abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 704 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Fluxbox pt.II: FB-utility & ROX-Filer (úvod)

    30.1.2007 08:15 | Přečteno: 2533× | Fluxbox | Výběrový blog | poslední úprava: 28.6.2007 08:53

    V minulém dílu jsem představil základní možnosti konfigurace Fluxboxu jako takového, bez použití zvláštních utilit. V tomto dílu se zaměřím právě na utilitky, které přímo souvisejí s Fluxboxem, a mocný nástroj pro pozvednutí Fluxboxu na něco mocnějšího, než je jen window manager, ROX-Filer.

    (Poznámka: minule jsem se honem honem vrhl do nitra nastavení Fluxboxu, aniž bych uvedl alespoň pár jeho základních schopností. Provedl jsem tedy update a v úvodu článku jsou tyto vlastnosti zmíněny.)

    Utilit, které souvisejí s Fluxboxem, je opravdu velké množství. Dodávají mu všemožné další schopnosti, či zlehčují začátečníkům konfiguraci Fluxboxu. Přímo na domovské stránce jsou odkazy na následující:
    FluxConf
    konfigurační utilita pro Fluxbox

    fbDesk
    umí vytvořit na ploše ikony

    Fluxspace
    utilita složená z několika dalších, umí hlavně tvorbu ikon, či přiřadit každé ploše jiné pozadí

    fbsetbg
    jednoduchá utilitka pro nastavení pozadí plochy

    fbcolor
    skriptík pro změnu barev ve stylech fluxboxu

    Fluxter a FbPager
    obojí utility pro zobrazení ploch, rozvržení oken na plochách a přepínání mezi plochami

    FluxConf se momentálně nachází ve verzi 0.9.9. Je založen na GTK a tvoří jej sada utilit fluxmenu, fluxkeys a fluxconf, které lze nastartovat iz jediné "rozcestníkové" aplikace fluxbare. Tu je třeba využít ke spuštění zbylých nástrojů, které v opačném případě při pokusu o spuštění spadnou (kromě fluxmenu). FluxConf má jednoduché a přehledné rozhraní, které dovolí uživateli i bez znalosti konfiguračních souborů si Fluxbox přizpůsobit svým potřebám. Bohužel jako každý nástroj má i své chyby - kromě toho, že není možné konfigurační utility spouštět samostatně, ale pouze přes fluxbare, jsem našel chybu ve fluxkeys, který nerozdýchal zřetětení v ~/.fluxbox/keys:

    Mod4 A I F :exec firefox

    a zobrazil, že je zde nastaveno pouze Mod4 F.

    Dalším nástrojem pro Fluxbox je fbDesk. Zkoušel jsem jej, ale po několika pokusech jsem jej zavrhl. Ikony se mi sice vytvořit podařilo (pokaždé bylo přitom třeba znovu spustit fbDesk), podařilo se mi i ikonam přiřadit příkazy a názvy, ale dál jsem se nedostal. Naštěstí fbDesk může být více než plnohodnotně nahrazen ROX-Filerem.

    Právě ROX-Filer je jednou ze součástí sady Fluxspace, která nabízí následující utility:
    painter - utilita pro vykreslení jiného pozadí na každé ploše
    ROX-Filer - utilita pro tvorbu ikon, panelů, file manager a ještě mnohem víc, o ROX-Fileru až později
    idesk - analogie fbDesku,tvoří ikony na ploše
    runner - program pro spouštění aplikací při startu Fluxboxu a jejich směrování na plochy
    tracer - nástroj pro vývoj nových modulů

    Z mého osobního pohledu mi Fluxspace přijde jako poněkud nadbytečný komplex aplikací. Jednak zde dochází ke kolizi funcí některých modulů (ROX-Filer a idesk) a jednak jdou některé věci zařídit i jinak bez potřeby dalších programů (spouštět aplikace po startu Fluxboxu umí Fluxbox jako takový a zároveň je umí i z uložených nastavení nasměrovat na správné plochy). ROX-Filer lze pro změnu provozovat samostatně, bez potřeby Fluxspace.

    fbsetbg je jednoúčelový skript pro nastavení pozadí ve Fluxboxu. Je navržena jako náhrada bsetbg, který je součástí Blackboxu. Co umí navíc? Umí obrázek na pozadí roztáhnout, položit na střed, použít jako dlaždice, maximalizovat při zachování poměru stran či nastavit jako pozadí náhodný soubor z nějakého adresáře. Ideální pro uživatele, kteří nechtějí Fluxbox ničím komplikovat a stačí jim, když se po stratu Fluxboxu objeví jejich oblíbené pozadí.

    Z výše jmenovaných utilit pro zobrazení a přepínání ploch jsem testoval (a po nějakou dobu i používal) FbPager. Jde o příjemnou malou utilitku, která podporuje průhladnost a gesta myší. Není problém jakkoliv minimalizovat její rozměr, takže jde zařadit do volného prostoru mezi dolní okraj okna a monitoru. Její kompletní konfigurace je uložena v souboru ~/.fluxbox/fbpager. Celý soubor je přehledně navržen, takže změna nějakého parametru není problémem. Na začátku konfiguračního souboru jsou následující hodnoty:

    fbpager.alpha: 155
    fbpager.x: 1168
    fbpager.y: 1006
    fbpager.workspace.width: 16
    fbpager.workspace.height: 16
    fbpager.workspacesPerRow: 5

    Je zřejmé, že první položka nastavuje průhlednost (hodnoty 0-255), následující dvě polohu okénka FbPageru (jako referenční bod je brán levý horní roh okna), další dvě položky udávají velikost okénka pro jednu plochu a poslední počet ploch v řádce. Počet ploch ve sloupci zde není dán, FbConf tedy po vyčerpání řádku začne další. Za zmínku zde stojí ještě konfigurace myši. Tlačítka mysi jsou zde označena jednoduše čísly 1 až 3, přičemž 1 je levé tlačítko, 3 je pravé a 2 je prostřední. Jde nastavit čas, po který FbPager čeká na vícenásobné stisknutí a kliknutí lze libovolne řetezit a kombinovat. Není tedy problém ve FbPageru nastavit klasické Operácké "dál" a "zpět" (tedy skočit na další plochu stisknutím levého a pak pravého tlačítka, nebo spočit na předchozí plochu stisknutím pravého a pak levého tlačítka). Takové nastavení umožňuje následující zápis:

    fbpager.nextWorkspaceButton: 1 3
    fbpager.prevWorkspaceButton: 3 1



    ROX-Filer

    ROX-Filer je velmi mocnou aplikací, kterou lze použít k zútulnění svého window managera. Primárně sice není určena pro Fluxbox (jeho domovským window managerem je Oroborox), používá se s Fluxboxem natolik příjemně, že jej dnes již považuji za povinnou výbavu Fluxboxu.

    Zprovoznění ROX-Fileru není nijak náročné, sám o sobě má ale tolik funkcí a doplňků, že se na něj důkladněji zaměřím až v příštím díle série o Fluxboxu. Získat ROX-Filer lze na jeho domovské stránce na SourceForge, kde lze též získat většinu jeho doplňků včetně již zmiňovaného Oroboroxe.

    Zde bych sechvíli zastavil, protože již instalaci ROX-Fileru lze provést dvěma způsoby. Ten první je klasický - získat zdrojový kód a zkompilovat, případně získat balíček a ten nainstalovat. Odtud jsem svého času začal já, jako vhodnější bych ale hodnotil alternativní způsob: začít od aplikace Zero Install Injector, který je jakýmsi nástrojem na stahování a instalaci software, nepříliš vzdáleným od balíčkovacích systémů. Výhodou je jeho dobrá integrace s ROX-Filerem a to, že nemusí běžet pod rootem, aby mohl nainstalovat jakoukoliv aplikaci. Díky zmiňovaným schopnostem si umí ROX-Filer přes ZeroInjector stáhnout případný chybějící plugin nebo nějakou aktualizaci.

    Nyní k tomu CO vlastně onen ROX-Filer je. V zásadě jde o filemanagera, který již přesáhl své schopnosti a dokáže například nastavit pozadí na ploše, umístit na plochu ikony, nebo vytvořit lišty se "zástupci" programů, tedy něco, co známe z jistého OS pod názvem QuickLaunch. Z jiného OS si vzal i grafický vzhled - nápadně připomíná klasického průzkumníka z Woken 95. Pravda, žádná sláva, ale funguje na jedničku.

    Jakými praktickými funkcemi ROX-Filer oplývá? Jelikož podporuje shared-mime-info, umí aplikacím přiřazovat ikony, vytvářet náhledy obrázků ve složkách a s pluginem VideoThumbnail umí ROX-Filer vytvářet pomocí mPlayeru i náhledy videa. Sám o sobě sice nemá nadefinované spouštěcí akce pro dané mime-typy, ty ale není problém nastavit. To vše je přehozeno GTK2 interfacem (lokalizovaným do češtiny, a to bez jediného problému s UTF8), který lze označit jako velmi klikací. Tvorba ikon a veškerá nastavení se dějí pomocí myšky. Není ale problém sáhnout do konfiguračních souborů v XML formátu a ty si ještě "doladit" po svém. ROX-Filer je dotažen až tak daleko, že funguje i přetažení složky s hudbou do Playlistu XMMS. Není tedy třeba se proklikávat menu XMMS, stačí jen vzít složku z ROX-Fileru a přetáhnout jí do playlistu.

    Uff, myslím, že pro tentokráte toho bylo až dost. Příště se pustíme do hloubky ROX-Fileru, přidáme transparentní kalendář na plochu a posuneme Fluxbox do 3D. A jako bonus - stylový wallpaper pro Fluxbox.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Fluxbox pt.II: FB-utility & ROX-Filer (úvod), obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2007 13:00 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše fbsetbg
    fbsetbg oproti bsetbg umi navic jen nahodne obrazky a roztazeni se zachovanim pomeru. Ale konec koncu bsetbg je jen sript, ktery vola specializovane programy. Puvodni smysl byl nabidnout jednotne rozhrani na ruznych platformach.
    30.1.2007 15:48 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.II: FB-utility & ROX-Filer (úvod)
    pekne cteni, sveho casu, jsem fluxbox pouzival docela casto na starem hw, ale nenasel zadny hezky minimalisticky ukazatel zatizeni procesoru a pameti. pouzival jsem torsmo a gkrellm, ale je to odezdi ke zdi. navic torsmo, pri vetsi obnovovaci frekvenci neuveritelne zatezovalo procesor. nemate nejaky tip?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    pushkin avatar 30.1.2007 16:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.II: FB-utility & ROX-Filer (úvod)
    Zatím jsem po ničem speciálním nepátral, docela mě uspokojuje gkrellm se skinem prizpůsobeným Fluxboxu (screenshot). Je to dirtchamber, varianta 6
    30.1.2007 21:19 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox pt.II: FB-utility & ROX-Filer (úvod)

    Torsmem se nechal inspirovat conky. Zkuste.

    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    31.1.2007 00:02 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše fbrun fuj, gmrun rulez!
    Zahodte fbrun, zkuste gmrun :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.