abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 20:59 | Zajímavý software
Projekt cwrap.org vydal nový přírůstek do své rodiny wrapperů. Tentokrát se jedná o nástroj resolv_wrapper, který je možné v unit testu použít k přesměrování DNS dotazů na vlastní testovací server nebo aplikaci vracet výsledky DNS dotazů z připraveného souboru. O resolv_wrapperu, stejně jako o ostatních knihovnách cwrap.org se můžete dozvědět více přímo na stránkách projektu cwrap.org.
jakubh | Komentářů: 0
dnes 16:08 | Zajímavý projekt
Dlouhodbou absenci kvalitního IPC pro GNU/Linux řeší projekt kdbus Grega Kroah-Hartmana. Doposud nezávislý vývoj dospěl do stadia zařazení do hlavní větve jádra, s čímž se počítá pro verzi 3.19.
Petr Ježek | Komentářů: 36
včera 18:09 | Bezpečnostní upozornění
Byl vydán GNU Wget 1.16. Nejnovější verze tohoto programu pro stahování souborů pomocí protokolů HTTP, HTTPS a FTP řeší také bezpečnostní problém CVE-2014-4877. Rekurzivní stahování z FTP serveru ovládaného útočníkem může vést k vytváření libovolných souborů, adresářů a symbolických odkazů na lokálním souborovém systému (R7-2014-15).
Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 17:26 | IT novinky
Organizace W3C včera vydala doporučení k používání HTML5 a označila tím tento webový standard za hotový. HTML5 je již delší dobu široce využívaným standardem ve vývoji webových aplikací a v mnoha případech se mu daří vytlačovat z webu proprietární řešení.
Pavel Půlpán | Komentářů: 6
včera 11:11 | Zajímavý projekt
Byl spuštěn třináctý Humble Indie Bundle. Do 11. listopadu lze koupit za vlastní cenu multiplatformní hry OlliOlli, Insanely Twisted Shadow Planet, Tower of Guns a při nadprůměrné platbě také Amnesia: A Machine for Pigs, Jazzpunk, Risk of Rain (plus 3 kopie k darování) a další zatím neznámé hry. Při platbě 12 a více dolarů přibude Shadowrun Returns a při platbě 65 a více dolarů také mikina, sběratelské karty a audiokazeta. V rámci Humble Bundle… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 6
28.10. 14:30 | Nová verze
Lwn.net informuje, že v rámci rc vydání linuxového jádra 3.18-rc2 byl (konečně) začleněn souborový systém overlayfs. Jde o tz. sjednocující souborový systém, který umožňuje zkombinovat několik souborových systémů do jednoho.
Martin B. | Komentářů: 33
28.10. 00:23 | IT novinky
Přibližně deset tisíc lidí se účastnilo protestů proti dani z internetu, kterou se snaží prosadit premiér Viktor Orbán. Video z demonstrace zachycuje rozzuřené lidi házející do vládní budovy monitory, klávesnice a kusy betonu. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 275
26.10. 22:29 | Nová verze

Barry Kauler vydal novú verziu svojho minimalistického distra postaveného na deb balíčkoch z Ubuntu. Ako iste môžete tušiť, je použitý Utopic Unicorn. Výhodou pre tých, čo siahnú po Quirky, môže pre niekoho byť, že sa jedná o zostavenie bez systemd, ktoré obsahuje najnovšie jadro 3.16.6 a FreeOffice na 202MB xz archíve. Viac info.

skywaker | Komentářů: 8
26.10. 22:14 | Zajímavý článek
Nadace pro svobodný software (FSF) informuje o rozhodnutí italského Nejvyššího soudu zakázat praktiky odrazující uživatele od používání GNU/Linuxu tím, že je při koupi nového počítače nutí platit za licenci Windows. Výrobci nově nemohou odmítnout vrácení peněz za nepoužité licence. Prodej počítačů s předinstalovaným softwarem totiž není stejný jako prodej automobilů se 4 koly, motorem, atd. U počítače s předinstalovaným softwarem … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 72
24.10. 22:52 | Nová verze
Vývojáři Raw editoru RawTherapee vypustili verzi 4.2. Ta obsahuje nové nástroje (například barevné tónování, simulaci filmu), přidává podporu pro nové fotoaparáty a přináší řadu výkonnostních a paměťových optimalizací.
Marián Kyral | Komentářů: 12
Disketu jsem naposledy použil během
 (32%)
 (2%)
 (16%)
 (49%)
 (1%)
Celkem 289 hlasů
 Komentářů: 18, poslední dnes 22:01
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)

12. 7. 2006 | Martin Tesař | Recenze | 14555×

Cílem projektu PC-BSD je nabídnout *BSD systém jednoduchý na instalaci i na obsluhu pro koncové uživatele. Proto ve srovnání s otcovským systémem FreeBSD klade důraz na zdánlivé drobnosti, které jsou ale velmi vstřícné pro nováčky a laické uživatele. Článek představuje instalaci a základní rysy PC-BSD z pohledu uživatele.

PC-BSD je sice poměrně mladý open-source operační systém, avšak na bázi "zasloužilého" unixového derivátu FreeBSD. Jeho první předběžná verze (0.5) byla vydána v dubnu minulého roku a téměř přesně po roce vývoje se uživatelé dočkali verze 1.0, která oficiálně vyšla 29. dubna 2006 a byla zakrátko následována udržovacími verzemi 1.1 a 1.11 (založenými na FreeBSD 6.1). V nejbližší době lze podle zveřejněné "road-map" očekávat další aktualizované verze.

Cílem projektu PC-BSD je nabídnout *BSD systém jednoduchý na instalaci i na obsluhu pro koncové uživatele. Proto ve srovnání s otcovským systémem FreeBSD klade důraz na zdánlivé drobnosti, které jsou ale velmi vstřícné pro nováčky a laické uživatele: na plně grafickou, intuitivní a velmi rychlou instalační proceduru, grafické nástroje pro konfiguraci sítě a vůbec celého systému. Dalším významným rysem systému je instalátor nových programů (PBI), který pracuje pro laiky pohodlným systémem Next-Next-Finish.

Zatímco FreeBSD se kloní spíše k integraci GNOME, kam se momentálně snaží vývojáři implementovat HAL (Hardware Abstraction Layer), za výchozí desktopové prostředí pro PC-BSD bylo jako uživatelsky nejpřátelštější zvoleno prostředí KDE; objevují se však úvahy, že by je mohl někdy v budoucnu nahradit např. "čistější a lehčí" Kamel, s velkým zájmem je očekáváno KDE 4. Velmi vážně vzali vývojáři (momentálně čtyři hlavní) lokalizaci a PC-BSD je tedy dnes možné instalovat hned v 50 světových jazycích, včetně češtiny a slovenštiny.

Pod kabátem PC-BSD se stále skrývá plně funkční FreeBSD, je tedy možné kromě vlastního instalačního systému PBI i nadále používat pro instalaci programů FreeBSD porty i balíčky (tj. pkg_add -r nebo make install clean), o čemž si povíme podrobněji níže v článku. PC-BSD je kompatibilní s "linux compat", což umožňuje používat linuxové programy bez zásahu uživatele do konfigurace (pouze je třeba mít nainstalované potřebné knihovny). Běh linuxových aplikací má být stejně rychlý jako v linuxových systémech. PC-BSD zkrátka aspiruje na nejsnáze instalovatelný a udržovatelný *nixový systém, který by měl i jako pohodlný desktop nabízet spolehlivost a robustnost výchozího FreeBSD.

Verze PC-BSD 1.1x staví na FreeBSD 6.1 a zahrnuje např. aktuální KDE 3.5.x, automatickou detekci vložení CD nebo automatickou detekci USB disků. Zatím mají vývojáři snahu nepřekračovat u instalačního média kapacitu jednoho CD-ROM s tím, že si každý později pohodlně doinstaluje požadované programy.

Stále se pracuje na lepší podpoře nastavení WIFI, lepší podpoře hardware, nativním ovladači grafických karet ATI nebo podpoře Adobe a Macromedia Flash. Zatím není k mání "tištěná" instalační příručka pro naprosté laiky, která by pro tuto cílovou skupinu byla jistě žádoucí; zkušenější však mohou využít důkladné technické dokumentace FreeBSD (FreeBSD Handbook). Jako minimální hardwarová konfigurace pro instalaci a běh systému se uvádí procesor Pentium II, 128 MB RAM a 4 GB místa na pevném disku.

Malou kuriozitou v rodině *BSD systémů je, že PC-BSD byl původně šířen pod licencí GPL (kvůli dojmu vývojářů, že toolkit Qt musí být licencován pod GPL nebo QPL), nyní je však tento projekt licencován vlastní verzí BSD-licence. Pro vývoj PC-BSD je velmi důležitá rostoucí komunita, která si mezi sebou předává téměř veškerou reklamu tohoto svobodného projektu.

Průběh instalace

Stáhnout PC-BSD můžete z některého mirroru ze seznamu na domovské stránce PC-BSD. Nabízena jsou dvě CD: pro instalaci pohodlně stačí to první z nich; pouze pokud si přejete být vybaveni offline jazykovými balíčky k důsledné lokalizaci KDE do několika jazyků, potřebujete i druhé (multi-language support) CD. Kromě instalačních CD je pro zájemce připraven přímo i obraz (image) pro VMware.

Instalační CD automaticky spouští FreeBSD bootstrap loader, který nabídne esteticky oslovující žluté květy s anglickou pobídkou Press any key to view start up details. Evidentně zamířeno na nováčky, které by mohl výpis startování vyděsit, ale ani zájemci o výpis bootování nepřijdou zkrátka. Automatický start se zastaví v PC-BSD 1.1 Installation Menu, které nabízí řadu možností: první start grafické instalace, reset X Window systému na výchozí VESA ovladač, změnu rozlišení obrazovky na 800x600, vstup do systémových nástrojů a konečně restart systému.

pcbsd freebsd boot pcbsd starting system pcbsd installation menu
Zdroj: pcbsd.org

Nováček bude muset vědět, že musí pro instalaci zvolit Start graphical install, neboť výběr jazyka rozhraní instalátoru i příslušné klávesnice je umožněn teprve v dalším kroku, po relativně delší době, kdy na obrazovce září logo PC-BSD a jen intenzivní aktivita CD-ROM mechaniky dává tušit, že se cosi děje.

V dialogu pro výběr jazyka a modulu klávesnice snadno nalezneme položky Czech/Czechia (qwertz) i Slovak/Slovakia. Volte pečlivě, neboť do tohoto kroku se nelze vrátit zpět: zvolíte-li omylem nevhodný jazyk, anebo si volbu vzápětí rozmyslíte, musíte tlačítkem Zrušit provést návrat na úvodní instalační menu a nastartovat další pokus.

pcbsd select language
Zdroj: pcbsd.org

K dalšímu kroku, výběru oddílu pevného disku pro instalaci, už nabízí instalátor vysvětlivky, což vzhledem k odlišné konvenci *BSD systémů ocení jistě i zkušení uživatelé linuxových distribucí, jen pro názornost: IDE zařízení jsou označovány ve FreeBSD a tedy PC-BSD jako /dev/ad(0-9), SCSI zařízení pak jako /dev/da(0-9).

Úplného nováčka by mohla zmást nabízená možnost "Zvolit celý disk pro UNIX" i poněkud nesrozumitelná poznámka: "Chcete-li upravit velikost swapového oddílu diskových particí /, zaškrtněte volbu Upravit Název Disku", pod čímž se skrývá uživatelům FreeBSD známý Labelling. Zde je tedy ještě prostor pro doladění instalátoru, hlavně co se týče informací. Tím spíše, že PC-BSD je stejně jako FreeBSD možné instalovat pouze na primární oddíly disku, a proto instalátor zobrazuje jednotlivě pouze primární oddíly disku, i typu "DOS", "Linux native", "NetBSD", "32FAT" atd., zatímco pododdíly rozšířeného (extended) oddílu nejsou pro instalaci k dispozici.

Zde by určitě bylo třeba lépe zpracovat dokumentaci, popř. přímo nápovědu, neboť ve většině případů zřejmě nelze předpokládat, že PC-BSD bude instalován jako jediný operační systém na čistý pevný disk. Špatná orientace v existujících oddílech spolu s neznámým způsobem označování oddílů může vést nezkušené k tomu, že si omylem zformátují nesprávný oddíl - je tedy na místě varovat nováčky před nepromyšlenou instalací vedle ostatních fungujících systémů.

Rozhodnete-li se pro ruční volbu rozdělení disků a tedy i velikosti swapovacího oddílu, možná vás překvapí, že je automaticky předvybrána (alespoň v mém případě byla) velmi vysoká hodnota 1024 MB. Pojistka pro zajištění hladkého běhu KDE na systémech s velmi malou RAM?

Po volbě patřičného oddílu disku následuje nezbytné varování, že disk (oddíl) bude zformátován a všechna data ztracena - jinými slovy, ještě do této chvíle můžete instalaci přerušit bez jakýchkoliv zásahů do dosavadní konfigurace počítače.

S problematikou instalace do primárního oddílu disku souvisí i záležitost zavaděče. PC-BSD sice nabízí vlastní (přesněji řečeno FreeBSD) zavaděč, který je schopen zavádět jak systémy Windows, tak Linux. Ne každý se však odhodlá zbavit se svého osvědčeného univerzálního zavaděče jako je např. GRUB. Zde přibude další omezení pro instalaci, totiž že GRUB pak zavádí BSD systém jen jako chainloader a na vlastní zavaděč PC-BSD dosáhne jen do hranice 1024 cylindrů na disku. Budete-li tedy chtít nainstalovat PC-BSD např. do čtvrtého primárního oddílu na konec disku, můžete mít potíže s jeho zaváděním. Na to je třeba pamatovat při plánování rozdělení disku.

Pokud budete chtít zavádět své systémy i nadále z GRUBu, nenechte instalátor zapsat zavaděč do MBR (Master Boot Record), kde byste tak přepsali tamtéž sídlící GRUB. Zvolte proto v instalačním dialogu ponechat MBR netknutý. Konfiguraci GRUB je pak třeba po dokončené instalaci (buď z nainstalovaného linuxového systému nebo z nějakého live CD) upravit následovně: přidejte do konfiguračního souboru /boot/grub/menu.lst:

title PC-BSD
rootnoverify (hd0,2,a)
makeactive
chainloader +1

Pro podrobný rozbor těchto povelů se obraťte k dokumentaci GRUB. Zde si jen povězme, že parametr umístění kořenového oddílu (a tím vlastního zavaděče) PC-BSD je třeba zadat v terminologii GRUB, kde linuxový hda odpovídá (hd0), třetí oddíl, tj. hda3, se označuje jako (hd0,2) a to malé "a" označuje první část oddílu se souborovým systémem PC-BSD. Budete-li instalovat PC-BSD na 2. oddíl prvního disku, bude tedy zápis druhé řádky vypadat takto:

rootnoverify (hd0,1,a)

Nyní bude startovat PC-BSD tak, že se po výběru patřičného menu v GRUB teprve zavede zavaděč PC-BSD (v praxi tedy uvidíte další odpočítávání, timeout, které můžete později v systémovém menu (druhý díl) zkrátit třeba na pouhou sekundu.

Instalační program nabízí zaškrtnutou volbu automatického startu i bez logování jako výchozí, pokud tedy chcete startovat systém pouze s přihlášením, nezapomeňte volbu odškrtnout.

Při instalaci PC-BSD zatím nelze vybírat, co si nainstalovat chcete, a co ne - systém je prezentován jako celek, jako distribuce s předvybranými programy. Výběr ale není nikterak předimenzován, jak uvidíme v další části článku, takže i zkušení uživatelé by patrně většinu nabízených programů tak jako tak do prostředí KDE chtěli doinstalovat.

Instalaci nových programů a správcům balíčkovacích systémů se věnujeme podrobněji o něco níže, zde lze hodnotit kladně fakt, že instalátor ve fázi rozbalování systému upozorňuje na existenci tradičního FreeBSD systému portů (jak pomocí příkazu cvsup /root/ports-supfile provést naplnění adresáře ports), uživatelé FreeBSD tu budou doma.

Exkurs: Instalační zážitek

Bohužel ke všem popisovaným kladům systému PC-BSD musím přidat osobní negativní instalační zážitek, který, soudě podle diskusního fóra, sem tam některý uživatel zažije. V závěrečné fázi instalace po nastavení hesla správce, během procesu "nastavení standardního uživatele" celý systém po několika málo minutách beznadějně vytuhl, a protože přestala reagovat i myš a klávesnice, jediným možným řešením byl stisk tlačítka RESET.

V tomto případě (věřme, že ojedinělém), kde může být na vině možná nesouhra s hardwarovými komponenty (viz též FreeBSD 6.1 Hardware Notes - ale ani systém, kde FreeBSD běží, není před selháním instalátoru uchráněn), nezkušený uživatel ovšem končí, neboť nepomůže ani opakování instalační procedury s jinými médii, ani s novějšími verzemi (vyzkoušeno s 1.0, 1.1 i 1.11a).

Zkušenější uživatel má několik možností, jak přece jen PC-BSD používat. Instalace totiž de facto proběhla, i když systém je v tak trochu defektním stavu: bez standardního uživatele. Fatální také je, že i uživatel "root" zůstane bez hesla a tudíž bez možnosti se přihlásit.

Lze znovu spustit instalační CD, v nabídce vybrat namísto instalace položku Sysutilities a pomocí chroot do správného oddílu a příkazu adduser uživatele přidat. Nezapomeňme přidat ("invite") uživatele do skupiny "wheel", aby mohl operovat také jako "superuser". Po rebootu se pak můžete přihlásit už jako nový uživatel.

Další možností je start nainstalovaného systému do tzv. "single user mode", tedy pomocí parametru boot -s, připojit souborový systém mount -t ufs -a a pomocí povelu passwd "rootovi" heslo přidat.

Tato nedokončená instalace patrně také nedokončí lokalizaci: navzdory instalátoru v češtině zůstane KDE pouze v angličtině a je třeba si lokalizační balíčky samostatně stáhnout a nainstalovat standardní cestou (např. pkg_add -rv cs-kde-i18n a změnou jazyka v Ovládacím centru KDE).

Je také docela dobře možné, že některé zjištěné nedostatky, jako padání některých nainstalovaných programů v grafickém prostředí (Amarok) nebo nutnost ručního přidání ovladačů zvukové karty do /boot/loader.conf (viz dokumentace k FreeBSD) jsou způsobeny nedokončenou instalací. Lze ovšem jen těžko očekávat, že by si nezkušený uživatel s opravou instalace poradil, proto tuto nehodu pro účely představení PC-BSD v dalším textu pomiňme a představme si, že i konec instalace proběhne podle plánu.

Příště...

Programy dostupné po standardní instalaci. Konfigurace systému. Instalace a odinstalace pomocí balíčkovacího systému PC-BSD (PBI balíčky), používání FreeBSD balíčků a portů.

       

Hodnocení: 98 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

12.7.2006 09:04 Honza Jaroš | skóre: 4 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Drobná chybka
Hola, korektore, šotek zařádil. VMWare má na začátku jednoduché V, ne dwojité...
12.7.2006 09:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše OFFTOPIC
Neřádí šotek, ale sv. Petr, který odmítá poslat pár kapek deště... Ještě pár dní a zapomenu i svoje jméno.
12.7.2006 10:42 Aleš Kapica | skóre: 42 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
nabídnout *BSD systém jednoduchý na instalaci i na obsluhu pro koncové uživatele

Čím to že mi to přijde složité jak žebř? Jaký je vztah mezi jednoduchostí a hned několika dodatečnými kroky nutnými pro zprovoznění?
12.7.2006 11:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Ta věta přeci nevyjadřuje hodnocení autora, ale to, o co se projekt snaží. Bylo by to na první pohled jasné, kdybys z citace neodtrhl počáteční "Cílem je". Mezi cílem a aktuálním stavem může být rozdíl.
12.7.2006 11:10 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
porad si myslim, ze instalovat operacni system ma clovek ktery tomu rozumi a ne BFU ktere umi pouze klikat na Next (nebo jeho lokalizovany ekvivalent) a Start. kam vedou uzivatelske instalace (Windows) vime myslim dost dobre.

pokud jde o to umreni v konecne fazi instalace, mozna to neni neduh jen PC-BSD, podobnym zpusobem me totiz pred casem umrela instalace FreeBSD nevim jake verze (ale mozna to byl jiny problem a jen jsem neco zmrvil).
12.7.2006 11:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
porad si myslim, ze instalovat operacni system ma clovek ktery tomu rozumi a ne BFU ktere umi pouze klikat na Next
To si jistě myslet můžete, realita vypadá jinak. Předinstalované systémy jsou většinou jen tak halabala (mám podezření, že prostě hromadně nakopírované) a člověk, který "tomu rozumí" se většinou rekrutuje z BFU, který tu svou první (druhou) instalaci rád absolvoval klikáním na Next...

Proto je takový až řekl bych příliš velký zájem na "jednoduché instalaci" a používá se to jako marketingový slogan. Tomu se ovšem PC-BSD ještě zdaleka neblíží, pokud není cílem instalace na celý harddisk se standardním zavaděčem. Stále ještě je instalace záležitostí pro poučené.

Ovšem řekl bych, že síla PC-BSD bude v budoucnu zejména v tom primitivním instalování dalších programů, což BFU rádi dělaj... existuje ale několik podobných projektů, viz Klick apod. a zatím trpí naprostým nedostatkem takto instalovatelných balíčků. Tomu se ale věnuje až druhá část článku.

Chcete-li už teď můj názor: PC-BSD je pořád jen pro poučené BFU, tak trochu pohodlnější instalace znalce FreeBSD. Ještě stále na půli cesty mezi zkušeným adminem a BFU uživatelem. Ale co bychom chtěli po roce vývoje s teprve se tvořící komunitou... ;)
12.7.2006 11:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
KDE potřebuje 1024 swapu? Vždyť tolik ani nezabírá v paměti. Teď jsem si uvědomil, že protože instalátor Ubuntu neumí nastavit swapovací soubor, nemám tu vůbec ještě swap. Mám spuštěné KDE a OpenOffice a free mi ukazuje 259 340 MB volné paměti.

Ale jinak hezký článek a těším se na pokračování.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
12.7.2006 14:51 trekker.dk | skóre: 71
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Giga swapu jsem si nastavil taky. Sice ho skoro nepotřebuju (270MB free paměti), ale aspoň je kam suspendovat ;-)
Quando omni flunkus moritati
MaT avatar 12.7.2006 14:51 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Myslím, že když nenapíšete, kolik máte celkově paměti, je údaj o zbývající paměti celkem irelevantní. :-)
Open source software for open minded people. :-)
12.7.2006 15:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Aha, já myslel, že jsem to napsal. Mám 512MB.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
MaT avatar 12.7.2006 14:53 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Proč je nutný primární oddíl? Kdysi jsem si chtěl zkusit nainstalovat FreeBSD (abych se zase něco naučil) - a skončil jsem na to, že jsem na disku neměl žádný volný primární oddíl...

Je to možná kravinka, ale pro mě je to zásadní překážka, která mi doposud bránila vyzkoušet si a případně se skamarádit s tímto jistě zajímavým systémem - a to ať už je to původní FreeBSD, nebo tento derivát...
Open source software for open minded people. :-)
15.7.2006 11:00 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Ano, je to docela základní věc. Docela i věřim tomu, že jim v tom brání filozofické problémy. FreeBSD má vlastní přidané dělení disku a extended disk je nouzovka pocházející z DOSu... :-/

Třeba jim ale křivdim a jde to klasickou pochopitelnou lenost (resp. složitost implementace...). :-)
Zafod avatar 12.7.2006 16:56 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
...a výchozí desktopové prostředí pro PC-BSD bylo jako uživatelsky nejpřátelštější zvoleno prostředí KDE; objevují se však úvahy, že by je mohl někdy v budoucnu nahradit např. "čistější a lehčí" Kamel,...

Mohu se zeptat co je to ten Kamel? Na sf.net ani na freshmeatu sem nic takového nenašel. Díky
12.7.2006 20:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
...a výchozí desktopové prostředí pro PC-BSD bylo jako uživatelsky nejpřátelštější zvoleno prostředí KDE; objevují se však úvahy, že by je mohl někdy v budoucnu nahradit např. "čistější a lehčí" Kamel,...

Mohu se zeptat co je to ten Kamel? Na sf.net ani na freshmeatu sem nic takového nenašel. Díky
Kamel nebo Camel je (byla) taková euforická chiméra "lehčího a čištějšího" desktopu než je KDE, jak už to tak bývá... Omlouvám se, teď vidím, že jsem větu formuloval, jako by něco takového existovalo. Pošlu redakci opravu, aby nedocházelo k nedorozumění, díky za tip ;)
12.7.2006 18:07 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Skaredy instalator,
postaveny na FreeBSD (nema jejich kernel s usb,wifi apod. jeste vetsi problemy nez linux?),
problemy s instalaci.
PBI a balickovaci system vyuzivajici repository dohromady, pokud to PBI neni jen jiny zpusob instalovani balicku z repo, tak to vede jen k problemum.
No at si kluci, ale pochybuju, ze to nekdo k necemu bude.
PS: On si TU stale nekdo mysli, ze je v "linuxu" slozite instalovat programy?
12.7.2006 18:09 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
... tak to povede jen k problemum ...
... at si kluci hraji ...
ps: priste si ten nahled prectu, ale neskodilo by zavist editaci prispevku(zmeny by mohli byt oznaceny)
12.7.2006 19:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Ábíčko je pod GPL, pokud pošleš Leošovi patch, určitě nebude proti ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
12.7.2006 20:16 grigg | skóre: 12 | blog: grigg
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
ps: priste si ten nahled prectu, ale neskodilo by zavist editaci prispevku(zmeny by mohli byt oznaceny)

... Tak si kluku hraj.... :)
12.7.2006 20:58 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Skaredy instalator,
postaveny na FreeBSD (nema jejich kernel s usb,wifi apod. jeste vetsi problemy nez linux?),
problemy s instalaci.
PBI a balickovaci system vyuzivajici repository dohromady, pokud to PBI neni jen jiny zpusob instalovani balicku z repo, tak to vede jen k problemum.
No at si kluci, ale pochybuju, ze to nekdo k necemu bude.
PS: On si TU stale nekdo mysli, ze je v "linuxu" slozite instalovat programy?
PBI (bude představeno podrobněji v příštím článku) je úplně oddělený systém istalace od FreeBSD repositářů. Skepse zkušenějších uživatelů se dá očekávat a taky to není zdaleka vychytané. Ale PC-BSD jde dvojí cestou, ponechat vnitřnosti FreeBSD a pro zájemce je přikrýt líbivým a na první pohled příjemným kabátem. Kdo o něj nestojí, spokojí se s FreeBSD "pure". Kdo o něj stojí, vrhne se na PC-BSD. Ukáže čas... i Ubuntu vypadalo svého času jako zbytečnost vůči Debianu unstable, nebo ne?
12.7.2006 21:16 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
boze, take podanie na flame ;))
jyrki avatar 12.7.2006 18:55 jyrki | skóre: 21 | blog: JKR | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Osobne se mi iniciativy typu PC-BSD a DesktopBSD nelibi. Nechci aby *BSD skoncilo jako Linux, musime si z Linuxu a drive z UNIXu vzit zaporny priklad a vyvarovat se chyb. Naco dalsi fork??? Na novem instalatoru pro FreeBSD se pracuje a pokud chce nekdo nabidnout utility ke snadnemu nastaveni FreeBSD at je nabidne FreeBSD tymu k zacleneni, pripadne at jsou k dispozici pres ports jako utility z DesktopBSD...
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
12.7.2006 20:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Nechci aby *BSD skoncilo jako Linux
Jak "skončil Linux"? Pro zajímavost?
jyrki avatar 12.7.2006 21:04 jyrki | skóre: 21 | blog: JKR | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Kopa distribuci, v mnohem navzajem nekompatibilnich a prakticky ani jedna neni dotazena do konce :-(
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
12.7.2006 21:18 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
v mnohem navzajem nekompatibilnich a prakticky ani jedna neni dotazena do konce :-(
wow, ze som si nevsimol take obrovske nedostatky...
12.7.2006 22:33 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Kopa distribuci, v mnohem navzajem nekompatibilnich a prakticky ani jedna neni dotazena do konce :-(
A "konec" pak vypadá jako Windows XP? ;)

Díky takové situaci také spousta nových oblíbených distribucí vznikla... Gentoo, Arch, Ubuntu... Jejich fandové sice mohli zkoušet pilovat to, co už tu bylo... jenomže stále jen konzervovat a snažit se za každou cenu o zpětnou kompatibilitu se vším haraburdím vede třeba tam, kde je dnes Debian stable (nic proti, ale prakticky nikdo to snad kromě serveru nepoužívá).

A jak to tak sleduji, forky vznikají buď kvůli nevstřícnému postoji staré gardy vývojářů k novým podnětům (každý jako by měl nejraději jen to, co si sám vymyslel nebo na čem se podílel), anebo kvůli jiným názorům na charakter takové distribuce.

Samozřejmě, že se teoreticky mohli vyývojáři Mandrake donekonečna snažit flikovat Red Hat a za každou cenu se udržet v Red Hat týmu. Samozřejmě, že Robbins teoreticky mohl místo Gentoo raději "gentooizovat" FreeBSD... A proč asi lidi od Ubuntu (Knoppixu, Kanotixu a spol.) neviděli v Debianu konečnou a nepřekročitelnou metu...

Asi protože vývoj Linuxu probíhá jistým způsobem evoluce, se všemi zápornými (ale i kladnými) rysy, které to s sebou nese. Mrmlat sice můžeme... ale je to jako pokusit se otočit řeku, aby tekla nazpátek. Pokusit se vytvořit z linuxových GNU operačních systémů jeden monolit typu Windows (nebo dejme tomu MacOS či jak se to...)

Gentoo není Debian stejně jako FreeBSD není NetBSD nebo OpenBSD. PC-BSD jde možná směrem, kterým se vydalo Ubuntu od Debianu. Na tom nezměníte nic... takže daleko zajímavější, než si mrmlat, že tak spěje svět ke zkáze, je tenhle vývoj pozorovat a orientovat se v něm.
12.7.2006 22:55 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
jenomže stále jen konzervovat a snažit se za každou cenu o zpětnou kompatibilitu se vším haraburdím vede třeba tam, kde je dnes Debian stable (nic proti, ale prakticky nikdo to snad kromě serveru nepoužívá).

A proč asi lidi od Ubuntu (Knoppixu, Kanotixu a spol.) neviděli v Debianu konečnou a nepřekročitelnou metu...
absolutna blbost. viac k tomu nemam co dodat.

BTW debian stable je URCENY pre servery a po zmrazeni a releasi sa vydavaju len security updates, ale daju sa pouzit repozitare backports ci mozes backportovat sam zo zdrojovych balikov testingu, nikto nikomu nebrani pouzivat kompletny testing na desktope. neviem ci ten nazor prameni z neznalosti alebo zaujatosti.
13.7.2006 00:33 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
nikto nikomu nebrani pouzivat kompletny testing na desktope. neviem ci ten nazor prameni z neznalosti alebo zaujatosti.
1) nevím, co jste si vypreparoval jako "názor", takže vám ani neprozradím, z čeho by měl pramenit

2) fakt je, že Debian (jakýkoliv) nestačil těm, kteří začali vyvíjet a používat Ubuntu

Nic jiného jsem tím ostatně říct nechtěl (už vůbec ne, že někdo někomu v něčem brání).
13.7.2006 01:21 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
mal som na mysli "konzervovanie" debianu ("jenomže stále jen konzervovat a snažit se za každou cenu o zpětnou kompatibilitu se vším haraburdím vede třeba tam, kde je dnes Debian stable"), ze ho nikto nepouziva ci nejaky "zjavny" dovod preco od debianu odisli niektori vyvijat ubuntu (hoci maju stale radi debian a hlasovali aj v Debian Project Leader Elections 2006)

proste nezmysly. neviem ci neznalost, alebo zaujatost...
13.7.2006 01:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
mal som na mysli "konzervovanie" debianu ("jenomže stále jen konzervovat a snažit se za každou cenu o zpětnou kompatibilitu se vším haraburdím vede třeba tam, kde je dnes Debian stable")
Debian zůstává Debianem a zatímco ještě pamatuji doby, kdy se lidi snažili používat jako desktop i Debian stable, dnes už se nic takového nikde nedá číst, v tom se snad shodneme. Že se používá pro servery, to jsem snad napsal taky, tedy ani tady neshledávám nějakou neshodu. A poznámka o Debianu nebyla nějaká výtka na adresu Debianu, ale příměr dokládající skutečnost, že jakákoliv konzervace kvality neodolá následnému odtržení "revolučních" duchů, kteří ač vycházejí ze starého osvědčeného, snaží se na jeho základě vybudovat něco nového, co jim podle jejich názoru lépe vyhovuje.
ze ho nikto nepouziva ci nejaky "zjavny" dovod preco od debianu odisli niektori vyvijat ubuntu (hoci maju stale radi debian a hlasovali aj v Debian Project Leader Elections 2006)
Důvod je jednoduchý: nabídnout něco jiného než Debian, jakýsi "lepší Debian". A vůbec není nutné považovat to starší za vysloveně špatné, anebo to snad nenávidět (tak vyhroceně, jak se mi snažíte podsunout). Ale vývojáři Ubuntu vzali Debian a vydali se jiným směrem, k čemuž určitě své důvody měli a neviděli možnost jejich realizace v rámci vlastního Debianu. Totéž se stává i u ostatních forků distribucí, nyní se to děje u FreeBSD a PC-BSD.
proste nezmysly. neviem ci neznalost, alebo zaujatost...
Spíše nedorozumění. Když si to přečtete ještě jednou v klidu, zjistíte, že nepíšu nic zaujatého proti Debianu.
13.7.2006 02:11 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
mozno to tak vyznelo, ale ja som to tak nemyslel. tak ako vy ste to nemyslel tak ako ja som to pochopil.

bohuzial, aj keby som si to precital stokrat, tak to vyznie rovnako. a nic som nepodsuval, len som to chcel vyjasnit, pretoze v jednej vete spominat haraburdi, konzervovanie a za kazdu cenu kompatibilitu a zakoncit to tym, ze je to vedie k debian stable vetvi (v negativnom zmysle), je nonsens.

a forky debianu su kapitolou samou o sebe a spomenut to v zahadnej vete o prekroceni mety - to som mohol pochopit len ako "debian vo svojej podobe nikdy nemoze byt dokonaly".

take nestastne formulacie.
jyrki avatar 14.7.2006 20:10 jyrki | skóre: 21 | blog: JKR | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
A "konec"? Tak ja bych to radeji videl na Mac OS X, ale kdyz jsme nakousli Win XP. Linux zrejme dosahnul temer maximalni penetrace ve stavu v jakem je. Drive nez nekdo rekne ze nema zajem, aby BFU presli na Linux, tak je nutne si uvedomit, ze bez vice uzivatelu ten systemu nebude zajimavy pro komercni firmy, vyrobce hardware apod. Stale budeme bojovat (at Linux, tak *BSD) s ovladaci spatnymi nebo zcela chybejicimi. Pokud chceme pretahnout uzivatele Windows, musime nabidnout nejakou klikaci mrchu. Dnes na root.cz vysel clanek na podobne tema, ja bych byl nerad kdybych sli az do extremu majoritni distribuce, presto by melo vzniknout neco jako Standard Linux, coz by byl nejaky rozumny zaklad systemu, jedno graficke prostredi (spise GNOME, protoze je jednodussi, predem stanovene aplikace, ktere by byly uznany za "core") a ten Standard Linux by byl obsazen v kazde distribuci (napr. pod volbou instalace "Typicka"). Zaroven by zde byly napr. jednotne aplikace typu Control panel. Kazdy distributor by do "netypicke" vlastni instalace mohl zahrnou vsechno mozne a tim by lakal uzivatele (predevsim ty zdatnejsi a zkusenejsi). Samozrejme jde o hodne utopickou myslenku a muselo by se prekonat mnoho uskali...
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
14.7.2006 20:28 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Kazdy distributor by do "netypicke" vlastni instalace mohl zahrnou vsechno mozne a tim by lakal uzivatele (predevsim ty zdatnejsi a zkusenejsi).
Tak zatím, pokud vidím, přesně tímto směrem jde PC-BSD (samozřejmě v rámci FreeBSD, těžko po někom chtít, aby zpětně zajišťoval plnou kompatibilitu s dalšími systémy). Nevím, jak dlouho jim to vydrží, ale zatím to ani tak není "fork" FreeBSD, spíš nadstavba, nadále na FBSD závislá a kopírující jeho cyklus vydávání.
14.7.2006 20:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
a tim by lakal uzivatele (predevsim ty zdatnejsi a zkusenejsi).
Tak zatím, pokud vidím, přesně tímto směrem jde PC-BSD
ale láka ty méně zdatné a nezkušené ;)
jyrki avatar 14.7.2006 22:09 jyrki | skóre: 21 | blog: JKR | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Mate pravdu, nicmene spis bych radeji videl nejakou default polozku v menu instalace FreeBSD, nez kvuli tomu stahovat a pidit se po jinem projektu PCBSD. Vyhodou by byla napriklad centralizace veskere dokumentace, jeden web a jedno jmeno pod kterym by uzivatel nasel vzdy to co by konkretne hledal.
Ale problem je hlavne u Linux distribuci, jelikoz Linux je rozsirenejsi a bohuzel situace je jaka je. A uprimne Linux mate neznale uzivatele uz jen cislovani verze distribuce a verze jadra...
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
14.7.2006 22:21 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
a preto by sme mali prestat veci robit lepsim sposobom, aby sme nemiatli neznaleho uzivatela?

nech sa douci, urcite mu to neuskodi.
jyrki avatar 14.7.2006 22:26 jyrki | skóre: 21 | blog: JKR | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Zrejme jste mou myslenku nepochopil a predevsim nechapete ze pokud tato rozpolcenost Linuxu bude trvat, nebude pribyvat uzivatelu Linuxu (radeji zustanou u starych znamych Windows nez u Linuxu, ktery vzdy vypada jinak a jinak se ovlada). Diky tomu trpi i stavajici uzivatele diky slabe nebo zadne podpore zejmena vyrobcu hardware...
We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
15.7.2006 13:15 disorder | blog: weblog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
a vy si myslite, ze sa cela komunita obetuje a zacne pisat SW (proti svojej voli) tak aby vyhovoval LEN takemu typu uzivatelov? nevsimli ste si, ze skuseny uzivatel unixoveho systemu vo windows trpi? a tiez ste si nevsimli, ze napriek tym "nedostatkom" ma vela ludi o linux zaujem? dokonca vyrobcovia vydavaju ovladace (sice pochybne, ale budiz). a aj "rozpolcenost" linuxu je to co prinasa kvalitu.
xkucf03 avatar 12.9.2006 19:02 xkucf03 | skóre: 44 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
1) "Ovládací panely" tu už jsou - v Ovládací centrum KDE. Nejsou tam jen nastavení okolo KDE, dá se tam i konfigurovat systém - ale to záleží na distribuci

2) Příliv BFU mezi uživatele Linuxu a BSD je zásadní věc - bez dostatečně velkého množství uživatelů nebudou tyhle platformy zajímavé pro výrobce HW a SW, takže fungovat bude asi tak půlka věcí a to ještě ne zcela spolehlivě.

3) Píšeš "spise GNOME, protoze je jednodussi" já bych zase radši spíše KDE, protože je uživatelsky přívětivější a vůbec lepší :-) A vidíš, neshodneme se ani na takovéhle věci... tak jak bys chtěl, aby se komunita shodla na tom, co všechno bude "Core distribuce" obsahovat a kdo ji bude dělat :( IMHO je to blbost, ovladače přece píšeš pro jádro a ne pro distribuci. No a že některé aplikace budou pro KDE a jiné pro Gnome, to je pouze daň za to, že máme možnost volby a každý si může používat to, co je mu bližší.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-Výuka.cz, Nekuřák.net
12.7.2006 22:38 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Kopa distribuci, v mnohem navzajem nekompatibilnich a prakticky ani jedna neni dotazena do konce :-(
A ještě mám dotaz: v čem a hlavně proč by měly být distribuce (= linuxové GNU operační systémy) "kompatibilní"? Nestačí kompatibilita nástrojů, skriptů a knihoven? Kompatibilita programů?

(není myšleno jako útok, ale jako skutečný dotaz)
15.7.2006 11:23 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Mně připadá, že sis už odpověděl. :-)

Problém je podle mě i v tom, že každá nová věc přináší nějaké novinky a pokud nějaký program/skript/knihovna přesně ty novinky využívá, není to už přenostitelné (ty nový verze C++ knihoven, grrr, ANSI C rulezz, Java rulezz :-)).

Zajímavý je už i pohled na rozšíření, které přidává shell bash. Dost věcí lze napsat bez konstrukcí bashe a přenostitelně (a lze být ve skriptu dokonce kompatibilní i mezi *BSD a Linuxem). Pokud něco člověk píše pro sebe, použije většinou pohodlnější způsob a přizná závislost na konkrétním shellu, stejně už je bash skoro všude (kdypa se asi dostane do standardní instalace Widlí?)...
12.7.2006 20:52 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
pro zajímavost, dokáže bsd načíst linuxový jaderný modul? jedná se mi o proprietátní verzi ovladačů pro ati radeony ...
My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
Vykook avatar 13.7.2006 10:42 Vykook | skóre: 22 | blog: Tomas
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
samozrejme ze NE
Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
15.7.2006 11:30 funny | skóre: 11 | Prachatice, Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Ne, ale pobavilo mě, že tam maji i ndiswrapper, a to v základní instalaci. Licence FreeBSD natahování ošklivých proprietárních DLL knihoven do jádra nijak neomezuje, což je výhoda pro uživatele.

Když už píši o licencích - Macromedia Flash výslovně zakazuje běh na jiných než vyjmenovaných systémech a *BSD mezi nimi není! To nevim, jak chtěji na PC-BSD řešit. Možná napsat ten gnash. ;-)
5.9.2006 11:10 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Dobry den, prosim, muzete mi pomoci? Stahl jsem si iso pc bsd, vypalil a chtel jsem jej nainstalovat, lec pc pri pocatku botovani z cd jde do resetu, dela to trvale dokola. V cem je prosim Vas chyba. Dik za odpoved
26.11.2006 13:36 bull
Rozbalit Rozbalit vše Re: PC-BSD - výzva Linuxu? (seznámení, instalace)
Mám naprosto stejný problém. Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou chybovou hlášku, tak nemám co "googlit" :) Pls poraďte.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.