abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 289 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 11

    21. 12. 2006 | Luboš Doležel | Různé | 5948×

    Debian 4.0 Etch se opozdí. Návrh plánu vývoje Fedory Core 7. ZenEdu 0.3, M0n0wall 1.3 Beta 1, Linux Mint 2.1 "Bea". Distribuční rada: síť přes Bluetooth na Mandrivě.

    Letem světem

    ArchLinux 0.8 Alpha hotov, čtěte oznámení a stahujte (x86 a x86_64). Pardus Linux 2007 má nyní vícejazyčný instalátor, menší balíčky a rychlejší aktualizaci - instalační CD se jmenuje Kurulan, live CD nese jméno Calisan - nepřehlédněte oznámení a poznámky. Foresight Linux 0.9.9 je poslední vývojové vydání distribuce založené na rPath Linuxu - čtěte oznámení nebo stahujte DVD. NetSecL, distribuce založená na Slackware se zaměřením na bezpečnost, dorazila k verzi 2.0 a je na dvou CD (oznámení). Symphony OS 2006-12 je první vývojová verze od května - po přečtení oznámení a stažení CD přes BitTorrent si můžete vychutnat nový software, vyšší výkon a nové možnosti správy přes GUI. A na závěr na Gentoo založený Sabayon Linux 3.2 - o nové verzi píše DesktopLinux.com.

    Debian 4.0 Etch se opozdí

    Debian 4.0 Etch měl být vydán 4. prosince 2006, ale opozdí se, protože vývojáři zpomalili svou práci. Podle Andrease Bartha, vývojáře Debianu a release managera, je zpoždění způsobeno tím, že někteří dříve velmi aktivní lidé značně polevili - k tomu prý začalo docházet ještě předtím, než on a další vybraní začali být za plnou práci na Debianu placeni. Samotný projekt Dunc-Tank.org je pak další příčinou, protože svůj nesouhlas s ním někteří vývojáři dali najevo odchodem.

    Přitom Dunc-Tank.org měl vést k urychlení vývoje, nyní je tedy sporné, jestli svůj účel opravdu plní. Barth (jeden z těch, co jsou placeni) tvrdí, že podle průběhu vývoje Dunc-Tank.org na drobné problémy funguje dobře, na druhou stranu způsobil újmu jako experiment. Zastaralost Debianu, kterou by měl Dunc-Tank řešit, byla také jedním z důvodů vzniku distribuce Ubuntu.

    Návrh plánu vývoje Fedory Core 7

    Bill Nottingham vytvořil návrh plánu vývoje Fedory Core 7. Testovací verze by podle něj měly být hotovy 30. ledna, 27. února a 26. března. Druhá testovací verze by měla představovat zmrazení vývoje nových funkcí a řetězců v programech. Zmrazení vývoje nových funkcí znamená to, že funkce v nepoužitelném stavu budou vyřazeny.

    Mezi plánované novinky patří stabilní podpora bezdrátových sítí (včetně zahrnutí potřebného firmwaru do distribuce), rychlé přepínání uživatelů mezi relacemi, urychlení startu a vypínání systému, zvážení použití upstart, launchd a initng, používání jednoho slovníku (hunspell) pro celý systém a další.

    ZenEdu 0.3

    ZenEdu 0.3 je distribuce s jednoduchou instalací pro mateřské a základní školy. V ZenEdu naleznete dobrou kolekci nástrojů pro učitele pro jejich každodenní potřebu, stejně jako hry pro děti. ZenEdu 0.3 je založené na Zenwalk Linuxu 4.0, ale bohužel je zatím jen ve francouzštině. Můžete se podívat na prezentaci se screenshoty nebo oznámení o vydání (obojí také ve francouzštině). Obraz CD má velikost 663 MB.

    VectorLinux 5.8 Standard

    Nový stabilní VectorLinux 5.8 Standard přichází po několika měsících programování, ladění a testování vývojáři VectorLinuxu a jeho komunitou. Pod kódovým označením "Santa" se skrývá systém se stabilitou získanou od Slackware 11.0 a vysokým výkonem. Softwarové novinky zastupují pluginy do webových prohlížečů (Flash 9, Java), podpora přehrávání DVD (s ochranou CSS), Real Media a Windows Media, jádro 2.6.18.5 a upravené Xfce 4.3.99.2.

    Webové prohlížeče reprezentují Mozilla Firefox 2.0, SeaMonkey 1.0.6 a Opera 9.10. V repozitáři naleznete OpenOffice.org 2.10 a KDE 3.5.5.
    VectorLinux zahrnuje řadu ovladačů pro WiFi karty, podporu pro zápis na NTFS přes ntfs-3g a hromada her. Líbí se vám? Můžete hned stahovat a mezitím číst oznámení o vydání.

    M0n0wall 1.3 Beta 1

    První betaverze firewallu M0n0wall řady 1.3 je hotova. Základem systému je FreeBSD 6.2-RC1 (konečná verze bude založena na FreeBSD 6.2-RELEASE). Rozsáhlé změny jsou v podpoře bezdrátových sítí - do skupiny podporovaných karet zapadá už i Atheros a výběr kanálů na rozhraní odpovídá možnostem hardware; v příští verzi přibude podpora WPA. Konfiguraci systému i celý samotný systém můžete nyní uložit na USB flash disk - pozor, generic-pc obraz se již nevejde na 8MB CompactFlash karty.

    Tato verze má závažné chyby, a proto slouží hlavně pro testování - otestuje např. NAT + omezování síťového provozu na WAN rozhraních, které by mělo být nyní možné, ale vyžádalo si značné úpravy jádra. Více se dozvíte na stránkách betaverze, které vás navedou i ke stažení obrazu.

    Linux Mint 2.1 "Bea"

    Nový Linux Mint 2.1 s kódovým označením "Bea" je hotov a můžete ho začít stahovat. Bea obsahuje OpenOffice.org 2.1, Beagle, Tomboy a mintWifi pro konfiguraci bezdrátových rozhraní, kterou vám ulehčí i podpora pro 40 různých modelů WiFi karet s tutoriály pro jejich instalaci. RealPlayer nahradily pluginy pro MPlayer a Flash plugin je na verzi 9 Beta 2. Více se píše v oznámení.

    Distribuční rada: síť přes Bluetooth na Mandrivě

    Lokální síť můžete provozovat nejen přes LAN nebo WiFi. Pokud se spokojíte s nižšími rychlostmi přenosu, můžete použít i Bluetooth pro síť typu PAN (Personal Area Network). Následující postup je určen primárně pro Mandrivu, ale podobným způsobem lze dosáhnout cíle i na jiných distribucích.

    V naší ukázce bude sloužit jeden počítač jako centrální server bezdrátové sítě, ke kterému se budou ostatní připojovat. Předpokládám, že Bluetooth dongle už máte korektně nastavený a funkční. Spojení zajišťuje démon pand z balíčku bluez-utils - na serveru upravte soubor /etc/sysconfig/pand tak, aby v něm byla následující hodnota:

    PANDARGS='--listen --role NAP'

    a spusťte službu příkazem service pand start. Aby se klienti mohli připojit, je zapotřebí znát hardwarovou adresu Bluetooth dongle. Tu můžete zjistit buď na straně serveru:

    hcitool dev

    nebo na klientovi příkazem

    hcitool scan

    který zobrazí aktivní Bluetooth zařízení v okolí. Klienti se k serveru mohou připojit příkazem

    pand -c xx:xx:xx:xx:xx:xx

    kde za xx doplňte hardwarovou adresu z minulého kroku. Nyní máte na serveru i klientech síťové rozhraní bnep0, které lze nakonfigurovat jako každé jiné. Pro trvalé nastavení rozhraní zapište konfiguraci do souboru /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bnep0.

    Tip pro koupi Bluetooth dongle: pokud máte v plánu používat s Linuxem i bezdrátové sluchátko, preferujte výrobky s čipem Cambridge Silicon Radio (CSR) - jiné nemusejí vůbec fungovat. Čip tohoto výrobce naleznete např. ve výrobku DeLock 61287, naopak nebývá ve výrobcích MSI (i přesto, že se to často uvádí).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    rincewind avatar 21.12.2006 09:42 rincewind | skóre: 14 | blog: Bloguji,_tedy_jsem? | Hermanova Hut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jak tak koukam, tak se mi zda, ze Debian skonci :( ale pevne doufam, ze se pletu... Ubuntu jako debianista nemam rad...
    21.12.2006 11:09 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    nestraš, z čeho by pak ubuntu brakovalo?
    David Watzke avatar 21.12.2006 11:23 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jak tak koukam, tak se mi zda, ze Debian skonci :(
    O tom silně pochybuju...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.12.2006 11:41 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    no jo, ale stali se i nepravdepodobnejsi veci... Napadají mě jenom dvě: samovznícení starosty Varšavy v roce 1546 a ve 12. století incident v Burgundsku, kdy pršeli sledi.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    21.12.2006 12:40 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ti sledi mi zas tak nepravdepodobne neprijdou
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    21.12.2006 13:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    On to byl hlavně citát z trpaslíka :)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.12.2006 13:59 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    kua, dostal jsem chut na nejakou rybu. a red dwarf rulezzz
    4.1.2007 17:24 hatred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    diky! jdu to hned najit :)
    21.12.2006 12:05 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    V klidu. Autor tohoto clanku uz vydal podobnou zpravicku vcera, stejne mimo misu, jako pasaz v tomto clanku. O tom, ze Etch nebude v terminu, bylo jasno davno, duvody jsou dost nekde jinde a zrovna Dunc-Tank je neco, co se snazi nektere ty duvody potlacit v budoucnu.

    Mily Gentuckari autore, priste, az budete prebirat clanky od autora Steven J. Vaughan-Nichols, podivejte se radeji nejdrive na problem do hloubky. Ja si vcera rikal, ze clanky o Glipperu a Etchi, na ktere ve zpravickach odkazujete, jsou akesi divne, ale divne stejnym zpusobem. A hle, je to tak, oba jsou od stejneho autora.
    21.12.2006 12:38 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Tak tak. Debianu by byla velka skoda. Ubuntu take nemam rad. takovy paskvil...
    21.12.2006 13:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    takovy paskvil...
    Na základě čeho?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.12.2006 14:05 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Na zaklade mychvlastnich zkusenosti. A jelikoz je komunita Ubuntu rozhodne nejurvanejsi, nehodlam o tom tady s vami diskutovat... byl by z toho jen zbytecny flame.
    21.12.2006 20:57 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Aha, nevšim jsem si toho "JK". Stahuju dotaz.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    4.1.2007 17:28 hatred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    :D
    karoliner avatar 21.12.2006 14:17 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    To neřeš, u JK bys těžce narazil. Je to křižák Debianu :-)
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    21.12.2006 14:39 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Zas tak tvrde to nebude... Zrovna ted sedim u masiny s openSUSE 10.2. Taky velice pekne... Ale DEBIAN ma svoje kouzlo...
    21.12.2006 21:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jojo, JK... Četl jsem nějaký flame a jenom jsem nad ním kroutil hlavou. BTW, jsem taky fanda Debianu. Používám samé jeho odvozeniny (Damn Small, Ubuntu, Knoppix) a Debian samotný mám na obstarožním stroji. Kdybych měl instalovat server, byl by to jedině Debian, nicméně na desktop mi přijde mnohem lepší v upravené podobě (Ubuntu).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    rincewind avatar 21.12.2006 22:03 rincewind | skóre: 14 | blog: Bloguji,_tedy_jsem? | Hermanova Hut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    A to jako proc Debie nedavat na desktop?
    22.12.2006 11:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Nemám proti Debie na desktopu nic. Sám jí tam de facto mám, jenom poněkud dotaženější pro tento účel a přejmenovanou na Ubuntu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 11:39 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Sám jí tam de facto mám, jenom poněkud dotaženější pro tento účel a přejmenovanou na Ubuntu.
    zit v lzi? nikdy!
    22.12.2006 11:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Prosím vysvětlit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 11:46 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    ubuntu is not debian?
    22.12.2006 11:52 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ubuntu is not Debian, but Ubuntu is nothing without Debian.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 12:44 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jsem debianista, parkrat jsem se ale dostal do styku s Ubuntu, ale kdyz mi apt-get install mc vratilo E: Couldn't find package mc, tak jsem se nestacil divit...
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    22.12.2006 13:08 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Tak tomu jsem se taky divil, když jsem na Ubuntu přešel ze Slackware. Proč je mc v universe nevím.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 14:09 lex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    A k cemu potrebuje spravny Linuxak mc, kdyz tam ma ty uzasne prikazy mv, cp, ls? ;-) A pokud s CLI neumi, tak muze na desktopu pouzit klikani do slozek...
    22.12.2006 14:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Nejspíš nejsem správný Linuxák, ale mc se mi občas docela hodí. Už třeba pro svůj editor. Xka nejsou všude.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 20:10 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Editor v mc? A co je to vlastně mc? :-)

    Midnight commander mi nikdy nepřirostl k srdci. Pokud potřebuju pracovat v konzoli, tak se obejdu bez mc. Ale používat ho kvůli editoru? Proč? Vždyť je všude vi(m).
    22.12.2006 20:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Když jsem kdysi poprvé nainstaloval Slackware (jako totální Lama, co znala jenom Windows a Norton Commander), byl pro mě Midnight Commander spásou a neobešel jsem se bez něj. Dneska v konzoli používám Nano. Vim naučit (ani Emacs) jsem zatím neměl důvod se učit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.12.2006 09:16 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ale měl (pohodlnější editování souborů), jen o tom zatím nevite :-).

    P. S. Dá se nějak zajistit, aby ty smajlíci zůstali textoví a nenahradili se tou ikonkou?
    23.12.2006 09:44 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    P. S. Dá se nějak zajistit, aby ty smajlíci zůstali textoví a nenahradili se tou ikonkou?
    malo by sa to nahlasit ako bug. niekto tu napise emotikonu (z definicie nemoze byt graficka) a ono mu to takto nehorazne zmeni...

    tu to ale tak neprekaza, pretoze sa nahradzuju len ti s pomlckou. ale aj tak :/
    23.12.2006 10:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Tak to teda zkusím zjistit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.12.2006 12:43 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jste málo kreativní. :-)
    23.12.2006 13:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Nerušit, studuju Emacs. :-)
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.12.2006 13:24 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    gratulujem :)
    23.12.2006 13:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Nerušit, studuju Emacs.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.12.2006 11:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Nastavuje se to v uživatelském profilu - v Nastavení účtu je volba Nahrazovat emotikony. Ovšem netýká se to toho, zda budou nahrazovány vámi napsané emotikony, ale ty, které čtete (nahrazení obrázky se provádí až v okamžiku čtení).
    24.12.2006 22:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Dá se nějak zajistit, aby ty smajlíci zůstali textoví a nenahradili se tou ikonkou?

    Nejjednodušší je napsat závorku entitou - např. ':-)'

    25.12.2006 14:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Pěknej smajlík. :-D
    Václav 23.12.2006 06:29 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    V čem je lepší neř vim ? :-D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    23.12.2006 10:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ještě nevím.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2006 14:32 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    A k cemu potrebuje spravny Linuxak mc, kdyz tam ma ty uzasne prikazy mv, cp, ls?
    tebe ich niekto odstanuje ked spustas mc? nechcel by som...
    Marián Kyral avatar 25.12.2006 21:40 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    tebe ich niekto odstanuje ked spustas mc? nechcel by som...
    ???
    Mohl bych poprosit o doplnění diakritiky, případně vysvětlit, co to znamená odstanuje?
    25.12.2006 21:52 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    sorry.

    s/odstanuje/odstranuje/
    Marián Kyral avatar 26.12.2006 07:45 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Díky. Už jsem si myslel, že se naučím nějaké nové slovo :-)
    rincewind avatar 21.12.2006 14:25 rincewind | skóre: 14 | blog: Bloguji,_tedy_jsem? | Hermanova Hut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ja se Kubuntu pokusil instalovat 2krat a z toho jednou druhy den po kalbe :) dostal jsem se za zakladni instalaci a zbytek jsem vzdal :D pri druhem setkani uz jsem byl strizlivy (bohuzel), nemyslim to jako flame, ale *buntu mi proste prijde az moc user friendly...
    21.12.2006 21:50 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Když je někdo kutil, dává přednost LFS, Gentoo nebo Arch Linuxu. Já mám jiné koníčky, takže Ubuntu je to pravé.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    karoliner avatar 21.12.2006 12:45 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Debian neskončí ani omylem, tak nač taková panika :-D Má silnou základnu uživatelů i vývojářů, nemám obavy...
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    21.12.2006 15:22 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jak tak koukam, tak se mi zda, ze Debian skonci :(
    Neskonci, a i kdyby, tak se postavi fork a kdyby fork nebyl, postavim si vlastni debian, a jeste lepsi... Z toho nemam nejmensi obavy, nakoupim poradnej HDD, dam zakladnimu vyvoji pul roku a hotovo a nazval bych to treba Xibian aby se vedelo oc jde.
    ale pevne doufam, ze se pletu...
    Taky doufam ze se pletes.
    Ubuntu jako debianista nemam rad...
    Me ani ne, ale stve me ze je Ubuntu spojovano s Debianem ve smyslu "Ubuntu je upraveny Debian Sid", coz je mimo.
    21.12.2006 15:59 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Me ani ne, ale stve me ze je Ubuntu spojovano s Debianem ve smyslu "Ubuntu je upraveny Debian Sid", coz je mimo.
    presne tak, kazi Sidovi reputaciu :D
    freshmouse avatar 22.12.2006 16:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ubuntu jako debianista nemam rad...
    Tyhle ublížené kecy nesnáším. Co ti vadí? To, že se Ubuntu tak snadno instaluje? To, že se tak skvěle spravuje? To, že je podporováno Canonicalem? Nebo ti vadí výchozí ikony?

    Stejně jako ten blbíšek pod tebou: "Z čeho by pak Ubuntu brakovalo?" Brakovalo? Mně se to zdá naprosto korektní. Jakou licenci debianní vývojáři zvolili, takovou mají. Stejně tak Red Hat. To je pořád řečí, jak je potřeba software otevírat a uvolňovat -- a když se to projeví v praxi... Mluvil jsem už o tom.

    Že uživatelé Gentoo jsou velmi agresivní vůči jiným distribucím (a zváště těm, co se instalují a konfigurují pod 10 hodin), je známá věc. U nich to ale beru jako funkci, ne jako chybu. Ovšem to, že debianní uživatelé začnou být taky takoví -- a ještě kvůli tomu, za co sami bojují, to nechápu...

    A to, že Debian skončí? Jak jsi na to přišel? Obávám se (v dobrém slova smyslu), že Debian jen tak neskončí, protože má přeci jen rozsáhlou základnu uživatelů i vývojářů, kteří vědí, proč právě Debian -- a i pokud by skončil kvůli nezájmu o něj, tak nikomu nebude chybět, když o něj nebyl zájem. Distribuce přicházejí a odcházejí.
    22.12.2006 16:19 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    To, že se Ubuntu tak snadno instaluje? To, že se tak skvěle spravuje? To, že je podporováno Canonicalem?
    ej, ty pyroman! :D
    freshmouse avatar 22.12.2006 16:23 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Ej, já pyroman. :-D

    ?
    21.12.2006 16:03 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Přitom Dunc-Tank.org měl vést k urychlení vývoje
    ano?
    Zastaralost Debianu, kterou by měl Dunc-Tank řešit, byla také jedním z důvodů vzniku distribuce Ubuntu.
    zase mimo. dunc-tank nevznikal kvoli urychlovaniu ani zastaralosti, ale aby sa vydal v uvedenom termine (asi vtedy ked uz sa zdalo, ze to znova nevyjde? neviem presne kedy ten napad vznikol).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2006 16:54 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/vyvojari-budou-placeni-za-pomoc-debianu
    A group of senior developers from the Debian GNU/Linux project have decided to raise funds to pay volunteers who work on the project in order that releases can be made more frequently.
    21.12.2006 17:08 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    ani v tom tvojom odkaze, ani na dunc-tank.org sa nic take nepise. alebo veris tomu, ze chceli z debianu spravit ubuntu? je to hlupost...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2006 17:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Jaktože nepíše? Vždyť jsem to vzal právě odtamtud.
    21.12.2006 17:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    $ dog http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/vyvojari-budou-placeni-za-pomoc-debianu | grep frequently
    $
    
    takto? v kazdom pripade sa staci pozriet na dunc-tank.org a hned ma jasno...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2006 17:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Viz první odkaz ve zprávičce...
    21.12.2006 17:26 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    sorry, nejake IT bulvary (ktore navyse ani nedokazu korentne podat informacie z oficialnej stranky) necitam
    21.12.2006 17:27 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    s/korentne/korektne/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2006 17:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    They probably didn't predict, though, that Dunc-Tank, which they said was designed to help speed the release of the next version of Debian, dubbed Etch
    Oni nechtěli udělat z Debianu Ubuntu. To nikde netvrdím.

    Pokud chce někdo dělat častější releasy, tak mu pravděpodobně vadí to, že ten poslední je zastaralý. O tom, jestli je to dobré nebo ne, se tu už pod jednou zprávičkou také vedl flamewar.
    21.12.2006 17:25 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    "speed the release" neznamena "castejsi release". a uz vobec to nema nic so zastaralostou.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2006 17:26 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Z jakého důvodu se tedy snažili o dřívější release?
    21.12.2006 17:28 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    "o dřívější release" nie

    As our first (and maybe only) project, we're trying to help the release of etch happen on time.
    21.12.2006 19:27 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Co všici máte s těma termínama, to tlačte do hlavy svoji starý. Debian vychází když JE PŘIPRAVEN ani o vteřinu déle! Z tohoto pohledu jsou jakékoliv debaty bezpředmětné. :-)
    21.12.2006 19:33 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    je to velmi vtipne, ale pri kazdom releasi je definovane co "PŘIPRAVEN" znamena. datum sa odvija od toho, kedy sa to podari splnit...
    21.12.2006 19:37 Radovan Makovsky | skóre: 4 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    tak tak :-D
    22.12.2006 00:21 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše VectorLinux
    Ten VectorLinux vypada vizualne fakt hezky. Nevite co to je zac? Jestli se na neco specializuje?
    23.12.2006 12:10 Hark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VectorLinux
    Viz: http://www.abclinuxu.cz/clanky/show/87543

    Ja jsem mel z VectorLinuxu velmi prijemny pocit co se tyce sviznosti systemu i aplikaci - nejakym zahadnym zpusobem se dokazali vtesnat do 64MB RAM - a to jsem bezel Xorg + xterm + vim + nejake prohlizedlo webu + mail reader ... Takze uzasny pocit.

    Nicmene v dobe kdy jsem ho testoval (v4.x), byl zadarmo pouze instalacni CD a uzitecne aplikace byly pouze v repozitarich placene verze (Firefox, OpenOffice ...).
    22.12.2006 15:22 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Zda se mi to nebo jsou opravdu posledni prispevky fuc? Na titulni strane vidim 14:32 ale tady zadny takovy prispevek neni :(
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.12.2006 15:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    http://www.abclinuxu.cz/clanky/show/162549#48
    22.12.2006 15:42 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Uz jsem na to prisel. Pokud zalozi vlakno blokovany clovek, tak zmizi cele vlakno, ne jen prispevky od toho konkretniho cloveka. Sorry za OT.
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    freshmouse avatar 22.12.2006 16:44 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Mimochodem, nebylo by lepší Distribuční novinky pojmenovávat ve stylu rok / týden?
    26.12.2006 18:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    To je pravděpodobně dobrý nápad.
    freshmouse avatar 26.12.2006 18:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    A jaká je ta pravděpodobnost? :-D
    26.12.2006 19:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 11
    Vysoká :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.