouho příliš... a vůbec bych řekla, že u nás bugy moc dlouho většinou otevřené nezůstávají. To, že se občas najde někdo, kdo když dostane sprďunk, že zavírá moc bugů na WONTFIX, začne zavírat na náhodný DUPLICATE je druhá věc, ale v průměru to myslím bude docela slušné :-)

Já mám teď myslím otevřený jenom jeden bug, po releasu jich obvykle bývá málo... v průběhu vydávání se obvykle nějak pozavírají :-)
^D
Grunt avatar 20.6.2008 18:08 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Zrovna se také rozhoduji, že bych ho zkusil. Live-CD,DVD nebo síťová instalace?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Marek Stopka avatar 20.6.2008 18:13 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
DVD, nebo síťová instalace. Live-CD nedoporučuji.
Grunt avatar 20.6.2008 18:19 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
DVD, nebo síťová instalace.
No právě…a co teď? Má cenu stahovat 4GB a čekat než se to stáhne a pak po instalaci zastaralé balíčky hned aktualizovat a mít na DVD nějaké balíčky, které třeba v životě nenainstaluji? A co když bude SuSE opravdu takové jak se o něm mluví a budu ho chtít nainstalovat i jinde? A navíc jsem slyšel, že DVD má pěkný instalátor. Nezávidění hodná to situace.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
20.6.2008 18:27 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Instalátor je stejný, ať se to instaluje ze sítě nebo z DVD. Na vašem místě bych ale asi stáhnul to DVD, je to jistější.
20.6.2008 18:28 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
a pak po instalaci zastaralé balíčky hned aktualizovat

Ono se o tom oficiálně moc nemluví, ale pokud vás trápí tohle, lze update repository přidat hned na začátku instalace jako add-on, takže budete instalovat rovnou aktualizované verze.

21.6.2008 11:52 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
DVD. Mirrory na síťovou instalaci jsou teď vesměs tak přetížené, že nemá cenu je používat. Já jsem doma updatovala včera a radši jsem na pár dnů vypnula všechny online repozitáře...
^D
Marek Stopka avatar 21.6.2008 11:55 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
včera taky aktualizoval a na žádný problém s dostupností/rychlostí repozitářů jsem nenarazil...
20.6.2008 18:35 P4 EM64T
Rozbalit Rozbalit vše instalace x86-64 na P4 EM64T systém nebootuje :-/
Zkoušel jsem v práci nainstalovat na P4 3Ghz EM64T distribuci z openSUSE-11.0-DVD-x86_64.iso. Snažil jsem se o nemožné nebo by to mělo jít? Co bych mohl ještě zkusit aby to fungovalo?

Tohle mě přivedlo na myšlenku že ano: http://www.abclinuxu.cz/hardware/procesory/intel/pentium-iv/p4-3.4ghz-em64t http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64

Instalace proběhla bez problémů. Systém naběhl chvíli jsem s ním pracoval, ale po vypnutí a zapnutí počítače nenaběhne ani Grub:-( Zkoušel jsem ho opravit pomocí nástrojů na DVD a přeinstalovat na lilo, ale nic nezabralo. Měl bych si tedy stáhnout openSUSE-11.0-DVD-i386.iso ?

Díky všem za radu, vysvětlení problému, nebo nějaký odkaz na vysvětléní, nebo místo kde bych ze mohl ještě přeptat. JJ xjunec10 zavináč seznam.cz
Marek Stopka avatar 20.6.2008 22:43 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
herne the hunter avatar 21.6.2008 08:45 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
tak zatím to šlape docela pěkně, už mi i párkrát spadla plasma :) jen mě zarazilo, že při zvolení češtiny při instalaci byly některý věci pořád anglicky…
i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
21.6.2008 09:24 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Při instalaci z DVD by měla být čeština v pořádku, myslím, že je to nejlepší možnost. Po instalaci z CD nebo ze sítě lze dohrát příslušné balíčky "-cs" z repozitářů.
Marek Stopka avatar 21.6.2008 11:09 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hmm pošli bugreport. Jinak je velká pravděpodobnost že se to objeví i v 11.1, protože v trunku v SVN je přeložené všechno, takže problém musí být v instalátoru, kde někdo zapoměl použít Gettext. (Předpokládám použití instalačního DVD, nebo síťové instalace)
herne the hunter avatar 21.6.2008 12:14 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Předpokládám použití instalačního DVD

ju, přesně tak. zkusim poslat bugreport. jen jsem při instalaci nedával moc pozor, takže nevím, co všechno nebylo přeložený. afaik jsem měl anglicky popisy GNOME/KDE4/KDE a pak to windows-like povídání během instalace balíků (myslím, že to bylo nadepsaný slideshow). jen mě ještě napadlo, jestli na to nemá vliv, že jsem původně zvolil jako jazyk angličtinu a přešel na další krok a potom jsem se vracel zpátky a dával jako jazyk češtinu. asi to zkusím pustit ještě jednou, abych to ověřil (a ujistil se, že jsem neměl vlčí mlhu).

a propos, o tom, že mi blur efekt zboural celý kwin, bych měl poreferovat asi spíš lidem z KDE, co?
i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
Marek Stopka avatar 21.6.2008 12:22 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Kwin dělá Luboš ze SUSE, takže susí bugzilla bude v pohodě :-) Ono já obecně na susí balíky píšu reporty do susí bugzilly, kdybych měl dělat registrace ve všech bugzillách tak se z toho zblázním. :D
21.6.2008 12:55 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše mii-tool v openSUSE 11.0
Chcel by som sa opytat, z akeho dovodu nie je zahrnuty balik mii-tool v opensuse? Pre mna je to najpodstatnejsi balik, pretoze bez toho aby som si znizil rychlost eth, tak sa nedostanem na net. Skusal som to cez ethtool ale ten mi rychlost nemenil dynamicky po nobootovani.
21.6.2008 13:02 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: mii-tool v openSUSE 11.0
Mozes si ho stiahnut odtialto. Preco nie je v distre neviem
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
22.6.2008 00:38 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: mii-tool v openSUSE 11.0
Není mi moc jasné, co rozumíte slovem dynamicky, ale jestli jde o to, aby se rychlost nastavila i po každém startu systému, v konfiguračním souboru příslušného rozhraní (/etc/sysconfig/network/ifcfg-*) použijte proměnnou ETHTOOL_OPTIONS (viz ifcfg.template).
22.6.2008 09:41 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: mii-tool v openSUSE 11.0
Znamena to, ze tu rychlost chcem menit az ked sa mi kompletne spusti cely system a nechcem to menit vzdy. Cize to chcem menit podla toho, v akej sieti sa nachadzam a nechcem to mat stale urcene uz pri bootovani systemu.
22.6.2008 12:23 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: mii-tool v openSUSE 11.0
V tom případě je ruční spuštění ethtool přesně to, co potřebujete. Jen nesmíte zapomenout zároveň vypnout autonegotiation (autoneg off).
21.6.2008 13:33 Genesis | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše OpenSUSE 11.0 - velmi příjemné překvapení.
Nativně používám k naprosté spokojenosti PCLinuxOS 2007. Včera jsem se rozhodl, že vyzkouším nové OpenSuse 11, stáhl si DVD a nainstaloval na volný oddíl. Samozřejmě s desktopem 3.5.9. U 10.1 i 10.2 jsem měl pár problémů, jedenáctka je ale super, všechno běží perfektně tak, jak jsem zvyklý z PCLinuxOSu, stahování a instalace balíčků se neuvěřitelně zrychlily ( ta šílená pomalost u předchozích verzí asi neiritovala jenom mne). Jedinou opravdu malou připomínku mám k tomu, že v Yastu jsou volby nastavení parametrů grafické karty anglicky, což by někomu mohlo činit obtíže ( určitě nemusí uživatele nevládnoucího angličtinou hned napadnout, že pro nastavení vyšší než defaultní obnovovací frekvence musí otevřít volbu VertRefresh). Ale, jak říkám, jde opravdu o drobnost. I když mám jedenáctku skutečně jen velmi krátce, troufám si říct, že se skutečně povedla.
21.6.2008 15:51 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ma opensuse moznost vybrat si pri instalacii ktory software sa ma instalovat?
21.6.2008 16:04 koty | skóre: 22 | blog: Koty
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ano, stačí v přehledu instalace kliknout na položku softwaru a otevře se nejdřív dialog s výběrem profilů SW a pokud chcete ještě podrobnější výběr, dalším klikem na tlačítko podrovného výběru se otevře instalátor SW, který umožňuje výběr přímo po balících.
21.6.2008 17:01
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

vulgární

Zobrazit komentář
Grunt avatar 21.6.2008 17:45 Grunt | skóre: 19 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Je to neuvěřitelná sračka. Po instalaci jsem se ani nedostal do grafického režimu, protože ten "skvělý" openSUSE nedokázal při instalaci detekovat ani moji grafickou kartu (GeForce7600GS!) a to se za poslední dva roky nepodařilo žádné jiné distribuci!
Asi ta GeForce7600GS! bude jen nějaký starý nepodporovaný krám. Doporučuji vyhodit do koše a zkusit něco normálního.
Dokonce i po nainstalování oficiální driveru od Nvidie se v ovládacím centru zobrazuje framebuffer!
Eh?
3d se skoro nedá pracovat, protože s nvidia ovladači dává glxgears nějakých 1000fps, zatímco pclinuxos,ubuntu kolem 4500fps a fedora dokonce 5200fps. Hrůza, jsem těžce sklamán, zítra to jde z disku pryč.
IHMO, pes bude zakopaný asi někde jinde než v distribuci.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
21.6.2008 18:01 Josef K.
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ne, GeForce7600GS opravdu není starý nepodporovaný krám.

Tím framebufferem jsem myslel, že v SaXu mám pod nastavením Vlastnosti karty a monitoru jako grafickou kartu uvedenu VESA framebuffer Graphics, i přesto že mám nvidii s korektně naistalovanýmo ovladači.

A NVIDIA X Server Setting hlasí: Unable to load X Server Display Configuration page:

Failed to parse the following modeline of display device 0x00000002 'HP w2007' connected to GPU-0 'GeForce 7600 GS':

source=edid :: "nvidia-auto-select" 146.250 1680 1960 2136 2240 1050 1053 1059 1089 -HSync +VSync

Jo, distribucí to klidně být nemusí. Ale mám naprosto běžný hardware a od distrubuce pro běžné uživale očekávám, že ji naistaluji a bude fungovat bez neustálého editování konfiguráků. Potřebuju na to systému pracovat, ne si s ním několik hodin denně hrát, googlit a prolézat cizojazyčná fóra, nato bohužel čas nemám.
21.6.2008 19:01 Genesis | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Hm, to je opravdu zajímavé, já mám dokonce starší grafiku než Ty: PCIe Leadtek 6600GT a detekce proběhla naprosto v pohodě včetně aktivace proprietárního ovladače. Jediné, co jsem dělal manuálně, bylo zvýšení refresh rate z defaulních 60Hz na 75Hz, což je max pro můj LCD.
22.6.2008 00:39 Michal Kubeček | skóre: 69 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ne, GeForce7600GS opravdu není starý nepodporovaný krám.

Tak že by nový nepodporovaný krám? :-)

Marek Stopka avatar 21.6.2008 22:50 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Totem na mě vyhodí, že nemá kodeky, ale absolutně se nedozvím, kde je mám vzít.
Co to meleš? V mém článku to je!
21.6.2008 23:13 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Však to nech tak, Marku :-)

Já jsem už před časem pochopila, že jsou i uživatelé, které žádná komunita nepotřebuje :-) Dokud se někdo neumí chovat slušně, nezaslouží si žádnou pomoc. A jak už se ukázalo dřív, tak nejen Ubuntu přitahuje takové týpky :-P

Veselý příklad na toto téma ze života si můžeš prohlédnout třeba v tomto bugu - odpovídat na některé příspěvky je škoda času :-)
^D
22.6.2008 01:09 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já jsem už před časem pochopila, že jsou i uživatelé, které žádná komunita nepotřebuje :-)
Připadá mi, že se tito uživatelé přesunují k té vaší distribuci. Tady na Abíčku třeba Petr Tomeš a extender. ;-)
22.6.2008 10:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Každá komunita potřebuje lidi, kteří věnují svůj čas na pokrytí zajímavostí a různé organizační přípravy v pozadí. Samo se to totiž neudělá.
26.6.2008 21:57 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Připadá mi, že se tito uživatelé přesunují k té vaší distribuci. Tady na Abíčku třeba Petr Tomeš a extender. ;-)

Ono to dobře ilustruje fakt, že nejlepší forma vládnutí je osvícená diktatura - zatímco v demokratické komunitě může jeden trotl udělat dost škody, pokud je některé členy snadné zblbnout (viz to Ubuntu), u nás takový člověk žádnou škodu neudělá, protože k tomu nemá tu pravomoc.

Myslím, že můžeme dokázat to, co se jiným nepovedlo - některé lidi uklidit tam, kde nenadělají moc škody a ponechat jim zdání, jak jsou důležití :-) Ale nechme se překvapit... možná, že i ta ostuda ve zbytku open source komunity uškodí až příliš, možná naopak (budou nám vděční, že jsme je zneškodnili :-))
^D
30.6.2008 15:53 Mard
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Já jsem už před časem pochopila, že jsou i uživatelé, které žádná komunita nepotřebuje :-) Dokud se někdo neumí chovat slušně, nezaslouží si žádnou pomoc.
Naopak, spíše jsou uživatelé, kteří k ničemu nepotřebují komunitu, resp. potřebují jí jen k hádkám :-(

A jak už se ukázalo dřív, tak nejen Ubuntu přitahuje takové týpky :-P
Máš na myslí to mešuge? :-) Heheh Tak to je trefa do černého
21.6.2008 19:16 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
je to k placi, perfektne vyladena 10.3 na muj notebooj dell inspiron 6400 a ted 11 co absolutne prekopala moduly pro moji wifi (samozrejmne uz me nejde rozjet ani pres ndiswraper). Kdyz nainstaluju ovladaca ati x1300 tak se notebook neprobudi ze spanku.

uplne prekopanej chybovej (pri zmene uzivatele se nezobrazi ikonka pripojeni) knetworkmanager.

ja jen doufam ze to nejak vyladi a nebudu muset menit distro Tohle me na linuxu absolutne sere, neco jede, vyda se nova verze a jedou nove veci ale nektere stare jit prestanou. je to az k zblazneni.
21.6.2008 19:34 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Co som vygooglil, tak ten notas ma wireless intel 3945. Pri tejto karte sa stalo to, ze Intel prestal podporovat ipw3945 a zacal robit na iwl3945 (nejaka funkcionalita sa presuvala do firmware), takze to nie je celkom chyba distribucie. Ak to chces riesit, tak otvor dotaz v poradni (nech to neriesime tu) a daj tam vystup z "hwinfo --netcard"
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
22.6.2008 09:28 error414 | skóre: 12 | blog: error414
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
nakonec jsem prisel jak rozjet tu wifi ale je to takove pres koleno, vyhodit moduly b43 a b44, vyhodit modul ssb, nahodit modul ndiswrappera nahodit modul b44. V tomhle se jeste orientuju.

Ale jak ma suse vyresenou grafiku vazne netusim. S2ram je pro me zakladni funkcnost.
22.6.2008 09:35 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
V skutocnosti nemusis nic vyhadzovat, ale prebindovat (modul je v pamati ale nepouziva sa) a da sa to naklikat v YaST-e. Ale pokial ti to funguje, tak do toho nesprtaj ;-)
Project Satan infects Calculon with Werecar virus
Marek Stopka avatar 22.6.2008 09:50 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
22.6.2008 01:50 Semerad Zula
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Vazeny autore, zajimalo, kde jste prisel na tohle: "Dlouho nebyla k dispozici možnost _pomocí_instalátoru_ nainstalovat openSUSE na šifrovaný root oddíl, bylo možné vytvořit pouze šifrovaný home oddíl nebo podobně. Nyní může být prostřednictvím systému LUKS zašifrován i kořenový oddíl, takže pokud se o zneužití svých dat bojíte, pojistěte si je nějakým šifrováním. (Jediný nešifrovaný oddíl musí být /boot/.)". Bohuzel openSUSE sifrovat root partition nativne neumi :((. Viz. treba https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=386426 Priste by to chtelo popisovane vlastnosti take vyzkouset ;).
24.6.2008 19:22 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak som si opensuse 11 nainstaloval a nahradilo doteraz pouzivane ubuntu 8.04. Z prvych skusenosti mozem povedat, ze je uplne uzasne, vsetky chyby, ktore mi vadili v ubuntu sa tu nevyskytuju (led indikacii pri prepnuti alternativneho layoutu na klavesnice, pri automatickom stlmeni podsvietenia sa pri aktivite vrati na povodnu hodnotu... atd.)

Dufam, ze to takto aj ostane a budem maximalne spokojny.
Marek Stopka avatar 24.6.2008 21:09 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Pokud budeš mít problém, tak jej neváhej nahlásit.
Ilfirin avatar 24.6.2008 22:05 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
V SUSE se i v jednu v noci rozezní poplašná siréna a bugovací tým je ihned probuzen a do pěti minut v pohotovosti :-).
Marek Stopka avatar 24.6.2008 22:09 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
30.6.2008 15:56 Mard
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
A kdyz ne, tak je Anca zmydli :-)
2.7.2008 19:49 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Ehm, jestli si dobře vzpomínám, zrovna něco takového nebozí L3káři dělají, nebo jim tím aspoň vyhrožovali. :-) (Ale zase za to slibovali firemní helikoptéru, no neber to! :-D)
27.6.2008 11:25 Tibor Piňo | skóre: 26 | blog: Iron_Maiden
Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 11.0
Tak bohuzial to nevydrzalo moc dlho :-( Absolutne mi nefungovala hybernacia, co je pre mna zakladna vlastnost a v linuxe na mojom dell D505 som s nou nemal problemy asi tak posledne 4 roky. Neviem z akeho dovodu mi nefungovalo prehravanie TV vo VLC, ziadnu zmysluplnu hlasku som nedostal. Efekty prostredia vobec neboli plynule. Nehovorim, zeby sa dane problemy nedali vyriesit, ale nemam jednoducho nato vobec cas. Vkladal som do opensuse velke nadeje, ale bohuzial sa musim vratit k ubuntu, kde par kozmetickych chyb budem musiet prekusnut :-(

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.